Svendborgs historiske centrum
Svendborgs historiske bydel
Svendborg opstod som bebyggelse sidst i 1100-tallet. Byen nævnes første gang 1229 og får købstadsrettigheder 1253. Det indre Svendborg har en karakteristisk typografi, eftersom byen er vokset op ad Møllergades bakke og ligger som en lille bjergby omkring Vor Frue Kirke.
Svendborgs ældste del af bymidten - Middelalderbyen - er et unikt, sammenhængende købstadsmiljø, som i store træk har bibeholdt middelalderbyens struktur. En stor del af middelalderbyens byrum er bevaret. Her finder man det ypperste af århundreders bygningskultur. Mange af de historiske bygninger er fredede og rummer arkitektoniske og kulturhistoriske værdier af både lokal og regional betydning. Middelalderbyen fortæller dermed om den historiske udvikling og byens funktion som centrum for magt, handel og byliv gennem tiden ved arkitekturens forskellige stilarter.
Svendborgs historiske bykerne ligger på et bakkedrag tæt på Svendborg Sund. Byen har udviklet sig omkring middelalderkirkerne Sct. Nicolai og Vor Frue samt Møllergade, der siden byens opståen har været den centrale nord-sydgående færdselsåre og handelsgade. Bebyggelsen og bebyggelsesstrukturen i bymidten er præget af kontraster. På den ene side findes middelalderens smalle gader og stræder, de utallige gamle, bevaringsværdige bindingsværkshuse, de mange baggårde med små baghuse og det historiske købstadspræg.
Mere om Svendborgs historiske bydel
Adresse
Besøg fx Nicolai Kirke
Gerritsgade 5
5700 Svendborg
Forsorgsmuseet - Svendborg Museum
I Fattiggården fra 1872 ligger Forsorgsmuseet, som viser en central del af historien om Danmarks forsorg og velfærdsstatens oprindelse. Forsorgsmuseet er det eneste af sin slags i Europa. Museet arbejder med at bevare, forske i og formidle historien om forsorg på så forskellige institutioner som børnehjem, fattiggårde, arbejdsanstalter og alderdomshjem.
Svendborg Museum har en unik historisk ramme, og udstillinger og museum viser børns og voksnes vilkår som udstødte i samfundet. Museet formidler på seriøs og engagerende vis det svære stof til en stor og varieret gruppe borgere gennem klassisk udstillingsaktivitet, digital formidling, publikationer og omvisninger.
Mere om Forsorgsmuseet
Adresse
Danmarks Forsorgsmuseum - Svendborg Museum
Grubbemøllevej 13
5700 Svendborg
Naturama
Harald Thomsen indviede i 1935 Zoologisk Museum i Svendborg, og museet er dermed Danmarks ældste naturhistoriske museum uden for København. I over 80 år har museet givet viden og oplevelser om specielt den dansk/grønlandske natur. Museets stifter Harald Thomsen var en inkarneret samler, der indsamlede, købte og byttede sig til mange forskellige naturhistoriske præparater. Svendborg Zoologiske Museum var i 70 år Fyns statsanerkendte og naturhistoriske museum.
I 2005 åbnede ’Naturama’ som Danmarks nye moderne naturhistoriske museum. Samlingen rummer 30.000-40.000 genstande, hvoraf kun en mindre del udstilles. Naturama er en sammenskrivning af Natur og Drama. Navnet beskriver dermed museets ambition. Naturama bringer den besøgende tættere på dyrenes mageløse historie. En æstetisk fortælling, udfoldet over lys, lyd, billeder, farver, rum, film, dyr og genstande, appellerer både til de besøgendes hjerne og hjerte. Naturama præsenterer og formidler moderne naturhistorie i en ny ramme på en ny måde, og Naturama blev nomineret til Den Europæiske Museumspris i 2007.
Mere om Naturama
Adresse
Naturama
Dronningemaen 30
5700 Svendborg