Bade- og bådebroer
Du skal altid søge om tilladelse, hvis du vil opstille en ny bade- eller bådebro eller ændre en eksisterende.
Du skal altid søge om tilladelse, hvis du vil opstille en ny bade- eller bådebro eller ændre en eksisterende.
Du søger om tilladelse via selvbetjeningen her på siden.
Ansøgningen skal bl.a. indeholde følgende:
- Et kort i målestok 1: 25.000, hvor den planlagte bro er indtegnet (du kan evt. tegne det i Kortinfo, som du finder her)
- Ejendommens matrikelnummer, som kan findes på Kortinfo
- Oplysninger om, hvorvidt ejeren har retlig adgang til kystarealet
- Evt. anden ejers skriftlige samtykke om ret til adgang på kystarealet
- Plantegning af broen
- Profiltegning af broen med angivelse af dens højde over vandet og vanddybde langs broen
- Oplysninger om, hvorvidt bro og pæle agtes indtaget i vinterperioden.
Særligt om fortøjningspæle til broer
Du skal også altid søge om tilladelse til at opsætte enkeltanlæg på søterritoriet herunder fortøjningspæle til broer, flydebroer, platforme, fortøjningsbøjer og bådlifte. Disse anlæg behandles i Kystdirektoratet, som kontaktes på kdi@kyst.dk.
Illustration
Tilladelser gives på følgende vilkår:
- Broen må kun benyttes i det omfang og til det formål, der fremgår af tilladelsen – det er dog tilladt at bade fra bådebroer. Med mindre andet fremgår af tilladelsen, må private bådebroer kun benyttes af ejeren af ejendommen og dennes husstand. Foreningers bådebroer må kun benyttes af foreningens medlemmer eller personer, der tilhører disses husstande.
- Tilladelsen følger matriklen og må ikke overdrages til andre. Broen og tilladelsen overdrages sammen med ejendommen.
- Der må ikke uden forudgående skriftlig tilladelse foretages udvidelser eller ændringer af broens ydre fysiske rammer.
- Broen skal vedligeholdes af ejer i god og forsvarlig stand. Hvis den ødelægges, skal evt. rester eller beskadigede dele omgående fjernes. Tilladelsen bortfalder, hvis broen ikke er genopført senest 1 år efter ødelæggelsen.
- Svendborg Kommune eller Kystdirektoratet kan med en passende frist kræve broen fjernet af ejeren for dennes regning, hvis vilkår i tilladelsen ikke overholdes, eller hvis myndigheden af anden grund finder, at broen skal fjernes. Hvis ejeren ikke fjerner brorester jf. pkt. 4 eller ikke efterkommer krav om fjernelse jf. foranstående afsnit, kan myndigheden foranledige broen fjernet, og udgifterne herved kan derefter indkræves hos ejeren.
- Hvis broen inddrages om vinteren, skal de til enhver tid yderste 4 pæle række mindst 2 m op over daglig vande. Er der ikke pæle over vandet, må ingen dele af broen, f.eks. dele af bundstokke, rage mere end 10 cm op over havbunden.
- Ved etablering af broen må der ikke foretages ændringer af strandarealet, og broen må ikke række ind over strandarealet eller i øvrigt hindre eller vanskeliggøre almenhedens færdsels- og opholdsret langs og på kysten, jf. naturbeskyttelseslovens § 22 - 26. Det er dog tilladt at montere en adgangstrappe eller en kort rampe vinkelret på eller i forlængelse af broen ved overgangen mellem bro og strandareal.
- Broen må ikke forsynes med skilte eller gelænder, møbleres eller males i lyse eller stærke farver. Gelænder tillades kun ved særligt behov og efter konkret vurdering.
- Hvis broen er offentlig tilgængelig, skal den ved landfæste forsynes med en plakette fra Svendborg Kommune om offentlig adgang.
- Broen må ikke afmærkes eller forsynes med belysning uden forudgående aftale med Søfartsstyrelsen, der i øvrigt til enhver tid kan kræve broen afmærket for ejerens regning.
- Under broens opførelse skal den yderste del afmærkes med et sort flag på en stage.
- Såfremt broen fjernes skal dette skriftligt meddeles Svendborg Kommune umiddelbart herefter. Jf. pkt. 4 og 5 kan kommunen evt. foranledige rester fjernet, og efterfølgende indkræve udgifterne hos ejeren.
Det skal yderligere præciseres:
-
- at Svendborg Kommune med tilladelsen ikke har sagt god for konstruktionens sikkerhed eller stabilitet,
- at tilladelsen ikke fritager ejeren for evt. civilretsligt ansvar, der måtte opstå i forbindelse med broens tilstedeværelse,
- at hvis der ændres på konstruktionen af anlægget indenfor rammerne af tilladelsen, skal dette meddeles kommunen, og efter aftale med kommunen, skal der fremsendes de nødvendige oplysninger om den endelige udformning, og
- at Svendborg Kommune skal orienteres, når broen er opført.
Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 1 år efter datoen for tilladelsen.
Vedtaget i Miljø-, Klima- og Trafikudvalget 07.03.16.
For at sikre en konsekvent og ensartet administrationspraksis har vi udarbejdet generelle retningslinjer for, hvor og hvordan kommunen fremover kan give tilladelse til at etablere nye eller renovere/udbygge eksisterende private og fælles bade- og bådebroer.
Retningslinjer for behandling af ansøgninger om bade- og bådebroer på søterritoriet i Svendborg Kommune
- Behandling af ansøgninger følger ”Bekendtgørelse om bade- og bådebroer”, LBK nr. 232 af 12/03/2007, Udkast til vejledning om bade- og bådebroer fra Kystdirektoratet samt kommunens ”Kvalitetsprocedure for bade- og bådebroer på søterritoriet”.
- Behandling af ansøgninger skal altid ske ved konkret og individuel behandling, hvor der tages hensyn til kystlandskabet, natur, naboer, adgangsforhold, rekreative interesser og krav til landareal.
- Zoneinddeling i grøn, gul, rød og blå zone.
- Ved behandling af ansøgninger skal der ske nabohøring.
- De klageberettigede (se A nedenfor) Kystdirektoratet (kyststabilitet og materialevandring), Fiskeristyrelsen (ulempe for fiskeriet) og Søfartsstyrelsen (kabler, rørledninger, fyrlinjer og besejling) samt Miljøstyrelsen (se B nedenfor), skal høres.
- Broen må ikke virke dominerende for området eller i landskabet. Ved særlige behov for eksempel til bådtype/størrelse, der ikke kan indfries gennem de generelle retningslinjer, henvises der til lystbådehavn.
- Der må kun opføres en bro pr. ejendom/matrikel.
- Broen skal anbringes enten ud for en enkelt ejendom og må da alene anvendes af ejendommens ejer og af dennes husstand (private broer) (se dog pkt.12), eller skal anbringes ud for et areal, der tilhører en grundejerforening eller lignende forening, og må da alene anvendes af foreningens medlemmer og personer, der tilhører disses husstande (fællesbroer).
- Broen skal være så kort som muligt og højst 50 m lang, dog kun ud til 2,0 m vanddybde målt ved broens yderende og i forhold til daglig vande.
- Brodækket skal være så smalt som muligt, og må højest være 1,5 m bredt.
- Broen (brodæk og pæle) skal være så lav som muligt, dog skal broens yderende kunne erkendes ved højvande, som for Thurø Bund er ca. 1.0 m og for Svendborg Sund er ca. 1,5 m over daglig vande. De 4 yderste pæle skal række mindst 2 m op over daglig vande.
- Broen bør opsættes mindst 5 m fra naboskel. Ved meget smalle grunde kan alternativ placering accepteres, hvis der opnås skriftlig accept fra nabo(er). Broen kan således opsættes i skel, hvis der opnås skriftlig accept fra nabo. Opsættes broen i skel, må den anvendes af begge ejendommes ejere og af disses husstande, hvilket bør tinglyses på ejendommene.
- Broen bør opsættes vinkelret ud fra kysten eller parallelt med evt. eksisterende nabobroer.
- Broen skal udføres enten som en åben pælebro med brodæk af træ, der bæres af træ eller stålpæle eller som en flydebro forankret med glidebeslag til træ- eller stålpæle.
- Broen må ikke males i stærke eller lyse farver, møbleres eller forsynes med skilte.
- Broen må kun udføres som enkeltbro uden brohoved, sidebroer eller platforme. Der kan dog i grøn zone samt i gul zone og efter en konkret individuel vurdering tillades et mindre brohoved samt en mindre ensidig kajakrepos. Et brohoved må have en bredde svarende til ca. 10% af kystmatriklens bredde og en retningsgivende dybde på 4m. En kajakrepos skal være smal og i en let konstruktion.
- Det er tilladt at montere en adgangstrappe eller en kort rampe vinkelret på eller i forlængelse af broen ved overgangen mellem bro og strandareal.
- Badebroer må kun benyttes til badning, og kan forsynes med indtil 2 badetrapper. Offentlige badebroer må yderligere forsynes med brohoved, op til 3 badetrapper, indtil 2 lave plinte uden ryglæn samt et enkelt gelænder i en let konstruktion. I den blå zone må offentlige badebroer også forsynes med kajakfaciliteter i form af indtil 2 smalle repos. Broerne skal ved landfæste forsynes med en plakette fra Svendborg Kommune om offentlig adgang.
- Broen skal være åben, men må dog beklædes med skørt ud for eventuelle både fortøjet parallelt med broen.
- Private bådebroer må højest benyttes til 2 både. Ønskes fortøjningspæle til broen, skal tilladelse hertil søges hos Kystdirektoratet jf. pkt. 22.
- Fælles bådebroer må højest benyttes til det i tilladelsen meddelte antal både.
- Tilladelse til at opsætte separate faste indretninger eksempelvis fortøjningspæle til broer skal søges hos Kystdirektoratet.
- Ved behandling af ansøgninger om fællesbroer skal der redegøres for behov for
friarealer og parkeringspladser. - Gennemgribende renovering og genopførelse inden et år fra nedtagning af eksisterende lovlige broer er umiddelbart tilladt, forudsat der ikke foretages ændringer af de ydre fysiske rammer (eks. broens længde og bredde).
- I tilfælde af ulovligt opført bade- og bådebro vil en ansøgning om lovliggørelse sidestilles med en almindelig ansøgning om tilladelse til at opføre en ny bade- og bådebro. Det kan betyde, at kommunen efter en konkret vurdering meddeler afslag på ansøgningen/lovliggørelsen, og at bade- og bådebroen skal fjernes. Det kan imidlertid også betyde, at der meddeles tilladelse, men med visse krav til ændring af broens udformning og anvendelse.
- Vilkår angivet i en tilladelse skal overholdes. Overholdes de angivne vilkår ikke, tilbagekaldes tilladelsen og forholdene kan blive politianmeldt med henblik på lovliggørelse, hvor en konsekvens heraf vil kunne være fjernelse af broen i sin helhed.
Ad. A) Jævnfør bekendtgørelse nr. 232 kan kommunens afgørelse påklages til Kystdirektoratet af den afgørelsen er rettet til, af enhver der må antages af have en væsentlig individuel interesse i sagen, af Danmarks Naturfredningsforening, af Friluftsrådet, af Ejendomsforeningen Danmark og af Fritidshusejernes Landsforening.
Ad. B) Jævnfør bekendtgørelse nr. 232 skal Miljøstyrelsen høres, hvis broen udføres af andre materialer end træ, eller hvis broen kan anvendes til andre formål end badning og fortøjning af både.
Vedtaget i Miljø- Klima- og Trafikudvalget 07.03.16
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil vores frontpersonale så vidt muligt give dig svar på dit spørgsmål. Mandag og torsdag kan du blive stillet videre til en afdeling.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.
Telefon
Når du ringer til Miljø og Tekniks hovednummer, vil vores frontpersonale så vidt muligt give dig svar på dit spørgsmål. Mandag og torsdag kan du blive stillet videre til en afdeling.
Mandag | 09:00 - 15:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 15:00 |
Onsdag | 09:00 - 15:00 |
Torsdag | 10:00 - 16:30 |
Fredag | 09:00 - 14:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Fremmøde efter aftale
For at vi kan hjælpe dig bedst muligt, har vi brug for at kunne forberede os, før du møder op. Kontakt os derfor på forhånd, så vi kan lave en aftale.
Skriv sikkert til Klima, Natur og Miljø
Vil du kontakte os på skrift, så anbefaler vi, at du benytter Digital Post.