Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

Caroline Amalie

Om plejecentret

Caroline Amalielund er et smukt gammelt plejecenter, som i 1912 blev opført som alderdomshjem. Huset er siden blevet grundigt renoveret og fremtræder nu som et moderne, tidssvarende plejecenter med plads til 37 beboere.

Plejecentret består af demensboliger, gæsteboliger og et aktivitetscenter.
 

Vi vægter de gode relationer med borgerne, pårørende og hinanden. Det gode samvær omkring måltiderne, så det bliver hyggeligt og hjemligt.

Vi tager udgangspunkt i de individuelle behov,  for at den enkelte borger oplever sig set, hørt og forstået.  
Teoretisk bruger vi blandt andet Tom Kidwood-blomsten, som er et godt redskab til at se, hvor vi som personale kan hjælpe den enkelte borger med at  bevare trivslen i at ”blomstre”.  

Vi ser pårørende som en stor styrke og samarbejdspartner I at skabe det bedste liv for den enkelte borger. Pårørende er altid velkomne på Caroline Amalie.

Caroline Amalie ligger i en grøn have, omgivet af skov og søer, og med græssende får på det fredede område ”Ørkild Voldsted”. Et naturskønt og fantastisk dejligt sted at blive ældre.

Plejecenteret er først og fremmest beboernes hjem og indrettet så det afspejler de behov som beboerne har. Samarbejdet med beboerne og de pårørende vægter vi højt og det er vigtigt for os, at man altid føler sig velkommen.
Rundt om plejecenteret er vores dejlige have. Her er indrettet små terrasser, hvor vi tilbringer tid når vejret er til det. Haven benyttes som legeplads af børnehaven, som er nabo til huset. 

Der er et motionsrum på 2.sal, hvor beboerne kan træne. 
Der tages udgangspunkt i den rehabiliterende tilgang, hvor individuel rehabilitering er i samarbejde med beboeren og evt. de pårørende.
Beboerne fra plejecenteret kan benytte sig af aktivitetscenteret i huset.

Om boligerne

Husleje: 5.200 - 8.069 kr.
Indskud: 12.160 kr. - 16.860 kr.
m2: 54 - 84 (inklusiv evt. fællesarealer)


Caroline Amalie er indrettet med plejeboliger og demensboliger.
På 1. sal ligger Carolinebo og Amaliebo med henholdsvis 7 og 9 demensboliger. Aktivitetscenter samt en hyggelig café findes på 2. sal, hvor der herudover også er indrettet 6 gæstepladser.

Plejeboliger
Plejeboligerne er indrettet med stue, lille køkken med køleskab og to kogeplader, samt soveværelse og bad. I stuen findes telefonstik, samt antennestik til fællesantenne.
Størrelsen varierer fra 55-84m2. Alle boliger fremtræder pæne og lyse, og de er indrettet, så det er let at komme rundt, også med kørestol og rollator.
Kuffert rum findes i kælderen til hver bolig.

Demensboliger
Demensboligerne er indrettet med stue, lille tekøkken i forlængelse heraf, samt soveværelse og bad. I stuen findes også telefon og antennestik.
Størrelsen varierer fra 54-66 m2.
På hvert demensafsnit er der desuden en hyggelig spise- og opholdsstue, som er fælles. Herfra er der udgang til et dejligt lysthus - ”tårnet”, som benyttes meget om sommeren. Fællesstuen ligger i forbindelse med køkkenet. Der er et kuffert rum til hver bolig. I opholdsstuen er der trådløst netværk.

Gæsteboliger
Gæsteboliger er 1 rums bolig der er møbleret. Der er et lille tekøkken samt et handicapvenligt badeværelse. Der er udgang fra gæsteboligen til aktivitetscenter, træningsfaciliteter og cafe.

Indflytning

Når man flytter ind i en bolig på Caroline Amalie er det rigtig godt, hvis lejligheden er indrettet med de møbler og de ting, som har betydning for beboeren.

Der afholdes indflytningssamtale med sektionsleder, når borger og pårørende flytter ind på Caroline Amalie.

I demensboligerne er der en servicepakke, som koster 1.550 kr. pr. måned. Servicepakken betaler bl.a. den kolde forplejning, drikkelse, rengøringsmidler, blomster, toiletpapir, køkkenrulle, vaskepulver.

Den varme mad leveres fra Det Gode Madhus, hvor borgerne er medbestemmende I hvad de ønsker at spise ud fra den bestilling der er muligt fra det gode madhus. Personalet er behjælpelig med bestilling af dette.

Borgeren underskriver en fuldmagt, så beløbet til servicepakker og den varme mad fra Det Gode Madhus betales via træk i social pension.

Hverdagslivet

På Caroline Amalie er det vigtigt for os at se beboerens individuelle behov og tilrettelægge hverdagen ud fra dette. Vi prioriterer at finde og vedligeholde beboernes ressourcer og vi vægter at skabe stjernestunder til gavn for beboere, pårørende og personale

Vi har 2 cykler; 1 duocykel, samt en rickshaw hvor vi cykler med beboerne i nærområdet, når det er muligt. Ligeledes har vi en fælles bus, som vi bruger til køreture ud i det blå, når det er muligt.

Plejecenterråd

På Caroline Amalie har vi et plejecenterråd.

 

Vedtægter for plejecenterråd på plejecentre i Svendborg Kommune

 

1. Navn og hjemsted               

Rådets navn er "Plejecenterråd på plejecentre i Svendborg Kommune."

Plejecenterråd, er et partipolitisk neutralt samarbejdsorgan, har hjemsted i Svendborg Kommune, og tilknyttet et specifikt plejecenter.

 

2. Lovgrundlag 

I henhold til lov om social service Kap. 5, § 16:

Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen og udnyttelsen af tilbuddene. Kommunalbestyrelsen fastsætter skriftlige retningslinjer for brugerindflydelsen.

                       

3. Formål               

Plejecenterråd er en måde at styrke samskabelse af kvalitet og trivsel på plejecentret. En forudsætning for et godt og værdigt ældre liv er, at man som beboer og pårørende på plejecenter har mulighed for at udøve

indflydelse på sin hverdag og på de værdier, normer og prioriteringer, der praktiseres på plejecentret.

Plejecenterrådet skal bidrage til at fremme det lokale demokrati på plejecentret og sikre, at såvel beboere og pårørende som lokalsamfund involveres i beslutninger, der påvirker deres liv og hverdag.

Plejecenterrådet kan fremme sammenhængskraften og være en konstruktiv inspiration, som kan bidrage med perspektiver og drivkraft og således være med til at sikre åbenhed og lokal involvering på landets

plejecentre.

Konkret kan plejecenterrådet gennem dialog med og anbefalinger til den lokale ledelse medvirke til:

  • At understøtte et værdigt liv som beboer på plejecentret
  • At skabe et godt hverdagsliv på plejecentret til gavn for beboere, pårørende og medarbejdere
  • At øge sammenhængskraften i lokalområdet gennem systematisk dialog mellem plejecenter og repræsentanter fra lokalsamfundet.

Social- og Sundhedsudvalget ønsker at skabe et beslutningsforum for dialog mellem brugere, pårørende, det lokale erhvervs- og kulturliv og Svendborg Kommune.

Ved at inddrage det lokale erhvervs- og kulturliv får det enkelte plejecenter muligheder for at styrke samskabelse i lokalområdet. Ved at etablere plejecenterråd kan vi være med til at skabe et stærkt fundament for det lokale liv. Et plejecenterråd vil skabe samarbejde, samhørighed og mulighed for udvikling i nærmiljøet og understøtte masterplanens mål om, at Fremtidens ældre liv skaber vi sammen.

 

Det er grundlæggende i det brede samarbejde, at vi finder de bedste løsninger for beboere på plejecentre. For at sikre veldrevne og attraktive plejecentre, er ældreområdet forpligtet til og afhængige af at inddrage beboere, pårørende, frivillige og lokalsamfund i beslutninger for retningen på plejecentret. Et plejecenterråd kan være en mulighed for at systematisere og sikre samarbejdet med en bred gruppe af interessenter. Plejecenterrådene skal have en betydende stemme, når dagligdagen og mulighederne på det enkelte plejecenter skal besluttes.

Ved at etablere en fast struktur som et plejecenterråd er, sikrer vi kontinuerligt fokus på, at vi skal samarbejde. Et plejecenterråd er et forpligtende samarbejde, hvor nye ideer og tanker kan opstå.

Formålet med et bredere funderet plejecenterråd er kvalitetsudvikling og innovation på de enkelte plejecentre. Hvor fx det lokale foreningsliv kan tænke alternative løsninger med bygninger, events, opvisninger osv. til gavn for både borgere i nærmiljøet og beboere på plejecentret.

 

4. Arbejdsområder

Plejecenterrådet beskæftiger sig med emner, der er relevante for kvalitet og trivsel. Plejecenterrådet er ikke ansvarlig for kontrol, tilsyn og regelgennemgang.

Plejecenterrådet beskæftiger sig blandt andet med følgende emner:

  • Kvalitet og udvikling
  • Beboernes mulighed for selvbestemmelse og indflydelse
  • Samarbejde med pårørende
  • Plejecentrets værdier og kultur
  • Hverdagsaktiviteter og måltider

Herudover kan rådet identificere andre relevante emner.

Plejecenterrådet kan ikke få indflydelse på emner forbeholdt lederen, fx konkrete personaleforhold. Det ligger også uden for plejecenterrådet domæne at indstille til ansættelse og afskedigelse af både leder og medarbejdere.

Kompetencer, der efterspørges i et plejecenterråd, er først og fremmest lysten til at skabe og udvikle kvalitetsplejecentre med gode tilbud, nærvær og omsorg. Et plejecenterråd skal støtte plejecentrets ledelse i at drive et fagligt og professionelt plejecenter.

Derudover lysten til at tænke nyt og kreativt i plejecentrets nærmiljø. Ældreområdet vil gerne, og har brug for, kreative og nytænkende muligheder og ideer.

Det er ikke et krav at medlemmer af rådet besidder sundhedsfaglige kompetencer. Det er netop forskelligheden, andre kompetencer og ”andre øjne” på et plejecenter, der skal højne kvaliteten.

Plejecenterrådet spiller en vigtig rolle, når der skal ansættes ny leder på plejecentret, hvor rådet er repræsenteret med en deltager.

Plejecenterrådet har ellers ikke indflydelse på personaleforhold, ansættelser og afskedigelser af medarbejdere.

    

5. Sammensætning          

Der etableres ét plejecenterråd på hvert plejecenter. Plejecenterrådet sammensættes fx således:

  • 1-2 beboere til rådet
  • 1-2 pårørende til beboere på plejecentret
  • 1 medarbejderrepræsentant
  • 1 repræsentant udpeget af kommunens seniorråd
  • 1-2 repræsentanter fra civilsamfund eller foreningsliv i lokalsamfundet
  • 1-2 repræsentanter fra det lokale kulturliv eller erhvervsliv
  • Sektionsleder for plejecentret

 

6. Virke

Der afholdes minimum 4 årlige møder i plejecenterrådet samt et årligt fællesmøde, hvor beboere og pårørende inviteres til dialog om hverdagen på plejecentret. Herudover kan plejecenterrådet selv foranstalte yderligere møder eller aktiviteter, fx arrangementer for beboerne og lokalsamfundet.

Plejecenterrådet er beslutningsdygtigt, når mere end halvdelen af medlemmerne er til stede. Alle beslutninger træffes ved simpelt stemmeflertal. Ved stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.

Medlemmerne kan kun deltage i plejecenterrådets beslutninger, når de personligt er til stede.

Der føres beslutningsreferat over plejecenterrådets beslutninger. I beslutningsreferatet anføres for hvert møde, hvilke personer der har været til stede. Den lokale ledelse kan stå for udarbejdelse af dagsorden og referat, hvis opgaven ikke kan varetages af andre i plejecenterrådet.

 

7. Valg, valgbarhed og udpegning

Plejecenterrådets medlemmer vælges eller udpeges for en 2-årig periode:

Pårørende og beboere vælges så vidt muligt af beboerne. Valgbare er alle beboere på plejecentret og alle pårørende til beboere på plejecentret. Lederen af plejecentret indkalder til valgmøde, hvor valget foregår. Beboere har hver to stemmer (en eventuel værge kan stemme på beboerens vegne). Hver beboer kan stemme på henholdsvis en beboerrepræsentant og en pårørenderepræsentant. Så vidt muligt skal der på valgmødet vælges suppleanter for beboere og pårørenderepræsentanter. En pårørende, hvis beboer fraflytter plejecentret eller afgår ved døden i perioden, kan blive siddende i rådet perioden ud, men kan ikke genopstille efter perioden.

 

Medarbejderrepræsentanten vælges af medarbejderne. Alle fastansatte medarbejdere er valgbare. Alternativt kan det besluttes, at medarbejderrepræsentationen udgøres af tillidsrepræsentanten eller

arbejdsmiljørepræsentanten.

Seniorrådet udpeger selv en repræsentant til plejecenterrådet.

Repræsentanter fra civilsamfundet/foreningslivet, erhvervsliv og kulturliv udpeges af plejecenterledelsen. Administrationen i kommunen bør være behjælpelig med at identificere relevante repræsentanter og rette

henvendelse til disse samt eventuelt annoncere efter kandidater i lokale medier.

Udtræder et medlem af rådet i utide udpeges eller vælges et nyt medlem, jf. ovenstående procedure.

Hvis det ikke kan lade sig gøre at rekruttere repræsentanter inden for hver kategori, jf. punkt 5, kan plejecenterrådet etableres med færre medlemmer.

Medlemskab af plejecenterrådet er frivilligt og ulønnet. Der udbetales ikke diæter, vederlag eller kørselsgodtgørelse til rådsmedlemmer for deltagelse i rådets aktiviteter.

 

8. Konstituering

Plejecenterrådet konstituerer sig på det første møde og vælger formand og sekretær.

Plejecenterrådet udarbejder sin egen forretningsorden, der bør beskrive:

  • Mødernes varighed
  • Mødested
  • Procedure for ekstraordinære møder
  • Retningslinjer for udarbejdelse af dagsorden
  • Retningslinjer for udarbejdelse af referat og udsendelse
  • Hvordan der foretages ny konstituering, hvis formanden udtræder i en valgperiode

 

9. Økonomi

Plejecenterrådet har ikke selvstændig økonomi. Udgifter til mødeafholdelse og eventuelle arrangementer afholdes inden for plejecentrets økonomiske ramme.

 

10. Ikrafttræden               

Nærværende vedtægter er lavet pga. af Social-og Sundhedsudvalget beslutning om implementering af plejecenterråd pr. 1. januar 2024.  

Tilsyn og smileys

Plejecenteret er underlagt tilsyn af forskellige myndigheder.

Hvert år kommer der uanmeldt tilsyn ved embedslæge, som vurderer om Plejecenteret lever op til gældende krav fra sundhedsstyrelsen.

Hvert år kommer der uanmeldt tilsyn ved Svendborg Kommunes myndighedsafdeling, som vurderer Plejecenteret ud fra Sundhedsstyrelsens krav.

Hvert år inviteres borgere og pårørende til et dialogbaseret møde, hvor man kan drøfte forskellige emner, der knytter sig til hvordan borgere og pårørende oplever Plejecenter Caroline Amalie.

Vi er underlagt krav om hygiejne og forsvarlig omgang med fødevarer, således at det lever op til Fødevarestyrelsens krav og kan således få uanmeldt besøg når som helst at fødevarestyrelsen ønsker at kontrollere det. Der udfærdiges en rapport efterfølgende med en smiley.

Link til Fødevarestyrelsens rapporter

Link til kommunale tilsyn

Kontakt

Plejecenter Caroline Amalielund
Caroline Amalievej 13
5700 Svendborg

 

Sektionsleder 
Rikke Foged Madsen
Telefon: 62 23 42 42

Døgntelefon
Telefon: 62 23 42 41

Sygeplejerske
Telefon: 62 23 42 45

Aktivitetscenter
Telefon: 62 23 42 50

Carolinebo
Telefon: 62 23 42 44

Amaliebo
Telefon: 62 23 42 43

Ældreboliger
Telefon: 62 23 42 48

Gæsteboliger
Telefon: 62 23 42 46