Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 3. april 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Godkendt. Hanne Ringgaard Møller var fraværende under behandlingen af punkterne 1 - 4
Beslutningstema
Regnskab for 2023 herunder udvalgets bidrag til årsberetning
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning for 2023 fremsendes til endelig behandling i Kommunalbestyrelsen
Sagsfremstilling
Udvalgets bidrag til årsberetningen for 2023 er udarbejdet.
Årsberetningen indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområder samt beretninger.
Regnskab 2023 på Erhvervs- og Turismeudvalgets område udviser et nettoforbrug på 27,7 mio. kr. I forhold til korrigeret budget på 27,9 mio. kr. svarer dette til en mindreudgift på 0,2 mio. kr.
Afvigelsen fordelt på politikområder:
| Mio. kr. |
Erhverv og Iværksætteri | -0,3 |
Havn & Færger | 0,1 |
I alt | -0,2 |
(”-” er lig med mindreforbrug)
Afvigelserne er nærmere specificeret i vedlagte Bilag 1 – ETU Årsberetning 2023.
Overførsler mellem regnskabsår:
Kommunalbestyrelsen har den 19. marts 2024 behandlet forslag til overførsel af mer- eller mindreudgifter til efterfølgende regnskabsår.
Jævnfør overførselsreglerne overføres ovennævnte mer- eller mindreudgifter til 2024. Der overføres derfor et samlet mindreforbrug på udvalgets område på 0,2 mio. kr. til 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udvalgets bidrag til Regnskab 2023 og overførsler jævnfør overførselsreglerne indgår i kommunens samlede regnskab for 2023.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Godkendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Vedtagelse af fartplan for Skarø-Drejøruten / Højestene 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Erhvervs- og Turismeudvalget beslutter at: muligheder:
1) Der arbejdes videre med en 2025-fartplan baseret på øernes fælles løsningsforslag
Sagsfremstilling
På baggrund af beslutningen på ETU-mødet den 6. marts, har administration arbejdet på at skabe et beslutningsgrundlag for 2025-fartplanen baseret på enten fastholdelse af den nuværende fartplan, eller indførelse af førstegangsanløb til Drejø på frokostafgangen fra Svendborg (11:30 i skoleferien, 11:15 resten af året).
Repræsentanter for Drejø og Skarø er på et møde d. 21. marts 2024, blevet enige om at foreslå en tredje løsning, hvor rammevilkårene for turisme, erhverv og beboere styrkes for begge øer. Det fælles forslag er vedhæftet i bilag 1.
Øerne foreslår at administrationen lægger en fartplan der kan sikre at frokostgæster kan ankomme til Drejø ca. kl 12 med fastholdelse af den nuværende rute med anløb af Skarø. Øerne ønsker at skabe gode og stabile rammevilkår for begge øers turisterhverv, således at eksisterende og nye virksomheder kan udvikles og skabe attraktive tilbud til både beboere og gæster.
Øerne opfordrer endvidere administrationen til at undersøger muligheden for at justere fartplanen omkring Skarøfestivalen således at besejlingen til Drejø forbedres.
Der er behov for at administrationen i samarbejde med ø-repræsentanterne udarbejder en konkret fartplan der kan tilgodese øernes ønsker. Det vil medføre både en forøget fart og dermed forøget brændstofforbrug samt behov for at ændre på fartplanens tidligere afgange. Fartplanen vil blive fremlagt til politisk beslutning.
De øgede udgifter til brændstof foreslår øerne at medfinansiere ved at indføre såkaldte z-afgange for begge øer uden for sommersæsonen. Det betyder at øerne kun anløbes såfremt der er reserveret plads. Løsningen anvendes allerede i dag for Skarø.
Øerne ønsker derfor ikke en løsning, hvor der sejles direkte til Drejø på frokostafgangen fra Svendborg, hvorfor dette alternativ er udeladt af indstillingen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der skal implementeres en ny funktion i bookingsystemet, som kan håndtere z-afgange for både Skarø og Drejø.
Den forøgede fart som er en forudsætning for at realisere øernes forslag, vil medføre kræve et større brændstofbudget, der ikke forventes at modsvare øernes forslag om at indføre z-afgange for begge øer.
CO2-Konsekvensvurdering
Et forøget brændstofforbrug vil medføre et forøget CO2-udslip
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Godkendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
I forbindelse med tilbygningen på Ollerup Plejecenter, skal skema A godkendes, herunder indskud af kommunal grundkapital. Endvidere skal det godkendes, at administrationen bemyndiges til efterfølgende at godkende skema B og C.
Herudover skal tildelingskriterierne for udbud af totalentreprise godkendes, og administrationen skal bemyndiges til at godkende valg af totalentreprenør i forbindelse med afslutningen på udbuddet.
Endeligt skal der ske godkendelse af salg af grund, huslejefastsættelse samt tillægsbevilling.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At godkende tildelingskriterier til totalentreprise
- At bemyndige administrationen til at godkende valg af totalentreprenør efter endt udbud
- At godkende brugen af ekstern rådgiver
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilges en samlet nettotillægsbevilling på 1,924 mio. kr., så den samlede nettoanlægsbevilling for projektet er 27,0 mio. kr.
- At nettotillægsbevillingen på 1,924 mio. kr. finansieres ved en yderligere låneoptagelse på 1,354 mio. kr. og 0,57 mio. kr. fra anlægspuljen ”Bolighandlingsplan”.
- At den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. fordeles med et rådighedsbeløb på 2,5 mio. kr. i 2024 og 24,5 mio. kr. i 2025.
- At nettoanlægsbevillingen for 2024 frigives.
- At der optages et lån på 88 % af boligdelens samlede udgifter med en maksimal løbetid på 30 år.
- At godkende den årlige husleje på 1.322 kr. pr. m2.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At godkende salg af kommunalt ejet areal
- At bemyndige administrationen til at gennemføre handlen på Kommunalbestyrelsens vegne
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Skema A for boligdelen med en samlet anskaffelsessum på 24,189 mio. kr. godkendes
- At Skema A for serviceareal med en samlet anskaffelsessum på 1,667 mio. kr. godkendes
- At der indskydes grundkapital på 2,419 mio. kr. til etablering af 12 nye almene ældreboliger på Ollerup Plejecenter.
- At godkendelse af Skema B (endeligt anlægsbudget på baggrund af licitation) og Skema C (byggeregnskab) delegeres til administrationen, og påtegning af krav om kommunegaranti sker administrativt.
- At der opkræves gebyr for kommunal sagsbehandling på 2,5 promille af anskaffelsessummen ekskl. gebyrer svarende til 0,06 mio. kr.
Sagsfremstilling
I forbindelse med etableringen af erstatningspladser for Hesselager Plejecenter blev det på Kommunalbestyrelsens møde den 31. oktober 2023 besluttet, at der skal laves en tilbygning på Ollerup Plejecenter. Tilbygningen indeholder 12 nye plejeboliger, hvor det sikres, at de ældrefaglige kriterier overholdes. Se bilag 1 (Bilag 1. Skema A ansøgning).
Salg af kommunalt areal
For at imødekomme reglerne om støttet byggeri, skal den del af grunden, hvorpå den nye tilbygning opføres, sælges til Den almene boligorganisation (Svendborg Kommune). Der er tale om en grund på 444 m2, og salgsprisen udgør 0,05 mio. kr. incl. moms.
Udbudsform og tildelingskriterier
Tilbygningen vil blive opført som en totalentreprise, hvor kontrakten tildeles den tilbudsgiver, der tilbyder det økonomisk mest fordelagtige tilbud, der identificeres på grundlag af tildelingskriterierne ”Pris”, ”Kvalitet” og ”Proces”.
Til identificering af det økonomisk mest fordelagtige tilbud, vil bygherre lægge følgende underkriterier til grund for tildeling af kontrakten:
Underkriterie | Vægtning |
A. Pris | 60 % |
B. Kvalitet | 20 % |
C. Proces | 20 % |
Som følge af projektets omfang har det vist sig nødvendigt at øge parkeringskapaciteten for at imødekomme det fremtidige behov. Det er således nødvendigt at der tilføres yderligere anlægsmidler til projektet, hvorfor der søges en tillægsbevilling.
Ekstern rådgiver
Til brug for udarbejdelse af skema A og udbudsmaterialet anvendes ekstern rådgiver. Rådgiver forestår blandt andet udarbejdelse af vægtningsskema på baggrund af tildelingskriterier.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Salg af kommunalt areal
Jf. sagsfremstillingen er salgsprisen fastsat til 0,05 mio. kr. inklusive moms.
Tillægsbevilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 31. oktober 2023 en samlet nettoanlægsbevilling på 25,076 mio. kr. i 2025, til boligdelen og servicearealet.
Der er efterfølgende sket reguleringer af blandt andet arealerne mellem boligdelen og servicearealet, den forventede salgsindtægt for det kommunale areal samt at udgifterne til udearealerne er større end først antaget. Herudover er den kvadratmeterpris, som man maksimalt må bygge boligdelen for, reguleret til 2024-satser.
For at kunne realisere projektet er det derfor nødvendigt med en samlet nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. til boligdelen og servicearealet.
Der søges på den baggrund en nettotillægsbevilling på 1,924 mio. kr., som finansieres ved yderligere låneoptagelse på 1,354 mio. kr. og 0,57 mio. kr. fra anlægspuljen ”Bolighandlingsplan”.
Budgetudviklingen er illustreret i nedenstående tabeller.
Det anbefales at den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr. fordeles med 2,5 mio. kr. i 2024 og 24,5 mio. kr. i 2025.
Af den samlede nettoanlægsbevilling på 27,0 mio. kr., udgør de 5,714 mio. kr. Svendborg Kommunes udgift i projektet.
Brugen af eksterne rådgivere vil overstige den politisk besluttede grænse på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse.
Skema A
Ældreboligerne på Ollerup Plejehjem er kommunalt ejet og drives efter bestemmelser i Lov om almene boliger dvs. der er tale om almene ældreboliger. Den eksisterende afdeling består af 42 ældreboliger og et serviceareal.
Skema A-ansøgningen vedrører et projekt, hvor der etableres 12 nye almene ældreboliger fordelt på to etager i et punkthus med tilhørende servicearealer som en tilbygning til det eksisterende Ollerup Plejecenter. Boligerne erstatter delvist de plejehjemspladser, som skal nedlægges på Hesselager Plejecenter senest i 2026.
Tilbygningen udgør i alt 888 m2 og består af 12 stk. ældreboliger på hver 74 m2 samt et serviceareal på 32 m2.
Den samlede anskaffelsessum for boligdelen udgør 24,189 mio. kr. inkl. moms og den samlede anskaffelsessum for servicedelen udgør 1,667 mio. kr.
Anskaffelsessummen for boligdelen er beregnet ud fra gældende maksimumbeløb for almene ældreboliger i provinsen i 2024. Anskaffelsessummen vil i forbindelse med Skema B blive reguleret jf. det senest offentliggjorte maksimumbeløb for alment boligbyggeri for ældreboliger.
Ud fra oplysningerne i Skema A er den årlige husleje opgjort til 1.322 kr. pr. m2 hvilket svarer til en månedlig husleje på 8.155 kr. ved en gennemsnitlig lejlighed på 74 m2. Med boligstøtte vil nettohuslejen beløbe sig på ca. 2.430 kr. for en enlig folkepensionist med en formue på 0,5 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ifølge BR18 må tilbygningen maksimalt anvende 36.408 KwH/år. Det betyder, at CO2- belastningen maksimalt må udgøre 4,9 ton CO2/år for de 888 m2 tilbygning. Indtil Hesselager Plejecenter er helt fraflyttet, vil Svendborg Kommunes CO2-udledning dermed øges.
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten
Lov om almene boliger
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 02-04-2024
Indstillingerne godkendt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Indstilles.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 03-04-2024
Formanden orienterede om henvendelser vedr. reduktion af havnepenge og fripladser i havnen.