Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Dagsorden • 10. april 2025 kl. 17.30
Indhold
Beslutningstema
Regnskab 2024, herunder udvalgets bidrag til årsberetning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning 2024 fremsendes til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Udvalgets bidrag til årsberetningen for 2024 er udarbejdet.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområdeniveau samt beretninger, nøgletal og opfølgning på temaer.
Serviceudgifter:
Regnskabet for serviceudgifterne udgør 84,0 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 90,8 mio. kr. svarer til en mindreudgift på 6,7 mio. kr. (afrundet).
Resultatet er følgende, fordelt på politikområder:
Overførselsudgifter:
Regnskabet for overførselsudgifterne udgør 1.118,4 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 1.137,7 mio. kr. svarer til en mindreudgift på 19,3 mio. kr.
Resultatet er følgende fordelt på politikområder:
Overførsler mellem regnskabsår:
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen har godkendt overførsel af mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår henholdsvis den 18. og 25. marts 2025. Således overføres ovenstående mindreudgifter vedrørende serviceudgifterne til 2025. Dog undtaget løntilskudsjob, der ikke er omfattet af overførselsadgang.
På overførselsudgiftsområdet er der ikke overførselsadgang.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2024 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af budget 2026.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
- At udvalget drøfter eventuelle temaer/indsatser og udfordringer til budget 2026.
Sagsfremstilling
På udvalgets møde den 6. marts 2025 blev udvalget orienteret om principper og pejlemærker i den overordnede budgetproces for budget 2026. Udvalgets egen budgetproces blev godkendt.
På møderne i april til juni 2025 drøftes eventuelle temaer og udfordringer til budget 2026, inklusive finansiering. Jævnfør budgetprocessen kan der sendes op til tre temaer til henholdsvis drift og anlæg. Temaer og udfordringer sendes til budgetdrøftelserne senest på udvalgets møde i juni.
På baggrund af udvalgets drøftelser på dagens møde foretages nærmere beskrivelser af eventuelle udfordringer samt temaer til behandling på møderne i maj/juni.
Økonomiudvalget har desuden godkendt på møde den 18. marts 2025, at folkeskolen tages op som et tværgående og overordnet tema i de politiske forhandlinger om budget 2026.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af de enkelte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Beslutningstema
Beslutning om puljeansøgning
Indstilling
Direktionen indstiller, at Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der indsendes en puljeansøgning til STAR.
Sagsfremstilling
Som følge af Aftale om Ungeløftet – flere unge i arbejde og forpligtende fællesskaber fra oktober 2024 er der afsat midler til at udbrede initiativerne i IPS-indsatsen og Flere Unge skal med. Samlet set udmeldes der i den aktuelle ansøgningsrunde (2025-2028) 519,1 mio. kr.
Formålet med puljen er, at flere unge i alderen 15-29 år, der står udenfor job eller uddannelse skal opnå beskæftigelse, ordinære timer eller uddannelse.
Derudover skal der etableres lokale partnerskaber mellem kommuner, lokale virksomheder, herunder socialøkonomiske virksomheder, civilsamfundsorganisationer mv. Partnerskaberne skal samarbejde om at bane vejen for, at de unge kan blive en del af arbejdsfællesskabet, en uddannelse eller et andet meningsfuldt fællesskab.
Såvel IPS som Flere unge skal med bygger på de samme faglige og metodiske grundprincipper, en forskel er, at IPS er målrettet unge med diagnoser, og unge der modtager behandling i socialpsykiatrien, hvorfor der skal være etableret et samarbejde med psykiatrien.
Målgruppen for projektet er både unge under og over 18 år, der ikke modtager ydelse fra jobcentret, samt de unge, der modtager en ydelse. For unge der i dag ikke modtager en ydelse, skal der ske en opsporing, hvilket skal ske i samarbejde med UU Sydfyn. Det er også forventningen, at indsatsen tilrettelægges i samarbejde med UU Sydfyn, der har vejledningsopgaven for unge uden ydelse.
Hovedelementerne i indsatsen, er at der skal tages udgangspunkt i den enkelte unges præferencer og valg. Der skal være vejledning om sociale ydelser og arbejde, hurtig jobsøgning og der skal være fokus på ansættelse på det ordinære arbejdsmarked.
Principperne indebærer, at medarbejderne skal arbejde håndholdt, og der er derfor en forventning om, at sagsstammerne for den enkelte medarbejder er 20-25 borgere pr. medarbejder.
STAR opfordrer alle kommuner til at ansøge puljen, og der vil i vurdering af ansøgningen blive lagt vægt på kommunens estimering af målgruppen, det udarbejdede budget samt om der er indarbejdet tilstrækkelig kommunal medfinansiering. Der er krav om kommunal medfinansiering. Af puljeopslaget fremgår det, at det f.eks. kunne være 30 pct.
Det er forventningen, at medfinansiering kan ske i form af inddragelse af eksisterende medarbejderressourcer, mens de tildelte midler skal bruges til ekstra medarbejdere, der arbejder med IPS og Flere skal med. De ekstra ressourcer er nødvendige for at kunne imødekomme kravet om sagsstammer på 20-25 borgere.
Der kan søges om midler til:
- Aflønning af medarbejdere der skal arbejde med IPS og flere unge skal med-indsatsen
- Aflønning af faglig koordinator for indsatsen
- Omkostninger i forbindelse med undervisning, virksomhedsnetværk, afholdelse af matcharrangementer mv.
- Frikøb af samarbejdspartnere til aktiv deltagelse i indsats, f.eks. regionen eller civilsamfundet
- Konsulentbistand til undervisning og supervision i opstarten
- Revision
Jobcentret og UU Sydfyn arbejder aktuelt med at estimere målgruppen for at kunne udarbejde et projektbudget til en eventuel ansøgning.
Administrationen har modtaget en henvendelse fra Ærø kommune om et eventuelt samarbejde i forbindelse med ansøgning af puljen. Det afsøges i øjeblikket om det er muligt og relevant at etablere et samarbejde.
Tilskud fra puljen er resultatafhængigt:
- 50 procent af tilskuddet udbetales på baggrund af delregnskab og er resultat uafhængigt.
- Yderligere 40 procent udbetales hvis 50 pct. af indsatsgruppen er kommet i beskæftigelse eller uddannelse i en given måned i projektperioden
- De resterende 10 procent udbetales hvis 55 pct. af indsatsgruppen er kommet i beskæftigelse eller uddannelse i en given måned i projektperioden
Der er ansøgningsfrist til puljen den 15. maj 2025 kl. 12.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den samlede pulje udgør 519,1 mio. kr. til perioden august 2025-december 2028. Svendborg udgør normalt 1 procent, hvilket svarer til 5,2 mio. kr. Kommunernes faktiske andel af puljen fastlægges dog først efter ansøgning og afhænger af antallet af de unge, kommunen vurderer til at være i målgruppen. Hvis kommunerne tilsammen ansøger om mere end de 519,1 mio. kr. kan kommunernes bevilgede beløb blive reduceret i forhold til det ansøgte.
Niveauet for Svendborg Kommunes ansøgning kan først fastlægges efter der er foretaget en estimering af målgruppen
CO2-Konsekvensvurdering
ingen
Sagen afgøres i
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
1. Orientering fra udvalgsformanden
2. Orientering fra udvalgsmedlemmerne
3. Orientering fra administrationen
- Status på ungeområdet
- Nytteindsats
- Opfølgning på møde med Jobbanken
- Kontrolgruppens samarbejdspartnere
- Beskæftigelsesministerens benchmarkliste