Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Anmeld byggeaffald

Du skal anmelde dit bygge- og anlægsaffald til kommunen senest to uger, inden du går i gang med din nedrivning eller renovering.

Du skal anmelde dit byggeaffald til os, to uger inden du begynder at rive ned eller renovere.

Det gælder for alle byggeprojekter, der opfylder ét af disse kriterier:

  • Du har mere end ét ton affald.
  • Bygningen eller den del af bygningen, der nedrives eller renoveres, er mere end 10 m2.
  • Bygningen er opført eller renoveret i perioden mellem 1950 og 1977 - anmeldelsen skal suppleres med en screening og evt. en kortlægning for PCB, tungmetaller og asbest.

Dit ansvar

Det er bygherren, det vil sige dig som ejer af bygningen, der har pligt til at anmelde dit bygge- og anlægsaffald til kommunen.

Som bygherre er det også overordnet dit ansvar at sørge for, at byggeaffaldet bliver sorteret efter gældende regler.

Hvis du ikke selv kører affaldet væk og får det kørt væk af en transportør, skal du sikre, at transportøren er registreret i Affaldsregisteret. Du skal blot søge på transportørens CVR-nummer og kontrollere, at firmaet er registreret.

Vær opmærksom på, om dit affald er farligt affald. I så fald skal det sorteres og håndteres på særlig vis jf. Affaldsbekendtgørelsen og anvisningen fra genbrugspladsen.

Du har mulighed for at give fuldmagt til en rådgiver, entreprenør, nedriver eller håndværker til at udføre arbejdet, herunder ansvaret for at anmelde byggeaffaldet til kommunen. 

Sundheds- og miljøskadelige stoffer

I mange af vores bygninger, især de ældre, findes der sundheds- og miljøskadelige stoffer som f.eks. PCB og asbest. Derfor er det vigtigt, at affaldet bliver håndteret korrekt.

Cirkulær økonomi i Svendborg Kommune

I Danmark og EU ønsker man at genbruge mest muligt.

Affald er en ressource, som både kan mindske økonomiske udgifter for samfundet, spare på udnyttelsen af råstoffer og opnå et bæredygtigt brug af vores begrænsede ressourcer.

I byggeriet kan der genbruges, genanvendes og nyttiggøres mange materialer, men det kan ikke undgås, at der forefindes miljø- og sundhedsskadelige stoffer i særligt ældre bygninger.

I Svendborg Kommune følger vi affaldshierarkiet, hvor man prioriterer direkte genbrug først og deponi som sidste udvej.

  • Affaldsforebyggelse eller direkte genbrug er at begrænse affaldsmængden i alle led, såvel i produktionsvirksomheder som i husholdninger. Genbrug af produkter direkte uden forarbejdning skaber heller ikke affald. I byggeriet betyder det helt konkret, at f.eks. tegl bruges til et nyt tag, eller at mursten genbruges til nyt byggeri.
  • Forberedelse til genbrug er, når produkter forberedes, så de kan genbruges uden anden forbehandling. Genbrug er, når produkter bruges igen til samme formål, som de var udformet til.
  • Genanvendelse er, når affaldsmaterialer forarbejdes om til produkter, materialer eller stoffer, der kan anvendes som erstatning for jomfruelige produkter.
  • Nyttiggørelse er, når affaldet opfylder et nyttigt formål ved at erstatte anvendelsen af andre materialer, der ellers ville være blevet anvendt til at opfylde en bestemt funktion. Affaldet kan også blive forberedt med henblik på at opfylde en funktion.
  • Bortskaffelse er, når affaldet ikke opfylder et nyttigt formål.