Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Referat • 25. marts 2024 kl. 15.00
Indhold
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Godkendt.
Der er afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).
Beslutningstema
Regnskab 2023, herunder udvalgets bidrag til årsberetning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning 2023 fremsendes til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Udvalgets bidrag til årsberetningen for 2023 er udarbejdet.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområdeniveau samt beretninger, nøgletal og opfølgning på temaer.
Serviceudgifter:
Regnskabet for serviceudgifterne udgør 79,0 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 87,0 mio. kr. svarer til en mindreudgift på 8,0 mio. kr.
Resultatet er følgende, fordelt på politikområder:
Overførselsudgifter:
Regnskabet for overførselsudgifterne udgør 1.055,8 mio. kr., hvilket i forhold til korrigeret budget på 1.051,7 mio. kr. svarer til en afrundet merudgift på 4,0 mio. kr.
Resultatet er følgende fordelt på politikområder:
Overførsler mellem regnskabsår:
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen forventes at godkende overførsel af mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår henholdsvis den 12. og 19. marts 2024. I givet fald overføres ovenstående mindreudgifter vedrørende serviceudgifterne til 2024. Dog undtaget løntilskudsjob, der ikke er omfattet af overførselsadgang.
På overførselsudgiftsområdet er der ikke overførselsadgang.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til regnskab 2023 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab 2023.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Fremsendes.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse af budget 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget,
• at udvalget drøfter eventuelle udfordringer og temaer til budget 2025.
Sagsfremstilling
På Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 11. marts 2024 blev udvalget orienteret om principper og pejlemærker i den overordnede budgetproces for budget 2025. Udvalgets egen budgetproces blev gennemgået og godkendt.
På møderne i april – juni drøftes eventuelle udfordringer og temaer, inklusiv finansiering, til budget 2025. Der må jævnfør processen fremsendes op til tre temaer/udvidelsesønsker på serviceområdet til budgetforhandlingerne.
Budgettemaer fremsendes til budgetforhandlingerne senest på mødet i juni.
På udvalgets møde den 11. marts 2024 blev det under punktet ”Årsrapport for Kontrolgruppens arbejde 2023”, besluttet at anmode administrationen om at lave et oplæg vedrørende en øget kontrolindsats.
På baggrund af udvalgets drøftelser på nærværende møde, foretages nærmere beskrivelser af
eventuelle udfordringer samt temaer til behandling på møderne i maj/juni.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af de enkelte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Vil fremgå af de enkelte temabeskrivelser.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Administrationen bedes udarbejde et tema vedr. åbningstid i Borgerservice om aftenen.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).
Beslutningstema
Orientering om tilbud til jobcentrets borgere. Administrationen gennemgår materialet på mødet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
På baggrund af tidligere drøftelse i udvalget forelægges hermed en orientering om brug af interne og eksterne tilbud. Jobcentret har til opgave at bidrage til et velfungerende arbejdsmarked ved at bistå borgere der har behov for en indsats til at opnå eller fastholde et job eller en uddannelse. Rammerne for denne bistand er fastlagt i Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og består overordnet set af samtaler (kontaktforløbet) og en aktiv indsats (de beskæftigelsesrettede tilbud).
Tilbud efter LAB-Loven kan være
- Virksomhedspraktik
- Ansættelse med løntilskud
- Nytteindsats
- Vejledning og opkvalificering
Tilbud kan gives for sig selv eller i kombination. Der er fokus på i videst mulig omfang at anvende virksomhedsrettede tilbud til borgerne, men der kan være borgere, der har brug for særlig opkvalificering eller brug for særlig støtte inden, der kan etableres virksomhedsrettet aktivering. For unge, der ikke har valgt en jobrettet indsats, skal tilbud støtte op om arbejdet med den unges uddannelsespålæg. Tilbud skal være tilpasset borgerens helbredstilstand.
Når jobcentret benytter vejledning og opkvalificering kan det være en af følgende typer af tilbud:
- Enkeltpladskøb som f.eks. opkvalificering i form af AMU-kurser mv.
- Kontraktkøb ved eksterne leverandører
- Interne tilbud købt ved andre afdelinger i Svendborg Kommune
- Interne tilbud iværksat af Jobcenter Svendborg.
I det vedlagte notat er en uddybende beskrivelse af de forskellige typer af tilbud.
Vedlagt er endvidere en oversigt over tilbudsforbruget i 2023 fordelt på leverandører og målgrupper (bilag 1), samt en oversigt, der kort beskriver de eksisterende tilbud (bilag 2).
Borger- og arbejdsmarkedsudvalget har skærpet fokus på ret og pligt samt brugen af sanktioner, dertil kommer et øget fokus på opfølgning på effekterne af den beskæftigelsesrettede indsats. Det er derfor uundgåelige fokuspunkter når administrationen indgår aftaler med nye leverandører, eller når værdien af egne tilbud vurderes.
Administrationen gennemgår pt. samtlige tilbud med henblik på vurdering af tilbudsvifte som forberedelse til den kommende reform af beskæftigelsesområdet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Kontaktforløbet varetages af myndighedssagsbehandlerne, der er ansat i jobcentret (serviceudgift). Beskæftigelsesindsatsen afholdes af den del af budgettet der er på overførselsudgiftsområdet. Medarbejdere, der fungerer både som myndighedssagsbehandlere og som del af et tilbud aflønnes således med delt kontering afhængig af hvor stor en andel af deres tid de indgår i et internt tilbud.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).
Beslutningstema
Godkendelse af udbudsproces
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget godkender udbudsproces for udbud af tilbud til borgere længere fra arbejdsmarkedet
Sagsfremstilling
Borgere, der modtager kontanthjælp, har ret og pligt til at deltage i en aktiv beskæftigelsesindsats, der skal bringe borgeren tættere på arbejdsmarkedet. For aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og ressourceforløbsmodtagere samarbejdes, der med borgerne om en helhedsorienteret og individuelt tilpasset indsats, der så vidt det er muligt skal indeholde en virksomhedsrettet indsats. Indsatsen varetages dels af egne interne jobformidlere, men også i et samarbejde med eksterne leverandører for at opnå den fornødne kapacitet.
Kontrakten med den aktør jobcentret hidtil har anvendt til aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere udløber i juni måned, og der er brug for at indgå aftale med en ny leverandør. Alternativt kan man vælge at ansætte flere personlige jobformidlere, der kan gå i dialog med borgere og virksomheder for at skabe virksomhedsrettede tilbud.
Set i lyset af den usikkerhed beskæftigelsesområdet står overfor med de kommende anbefalinger fra Ekspertudvalget samt de politiske forhandlinger, der forventes at komme i kølvandet på anbefalingerne anbefales det, at der indgås aftale med ny leverandør fremfor interne ansættelser. Fordelen ved at indgå en aftale med en ekstern leverandør er, at der hurtigt kan justeres op og ned på kapaciteten, samt at aftalen kan opsiges med et aftalt varsel. Der er lagt op til, at aftalen efter 12 måneder, kan opsiges med 6 måneders varsel.
Beskæftigelsesindsatsen er underlagt Svendborg Kommunes Indkøbs- og udbudspolitik, hvilket betyder, at nye indsatser skal konkurrenceudsættes. Det sker i en udbudsproces, der gennemføres i et tæt samspil med kommunens afdeling for Udbud og Kontraktstyring.
Der har været nedsat en faggruppe, der har et indgående kendskab til målgruppen, som sammen med en udbudskonsulent har udarbejdet en udførlig kravspecifikation, der beskriver krav og forventninger til potentielle tilbudsgivere. Nedenfor skitseres uddrag af kravspecifikationen, der er vedlagt i sin fulde længde.
Målgruppen består af borgere, der er karakteriseret ved at have udfordringer udover ledighed. De typiske borger i målgruppen befinder sig helt udenfor arbejdsmarkedet som følge af en eller flere af følgende problemstillinger; personlige sociale, misbrug, psykiske, helbredsmæssige, økonomiske, sproglige, kulturelle og motivationsmæssige udfordringer.
Af kravspecifikationen fremgår at tilbuddet altid skal leve op til gældende lovgivning samt lokale politiske prioriteringer. Den forventede volumen er 110 borger pr. år. Det fremgår af kravspecifikationen, at kommunen ikke forpligter sig til at henvise et bestemt antal borgere.
Leverandører, der ønsker at komme i betragtning til opgaven skal:
- Være etableret eller forpligte sig til at etablere sig centralt i Svendborg
- Kunne redegøre for deres metodiske og teoretiske grundlag og deres medarbejderes kompetencer
- Kunne redegøre for deres kendskab til målgruppen samt det lokale arbejdsmarked
- Tilbyde individuelle udviklingsforløb, der tilpasses borgernes kompetencer
Tilbuddet skal i udgangspunkt indeholde minimum en ugentlig kontakt ved fysisk fremmøde samt etablering af virksomhedspraktik indenfor 6 uger. Der skal arbejdes aktivt med progression mod arbejdsmarkedet. Leverandøren skal registrere fremmøde og udeblivelser og kontakte jobcentret, hvis borgeren ikke deltager aktivt i tilbuddet, så jobcentret kan tage stilling til sanktion.
Der vil være tæt opfølgning dels via stikprøver, ved kvartalsvise opfølgningsmøder og tilsynsbesøg. Der stilles krav om opfølgning på effekt af tilbuddet. Der måles bl.a. på
- Etablerede virksomhedspraktikker
- Andel borgere, der opnår ordinære løntimer
- Andel borger, der opnår tilknytning til ordinær beskæftigelse
- Andel borgere, der opnår tilknytning til ordinær uddannelse
- Andel borgere, der ansættes i løntilskud.
Såfremt udvalget godkender, at der påbegyndes en udbudsproces, vil trinene være:
- Offentliggørelse af udbud, hvor leverandører kan se hele udbudsmaterialet
- Periode, hvor mulige leverandører har mulighed for at stille spørgsmål til materialet
- Tilbudsfrist
- Evaluering af tilbuddet af faggruppe og udbudskonsulent
- Offentliggørelse af resultat af udbud
- Standstill periode på 10 dage, hvor der kan gøres indsigelse
- Aftalen underskrives
- Implementeringsperiode og opstart
Den samlede proces forventes at tage cirka 5 måneder.
Kontrakten vil blive tildelt den leverandør, der afgiver det økonomisk mest fordelagtige tilbud, hvor pris og kvalitet hver vil vægte med 50 %.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Indenfor den eksisterende ramme.
Lovgrundlag
Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Udsat.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen
Beslutningstema
Orientering om sagsgennemgang
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning og drøftes.
Sagsfremstilling
Borger- og Arbejdsmarkedudvalget har i efteråret haft temadrøftelser på 3 områder:
- Ungeindsatsen
- Integrationsindsatsen
- Indsatsen overfor øvrige målgrupper med ikke-vestlig baggrund
Udvalget bemærkede blandt andet brugen af fritagelser, hvorfor der er foretaget en gennemgang af fritagelser for de 3 grupper af borgere.
Sagsgennemgangen har fokuseret på fritagelsesårsager ”Sygdom og/eller helbred forværres ved aktivering”, da det er denne fritagelsesårsag, der anvendes, hvis en borger skal fritages for at deltage i alle former for aktiveringstilbud.
Der er i alt gennemgået 116 fritagelser og vedlagte notat beskriver resultaterne for hvert af de tre ovenstående områder.
Den overordnede konklusion er, at fritagelserne er foretaget korrekt og på et oplyst og dokumenteret grundlag.
- I 111 ud af 116 sager, svarende til 96 procent, findes der lægelig dokumentation, der underbygger fritagelsen.
- I 74 procent af sagerne er den lægelige dokumentation indhentet i løbet af det seneste år.
Sagsgennemgangen gav dog også følgende opmærksomhedspunkter.
- Beskrivelse af begrundelse for revurdering, og særligt ved revurderinger
Det ses i borgersagerne, at der sker en løbende revurdering når der afholdes samtaler med borgeren. Der vil dog blive sat særligt fokus på at det tydeliggøres i borgerens sag hvorfor revurderingen stadig medfører en fritagelse.
- I sager, hvor den lægelige dokumentation ikke foreligger i form af en attest, men f.eks. løbende samarbejdsmøder skal det fremgå tydeligere, hvilke forhold, der præcis begrunder fritagelsen.
- Aktuel lægelig dokumentation
I enkelte sager lå den lægelige dokumentation mere end et år tilbage. Det præciseres overfor medarbejderne, at der altid skal tages stilling til, hvorvidt der indhentes nyt lægeligt, og ved fravalg af dette fremgår en tydelig begrundelse i sagen
- Kvaliteten af den lægelige dokumentation
Det skal være kontinuerligt fokus på at sagerne belyses tilstrækkeligt, herunder om det er de rigtige lægeoplysninger der anmodes om – altså om bestillingen fra jobcentret er præcis nok. Lægekonsulenten spiller en stor rolle i at sikre at medarbejderne er tilstrækkeligt informeret om de forskellige blanketter og ”den gode anmodning”. Her vil dialogen i det kommunalt lægelige udvalg også spille en central rolle.
De identificerede læringspunkter løftes i organisationen i et samspil mellem afdelingsledere og fagkoordinatorer, der vil sikre at der fortsat er fokus på at det alene er borgere, der skal fritages, der også bliver det.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om en Aktiv Beskæftigelsesindsats
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Taget til efterretning, idet udvalget bakker op om administrationens opmærksomhedspunkter.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 25-03-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Mustafa Diken (V). Som suppleant deltog Birger Jensen (V).