Havnen og det maritime Svendborg
Svendborg som levende havn
I begyndelsen af 1800-tallet bestod Svendborg Havn kun af et brohoved i forlængelse af Brogade. I 1854 udvidedes havneanlægget med en dampskibsbro af træ, der i 1876 erstattedes af Jessens Mole. Siden 1901 har Svendborg Havn ikke forandret udseende nævneværdigt. Broen til Frederiksøen blev færdig i begyndelsen af 1920erne. I dag er havnen med sine 2000 meter kaj en aktiv havn, som rummer både erhvervsskibe, færgedrift, lystsejlere og aktiviteter for byens borgere. Herfra sejler færger til Ærø, Drejø, Skarø og Hjortø.
Mere om Svendborg Havn
Adresse
Svendborg Havn
Jessens Mole 6
5700 Svendborg
Læs mere om Svendborg Havn her
Sejlskibsbroen på Svendborg Havn
Hvert år i uge 30 i juli sejler 30-40 velbevarede sejlskibe Fyn Rundt. Om fredagen afsluttes sejladsen i Svendborg, og om aftenen er der middag og fest for alle besætninger og gæster.
Mudderhullet og de fem haver med vandadgang er den sidste rest af Svendborgs middelalderhavn. Hele kystlinjen ved byen har bestået af haver med lignende adgang til vandet.
Mere om Sejlklibsbroen
Adresse
Sejlskibsbroen / Træskibsbroen
Havnepladsen 3A
5700 Svendborg
Dykkervraget M/F Ærøsund
I oktober 2014 blev M/F Ærøsund sænket ud for Ballen i Svendborgsund, til glæde for både plante- og dyreliv og for fritidsdykkere, der ønsker at dykke på vrag. Vraget ligger på godt 19 meter vand i Ringgårdsbassinet cirka 550 meter udfor kysten ved Ballen på Fyn. Toppen af vraget (færgens skorsten) ligger blot 6 meter under havets overflade og er derfor interessant for både fridykkere og flaskedykkere. Inden sænkningen blev færgen miljøoprenset og dykkersikret.
M/F Ærøsund var Danmarks sidste privatejede jernbanefærge og sejlede på overfarten mellem Svendborg og Ærøskøbing fra 1960 og frem til 1999. Den blev projekteret af Knud E. Hansen og bygget på Husumer Scchiffswerft i Tyskland. På mange måder var færgen hypermoderne, da den blev indsat i 1960. Det var blandt andet den første danske færge, hvor passagerne kunne se fjernsyn, og det vel at mærke både danske og tyske kanaler. Færgen var som noget nyt også bygget således, at bilister ikke længere skulle bakke ombord, men havde åbning i både agter- og forstavnen. Færgen har en stærk kulturhistorisk tilknytning til området. I kraft af de mange år hvor færgen var i drift, blev den synonym med Det Sydfynske Øhav og opnåede en næsten ikon-agtig status.
Dykkere kan udforske M/F Ærøsund og livet omkring færgen ved at tage udgangspunkt i slæbestedet på Rantzausminde Lystbådehavn. På dykker-spottet kan dykkerne forankre deres båd ved to gule ankerbøjer, som er fastgjort på vragets agter- og forstavn.
Ring-Andersens Skibsværft
Siden 1867 har J. Ring-Andersens Træskibsværft holdt til på Frederiksøen. Det var en ung mand fra Thurø, Jørgen Ring-Andersen, der grundlagde værftet, som stadig er i familiens eje. 200 træskibe er søsat fra værftet. I dag renoverer og vedligeholder man skibe. Langs sundet har der fra midten af 1700-tallet ligget op mod 29 værfter og skibsbyggerpladser i kortere og længere perioder – tilsammen byggede de mere end 1000 skibe. J. Ring-Andersens Træskibsværft eksisterer fortsat den dag i dag og er en fantastisk repræsentant for skibsbyggertraditionen i Svendborg.
Mere om Ring-Andersens Skibsværft
Adresse
Ring-Andersens Skibsværft
Frederiksø
5700 Svendborg
Vandsportsaktiviteter
Der er mange muligheder for vandsport i Svendborg – og det er smukke rammer. Lige fra den sænkede Ærøsund-færge - som blev sænket 10 kilometer sydvest for Svendborg og nu bruges som kunstigt rev til gavn for dykkere og fauna - til surfing ved Valdemars Slot.
Også kajakroere fra hele landet fremhæver Det sydfynske Øhav som et af de bedste farvande, de har roet i. Smukke kyststrækninger og masser af småøer med beskyttede bugter og vige, lavt vand og strande, hvor kajakkerne kan trækkes op på land.
Veteranskibet M/S Helge
Sundfarten opstod samtidig med jernbanen (1876) og har siden udnyttet sundet til transport. Sundfærgen ’Helge’ er bygget i 1924 på Ring-Andersens Skibsværft, den er tegnet af Johan Weber og bygget til Sydfynske Dampskibsselskab A/S (SFDS A/S). M/S Helge har plads til 200 passagerer og sejlede hele året indtil 1954, hvor et underskud tvang SFDS A/S til at indstille sejladsen i vintermånederne. Siden midten af 1980erne har skibet udelukkende sejlet med turister i Det Sydfynske Øhav.
M/S Helge har siden 2005 været ejet af Svendborg Kommune. I dag sejler M/S Helge fra maj til september på ruten Svendborg. Vindebyøre - Christiansminde - Troense - Grasten - Valdemars Slot og retur med en samlet sejltid på 110 minutter.
Mere om Veteranskibet M/S Helge
Adresse
M/S Helge
Jessens Mole 6
5700 Svendborg
Kultur på Frederiksøen
Skæve idéer, anderledes løsninger og et stort drive, der er en del af Svendborgs DNA helt tilbage fra 70erne. Kulturen blomster på Frederiksøen. De rå omgivelser og store lokaler med uudnyttet potentiale tiltrækker driftige kreative, og mange nye tiltag ser dagens lys.
Det er Svendborgs nyeste kulturhus, der er organiseret som andelsforening, men med aktiviteter åbne for alle. Her er fx møder, dans, yoga, koncerter. Foreningen ’Kultutten’ holder til i den gamle værftskantine på Frederiksøen. Foreningen ’Cirkusrummet’ holder også til i Kultutten. Foreningen er for alle cirkusinteresserede, og de bygger både fysisk og i overført betydning et rum til leg og bevægelse.
Mere om Kulturen på Frederiksø
Adresse
Frederiksø 2
5700 Svendborg
Svendborg Søfartsskole, SIMAC og Maersk Training
Svendborg Søfartsskole er en erhvervsskole, der blev oprettet i 1906 og uddanner fx skibsassistenter. SIMAC er landets største maritime uddannelsesinstitution med 650 studerende og ca. 70 medarbejdere. Her uddannes skibsofficerer, maskinmestre og skibsførere. Maersk Training er et internationalt maritimt kursuscenter, der bruger simulatorer og avanceret teknologi.
Ud over jobs til søs giver de maritime uddannelser også adgang til mange attraktive jobs på land. Det kan for eksempel være i rederibranchen, i en havn, på de maritime uddannelsesinstitutioner eller i industrien.
Mere om de maritime uddannelser
Svendborg Sunds Sejlklub
I 1895 var Svendborg Sunds Sejlklub med til at oprette Dansk Sejlunion. Klubben er Danmarks ældste for lystsejlads og har i takt med tiden udvidet sig fra at være en klub for borgerskabet til at være en klub, hvor alle aldersgrupper kan være med. Fra begyndelsen havde man 90 medlemmer i klubben, der støttede sagen: At udbrede kendskabet til lystsejlads og fartøjer. I 1932 startede den første juniorafdeling i klubben. Strandgården blev opført i 1930erne af Ollerup Gymnastikhøjskole som et rekreativt sted til overnatning og kystsvømning for skolens elever. I 1986 rykkede SSS fra Færgegården ud til Strandgården på bakken ved Rantzausminde Lystbådehavn.
SSS står for kapsejlads, aftenssejladser, sejlerskole, en del sociale arrangementer og de har en aktiv ungdomsafdeling. Det er blevet til en lang række kapsejladser gennem årene, der i 2016 kulminerede med EM i Matchrace på sundet. SSS sætter med sin store medlemsskare, vedholdende arbejde, lange historie og høje ambitioner for sejlsporten år efter år Svendborg på landkortet for lystsejlads.
Mere om Svendborg Sunds Sejlklub
Adresse
Svendborg Sunds Sejlklub
Rantzausmindevej 137
5700 Svendborg
Det tidligere Havnepakhus / Maritimt Center
Maritimt Center holder til i det gamle bevaringsværdige havnepakhus, der er omdrejningspunkt for et hav af maritime aktiviteter og arrangementer året rundet, bl.a. Fyn Rundt for bevaringsværdige og Svendborg Classic Regatta for klassiske lystbåde. Turistinformationen og Svendborg Event holder ligeledes til i pakhuset på Havnepladsen.
Havnepakhuset har været mellemstation for varer på vej ind og ud af øhavet.
Mere om Maritimt Center
Adresse
Maritimt Center
Havnepladsen 2
5700 Svendborg