Botilbud og forsorgshjem
Et godt hjem og et værdifuldt og meningsfuldt hverdagsliv med støtte hele døgnet.
Svendborg Kommune har botilbud til borgere med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne.
Nogle botilbud er for dem, der har et længerevarende behov. Andre botilbud er midlertidige og primært målrettet unge, som har brug for en specialiseret indsats i form af botræning og udredning med henblik på at få afklaret fremtidig boform. Der er personale hele døgnet.
Se mere om de enkelte botilbud og forsorgshjem herunder
Vestereng
Kontakt
Vestereng, Vestereng 2, 5881 Skårup - telefon 6223 6728
Afdelingsleder Angela Østergaard Nielsen - telefon 2125 3820
Vestereng rummer 29 lejligheder og en række fællesområder, som alle kan benytte. Det er et boligfællesskab for seniorer, som ønsker en rolig og tryg hverdag. Der er personale, som kan give hjælp døgnet rundt, alle årets dage. I personalegruppen er der både pædagoger, omsorgsmedhjælpere, social- og sundhedsassistenter og ergoterapeuter. Det betyder, at vi kan komme rundt om alle beboernes behov for støtte, omsorg og pleje.
Hvem bor på Vestereng?
Der er for tiden en aldersspredning for beboerne fra ca. 50 til ca. 90 år. Det betyder, at begrebet seniorer skal ses meget bredt. Det dækker både yngre, midaldrende, ældre og gamle. Aldring kan dække mere end det rent biologiske. Vi taler om "mentale" seniorer, som har brug for en hverdag, der for en stor del tager afsæt i ældregenerationens værdier, rytme og kultur.
Fysiske rammer
Vestereng ligger i Skårup, centralt i forhold til indkøbs- og transportmuligheder og med udsigt over mark og eng. Byggeriet, som er fra 2002, er lyst og venligt med mange glaspartier. De klare farver, der bryder de lyse vægge i fællesarealerne, er med til at angive en optimistisk og munter stemning.
Det er vigtigt, at rammerne har en størrelse, som kan dække mange forskellige behov hos beboerne i de forskellige faser af livet. Vestereng skal være:
- Tryghedsbolig - for de aktive seniorer
- Plejebolig - for de svage ældre og demente og for dem som er i livets sidste faser
- Private lejeboliger og fællesområder
Køkken og café
Vestereng har eget køkken, hvor alle måltider tilberedes og en tilhørende café. Den bruges som både fælles spisested og til større fællesarrangementer. Der er skillevægge, som kan trækkes til og fra, så der bliver flere, mindre rum eller ét meget stort. Det er også i caféen, dagtilbuddet Kulturcaféen holder til.
Dagtilbud på Vestereng
Som beboer på Vestereng kan man blive visiteret til Vesterengs dagtilbud Kulturcaféen, hvortil der er knyttet 1 ½ pædagoger.
Der er også mulighed for at blive visiteret til Kulturcaféen, hvis man ikke bor på Vestereng. Hvis man har brug for meget hjælp og støtte kræver det dog, at der følger ekstra timer med i visitationen.
I Kulturcaféen tager vi udgangspunkt i den enkeltes behov. Det betyder, at brugerne kan deltage fra det tidspunkt, der passer bedst med døgnrytmen - og i de aktiviteter, den enkelte synes godt om.
Aktiviteterne planlægges for en uge ad gangen i samarbejde med beboerne.
Botilbuddet Ryttervej
Kontakt
Ryttervej, Ryttervej 51, 5700 Svendborg - telefon 6223 3133
Afdelingsleder Charlotte Kremmer Larsen
Ryttervej er et botilbud for 40 voksne borgere med funktionsnedsættelser, som ligger i udkanten af Svendborg by.
Der er personale, der kan give hjælp døgnet rundt, alle årets dage. Personalekategorierne er pædagoger, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter, fysioterapeut, omsorgsmedhjælpere, sosu-hjælpere samt teknisk/administrativt personale. Det betyder, at vi kan varetage alle behov for støtte, omsorg og pleje.
Hvem bor på Ryttervej?
Ryttervej er målrettet voksne med hovedvægt på yngre. Hverdagslivet tager afsæt i den enkeltes behov, interesser og døgnrytme. Mange af beboerne er i 20´erne, så det er et hus med liv og aktivitet, på trods af, at der også blandt de unge er svære, fysiske handicaps.
Beboerne på Ryttervej er individuelle personligheder, men fælles for dem er, at de har brug for en boligform, hvor rammer og miljø kan tilgodese og rumme en bred vifte af forskellige behov og adfærdsformer. Som beboer på Ryttervej kan man få hjælp til de fleste af livets forhold, psykisk, fysisk, administrativt og socialt.
Fysiske rammer
Lejlighederne
Boligfællesskabet Ryttervej består af 40 lejligheder på hver ca. 38m², derudover fællesområder. Huslejeberegninger er ud fra boligareal og fællesareal på i alt 69 m².
Lejlighederne har tryghedssikring i terrassedøre, kommunikations-/kaldeanlæg samt forberedelse til etablering af rumdækkende personlift. Stue og soveværelse i lejlighederne er adskilt med flytbar skabsvæg. Der er telefon, it- og tv-tilslutning.
Lejlighederne er placeret i fire ”gader”, der er sammenhængende med service- og fællesområder af forskellig størrelse og funktion.
Fællesområderne
Fællesområderne rummer køkken, café, vaskeri, administration samt et plejebaderum.
Yderdørene har alarmteknik for de beboere, der får bevilget alarm- eller pejlesystem efter Servicelovens § 125.
Servicefaciliteterne benyttes i relation til det aktuelle behov. I det omfang, beboerne har ressourcer og interesse for at indgå i opgaverne, tilstræbes det, at de inddrages i hverdagens mange forskellige gøremål på det niveau, der er muligt.
Dagtilbud på Ryttervej
De fleste beboere på Ryttervej har et eksternt dagtilbud, fx på Svendborg Kommunes dagtilbud Grønnemoseværkstederne.
Som supplement til det eksterne dagtilbud har mange af beboerne 1-2 dage om ugen et internt dagtilbud på Ryttervej.
Ryttervejs interne dagtilbud hedder LAST. Det står for: Læring-Aktivitet-Samvær-Trivsel.
Botilbuddet Sydbo
Kontakt
Sydbo, Stationsvej 74, 5771 Stenstrup
- Afdelingsleder Lisbeth Juul Windeler - Direkte mobil: 2034 3215
- Assisterende leder Cathrine Pedersen - Direkte mobil: 4014 2629
- Fagkoordinator Susanne Markussen - Direkte Mobil: 2154 8992
- Sygeplejerske Randi Brahtz - Direkte mobil: 2034 4814
- Hus 1 - Direkte nr.: 2035 5105
- Hus 2 - Direkte nr.: 2035 5135
- Hus 3 - Direkte nr.: 2035 5125
- Aktiviteten - Direkte nr.: 2035 5112
- Administrationsgangen 6223 3520 Telefon åbent mellem kl. 09-14
Sydbo er et bo- og aktivitetstilbud, som pr. 1. januar 2017 hører under Svendborg Kommune. Hidtil har Sydbo hørt under Region Syddanmark.
Sydbo er beliggende i Stenstrup, Svendborg Kommune. Byggeriet stod færdigt i efteråret 2014.
Botilbuddet er placeret i umiddelbar tilknytning til Aktivitets- og samværstilbuddet Sydbo Dagtilbud.
Fysiske rammer
Sydbos botilbud har plads til 24 beboere og har i alt 24 lejligheder i samme bygning. Derudover har vi en aflastningslejlighed.
Sydbo er inddelt i 3 huse, hvor der er 8 lejligheder. Hver lejlighed er på 42 m2 og er indrettet med soveværelse, badeværelse, stue kombineret med lille tekøkken.
Alle lejligheder er indrettet med rumdækkende loftlift, ligeledes er der vaskemaskine, tørretumbler, indbyggede klædeskabe og køleskab.
Der er lagt vægt på, at alle lejligheder har meget lysindfald, hvilket betyder, at der i lejlighedens 3 rum er terrassedøre og eller vinduer der går fra gulv til loft.
Der er til hver lejlighed en terrasse, og beplantet med siv og græsser.
Der er til alle lejligheder opkoblet tv signal samt trådløst netværk.
Sydbos botilbuds fælles lokaler er lyse og venlige, alle med loftslifte. Der er:
- Tre fællesstuer på 74 m2, som er indrettet med anretter køkken, spiseborde, sofaer, hvilestole, tv, radio, her er der indtænkt, at der er plads til borgere der er immobile.
- Cafeen, som er 136 m2 ligger i centrum af huset, kan anvendes til at spise sin morgenmad, frokost, kan bruges til fester, sammenkomster og hyggelige stunder i hverdagen og weekenden.
- Depoter med plads til borgernes hjælpemidler, således at disse ikke fylder i egen bolig.
- Sydbo har sit eget køkken, hvor der er ansat to ernæringsassistenter, der arbejder på hverdage i tidsrummet 7.30 - 18.30. Kosten er derved sammensat ud fra den enkeltes behov i forhold til diæter, hakket mad, blendet mad mv.
- Til hvert hus er der en stor terrasse og ud fra cafeen er der en terrasse, der er overdækket, således at man kan sidde i uderummet og se/høre det regner, sneer eller nyde fuglenes sang.
Bygningen ligger på en grund med flisebelagte stier. Udenoms arealerne er endnu ikke endeligt på plads. Men der kommer gynger, hævet sandkasse og der er umiddelbart adgang til stort og uberørt naturområde med vandhuller, hvilket er afgrænset.
Kontakt
Botilbudet Søndergade, Søndergade 69, 5884 Gudme - telefon 6223 3760
Afdelingsleder Lone Lund - telefon 4063 1397
Målgruppe
Bofællesskabets målgruppe er voksne mennesker med vidtgående fysisk og psykisk funktionsnedsættelse. Søndergade Bofællesskab er et døgntilbud efter Almenboliglovens §105, stk. 2, og Servicelovens §85.
Fysiske rammer
Bofællesskabet ligger på en stor grund, med gode muligheder for udendørsaktiviteter. Bygningen er en sammenhængende enhed med 3 gader med lejligheder og fælles faciliteter i form af torv, køkken, stue, vaskeri og kontorer.
I Søndergade bofællesskab er der lejemål til 17 borgere. Lejlighederne indeholder stue med tekøkken, soveværelse og badeværelse. Alle lejligheder har egen terrasse.
Bofællesskabet Søndergade ligger i landsbyen Gudme, hvorfra der er adgang til offentlige transportmidler mod Svendborg og Nyborg. Der er faciliteter i lokalområdet, som man kan benytte, så som købmand, Gudmehallerne, motionscenter og bibliotek.
Hverdagsliv
Der er både individuelle og fælles aktiviteter som planlægges sammen med den enkelte beboer.
- Bostøtte i egen lejlighed
- Handleture
- Støtte til egenomsorg
- Sociale aktiviteter i bofællesskabet og ud af huset, tilpasset den enkelte. Fritidskataloget er særligt tilpasset aktiviteter for borgere i Socialafdelingens bo- og dagtilbud.
- Næsten alle beboere bosat i Søndergade bofællesskab er i beskæftigelse, med arbejde i beskyttet værksted.
Personale
Det er en tværfaglig personalegruppe med pædagoger, social- og sundhedsassistenter, socialrådgiver, administrative medarbejdere og omsorgshjælpere.
Der arbejdes ud fra fælles faglige tilgange, tilpasset den enkelte borgers behov.
- Rehabilitering
- KRAP
- Neuropædagogisk tilgang
Kontakt
Høje Bøgevej, Høje Bøgevej 5, 5700 Svendborg - telefon 2963 6155
Afdelingsleder Mette Terndrup Møller - telefon 5166 2778
Målgruppe
Høje Bøgevej er et botræningstilbud efter lov om social service §107 - midlertidigt ophold. Der er døgndækning med sovende nattevagt.
Under opholdet på Høje Bøgevej udredes funktionsniveau, og opholdet skal derfor ses som et springbræt til den næste bolig. Det betyder, at opholdet er af kortere varighed, typisk fra 12-36 måneder.
Under ophold på Høje Bøgevej er deltagelse i kostordning obligatorisk, og vi træner både indkøb, madlavning på faste maddage samt rengøring og oprydning på eget værelse og fælles arealer.
Fysiske rammer
Høje Bøgevej har til huse i en stor villa fra 1920, tæt på gågade, tog og uddannelsesinstitutioner. Høje Bøgevej består af 7 1-rums værelser mellem 10 og 12 m2 til beboerne. Køkken-alrum, 2 fællesstuer, 4 toiletter, 4 baderum, terrasse og lille have.
Huslejen er individuelt beregnet efter m2-størrelsen på værelset, og den reguleres én gang årligt.
Aktiviteter
Der afholdes beboermøder hver onsdag efter fælles spisning, hvor aktuelle emner drøftes og besluttes.
Kontakt
Botilbudet Skovsbovej, Skovsbovej 111, 5700 Svendborg - telefon 6223 3700
Afdelingsleder Bjarke Helmø
Fysiske rammer
Skovsbovej består af 38 moderne lejligheder, fordelt på 5 huse. Husene A, B, C og D er i 2 plan og rummer 8 lejligheder i hvert hus. Hus E er i ét plan og rummer 6 lejligheder.
Hvert hus har et fælles køkken-alrum, hvor køkkenassistenten i samarbejde med beboerne, sørger for en sund og varieret kost.
Hver lejlighed er på 40,7 m2, har egen altan eller terrasse og indeholder køkkenniche, stue, soveværelse og badeværelse.
I tilknytning til administrationsbygningen er en stor festsal/undervisningslokale.
Byggeriet, som er opført i 2003, er beliggende i smukke omgivelser tæt på Hvidkildeskoven i udkanten af Svendborg.
Der er kun få minutters gang til indkøbsmuligheder, tog og bybusser. Byggeriet er ikke handicapvenligt.
Aktiviteter
Der arrangeres 8 fælles ture om året samt en sommerfest. Derudover er der traditioner i forbindelse med diverse helligdage i løbet af året.
I dagligdagen kan der arrangeres aktivitetsgrupper, f.eks. fotogruppe, gågruppe og motionsgruppe.
Kontakt
Lejlighederne Skovsbovej, Skovsbovej 111 G-N, 5700 Svendborg - telefon 6223 3700
Afdelingsleder Bjarke Helmø
Målgruppe
Lejlighederne Skovsbovej er et botræningstilbud efter lov om social service §107 - midlertidigt ophold til personer med psykiske funktionsnedsættelser.
Under opholdet i Lejlighederne udredes funktionsniveau, og opholdet skal derfor ses som et springbræt til den næste bolig. Det betyder, at opholdet er af kortere varighed, typisk fra 6-12 måneder.
Obs! Tilbuddet er ikke natdækket.
Fysiske rammer
Lejlighederne består af 6 nybyggede lejligheder på 32m². Hver lejlighed indeholder et tekøkken samt vaskemaskine og tørretumbler. Lejlighederne er møbleret. Der er ikke kostordning tilknyttet Lejlighederne. Beboerne kan få støtte til indkøb og madlavning ved behov.
Lejlighederne indeholder køkkenniche, badeværelse, stue og soveværelse. Der er adgang til en lille terrasse fra hver lejlighed samt adgang til et depotrum.
Lejlighederne ligger i rolige omgivelser tæt på indkøbsmuligheder, tog og bybusser.
Byggerierne er handicap venlige.
Aktiviteter
Der ydes støtte til, at beboerne deltager i aktiviteter i nærmiljøet.
Forsorgscenter Sydfyn
Kontakt
Forsorgscenter Sydfyn, Stenpladsen 5, 5700 Svendborg
Telefon 6223 3323 - mobil 2146 0187 (kan kontaktes hele døgnet)
Afdelingsleder Gitte Kromann Jacobsen - telefon 4028 5170
Forsorgscentret drives efter § 110 i Lov om social service.
Boformen henvender sig til personer over 18 år, der ikke har eller ikke kan, opholde sig i egen bolig. Der er tale om borgere, som er fysisk og psykisk selvhjulpne, men som på grund af særlige sociale vanskeligheder, i en kortere eller længere periode har behov for støtte og omsorg for at bedre deres situation.
Vores primære målsætning er at støtte borgeren til en relevant bolig, så hurtigt som muligt.
Vi arbejder ud fra et rehabiliterende syn, hvor vi tror på at hver enkelt menneske igen kan opnå en stabil og tilfredsstillende levemåde i egen bolig. Rehabiliteringen er en tidsbestemt og målrettet proces, der inkluderer borgeren, borgerens private og professionelle netværk, og fordrer et samarbejde imellem alle parter.
For at understøtte rehabiliteringsprocessen bruger vi som grundlæggende metode, 'Den Motiverende Samtale', samt redskabet 'Udredning og Plan'.
Optagelse sker ved personlig henvendelse eller ved henvisning fra offentlige myndigheder, herunder andre tilsvarende institutioner.
Målgruppe
Du skal være:
- Over 18 år
- Uden bolig eller ude af stand til at kunne fungere i egen bolig
- Fysisk og psykisk selvhjulpen
- Aktivt samarbejdende for at forbedre sin situation, således at opholdet ikke bliver længere end nødvendigt
Fysiske rammer
Værelserne
Værelserne er møbleret inkl. TV, og der er kun plads til få private ejendele. Der hører eget bad og toilet til alle værelserne.
Fællesfaciliteter
Der er fælles aktivitetsrum og opholdsstue med parabol TV, og der er fælles vaskefaciliteter med tørretumbler.
Nøglebrik
Man får udleveret en nøglebrik, som er kodet til værelsesdør, fællesrum, vaskeri og andre relevante døre. Mellem kl. 22 og kl. 7.30 virker brikken kun til værelsesdøren.
Nøglebrikken bruges til registrering af måltider samt ved brug af kaffeautomat.
Kontakt Socialafdelingen
Du kan altid komme i kontakt med vores medarbejdere i Socialafdelingens telefontiden.
Mandag | 10:00 - 12:00 |
---|---|
Tirsdag | 10:00 - 12:00 |
Onsdag | 10:00 - 12:00 |
Torsdag | 10:00 - 12:00 |
Fredag | 10:00 - 12:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Mandag | 09:00 - 13:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 13:00 |
Onsdag | 09:00 - 13:00 |
Torsdag | 14:45 - 16:45 |
Fredag | 09:00 - 13:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Vil du kontakte os digitalt, anbefaler vi, at du sender en sikker mail via Digital Post. Mails via Digital Post er krypterede, og må derfor gerne indeholde personfølsomme og fortrolige oplysninger.
Vi opfordrer dig til at skrive sikkert via Digital Post og ikke almindelig mail. Du bør aldrig sende personfølsomme og fortrolige oplysninger i en almindelig mail.
Telefon
Du kan altid komme i kontakt med vores medarbejdere i Socialafdelingens telefontiden.
Mandag | 10:00 - 12:00 |
---|---|
Tirsdag | 10:00 - 12:00 |
Onsdag | 10:00 - 12:00 |
Torsdag | 10:00 - 12:00 |
Fredag | 10:00 - 12:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Adresse
Mandag | 09:00 - 13:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 - 13:00 |
Onsdag | 09:00 - 13:00 |
Torsdag | 14:45 - 16:45 |
Fredag | 09:00 - 13:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Send en sikker mail
Vil du kontakte os digitalt, anbefaler vi, at du sender en sikker mail via Digital Post. Mails via Digital Post er krypterede, og må derfor gerne indeholde personfølsomme og fortrolige oplysninger.
Send almindelig mail
Vi opfordrer dig til at skrive sikkert via Digital Post og ikke almindelig mail. Du bør aldrig sende personfølsomme og fortrolige oplysninger i en almindelig mail.