Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget
Referat • 13. marts 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Budgetprocedure for udarbejdelse af budget 2025
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetproceduren for 2025 tages til efterretning
- At forslag til udvalgets egen proces og tidsplan godkendes
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte på møde den 20. februar 2024 budgetproceduren for udarbejdelse af budget 2025. Budgetproceduren indeholder følgende overordnede principper og pejlemærker:
- Rammestyringsprincippet fastholdes – det vil sige at udvalgene selv finansierer udfordringer inden for udvalgets budgetramme. Dog forventes udgifter vedrørende den demografiske udvikling at være finansieret i kommuneaftalen.
- Hvert fagudvalg kan fremsende maks. 3 temaer/udvidelsesforslag vedr. serviceudgifter. I forlængelse af kommuneaftalen drøftes afsættelse af eventuel prioriteringspulje til medfinansiering af temaer, herunder omfang og finansiering af puljen.
- Administrationen anmodes om, på et kommende møde i Økonomiudvalget, at fremlægge et forslag til, hvordan der kan skabes muligheder for en tværpolitisk prioritering.
- Temaer/udvidelsesforslag godkendes på fagudvalgsmøderne senest i juni med efterfølgende fremsendelse til budgetdrøftelserne.
- Der udarbejdes ikke sparekatalog i foråret, men beslutning herom afventer de politiske forhandlinger i september, hvor de økonomiske konsekvenser af kommuneaftalen tillige foreligger.
- Sektor-MED inddrages undervejs i budgetdrøftelserne.
- Der afholdes anlægsseminar for Kommunalbestyrelsen den 30. april 2024.
Behandling af budget 2025 i udvalget:
13. marts | Udvalget godkender tidsplan for udvalgets egen budgetproces. |
10. april | Udvalget drøfter egne temaer/indsatser og udfordringer inkl. finansiering. |
8. maj | Udvalget drøfter egne temaer/indsatser og udfordringer inkl. finansiering. Herudover behandling af demografi. |
12. juni | Udvalget drøfter egne temaer/indsatser og udfordringer inkl. finansiering, samt demografisk pres. Temaer på drift/anlæg og foreløbig demografisk beregning fremsendes til økonomiudvalget. |
14. august | Udvalget fremsendelser eventuelt nye beregninger på demografisk udgiftspres. |
Budgetproceduren samt forslag til udvalgets egen tidsplan er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til budgetproceduren
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Budgetproceduren for 2025 taget til efterretning og forslag til udvalgets egen proces og tidsplan godkendt.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
På baggrund af et forslag fremsat af Venstre på Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 15. november 2023 og efterfølgende drøftelse på møde den 10. januar 2024 skal udvalget træffe beslutning om visitering af børnehavepladser.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At der visiteres børnehavepladser ca. seks måneder før start i børnehave, det vil sige tre måneder tidligere end nuværende praksis.
- At henvendelsen fra bestyrelsen i Vesterlunden ikke imødekommes.
Sagsfremstilling
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 15. november 2023 fremsatte Venstre forslag om, at udvalget skulle drøfte visitering af børnehavepladser, så børn sidestilles i mulighed for at få en børnehaveplads (dagsordenspunktet er vedhæftet som bilag). Drøftelsen skulle ses i lyset af henvendelser fra forældre med børn i dagpleje og forældrebestyrelsen i Vesterlunden samt dialog med private pasningsordninger og private dagtilbud (henvendelsen fra forældrebestyrelsen i Vesterlunden er vedhæftet som bilag).
På Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets møde den 10. januar 2024 blev muligheder og konsekvenser ved ændring i visitering af børnehavepladser fremlagt (dagsordenspunktet er vedhæftet som bilag). Udvalget besluttede at få belyst muligheder og konsekvenser ved at børn i dagpleje, private pasningsordninger eller børnehuse uden børnehavepladser (fremadrettet skrives børn i dagpleje mv.) tilbydes en børnehaveplads ca. 2,5 år før start i børnehave ligesom børn i vuggestue i integrerede børnehuse.
Administrationen har på den baggrund:
- Undersøgt, hvor mange børn, der i 2023 blev overflyttet fra dagpleje mv. til vuggestue i integrerede børnehuse
- Belyst muligheder og konsekvenser ved visitering af børnehavepladser ca. 2,5 år før start i børnehave for henholdsvis visitering af børnehavepladser og visitering af vuggestuepladser
- Fremlagt forslag til ændring i visitering af børnehavepladser
Administrationen foreslår, at der visiteres børnehavepladser ca. seks måneder før start i børnehave, det vil sige tre måneder tidligere end nuværende praksis. Herved får forældre med børn i dagpleje mv. i højere grad mulighed for at reservere en børnehaveplads i de børnehuse, hvor det er muligt, og vished om børnehaveplads tidligere.
Overflytning til vuggestue i integrerede børnehuse i 2023
Mulighed for at få en børnehaveplads i skoledistriktet eller i et bestemt børnehus har været under pres med de senere års stigende børnetal og udbygning af pladser. I størstedelen af de børnehuse hvor der er udbygget med vuggestuepladser, er der ikke udbygget med børnehavepladser, da det ikke har været nødvendigt for samlet set at imødekomme pladsgarantien. Det har for nogle børnehuse haft den konsekvens, at andelen af vuggestuepladser sammenholdt med andelen af børnehavepladser, er blevet så stor, at der er meget få pladser i børnehaven til børn i dagpleje mv.
For at få en børnehaveplads i skoledistriktet (som er det tilstræbte serviceniveau) eller i et bestemt børnehus har nogle forældre med børn i dagpleje mv. overflyttet deres barn til vuggestue i integrerede børnehuse for herved at være garanteret en børnehaveplads i skoledistriktet eller i det ønskede børnehus. Det har medført flere skift for barnet og hyppigere udskiftning i børnegrupperne, hvilket er uhensigtsmæssigt for børn, forældre og medarbejdere.
Administrationen har i fire skoledistrikter undersøgt hvor mange børn, der i 2023 overflyttede fra dagpleje mv. til vuggestue i integrerede børnehuse. I de fire skoledistrikter overflyttede 19 ud af 261 børn svarende til samlet syv pct. I Tåsingeskolens distrikt, som skiller sig ud, overflyttede 13 ud af 79 børn svarende til 16 pct. Overflytning fra dagpleje mv. til vuggestue i integrerede børnehuse er således primært et problem afgrænset til Tåsingeskolens distrikt (se vedhæftede bilag for uddybning).
Muligheder og konsekvenser for visitering af børnehavepladser
Børn kan i princippet sidestilles i mulighed for at få en børnehaveplads ved at børn indmeldt i dagpleje mv. tilbydes en børnehaveplads ca. 2,5 år før start i børnehave ligesom børn i vuggestue i integrerede børnehuse. Herved kan børnehavepladser på forhånd reserveres af alle børn.
For at belyse muligheder og konsekvenser ved at børn tilbydes en børnehaveplads ca. 2,5 år før start i børnehave har administrationen foretaget en fiktiv visitering af børnehavepladser i et kommunalt børnehus med en lang venteliste til vuggestue- og børnehavepladser.
Som følge af børnehusets venteliste til børnehavepladser er der frem mod april 2027 kun ledige børnehavepladser i børnehuset i april måned (når der er afleveret en årgang til forårsSFO). Børn i dagpleje mv. som skal have tilbudt en børnehaveplads i andre måneder end april, vil derfor få tilbudt en børnehaveplads i et andet børnehus, og få tilbudt overflytning til det ønskede børnehus i april 2025, april 2026 eller april 2027 (se vedhæftede bilag for uddybning).
I børnehuse med en lang venteliste til børnehavepladser får børn i dagpleje mv. således ikke bedre mulighed for at få en plads i det ønskede børnehus ved visitering af børnehavepladser 2,5 år før start i børnehave. Der kan stadig kun tilbydes børnehaveplads i april måned, det vil sige at langt de fleste børn stadig skal starte i børnehave i et andet børnehus.
Forældre får dog tidligere vished om overflytning til det ønskede børnehus. Hvis forældre med tiden alligevel ikke ønsker overflytning til det ønskede børnehus, fordi de er blevet glade for det børnehus, hvor deres barn er indmeldt, er der med visitering 2,5 år før start i børnehave, risiko for at barnet ikke kan blive i det børnehus, hvor barnet er indmeldt, da børnehavepladsen kan være visiteret til et andet barn.
Muligheder og konsekvenser for visitering af vuggestuepladser
Administrationen har foretaget en fiktiv visitering af børnehusets vuggestuepladser efter at børnehavepladserne er visiteret 2,5 år før start i børnehave.
Da der først er ledige børnehavepladser i børnehuset i april 2027, kan der frem mod april 2025 kun tilbydes vuggestueplads i børnehuset til børn, der er født efter 1. april 2024, da børn der er født inden 1. april 2024 ikke kan tilbydes børnehaveplads i børnehuset.
Da børn ifølge dagtilbudsloven skal være 26 uger før de kan tilbydes plads, kan ledige vuggestuepladser i børnehuset frem mod oktober 2024 ikke anvendes, selvom børnehuset har en lang venteliste. Fra oktober 2024 kan der igen tilbydes vuggestueplads i børnehuset, men de kan ikke tilbydes til børn på børnehusets venteliste, da de ikke er født efter den 1. april 2024 (se vedhæftede bilag for uddybning).
I børnehuse med en lang venteliste til børnehavepladser opstår der ved visitering af børnehavepladser 2,5 år før start i børnehave situationer, hvor vuggestuepladser ikke kan anvendes, hvilket kan medføre, at pladsgarantien ikke kan imødekommes. Herudover bliver der betydelige restriktioner på, hvilke børn der kan tilbydes en vuggestueplads i børnehuset, som i praksis betyder, at mange børn på venteliste til en vuggestueplads herunder søskende springes over på ventelisten. Det bliver vanskeligt at forstå for forældre, hvorved der kan forventes flere henvendelser og klager. For at imødekomme de afledte konsekvenser vil det medføre et behov for at udbygge kapaciteten af børnehavepladser.
Forslag til ændring i visitering af børnehavepladser
I Svendborg Kommune er der 12 børnehuse med en lang venteliste til vuggestue- og børnehavepladser. De afledte konsekvenser ved visitering af børnehavepladser 2,5 år før start i børnehave vil derfor være aktuel for 12 ud af 30 kommunale og selvejende børnehuse.
Som følge heraf kan administrationen ikke anbefale visitering af børnehavepladser 2,5 år før start i børnehave, idet der herved er betydelig risiko for, at pladsgarantien for 0-2-årige ikke kan imødekommes, selvom der er ledige vuggestuepladser.
Overflytning til vuggestuepladser i integrerede børnehuse er koncentreret til Tåsingeskolens distrikt, hvor der i 2023 var et tilstrækkeligt antal børnehavepladser i skoledistriktet men mangel på børnehavepladser i Sundhøj. Fra efteråret 2024 planlægges der med at vuggestuepladser ændres til børnehavepladser i Sundhøj, hvor der er udbygget med 0-5 års pladser. Herved etableres der flere børnehavepladser. Administrationen forventer derfor færre overflytninger til vuggestue i integrerede børnehuse i Tåsingeskolens distrikt.
Administrationen foreslår, at der visiteres børnehavepladser ca. seks måneder før start i børnehave, det vil sige tre måneder tidligere end nuværende praksis. Herved får forældre med børn i dagpleje mv. i højere grad mulighed for at reservere en børnehaveplads i de børnehuse, hvor det er muligt, og vished om børnehaveplads tidligere. Samtidig undgås de afledte konsekvenser som ovenfor beskrevet.
Dagpleje- og vuggestuepladser visiteres fortsat ca. tre måneder før start i dagpleje eller vuggestue. Først og fremmest fordi nogle forældre ikke har skrevet deres barn op til en plads seks måneder før start i dagpleje eller vuggestue, hvorved barnet ikke indgår i visiteringen af dagpleje og vuggestuepladser. Dernæst fordi der på seks måneder kan ske forandring i udbuddet af dagplejepladser, som kan betyde, at der i højere grad er risiko for, at nogle børn skal tilbydes en anden dagplejeplads inden barnets start, hvilket kan medføre utryghed for forældre.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Visitering af børnehavepladser ca. seks måneder før start i børnehave har ingen økonomiske konsekvenser, når pladsgarantien imødekommes. Imødekommes pladsgarantien ikke skal forældrebetalingen sænkes for alle børn i dagtilbud. Inklusiv afledte effekter til private tilbudstyper vil en manglede imødekommelse af pladsgarantien koste ca. 9,9 mio. kr. på årsbasis.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Dagtilbudsloven § 23.
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
For indstillingen stemte: Henrik Nielsen (C), Maria Haladyn (A), Hanne Klit (A), Ib Knudsen (Ø).
Imod stemte: Mette Kristensen (V), Mustafa Diken (V).
Venstre ønskede følgende tilføjet til referatet:
”I Svendborg Kommune har vi fået skabt et system, hvor ikke alle børn har samme muligheder og rettigheder. Det vil Venstre gerne ændre på. Derfor foreslår vi, at alle 0-2 årige børn i Svendborg Kommune gives samme muligheder og rettigheder i forhold til visitering på dagtilbudsområdet. Det betyder, at vi ønsker at sidestille alle børn.
Hvis ikke visitationskriterierne tilpasses, så alle børn sidestilles, er vi bekymret for, at mangfoldigheden og det frie valg svækkes, og at vilkårene for både den kommunale og private dagpleje samt selvstændige kommunale og private vuggestuer forringes i en sådan grad, at vi risikerer på sigt at udfase disse tilbud. Det ønsker vi ikke. Vi ønsker at værne om det frie valg og mangfoldigheden i kommunens pasningstilbud.
Vi er således også indstillet på at imødekomme henvendelsen fra bestyrelsen i Vesterlunden.”
Udvalgets flertal godkendte dermed indstillingen.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Opfølgning på indsatser for søgning og optag til erhvervsuddannelser.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget:
- At orienteringen om opfølgning på indsatser for søgning og optag til erhvervsuddannelser tages til efterretning.
- At udvalget drøfter opfølgningen med henblik på forberedelse til fastsættelse af nye måltal på mødet i maj.
Sagsfremstilling
Baggrund
På Børne-, Unge og Uddannelsesudvalgets møde den 6. december 2024 behandlede udvalget ”Punkt 5 Opfølgning på søgning til/måltal for erhvervsuddannelser”.
Udvalget besluttede at:
”Udvalget ønsker på marts mødet en evaluering af igangværende indsatser og en drøftelse af fremadrettede indsatser forud for fastsættelse af nye måltal på maj mødet. Udvalget drøfter på maj mødet, om der er brug for udarbejdelse af en handleplan.”
Opfølgning på indsatser
På mødet vil opfølgningen blive uddybet og vil blandt andet indeholde:
- Indtryk efter samlet opfølgning
- Dialog med Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier (SESG)
- Søgetal til erhvervsuddannelser
- Evaluering af 9. klasser og SOSU-indsats
- Projekt Fritidsjob
- Fremadrettede indsatser
- Indsatser og Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune
UU deltager i forbindelse med uddybningen.
De samlede eksisterende indsatser opleves på nuværende tidspunkt ikke at have haft en tilstrækkelig effekt på søgetal til erhvervsuddannelser. Inden for konkrete indsatser er der dog positive effekter. Det gælder f.eks. Projekt Fritidsjob. Projektet er formidling af fritidsjob til udsatte unge. Det skal give arbejdsmarkedskendskab og indblik i forskellige brancher, og har et virksomhedsnetværk på ca. 60 virksomheder.
Derudover undersøges det, hvordan nye tiltag kan udvikles. Tiltagne skal også ses i sammenhæng med Kommissorium for udvikling af fremtidens folkeskole i Svendborg Kommune.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Bekendtgørelse af lov om kommunal indsats for unge under 25
Sagen afgøres i
Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Orienteringen taget til efterretning. Udvalget drøftede status med henblik på forberedelse af nye måltal på mødet i maj.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Orientering om lovpligtigt revideret beredskabsplan for overgreb og udarbejdet beredskab for ekstremismeområdet
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget anbefaler at Kommunalbestyrelsen godkender Beredskabsplan til forebyggelse, opsporing og håndtering af overgreb og ekstremisme.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommunes nuværende beredskab for overgreb, er i dag baseret på kommunens hjemmeside under ”Vores fælles børn”, dette beredskab stod til at blive revideret i foråret 2023, men begrundet i ny Barnets lov, blev revideringen udskudt til 4. kvartal 23/1. kvartal 24, for herved at sikre at det reviderede beredskab er lovmedholdeligt.
I Barnets lov er det lovpligtige beredskab for overgreb videreført, men der er derudover indsat endnu en bestemmelse om at der ligeledes skal udarbejdes et lovpligtigt beredskab til forebyggelse, opsporing og håndtering af negativ social kontrol, æresrelaterede konflikter og ekstremisme blandt børn, unge og deres familier. Det reviderede beredskab er derfor udvidet til at understøtte begge beredskaber.
Beredskabet er udarbejdet med sparring fra følgende afdelinger: skole, dagtilbud, Sundhedsplejen, tandpleje, SSP, Interkulturelt team og Ungdomsskolen. Derudover har Familieafdelingen og Leder af SSP udgjort den faglige ledelse.
Et kommunalt beredskab er et lovpligtigt skriftligt dokument, der skal vedtages af kommunalbestyrelsen og offentliggøres.
- Beredskabet skal medvirke til, at der reageres hurtigt og kvalificeret ved mistanke eller viden om overgreb mod et barn eller en ung.
- Det sikres ved, at fagpersoner er opmærksomme på børn og unge, der udviser tegn og reaktioner på overgreb eller ekstremisme, og ved, at disse fagpersoner kender kommunes procedurer. - Beredskabet skal indeholde kommunens initiativer til forebyggelse og tidlig opsporing målrettet børn og unge.
- Det skal også indeholde handleveje for medarbejdere og ledere, når der opstår mistanke eller viden om overgreb eller ekstremisme.
- Endelig beskrives, hvordan det tværfaglige samarbejde i kommunen fungerer, samt hvordan myndighed samarbejder med f.eks. børnehus, politi, sundhedsvæsen, familieretshus, krisecenter m.m.
Beredskabet vil blive offentliggjort på Svendborg Kommunes hjemmeside. Der vil også løbende blive igangsat implementeringsaktiviteter centralt, til understøttelse af beredskabet, der vil fx blive fokuseret på en styrket opmærksomhed på digitale krænkelser og opmærksomhed på det tidlige tegn på seksuelle overgreb.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Barnets lov
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Indstilles.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Indstilling
Det indstilles fra Venstre, at
- Udvalget beder administrationen udarbejde et budgettema omhandlende ekstraordinær pulje til finansiering af specialpædagogiske ressourcer i Folkeskolen.
- Der udarbejdes endvidere et budgettema med beskrivelse af, hvorledes Heldagsskolen kan understøttes i fremtiden. Budgettemaet udarbejdes med afsæt i den politisk bestilte udviklingsplan.
Sagsfremstilling
På møde i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 7. februar 2024 fremlagde Venstre et punkt på dagsordenen omhandlende bekymringer for ungemiljøet og folkeskolen i Svendborg Kommune.
I forlængelse heraf forslår vi, at der udarbejdes et budgettema omhandlende afsættelse af en ekstraordinær pulje til finansiering af specialpædagogiske ressourcer i Folkeskolen.
Vi anerkender det børnesyn, som ligger til grund for hele inklusionstankegangen, men vi oplever også, at man på Svendborg Kommunes Folkeskoler af forskellige årsager - herunder også manglende ressourcer - har udfordringer med at omdanne teori til praksis og dermed finder det svært at løfte den store opgave det er at inkludere alle børn i almenområdet. På mange skoler er det en udfordring at kunne leve op til de politiske ambitioner. Det kræver, at lærerne skal undervise på flere forskellige niveauer og i mangfoldige grupper, hvilket presser læringsmiljøet og efterlader sjældent plads til det forebyggende arbejde med at skabe inkluderende læringsfællesskaber i almenundervisningen.
I takt med at inklusionen intensiveres er der flere og flere elever, som ikke profiterer af undervisningen blandt andet på grund af for meget larm og uro i klasserummet. Elevtrivslen har siden 2019 været stødt faldende, det faglige niveau er for nedadgående og elevfraværet stiger massivt. Samtidig påvirker uroen i større grad også de ressourcestærke elever, så de også begynder at udvikle mistrivsel. Det er en forkert udvikling og retning, som bør stoppes hurtigst muligt.
Derfor er det nødvendigt at rykke de specialpædagogiske ressourcer meget tættere på klasserummet og læringsmiljøerne. De specialpædagogiske kompetencer skal ud at arbejde og i spil tæt på undervisningen og det praksisnære læringsmiljø for at understøtte lærere og pædagoger i arbejdet med inklusionsopgaven.
På KL´s Børne- og Ungetopmøde i januar 2024 fremlagde Områdechef ved Danmarks Evalueringsinstitut Lise Tingleff Nielsen et spændende oplæg, hvor hun netop pointererede, at Folkeskolen generelt efterspørger specialpædagogiske ressourcer og kompetencer, og det samme oplever vi også i Svendborg Kommune.
Derfor foreslår vi nu, at der afsættes ekstra ressourcer til at understøtte inklusionsopgaven i Svendborg Kommunes folkeskoler.
Et flertal besluttede på Kommunalbestyrelsesmødet den 27/2 organisatorisk sammenlægning af Heldagsskolen og Vestermarkskolen. Venstre, Enhedslisten og Rasmus Feldingbjerg Drabe stemte imod. På baggrund af denne beslutning foreslår vi tilsvarende, at der udarbejdes et budgettema med beskrivelse af, hvorledes Heldagsskolen kan understøttes i fremtiden. Budgettemaet udarbejdes med afsæt i den politisk bestilte udviklingsplan.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Administrationen beskriver forslagene som budgettemaer, der indgår i udvalgets behandling af budgetprocessen.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Administrationen giver en orientering om den foreløbige ramme for arbejdet med at gøre den nye børne- og ungepolitik til virkelighed.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På udvalgets møde den 7/2 2024 blev det besluttet at sende udkast til ny børne- og ungepolitik i høring. Høringen er i gang og afsluttes den 18/3 2024. Sideløbende arbejder administrationen med de overordnede rammer for arbejdet med at gøre politikken til virkelighed.
Politikken rummer fire prioriterede fokusområder:
- Sunde og stærke fællesskaber
- Styrket inddragelse
- Mangfoldige og alsidige læringsmiljøer
- Tværgående samarbejde og medansvar
For at føre politikken ud livet er der både behov for koordinerede og forpligtende forandringer på tværs af fagområder samtidig med, at der er rum til lokale forskelligheder og initiativer, der kan tilpasses den konkrete kontekst.
Der lægges derfor op til en tilgang, der både rummer fælles forandringsspor og giver plads til lokale handlinger. Et element i tilgangen er desuden udviklingen af en samlet ledelsesinformation, der skal følge virkningen af politikkens mål på en række parametre. Tilgangen er illustreret i bilag 1.
Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget vil løbende blive inddraget og orienteret om realiseringen af de fire prioriterede fokusområder og sammenhængene til de nuværende større strategiske indsatser, herunder Mangfoldige læringsmiljøer, Fremtidens folkeskole, Ind i fællesskaber og Strategiplan for familieområdet. Det vil bl.a. ske ved hjælp af data fra ledelsesinformationen, som forventes færdigudviklet omkring sommerferien 2024.
Der lægges op til, at udvalget på mødet i april drøfter ønsker til politiske nøglebudskaber, der kan indgå i kommunikationen af den nye politik. På dette møde behandler udvalget også det endelige udkast til den nye politik efter endt høring.
På udvalgets mødet i maj drøftes den overordnede retning med henblik på at kvalificere administrationens arbejde med forandringssporene. Administrationen fremlægger på den baggrund et oplæg til drøftelse på udvalgets temamøde den 13/6.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen, på nuværende tidspunkt.
Eventuelle økonomiske konsekvenser bliver fremlagt i forbindelse med en prioritering af de handlinger, som politikken vil føre med sig.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Barnets Lov
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Udsat.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Godkendelse af Bydelsanalyse for Svendborg NØ og frigivelse af rådighedsbeløb til projektudvikling, med fokus på at styrke og udvikle bydelen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børn, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior, Social- og Sundhedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,
- at Bydelsanalysen for Svendborg NØ tages til orientering
Direktionen indstiller Plan – og Lokalsamfundsudvalget,
- at Bydelsanalysen for Svendborg NØ godkendes
Direktionen indstiller til Teknik – og Miljøudvalget,
- at rådighedsbeløbet til projektudvikling i Svendborg NØ frigives
Sagsfremstilling
Baggrund
Kommunalbestyrelsen godkendte d. 29.06.2021 at give støttetilsagn til en ny infrastrukturplan for Skovparken, drevet af Svendborg Andels-Boligforening (SAB). I den forbindelse blev der afsat et rådighedsbeløb til understøttelse af projektudvikling omkring infrastrukturplanen.
SABs infrastrukturplan kan ses her.
Kommunalbestyrelsen besluttede i første omgang at få udarbejdet en bydelsanalyse, der skulle undersøge og belyse hvordan der sikres en bedre sammenhængskraft i bydelen – på tværs af almene boligområder, institutioner, skoler, private boligområder, foreningslivet, naturen mv.
Bydelsanalysen ligger nu klar, og danner grundlag for en videre indsats med fokus på at løfte Svendborg NØ – både fysisk og socialt.
Bydelsanalysen for Svendborg NØ
Bydelsanalysen giver et overblik over bydelens udfordringer og potentialer - både de fysiske og de sociale. På baggrund af analysen er der udviklet en fremtidsvision med en række
anbefalinger og tiltag, som understøttes af forslag til implementering; herunder proces og samtænkning med andre aktører og planer. Målet er at sikre en langsigtet, helhedsorienteret udvikling af området. Et grundlag, som kan danne vej for det videre arbejde med Svendborg NØ.
Svendborg NØ er en bydel med mange kvaliteter: skoven og det åbne land er tæt på, der er et varieret udbud af boliger, der er ikke langt til bylivet i Svendborgs bymidte, og der er idrætsfaciliteter, skole og indkøb indenfor cykelafstand. Imidlertid er dele af Svendborg NØ også præget af social udsathed, og boligområdet Skovparken er på regeringens liste over udsatte boligområder. Mange af de offentlige institutioner, områder, byrum mv. er slidte og ikke tidssvarende, samtidig med at der er en underforsyning af faciliteter til kultur, fritid og idræt.
Visionen for Svendborg NØ er at sikre Et dejligt hverdagsliv i en grøn og mangfoldig bydel – for de mange borgere som bor i lokalområdet og samtidig gøre det mere attraktivt at bosætte sig i området. Dette afspejler sig i de konkrete anbefalinger i bydelsanalysen, som fokuserer på at styrke forbindelsen for de mange bløde trafikanter i området, sikre adgang og gode faciliteter for foreningslivet, idrætten og lokalområdet – i form af sikre forbindelser, mødesteder, byrum mv.
Afgrænsning og overblik af Svendborg NØ
Frigivelse af rådighedsbeløb til projektudvikling
For at sikre at bydelsanalysens mange gode anbefalinger kan begynde at tage form, er der behov for at frigive det resterende rådighedsbeløb til projektudvikling i bydelen.
Projektudviklingen har til formål at understøtte realiseringen af bydelsanalysen, og skal anvendes til at få kvalificeret de forskellige delprojekter og igangsætte prøvehandlinger i bydelen.
Som en del af den videre projektudvikling vil der være udgifter til ekstern rådgivning til kvalificering af trafikale forhold, visualiseringer og grafisk materiale, forundersøgelser, teknisk bistand, kommunikation, borgerinddragelse mv.
Som en del af den indledende projektudvikling, fokuseres på at understøtte SABs infrastrukturplan og initiativer i tilknytning til Nymarkskolen og de kommunale rekreative områder i bydelen.
Projektudviklingen forankres i en tværfaglig styre – og arbejdsgruppe, som skal være med til at sikre en bred faglig indsats i området.
Rådighedsbeløbet skal ligeledes anvendes til at få videreudviklet de enkelte delprojekter, som grundlag for en dialog med private fonde, der forventes at bidrage med følgeinvesteringer på flere af projekterne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er oprindelig afsat en anlægsbevilling på i alt 2 mio. kr. til projektudvikling i forlængelse af Infrastrukturplanen i Skovparken. Heraf er der disponeret 0,6 mio. kr. til Bydelsanalyse for Svendborg NØ og 0,3 mio. kr. til opstart af en 1-årig get2sport-indsats i de almennyttige boligområder i Svendborg NØ.
De resterende 1,1 mio. kr. søges frigivet for at kunne understøtte det igangværende arbejde i Svendborg NØ.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommuners styrelse
Sagen afgøres i
Teknik – og Miljøudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-03-2024
Taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-03-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-03-2024
Orienteringen om Bydelsanalysen for Svendborg NØ tages til efterretning og indstillingen godkendes, hvormed rådighedsbeløbet til projektudvikling frigives.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Årsberetning for Børn og unge-udvalget (§18-udvalget).
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Børn og unge-udvalget kan træffe beslutninger om tvangsfjernelse og andre tvangsmæssige indgreb i forholdet mellem forældre og børn. Børn- og Ungeudvalget er et nævn med domstolslignende kompetence.
Udvalget er uafhængigt af kommunalbestyrelsen og består af en byretsdommer udpeget af retskredsen, to pædagogisk-psykologisk sagkyndige udpeget af Familieretshuset, samt af to medlemmer valgt af og blandt kommunalbestyrelsens medlemmer. Medlemmernes periode følger den kommunale valgperiode.
Det er som udgangspunkt kommunens børn og unge-udvalg, der som 1. instans træffer afgørelser af tvangsmæssig karakter om et barn eller en ung, hvor der ikke foreligger forældresamtykke. Afgørelser, der efterfølgende ikke bliver frivillige, skal som hovedregel genbehandles efter 1-2 år.
Udvalget behandler Familieafdelingens indstillinger vedrørende børn og unge, bl.a. om:
- anbringelse udenfor hjemmet
- opretholdelse af anbringelse
- godkendelse af foreløbige beslutninger (formandsbeslutninger)
- tvangsadoption
- ændring af opholdssted
- overvåget samvær eller afbrydelse af forbindelse mellem forældre og barnet
- brev- og telefonkontrol
- anbringelse på sikret døgninstitution
- flytning og hjemtagelse fra privat plejefamilie.
- gennemførelse af børnefaglig undersøgelse
- lægelig undersøgelse og behandling
Udvalget har i 2023 afholdt 14 møder, hvor der er behandlet 48 sager, heraf var 14 sager nye og 34 sager var genbehandlinger.
3 sager var en formandsbeslutning.
I 2022 afholdte udvalget 13 møder, hvor der er behandlet 26 sager, heraf var 8 sager nye og 18 sager var genbehandlinger.
1 sag var en formandsbeslutning og 2 sager var indstilling til tvangsadoption.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om social service (Serviceloven)
Sagen afgøres i
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Udsat.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
Udvalgsmedlemmerne:
Direktøren:
- Sager i medierne om elevadfærd
- Status på Chromebook-sagen
- KL’s Konference om Udsatte Børn & Unge 2024 - Nye spor i politik og praksis, Odense 16. april 2024 https://tilmeld.kl.dk/ubu2024
- Opfølgning på ”Punkt fra Venstre vedr. bekymring for ungemiljøet og folkeskolen i Svendborg” d. 7.2.2024 - status og drøftelse af evt. ændringer sættes på dagsorden på et kommende møde
- Opkvalificeringspulje i dagtilbud og henvendelse fra FOA – dagsordensættes i april
- Kommende større sager
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Udsat.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.