Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Referat • 11. november 2024 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt, idet punkt 3 blev behandlet før punkt 2.
Beslutningstema
Orientering om FGU Visitation – oplæg vedr. KUI-indsatsen i forbindelse med visitation til FGU
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På Borger og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 23. september 2024 fastlagde udvalget måltal for deres forventninger til antallet af unge fra jobcentret, der skal deltage på FGU.
På mødet bad udvalget om en orientering af, hvordan visitationen fra jobcentret til FGU forløber, og hvordan der arbejdes på at fastholde de unge, så de ikke vender tilbage til jobcentret.
Borger og Arbejdsmarkedschef Michael Langkilde og Direktør for Familie, Børn, Kultur og Fritid Jonas Wittendorff orienterer på mødet om samarbejdet mellem FGU, Jobcenter og UU Sydfyn, herunder orientering om nye tiltag, der skal understøtte den politiske målsætning.
Sagen afgøres i
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Udvalget tog orienteringen til efterretning med en bemærkning om, at ungeindsatsen skal behandles som et selvstændigt punkt på udvalgets møde i januar 2025. Dette punkt skal indeholde en status på FGU-projektet, og udvalget forventer, at forvaltningens egne måltal i forhold til opstart af unge fra jobcentret til FGU, nås inden jul. Derudover forventes det, at de særlige hold fyldes op med unge, som er tilknyttet jobcentret. Vi ønsker en enkel og klar beskrivelse af de konkrete initiativer, der iværksættes for at nedbringe ledigheden blandt unge. Samtidig ønsker vi at få forklaret, hvordan forvaltningen arbejder med at omsætte politikken til praksis for at nå de politiske mål, samt en orientering om den strategi, der benyttes.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2024 for Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget,
- At budgetopfølgningen for Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 30. september 2024 jævnfør vedlagte bilag 1. Opfølgningen indgår i kommunens samlede koncernrapport, som forelægges Økonomiudvalget den 19. november 2024.
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 84,6 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 5,7 mio. kr. Mindreforbruget kan specificeres på følgende politikområder:
Overførselsudgifter
For overførselsudgifterne udgør forventet regnskab 1.117,0 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 20,7 mio. kr. Afvigelsen kan specificeres på nedenstående politikområder:
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte rapport.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Udvalgets ønske om en status på beskæftigelsesindsatsen
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget beder administrationen præsentere, hvordan der arbejdes med de politiske mål i beskæftigelsesplanen.
Sagsfremstilling
På det seneste møde i Borger – og Arbejdsmarkedsudvalget blev det nævnt, at udvalget har et ønske om en redegørelse for, hvordan der konkret arbejdes med at implementere de politiske mål i beskæftigelsesplanen.
Det ønskedes, at administrationen præsenterer deres metoder og nye tiltag for at sikre, at den politiske linje følges, samt hvilke tiltag, der allerede er iværksat for at styrke indsatsen. Redegørelsen skal afsluttes med en drøftelse af, hvordan samarbejdet kan sikre målopfyldelse og effektivisering af indsatsen fremadrettet.
Administrationen foreslår, at udvalget beder administrationen om at præsentere et indsatsområde ad gangen på de kommende udvalgsmøder.
Sagen afgøres i
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Status på arbejdet med implementering af 37 timers arbejdspligt
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget fik den 2. maj 2024 en orientering om arbejdspligten og en skitse til implementering af denne. Det blev besluttet, at sagen skulle genfremlægges, når lovgivning og økonomiske rammer var kendte.
Lovforslaget er i skrivende stund fremsat og 1. behandlet, men ikke endeligt vedtaget endnu. Der gives derfor en foreløbig status på arbejdet med implementeringen med det forbehold, at loven endnu ikke er vedtaget og de økonomiske konsekvenser ikke er kendte.
Administrationen modtog i september 2024 de første foreløbige bruttolister fra KOMBIT med de borgere, der forventes omfattet af arbejdspligten hhv. per 1. januar 2025 og per 1 juli 2025.
Afdelingsledere og fagkoordinatorer fra de berørte afdelinger har systematisk screenet sagerne i bruttolisterne for at kunne dimensionere behovet for indsatser ifm. arbejdspligten. Screeningen viser alene et øjebliksbillede af sagerne, da antallet af borgere, og borgernes individuelle situation løbende skal vurderes.
Bruttolisterne viser, at 73 borgere forventes at blive omfattet af arbejdspligten pr. 1. januar 2025 og yderligere 61 vil blive omfattet pr. 1. juli 2025. Screeningen af borgerne viser, at aktuelt ville borgerne fordele sig som følger:
| Omfattet pr. 1. januar | Omfattet pr. 1. juli |
Forventet omfattet af 37 timer | 40 | 17 |
Individuelt fastsat timetal | 24 | 30 |
Fritaget for indsats | 9 | 14 |
Samlet | 73 | 61 |
Borgere, der vurderes fuldt ud at kunne deltage fuldt ud i 37 timers arbejdspligt. Det vil være alle jobparate borgere, og nogle aktivitetsparate borgere.
Arbejdspligten, herunder fastsættelse af timetallet skal ske ud fra borgernes forudsætninger. De borgere, der forventes omfattet af et lavere timetal end 37 timer, er borgere med problemer ud over ledighed. Det vil f.eks. være borgere, der har helbredsmæssige udfordringer, borgere der længe har befundet sig langt fra arbejdsmarkedet og derfor har brug for en trinvis opstart eller borgere der deltager i behandling eller andre tilbud i andre regi (f.eks. social, sundhed og/eller familieafdelingen). Timetallet vil løbende blive vurderet og tilpasset den enkeltes situation.
Borgere kan fritages for indsatsen efter de gældende fritagelsesregler. Konkret dækker overstående fritagelse over borgere, hvor der er lægelig dokumentation på, at aktivering vil forværre helbredet, borgere, der er over dansk pensionsalder og borgere der er på vej i rehabiliteringsteamet mhp. førtidspension. Fritagelser vurderes løbende og der er stor fokus på dialog med de lokale læger.
Indsatsen bliver forankret i et fast team, der består af 3 myndighedssagsbehandlere, 2 personlige jobformidlere, ½ driftskoordinator og en medarbejder, der har fokus på ydelse og sanktionering. Teamet vil arbejde tæt sammen med de 2 holdledere i nytteindsatsen, der er forankret under CETS. Der arbejdes også på at øge mulighederne for, at jobcentrets medarbejdere får adgang til kontorfaciliteter på Bodøvej.
Indsatserne i arbejdspligten vil bl.a. bestå af lønnede timer, virksomhedsrettede tilbud, danskundervisning og jobsøgning. For borgere, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, kan der også være særlige tilrettelagte undervisningsforløb, både interne og forløb i samarbejde med f.eks. AOF. Vejledende og opkvalificering kan kun bruges begrænset f.eks. i form af korte kurser med et klart og tydeligt beskæftigelsesrettet fokus eller tilbud der kan nedbringe antallet af sygemeldinger.
Endelig vil indsatsen bestå af nytteindsats og særligt tilrettelagt nytteindsats, der skal sikre, at der er mulighed for en kontinuerlig aktivering. De eksisterende aftaler om nytteindsats i hhv. ældreområdet og dagtilbudsområdet fortsætter i første omgang uændret. Særlig tilrettelagt nytteindsats etableres i samarbejde med den eksisterende nytteindsats på Bodøvej, hvor opgaverne udvides med f.eks. oprydning, genanvendelse og affaldshåndtering i kommunens institutioner. Hvis lovforslaget vedtages i sin nuværende form ,vil rimelighedskravet og varighedsbegrænsningen blive ophævet, og der vil derfor være mulighed for at øge antallet af borgere, der deltager i nytteindsatsen med base på Bodøvej.
Der arbejdes løbende med at udvide opgaveporteføljen i nytteindsatsen. Arbejdsopgaverne drøftes løbende med de faglige organisationer, ligesom der vil søges inspiration hos andre kommuner.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Afventer endelig vedtagelse af lovforslag og eventuel DUT-kompensation.
De økonomiske konsekvenser og forventede kompensation for kommunerne er beskrevet i lovforslaget, og Svendborgs andel heraf udgør cirka:
I 1.000 kr. | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 |
Overførselsindkomster | 150 | 1.236 | 1.300 | 1.277 |
Serviceudgifter | 257 | 620 | 620 | 620 |
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af sagsbehandlingsfrister
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget godkender administrationens forslag til sagsbehandlingsfrister i Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.
- At Udvalget godkender administrationens forslag om at ændre sagsbehandlingsfrister i forbindelse med ansøgning om repatriering
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er jf. Retssikkerhedsloven forpligtet til at fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelse af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. På den baggrund behandlede og godkendte Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 9. februar 2023 en lang række sagsbehandlingsfrister indenfor udvalgets ressortområde.
Kommunerne er forpligtede til at offentliggøre sagsbehandlingstiderne på kommunernes hjemmesider, hvilket Ankestyrelsen indskærpede i december 2023.
Ankestyrelsen har den 7. oktober 2024 fremsendt høring om mulig tilsynssag, i det Svendborg Kommune er udtaget til stikprøvekontrol, og i den forbindelse har Ankestyrelsen konstateret, at kommunen ikke har offentliggjort frister indenfor alle områder. Det kan ikke afvises, at der i forbindelse med skift af kommunens hjemmeside kan have været en kortere periode, hvor sagsbehandlingstiderne ikke har været tilgængelige.
I forbindelse med Ankestyrelsens henvendelse er der foretaget ny kontrol, og det kan konstateres, at alle de politiske fastsatte sagsbehandlingsfrister er offentliggjort. Gennemgangen afdækkede dog, at der siden fastlæggelse af frister er tilkommet et nyt lovområde – Lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine.
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget skal derfor godkende sagsbehandlingstider på hhv. §30 b og 30 c efter denne lovgivning.
§ 30 b. Kommunalbestyrelsen i den kommune, der har ansvaret for de pågældende udlændinge efter integrationslovens § 4, stk. 1, yder udlændinge, som er omfattet af denne lov, et økonomisk tilskud til udgifterne forbundet med at forsørge en mindreårig, som er omfattet af denne lov, når
1) forældrene til den mindreårige opholder sig i Ukraine,
2) forældrene ikke er i stand til at forsørge den mindreårige og
3) den pågældende udlænding, der afholder udgifter forbundet med at forsørge den mindreårige, og den mindreårige er bopælsregistreret i Det Centrale Personregister (CPR) på samme adresse.
Administrationen anbefaler en sagsbehandlingsfrist på 4 uger.
§ 30 c. Kommunalbestyrelsen udmåler hjælpen efter § 22, stk. 2, nr. 1, i lov om aktiv socialpolitik til en gift udlænding med opholdstilladelse efter denne lov, når
1) den herboende udlænding forsørger eget barn under 18 år i hjemmet,
2) den herboendes ægtefælle opholder sig i Ukraine og
3) den herboendes ægtefælle hverken helt eller delvis er i stand til at forsørge den herboende udlænding og deres eventuelle fællesbørn.
Administrationen foreslår, at sagsbehandlingsfristen fastsættes til 15 dage.
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere godkendt en sagsbehandlingsfrist på 4 uger i forbindelse med ansøgning om hjælp til repatriering efter Repatrieringsloven. Administrationen foreslår at denne sagsbehandlingsfrist ændres til 3 måneder, da det i praksis er svært at skaffe den fornødne dokumentation på 4 uger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
ingen
CO2-Konsekvensvurdering
ingen
Lovgrundlag
Retssikkerhedsloven
Sagen afgøres i
Borger og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om Brobygningsforløbet UP
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har siden 1. februar 2016 haft en samarbejdsaftale med Svendborg Erhvervsskole og gymnasier og HF VUC Fyn Svendborg om ”Brobygningsforløbet UP”, der er en fælles uddannelsesforberedende indsats overfor uddannelsesparate unge i alderen 18-30 år.
Aftalen kom oprindeligt i stand efter en henvendelse i 2015 fra uddannelsesinstitutionerne til det daværende politiske udvalg Erhvervs-, Beskæftigelses- og Kulturudvalget med et oplæg om et samarbejde. Udvalget besluttede i november 2017 at videreføre brobygningssamarbejdet.
Forløbet er baseret på, at de unge oplever en helhedsorienteret, relationsbåret og tværfaglig indsats fra visitation til overgang til ordinær uddannelse. Der er tale om et 12 ugers forløb for op til 16 deltagere. Der er løbende optag hver uge.
Ungekontakten har den indledende visitation, hvor det afklares om den unge i målgruppen for forløbet. Der foretages løbende en vurdering om, hvorvidt den unge fortsat er korrekt placeret i forløbet.
HF VUC Fyn afklarer primo i forløbet den unges faglige niveau mhp. tilrettelæggelse af undervisningen så den matcher niveauet. Undervisning i dansk og matematik er anvendelsesorienteret og skal sikre at den unge opnår et niveau, der opfylder adgangskravet til erhvervsuddannelserne.
Deltagerne i UP-forløbet bliver præsenteret for og afprøver en lang række forskellige uddannelser. Uddannelsespraktikker i forskellige værksteder, både på Erhvervsskolen men også på andre uddannelsesinstitutioner, er en del af forløbet. Praktikkerne skal afklare og styrke de unges uddannelsesvalg.
Forløbet er placeret på Erhvervsskolen, hvor 2 medarbejdere fra jobcentret også er placeret. Jobcentrets medarbejdere har løbende samtaler med/om de unge og følger de unges fremmøde og progression tæt. Den ene af medarbejderne fungerer som mentor, og støtter også de unge i overgangen over til ordinær uddannelse. Den anden medarbejder er myndighedssagsbehandler og håndterer det lovpligtige kontaktforløb mv.
Resultater
Der er lavet en opgørelse af resultaterne for elever indskrevet i UP-forløbet i hhv. 2023 og 1. halvår af 2024.
I 2023 var der 36 unge, der var indskrevet på UP. For 27 unge, svarende til 75 pct. af UP-forløbene resulterede forløbet i, at de unge ikke længere modtog uddannelseshjælp.
I 1. halvår 2024 har der været 25 elever indskrevet i UP-forløbet, 17 borgere, svarende til 68 pct. er ikke længere tilknyttet jobcentret.
Unge i UP-forløb
| 1/1-31/12-2023 | 1/1-30/6- 2024 |
Ordinær uddannelse | 21 | 10 |
Ordinær beskæftigelse | 4 | 7 |
Påbegyndt STU | 1 | 1 |
Anden selvforsørgelse | 2 |
|
Tilbagevist til jobcenter | 1 | 1 |
Forsat på UP ved periodens udgang | 7 | 6 |
I alt tilknytte UP i perioden | 36 | 25 |
En evalueringsrapport fra Danmarks evalueringsinstitut EVA viser, at 7 ud af 10 elever, der har fuldført en FGU kommer videre i job eller uddannelse.
Lokale tal fra FGU Syd og Midtfyn viser, at 51 procent af de elever, der var tilknyttet FGU i 2023 overgik til uddannelse eller beskæftigelse. De lokale tal dækker både over de elever, der fuldfører og de elever, som falder fra før tiden.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den nuværende kontrakt er indgået i 2021 for en 4- årig periode og udløber ved udgangen af juni måned 2025, medmindre den genforhandles eller forlænges. Kontrakten kan opsiges af begge parter med et varsel på 6 måneder.
Der afregnes med en ugepris per. deltager, der indeksreguleres hvert år i august. Den aktuelle ugepris udgør 3.001,67 kr.
Udgiften til UP-forløbet udgjorde i 2023 1.628.000 kr.
Udgiften til UP-forløbet udgjorde i 1. halvår 2024 844.000 kr.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Indstilling
Direktionen indstiller, at orienteringen drøftes og tages til efterretning
Sagsfremstilling
Af budgetforligsteksten for Budget 2024 fremgik følgende:
Integrationsrådet:
Forligspartierne vil i samarbejde med Integrationsrådet igangsætte en dialogproces, men henblik på en evaluering af deres arbejde og med henblik på et styrket samarbejde omkring integration.”
På baggrund af budgetforligsteksten fra Budget 2024 godkendte Borger og Arbejdsmarkedsudvalget på deres møde i januar forslag til en dialogproces med Integrationsrådet.
Som led i dialogprocessen blev der den 11. marts afholdt et dialogmøde mellem Udvalget og Integrationsrådet, hvor Integrationsrådet gav en status på deres arbejde og en orientering om de planlagte aktiviteter i 2024.
Integrationsrådet har herefter arbejdet videre med deres planlagte aktiviteter og fokusområder. Som led i dialogprocessen var der planlagt, at der skulle gives en status på rådets arbejde i november, med henblik på drøftelse af rådets videre arbejde.
Integrationsrådets overordnede fokusområder har været Social Kontrol og Arbejdspligt/samfundskontrakt. Derudover har Integrationsrådet et budget til at støtte aktiviteter, der bakker op om rådets formål om at fremme integration i Svendborg Kommune.
Integrationsrådet har støttet og i de fleste tilfælde også deltaget i følgende arrangementer:
- Temadag om Negativ Social Kontrol, hvor politikere, interessenter og andre relevante aktører var inviteret med til oplæg om emnet.
- Demokratifestivalen i Ollerup, hvor rådet dels deltog med egen bod, samt sikrede deltagelse af bl.a. kursister fra sprogskolen.
- Kulinarisk Sydfyn, hvor støtte fra rådet gjorde det muligt for 4 lokale foreninger at deltage.
- Arrangement med spisning og fremvisning af filmen Flugt, der skildrer en flygtnings rejse fra Afghanistan til Danmark.
- Aktiv Sommersjov, som er et initiativ i de Aktive Boligområder som giver børnene i området mulighed for et par dage med sommerferieaktiviteter.
Integrationsrådet var ligeledes inviteret til at deltage i jobcentrets jobmesse den 31. oktober 2024
Derudover har Integrationsrådet været optaget af muligheden for at styrke samarbejdet med de politiske udvalg og deres rolle i Svendborg Kommune. Det har blandt andet resulteret i drøftelser omkring rådets sammensætning og forretningsorden.
Der har været afholdt dialogmøde med Borgmester Bo Hansen, og der er aftalt at Integrationsrådet mødes med Økonomiudvalget den 19. november 2024
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Integrationsrådets budget udgør cirka 130.000 kr. i 2024 samt overførsler fra tidligere år på cirka 330.000 kr.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om politisk aftale
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har i oktober 2024 indgået ”Aftale om Ungeløftet – flere unge i arbejde og forpligtende fællesskaber.”
Aftalen er målrettet de 43.000 unge i alderen 15-24 år, der på landsplan står udenfor job og uddannelse, men udsatte unge op til 30 år kan også være omfattet af indsatsen. De unge er kendetegnet ved ofte at have flere forskellige sociale, uddannelsesmæssige og helbredsmæssige udfordringer. Mange har haft en mor på offentlig forsørgelse, mange har ikke gennemført folkeskolen eller er faldet fra en ungdomsuddannelse, en del har været sigtet/dømt for en lovovertrædelse og knap halvdelen har en psykiatrisk diagnose.
Aftalepartierne er enige om arbejde, også selv om det ikke er fuld tid kan have en gavnlig effekt for målgruppen. For nogen vil vejen til arbejde være længere end for andre, så der er brug for en målrettet og helhedsorienteret støtte, der tager udgangspunkt i den enkelte unges mål og forudsætninger. Parterne er enige om at det kræver en særlig investering, hvis det skal lykkedes at løfte gruppen af unge uden job og uddannelse.
Der peges på en række initiativer, der kort redegøres for her. For en fuld beskrivelse henvises til vedlagte bilag.
Ungeløftet
Der skal etableres et nationalt partnerskab der kaldes Ungeløftet. Partnerskabet skal forankres i hele landet via lokale partnerskabsaftaler, hvor kommuner, lokale virksomheder, civilsamfundsorganisationer mv. går sammen om at skabe konkrete jobåbninger til de unge, så de kan få erfaring på en arbejdsplads. Indsatsen skal tænkes sammen med eksisterende lokale partnerskaber, herunder partnerskaber om fritidsjob. Det er ambitionen, at de lokale partnerskaber skal udrulles i løbet af 2025. Der afsættes 10 mio. kr. til at etablere partnerskabet.
IPS-Indsatsen
Da næsten halvdelen af de unge i målgruppen har en psykiatrisk diagnose er aftalepartierne enige om at styrke den beskæftigelsesrettede og tværsektorielle IPS-indsats (Individuel Planlagt job med Støtte), som flere kommuner allerede samarbejder med psykiatrien om. Svendborg Kommune har i dag en enkelt IPS-konsulent ansat på unge-området.
Indsatsen til unge med psykiske lidelser styrkes med aftalen med 781 mio. kr. frem mod 2035.
Flere unge skal med
Aftalepartierne afsætter 306 mio. kr. til Flere unge skal med, som bygger videre på tidligere erfaringer fra flere skal med-indsatsen på kontanthjælpsområdet. Der er tale om en koordineret indsats på tværs af uddannelse-, social- og sundhedsområdet der skal understøtte at den unge kommer i job eller uddannelse. Indsatsen skal understøtte at de unge kan påtage sig de job der skabes gennem Ungeløftet.
Den Sociale Investeringsfond (DSI)
Den Sociale investeringsfond tilføres 45 mio. kr. der skal afprøve nye indsatser for de unge. Der arbejdes aktuelt på tværs af Social-, Børne og Familie og Beskæftigelse med at beskrive et lokalt investeringsforslag, der kan præsenteres for DSI.
Styrket indsats til kriminalitetstruede unge
En femtedel af de unge i målgruppen er sigtet eller dømt for en lovovertrædelse. På den baggrund øremærkes der 73 mio. kr. til High:five Fonden, der har til formål at hjælpe kriminalitetstruede og tidligere dømte i beskæftigelse. Svendborg Kommune har en samarbejdsaftale med fonden.
Støtte til andre aktører
Med aftalen afsættes der også midler til andre aktører, der kan være med til at hjælpe unge der har det svært. Det er bl.a. DGI, Dansk Ungdoms Fællesråd, Sammenslutningen af unge med handicap og Modstrøm. Der afsættes i alt 48 mio. kr. til disse aktører.
Højskoler og fri fagskoler
Aftalepartierne ønsker, at give flere unge en mulighed for at komme på højskole, da det kan udvikle den unge og hjælpe dem til at udforske deres potentiale. Der afsættes 40 mio. kr. til hel eller delvis finansiering af udsatte unges højskoleophold.
Der afsættes ligeledes 40 mio. kr. til at øge tilskuddet til fri fagskoler, der tilbyder en mere praktisk orienteret undervisning.
Kendskab til EGU på deltid
Endelig ønsker aftalepartierne at øge kendskabet til muligheden for at tage et EGU-forløb på deltid for elever, der har behov for dette. Det skal ske gennem informationsmateriale og bedre vejledning og harmonerer godt med det lokalpolitiske fokus på FGU og det tætte samarbejde der er med FGU Syd og Midtfyn.
Udover selve aftaleteksten er vedlagt en beskrivelse af målgruppen samt en beskrivelse af øvrige tiltag, der kan komme unge uden uddannelse eller arbejde til gavn. Det drejer sig blandt andet om et løft af psykiatrien, et løft at erhvervsuddannelserne, aftale om styrket FGU, etablering af ny EPX-uddannelse og det nye kontanthjælpssystem.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Med aftalen afsættes der samlet 1,3 mia. kr. i 2025-2035 til ungeindsatsen. De økonomiske konsekvenser for Svendborg kendes endnu ikke.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Godkendt.
Sagsfremstilling
- Orientering fra formanden
- Orientering fra udvalget
- Orientering fra administrationen
a) Orientering om bortfald af ministermål
b) Opfølgning på baggrund af manglende tilbud i den tidlige indsats
c) KL-brev om målopfyldelse
d) Benchmark oktober 2024
e) Nytteaktivering
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-11-2024
Drøftet, idet man også drøftede samarbejdet mellem udvalg, udvalgsformand og administrationen.