Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 4. december 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Godkendelse af Erhvervs- og Turismeudvalgets bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation for 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At Erhvervs- og Turismeudvalgets bidrag til budgetpublikationen for 2025 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til publikationen ”Service & Økonomi – Budget 2025” vedr. Erhvervs- og Turismeudvalgets område foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder en beskrivelse af politikområder, mål for 2025, beskrivelse af de økonomiske rammer samt udvalgte nøgletal. Bidraget er vedlagt som Bilag 1 – Service & Økonomi 2025 ETU.
Den samlede publikation med bidrag fra alle politiske udvalg behandles på Økonomiudvalgets møde den 10. december 2024 og vil herefter være tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Udviklingsplanen for Fremtidens Havn har siden 2014 dannet grundlag for udviklingen på Svendborg Havn og realiseringen af en række planer, byggerier og projekter.
Den 28. marts 2023 besluttede Kommunalbestyrelsen at igangsætte en opdatering af udviklingsplanen, som bygger videre på planen fra 2014 og udvider den med nye områder, særligt på den østlige del af havnen. Siden er der afholdt borgermøde, indkaldt idéer og forslag til den videre udvikling og gennemført undersøgelser vedr. bl.a. trafikale forhold, miljømæssige forhold og detailhandel.
Svendborg Havn er i den gældende kommuneplan defineret som et af kommunens primære byudviklingsområder. Udviklingsplanen har derfor tæt sammenhæng med den igangværende revision af kommuneplanen.
Forslag til ny udviklingsplan for Fremtidens Havn, Svendborg, foreslås godkendt med henblik på offentlig høring fra primo januar til primo april 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Plan og Lokalsamfundsudvalget, Miljø- og Teknikudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler at,
- Forslag til ny udviklingsplan for Fremtidens Havn med tilhørende miljøvurdering godkendes til udsendelse i offentlig høring fra medio januar til medio april 2024.
Sagsfremstilling
I forlængelse af den gennemførte og igangværende udvikling er der behov for en opdatering af udviklingsplanen samt en udvidelse af den geografiske afgrænsning.
En udviklingsplan giver et samlet fremtidsbillede af et vigtigt geografisk område - i dette tilfælde Svendborg Havn, som et højt prioriteret udviklingsområde i kommunen. Her udmøntes flere af ambitionerne og signaturprojekterne fra Svendborg Kommunes overordnede Udviklingsstrategi, 2023 i virkeligheden.
Udviklingsplanen for havnen danner grundlag for dialog mellem Kommunalbestyrelsen, borgerne og de mange aktører i byen og på havnen.
Udviklingsplanen er samtidig integreret i kommuneplanen, der fastlægger retningslinjer for kommende lokalplaner og bygge- og anlægsprojekter.
Særligt for den østlige del af havnen, hvor DLG flytter ud senest i 2027, har der været behov for at afklare muligheder og begrænsninger for den videre udvikling og anvendelse.
Derfor er der gennemført undersøgelser vedr. trafikale forhold, miljømæssige forhold, særligt støj fra virksomheder, samt detailhandel i form af Analyse af detailhandlen i Svendborg Kommune, maj 2024. De nævnte analyser er gennemført med ekstern rådgivning.
Forslag til udviklingsplan indeholder følgende elementer
- Introduktion: hvad er en udviklingsplan, sammenhæng til kommunens øvrige politikker og strategier samt info om inddragelse og høringer
- Vision og helhed: fra vision til virkelighed, tidslinje for havnens historie og udvikling samt målsætninger for en bæredygtig udvikling
- Strategisk plan: strategier for væsentlige temaer, bl.a. anvendelse, bebyggelse, grøn struktur og mobilitet
- Fysisk plan: fremtidsbilleder for konkrete, geografiske delområder
- Tid og økonomi: forslag til tidsplan for realisering samt oversigt over allerede afsatte midler til realisering af projekter.
Miljøvurdering af planen
Udviklingsplanen følges af en lovpligtig miljøvurdering, som offentliggøres samtidig med forslag til ny udviklingsplan. Miljøvurderingen fremgår af bilag 3 Miljørapport Fremtidens Havn Udviklingsplan. (Bilag 3.1, 3.2, 3.3 og 3.4).
Formålet med en miljøvurdering er at sikre et højt miljøbeskyttelsesniveau, og at miljøhensyn integreres i planen med henblik på at fremme en bæredygtig udvikling.
En miljøvurdering følger det planmæssige hierarki, og da udviklingsplanen for Svendborg Havn er en strategisk plan, som sætter de overordnede rammer for udviklingen af havnen, er miljøvurderingen af planen også gennemført på et overordnet niveau. Når der efterfølgende udarbejdes lokalplaner og konkrete projekter, vil der kunne gennemføres mere konkrete vurderinger af påvirkningen af miljøet.
Det skal bemærkes, at delplanen for ”Havnepladsen med ny færgeterminal” medio november 2024 er bortfaldet. Svendborg Kommune har dog fastholdt planen i den gennemførte miljøvurdering, idet det forventes, at der på sigt vil blive fremlagt en reduceret plan for Havnepladsen. Den delplan, der indgår i miljøvurderingen kan således betragtes som et ”worst case scenarie”. Eventuelle ændringer af planen eller projektet vil blive håndteret i overensstemmelse med reglerne i miljøvurderingsloven.
I miljøvurderingen af udviklingsplanen for Fremtidens Havn, er følgende emner behandlet:
- Biologisk mangfoldighed
- Befolkning, menneskers sundhed
- Støj
- Trafik
- Jordbund
- Overfladevand og grundvand
- Klimatiske faktorer
- Materielle goder
- Kulturarv og arkæologi
- Landskab og visuel påvirkning
- Rekreative forhold
- Sejlads
- Hydrografiske forhold og kystmorfologi
Fra miljøvurderingen skal fremhæves følgende miljøpåvirkninger:
- Positiv påvirkning af beskyttet vandløb ved åbning af Kobberbækken mv.
- Mindre påvirkning af særligt beskyttede og fredede arter under forudsætning af, at der i anlægsfasen for de konkrete projekter vurderes, hvilke afværgeforanstaltninger, der er nødvendige.
- Bortset fra perioder, hvor projekter etableres, vil den samlede støjpåvirkning reduceres ved realiseringen af udviklingsplanen – men samtidig vil der opstå begrænsninger for, hvilke støjende aktiviteter, der kan tillades indenfor områderne.
- Der forventes en trafikal påvirkning i både anlægs- og driftsfasen, og der vil ved realisering af de konkrete projekter være behov for konkrete tiltag for at forbedre trafikafviklingen.
- Flere områder indeholder forurenet eller potentielt forurenet jord, og der skal for hvert delprojekt klarlægges risici og afværgeforanstaltninger i forbindelse med forurenet jord.
- Byggeri og trafikale ændringer vil som udgangspunkt øge CO2-udledningen, og der bør i de konkrete projekter være fokus på tiltag med krav om CO2-reduktion og bæredygtighed.
- Ved etablering af nyt byggeri skal de landskabelige og visuelle hensyn varetages, og der kan i de konkrete projekter være behov for afværgeforanstaltninger.
- De rekreative forhold forventes at blive påvirket positivt ved flere af projekterne – dog kan eksisterende erhverv påvirkes negativt f.eks. ved, at støj skal begrænses.
Inddragelse og offentlig høring om forslag til ny udviklingsplan
Forslag til ny udviklingsplan med tilhørende miljøvurdering giver borgere, lokale aktører og interessegrupper mulighed for at deltage i debatten om den videre udvikling af havnen.
Inddragelse og offentlig høring foreslås gennemført som følger:
- Primo januar: offentliggørelsen af planforslag
- Ultimo januar: borgermøde med præsentation af planen + stande med temaer/områder
- Februar: præsentation af planen i relevante råd og bestyrelser, bl.a. Erhvervsrådet og Svendborg Event.
- Primo marts: offentlig høring slutter
- April: behandling af høringssvar
- Maj: endelig vedtagelse den 20/5 2025
.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Opdatering og udvidelse af udviklingsplan for Fremtidens Havn med tilhørende Miljøvurdering afholdes inden for Byg og Byudviklings økonomiske ramme, herunder udgifter til eksterne rådgivere.
Som bilag til udviklingsplanen er der udarbejdet en tidsplan for realisering og en oversigt over allerede bevilgede budgetmidler. Oversigten vil blive revideret årligt i forbindelse med budgetprocessen som grundlag for strategisk prioritering af midler til udvikling af området.
CO2-Konsekvensvurdering
Miljøvurderingen af udviklingsplanen indeholder en overordnet vurdering af planen miljømæssige konsekvenser. Disse, herunder udledning af CO2, vil blive nærmere belyst i forbindelse med konkret lokalplanlægning og realisering af bygge- og anlægsprojekter
Lovgrundlag
Lov om Miljøvurdering af planer og programmer samt konkrete projekter (VVM
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 03-12-2024
Indstillingen anbefales.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Udvalget kan anbefale, at forslaget til ny udviklingsplan for Fremtidens Havn med tilhørende miljøvurdering godkendes til udsendelse i offentlig høring fra medio januar til medio april 2025.
Jørgen Lundsgaard var imod dette og kunne ikke anbefale indstillingen.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Plan- og Lokalsamfundsudvalget afholdt i august 2024 et temamøde vedrørende de kulturelle partnerskaber på Frederiksø med en åben invitation til Kommunalbestyrelsen. På temamødet blev drøftet fordele og ulemper ved den nuværende partnerskabsmodel samt de bygningsmæssige udfordringer og den relaterede økonomi.
Udvalget besluttede efterfølgende på dets møde den 13.august at oversende budgetforslagene vedrørende de kulturelle partnerskaber til budgetforhandlingerne med bemærkning om, at udgifter til bygningsvedligeholdelse skal præciseres. En sådan præcisering behandles i forbindelse med en sagsfremstilling til Teknik- og Miljøudvalget i december 2024. Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede også på deres møde at afvente valg af scenarier til budgetforhandlingen for 2025 var afsluttet, ligesom de ønskede, at scenarierne for fremtidens kulturelle partnerskaber på Frederiksø skulle vurderes i forhold til den ny havneudviklingsplan.
Da der ved budgetaftalen for Budget 2025 ikke blev prioriteret budgetmidler til Frederiksøs bygninger eller til den fortsatte understøttelse af de kulturelle partnerskaber, forelægges sagen nu med henblik på dels at orientere relevante udvalg om konsekvenserne for valget af scenarie, dels at Erhvervs- og Turismeudvalget kan beslutte, om der skal gives mulighed for at ændre på de nuværende lejevilkår for dele af Frederiksø.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Plan- og Lokalsamfundsudvalget,
- At orientering om konsekvenserne ved manglende ressourcer til understøttelse og monitorering af partnerskabsaftalerne tages til efterretning.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At der tillades indgåelse af lejeaftaler på almindelige lejevilkår i Kantinebygningen, Frederiksø 16.
Sagsfremstilling
Siden januar 2022 har der indenfor Byg- og Byudviklings økonomiske ramme været ansat en koordinator til understøttelse og monitorering af de kulturelle partnerskaber på Frederiksø i en tidsbegrænset deltidsstilling. Understøttelsen har været nødvendig dels for at sikre, at partnerskabsaftalerne blev efterlevet, dels for at varetage Svendborg Kommunes forpligtelser som udlejer af bygningerne på Frederiksø.
Fra 2025 er det imidlertid ikke muligt fortsat at finansiere en koordinatorfunktion indenfor Byg- og Byudviklings økonomiske ramme. Et forslag til fortsat finansiering var derfor indarbejdet i et budgettema, der blev drøftet af Plan- og Lokalsamfundsudvalget i august 2024. I den forbindelse blev der også drøftet 3 forskellige scenarier for fremtidens kulturelle partnerskaber på Frederiksø. Da der ikke er prioriteret midler i Budget 2025 til en koordinerende funktion for de kulturelle partnerskaber, træder det beskrevne ”Scenarie 0” i kraft. Det betyder at:
Den midlertidige projektansættelse af en koordinator ophører, men Frederiksø Kunst og Kultur skal jf. lejekontrakterne fortsat administreres gennem individuelle partnerskabsaftaler.
Det betyder at ressource til koordinator skal tilvejebringes via eksisterende midler. Konsekvensen vil derfor være et ressourcetræk på løsning af andre opgaver, der igangsættes ikke andre initiativer for at udvikle Frederiksø Kunst og Kultur, og de nuværende udfordringer med partnerskabsmodellen afhjælpes ikke. Se bilag 1 side 13 (bilag 1. Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Koordinatorens opgaver
Koordinatoren har monitoreret og fastlagt partnerskabsaftalerne, der årligt forhandles med de kulturelle partnere som tillæg til deres lejekontrakter, se bilag 2. (bilag 2: Partnerskabsaftale 2024 skabelon).
Partnerskabsaftalens indhold modsvarer husleje og indeholder en række værdiskabende principper, herunder:
- Afvikle minimum fire årlige workshops/foredrag/kurser/events eller lignende, som er gratis og som skaber værdi for deltageren.
- Deltage og medarrangere to årlige åbne arrangementer, herunder Åben Ø og Lysfest.
- Være ambassadør for øens udvikling via åbenhed og tilgængelighed for de besøgende
- Samskabe og samarbejde med de øvrige lejere på øen
- Deltage i månedlige Ø-møder for alle lejerne
- Kommunikere løbende om sine aktiviteter
Ud over at monitorere partnerskabsaftalen for den enkelte lejer, har koordinatoren også arbejdet for at skabe afsæt for indbyrdes kendskab, fælles kommunikation, rammesætte møder samt planlægge store arrangementer. Derudover har koordinatoren i samarbejde med kommunes øvrige afdelinger, herunder særligt CETS, sikret et løbende sagsflow knyttet til de mange udfordringer og henvendelser, der er vedr. bygningers stand.
Konsekvenser af manglende ressourcer
Erfaringerne fra årene uden koordinator er, at opgavernes kompleksitet og kommunikationen med lejere, vil bevirke et væsentligt ressourceforbrug, uanset at der sker opgavebortfald. Derfor vil der fra 2025 ikke længere være muligt at monitorere hverken partnerskabsaftale eller lejekontrakt i nuværende omfang. Det er uvist, i hvilket omfang borgere og besøgende vil opleve konsekvenser i form af mindre liv, tilgængelighed og åbenhed på Frederiksø.
Det vil dog stadig være nødvendigt at sikre sagsflow vedrørende de løbende indkomne bygningsmæssige spørgsmål, som Svendborg Kommune er forpligtet til på baggrund af lejekontrakterne. Når koordinatorstillingen udløber ved udgangen af 2024, vil opgaverne derfor skulle fordeles mellem flere afdelinger og kolleger i Svendborg Kommune, og de kulturelle lejere må forvente længere sagsbehandlingstider.
Kommercielle lejere og kulturpartnerskaber.
I forbindelse med udarbejdelsen af scenarierne, har administrationen modtaget forespørgsler fra lejere på Frederiksø 16, ”Kantinebygningen”, om muligheden for at overgå fra de nuværende partnerskabsaftaler til erhvervslejekontrakter på almindelige lejevilkår, hvor der betales markedsleje.
”Kantinebygningen” huser i dag Atelier Clot, BeatYard Music, Maritimt Kulturværksted, Sydfyns Forening for Kreativ Bevægelse og Danmarks Kostumarium. Herudover er 1 lejemål på ca. 400 m² tomt.
Administrationen vurderer, at en delvis kommercialisering af lejeforholdene på Frederiksø, kan muliggøre en enklere lejemodel, hvor der skabes en tydelig ramme for aktører og besøgende, idet der – hvis lejerne ønsker det – kan ske udlejning på almindelige lejevilkår i Kantinebygningen, mens Snedkeriet fortsat vil være kulturpartnerskabsaftaler. Det vurderes samlet set, at en udvidelse af lejevilkårene til også omfatte almindelige lejeaftaler, ikke vil være til væsentlig ugunst for Frederiksø Kunst og Kultur som helhed, hvis der i lejeaftalen fastsættes kriterier for, hvorledes lejerne skal medvirke til at sikre liv og åbenhed på Frederiksø.
Den nye udviklingsplan for havnen lægger ikke op til ændringer af den eksisterende anvendelse af kunst, kultur og erhverv på Frederiksø, og en delvis kommercialisering af lejeforholdene på Frederiksø vil derfor også være i overensstemmelse med den nye udviklingsplan.
Det skal bemærkes, at et muligt lejeniveau, som skal fastlægges i samarbejde med ekstern valuar, ikke er klarlagt og at det derfor ikke kan præciseres, i hvilket omfang en eventuel lejeindtægt vil medvirke til at nedbringe drifts- og vedligeholdelsesudgifter for Frederiksøs bygninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der forventes ingen direkte afledte udgifter, men risiko for øgede administrationsomkostninger og tab af husleje (i form af kulturelle aktiviteter m.v.) ved manglende monitorering af partnerskabsaftaler og lejekontrakter.
Ved indgåelse af erhvervslejekontrakter på almindelige vilkår, kan opnås en indtægt der kan indgå i drift- og vedligeholdelsesbudget for Frederiksø, eller medvirke til at sikre koordinering og understøttelse af lejere og aktiviteter. Beløbet er ukendt og afhænger af antal af lejeaftaler.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvenser for CO2-udledningen.
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 03-12-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning og godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
I forbindelse med budgetforliget for 2025 blev der ikke prioriteret særskilte anlægsmidler til lovliggørelse af Frederiksøens bygninger til kulturaktiviteter. Det skal godkendes, hvordan Svendborg Kommune kan leve op til sin forpligtelser som udlejer overfor lejerne på Frederiksø.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget, at
- At orienteringen tages til efterretning
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges og frigives en anlægsbevilling på 4,35 mio. kr. i 2025 til lovliggørelse af Frederiksøens bygninger til kulturaktiviteter, og at dette finansieres af en af nedenstående scenarier,
- De fremrykkede anlægsmidler, til vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse, fra 2028 til 2025
- Findes i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2024
- At godkende at der fremsendes et anlægstema, vedrørende det løbende vedligehold samt lovliggørelse af Frederiksøens bygninger til kulturaktiviteter, til budgetforhandlingerne for 2026
Sagsfremstilling
Det er tidligere blevet besluttet, at lejemålene i ”Kantinebygningen” og ”Snedkeriet” på Frederiksø, skulle udlejes gennem en erhvervslejekontrakt med dertilhørende partnerskabsaftale, hvor huslejen bl.a. betales gennem værdiskabende aktiviteter. Se bilag 1 for et overblik over den kommunale bygningsmasse på Frederiksø (Bilag 1. Bygningsoverblik på Frederiksø).
Der er udarbejdet analyser af brand, statik, kloak, rottesikring og almindeligt bygningsvedligehold i Frederiksøens bygninger, der bl.a. huser lejere med kulturaktiviteter. Analyserne viser, at der er et behov for en anlægsinvestering på 4,35 mio. kr. i 2025, for at sikre, at bygningerne til kulturaktiviteter kan anvendes lovligt og forsvarligt til de ønskede formål.
Det fremgår af et eksternt juridisk notat, at det påhviler udlejer at sikre, at lejemålet lovligt kan anvendes til formålet i lejekontrakten. Med andre ord påhviler risikoen for nødvendig brandsikring og andre myndighedsgodkendelser af generel karakter, udlejeren. Se bilag 2 (Bilag 2. Eksternt juridisk notat). Svendborg Kommune er dermed forpligtet til at sikre den lovlige anvendelse af bygningerne i lejekontrakterne. Svendborg Kommune kan alene opsige de nuværende lejere med den begrundelse, at lejemålene skal anvendes til kommunale formål, se bilag 3 (Bilag 3. Notat vedr. de juridiske handlemuligheder på Frederiksø). Med andre ord er det ikke en mulighed at opsige lejerne med den begrundelse, at det er for omkostningstungt at lovliggøre lejemålene.
Frederiksøens bygninger til kulturaktiviteter er ikke en del af vedligeholdelsespuljen, idet bygningerne tilhører Svendborg Havn. Havnen vurderer ikke, at de kan afholde udgifterne til lovliggørelse og vedligehold, hvorfor sagen rejses.
Af hensyn til sagens karakter, kan udgiften på 4,35 mio. kr. til lovliggørelse af Frederiksøens bygninger til kulturaktiviteter, finansieres enten via et ekstraordinært kassetræk, af midler ved regnskabsafslutningen 2024, eller af de fremrykkede anlægsmidler.
Ved budgetforliget for 2025 blev der fremrykket 6 mio. kr. fra 2028 til 2025. Disse anlægsmidler ville sædvanligvis indgå i den almindelige disponering af bygningsvedligehold, f.eks. tagrenovering, vinduesudskiftning samt øvrige væsentlige bygningsmæssige forhold på skoler, dagtilbud mv.
Det skal bemærkes, at dette tiltag alene dækker for 2025. Øvrige udgifter for overslagsårene vil oversendes til budgetforhandlingerne 2026. Dette omfatter en generel vedligeholdelsespulje på 1,405 mio. kr. årligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Scenarie A
Til budgetforhandlingerne for 2025 var udgangspunktet for anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den Kommunale bygningsmasse” 36 mio. kr., idet man havde periodiseret 12 mio. kr. ud i 2028.
Ved budgetforliget blev 6 mio. kr. af de 12 mio. kr. fremrykket til 2025, og en pulje til haludvalget blev udskilt på 2 mio. kr., hvorefter anlægspuljen udgør 40 mio. kr.
I dette scenarie søges anlægsbevillingen finansieret af de fremrykkede midler fra 2025.
Scenarie B
Den samlede anlægsramme på 4,35 mio. kr. søges finansieret i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Arbejdet forventes ikke at have væsentlig indvirkning på CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Bemyndigelse til at indgå aftale vedr. fripladser ved Sejlskibsbroen
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget:
- at Svendborg Havn bemyndiges til at lave en aftale med Sejlskibsbroens Bådelaug med udgangspunkt i de i sagsfremstillingen fremsatte overordnede formål, formål og med udgangspunkt i de beskrevne principper
Sagsfremstilling
Ved budgetforhandlingerne for 2025 er der tilført midler, der muliggør tildeling af bådpladser ved Sejlskibsbroen:
- Bådpladser ved Ramblaen: Plads 1-5 og 8-17
- Bådpladser på Sejlskibsbroens inderside: Plads 18-35
- Plads 6 og 7 er undtaget, da disse er udlagt til erhvervspladser.
Ydersiden af Sejlskibsbroen samt forlængelsen heraf mod nord er som udgangspunkt reserveret til skibe med en længde (LOA) på 45 fod eller derover.
Som det tidligere med stort udbytte har været tilfældet, ønsker Svendborg Havn at indgå en samarbejdsaftale med Sejlskibsbroens Bådelaug med følgende overordnede mål og formål:
Overordnet formål
Samarbejdsaftalen skal sikre fastholdelse og udvikling af den sejlende kulturarv i Svendborg samt styrke Svendborg Havn som et attraktivt og autentisk maritimt miljø bestående af aktivt sejlende fartøjer. Aftalen skal bevare miljøet omkring Sejlskibsbroen og Ramblaen for klassiske fartøjer.
Formål
Aftalen omhandler de praktiske og administrative forhold vedrørende fripladser.
Dette sker i et samarbejde mellem Sejlskibsbroens Bådelaug og Svendborg Havn.
Hensigten er at formalisere aftaler og snitflader, så parterne opfordres til at tage ejerskab og engagere sig i opretholdelsen og formidlingen af det maritime miljø i området.
Principper for aftalen:
Tvivlsspørgsmål i forhold til aftalen søges løst i dialog mellem Svendborg Havn og Sejlskibsbroens Bådelaug.
Havnemyndigheden er i sidste ende øverste myndighed.
Pladshaveren er altid underlagt gældende reglementer for Svendborg Kommunes havne, uanset aftalen.
Tildeling af bådpladser som friplads
Skibe, der tildeles friplads, skal være medlem af Sejlskibsbroens Bådelaug, som opkræver kontingent.
Friplads kan tildeles bådejere med bopæl (folkeregisteradresse) i Svendborg Kommune og med et klassisk lystfartøj, som er medlem af enten:
Dansk Forening for Ældre Lystfartøjer (DFÆL)
Træskibs Sammenslutningen (TS)
Desuden kan fripladser tildeles skibe, der tilhører:
- Svendborg Museum
- Danmarks Museum for Lystsejlads
- Klassiske foreningsfartøjer med hjemhavn i Svendborg, for hvilke Svendborg Havn individuelt fastsætter betingelserne.
- Klassiske erhvervsfartøjer med hjemhavn i Svendborg, for hvilke Svendborg Havn individuelt fastsætter betingelserne.
Forpligtelser ved tildeling af friplads
- Fartøjer skal være i præsentabel stand, sødygtige og aktivt sejlende.
- Fartøjer under renovering kan ikke tildeles bådplads.
- Bådejere og foreningsskibe med friplads skal følge retningslinjer og arbejdsopgaver opsat af Sejlskibsbroens Bådelaug.
Modydelse for friplads
Sejlskibsbroens Bådelaug og dets medlemmer forpligter sig til at deltage i en række opgaver defineret i samarbejdsaftalen.
Svendborg Havn foreslår, at Sejlskibsbroens Bådelaug opkræver et kontingent på 1.000-1.500 kroner. Museumsskibe undtaget.
Formålet med kontingentet er at:
- Støtte bådelaugets aktiviteter og modydelser.
- Sikre, at ansøgninger om pladser ikke sker alene på baggrund af, at de er gratis.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Bevilling af fripladser vil medføre manglende omsætning hos Svendborg Havn. Der er ved budgetforliget for 2025 afsat en pulje på 535.000 kr. til finansiering heraf.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Vedtagelse af ny fartplan for M/S Helge
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget:
- at der vedtages en ny fartplan for M/S Helge fra 2025.
Sagsfremstilling
Rederiet har formelt kompetencen til at fastlægge fartplaner, men ønsker i denne sag at indhente udvalgets godkendelse af en ændret rute og fartplan for M/S Helge.
Da Valdemars Slot igen åbner for publikum i maj 2025, ønsker rederiet at genoptage sejladsen til anløbsbroen ved Valdemars Slot.
Dette medfører en forlængelse af den samlede rundtur til 2 timer og 40 minutter.
Fartplan 2025 (16. maj – 14. september):
Svendborg | Afgang | 09.30 | 12.40 | 15.30 |
Vindebyøre |
| 09.40 | 12.50 | 15.40 |
Christiansminde |
| 09.45 | 12.55 | 15.45 |
Troense |
| 10.00 | 13.10 | 16.00 |
Grasten |
| 10.10 | 13.20 | 16.10 |
Valdemar Slot |
| 10.25 | 13.35 | 16.25 |
Grasten |
| 10.40 | 13.50 | 16.40 |
Troense |
| 10.50 | 14.00 | 16.50 |
Christiansminde |
| 11.05 | 14.15 | 17.05 |
Vindebyøre |
| 11.10 | 14.20 | 17.10 |
Honnørkajen |
| 11.20 | 14.30 | 17.20 |
Stella Maris |
| 11.40 | 14.50 | 17.40 |
Svendborg | Ankomst | 12.10 | 15.20 | 18.10 |
Der har tidligere været en fjerde rundtur i juli måned, men det kan konstateres, at der er få passagerer på denne tur, hvilket gør den økonomisk belastende.
Derimod er det tydeligt, at de såkaldte aftenture, f.eks. med guider fra Svendborg Museum eller andre temaer, næsten altid bliver udsolgt.
Fra 2025 vil der derfor sejles tre daglige rundture.
Der arbejdes desuden på et program for aftenture (ikke hver aften), som strækker sig fra maj til september.
M/S Helge kan fortsat chartres uden for den ordinære fartplan og aftensarrangementsplanen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
I forbindelse med budgetforliget for 2025 blev det besluttet, at der som led i projekt ”Kloge Kvadratmeter” skulle effektueres en driftsbesparelse samt efterfølgende salg af en række ejendomme.
For at kunne effektuere beslutningen om driftsbesparelsen samt efterfølgende salg er der behov for en række anlægsinvesteringer, hvorfor sagen forelægges til beslutning.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges og frigives en nettoanlægsramme på 0 kr., med et udgiftsbudget på 2,25 mio. kr. og en salgsindtægt på modsvarende 2,25 mio. kr.
- At samtlige salgsindtægter forbundet med projektet ”Kloge Kvadratmeter” tilgår denne salgsindtægtspuljen og evt. merforbrug på udgiftssiden finansieres heraf samt udgifter forbundet med afhændelse af Tipsvænget 19
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes
Sagsfremstilling
I budgettet for 2025 blev det besluttet, at der som led i projekt ”Kloge Kvadratmeter” skulle effektueres en samlet driftsbesparelse på 0,456 mio. kr. årligt, fra 2027 og frem. I forbindelse med driftsbesparelsen skal der efterfølgende afhændes ejendomme og arealer beliggende:
- Svendborg Ridehus – Porthusvej 106
- Administrationsbygning – Grubbemøllevej 20
- Vindebyøre lejrskole – Vindebyørevej 31 + 31B
- Tom SFO-bygning – Østre Skolevej 7
- Trafikskolen – Porthusvej 149
- Foreningshus, yoga og tandemklub mm. – Bagergade 67 C, D, E
- Kramers hus – Oure – Hammersbovej 5
Salgsindtægterne forbundet hermed skal finansiere de nødvendige anlægsinvesteringer.
For at kunne effektuere afhændelsen af de omhandlende bygninger, er det nødvendigt at foretage anlægsinvesteringer heri. Anlægsinvesteringerne omfatter f.eks. omkostninger forbundet med salg af ejendommen, herunder udarbejdelse af deklarationer, omkostninger til en landinspektør i forbindelse med udstykninger, omkostninger til mæglervurderinger mv.
Herudover er der omkostninger til flytning af de nuværende aktiviteter, omkostninger til etablering på nye placeringer samt ombygningsudgifter.
De tomme bygninger på Tipsvænget 19 indgår også i projektet ”Kloge Kvadratmeter”. En afhændelse af denne bygnings masse vil dog blive rejst i en efterfølgende sag, da bygningen stadig benyttes til ukrainske flygtninge. Når der ikke længere er behov for dette, vil sagen blive rejst med henblik på en politisk stillingtagen til hvordan de skal afhændes.
Alle projekterne påbegyndes allerede på nuværende tidspunkt for at kunne indfri driftsbesparelserne inden for den planlagte tidshorisont.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den samlede besparelse ved fuld implementering af projektet, vil medføre en driftsbesparelse på 0,423 mio. kr. årligt, fra 2027 og frem.
Dette forventes at kræve en anlægsinvestering på 2,25 mio. kr., som kan finansieres af de ejendomme/arealer, man efterfølgende kan sælge.
Der søges på den baggrund en nettoanlægsramme på 0 kr., med et udgiftsbudget på 2,25 mio. kr. og en salgsindtægtpulje på modsvarende 2,25 mio. kr.
Salgsindtægter udover 2,25 mio. kr. søges at tilgå denne pulje til evt. merforbrug i projektet og efterfølgende finansiering af Tipsvænget 19.
Udgifter forbundet med ekstern rådgiver, forventes at overstige den politisk vedtagne grænsen på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse heraf.
CO2-Konsekvensvurdering
Afhændelsen af ejendommene vurderes at have en positiv indvirkning på kommunens samlede CO2-påvirkning.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Kultur- og Fritidsudvalget oversender sagen til Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Anbefales.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Erhvervs- og Turismeudvalget havde til budgetforhandlingerne for Budget 2025-2028 fremsendt et tema om anskaffelse af en ny færge til Hjortø-ruten. Forslaget blev imidlertid ikke prioriteret.
En del af finansieringen af den nye færge udgøres af et tilskud på 5,25 mio. kr. fra en statslig pulje til grøn omstilling af indenrigsfærger, som kommunen modtog tilsagn om i 2022. Kommunen har to gange søgt om udskydelse af opstartstidspunkt for projektet og har for nuværende indsendt en ændringsanmodning, som pt. er under sagsbehandling hos Trafikstyrelsen.
Styrelsen har meddelt, at der ikke kan forventes yderligere udsættelser af opstarttidspunktet for projektet. Der er derfor behov for kommunens stillingtagen til om projektet skal igangsættes, hvis det statslige tilskud skal bevares.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At der anskaffes en ny færge til Hjortø-Svendborg overfarten
- At der bevilges en samlet nettoanlægsbevilling på 18,740 mio.kr. fordelt med et udgiftsbudget på 23,990 mio. kr. og et indtægtsbudget på 5,250 mio. kr.
- At udgiftsbudgettet fordeles med hhv. 8,990 mio. kr. i 2025 og 15,0 mio. kr. i 2026 og indtægtsbudgettet fordeles med hhv. 1,950 mio. i 2025 og 3,300 mio. kr. i 2026
- At nettoanlægsbevillingen på 18,740 mio. kr. finansieres ved låneoptagelse
- At anlægsbevillingen for 2025 frigives
- At der bevilges en driftsbevilling på 0,270 mio. kr. i 2025, 1,498 mio. kr. i 2026 og 2,125 mio. kr. fra 2027 og frem. Driftsbevillingen skal dække udgifter til et ekstra besætningsmedlem samt renter og afdrag på lån.
- At direktionen peger på finansiering af driftsbevilling for 2025 enten ved årets budgetopfølgninger eller senest ved regnskabsafslutning for 2025.
- At finansiering af driftsbevillingerne for 2026 og frem findes ved budgetforhandlingerne for budget 2026.
Eller
- At projektet udskydes med henblik på fremsættelse til budgetforhandlingerne for 2026.
Eller
- At udvalget peger på evt. andre scenarier til nærmere afdækning.
Sagsfremstilling
Den nuværende færge Hjortøboen fra 1976, der sejler på ruten Svendborg-Hjortø, er både teknologisk og miljømæssigt forældet. Den er dyr i drift og har høje vedligeholdelsesomkostninger. Der er i 2024 foretaget en levetidsforlængelse af motorerne på færgen.
I 2021 blev der udarbejdet en rapport, som konkluderede, at den nuværende færge ikke kan konverteres til eldrift.
Byrådet vedtog i december 2019 Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik. Kommunens målsætninger er at være henholdsvis 75 % og 100 % omstillet til vedvarende energi (VE) i 2025 og 2030. Det er kommunens vurdering, at disse målsætninger ikke kan opnås medmindre kommunens færger omstilles til ikke-fossil drift senest i 2030.
Derfor skal færgebetjeningen af Hjortø gentænkes med fokus på at skabe en bedre og mere klimavenlig infrastruktur til glæde for fastboende, sommerhusejere, gæster og miljøet.
Den nye færge skal indgå i en samlet færgestruktur i samspil med Skarø-Drejø-ruten, hvor den kan erstatte den nye Højestene på udvalgte afgange med få passagerer.
Målsætningen er at levere en fremtidssikret, klimaoptimeret besejling af Hjortø, Skarø og Drejø med kortere sejltider, flere afgange og større fleksibilitet.
Projektstatus:
Projektet Grøn færgedrift mellem Svendborg og Hjortø, der indebærer en klimaoptimeret færge, modtog i 2022 et tilsagn om et tilskud på 5,25 mio. kr. (22 % af projektsummen) fra den statslige pulje Pulje til grøn omstilling af indenrigsfærgerne II (Se bilag 1 – Projektbeskrivelse Ny Hjortøbo 2022).
I ansøgningen og betingelserne for tildelingen af tilskuddet er det forudsat, at kommunen selvfinansierer restbeløbet på 18,74 mio. kr. Den samlede projektsum dækker færgen, anlæg (færgelejer og anløbsbroer), ladeanlæg, udbud og rådgivning.
På grund af manglende egenfinansiering i 2023 og 2024 blev der i begge år indsendt ændringsanmodninger til Trafikstyrelsen om at justere projektets start- og sluttidspunkter.
Den seneste ændringsanmodning er indsendt med projektstart i 2025 og idriftsættelse af færgen i november 2026. Denne ændringsanmodning forudsatte, at kommunens egenfinansiering blev tilvejebragt ved budgetforhandlingerne for 2025. Anmodningen er stadig under behandling hos Trafikstyrelsen.
Administrationen vurderer det overvejende sansynligt, at en manglende egenfinansiering og dermed en potentiel tredje ændringsanmodning, vil resultere i, at støttebeløbet på 5,25 mio. kr. bortfalder.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er jf. gældende lånebekendtgørelse automatisk låneadgang til finansiering af nybygning og renovering af færger samt færgefaciliteter ved de i bilaget til bekendtgørelsen nævnte færgeoverfarter. Færgeoverfarten Hjortø-Svendborg er nævnt i bilaget til lånebekendtgørelsen, så det vil være muligt at optage lån til finansiering af restbeløbet på 18,740 mio. kr.
Låneoptagelsen forventes at medføre udgifter til renter på 0,131 mio. kr. i 2025 stigende til 0,675 mio. fra 2027 samt afdrag på 0,139 mio. kr. i 2025 stigende til 0,750 mio. kr. fra 2027.
Det vurderes, at såfremt der indsættes en ny færge til Hjortø, vil det være nødvendigt at udvide driftsrammen for overfarten. Søfartsstyrelsen udsteder ikke længere farttilladelser, som muliggør sejlads med en besætning på kun én person, hvilket er tilfældet for den nuværende Hjortøboen (gælder dog ikke ved sejlads til Skarø og Drejø). Udgifterne til løn og andre personaleudgifter forventes at stige med ca. 0,7 mio. kr. om året, da en ny færge vil kræve en besætning på to personer mod i dag én person.
Da Svendborg Kommune på nuværende tidspunkt ikke har nogen eldrevne færger, har Svendborg Havn ingen erfaringer med drift af sådanne færger. Det er derfor på nuværende tidspunkt ikke muligt at vurdere størrelsen af eventuelle driftsbesparelser forbundet med indsættelse af en ny færge.
CO2-Konsekvensvurdering
Den nuværende færge har en beregnet årlig udledning på 78,3 tons CO2 og 0,25 tons NOX. En ny eldreven færge er vurderet til at have en udledning på 7,9 tons CO2 og 0,02 ton NOX og en anelse mindre i 2030, på grund af stigningen i andelen af grøn strøm i elnettet. Den samlede besparelse vil være på 70,3 tons CO2 og 0,23 tons NOX og en anelse mere i 2030.
Ø-færgerne er for nuværende ”ikke-kvotebelagte virksomheder”. Indenrigsfærger under 5.000 BRT skal fra 1. januar 2025 betale CO2-afgift af brændstof. Afgifterne indfases fra 1. januar 2025 startende med 350 kr. pr. ton CO2 og stigende med 80 kr. pr. år frem til det fulde beløb på 750 kr. pr. ton CO2 (2022-priser) gældende fra 1. januar 2030.
Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der gælder særlige betingelser for muligheden for afgiftsfrie motorbrændstoffer til visse færger i indenrigsfart. Af den politiske aftale om omstillingsstøtte fra 19. marts 2024 fremgår det, at: ”der afsættes 85 mio. kr. fra omstillingsstøtten til støtte til indenrigsfærger omfattet af udligningsloven i 2025-2029. Der tages separat stilling til udmøntning af disse midler på baggrund af et oplæg fra regeringen.”
Skatteministeren har bekræftet, at omstillingsstøtten er afsat for at imødegå fordyrelser på ø-ruter i de 21 kommuner, der modtager tilskud til nedsættelse af færgetaksterne efter udligningsloven (landevejsprincippet). Det er skatteministeriets forventning, at de 85 mio.kr. svarer til den forventede økonomiske belastning fra CO2-afgiften for de 33 ruter i de 21 kommuner samt de øvrige indenrigsfærger.
Lovgrundlag
Lov om Kommuners styrelse
§ 2, stk. 1, nr. 17 i bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv. (bek. nr. 1580 af 17.12.2013)
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Udvalget anbefaler, at man ikke går videre med nærværende projekt.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Svendborg Kommune ansøgte den 31. januar 2024 den nationale forsøgsordning for kyst- og naturturisme.
Den 13. november 2024 har Svendborg Kommune modtaget en endelig afgørelse og en godkendelse af ansøgningen. Ansøgningen er én blandt ni godkendte projekter, der blev udvalgt på landsplan.
Ansøgningen er udarbejdet i samarbejde med Valdemars Slot og omhandler udviklingen af Valdemars Slot som et kulturelt samlingssted. Slottes eksisterende rammer, kan med godkendelsen af forsøgsordningen danne ramme om internationale kunstudstillinger og udendørs arrangementer i et kystnært landskab. Projektet omfatter bl.a. etablering af en restaurant, tepavillon, en grøntsagshave, en skulpturpark og reservation af et areal til parkering
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget, at
- Orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede på mødet den 7. november 2023, at Svendborg Kommune i samarbejde med Valdemars Slot ansøgte den nationale forsøgsordning for kyst- og naturturisme om Valdemars Slots vision om at være et Fyrtårn for Kultur og Kunst.
Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin meddelte den 13. november 2024 en godkendelse af Svendborg Kommunes ansøgning til forsøgsordningen for kyst- og naturturisme (se bilag 1: Bilag 1 Tilladelse Valdemars Slot – Svendborg Kommune) samt (bilag 2: Bilag 2 Brev til borgmesteren)
Om forsøgsordningen
Forsøgsordningen giver en unik mulighed for at få statens tilladelse til at planlægge for aktiviteter, som normalt ikke er mulige indenfor gældende lovgivning. Forsøgsordningen har som formål at fremme udviklingen af kyst- og naturturismen i Danmark inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.
Projektet er vurderet ud fra fire kriterier, omhandlende projektets potentiale for at skabe vækst og udvikling. At projektet sker i tilknytning til eksisterende turismemæssige aktiviteter og er i overensstemmelse med de sammenhængende turistpolitiske overvejelser. At projektet indpasses arkitektonisk og med hensyn til landskabet og bidrager til den omkringliggende natur og naturoplevelser.
Ministeren for byer og landdistrikter har på det foreliggende grundlag vurderet, at det ansøgte projekt – med de anførte vilkår – opfylder de fire kriterier i planlovens § 4 a, stk. 1, og kan udformes i overensstemmelse med statslige interesser og anden lovgivning.
Vilkår for forsøgstilladelse
Forsøgstilladelsen meddeles med følgende vilkår, som kommunalbestyrelsen i den videre planlægning af projektet skal opfylde:
- At Svendborg Kommune tilpasser projektet landskabeligt og arkitektonisk i overensstemmelse med afsnittet om vurdering af kriterie 3.
- Det ansøgte projekt kræver desuden en særskilt dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 15 (strandbeskyttelseslinjen), jf. § 65 a. Miljøministeren træffer efter bestemmelsen afgørelse herom. En eventuel dispensation kan meddeles på nærmere fastsatte vilkår.
- Svendborg Kommune har ansvaret for at påse, at projektet realiseres i overensstemmelse med forsøgstilladelsen, at vilkår overholdes, og at gældende lovgivning – der ikke er fraveget i forsøgstilladelsen – overholdes i den efterfølgende planlægning til realisering af projektet.
Anvendelse, bortfald og evaluering
Kommunalbestyrelsen kan anvende forsøgstilladelsen ved modtagelsen og således igangsætte den videre planlægning. Forsøgstilladelsen, vedtagne lokalplaner og meddelte landzonetilladelser på baggrund af tilladelsen, bortfalder 5 år fra dags dato, hvis projektet ikke er påbegyndt på dette tidspunkt, jf. planlovens § 4 a, stk. 8.
Fristen på 5 år kan af Ministeren for byer og landdistrikter forlænges med op til 2 år. En forlængelse skal meddeles inden udløbet af fristen.
Kommunalbestyrelsen skal bistå By-, Land- og Kirkeministeriet med evaluering af forsøgets betydning for udviklingen af kyst- og naturturismen samt påvirkningen af omkringliggende natur og landskabet mv. efter 5 år.
Den videre proces
Projektet kræver udarbejdelse af en ny lokalplan, der kan danne ramme om projektet for udviklingen af Valdemars Slot.
En udarbejdelse af ny lokalplan har Plan- og Lokalsamfundsudvalget på sit møde den 4. juni 2024 besluttet at prioritere ressourcer til. Arbejdet med en kommende lokalplan vil opstarte i dialog med Valdemars Slot samt Plan- og Landdistriktsstyrelsen og herefter vil igangsætningssagen blive fremlagt på et udvalgsmøde i Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forsøgsordningen indeholder ikke fra statens side muligheder for økonomisk tilskud. Staten stiller ikke krav om, at kommunerne afsætter økonomiske midler til forsøgsprojektet. Der er tilsvarende ikke taget stilling til eventuel kommunal medfinansiering af projektet.
Projektet kræver udarbejdelse af nye plangrundlag. Udgifter til udarbejdelse af planerne afholdes indenfor Byg og Byudviklings eksisterende rammer.
Erhvervsmæssig konsekvens
Ved en aktivering og udvikling af Valdemars Slot som et kulturelt samlingssted, vurderes det at generere en væsentlig øget tilstrømning af besøgende og dermed en positiv tilvækst af turismen til Valdemars slot og Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-12-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 03-12-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Evaluering af arbejdet i Erhvervs- og Turismeudvalget i 2024
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At udvalget evaluerer hvordan arbejdet i udvalget er forløbet i 2024
Sagsfremstilling
På baggrund af en tidligere politisk beslutning har udvalgene i Svendborg Kommune igennem en længere årrække foretaget en evaluering af arbejdet i de respektive udvalg.
Evalueringen tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
Drøftet.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-12-2024
- Orientering om status for standardfærgeprojekt
- Pendlerparkering for beboere på Hjortø, Skarø og Drejø
Ø-udvalget har bedt administrationen om at overtage administrationen af parkeringstilladelser fra ø-repræsentanterne med henblik på at de 3 parkeringspladser ved færgelejet alene tildeles pendlere.
Administrationen har udarbejdet nedenstående administrationsgrundlag, som Ø-udvalget bakker op om:
Tilladelse gives til følgende personer med maks. én tilladelse pr. husstand:
Personer med fast bopæl (folkeregisteradresse) på Skarø, Drejø eller Hjortø, der opfylder én af følgende betingelser:
- Har fast arbejde på fastlandet, eller
- Har børn i daginstitution, skole eller andre pasningstilbud på fastlandet.
Svendborg Havn, Færger og Sundfart kan kræve relevant dokumentation til bekræftelse af ovenstående forhold.
Vilkår for tilladelsen:
- Tilladelsen gælder for ét år ad gangen.
- Ved ændringer i de forhold, der ligger til grund for tilladelsen, skal den returneres.
Ansøgning om tilladelse:
Anmodninger sendes til: rederi@svendborg.dk
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.