Det Grønne Råd
Referat • 2. december 2021 kl. 14.30
Indhold
Sagsfremstilling
Til stede:
Allan Mortensen, Landbrugsrådgivning Syd
Bo Egelund, NOAH
Bruno Hansen (SF), Byrådet
Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, Dansk Skovforening
Christian H. Vesterager, Patriotisk Selskab
Hans Jakob Clausen, Centrovice
Ian Heilmann, Dansk Botanisk Forening
Jacob Foged, Svendborg Jægerråd
Jens Fabricius, Cyklistforbundet Svendborg Afdeling
Lars Ellermann, Svendborg Sportsfiskerforening
Lasse Ussing, Naturvejlederforeningen
Michael Mortensen, Svendborg Museum
Niels Andersen, Dansk Ornitologisk Forening
Ninna Larsen, Friluftsrådet
Palle Fischer, Byrådet
Rasmus Elmquist Casper, Geopark Det Sydfynske Øhav
René Lund Chetronoch, Danmarks Naturfredningsforening
Søren Hansen, Svendborg Vandløbslaug
Thomas Bjørnboe Berg, Naturama
Fra administrationen:
Birgitte Kring Frederiksen, Miljø og Natur
Poul-Ivan Ikkala, Trafik og Infrastruktur
August Storm Karlsen, Miljø og Natur
Afbud:
Anni Borup, Naturstyrelsen Fyn
Referat
- Godkendelse af dagsorden.
- Opfølgning på sidste møde den 13. september 2021
- Planlægning af møder i 2022
Forslag til møder:
- Onsdag den 9. februar kl. 15.30-17-30
- Tirsdag den 10. maj kl. 15.30-17-30
- Onsdag den 22. juni kl. 12.00-18.00 (ekskursion)
- Mandag den 12. september kl. 15.30-17-30
- Torsdag den 1. december kl. 15.30-17-30
- Kort nyt
a) Budget 2022
b) Etablering af stenrev i Det Sydfynske Øhav
c) Kommunens arbejde med BNBO’er (Boringsnære beskyttelsesområder)
- Status på grøftekantprojektet
- Status på status på EU Ring Life
- Status på Skovrejsningsprojektet i Skårup
- Kåring af vinderen af Årets biodiversitetspris
- Evt.
Ninna Larsen - Skovbrugerrådet
BILAG:
Link til pressemeddelelse vedr. pkt. 5: Mere natur i vejsiderne er på vej | ugeavisen.dk
Bilag 1 - Pkt. 8 - Oplæg om Årets biodiversitetspris.
Ad 1) Godkendt.
Ninna Larsen ønskede skovbrugerrådet behandlet under Pkt. 9 - Evt.
Birgitte Kring Frederiksen tilføjede et tillægspunkt vedr. igangsættelse af en kommunal udviklingsstrategi, der skal danne grundlag for det fremtidige kommuneplanarbejde.
Ad 2) Ingen bemærkninger.
Ad 3) Første møde i 2022 afholdes onsdag den 9. februar kl. 15.30-17-30.
På dette møde fastlægges årets øvrige møder.
Ad 4a) Intet modtaget under høringen. Spareforslagene er forelagt byrådet til endelig beslutning.
Ad 4b) Fra 1. januar 2022 er der bevilget et halvt årsværk i 5 år til at søge fondsmidler til stenrev i øhavet. Arbejdet kobles op på samarbejdet med de øvrige kommuner i Liv i Lillebælt. Arbejdet er forankret i Miljø og Natur.
Ad 4c) Kommunen har sat et program op, så vi får opsat lodsejermøder for de enkelte vandværker. Aftaler om BNBO’er skal være på plads i 2022. Kommunen har ikke kunnet handle før nu, da BNBO’erne først skulle udpeges af Miljøstyrelsen. Der er nu afholdt en del møder med vandværkerne og en del er planlagte. VA og kommunen afholder i januar 2022 møde med de lodsejere, der ejer arealer med BNBO´er ved VA´s kildepladser.
Skov- og landbrugets repræsentanter gav udtryk for, at nogle vandværkerne oplever Svendborg Kommune som fodslæbende og at de føler sig dårligt informerede om processen.
Ad 5) Notat fra Mette Serup, CETS, udsendes skriftligt pga. forfald.
Vedlagt som bilag til referatet.
Ad 6) April 2022 indsendes en såkaldt concept note med efterfølgende ansøgning til EU i efteråret 2022. EU LIFE-programmet har meldt ud, at projekterne skal være rettet mod Natura 2000-områderne. Helt konkret søger de fynske kommuner et samlet projekt til 100 mio. kr., hvoraf EU LIFE forventes at dække 60-70%. Svendborg Kommune har allerede bevilget 4 mio. kr. i egen medfinansiering til projektet. Faaborg-Midtfyn Kommune er projektleder på ansøgningen. Næste trin bliver at tage kontakt til lodsejere og organisationer.
Ad 7) Skovrejsningsområdet udgør i alt ca. 500 ha. Jorden er nu takseret. P.t. forventes, at der kan gennemføres en jordfordeling i februar-marts næste år. Der forhandles med lodsejere i projektet. Der er god vilje i området og det hele skrider hurtigt fremad.
Ad 8) De indkomne forslag blev debatteret. Der var enighed om, at det er fire gode kandidater. Vinderen blev William Mikkelsen, fordi William er et godt et eksempel på, hvordan man kan inspirere andre. Desuden får William prisen for sin formidlingsindsats. Det Grønne Råd foreslår, at prisuddelingen fortsættes i den nye valgperiode.
Christian Ahlefeldt foreslog, at der også kunne uddeles en pris for indsatser i det åbne land.
Ad 9) Evaluering af rådets arbejde i den fireårige valgperiode 2018-2021:
Den afgående formand Bruno Hansen ønskede en evaluering af de fire år, der er gået. Bruno Hansen gav udtryk for, at han personligt har fundet det særdeles givende at deltage i rådsarbejdet. Flere spændende projekter blev fremhævet, herunder Skovstrategien og arbejdet med adgang i naturen, som rådet ønsker at fortsætte.
Lasse Ussing nævnte, at han finder arbejdet i rådet meget interessant og at han inddrager sin viden fra rådsarbejdet i naturformidlingen til kommunens børn.
Niels Andersen kunne godt ønske sig mere handling fremfor snak.
Ian Heilmann nævnte, at projektet Artsrig Vejkant har været spændende at deltage i, men kun tiden vil vise om det virker. Det er langsomt og udgør kun en promille af vejsiderne i kommunen. Det kniber med økonomi til projektet. Bruno Hansen tilføjede, at i starten af denne valgperiode var området udsat for besparelser. Det er vendt og ser heldigvis bedre ud igen.
Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn gav udtryk for, at han synes det fungerer rigtig godt, at rådet består af mennesker med mange forskellige kompetencer og holdninger. Det gør arbejdet spændende.
Ninna Larsen fandt at arbejdet med ”Adgang i naturen” løb lidt ud i sandet. Det bør fortsættes. Der var enighed om dette.
Rasmus Casper bemærkede, at Geopark Det Sydfynske Øhav er glad for at deltage i rådsarbejdet. Geoparken vil sætte fokus på, at forankre det lokale ejerskab.
Palle Fischer går af som politisk valgt medlem af rådet. Han syntes, det har været fire fantastiske år med virkeligt spændende arbejde. Det har været virkelig været inspirerende at arbejde sammen med medlemmerne af rådet. Palle Fischer gav udtryk for, at han stopper i politik fordi han synes der er for langt fra tanke til handling og det kan ofte være frustrerende.
Ninna Larsen gav ligeledes udtryk for, at hun har været glad for arbejdet i rådet.
Poul-Ivan Ikkala præsenterede sig som forholdsvis ny afdelingsleder for Trafik og Infrastruktur. Poul-Ivan ser frem til arbejdet.
Nedsættelse af et Skovbrugerråd for kommunens skove:
Ninna Larsen spurgte ind til, hvorfor det planlagte skovbrugerråd ikke var blevet til noget? Birgitte Kring Frederiksen forklarede, at kun fire organisationer og to borgere har vist interesse, og det er for få. Derfor vil det nye Teknik- og Miljøudvalg i starten af det nye år genopslå muligheden for at deltage i skovbrugerrådet i forhåbning om større interesse.
Drift af de kommunale skove:
Ninna Larsen nævnte, at hun tidligere har spurgt, hvorfor de kommunale skovveje bliver fejet for blade. Hun oplever, at skovvejene ikke er blevet fejet i år og at de er virkelig smattede og glatte. Ninna Larsen spurgte derfor ind til om fejning af skovvejene er sparet væk?
Poul-Ivan Ikkala kunne ikke svare på stående fod, men gjorde det klart, at kommunen prioriterer at lægge sine ressourcer til driften der, hvor man finder det mest nødvendigt.
Tillægspunkt om proces for ny udviklingsplan for Svendborg Kommune:
Sekretariatsleder i Miljø og Teknik, Rikke Lindholst, præsenterede processen for en ny udviklingsstrategi for Svendborg Kommune. Kommunen skal opfylde mange krav på mange områder. En strategi skal sætte retning og være et prioriteringsredskab for politikerne. Kommunen har fået lavet en analyse på, hvor kommunen er særligt stærk. Resultatet var fem styrkepositioner, som er Kultur, Turisme, Maritim Sektor, Uddannelse og Oplysning samt Natur.
I efteråret inviterede man en gruppe interessenter til at give feedback på de fem styrkepositioner. Gruppen konkluderede bl.a., at natur ikke skal ses som en selvstændig styrkeposition, men i stedet som grundlaget for de øvrige styrkepositioner. Til januar præsenterer man det foreløbige arbejde og processen for den nye kommunalbestyrelse.
Det er der sikkert mange forskellige bud på, hvorfor der peges på naturen som styrkeposition. Oplevelsen af naturen står tydeligt frem, når man spørger borgere og turister – også selvom Svendborg Kommune ikke scorer så højt på naturkvalitet. Udviklingsplanen kan sætte retning på hvor vi gerne vil hen med vores natur.
Der var flere kommentarer til arbejdet med udviklingsplanen. Thomas Bjørnboe Berg opfordrede til, at kommunen er opmærksom på balancen mellem beskyttelse og benyttelse. René Chetronoch gjorde opmærksom på, at natur tager tid for at udvikle sig. Derfor er det godt, at der bliver sat retning på udviklingen. Birgitte Kring Frederiksen tilføjede, at naturen kræver en hjælpende hånd og her kan udviklingsplanen netop være en løftestang.
Lasse Ussing bemærkede, at Svendborg Kommune scorer lavt på borgerprojekter. Her ligger et uindfriet potentiale, som naturskolen gerne vil medvirke til at bringe i spil. Ninna Larsen udtrykte bekymring for, at den nye havplan har et for stort fokus på kommerciel udnyttelse – bl.a. muslingeproduktion – og i langt mindre grad har fokus på naturen og det rekreative.
Rasmus Casper syntes det var en god idé, at igangsætte en udviklingsplan. Geoparken vil meget gerne bakke op om naturen som styrkeposition. Rasmus Casper opfordrede også til parallel udvikling af beskyttelse og benyttelse, så der bliver skabt balance i takt med udviklingen. Geoparken vil ligeledes gerne bakke op om borgerprojekter og engagere geoparkens gæster i naturprojekter.