Begivenheder

Kulinarisk Sydfyns fødemarked

Nordens største fødevaremarked ’Kulinarisk Sydfyn’ har siden 2001 været afholdt hvert år i juni i Svendborg for både børn og voksne. En del af produkter er fra Sydfyn og Øhavet, men markedet åbner portene for udstillere - og publikum - fra både ind- og udland.

Der er rig mulighed for smagsprøver, hvoraf nogle er gratis, andre mod mindre betaling. Fødevaremarkedet vægter kvalitet og lokalt håndværk højt. Markedet og foreningen ’Kulinarisk Sydfyn’ formår år efter år at skabe succeser og opmærksomhed omkring såvel den gode smag som det gode håndværk og ditto råvarer.

Fødevaremarkedet er båret af frivillig arbejdskraft og af et stort engagement. Kulinarisk Sydfyn ønsker at fremme god madkultur, lokale produkter og kulinariske oplevelser.

Mere om Kulinarisk Sydfyn

Adresse
Torvet
5700 Svendborg 

Tredje pinsedag i Christiansminde

3. pinsedag var en ældre dansk helligdag og var en del af helligholdelsen af pinsen. Rester af dens traditioner findes stadig nogle steder i Danmark bl.a. i Svendborg, hvor Svendborg Borgerlige Skyttelaugs festdag ligger på denne dag.

3. pinsedag har siden 1829 været fejret med sommerfest og skiveskydning i Christiansminde. I dag er der ikke længere lukket i skoler og forretninger 3. Pinsedag. Men skyttelaugets traditioner og kåring af skyttekongen holdes stadig i hævd.

Dagen starter med Svendborg Borgerlige Skyttelaugs vækning af det foregående års skyttekonge og -prins og byens borgmester. Derefter marcherer skytteoptoget fra Anne Hvides Gård gennem byen til Christiansminde, ledsaget af Peder Most Garden. Tidligere kom tusinder af mennesker fra hele Sydfyn til begivenheden, og højdepunktet var, at 3. Pinsedag i Svendborg som det eneste sted i landet var en halv helligdag. Engang var det gratis at sejle med M/S Helge mellem Svendborg og Christiansminde på 3. pinsedag, det er det dog ikke i dag, men dagen afsluttes festligt med fyrværkeri fra Vindeby-siden.

Mere om 3. pinsedag i Christiansminde

Adresse
Christiansmindevej 16
5700 Svendborg 

Pæreskuderne og æbleræs

Tåsinge var et af de første steder i Danmark, hvor æble- og frugtavl i blev indført. Det skete i 1700 tallet, hvor kammerherren på Valdemars Slot tvang sine fæstebønder til at plante æbletræer. Hvert år i efterårsferien er der ’Æbleræs’; en elsket tradition i Svendborg.

Hvert år fredag før efterårsferien lastes de smukke, gamle skibe ’Pæreskuderne’ fra hele øhavet med æbler fra Troense. Lørdag sejler de i samlet flok til Sejlskibsbroen og Maritimt Centers pakhus i Svendborg, hvor alle æblerne sælges over skibssiderne. Hele lørdagen er der marked med produkter fra øhavet og aktiviteter, der alle har med æbler at gøre.

Der er æblekagekonkurrence, æblepresning, salg af friskpresset æblemost og æbletræer, foruden salg af alle produkterne ude fra øerne, der er blevet sejlet til Svendborg om bord på skibene.

Mere om Pæreskuderne og æbleræs

Adresse
Maritimt Center 
Havnepladsen 2
5700 Svendborg