Det Grønne Råd
Referat • 9. februar 2022 kl. 14.30
Indhold
Sagsfremstilling
Referat af møde i Det Grønne Råd i Svendborg Kommune
onsdag den 9. februar 2022 kl. 15.30-17.30
Svendborgvej 135, Vester Skerninge (Kantinen)
Til stede:
Allan Mortensen, Landbrugsrådgivning Syd
Bo Egelund, NOAH
Christian Ahlefeldt-Laurvig-Lehn, Dansk Skovforening
Christian H. Vesterager, Patriotisk Selskab
Hans Jakob Clausen, Centrovice
Ian Heilmann, Dansk Botanisk Forening
Jacob Foged, Svendborg Jægerråd
Jens Fabricius, Cyklistforbundet Svendborg Afdeling
Jesper Kiel (Ø), formand, Byrådet
Lars Ellermann, Svendborg Sportsfiskerforening
Lasse Ussing, Naturvejlederforeningen
Michael Mortensen, Svendborg Museum
Niels Andersen, Dansk Ornitologisk Forening
Ninna Larsen, Friluftsrådet
Rasmus Elmquist Casper, Geopark Det Sydfynske Øhav
René Lund Chetronoch, Danmarks Naturfredningsforening
Søren Hansen, Svendborg Vandløbslaug
Thomas Bjørnboe Berg, Naturama
Torben Frost (S), Kommunalbestyrelsen
Fra administrationen:
Birgitte Kring Frederiksen, Miljø og Natur
August Storm Karlsen, Miljø og Natur
Afbud:
Anni Borup, Naturstyrelsen Fyn
Poul-Ivan Ikkala, Trafik og Infrastruktur
- Godkendelse af dagsorden og referat
Referatet blev godkendt. Dagsorden blev godkendt.
- Velkommen til en ny planperiode og præsentation af medlemmerne v/ formand Jesper Kiel.
Jesper Kiel bød velkommen til en ny periode i Det Grønne Råd og informerede om, at udvalget har fået nyt navn. Det hedder nu Teknik og Miljøudvalget (TMU), derunder hører bl.a. natur, trafik og kommunale bygninger.
Rådets medlemmer præsenterede sig.
- Opfølgning på sidste møde den 2. december 2021 v/ Jesper Kiel og Birgitte Kring Frederiksen.
Jesper Kiel har overrakt Årets biodiversitetspris på 5.000 kr. til vinderen William Mikkelsen.
Birgitte Kring Frederiksen fulgte op på spørgsmål om fejning af Blade på stierne/vejene. Ninna Larsen bemærkede, at skovvejene i hendes lokalområde ser ud som om man har været ude at feje.
Nye mødedatoer i 2022 blev vedtaget:
Torsdag den 2. juni kl. 12.00-17.30 (møde + ekskursion)
Torsdag den 15. september kl. 15.30-17.30
Torsdag den 1. december kl. 15.30-17.30
- Kort nyt v/ Jesper Kiel og Birgitte Kring Frederiksen.
- Monnet – orientering
Birgitte Kring Frederiksen orienterede om, at lodsejerne på Monnet har lavet afvandingsmæssigt vedligeholdelsesarbejde, som efter kommunens vurdering ikke er helt i overensstemmelse med det tilladte indenfor det fredede og Natura 2000-beskyttede område. Der pågår p.t. en undersøgelse af hvad der er op og ned i sagen, herunder om en landvæsenskommisionskendelse af ældre dato bør tages op til revision. Kommunen er i dialog om hvordan de berørte områder kan reetableres inden den 15. marts, som er den dato hvor området officielt lukkes af hensyn til fuglenes yngleperiode. Niels Andersen bemærkede, at han tidligere år har rettet henvendelse til kommunen, fordi han undrede sig over omfanget af vedligeholdelsesarbejdet derude.
- PFAS forurening ved Klintholm
Birgitte Kring Frederiksen orienterede om, at der på Klintholm I/S’ arealer er udført undersøgelser af vandhuller, som græssende kvæg drikker af. Prøverne fra vandhullerne viser at PFOS/PFAS er overskredet. Der er ikke tale om lige så store overskridelser som i sagen fra Korsør, men trods alt overskridelser. Derfor undersøges om kødet fra de græssende kreaturer overholder grænseværdierne. Kommunen vil fremover undersøge for PFOS/PFAS hvor der måtte være oplagt mistanke (fx affaldsdepoter), inden der evt. sættes græssende dyr ud.
- Forslag til vandområdeplanerne 2021-2027 i offentlig høring fra 22. december 2021 - 22. juni 2022
Birgitte Kring Frederiksen orienterede om, at de nye statslige vandområdeplaner er sendt i høring frem til den 22. juni. Administrationen fremlægger et udkast til høringssvar på Teknik og Miljøudvalgets møde i maj. Medlemmer af Det Grønne Råd opfordres til at indsende bemærkninger via egne respektive organisationer medio april.
Christian Ahlefeldt undrede sig over, at der ikke er sket rettelser i forhold til tidligere indsendte bemærkninger.
- Status på klimahandleplanen
Kommunens programleder Trine Korsgaard vil gerne give en status på et af de kommende møder i Det Grønne Råd. Punktet blev derfor udsat.
- EU Life Skarø
Kommunen har koblet sig på EU LIFE-projektet EMYS, som ledes af konsulentfirmaet Amphi Consult. Projektet skal bl.a. styrke ynglesteder for klokkefrø på Skarø gennem etablering af en række nye vandhuller. Interesserede kan læse mere om projektet her:
- Tipsvænget
Jesper Kiel orienterede om arealet på Tipsvænget, der huser den tidligere FGU Skole, som kommunen har overtaget. Det er afdækket hvad der findes af naturværdier i området. På baggrund heraf skal der laves en overordnet plan for området, som skal sættes sammen med planer for udviklingen i Tankefuld. Der skal desuden findes modeller for anvendelsen af bygningerne og området. Alle blev opfordret til at tage ud og se stedet.
- Udsættelse af Gundestrup Mølle
Jesper Kiel orienterede om den statslige vandplanindsats, hvor kommunen skal skabe fri passage for fisk og smådyr i Hundstrup Å ved Gundestrup Mølle. Kommunen er kommet i tidsnød. Hvis ikke projektet er afsluttet inden marts 2023, mister kommunen det statslige tilskud fra 2016 og skal selv betale. Kommunen har derfor besluttet at give afkald på det statslige tilsagn om tilskud. Kommunen fortsætter projektet og håber på at få bevilget et nyt statsligt tilsagn om tilskud i den kommende ansøgningsrunde. Det vil give væsentligt bedre tid til at gennemføre projektet.
- Budgetter til cykelstier og trafiksikkerhedsfremme.
Jesper Kiel orienterede kort om Teknik og Miljøudvalgets behandling af punkter vedr. budgetter til cykelstier og trafiksikkerhed. Der er bl.a. problemer med ladcykler ved ”sluser” som skal undersøges. Der er færre knallerter end tidligere, til gengæld i stedet flere ladcykler og elscootere, som ofte trækker ud på vejen – en problemstilling, der skal kigges på.
- Tilbud om foredrag med Morten DD
Jesper Kiel meddelte, at biolog Morten DD, som bl.a. er kendt fra TV, kommer og holder foredrag om biodiversitet for Teknik og Miljøudvalget den 10. marts kl. 15.30. Det Grønne Råds medlemmer blev inviteret til at deltage. Tilmelding er nødvendig og kan ske til
august.storm.karlsen@svendborg.dk
- Høring af Det Grønne Råd i forbindelse med forslag om fredning af Vejstrup Ådal v/ René Chetronoch og Birgitte Kring Frederiksen.
René Chetronoch gav en præsentation af baggrunden for, at Danmarks Naturfredningsforening har rejst et forslag om fredning af Vejstrup Ådal (bilag 1 til referatet). Fredningsforslaget er fremlagt for lodsejerne og for det tidligere Natur- og Miljøudvalg.
Fredningsforslaget begrundes bl.a. i, at landskabet hører til sjældenhederne i Danmark pga. ådalens markante karakter og vandløbets store fald. Hertil følger, at Danmarks Naturfredningsforening ikke opfatter den eksisterende naturbeskyttelse som værende tilstrækkelig. René Chetronoch understregede desuden, at der er et stort potentiale for biodiversiteten i Vejstrup Ådal, men der er også flere udfordringer, der truer naturen i ådalen fx mere færdsel afledt af Øhavsstien, øgede interesser for mountainbiking m.v. De eksisterende shelters og spejderhytten vil dog fint kunne forenes med en fredning.
Jesper Kiel orienterede herefter om, at kommunen er blevet adspurgt om man vil være medrejser af fredningsforslaget. Kommunen ønsker først tage en dialog med lodsejerne, hvilket er igangsat. Kommunen vil gerne skabe fælles fodslag.
Christian H. Vesterager oplyste, at alle lodsejere i det konkrete område er modstandere af fredningsforslaget.
Sagen blev herefter drøftet i rådet. Sammenfattende er der nogle punkter der vil være konflikter om, en frygt og bekymring, som man måske kan komme i forkøbet uanset fredningsforslaget. Det er stadig i en proces og kommunen skal finde ud af om de vil være medrejser af forslaget.
Christian H. Vesterager ønskede ført til referat, at flere rådsmedlemmer anbefaler kommunen ikke at være medrejser af fredningsforslaget.
Christian H. Vesterager gav endvidere udtryk for, at fredningsforslaget er et voldsomt indgreb i den private ejendomsret, og at man i stedet kan opnå den samme naturbeskyttelse ad frivillighedens vej, hvis kommunen indgår frivillige aftaler med lodsejerne om naturbeskyttelse i ådalen.
Birgitte Kring Frederiksen opstillede de økonomiske vilkår for kommunen, såfremt man benytter sig af de to forskellige måder at beskytte naturen på. Ved frivillige aftaler betaler kommunen 100% af erstatningsbeløbet, mens man med fredningsinstrumentet blot betaler 25%, resten betaler Staten.
- Naturforvaltningsprojekter i 2022. Miljø og Natur præsenterer indsatsen i 2021 og forslag til nye naturprojekter til gennemførelse i 2022.
August Storm Karlsen redegjorde for forslag til fordeling af anlægsmidlerne til natur. Kommunen ønskede Det Grønne Råds eventuelle bemærkninger inden behandlingen i Teknik og Miljøudvalget. Listen over projektforslag kan ses på bilag 2 til referatet. Det skal bemærkes, at der udover anlægsmidlerne er afsat midler til drift af eksisterende naturtiltag.
Det samlede antal projektforslag på listen er flere end der er midler til. Det skyldes, at kommunen ”overbudgetterer” da ikke alle projektforslag kan forventes gennemført af praktiske/tekniske årsager og derfor må droppes igen.
Rådet havde ikke bemærkninger til listen over projektforslag.
- Idéer og emner til Det Grønne Råds dagsorden i 2022.
Kommunen ønskede forslag til emner fra rådsmedlemmerne.
Lasse Ussing stillede forslag om at kigge nærmere på planerne om zoneinddelinger i den kommunale skovstrategi.
Niels Andersen stillede forslag om en opfølgning på oplægget om landbrugets grønne omstilling som rådet blev præsenteret for i september 2021. De grønne organisationer vil gerne komme med deres udlægning af omstillingen. Det ønskes som et punkt på et fremtidigt møde hvor rådet kan mødes fysisk.
Rasmus Elmquist stillede forslag om et punkt, der særligt kan belyse friluftsdelen af den kommunale Natur- og friluftsstrategi. Hvordan blive den realiseret? Er der en mere konkret plan? Hvem tager sig af det? Hvem henvender man sig til hvis man som forening har et initiativ? Desuden et ønske om at Det Grønne Råd undersøger hvordan man kan understøtte Friluftslivet i kommunen - naturligvis med balance mellem beskyttelse og benyttelse.
Jan Heilmann stillede forslag om en opfølgning på projektet for rigere flora i grøfter og vejsider.
Jens Fabricius stillede forslag om at se nærmere på cykelfremkommelighed, herunder øget behov med el-cykler og ladcykler.
Christian Ahlefeldt m.fl. stillede forslag om at årets ekskursion kunne gå til Vejstrup Ådal. Baseret på gode erfaringer fra vandrådene, kunne det være interessant hvis Det Grønne Råd også kunne mødes med et par lodsejere i ådalen.
Ninna Larsen gjorde opmærksom på, at rådet i 2021 besluttede at fortsætte arbejdet med ”Adgang i naturen”.
Jakob Foged stillede forslag om et fast punkt med status på skovprojekt i Skårup.
- Eventuelt
Intet til eventuelt.