Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Referat • 13. november 2023 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13-11-2023
Godkendt.
Mustafa Diken (V) deltog ikke i behandlingen af punkt 1 og 2.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2023 for Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget,
- At budgetopfølgningen for Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget tages til efterretning.
- At der gives tillægsbevilling på 27,3 mio. kr. vedrørende overførselsudgifterne finansieret af midtvejsreguleringen jævnfør kommuneaftalen mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 30. september 2023 jævnfør vedlagte bilag 1. Opfølgningen indgår i kommunens samlede koncernrapport, som forelægges Økonomiudvalget den 21. november 2023.
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 79,1 mio. kr., hvilket svarer til et mindreforbrug på 7,7 mio. kr. I forhold til budgetopfølgningen pr. 30. juni 2023 er der tale om en forbedring på 1,1 mio. kr. Mindreforbruget kan specificeres på følgende politikområder:
Mindreforbruget vedrører primært Jobcenteret, hvor der især som følge af tilbageholdenhed ved genbesættelse af ledige stillinger de sidste to år, forventes et mindreforbrug på 6,6 mio. kr. Tilbageholdenheden har haft baggrund i de kommende besparelser som følge af finansieringen af retten til tidlig pension, hvor Jobcenteret får reduceret budgettet med 3,8 mio. kr. årligt fra 2024.
Overførselsudgifter
For overførselsudgifterne udgør forventet regnskab 1.051,7 mio. kr., hvilket svarer til et merforbrug på 27,3 mio. kr. Afvigelsen kan specificeres på nedenstående politikområder:
Merforbrug på overførselsudgifterne ses også på landsplan, og ovenstående kan derfor finansieres af midtvejsreguleringen af overførselsudgifterne, som udgør 33,9 mio. kr.
Direktionens anbefaling:
Økonomiudvalget har besluttet gældende fra regnskabsår 2022, at rammestyringen udmøntes ved at eventuelle merudgifter inden for et budgetområde søges finansieret indenfor det pågældende fagudvalg. Eventuelle merudgifter ved regnskabsafslutningen inden for fagudvalget overføres til fagudvalget til efterfølgende regnskabsår.
Overskridelse af servicerammen medfører sanktionsrisiko og presser kommunens likviditet på sigt, der også belastes af ekstraordinære anlægsbevillinger i 2023. Set i lyset af udviklingen i det forventede regnskab vedrørende serviceudgifter anbefaler direktionen, at der fortsat arbejdes med tiltag til forbedring af det forventede regnskabsresultat vedrørende serviceudgifter frem mod det endelige regnskab, herunder udvise tilbageholdenhed med brug af overførsler fra 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte rapport.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13-11-2023
Taget til efterretning og indstilles.
Mustafa Diken (V) deltog ikke i behandlingen af punktet.
Relaterede bilag
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
I oktober har Regeringen indgået 3 aftaler, der berører kontanthjælpssystemet. De 3 aftaler har hver især forskellige aftalepartier bag sig.
De 3 aftaler er:
- Aftale om Nyt Kontanthjælpssystem – flere i arbejde, enklere regler og færre børn i lavindkomst
- Aftale om skærpede optjeningsregler for kontanthjælp.
- Aftale om ny arbejdspligt med klare krav til borgere i kontanthjælpssystemet, der ikke opfylder optjeningsreglerne
De 3 aftaler er vedlagt som bilag, men hovedlinjerne skitseres nedenfor.
Aftale om nyt kontanthjælpssystem
Aftalen tager udgangspunkt i Ydelseskommissionens anbefalinger og forventes samlet set at øge arbejdsudbuddet med 750 fuldtidspersoner på landsplan.
Med den nye aftale erstattes de nuværende satser af 3 nye satser; Mindstesats, grundsats og forhøjet sats.
- Mindstesatsen (6.553 kr.) ydes, hvis borgerne ikke opfylder et opholds- og et beskæftigelseskrav.
- Grundsatsen (6.955 kr.) ydes til borgere under 30 år der står uden uddannelse.
- Forhøjet sats (12.064 kr.) ydes til borgere, der er fyldt 30 år samt 25-29 årige, der opfylder et beskæftigelseskrav.
Med aftalen afskaffes en række tillæg og særaftaler som f.eks. 225 timers reglen, kontanthjælpsloftet, særlig støtte, diagnosetillæg samt danskbonussen. Til gengæld modtager alle forsørgere et tillæg på 2.687 kr., enlige forsørgere får et ekstratillæg på 1.581 kr. og andre enlige modtager et tillæg på 1.054 kr.
Udover de forenklede satser vil aftale partierne med aftalen gøre det mere attraktivt at arbejde, hvorfor der indføres et lempeligere fradrag for arbejdsindkomster. Samtidig vil samlevende og ægtefæller på den forhøjede sats blive ramt af et boligstøtteloft.
For kontanthjælpsmodtagere med børn vil der være mulighed for at få et skattefrit fritidstillæg der er øremærket barnets fritidsliv. Der skal fremsendes dokumentation for at pengene bruges til det angivne formål.
For unge i alderen 18-29 år med særlige udfordringer ud over ledighed indføres et særligt ungetillæg, hvis størrelse afhænger af deres alder og forsørgerstatus.
Udover de overfor anførte delelementer berører aftalen også de nuværende formuegrænser, der sættes op, muligheden for tilskud til dækning af medicin, nye pensionsregler og ensartede ferierettigheder. Endelig indføres der en afklaringsret for alle aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år, der har været mere i kontanthjælpssystemet i 2 år.
Aftalen får virkning fra den 1. juli 2025.
Aftale om skærpede optjeningsregler for kontanthjælp
For aftalepartierne er det afgørende, at borgere med ikke-vestlig baggrund, der har været længe i Danmark uden at opnå en fast tilknytning til arbejdsmarkedet, tilskyndes til at komme i arbejde. Det betyder, at fra 1. juli 2025 skal man både opfylde et opholdskrav (min. 9 år af de sidste 10 år) samt et beskæftigelseskrav (fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2,5 år indenfor de sidste 10 år) for at kunne modtage højere ydelser i kontanthjælpssystemet.
Aftalen forventes af berøre ca. 10.000 fuldtidspersoner der i 2025 vil opleve at blive sat væsentligt ned i ydelse, heraf forventes 90 pct. at være ikke-vestlige indvandrere.
Aftale om en ny arbejdspligt
For alle de personer, der ikke opfylder opholdskravet og beskæftigelseskravet indføres en arbejdspligt. Fra 1. januar 2025 gælder aftalen alle, der modtager selvforsørgelse- og hjemrejse ydelse og fra 1. juli 2025 omfatter aftalen endvidere de 10.000 personer, der bliver omfattet af de skærpede optjeningsregler og dermed bliver sat ned til mindstesatsen.
Som udgangspunkt vil personer omfattet af arbejdspligten skulle bidrage med op til 37 timer om ugen, i eksempelvis nyttejob, virksomhedspraktik eller småjobs. Hvis den enkelte borger ikke bidrager i den tid, man er forpligtet til, vil man blive sanktioneret efter gældende regler.
Nyttejob vil som udgangspunkt udgøre en stor del af arbejdspligten. Nyttejob skal etableres som opgaver, der ellers ikke ville blive udført. For at skabe et så fleksibelt system som muligt vil aftalepartierne afskaffe rimelighedskravet og varighedsbegrænsningen for nyttejobs. Der vil kunne etableres nytteindsats i både kommuner, region og staten.
Andre tilbud som danskuddannelse, forberedelse til danskuddannelse, samt tilbud om vejledning og opkvalificering med et særligt beskæftigelsesrettet fokus kan ligeledes tælles med. Danskuddannelsen omlægges, så danskuddannelse 1 niveauet sænkes og flere får mulighed for at gennemføre uddannelsen.
Ordningen om arbejdspligt kan forlades ved at opfylde opholds- og beskæftigelseskravet eller ved at afgå fra kontanthjælpssystemet som følge af beskæftigelse, ordinær uddannelse eller IGU.
Ordningen skal evalueres efter 18 måneder.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forventes at indgå i kommende kommuneaftaler.
Aftalerne forventes at give lavere udgifter til forsørgelsesydelser, der hører under budgetgarantien og flere administrative udgifter i forbindelse med f.eks. arbejdspligten og afklaringsretten, hvilket forventes reguleret via lov- og cirkulæreprogrammet.
CO2-Konsekvensvurdering
ingen
Sagen afgøres i
Borger- og arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13-11-2023
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
I forlængelse af at udvalget på deres møde den 9. oktober 2023 drøftede integrationsindsatsen på baggrund af et oplæg fra administrationen har udvalget ønsket en status på de borgere med ikke-vestlig baggrund som efter udløb af integrationsperioden fortsat modtager offentlig forsørgelse fra Svendborg Kommune.
Borger- og Arbejdsmarkedschef Michael Langkilde giver på mødet et kort oplæg om målgruppen, herunder administrationens første overvejelser omkring implementering af den nye aftale om arbejdspligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
ingen
CO2-Konsekvensvurdering
ingen
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13-11-2023
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Genopretning af tidlig indsats på kontanthjælpsområdet
- Undersøgelse af mulighederne for foto i Borgerservice
- Nyhedsbrev fra RAR Fyn Oktober
- Orientering om rapporten ”Vores Arbejdsmarked”.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13-11-2023
Taget til efterretning.