Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget
Referat • 4. december 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om indsats på Vestre Skole hvor elever med specialpædagogiske behov får mulighed for at forblive i almenskolen.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På temamøde for Børne, - Unge- og Uddannelsesudvalget i juni måned 2024 fremlagde skolelederen på Vestre Skole planerne for en indsats, der skulle begynde i indskolingen i august 2024.
Indsatsen skulle:
- Give en mindre gruppe elever med specialpædagogiske behov mulighed for at blive i almenskolen og fortsætte deres udvikling og trivsel.
- Skabe et fleksibelt læringsmiljø, der i højere grad tilgodeser alle børns behov og dermed sikre deltagelsesmuligheder.
- Skabe en skolehverdag, hvor børnene kommer ind i fællesskaber med fokus og opmærksomhed på faglighed, funktionsniveau og relationer.
Indsatsen kobler sig bl.a. til den nye Børne- og ungepolitik og styringsdokumenterne ”Ind i fællesskaber” og ”Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune”.
På temamødet i juni måned 2024 blev det aftalt, at udvalget skulle orienteres om udviklingen i tiltaget, når det havde været i gang i et stykke tid.
På udvalgsmødet uddybes indsigter og status på tiltaget ved en mundtlig orientering fra skolelederen på Vestre Skole.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For skoleåret 2024/2025 tildeles Vestre Skole 110.349 kr. pr. elev, i alt 441.396 kr. Tildelingen finansieres via puljen til mangfoldige læringsmiljøer og indgår i det forventede merforbrug på kontoen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation for 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets bidrag til Svendborg Kommunes samlede budgetpublikation for 2025 godkendes.
Sagsfremstilling
Forslag til bidrag til Service og Økonomi for 2025 for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets område ligger til godkendelse. Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2025, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov og kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Udmønt af spareramme fra budgetforliget for 2024
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orientering om udmøntning af spareramme fra budget 2024 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med budgetforliget for 2024 besluttede Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget på møde i december 2023, at besparelse på 1,6 mio. kr. skulle finansieres via lov- og cirkulæremidler til lettilgængeligt behandlingstilbud fra 2025 og frem over, da der i Svendborg Kommune allerede var et lignende tilbud.
Beslutning fra Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde i december 2023:
Bevillingsomplacering indstilles, besparelsen udgør herefter 1,55 mio. kr. årligt fra 2025 og frem.
Besparelsen på 1,55 mio. kr. fra 2025 og frem søges finansieret:
- via lov- og cirkulæremidler afsat til ”Lettilgængelige behandlingstilbud for børn og unge”. Det forventes at Svendborg Kommune vil modtage 2,5 mio. kr. fra 2025 og frem. Svendborg Kommune har med budget 2023 afsat 1,0 mio. kr. årligt til ”En fremstrakt hånd”.
- subsidiært udmøntes besparelsen inden for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget i forbindelse med budgetlægningen for budget 2025.
Finansieringen via lov og cirkulæremidlerne har ikke været mulig og der foretages derfor en generel nedskrivning af budgetterne under Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget fra 2025 og frem over.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udmøntningen vil betyde en mindre reduktion på institutioner og centrale budgetposter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
I forbindelse med budgetforliget for 2025 blev det besluttet, at der som led i projekt ”Kloge Kvadratmeter” skulle effektueres en driftsbesparelse samt efterfølgende salg af en række ejendomme.
For at kunne effektuere beslutningen om driftsbesparelsen samt efterfølgende salg er der behov for en række anlægsinvesteringer, hvorfor sagen forelægges til beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges og frigives en nettoanlægsramme på 0 kr., med et udgiftsbudget på 2,25 mio. kr. og en salgsindtægt på modsvarende 2,25 mio. kr.
- At samtlige salgsindtægter forbundet med projektet ”Kloge Kvadratmeter” tilgår denne salgsindtægtspuljen og evt. merforbrug på udgiftssiden finansieres heraf samt udgifter forbundet med afhændelse af Tipsvænget 19
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes
Sagsfremstilling
I budgettet for 2025 blev det besluttet, at der som led i projekt ”Kloge Kvadratmeter” skulle effektueres en samlet driftsbesparelse på 0,456 mio. kr. årligt, fra 2027 og frem. I forbindelse med driftsbesparelsen skal der efterfølgende afhændes ejendomme og arealer beliggende:
- Svendborg Ridehus – Porthusvej 106
- Administrationsbygning – Grubbemøllevej 20
- Vindebyøre lejrskole – Vindebyørevej 31 + 31B
- Tom SFO-bygning – Østre Skolevej 7
- Trafikskolen – Porthusvej 149
- Foreningshus, yoga og tandemklub mm. – Bagergade 67 C, D, E
- Kramers hus – Oure – Hammersbovej 5
Salgsindtægterne forbundet hermed skal finansiere de nødvendige anlægsinvesteringer.
For at kunne effektuere afhændelsen af de omhandlende bygninger, er det nødvendigt at foretage anlægsinvesteringer heri. Anlægsinvesteringerne omfatter f.eks. omkostninger forbundet med salg af ejendommen, herunder udarbejdelse af deklarationer, omkostninger til en landinspektør i forbindelse med udstykninger, omkostninger til mæglervurderinger mv.
Herudover er der omkostninger til flytning af de nuværende aktiviteter, omkostninger til etablering på nye placeringer samt ombygningsudgifter.
De tomme bygninger på Tipsvænget 19 indgår også i projektet ”Kloge Kvadratmeter”. En afhændelse af denne bygnings masse vil dog blive rejst i en efterfølgende sag, da bygningen stadig benyttes til ukrainske flygtninge. Når der ikke længere er behov for dette, vil sagen blive rejst med henblik på en politisk stillingtagen til hvordan de skal afhændes.
Alle projekterne påbegyndes allerede på nuværende tidspunkt for at kunne indfri driftsbesparelserne inden for den planlagte tidshorisont.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den samlede besparelse ved fuld implementering af projektet, vil medføre en driftsbesparelse på 0,423 mio. kr. årligt, fra 2027 og frem.
Dette forventes at kræve en anlægsinvestering på 2,25 mio. kr., som kan finansieres af de ejendomme/arealer, man efterfølgende kan sælge.
Der søges på den baggrund en nettoanlægsramme på 0 kr., med et udgiftsbudget på 2,25 mio. kr. og en salgsindtægtpulje på modsvarende 2,25 mio. kr.
Salgsindtægter udover 2,25 mio. kr. søges at tilgå denne pulje til evt. merforbrug i projektet og efterfølgende finansiering af Tipsvænget 19.
Udgifter forbundet med ekstern rådgiver, forventes at overstige den politisk vedtagne grænsen på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse heraf.
CO2-Konsekvensvurdering
Afhændelsen af ejendommene vurderes at have en positiv indvirkning på kommunens samlede CO2-påvirkning.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Anbefales.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Indstilles.
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering af tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud 2023-2024 og politisk temadrøftelse af dagtilbudsområdets arbejde med mangfoldige læringsmiljøer med sammenhæng og opfølgning på børne- og ungepolitikken.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget godkender afrapportering af tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud 2023-2024
- At udvalget på temamødet den 9. april 2025 har en politisk temadrøftelse af dagtilbudsområdet med særligt fokus på arbejdet med mangfoldige læringsmiljøer med sammenhæng og opfølgning på børne- og ungepolitikken.
Sagsfremstilling
I 2021 vedtog Folketinget en ændring af dagtilbudsloven, som blandt andet indebar en række øgede krav til indholdet i kommunernes tilsyn med dagtilbud.
Med loven fulgte blandt andet krav om offentliggørelse af kommunens rammer for tilsyn, offentliggørelse af tilsynsrapporter pr. børnehus/dagplejegruppe og inddragelse af kvalitative og kvantitative data.
På udvalgsmødet den 17. august 2022 godkendte udvalget ”Rammer for pædagogisk tilsyn i Svendborg Kommune”.
De godkendte rammer er offentliggjorte på Svendborg Kommunes hjemmeside.
Som led i ”Rammen for pædagogisk tilsyn i Svendborg Kommune” er der tilsyn hvert år i alle børnehuse og dagplejens legestuegrupper, hvor tilsynet skifter mellem at være anmeldt og uanmeldt.
Med udgangspunkt i de godkendte rammer blev der i perioden september 2023 - september 2024 foretaget anmeldte KIDS tilsyn i alle kommunale og selvejende børnehuse og dagplejens legestuegrupper.
Tilsynet foregår i læringsfællesskaber på ledelsesniveau, hvor der er lagt vægt på, at få øje på det, der går godt samt at få øje på, hvor det enkelte børnehus og dagplejegruppe har behov for at udvikle sig til gavn for det enkelte barn og børnegruppen.
Efter hvert KIDS tilsyn har der været afholdt tilsynsmøder med gennemgang af resultaterne fra tilsynet, hvorefter medarbejderne er blevet inddraget i det udviklingsarbejde, tilsynet har givet anledning til. Forældre og forældrebestyrelser er efterfølgende blevet orienteret om, hvad der bliver arbejdet med.
Tilsynsrapporterne offentliggøres på de enkelte børnehuse og dagplejeområders hjemmesider.
Der har i perioden ultimo 2023 til ultimo 2024 ikke være skærpet tilsyn i kommunale og selvejende dagtilbud. Ved behov for skærpet tilsyn i et børnehus eller dagplejegruppe bliver det politiske udvalg orienteret.
Faglige opmærksomheder på baggrund af KIDS tilsyn
Overordnet set er kvaliteten god i de kommunale og selvejende dagtilbud indenfor alle tre KIDS-temaer: Fysiske omgivelser inde og ude, Relationer samt Leg og aktiviteter.
I de lokale tilsynsrapporter fremgår eksempler på styrker og opmærksomhedspunkter inden for hvert tema, og det fremgår, hvordan børnehuset og dagplejegruppen fremadrettet vil arbejde med at skabe relevant udvikling til gavn for det enkelte barn og børnegruppen.
På kommuneniveau kan der udledes følgende faglige styrker og opmærksomhedspunkter indenfor hver af de tre KIDS-temaer:
Fysiske omgivelser
- Der er generelt meget gode muligheder for motorisk leg og bevægelse udenfor samt lege med fysisk udfoldelse i naturen.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan der kan arbejdes med i højere grad at skabe pædagogiske værksteder med legesager og materialer, der er tilgængelige for børnene indenfor samt hvordan rummene i højere grad vedligeholdes og fremstår indbydende.
Relationer
- Der er generelt observeret voksne, der er kommunikerende og engageret i deres samspil med børnene og er gode forbilleder for børnene ved at være troværdige og tale venligt og med en god tone.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan de voksne kan understøtte børnefællesskaber og børnenes muligheder for at knytte sig til andre børn og danne venskaber. Herunder en opmærksomhed på, hvordan de voksne kan understøtte alle børns deltagelse ved at inddrage alle børn i fællesskabet, også børn i udsatte positioner.
Leg og aktiviteter
- Der er generelt observeret, at der arbejdes med mindre børnegrupper i lege og aktiviteter, hvor gruppestørrelsen er tilpasset aktiviteten, samt at der er forskellige legeformer til rådighed for børnene: Rolleleg, regelleg, konstruktionsleg og fysisk udfordrende leg.
- Der er generelt en opmærksomhed på, hvordan børnene i højere grad kan have mulighed for at lade legetøjet blive stående, så de kan fortsætte legen senere eller næste dag samt hvordan børnene i højere grad kan have indflydelse på aktiviteterne eller kan vælge mellem aktiviteter.
I arbejdet med at omsætte de lokale KIDS-resultater i det enkelte børnehus og dagplejegruppe er den pædagogiske læreplan et centralt omdrejningspunkt.
Pædagogiske læreplaner
Ministeriets styrkede pædagogiske læreplan er gældende i alle dagtilbud, og det pædagogiske tilsyn er derfor også en evaluering af arbejdet med den pædagogiske læreplan.
Det er lovpligtigt, at alle dagtilbud udarbejder en pædagogisk læreplan og foretager en skriftlig evaluering af denne hvert andet år. Både den pædagogiske læreplan og evalueringen skal offentliggøres på de enkelte børnehuse og dagplejeområderes hjemmeside.
I 2024 foretog alle børnehuse og dagplejegrupper en evaluering af deres pædagogiske læreplan med en efterfølgende justering af deres pædagogiske læreplan for perioden 2024-2026.
De pædagogiske læreplaner og evalueringer er offentliggjorte på børnehusenes og dagplejegruppernes hjemmesider.
På tværs af dagtilbud beskrives et fortsat behov for at have fokus det pædagogiske læringsmiljø og børnesynet i arbejdet med at skabe deltagelsesmuligheder for alle børn, herunder børn i udsatte positioner. Dette udviklingsbehov kobler sig på KIDS-resultaterne og er særligt relevante i forhold til følgende elementer fra det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan:
- Det pædagogiske læringsmiljø
- Børnefællesskaber og børnesyn
- Børn i udsatte positioner
- Leg
Lovbehandling af lovforslag om regelforenklinger i dagtilbudsloven
Folketinget har 1. behandlet lovforslaget om regelforenklinger i dagtilbudsloven, der indeholder forslag til forenklinger af administrative opgaver. Regelforenklingerne afventer endelig lovbehandling ift. eventuel ikrafttrædelse den 1. januar 2025.
Lovforslaget indeholder følgende regelforenklinger af arbejdet med pædagogisk læreplan og tilsyn:
- Fjernelse af kravet om, at den pædagogiske læreplan i dagtilbud skal være skriftlig samt kravet om, at den pædagogiske læreplan skal evalueres hvert andet år
- Fjernelse af kravet om, at kommunerne skal beskrive rammerne for deres tilsyn med dagtilbud samt forenkling af regler om inddragelse af data i tilsynet.
Svendborg Kommune følger processen og vil i foråret 2025 arbejde med, hvordan den nye lovgivning omsættes i dagtilbuddene. Udvalget vil blive orienteret herom i løbet af 2025.
Status på dagtilbuds arbejde med mangfoldige læringsmiljøer
På udvalgsmødet den 13. januar 2021 blev Mangfoldige læringsmiljøer besluttet som politisk indsatsområde på dagtilbudsområdet for en toårig periode.
I den toårige periode fra 2021-2022 blev der arbejdet med at opstarte og afdække dagtilbuds arbejde med mangfoldige læringsmiljøer. Blandt andet foretog alle dagtilbud en beskrivelse af deres arbejde med at skabe mangfoldige læringsmiljøer for alle børn, som blev forelagt udvalget.
På udvalgsmødet den 7. december 2022 blev det besluttet at fortsætte det politiske indsatsområde for perioden 2023-2024 med henblik på at:
- Justere og udvikle resurseindsatser til børn i udsatte positioner i de almene læringsmiljøer
- Styrke de mangfoldige læringsmiljøer så flere børn oplever trivsel, læring, udvikling og dannelse
I perioden 2023-2024 har dagtilbudsområdet haft fokus på at få justeret og udviklet resurseområdet. Denne proces har været kvalificeret af Svendborg Kommunes deltagelse i KL’s partnerskab om stærke børnefællesskaber på almen- og specialområdet.
Med udgangspunkt i forskning og erfaringsudveksling fra andre kommuner blev der i 2023 foretaget en omorganisering af resurseområdet til at bestå af ét fælles kompetenceteam og fem lokale kompetenceteams, der har til opgave at understøtte alle børns deltagelsesmuligheder sammen med ledelse, medarbejderne, tværfaglige samarbejdspartnere og forældre.
For at understøtte denne forandringsproces har forvaltningen i 2023-2024, i samarbejde med dagtilbudsledergruppen, udarbejdet opgave- og rammebeskrivelser for organiseringen og opgavevaretagelsen.
I forhold til at styrke dagtilbuds pædagogiske arbejde med at skabe mangfoldige læringsmiljøer, er der med udgangspunkt i KL’s partnerskab og Svendborg Kommunes ny Børne- og Ungepolitik igangsat en ”Fælles faglig retning” på dagtilbudsområdet.
”Fælles faglig retning” består af fem kompetenceudviklingstiltag, der tilsammen har til formål at styrke de almene pædagogiske læringsmiljøer til gavn for alle børn på tværs af alle kommunale og selvejende dagtilbud. Kompetenceudviklingstiltagene er:
- Fællesskabende pædagogik – inspiration fra NEST
- Børns emotionelle udvikling og den følelsesmæssige læring – inspiration fra neuroaffektiv pædagogik
- Relationskompetence og tilknytningsteori - Tryghedscirklen
- Sprogets betydning for børns deltagelsesmuligheder – Sprogklar, Sprogguide og Sprognetværk
- Sansemotorisk leg og bevægelse
I arbejdet med at omsætte og understøtte Fælles faglig retning inddrages tværfaglige samarbejdspartnere for at skabe synergi og faglig sammenhæng på tværs af fagområder.
Ligesom der udarbejdes forskellige materialer i elementerne for at understøtte dagtilbuds løbende omsætning af mangfoldige læringsmiljøer i praksis.
I løbet af 2023 har der været afholdt fælles pædagogiske dage for alle medarbejdere i dagtilbud i NEST og i efteråret 2024 har det været afholdt fælles fyraftensmøder i områderne i den neuroaffektive pædagogik.
I 2025-2026 vil udrulningen af kompetenceudviklingen fortsætte og der vil være fokus på at understøtte en fortsat forankring af den nye omorganisering af resurseområdet, således at det faglige og organisatoriske spor spiller sammen og styrker arbejdet med mangfoldige læringsmiljøer.
Af dagtilbudsloven § 3a kan kommunalbestyrelsen hvert andet år drøfte og beslutte et politisk indsatsområde, som bidrager til dagtilbuddenes arbejde med kerneopgaven: At skabe trivsel, læring, udvikling og dannelse for alle børn.
Det foreslås, at udvalget på temamødet den 9. april 2025 har en politisk drøftelse af dagtilbudsområdet med særligt fokus på arbejdet med mangfoldige læringsmiljøer med sammenhæng og opfølgning på børne- og ungepolitikken. Denne drøftelse vil kunne tage afsæt i en uddybning og udfoldelse af det arbejde, der er præsenteret i denne udvalgssag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 3 og § 5
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering på tilsyn i private dagtilbud 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At afrapportering på private dagtilbud 2024 godkendes.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune fører tilsyn med private dagtilbud efter dagtilbudsloven § 5 og § 5 a og b, og efterfølgende udarbejdes en tilsynsrapport til det enkelte private dagtilbud. Tilsynsrapporten skal offentliggøres på det private dagtilbuds hjemmeside – jf. dagtilbudsloven § 5, stk. 3.
Formålet med tilsynet er at vurdere, om de otte private dagtilbud i Svendborg Kommune lever op til gældende lovgivning samt kommunale godkendelseskriterier for private dagtilbud, som er godkendt at Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget d. 17. august 2022. Tilsynet udføres af en tilsynsførende fra Sekretariat og Dagtilbud.
Det pædagogiske tilsyn i private dagtilbud er planlagt i et toårigt rul. Det første år består af et anmeldt tilsyn i form af en KIDS-observation og en tilbagemelding på et tilsynsmøde. På baggrund af resultater fra KIDS-rapporten samt tilbagemeldingen vælger det private dagtilbud et udviklingspunkt, som de vil arbejde med frem mod næste års tilsyn.
Dette år er andet år i tilsynsrullet og har bestået af et uanmeldt tilsyn i de private dagtilbud. Ved tilsynet blev observeret på, hvordan det private dagtilbud dels har fulgt op på resultater fra sidste års KIDS-rapport, dels hvordan de har arbejdet med det valgte udviklingspunkt. Efter det uanmeldte tilsyn har den tilsynsførende afholdt et tilsynsmøde, hvor lederen af det private dagtilbud deltog sammen med bestyrelsesforpersonen (eller evt. en anden repræsentant fra bestyrelsen).
Forud for tilsynet havde de private dagtilbud indsendt dokumentation for følgende punkter, som indgik i dialogen ved tilsynsmødet:
- Status på arbejdet med udviklingspunktet
- Sprogvurderinger og sprogstimulering
- Andel af pædagogtimer
Sekretariat og Dagtilbud havde indhentet tilbagemeldinger fra de tværfaglige samarbejdspartnere forud for tilsynet, som ligeledes indgik i dialogen ved tilsynsmødet.
På tilsynsmødet gav den tilsynsførende en tilbagemelding på den uanmeldte observation, hvor der blev fremhævet eksempler fra observationen, som viste både styrker og udviklingspotentialer i de pædagogiske læringsmiljøer. Undervejs i tilbagemeldingen indgik dialog om status på det valgte udviklingspunkt.
Der er stor variation i de udviklingspunkter, som de private dagtilbud har valgt at arbejde med. Samtidig er der også emner, som går igen hos flere af de private dagtilbud:
Udvikling af fysiske læringsmiljøer – ude og inde | Organisering og overgange - at skabe bedre flow for børnene igennem dagen |
Rutiner – særligt omkring frokosten | De voksnes positionering – i leg og aktiviteter samt i løbet af dagen |
Inddragelse af alle børn i fællesskabet – særligt at understøtte deltagelsesmuligheder for børn i udsatte positioner | Understøttelse af børns leg: De voksnes legekompetencer, roller og deltagelse i børns leg |
Dialogen på tilsynsmødet indeholdt ligeledes fælles refleksioner over tilbagemeldinger fra de tværfaglige samarbejdspartnere. De private dagtilbud oplever generelt et godt samarbejde med de tværfaglige samarbejdspartnere. Den sparring og rådgivning de får fra de tværfaglige samarbejdspartnere er brugbar og værdifuld i arbejdet med at styrke trivsel, læring, udvikling og dannelse hos børn i udsatte positioner.
I forbindelse med budgetforliget for 2024 blev det besluttet at nedlægge budget til sprogvurdering af alle 3 årige børn. Med den beslutning var der fra 1. januar 2024 kun krav om at sprogvurdere 3 årige børn, hvis der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold, der giver formodning om behov for sprogstimulering, jf. dagtilbudsloven § 11, stk. 1.
Tilsynet forholdt sig derfor til sprogvurdering af børn i 3 års alderen, hvor der er formodning om behov for sprogstimulering. Den samlede opgørelse over sprogvurderinger i private dagtilbud viste, at i alt 17 børn har brug for en fokuseret eller særlig sprogstøttende indsats.
Ifølge ’Godkendelseskriterier for private dagtilbud i Svendborg Kommune’ skal der være minimum 50 % fastansat pædagoguddannet personale i alle private dagtilbud. Derfor forholdt tilsynet sig også til opgørelse af andelen af pædagogtimer i de enkelte private dagtilbud. Samlet viser opgørelsen, at andelen af pædagogtimer i de private dagtilbud pr. 1 juni 2024 ligger imellem 54 % som den laveste og 84 % som den højeste.
Hos de private dagtilbud er der bred enighed om, at de er trygge ved processen for tilsynet. De er lidt spændte forud for besøget, hvor den tilsynsførende laver observation. Men de ser frem til at få en tilbagemelding og fælles refleksion om deres pædagogiske praksis, som kan kvalificere det efterfølgende arbejde.
Samlet konklusion
Samlet er vurderingen, at de otte private dagtilbud i Svendborg Kommune lever op til såvel gældende lovgivning som kommunale godkendelseskriterier.
Ved sidste års tilsyn kom et privat dagtilbud i skærpet tilsyn bl.a. på baggrund af resultater fra KIDS-rapporten. Sekretariat og Dagtilbud har løbende fulgt op på udviklingen af den pædagogiske praksis i det private dagtilbud og foretaget såvel anmeldte som uanmeldte tilsyn. På tilsynsmødet i år blev det skærpede tilsyn afsluttet, hvorefter det private dagtilbud overgår til alment tilsyn igen.
Hvis der er forhold i et privat dagtilbud, som er problematiske, eller gør det vanskeligt at leve op til lovgivning og godkendelseskriterier, vil det private dagtilbud komme i skærpet tilsyn. Hvis det sker, vil Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget blive orienteret herom.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 5 og §§ 5 a og b.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af afrapportering på tilsyn i private pasningsordninger 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At afrapportering på tilsyn i private pasningsordninger 2024 godkendes.
Sagsfremstilling
I Svendborg Kommune er der aktuelt 26 private pasningsordninger, hvor forældre modtager tilskud fra kommunen til betaling for pasning i en privat pasningsordning. Derudover er der i 2024 givet tilskud til tre forældrepar, som har ansat en privat børnepasser (enten en ung eller en bedsteforælder) til at passe barnet i forældrenes hjem. Endelig gives der pt. tilskud til pasning af fem børn i private pasningsordninger i andre kommuner.
Der er pr. 1. november 2024 i alt 101 børn, som passes i private pasningsordninger i Svendborg Kommune.
Ifølge dagtilbudsloven skal Svendborg Kommune løbende føre tilsyn med de private pasningsordninger efter gældende lovgivning og kommunale retningslinjer, som blev godkendt at Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget d. 8. marts 2023.
Tilsynet skal stå mål med tilsynet i den kommunale dagpleje og have fokus på børns trivsel, læring, udvikling og dannelse, udførelse af pasningsopgaven, de fysiske rammer samt med den private børnepassers arbejde med at fremme børns læring via trygge læringsmiljøer. Tilsynet udføres af en tilsynsførende fra Sekretariat og Dagtilbud.
Som forberedelse til tilsynet udfylder den private børnepasser et tilsynsskema, hvor der er fokus på dels det enkelte barns trivsel, læring, udvikling og dannelse, dels på læringsmiljøet for den samlede børnegruppe.
I 2024 er der gennemført to planlagte tilsyn i alle de private pasningsordninger; ét tilsyn i foråret og ét tilsyn i efteråret. Den tilsynsførende har både løbende igennem året og ved de to tilsyn fulgt op på eventuelt manglende trivsel og udvikling hos enkelte børn i samarbejde med de private børnepassere. I den forbindelse har der været samarbejdet med tværfaglige samarbejdspartnere fra såvel PPR som Sundhedsplejen.
I særlige tilfælde kan et barn fra én privat pasningsordning komme i gæstepasning hos en anden privat pasningsordning i en kortere periode. Denne mulighed har været taget i brug i forhold til ét barn i 2024.
De private børnepassere tilrettelægger oftest en hverdag for børnene, hvor de veksler imellem at være inde og ude – afhængigt af børnegruppens behov. Der er kun enkelte private børnepassere, der prioriterer at være mest muligt udenfor og kun er inde den første times tid i de mørkeste vintermåneder. Flere af de private børnepassere mødes med andre private børnepassere – fx til motorik i fælles lokaler, hjemme hos hinanden eller udendørs på legepladser. Det giver børnene gode muligheder for at indgå i større fællesskaber.
For at styrke de private børnepassers pædagogiske arbejde og mulighed for videndeling blev der afholdt et fyraftensmøde for de private pasningsordninger i starten af 2024. Ved dette møde deltog en sundhedsplejerske, som både fortalte om samarbejdet imellem sundhedsplejerskerne og de private pasningsordninger samt holdt et oplæg om Tryghedscirklen.
I løbet af 2024 har der været enkelte forældrehenvendelser til den tilsynsførende vedr. undren om forhold i private pasningsordninger eller bekymrende spørgsmål vedr. deres barns trivsel og udvikling. Efter forældrehenvendelserne har den tilsynsførende fulgt op hos den aktuelle private børnepasser og haft dialog om forældrenes spørgsmål.
Samlet ses der en bredde og forskellighed i det pædagogiske arbejde i de private pasningsordninger, som understøttes og udvikles igennem dialog ved tilsyn og den løbende kontakt til den tilsynsførende. Den samlede vurdering er, at de private pasningsordninger i Svendborg Kommune lever op til gældende lovgivning samt kommunale retningslinjer for private pasningsordninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 81, stk. 1, § 81 a, stk. 1 og 2, og § 81 b, stk. 1.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Beslutningstema
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 6. november 2024 blev der orienteret om afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud. På dette møde skal udvalget træffe beslutning om eventuel videreførelse af afdækning af normeringer.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget drøfter og træffer beslutning om fremtidig afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud.
Sagsfremstilling
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 6. november 2024 blev der orienteret om afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud. Afdækningen blev foretaget i efteråret 2024 og bestod af Danmarks statistiks normeringsopgørelse, lokalt beregnede normeringer, cases i fem børnehuse og personalesammensætning. Sagsfremstilling og bilag fra udvalgets møde den 6. november er vedhæftet som bilag.
Afdækning af normeringer blev præsenteret og drøftet på dialogmøde med forældrebestyrelser/ bestyrelser den 14. november 2024. Opsamling af drøftelserne fra dialogmødet den 14. november er vedhæftet som bilag.
På dette møde skal udvalget træffe beslutning om eventuel videreførelse af afdækning af normeringer.
Den 1. januar 2024 trådte loven om minimumsnormeringer i kraft. Lovkravet betyder, at der fra 1. januar 2024 skal være minimum én pædagogisk medarbejder til tre 0-2-årige og minimum én pædagogisk medarbejder til seks 3-5-årige i kommunale og selvejende børnehuse.
Danmarks Statistiks normeringsopgørelse anvendes som opgørelsesmetode i vurderingen af, om kommunerne lever op til kravet om minimumsnormeringer, og opgøres årligt som et gennemsnit på kommuneniveau.
Ifølge den seneste normeringsopgørelse, som tager afsæt i kommunernes regnskab 2023, har Svendborg Kommunes kommunale og selvejende dagtilbud 2,8 vuggestuebørn og 5,5 børnehavebørn pr. pædagogisk medarbejder i 2023. I 2023 lever Svendborg Kommune således op til kravet om minimumsnormeringer, som først er gældende fra 1. januar 2024.
På baggrund af politiske beslutninger er der i Svendborg Kommune foretaget afdækning af normeringer i 2019, 2021, 2022 og 2024. Alle afdækninger har bestået af Danmarks Statistiks normeringsopgørelse, lokalt beregnede normeringer og cases i udvalgte børnehuse.
De fire afdækninger udgør et supplement til Danmarks Statistiks normeringsopgørelse. Der er ikke lovkrav om, at kommunerne skal foretage en egen afdækning af normeringer, og resultatet heraf anvendes ikke i vurderingen af, om Svendborg Kommune lever op til kravet om minimumsnormeringer.
Administrationen foreslår, at der i efteråret 2026 igen foretages afdækning af normeringer, men at de lokalt beregnede normeringer udgår, så afdækningen består af Danmarks Statistiks normeringsopgørelse og cases i de udvalgte fem børnehuse. Udarbejdelse af de lokalt beregnede normeringer kræver ca. en uges arbejdstid af en medarbejder i administrationen.
I afdækningerne i 2022 og 2024 viser de lokalt beregnede normeringer for alle kommunale og selvejende børnehuse og casene samlet set en nogenlunde ensartet normering for vuggestue- og børnehavebørn. Administrationen vurderer derfor, at casene alene kan bidrage til viden om udviklingen af normeringer i alle kommunale og selvejende børnehuse. Herudover bidrager casene - i højere grad end de lokalt beregnede normeringer og Danmarks Statistiks normeringsopgørelse – med vigtig viden om den oplevede normering for vuggestue- og børnehavebørn i børnehusene.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Udvalget besluttede, at opgørelsen fra Danmarks Statistik fremlægges årligt og at der ikke udarbejdes lokale beregninger.
Der udarbejdes cases i 2025 med henblik på fremlæggelse primo 2026 og stillingtagen til opgørelser i den kommende valgperiode.
Ib Knudsen (Ø) stemte imod og påpegede, at der er behov for retvisende opgørelser i form af lokale beregninger.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af status på hjemmeundervisning i Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget drøfter sagen.
Sagsfremstilling
På udvalgsmødet den 6. november 2024 anmodede udvalget administrationen om en sag omhandlende tilsyn med hjemmeundervisning. Nedenfor orienteres om den gældende tilsynspraksis og samtidig gives en status på antal hjemmeunderviste børn fordelt på skoledistrikter og overgange fra hjemmeundervisning til ungdomsuddannelse i Svendborg Kommune.
Antal hjemmeunderviste børn
Der er lige nu 74 børn og unge, der hjemmeundervises i Svendborg Kommune.
I nedenstående tabel ses en fordeling af eleverne pr. skoledistrikt fra 2020 til 2025:
Skoledistrikter | år 2020 | år 2021 | år 2022 | år 2023 | år 2024 | år 2025 |
Issø-skolen | 10 | 8 | 11 | 11 | 17 | 19 |
Rantzausminde Skole | 4 | 0 | 4 | 4 | 1 | 0 |
Skårup Skole | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Stokkebækskolen | 3 | 4 | 2 | 4 | 5 | 6 |
Thurø Skole | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Tved Skole | 0 | 0 | 1 | 0 | 1 | 1 |
Tåsingeskolen | 2 | 3 | 2 | 7 | 6 | 6 |
Vestre Skole | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Vestermarkskolen | 13 | 14 | 20 | 28 | 37 | 39 |
Ørkildskolen | 0 | 2 | 4 | 10 | 7 | 8 |
I alt | 34 | 31 | 44 | 64 | 74 | 79 |
Tallene i tabellen er udtræk fra det elevadministrative system, TEA, d. 15. november 2024.
Tallet for 2025 er inkl. de børn, der er anmeldt til at blive hjemmeundervist i kommende skoleår i forbindelse med proces for skoleindskrivning. Der er samtidig taget højde for elever, der afslutter 9. kl. i skoleåret 2024/25.
I tabellen ses det, at udviklingen i antallet af hjemmeunderviste elever i Svendborg Kommune de senere år har været opadgående.
Tilsynspraksis
I den nuværende tilsynspraksis i Svendborg Kommune er det skolelederen i det enkelte skoledistrikt, der har tilsynspligten. Tilsynspligten er delegeret af kommunalbestyrelsen jf. Lov om friskoler og private grundskoler m.v., §35.
Administration har i forbindelse med dette skoleår igangsat en revidering af procedurerne vedr. registrering af og tilsyn med hjemmeundervisning. Hjemmeundervisning skal lovgivningsmæssigt stå mål med den undervisning, der gives i folkeskolen. De nye reviderede materialer skal understøtte kvaliteten af tilsynsarbejdet ift. dette krav og samarbejdet mellem tilsynsførende distriktsskole og forældre. Administrationen er i dialog med Vestermarkskolen og Issø-skolen om materialerne, da disse skoler har de største andele af hjemmeunderviste og derfor har god erfaring med opgaven.
Overgange fra hjemmeundervisning til ungdomsuddannelse
Nedenstående tabel viser overgange til ungdomsuddannelse for unge, der har afsluttet 9. kl. som hjemmeundervisning. Det skal her bemærkes, at en stor del af de unge i tabellen, der er blevet hjemmeundervist, sjældent er blevet det igennem hele grundskoleforløbet.
Antal unge der har afsluttet 9. kl. som hjemmeundervist 2019/2020-2023/2024 | 8 |
Heraf antal elever, der har gennemført eller er i gang en ungdomsuddannelse | 2 |
Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU Sydfyn) er via Ny plan/ Lov om kommunal ungeindsats forpligtet på at vejlede fra 7. til 10. klassetrin på alle grundskoler i Svendborg Kommune. Unge, der bliver hjemmeundervist, bliver ikke systematisk tilbudt vejledning. Hjemmeunderviste unge har to muligheder for vejledning. (1) Den distriktsskole, der har tilsynet med den unge, kan inddrage en UU-vejleder ved vurdering af behov. (2) Forældrene eller den unge kan tage direkte kontakt til UU Sydfyn og modtage vejledning eller til Børne- og Undervisningsministeriets E-vejledning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der tildeles ikke særskilt budget til skolerne til varetagelse af tilsyn med hjemmeunderviste elever.
Lovgrundlag
Lov om friskoler og private grundskoler m.v., §§34 – 36
Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25 år
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Drøftet.
Udvalget ønsker fremlagt konkrete modeller for varetagelsen af tilsynsopgaven, herunder ressourceforbrug og en yderligere belysning af målgruppen.
Beslutningstema
Status på Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune og beslutning om, at elementerne i kommissoriet indgår i arbejdet og opfølgningen på Børne- og ungepolitikken.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager orientering om status på Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune til efterretning.
- At elementerne i Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune indgår i arbejdet og opfølgningen på Børne- og ungepolitikken.
Sagsfremstilling
Resumé
Forligsparterne anmodede ved budgetforliget for budget 2024 om, at Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget skulle udarbejde et kommissorium for en styrkelse af folkeskolen i Svendborg Kommune. Kommissoriet blev derpå vedtaget i Børne, - Unge og Uddannelsesudvalget 6. december 2023 (vedlagt i bilag).
Kommissoriet skulle skabe overblik og binde eksisterende styringsdokumenter og partnerskaber sammen og have til formål at fremme en fælles videreudvikling af folkeskoleområdet i Svendborg Kommune. Dette blev samlet under fire overordnende tematikker, besluttet af udvalget.
På temamøde for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget d. 13. juni 2024 fik udvalget orientering om midtvejsstatus på arbejdet med Skole og Uddannelses proces hen i mod omsættelsen af kommissoriet (slides vedlagt i bilag).
Tidsrammen for Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune var beskrevet som en etårig udviklingsfase, hvorefter elementerne skulle omsættes i forandring og drift. Den lægger sig dermed op ad tidslinjen for omsætning af den ny Børne- og ungepolitik, og 2024 betragtes som en udviklingsfase for kommissoriet med omsætning de følgende år.
Status på arbejdet med de fire overordnede tematikker i Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune beskrives på udvalgsmødet med eksempler inden for nedenstående områder:
Folkeskolen i Svendborg Kommune som det attraktive tilvalg:
- Ny Børne- og ungepolitik.
- Folkeskolens kvalitetsprogram – Frihed og fordybelse.
- Praksisfaglige indsatser med fokus på engagerende og motiverende undervisning.
Styrket forældresamarbejde, stærkere forældrefællesskaber og mere forældreansvar:
- Ny form for dialogmøder – bl.a. fælles dialogmøde for Dagtilbud og Skole og Uddannelse.
- Inddragelse af skolebestyrelser i formulering og omsættelsen af skolens værdigrundlag.
Flest mulige børn i det lokale fællesskab:
- Videreudvikling af forårsSFO.
- Ind i fællesskaber – prøvehandlinger.
Tillidsbaseret ledelse på alle niveauer:
- Udmøntning af puljen til mangfoldige læringsmiljøer.
Elementer i kommissoriet indgår i arbejdet og opfølgningen på Børne- og ungepolitikken
Både Børne- og Ungepolitikken og Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune beskriver og sætter retning for, hvordan mangfoldige, inkluderende og trivselsfremmende læringsmiljøer for børn og unge skal udvikles. Da det vil forenkle skolernes administrative- og ledelsesmæssige opgave i forhold til omsætningen, foreslås det, at elementerne i kommissoriet indgår i arbejdet og opfølgningen på Børne- og ungepolitikken som en konkretisering. Derved vil kommissoriet fremadrettet ikke skulle monitoreres særskilt.
Der arbejdes fortsat med at udvikle indsatsområderne fra både Børne- og ungepolitikken og kommissoriet gennem mindre projekter, som kan tilpasses og ændres, og som er baserede på data, feedback og erfaringer.
Skole og Uddannelse følger omsætningen kontinuerligt blandt andet ved skoleudviklingssamtalerne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning og godkendt.
Udvalget ønsker, at der i forbindelse med afrapportering på børne- og ungepolitikken og arbejdet med progressionsmål fortsat er et særskilt fokus på de fire temaer fra Fremtidens Folkeskole.
Der fremlægges et oplæg til progressionsmål for folkeskolen på det kommende udvalgsmøde.
Beslutningstema
Orientering om midtvejsevaluering af LEAPS-omstillingen på Issø-skolen og det fremtidige samarbejde med KATA Fonden.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orientering om midtvejsevaluering af LEAPS-omstillingen på Issøskolen og det fremtidige samarbejde med KATA Fonden tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Resumé
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget blev orienteret om LEAPS-status på Skårup Skole og Issø-skolen på udvalgsmøde d. 12. juni 2024 (vedlagt i bilag). Orienteringen blev taget til efterretning med et ønske om, at administrationen skulle udarbejde et forslag til en model for en midtvejsevaluering.
På udvalgsmøde d. 14. august 2024 godkendte udvalget et allerede eksisterende evalueringsdesign, hvor LEAPS-omstillingen monitoreres af Rambøll ved surveys, og hvor respondenterne er elever, forældre og medarbejdere. Fokus ind i spørgerammen er områderne: oplevelse, engagement, læringsudbytte og tilfredshed med LEAPS-omstillingen (vedlagt i bilag).
Imidlertid godkendte Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget d. 4. september 2024, at den eksisterende aftale om LEAPS for 2021 – 2027, specifikt indsatsen på Skårup Skole skulle afsluttes i efteråret 2024. Dette grundet den aktuelle situation på Skårup Skole (vedlagt i bilag).
Af denne grund er det kun Issø-skolens data fra survey, der ligger til grund for midtvejsevaluering af LEAPS-omstillingen.
Midtvejsevaluering af LEAPS-omstillingen på Issø-skolen
Overordnet viser midtvejsevalueringen fra Rambøll at:
- Elevengagementet har en stigende tendens. Samme tendens ses også i skolens trivselsmålinger.
- Mere end halvdelen af skolens elever, forældre og medarbejdere mener, at LEAPS har en positiv betydning for engagement.
- Deeper learning kompetencerne er stabile, med en svagt stigende tendens set fra medarbejderperspektivet.
- Mere end halvdelen af skolens medarbejdere mener, at LEAPS er en god måde at træne deeper learning kompetencer.
- Markant flere medarbejdere oplever, at LEAPS har en positiv betydning for undervisningen.
- Markant flere elever og medarbejdere oplever at have besøgt eller samarbejdet med en eller flere virksomheder.
- Eleverne finder samarbejdet spændende, og lærerne oplever, at samarbejdet gør en positiv forskel for elevernes læring.
- Medarbejdertilfredsheden følger forventningen og er stigende år for år.
- Medarbejderne bakker op om principperne bag LEAPS og oplever i stigende grad at udvikle sig som lærer samt et godt teamsamarbejde.
- Forældrene oplever i stigende grad en praksisfaglig skole samt øget fagligt udbytte af undervisningen.
Samarbejde med KATA Fonden om mangfoldige læringsmiljøer i praksis – engagerende og motiverende undervisning gennem projektbaseret læring
I Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune og i anbefalinger fra følgegruppen for mangfoldige læringsmiljøer fremgår det, at skolerne skal arbejde med at skabe en varieret og motiverende skoledag, og at der skal prioriteres en praksisnær kompetenceudvikling, der blandt andet har et bredt fokus på projektorienteret- og interessebåret undervisning.
KATA Fonden tilbyder nu – efter Skårup Skole er trådt ud af LEAPS - samarbejde med folkeskolerne i Svendborg Kommune på en anden måde end i LEAPS-omstillingen, og der foregår for tiden en afklaringsproces i forhold til, hvordan KATA Fonden konkret kan understøtte mangfoldige læringsmiljøer i praksis via engagerende og motiverende undervisning gennem projektbaseret læring. Som optakt til denne afklaringsproces har der været oplæg fra Kata Fonden i følgegruppen for mangfoldige læringsmiljøer.
Indtil der er fundet en model for samarbejdet, understøtter læringschefen fra Kata Fonden alle kommunale skoler efter aftale.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgiften til LEAPS udgør 1.250.000 kr. årligt.
Issø-skolen betaler 200.000 kr. årligt.
Skårup Skole har betalt 200.000 kr. årligt i tre år. Fra 2024 betales 200.000 kr. af almenskolerne dog ekskl. Skårup Skole og Issø-skolen.
Den resterende andel på 850.000 kr. årligt afholdes af puljen til mangfoldige læringsmiljøer og indgår i det forventede merforbrug på kontoen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeskoleloven.
Sagen afgøres i
Børne- Unge og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Anvendelsen af midler til indvendigt vedligehold på skoleområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
På møde den 7. februar 2024 anbefalede Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget overfor Teknik- og Miljøudvalget, at anlægspuljen ”Indvendig vedligehold på skole og dagtilbud” på 1,5 mio. kr. i 2024 blev frigivet. Teknik- og Miljøudvalget godkendte anbefalingen og frigav midlerne på møde den 8. februar 2024. Dagsordenspunktet er til orientering vedlagt som bilag.
Anlægspuljen blev frigivet til:
- Afledte udgifter i forbindelse med afdækning af skolebygningernes lokaler og krav til brandsikkerhed jf. bygningsreglementet
- Afledte udgifter som følge af enkelte skolers stigning i antal klasser
- Forbedring af faciliteterne omkring den kommunale juniorklub ang. forbedring af lokaler ved Ørkildskolen afd. Byen
- Eventuelle overskydende midler anvendes efter konkret vurdering på de enkelte skolers behov og igangværende opgaver
Status
Arbejdet med forbedring af lokalerne omkring den kommunale juniorklub på Ørkildskolen afd. Byen er blevet igangsat november 2024. Udgifterne er estimeret til 200.000 kr. og dækker forbedringer på ventilation.
Afdækning af skolebygningernes lokaler og krav til brandsikkerhed jf. bygningsreglementet er igangsat. Der foretages en afdækning ift. skolernes gangarealer, som samtidig er flugtveje.
Det forventes, at arbejdet der udføres i sammenhæng med ovenstående punkter fortsætter ind i 2025, hvorfor anlægsmidlerne overføres til budgettet for 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke anvendte midler fra anlægspuljen i 2024 overføres til 2025 i forbindelse med regnskabsafslutningen.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Henvendelse fra private børnepassere om indkøring ifm. barsel
Udvalgsmedlemmerne:
- Mette Kristensen (V): Opfølgning på transport til udskolingslinje på Stokkebækskolen
- Maria Haladyn (A): Bestyrelsesmøde i SESG (Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier)
Direktøren:
- Frokostordning i dagtilbud 2024-2026
- Issø-skolen
- Organisationsændring i Familieafdelingen
- Kommende større sager
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.