Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Byjord og forurenet jord

Læs her om hvad det betyder at bo inden for byzonen og hvad det betyder, når en grund er forurenet.

Byzoner er områdeklassificerede

Alle områder, som har været udviklet til by inden 1950, blev i 2008 omfattet af områdeklassificeringen, det vil sige de ældre byområder, men også nyere industriområder.

Det betyder at der kan være en forventning om, at jorden i områdeklassificeringen kan være lettere forurenet.

Forureningen skyldes, at skorstensrøg fra tidligere industri, røg fra kakkelovne og bilos har forurenet overfladejorden. Jorden vil typisk være forurenet med tjærestoffer, tungmetaller og oliestoffer.

Bor du på en lettere forurenet grund, behøver du ikke bekymre dig, så længe du følger nogle simple forholdsregler. Se mere i afsnittet ”Når du bor på en lettere forurenet grund”.

Skal du flytte jord kan du læse mere her: Flytning af jord

Når du bor på en lettere forurenet grund

Hvad er en kortlagt grund?

Er der for en grund viden om, at der har været et erhverv, som erfaringsmæssigt kan have forurenet, eller er der dokumentation for, at en grund er forurenet, bliver den kortlagt i henhold til Jordforureningslovens § 3. 

Hele eller dele af en grund kan være kortlagt som enten:

  • Muligt forurenet grund (V1) på baggrund af viden om tidligere erhvervsaktiviteter
  • Konstateret forurenet grund (V2) på baggrund af forureningsundersøgelser

Det er vigtigt at kende en forurenings type og omfang for at undgå skadelige følgevirkninger og træffe de nødvendige forholdsregler.

Det er Region Syddanmark, som kortlægger og regionen har også det offentlige ansvar for at rense op.

Selvom du ikke finder oplysninger om forurening på en ejendom, kan der alligevel være en forurening på grunden - f.eks. fra en gammel olietank, kloakledning mv.

Forurenet jord stiller særlige krav

  • Du skal søge en tilladelse efter jordforureningslovens §8, hvis du vil lave bygge- og anlægsopgaver eller ændre anvendelse af arealer på kortlagte arealer. Det kan være nybyg, ombyg, omregistrering fra erhverv til bolig, kloakarbejde mv. Derfor er det vigtigt, at du kontakter os, inden du går i gang. Se mere på Byggeri på forurenet jord
  • Hvis du vil bygge nyt eller foretage en renovering, som kan sidestilles med nybyggeri, har du pligt til at afskære den forurenede jord med enten belægning eller jordudskiftning. Se mere i afsnittet ”Krav om ren jord ved nybyggeri og større renoveringer”.
  • Skal du flytte forurenet jord fra din grund, skal du anmelde det til os, før du går i gang. Se mere her.
  • Vil du genanvende forurenet overskudsjord fra et bygge– og anlægsprojekt, skal du søge tilladelse efter § 19 i Miljøbeskyttelsesloven.

Kan det koste mig penge, at min grund er forurenet?

Er du selv skyld i forureningen, skal vi give dig et påbud om, at du selv skal stå for og betale for at rydde op efter forureningen. Mange har dog forsikringer, som dækker forskellige hændelser, hvor en grund bliver forurenet.

Hvis du ikke selv er skyld i jordforureningen, kan du ikke blive tvunget til at betale for, at forureningen bliver fjernet. 

Er det en ny forurening, som en trejdepart har påført dig, skal du tåle, at vi påbyder denne part til at rydde op på din grund.

Er det en gammel forurening, hvor vi ikke juridisk kan forfølge forureneren, overgår forureningen til det offentlige, dvs. Region Syddanmark. Afhængigt af styrken af forureningen vil Region Syddanmark prioritere, hvornår de kommer og renser forureningen op. Du kan fremskynde denne oprensning ved at tilmelde dig værditabsordningen, som kræver en egenbetaling. Se mere på Region Syddanmarks hjemmeside. 

Hvis du ønsker at bygge eller grave på en forurenet grund, inden Region Syddanmark har renset den op, er det dit økonomiske ansvar at sikre, at bygge- eller gravearbejdet ikke efterfølgende giver problematikker for indeklima, kontaktrisiko, grundvand eller overfladevand, eller at arbejdet vil forhindre Region Syddanmark i, i fremtiden at rense grunden op. Det er grunden til, at du skal søge en §8-tilladelse til bygge- og graveprojekter. Du kan derfor have udgifter til: 

  • Undersøgelser af jorden før og/eller under byggeriet
  • Tekniske tiltag, som forhindrer forureningen i at påvirke byggeriet
  • Bortskaffelse af forurenet jord.