Forfattere

Johannes Jørgensen

Johannes Jørgensen (1866-1956) var en svendborgensisk digter, og naturen og gud var emnerne for hans digtning. Han blev udnævnt til æresborger i Svendborg i 1936, hvortil han vendte tilbage i 1952.

Johannes Jørgensen konverterede til katolicismen og blev mest kendt for sin helgenbiografi over den hellige Frans af Assisi. Han blev æresborger i Assisi. Hans forfatterskab er ikke nemt at sætte i kategori, men et faktum er det, at han stod for en åben, lyrisk iagttagelsesevne og hans urolige natur førte mange kampe med sig, som han formåede at skildre og udleve i sin litteratur og lyrik. Hans sprogsans er at sammenligne med H.C. Andersens og denne er da også den eneste, der er mere oversat end Jørgensen.

Johannes Jørgensens barndomshjem i Fruestræde 15 rummer i dag Johannes Jørgensen-samlingerne og har offentlig adgang.

Mere om Johannes Jørgensen

Adresse
Fruestræde 15
5700 Svendborg 

Ambrosius Stub

Digteren Ambrosius Stub (1705-1758) kom til Valdemars Slot i 1738 og forlod Tåsinge igen i 1752. På Tåsinge skrev han det smukke forsommerdigt Den Kiedsom vinter gik sin gang, og her er et egetræ opkaldt efter ham ’Ambrosius-egen’.

På Valdemars Slot blev han i 1738 ansat af kammerherre Niels Juel til forretninger (smugleri) på Ærø, og i perioden 1741-1752 gjorde han i en tid også tjeneste ved Brahesholm. Han skrev en del konventionelle lejlighedsdigte i tidens religiøst prægede stil, men i andre digte priste han naturen, jordens og bordets glæder uden religiøse anfægtelser. Her leverede han noget helt nyt med en frisk tone, der pegede frem og gjorde ham enestående for sin tid. Ambrosius Stubs digte er kendte, men måske var det hans ikke helt almindelige adfærd, der i 1877 inspirerede forfatter Christian K.F. Molbech til at skrive skuespillet 'Ambrosius'.

Den Sydfynske natur betog Ambrosius Stub. I det første år på slottet, skrev han det smukke forsommerdigt Den Kiedsom vinter gik sin gang, som stadig er kendt. Meget få tekster af Stub blev offentliggjort i hans levetid, men eftertiden har interesseret sig for ham. Stub døde i 1758 i Ribe - glemt og i yderste fattigdom.

På Tåsinge ved Valdemar Slot er der opkaldt et egetræ ’Ambrosius-egen’ efter digteren.

Mere om Ambrosius Stub

Adresse
Ambrosius Stub-egen
Nørreskovvej 1
5700 Svendborg 

Tom Kristensen

Tom Kristensen (1893 -1974) startede som vild ekspressionistisk digter og romanforfatter. Hans femte kone Bosse Weber boede på Thurø, og derfor flyttede han dertil i 1946 og blev udnævnt til æresborger på Thurø i 1970.

Både som lyriker og som romanforfatter hører Tom Kristensen til blandt de betydeligste i 1920’ernes og 30’ernes danske litteratur. Hans mest kendte roman ’Hærværk’ udkom i 1930 og er et uomgængeligt standardværk.

I 1946 giftede Tom Kristensen sig med sin femte kone, Bosse Weber, og flyttede til Thurø, hvor hun havde et hus. Tom Kristensen mente helt alvorligt, at flytningen fra hovedstaden reddede hans liv. Tom Kristensen havde på det tidspunkt den vigtige del af sit forfatterskab bag sig, men han fortsatte i årene på Thurø som hovedanmelder og litteraturekspert på Politiken. Tom Kristensen figurerer også i den Nationale Litteraturkanon fra 2006. Han nåede at blive udnævnt til æresborger på Thurø i 1970 og ligger begravet på Thurø Kirkegård.

Mere om Tom Kristensen

Adresse
Bergmannsvej 70, Thurø
5700 Svendborg 

Karin Michaelis

Karin Michaelis (1872-1950) er den Svendborg-forfatter, som har vakt størst international opmærksomhed. I perioden fra 1908 og frem til 1948, hvor hun blev en verdensberømt forfatter og humanist, havde hun base på Thurø.

Karin Michaelis blev født i Randers i 1872. Hun drog på baggrund af sit forfatterskab verden rundt som foredragsholder og gjorde sig blandt andet til talskvinde for kvindesag, moderne pædagogik og økologisk levevis. I 1930´erne engagerede hun sig i kampen mod nazismen. Nazisterne lukkede hende derfor ude fra det tyske marked og brændte hendes bøger.

Michaelis brugte de mange penge, som hun havde tjent, på at invitere og understøtte tyskere på flugt fra nazismen, blandt andre Berthold Brecht. Thurø blev blandt tyske flygtninge kendt som ’Karins Insel’, hvilket betyder ’Karins ø’. Karin Michaelis døde i København i 1950 og ligger begravet på Thurø Kirkegård. Hun er stadig et kendt forfatternavn i lande som Sverige, Tyskland, Østrig og Italien, mens hun ufortjent er gået noget i glemmebogen i Danmark.

Mere om Karin Michaelis

Adresse
Foreningen Bergmannhus
Bergmannsvej 70, Thurø
5700 Svendborg 

Bertolt Brecht og Brechts Hus

Den tyske dramatiker Bertolt Brecht (1898-1956) boede i eksil i et hus i Skovsbostrand i Svendborg fra 1933-39 på flugt fra det nazistiske styre. Det blev en af Brechts mest produktive perioder – hvor han bl.a. skrev digtsamlingen ’Svendborgdigte’.

Bertolt Brecht er en af 1900-tallets mest fremtrædende og indflydelsesrige, men også kontroversielle tyske forfattere, dramatikere og systemkritikere. Han skrev blandt andet skuespillene Fru Carrars geværer (1937), Det tredje riges frygt og elendighed (1936- 1938) og Galileis liv (1938). Digtsamlingen ’Svendborgdigte’ fra 1939 blev skrevet under ’det danske stråtag’, som han kaldte sit hus ved Skovsbostrand i Svendborg.

 

Brechts hus udlejes i dag som kunstnerbolig til personer. Her kan de få ro til kunstnerisk eller videnskabeligt arbejde, der styrker den kulturelle dimension i Svendborgs internationale relationer og kommunens arbejde med venskabsbyer.

Mere om Brecht

Adresse
Brechts Hus
Skovsbostrand 8
5700 Svendborg