Under opbygning

Denne hjemmeside er under opbygning, så bær venligst over med os, hvis der er et par huller. 

Brug gerne feedback-funktionen 'Hjalp denne side dig?' nederst på de sider, hvor du synes vi gør det godt eller mangler noget.

Tak for din forståelse.

På vej i dagtilbud

Her får du gode råd og vejledning, når du har et barn, der skal starte i dagpleje eller vuggestue.

I er de vigtigste voksne i jeres barns liv. Derfor betyder det meget, at I er trygge ved barnets opstart i dagtilbud. For mange forældre vil det derfor være godt at kende lidt til det sted, hvor barnet skal starte. I kan kontakte stedet og aftale besøg inden opstart, så I kender omgivelserne og har hilst på de voksne, som skal tage vare på jeres barn.

I viser barnet vejen

  • Vær tro mod den beslutning I har taget for jeres barn om, at det skal starte i dagtilbud. Så ved barnet, at det er en god beslutning for jer alle.
  • Jeres tillid og glæde ved dagtilbuddet smitter af på barnets følelse af tryghed.

I dagtilbuddet vil barnet lære meget nyt. Motorisk stimulation og sansestimulation, både i form af planlagte aktiviteter og tid til leg vil styrke barnets udvikling. Dette vil bl.a. ske gennem socialt samvær med andre børn og voksne. Derfor er dagtilbuddet et supplement til det, I lærer barnet hjemme.

Hjælp barnet til en god start

Konkret kan I hjælpe barnet ved:

  • At barnet har været sammen med andre voksne end jer forældre. Vis barnet, at det kan være tryg sammen med andre end jer, ved at lade andre personer, I er trygge ved og kender, lege med barnet, hjælpe barnet eller lade dem passe barnet.

  • Sove middagslur: Mange børn har brug for middagslur, når de starter i dagtilbud. Derfor vil det være hensigtsmæssigt, at I har lært barnet at falde i søvn til middagslur uden at køre tur i barnevognen. Det kan være svært for barnet at falde i søvn i dagtilbuddet, hvis det er vant til at blive vugget i søvn i jeres arme eller kørt i barnevognen.

  • Hav noget kendt med hjemme fra: Det kan være en stor hjælp for barnet, hvis I har vænnet barnet til at blive trøstet f.eks. med en sut, en klud eller en bamse. En klud kan f.eks. sagtens være en t-shirt, som en af jer har brugt (og ikke vasket), så dufter den dejligt og trygt af jer.

  • Amning: Hvis jeres barn bliver ammet, er det godt at være opmærksom på, at barnet skal trappes ned i de timer, det kommer til at skulle være i dagtilbuddet. Det kan være svært for jeres barn at forstå, at det ikke kan ammes i dagtilbuddet f.eks. inden en lur.
  • Spisning: Jeres barn vil have brug for flere måltider i løbet af dagen i dagtilbuddet, derfor vil det være hensigtsmæssigt, at barnet har prøvet at blive madet af andre voksne end jer, eller er begyndt at spise selv og drikke af kop, afhængigt at barnets alder.

  • Øv barnet i at sige goddag og farvel. Når du skal gå, så vær tydelig og sig farvel og vink, og fortæl barnet, at du kommer igen. På den måde kan I øve at sige farvel derhjemme. De samme farvelritualer kan I bruge i dagtilbuddet.

  • Fortæl altid dit barn når du går og at du kommer tilbage. Barnet må ikke få fornemmelsen af, at du uden varsel kan forsvinde.

En god start

  • Afsæt tid til en fleksibel opstartsperiode, hvis I har mulighed for det. Så får barnet tid til at vænne sig til dagtilbuddet. Det kan være godt, at en af jer forældre er med de første dage og at barnets tid i pasning trappes langsomt op over 1-2 uger. Det giver barnet mulighed for at vænne sig til alt det nye.

  • Når opstartsperioden er slut, så fortsæt med at gøre pasningen kort, hvis muligt.

Opstart i dagtilbud kan påvirke barnet

  • Tal med personalet om barnets dag, og hvordan barnet har det i løbet af dagen.

  • Det kan være hårdt for jer og jeres barn, hvis I oplever, at barnet græder, når I skal gå. Det er ikke ualmindeligt og helt ok. Find en løsning sammen med personalet i pasningen, så skal det nok løse sig.

  • Barnet er træt efter de mange indtryk. Derfor kan barnet have brug for mere opmærksomhed og nærvær fra jer for at finde ro i den nye hverdag.

  • Tilbyd jeres nærvær i form af fysisk kontakt og mental tilstedeværelse, når barnet viser tegn på, at det har brug for det.

  • Bevar de rutiner I har i familien, som barnet kender f.eks. omkring sengetid.

  • Vær tålmodig med barnet. Det kan tage tid at vænne sig til den nye hverdag. Det er jer, der skal vise barnet, at det nok skal gå godt.