Overordnet mål
Svendborg Kommune arbejder for at sikre, at rotter ikke lever nær mennesker. For at undgå et
sundhedsmæssigt problem fra rotter, skal der drives en effektiv rottebekæmpelse og sikres en god forebyggelse.
Målelige succeskriterier
Når Svendborg Kommune modtager en anmeldelse af rotter, vil vi hurtigt få en bekæmper til at undersøge det nærmere.
Responstiderne i forbindelse med rottebekæmpelse er fire arbejdsdage ved anmeldelse af rotter udenfor. Ved anmeldelse af rotter inde i beboelse, skoler, børnehave og lignende er der en responstid på én arbejdsdag.
Svendborg Kommune vil forsat have fokus på respons tider, og at de overholdes.
Tiltag og indsatsen
Svendborg Kommune er ansvarlig for en effektiv rottebekæmpelse i kommunen, det gælder både den kommunale og private bekæmpelse. Vi arbejder derfor løbende på at optimere vores indsats og styrke samarbejdet på tværs af alle involverede parter.
I forbindelse med en rottebekæmpelse, hvor der dannes et overblik over rotteforekomsten, iværksættes en effektiv bekæmpelse af bestanden. Vil vi have øget fokus på, at årsagerne findes og der sikres god forebyggelse mod rotter. Vi vil i bred udstrækning følge op på om forebyggelsen bliver iværksat og udført. På den måde vil vi undgå vedvarende eller tilbagevendende rotteproblemer.
Som tilsynsmyndighed vil vi løbende foretage stikprøvekontrol af både den kommunale og private rottebekæmpelse i forhold til, at undersøge om gældende lovgivning på rotteområdet bliver overholdt.
Særlig opmærksomhed tillægges, at Miljøstyrelsens resistensstrategi er implementeret i den daglige rottebekæmpelse. Vi vil også arbejde for generelt at nedbringe brugen af gift.
Udlicitering
Rottebekæmpelsen er udliciteret til et privat firma. I forbindelse med et kommende udbud vil der blive foretaget en vurdering af, om der er grundlag for at hjemtage hele eller dele af bekæmpelsesopgaven.
I forbindelse med udbud, vil vi med et krav om rottehund få endnu bedre rottebekæmpelse og service over for borgerne.
Kloakker og stikledninger hos private
Der foretages ikke bekæmpelse af rotter i kloakker.
Havnearealer, kommunale genbrugsstationer, lossepladser og deponier
Kommunen foretager kun aktiv rottebekæmpelse disse steder via anmeldelser.
Tilsynspligtige ejendomme
Tilsynspligtige ejendomme er erhvervsejendomme med dyrehold, primærproduktion af fødevarer og foder til dyr, opbevaring af foderstoffer til dyr eller opbevaring af planteprodukter, som efterfølgende anvendes til produktion af fødevare til mennesker. I Svendborg Kommune det er ca. 500 ejendomme.
Hvor det vurderes nødvendigt, vil Svendborg Kommune, som led i forebyggelsen mod rotter, pålægge ejer af tilsynspligtige ejendomme påbud om sikring af bygninger mod indtrængen af rotter og oprydning omkring bygninger. Det vil altid være en individuel vurdering fra sag til sag og det er kommunen, der lægger niveauet for sikring mod rotter.
Andre ejendomme end tilsynspligtige ejendomme, og fødevarevirksomheder.
Svendborg Kommune udfører alene den lovpligtige bekæmpelse. Der foretages ikke tilsyn på ikke lovpligtige ejendomme.
Kloakrottebekæmpelse og samarbejde med forsyningen.
Et større samarbejde med Svendborg Vand i forbindelse med bekæmpelse af rotter i de offentlige kloakledninger er en mulighed, men der foreligger ingen aktuelle planer om dette. Behovet vil løbende blive vurderet i forhold til udviklingen på området.
Der er i dag et samarbejde med Svendborg Vand om, at de ved henvendelse fra Svendborg Kommune undersøger og udbedrer evt. defekter, der bliver konstateret i forbindelse med rottebekæmpelsen på de offentlige kloakker.
Vildtfodringspladser samt hønsehold
Der foretages aktiv rottebekæmpelse disse steder via anmeldelser.
Kommunen har intet overblik over hvor mange vildtfodringspladser, der findes på/i private og offentlige arealer/skove.
Det, der er tænkt som mad til vilde fugle, andre dyr og høns i haven, kan desværre tiltrække rotter. Der vil blive informeret 1‐2 gange årligt i et lokalt medie fx avis, ugeavis, lokalradio, suppleret med information på svendborg.dk, eller andet elektronisk medie med orientering til både skovejere og private borgere om forebyggelse af rotter ved vildtfodringspladser og hønsehold.
Tildelte ressourcer
De tildelte økonomiske ressourcer dækker i dag alene den lovpligtige forpligtigelse i forhold til bekæmpelse af rotter via anmeldelser. Der er afsat 2 årsværk som personalemæssig ressource, hvoraf mindst en er R1 autoriseret rottebekæmper.
De økonomiske ressourcer opkræves som et gebyr via ejendomsbidragsbilletten, hvor beregningen af gebyret er fastsat i rottebekendtgørelsen. Gebyret pålægges samtlige faste ejendomme og opkræves på baggrund af ejendommens areal som oplyst i BBR den 1. januar i året forud for det år opkrævningen dækker.
De personalemæssige ressourcers opgave er at udføre myndighedsopgaver i forbindelse med
rottebekæmpelsen. Det er fx at føre kontrol af indgået kontrakt, om rottebekæmpelsen overholdes. Tilsyn i forbindelse med rottebekæmpelsen af både den kommunale og den private. Sikre at forebyggelse iværksættes og udstedelse af henstilling/påbud om reparation af kloakdefekter og oprydning m.m. i henhold til Miljøstyrelsens Vejledning i forbindelse med forebyggelse og bekæmpelse af rotter.
Lovgivning
Rottehandlingsplanen er udarbejdet på baggrund af Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter §5. Handlingsplanen offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Svendborg Kommune den 18. november 2024