Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget
Referat • 7. februar 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Godkendt. Punkt 6 ” Punkt fra Venstre vedr. bekymring for ungemiljøet og folkeskolen i Svendborg” blev behandlet efter punkt 3 ” Høringssvar og dialogmøde vedr. organisering af Svendborg Heldagsskole”.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelse af folkeskolen og SFO.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget,
- At orienteringen om landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelse af folkeskolen og SFO tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Danmarks Statistik har, på vegne af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, gennemført en landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelse blandt forældre til børn i landets folkeskoler, herunder specialskoler, og SFO’er. Undersøgelsen skal ses som et led i kvalitetsudviklingen af den offentlige sektor.
Brugertilfredshedsundersøgelsen af skoler og SFO undersøger borgernes tilfredshed inden for temaerne; undervisningen, personalets indsats for barnets trivsel, mobning, skolens ledelse og den samlede tilfredshed.
Tilfredsheden er målt ved fem svarkategorier:
- Meget utilfreds
- Utilfreds
- Hverken eller
- Tilfreds
- Meget tilfreds
Besvarelserne opgøres som et gennemsnit på skalaen 1-5 for henholdsvis skole og SFO. På landsplan spænder tilfredsheden med de enkelte kommuners skoler fra 3,2 til 4,1. Tilfredsheden med de enkelte kommuners SFO’er spænder fra 3,6 til 4,3. Den landsdækkende rapport og Svendborg Kommunes rapport er vedlagt som bilag. Rapporterne angiver, at forskelle på landsplan skal være over 0,175 point på 1-5 skalaen, for at forskellene er signifikante – det vil sige forskellene ikke er påvirket af tilfældigheder.
Samlet gennemsnit for Svendborg Kommune og på landsplan
Skole | 2020 | 2023 |
Svendborg Kommune | 4,0 | 3,8 |
Landsplan | 4,0 | 3,8 |
|
|
|
SFO |
|
|
Svendborg Kommune | 3,9 | 3,9 |
Landsplan | 4,0 | 4,0 |
På skoleområdet svarer den gennemsnitlige tilfredshed i Svendborg Kommune til landsgennemsnittet både i 2020 og 2023. På SFO-området er forskellen mellem Svendborg Kommune og landsgennemsnittet 0,1 point både i 2020 og 2023.
Undersøgelsen for både 2020 og 2023 er desuden offentliggjort på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside. Undersøgelsen er et supplement til det øvrige datamateriale på området, som anvendes i f.eks. skoleudviklingssamtaler.
Undersøgelsen vil blive uddybet på mødet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Høringssvar og dialogmøde vedr. organisering af Svendborg Heldagsskole.
Indstilling
Direktion indstiller til Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Svendborg Heldagsskole organiseres som en afdeling ved Vestermarkskolen fra 1. august 2024.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget besluttede den 4. oktober 2023 at indstille til Kommunalbestyrelsens godkendelse, at forslaget vedr. organisering af Svendborg Heldagsskole som en afdeling ved Vestermarkskolen blev sendt i høring ved de berørte parter. Kommunalbestyrelsen godkendte indstillingen 31. oktober 2023.
Den 6. december 2023 blev sagen på ny behandlet i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget sammen med de indkomne høringssvar. På mødet besluttede udvalget at udsætte sagen, og at afholde et dialogmøde med de to skolebestyrelser og de to MED-udvalg.
Dialogmødet blev holdt den 24. januar 2024. Sagen behandles i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget igen inden den oversendes til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen.
De tidligere dagsordenspunkter, høringssvar og materiale fra dialogmøde er vedlagt som bilag.
Den indstillede ændring vil bringe Heldagsskolen tættere på almenområdet. I et børneperspektiv vil mulighederne for at koble eleverne til almenområdets rammer og indhold udvides. Heldagsskolen bliver knyttet tættere til det generelle arbejde med at styrke den faglige kvalitet.
Ændringen vil understøtte sammenhængen mellem Heldagsskolen og Svendborg Kommunes specialundervisningstilbud, da Heldagskolen omplaceres fra Familie, Børn og Unge til Skole og Uddannelse, hvor kommunens øvrige specialundervisningstilbud er organiseret.
Endelig vil en overflytning af Heldagsskolen til Vestermarkskolen sikre en økonomisk og personalemæssig volumen, der gør tilbuddet mindre sårbart overfor udsving i elevantallet. Det vil også give personalet mulighed for at være en del af et større fagligt fællesskab.
Vestermarkskolens skoleleder vil fremadrettet varetage den overordnede ledelse af Heldagsskolen. Da Heldagsskolen indgår som en afdeling ved Vestermarkskolen, vil der være én samlet skolebestyrelse for Vestermarkskolen, hvor Heldagsskolen vil være repræsenteret.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Hvis det godkendes, at Svendborg Heldagsskole organiseres som en afdeling ved Vestermarkskolen fra 1. august 2024, omplaceres Svendborg Heldagsskoles budget fra Familie, Børn og Unge til Skole og Uddannelse.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Serviceloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Afstemning om følgende forslag: Anbefales med den bemærkning, at skolens ledelse udarbejder en udviklingsplan for de pædagogiske, didaktiske og fysiske læringsmiljøer.
For forslaget stemte: Henrik Nielsen (C), Karl Magnus Bidstrup (A), Maria Haladyn (A), Hanne Ringgaard (B)
Imod forslaget stemte: Mette Kristensen (V), Mustafa Diken (V), Ib Knudsen (Ø)
Et flertal anbefaler med den bemærkning, at skolens ledelse udarbejder en udviklingsplan for de pædagogiske, didaktiske og fysiske læringsmiljøer.
Mindretalsudtalelse fra Venstre (V) og Enhedsliste (Ø):
Venstre kan ikke se at det er en fornuftig Løsning at sammenlægge heldagsskolen og Vestermarksskolen, og kan ikke støtte forslaget om den organisatoriske sammenlægning af de to skoler. Den nuværende organisering og det juridiske er ikke en begrænsning for at opfylde ønsket om en tættere dialog og samarbejde som der henvises til.
Fra de indkomne høringssvar, og fra dialogmødet 24. januar, er det blevet betydeligt tydeligere, at bekymringerne ved sammenlægningen er større end fordelene. Derudover anerkender vi Vestermarkskolens forældrebestyrelse og medarbejderes udtalelser i forhold til manglende tydelig ledelse på begge matrikler.
Vi skal huske på, at det er de mest udsatte og sårbare børn og familier som er tilknyttet heldagsskolen.
De har brug for ro til at få den støtte og vejledning af de har behov for og krav på.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om organiseringen af og arbejdet med Familieafdelingens specialteam.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
På mødet i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 15. november 2023, anmodede udvalget om en orientering omkring Specialteamet og deres arbejdsområde.
Præsentation af Specialteamet i Familieafdelingen, ved teamleder Vinnie Ellebæk. Herunder:
- Organisering i Specialteamet
- Specialteamets målgruppe
- Inddragelse af børn og unge med funktionsnedsættelser
- Samarbejdet med andre fagprofessionelle
- Kvalitetssikring af arbejdet
- Fokuspunkter for 2024
Specialteamets arbejdsområde:
Specialteamet i Familieafdelingen arbejder med de børn og familier, hvor barnet har en betydelig og langvarig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig sygdom.
Kerneopgaven for socialrådgiverne er behandling af ansøgninger om nødvendige merudgifter, tabt arbejdsfortjeneste, afløsning/aflastning og hjælp til pleje af barnet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Serviceloven/ Barnets Lov kapitel 8
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning. PowerPoint er vedhæftet referatet.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Udmøntning af reduktion i antallet af børn med skolefravær.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen om status på udmøntning af reduktion i antallet af børn med skolefravær tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 15. november 2023 behandlede Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget Punkt 4 Overblik over budgetforlig for 2024 på Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets område. Udvalget besluttede at modtage en orientering om udmøntningen af ”Reducere antallet af børn med skolefravær”. Reduktionsforslaget er vedlagt som bilag.
Sideløbende med reduktionsforslaget var der allerede nedsat en midlertidig arbejdsgruppe vedr. bekymrende skolefravær, med repræsentanter fra PPR og Familieafdelingen, til at undersøge potentialer i arbejdet med elevfravær. PPR har på vegne af arbejdsgruppen lavet en opsamling, der anvendes som afsæt for det videre arbejde.
Pointerne fra opsamlingen er sammenfattet i et notat, der er vedlagt som bilag. Opsamlingen er foreløbig, da den skal kvalificeres gennem bredere inddragelse af aktører omkring skolefraværsområdet. De foreløbige pointer peger dog bl.a. på:
- Genimplementering af ”En fælles tilgang til arbejdet med elevers bekymrende skolefravær”. Denne er vedlagt som bilag.
- Fornyet fokus på skolernes fraværsteams med henblik på monitorering, identificering og kendskab på sagsniveau.
Opsamlingen vil blive uddybet på mødet af PPR.
Administrationen anvender pointerne fra opsamlingen, som afsæt for den videre planlægning af udmøntningen i sammenhæng med Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune og Ind i fællesskaber - handleplaner for områderne Skole og Uddannelse og Familie, Børn og Unge.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budgetforliget for 2024 indarbejdet en besparelse der med fuld gennemslagskraft giver en besparelse i 2027 og frem på 840.000 kr. Til indsatsen er der afsat 360.000 kr. årligt fra 2025 og frem.
1.000 kr. | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
PPR medarbejder halvtid | 180 | 360 | 360 | 360 |
Besparelser |
|
| -600 | -1.200 |
I alt | 180 | 360 | -240 | -840 |
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Serviceloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning. PowerPoint er vedhæftet referatet.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Indstilling
Det indstilles fra Venstre,
- At oplægget politisk drøftes i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Sagsfremstilling
Med fremlæggelse af dette punkt vil vi gerne udtrykke vores alvorlige bekymringer for ungemiljøet og folkeskolen i Svendborg Kommune. På baggrund af Fyns Amts Avis' omfattende dækning af det stigende salg og brug af puff bars blandt unge, den seneste omtale af chikane og vold i bymiljøet blandt unge samt folkeskolens udfordringer ønsker vi at bringe disse problematikker til udvalgets opmærksomhed og drøftelse.
Ved besøg på skolerne har både forældre og skoleledelser i hele kommunen løbende orienteret udvalget om en stigende tendens med utilpassede og utryghedsskabende unge i byen og i lokalområderne.
Vi modtager ligeledes flere henvendelser fra bekymrede forældre, der rapporterer om stigende uro og larm i klasselokalerne, hvilket negativt påvirker koncentrationen, indlæringsevnen, den generelle trivsel i klasserne og arbejdsmiljøet for medarbejderne.
Samtidig med dette oplever vi, at en følge af inklusionsindsatsen i folkeskolen er, at ellers veltilpassede børn og unge pludselig synes ikke at trives på samme niveau som før. Konfrontationer mellem elever og lærere er blevet rapporteret, hvilket er uacceptabelt overfor både elever og medarbejdere.
Svendborg Kommunes folkeskoler ligger generelt under landsgennemsnittet på flere vigtige parametre. Fraværet blandt eleverne er stigende og ligger på 9,2% for skoleåret 2022/2023, hvilket placerer Svendborg Kommune som nr. 90 ud af 98 kommuner. Ligeledes ligger karaktergennemsnittet for afgangselever et stykke under landsgennemsnittet, samtidig med at elevtrivslen siden 2019 har været stødt faldende. Dette er ikke tilfredsstillende. Der er noget, der skal rettes op på, og det er vores opfattelse, at disse udfordringer ikke modtager tilstrækkelig politisk opmærksomhed.
Vi anerkender til fulde det dedikerede og professionelle arbejde som vores medarbejdere på skolerne, SSP, PPR, Familieafdelingen og lign. udøver inden for de rammer de opererer. Alligevel må vi overveje, om der er behov for at tage nye tiltag. Som politisk fagudvalg mener vi, at det er på tide at vise vores administration og medarbejdere, at vi ønsker at intensivere vores indsatser på dette område og give det en større politisk opmærksomhed.
Som medlemmer af Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget ønsker vi i højere grad at blive inddraget og oplyst om den aktuelle situation, så vi ikke skal tilegne os viden gennem dagspressen. Der er behov for en åben og ærlig dialog og debat både internt men også med forældre og de unge selv. Vi bør involvere kommunens "Ungepanel" - meget mere end vi gør i dag - som en vigtig aktør i at finde fælles løsninger.
Vi er bevidste om, at udvalget har igangsat en proces i forhold til revideret børne- og ungepolitik og udarbejdelse af kommissorium for udvikling af folkeskolen generelt, men det er vores opfattelse, at der ikke er tid til at vente på langvarige processer med politikudvikling og bureaukrati – der er behov for målrettet politisk fokus og handling nu!
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Drøftet og udvalget ønsker en orientering om igangværende indsatser og på baggrund heraf forholder sig til evt. ændringer.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) deltog under behandlingen af dette punkt frem til kl. 17.30, hvorefter Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Beslutningstema
På baggrund af udvalgets drøftelser på mødet den 10/1 2024 fremlægges et revideret udkast til ny børne- og ungepolitik med henblik på høring.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udkast til ny børne- og ungepolitik godkendes og sendes i høring i perioden 9/2 2024 til 18/3 2024.
Sagsfremstilling
På udvalgets møde den 10/1 2024 blev det foreløbige udkast til en ny børne- og ungepolitik drøftet. Udvalgets bemærkninger er nu indarbejdet, og ændringerne er markeret i vedhæftede bilag 1.
Ændringerne er foretaget på baggrund af udvalgets ønske om:
- et øget fokus på de fællesskaber, som børn og unge selv skaber og naturligt deltager i
- at det samlede Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalg er afsender af politikken
- at begreber så som inddragelse, involvering, indflydelse og medbestemmelse ensartes. Begreberne inddragelse og indflydelse er valgt for at skabe sammenhæng med begreberne i Barnets Lov
- at tydeliggøre forældrenes ansvar. Afsnittet tager samtidig hensyn til kommunens forpligtelser jfr. Barnets Lov
- at udtrykke tillid til de ledere og fagpersoner, der skal gøre politikken til virkelighed
På baggrund af vejledningen til Barnets Lov, er der desuden tilføjet en mere eksplicit beskrivelse af skoler og dagtilbuds rolle i den forebyggende indsats i form af ”mangfoldige og alsidige læringsmiljøer”.
Politikkens nuværende layout er foreløbigt, og der i igangsat et arbejde med indsamling af nye og lokale billeder.
Høring
Administrationen foreslår, at politikken sendes i høring hos relevante høringsparter i perioden 9/2 2024 til 18/3 2024. Udover de interessenter, der almindeligvis indgår i høringer på sager under Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, anbefaler administrationen, at politikken sendes i høring hos relevante høringsparter på kultur- og fritidsområdet og på socialområdet. Det anbefales også, at politikken sendes til Kultur- og Fritidsudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget og Folkeoplysningsudvalget for eventuelle bemærkninger.
Det endelige udkast til ny børne- og ungepolitik inkl. høringssvar behandles på møde i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 10/4 2024 og i Kommunalbestyrelsen den 30/4 2024.
Oversigt over processen vedlægges som bilag 2.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen, på nuværende tidspunkt.
Eventuelle økonomiske konsekvenser bliver fremlagt i forbindelse med en prioritering af de handlinger, som politikken vil føre med sig.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Barnets Lov
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Justering af datoer for to dialogmøder i 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At dialogmødet på dagtilbudsområdet planlagt d. 25. marts 2024 rykkes til 22. april 2024 og dialogmødet på skoleområdet d. 28. november 2024 rykkes til 2025.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkendte d. 6. september 2023 datoer for dialogmøder i 2024.
I forbindelse med opfølgning på planlægningen er der kommet opmærksomhed på to datoer, der er uhensigtsmæssigt placeret, og som derfor foreslås flyttet:
a) Kommunale og Selvejende Dagtilbud: dialogmøde planlagt mandag d. 25. marts 2024. Datoen ligger i de tre dage op til påske, hvor mange børnefamilier holder ferie. Det må derfor forventes, at en del deltagere vil være forhindret. Dialogmødet foreslås derfor flyttet til mandag d. 22. april 2024 kl. 18.30-20.30.
b) Skoleområdet. Der er planlagt dialogmøde på Nymarkskolen torsdag d.12. november og Issø-skolen torsdag d. 28. november 2024. Det vurderes at være uhensigtsmæssigt med to dialogmøder så tæt på hinanden. Det foreslås derfor at dialogmødet planlagt d. 28. november 2024 rykkes til 2025 og indgår i planlægningen af møderne for 2025.
Efter justering af datoer vil dialogmøderne i 2024 være:
Dagtilbudsområdet |
Mandag d. 22. april kl. 18.30-20.30 kl. 18.30-20.30 – Kommunale og Selvejende Dagtilbud |
Torsdag d. 24. oktober 2024 kl. 18.30-20.30 – Private dagtilbud og Private Pasningsordninger |
Onsdag d. 30. oktober 2024 kl. 18.30-20.30 – Kommunale og Selvejende Dagtilbud |
Skoleområdet |
Ørkildskolen tirsdag d.16. april 2024 kl. 17.00-19.00 og samrådsmøde kl. 19.15-20.15 |
Nymarkskolen torsdag d.12. november 2024 kl. 17.00-19.00 og samrådsmøde kl. 19.15-20.15 |
Derudover afholdes der tre selvstændige samrådsmøder på skoleområdet: Vestermarkskolen torsdag d. 23. maj 2024, Byhaveskolen onsdag d. 9. oktober 2024 og Skårup Skole onsdag d. 9. oktober 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven
Folkeskoleloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Godkendt at dialogmødet på dagtilbudsområdet rykkes til 22. april 2024 og at dialogmødet på skoleområdet den 28. november 2024 fremrykkes til august.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Oplæg til justeret form og kadence for dialogmøder mellem udvalget og skolebestyrelser og forældrebestyrelser i forlængelse af ny børne- og ungepolitik m.m.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At oplæg til fremtidig model for dialogmøder og samrådsmøder drøftes med skolebestyrelserne og forældrebestyrelser i dagtilbud på kommende dialogmøder med henblik på efterfølgende beslutning i udvalget inden planlægning af dialogmøder for 2025.
Sagsfremstilling
Udvalget har i dag to årlige dialogmøder med forældrebestyrelser i kommunale og selvejende dagtilbud, og på skoleområdet er der tre årlige dialogmøder med repræsentanter for skolebestyrelserne.
Formålet med dialogmøderne er at skabe et rum til dialog mellem bestyrelserne og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Nuværende model
Dagsorden til dialogmøder forberedes i et koordinationsmøde med bestyrelsesformænd for de involverede dagtilbud og skoler. Derudover har udvalget mulighed for at sætte punkter på dagsordenen. På koordinationsmøderne har det været aftalt, at der udarbejdes et ”pointepapir” med gennemgående budskaber fra bestyrelserne på mødet, fx fra fælles opsamlingsrunde efter gruppedialog på dialogmødet. Der udarbejdes et pointepapir, hvis mødets emne har en karakter, hvor budskaberne går med videre til politisk behandling af en konkret sag.
På skoleområdet afholdes der herudover seks samrådsmøder om året mellem udvalget og den enkelte skolebestyrelse. På dagtilbudsområdet afholder udvalget desuden et årligt dialogmøde med private dagtilbud og private børnepassere.
Oplæg til model for dialogmøder fra 2025
Med dette oplæg lægges der op til, at der fra 2025 i stedet afholdes to årlige dialogmøder, hvor det ene er fælles for skole- og dagtilbudsområdet. Som udgangspunkt foreslås, at et dialogmøde om foråret er fælles, og et møde om efteråret er hver for sig.
På skoleområdet er det lovpligtigt at afholde to årlige dialogmøder, hvis der ikke er nedsat et fælles rådgivende organ (folkeskoleloven §46a). På dagtilbudsområdet er der ikke et lovkrav om dialogmøder.
Børne- og ungepolitikken, der besluttes endeligt i april 2024, forventes at komme til at rumme flere fælles målsætninger og temaer, der går på tværs af bl.a. dagtilbuds- og skoleområdet, og som der skal arbejdes med i fællesskab over de kommende år. Det kan styrke arbejdet med at føre politikken ud i livet, at dialog mellem bestyrelserne og det politiske niveau får et mere tværgående fokus. Derudover vil det medvirke til at sidestille de to driftområder i forhold til dialogen med det politiske niveau.
Det vil fortsat være muligt at afholde ekstraordinære dialogmøder, f.eks. i forbindelse med høring af budgetforslag, hvis det skønnes nødvendigt.
Det foreslås, at oplægget til ny model drøftes på de to kommende dialogmøder på skole- og dagtilbudsområdet. På skoleområdet drøftes desuden samrådsmøder, da de indgår i en sammenhæng med dialogmøderne. Udvalget derefter træffer en endelig beslutning om modellen inden planlægning af møderne for 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forslaget kan medvirke til at effektivisere tidsanvendelsen hos bestyrelser, decentrale ledere og administrationen - i forlængelse af det generelle fokus på effektive processer indenfor de økonomiske rammer.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Dagtilbudsloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) deltog under behandlingen af dette punkt frem til kl. 19.17.
Beslutningstema
Godkendelse af justeret vedtægt for det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus, hvis navn ændres til Fyrtårnet Lilleskovens Børnehus.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At vedtægt for det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Lilleskovens Børnehus godkendes.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget skal godkende justeret vedtægt for det selvejende dagtilbud Fyrtårnet Mariasøstrenes Børnehus, hvis navn ændres til Fyrtårnet Lilleskovens Børnehus. Vedtægten er vedhæftet som bilag.
Der er foretaget ændringer i formålet, hvor de bærende værdier fremadrettet er fællesskab og nysgerrighed frem for næstekærlighed og det kristne livs- og menneskesyn (§ 2).
Der er foretaget ændringer i sammensætningen af bestyrelsen (§ 7). Bestyrelsen består fremadrettet af minimum fire forældre, som har mulighed for at udpege et eksternt medlem. Tidligere bestod bestyrelsen af tre forældre og to eksterne medlemmer udpeget af bestyrelsen.
Det er præciseret, hvornår og hvordan et medlem af bestyrelsen udtræder af bestyrelsen (§ 9).
Selvejende dagtilbud er selvstændige juridiske enheder med egne vedtægter, som indgår i det selvejende netværk Fyrtårnet med indgåelse af en fælles netværksaftale. Selvejende dagtilbud har hver en partnerskabsaftale med Svendborg Kommune, hvor det fremgår, at vedtægtsændringer skal godkendes af Svendborg Kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 19
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende.
Beslutningstema
Der skal træffes politisk beslutning om prioriteringen af midler i anlægsprojekterne ”Indvendig vedligehold på skole og dagtilbud” og ”Mangfoldige læringsmiljøer” samt frigivelse heraf.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At anlægspuljerne til ”Indvendig vedligehold på skole og dagtilbud” og ”Mangfoldige læringsmiljøer” disponeres som beskrevet i sagsfremstillingen
- At anlægspuljen ”Indvendig vedligehold på skole og dagtilbud” på 1,5 mio. kr. i 2024 frigives
- At anlægspuljen ”Mangfoldige læringsmiljøer” på 1,0 mio. kr. i 2024 frigives
Sagsfremstilling
Indvendig vedligehold skole og dagtilbud
Puljen er på 1,5 mio. kr. i 2024.
Puljen er overført fra 2023, i forbindelse med periodiseringen af anlæg i 2023, og vedrører kun skoleområdet.
Administrationen har udarbejdet følgende forslag til disponering af anlægsrammen:
- Afledte udgifter i forbindelse med afdækning skolebygningernes lokaler og krav til brandsikkerhed jf. bygningsreglementets
- Afledte udgifter som følge af enkelte skolers stigning i antal klasser
- Forbedring af faciliteterne omkring den kommunale juniorklub ang. forbedring af lokaler ved Ørkildskolen afd. Byen
- Eventuelle overskydende midler anvendes efter konkret vurdering på de enkelte skolers behov og igangværende opgaver
Mangfoldige læringsmiljøer
Puljen er på 1 mio. kr. i 2024.
Anlægspuljen anvendes efter samme systematik som var gældende for puljen ”Indretning og design af læringsmiljøer på skolerne”, der udgik med budgetforlig 2023.
Det vil derfor være op til den enkelte skole og skoles bestyrelse at beslutte, hvordan midlerne til udvikling af det fysiske læringsmiljø skal anvendes, men det vil være et krav, at skolen redegør for, hvordan de valgte løsninger peger ind i understøttelse af mangfoldige læringsmiljøer.
I ”Indretning og design af læringsmiljøer på skolerne” var der planlagt en forholdsmæssig fordeling af puljen mellem skolerne i perioden 2021-2023, hvoraf det sidste år ikke blev udmøntet jf. budgetforlig 2023. Fordelingen for 2023 anvendes derfor i 2024. Fordelingen mellem skolerne er lavet på baggrund af elevtal.
Skole | Beløb |
Issøskolen | 143.306 kr. |
Rantzausminde skole | 198.272 kr. |
Thurø Skole | 111.896 kr. |
Tved Skole | 138.987 kr. |
Tåsingeskolen | 276.012 kr. |
Vestre Skole | 131.527 kr. |
|
|
I alt | 1.000.000 kr. |
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budgetterne for 2024 afsat et rådighedsbeløb på 1,0 mio. kr. til ”Mangfoldige læringsmiljøer” og 1,5 mio. kr. til ”Indvendig vedligehold på skole og dagtilbud”.
Det er derfor muligt jf. indstillingen af frigive disse midler i 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Anbefales.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende.
Beslutningstema
Andel elever med mindst 2 i dansk og matematik.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen om andelen af elever med mindst 2 i dansk og matematik tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 10. januar 2024 behandlede Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget ”Punkt 3 Data for folkeskolerne og tematikker for skoleudviklingssamtaler i Svendborg Kommune 2024”. Som opfølgning på punktet orienteres udvalget vedr. de historiske data om andelen af elever med en karakter på mindst 2 i fagene dansk og matematik.
Bemærk at indberettede prøvekarakterer fra skoleåret 2019/2020, 2020/2021 og 2021/2022 er baseret helt eller delvist på ophøjede standpunktskarakterer grundet aflysninger af folkeskolens prøver som følge af Covid-19.
Klassetrin | 9 |
|
Afdelingstype | Folkeskoler |
|
Klassetype | Uden privatister, uden specialklasse |
|
|
|
|
| Landstal | Svendborg |
Skoleår | Andel elever med mindst 2 i dansk og matematik | Antal elever med mindst 2 i dansk og matematik |
2018/2019 | 93,5% | 93,6% |
2019/2020 | 95,7% | 94,9% |
2020/2021 | 96,7% | 98,1% |
2021/2022 | 96,2% | 97,5% |
2022/2023 | 89,5% | 86,5% |
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om placering af ferieopsamling fra og med skoleåret 2024/2025.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orientering om ferieopsamling fra og med skoleåret 2024/2025 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
I forbindelse med indgåelse af budgetforlig 2024 er der besluttet en besparelse på tildelingen til feriepasningen i SFO. Besparelsen udmøntes således (i 1000 kr.):
2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
-33 | -80 | -80 | -80 |
Frem til og med skoleåret 2024/2025 har der været ferieopsamling på følgende skoler: Issø-skolen, Stokkebækskolen og Tåsingeskolen. Administrationen har været undersøgende på antallet af børn, der har haft brug for ferieopsamling i jule- og sommerferie (lukkeuger med ferieopsamling) de seneste to år:
Antallet af børn, der har været i SFO på anden skole end egen distriktsskole | 0 - 8 |
Antallet af børn, der har været i SFO på egen distriktsskole i perioden med ferieopsamling | 3 - 37 |
På baggrund af besparelsen og ovenstående datamateriale har administrationen besluttet, at ferieopsamlingen fra og med julen 2024 skal være på Tved Skole. I beslutningen er der taget hensyn til den afstand, der er fra kommunes øvrige skoler til ferieopsamlingen, og at Tved skole i forvejen har ledelsen af kommunes Juniorklub.
På baggrund af ovenstående beslutning rettes Styrelsesvedtægten til ved næste gennemskrivning og sendes til orientering i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ved at reducere antallet af pasningssteder i forbindelse med ferieopsamlingen til ét sted vil besparelsen på 33.000 kr. i 2024 og 80.000 kr. i 2025 og frem inkl. afledt virkning på forældrebetaling, søskendetilskud og økonomisk friplads være udmøntet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Møde i Fælles om Unge i Svendborg den 16. januar
- Temamødet i udvalget afholdes den 13. juni 2024.
Udvalgsmedlemmerne:
- Stokkebækskolen – proces omkring afskedigelser
- Idrætsskoler – status om udmøntning
Direktøren:
- Blue schools – ansøgning
- Dagsordenssættes i marts: Visitationskriterier til børnehaver
- Kommende større sager
- Dagsordenssættes i marts: Virkeliggørelse af børne- og ungepolitikken, herunder temaer fra KL´s børne- og ungetopmøde
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Mustafa Diken (V) var fraværende, hvorfor Jesper Larsen (V) deltog som suppleant.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende.