Erhvervs- og Turismeudvalget
Dagsorden • 7. maj 2025 kl. 15.30
Indhold
Beslutningstema
Orientering om ny strategi for SVEND Filmdage der afholdes i august måned.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget
- At orienteringen om ny strategi for SVEND Filmdage tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Bestyrelsen bag SVEND Filmdage godkendte den 5. februar 2025 en ny strategi for SVEND Filmdage, der afholdes hvert år i Svendborg i august måned. Bestyrelsesformand for SVEND Filmdage Klaus Hansen vil på Erhvervs- og Turismeudvalgsmødet fortælle om den nye strategi og om de konkrete planer for filmdagene i 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 på Erhvervs- og Turismeudvalgets område.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At budgetopfølgningen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 31. marts 2025. Opfølgningen indgår i kommunens samlede koncernrapport, som forelægges for Økonomiudvalget den 13. maj 2025.
Vedtaget budget for 2025 udgør 29,5 mio. kr. Der er overført et mindreforbrug fra 2024 på udvalgets område på 0,8 mio. kr. og ved regnskabsafslutning for 2024 er der fundet finansiering til særlige udfordringer på udvalgets område på 0,7 mio. kr. Korrigeret budget for 2025 udgør herefter 31,0 mio. kr.
Pr. 31. marts 2025 forventes et samlet resultat på 31,0 mio. kr. Der er dermed ingen afvigelser i forhold til korrigeret budget. Afvigelse fordelt på politikområderne:
Erhvervskontoret | -0,5 |
Iværksætteri | -0,2 |
Havn & Færger | +0,7 |
I alt | 0,0 |
Overførsel af budget fra 2024 samt finansiering af særlige udfordringer udgør i alt 1,5 mio. kr. Dette beløb anvendes til dækning af akkumuleret underskud på en række erhvervsfremmeprojekter fra tidligere år. Beløbet indgår i det forventede regnskab for Erhvervskontoret.
Den forventede budgetafvigelse i afdelingen Havn & Færger udgør 0,7 mio. kr. Budgetafvigelse skyldes primært, at det ikke forventes, at det vil være muligt at realisere de budgetterede billetindtægter på færgeoverfarterne. Budgetafvigelsen på området modsvares af et tilsvarende forventet mindreforbrug på området Erhverv & Iværksætteri.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til Bilag 1 – ETU Budgetopfølgning pr. 31. marts 2025 for en nærmere gennemgang af afvigelserne på de enkelte områder.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Udvalget fortsætter drøftelser vedrørende budget 2026 samt beslutter hvilke udvidelsesønsker, der skal beskrives nærmere.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At udvalget fortsat drøfter temaer for drift og anlæg samt eventuelle udfordringer til budget 2026
Sagsfremstilling
På møderne i april til juni 2025 drøftes eventuelle udfordringer og temaer til budget 2026, inkl. finansiering. Jævnfør budgetproceduren må der fra hvert udvalg fremsendes op til tre driftstemaer og tre anlægstemaer til budgetforhandlingerne.
På mødet i Erhvervs- og Turismeudvalget den 9. april 2025 havde udvalget indledende drøftelser omkring udvidelsesønsker for drift og anlæg til budget 2026. På mødet blev nedenstående drifts-udvidelsesønsker nævnt, hvor udvalget senest på mødet i juni beslutter, hvilke af udvidelsesønskerne, der videresendes til budgetforhandlingerne.
Driftstemaer, der blev drøftet:
- Udmøntning af turismestrategi
- Markedsføring af industrien på Sydfyn
- Korrektion af indtægtsbudgetter for færgebilletter og gæstesejlere pga. svigtende salg
Herudover blev drøftet:
- Strategisk bymidteplan.
Administrationen udarbejder forslag til temabeskrivelser for ovennævnte.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af temabeskrivelserne
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lom om kommunernes styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutningstema
Orientering om ansøgning om deltagelse i kulturturismeprofil-analyse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget
- At orienteringen om ansøgning om deltagelse i en kulturturismeprofil-analyse tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune ansøger om at blive udvalgt som én af fem kommuner i Danmark hvor der foretages en kulturturismeprofil-analyse. Det er medarbejdere fra Erhverv- og Iværksætteri og Svendborg Event & Turisme der er tovholdere på projektet. Kultur- og Fritid inviteres med til møder og er med til at kvalificere arbejdet.
Analysen gennemføres af Kulturens Analyseinstitut indeholder følgende:
- Afdækker hvilket lokalt udbud af kultur der er – genrer, steder, arrangører - viser ændringer over tid.
- Giver bud på styrkepositioner udbudsmæssigt, mulige partnerskaber, sammenhængskraft, fælles tematikker. Foregår via datascrap fra billetsalgstjenester, kultunaut mv.
- Afdækker borgernes kulturbrug/kulturvaner i kommunen.
- Borgerundersøgelse via e-boks.
- Sammenholdes med eksisterende relevante turistkortlægninger.
- Afholdelse af workshops med en række lokale udvalgte turistaktører og kulturaktører ift. styrkepositioner lokalt, hvordan der arbejdes med det i dag, mulige erfaringer fremad.
- Afsluttes med et anbefalingskatalog med bud på mulige handlinger fremad.
En deltagelse i kulturturismeprofil-analyse vil give Svendborg Kommune en dybdegående og datadrevet forståelse af det lokale kulturliv og dets betydning for borgerne og turismen. Analysen vil fremhæve styrkepositioner, identificere potentialer for udvikling og samarbejde. Det vil styrke Svendborgs arbejde med at tiltrække besøgende, udvikle kulturelle oplevelser og synliggøre kommunens kulturelle tilbud.
Det endelige anbefalingskatalog vil blive drøftet i Kultur- og Fritidsudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget med henblik på videre behandling.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen direkte økonomiske udgifter for Svendborg Kommune forbundet med deltagelsen i analysen, hvis Svendborg Kommune bliver udvalgt. kulturturismeprofil-analyse har en markedsværdi på ca. 200.000 kr. + moms, men finansieres af Kulturens Analyseinstitut og Destination Fyn (som bidrager med 42.500 kr.). Kommunens bidrag består alene i medarbejdertimer til tovholderfunktion og koordinering samt udsendelse af borgerundersøgelse via e-Boks.
Tovholderfunktionen varetages af medarbejdere fra Erhverv- og Iværksætteri i samarbejde med Svendborg Event & Turisme og med inddragelse af Kultur- og Fritid.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget.
Beslutningstema
Beslutning om udtrædelse af GDS-indexet
Indstilling
Direktionen indstiller overfor Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Svendborg Kommune udtræder af GDS-indexet.
Sagsfremstilling
Efter at Svendborg Kommune har deltaget i rapporteringen til GDS-indekset gennem de sidste fem år, er det i samråd med Destination Fyn og de andre deltagende fynske kommuner blevet besluttet, at GDS-indekset opgives som fælles indikator for bæredygtighed blandt de fynske destinationer.
Vurderingen er, at GDS-indekset ikke længere er det rette værktøj til at hjælpe os videre ift. den strategiske destinationsudvikling på bæredygtighedsområdet.
Derudover oplever destinationerne, at GDS-indekset ikke længere er forretningskritisk ift. tiltrækning af internationale konferencer
Fremadrettet er ønsket, at Svendborg Kommune i samarbejde med Destination Fyn og de andre fynske kommuner, skal arbejde med forpligtende tiltag på bæredygtighedsområdet, der dækker hele den fynske geografi og hele turismespektret, og ikke kun tiltag der er forankret i møde- og erhvervsturismen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der vil være en besparelse i forhold til betaling af medlemskab. Udgiften udgjorde i 2024 32.800 DKK
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen
Beslutningstema
Orientering om status for signaturprojekter under Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi 2023-2035
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget
- At orientering om status for signaturprojekter tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen vedtog i august 2023 Svendborg Kommunes Udviklingsstrategi 2023-2035.
Strategiens handlingsrettede del omfatter 17 signaturprojekter samt 2 tværgående projekter, der med årene forventes igangsat. Kommunalbestyrelsen kan løbende justere signaturprojekterne og som minimum gøre det i takt med den lovpligtige revision af strategien hvert fjerde år.
Implementering af signaturprojekterne er forankret i fagudvalgene, og nedenfor er oplistet de syv signaturprojekter som Erhvervs- og Turismeudvalget er ansvarlige for.
Der er i oversigten angivet nogle farver:
Grøn farve angiver, at udmøntning af indsatsområdet forløber planmæssigt
Gul farve angiver, at udmøntning af indsatsområdet er forsinket, men udmøntningen i øvrigt forløber planmæssigt.
Rød farve angiver, at udmøntning af indsatsområdet er forsinket og/eller ikke kan ske som forudsat i forliget, og at der er behov for at sagen forelægges til politisk drøftelse.
Signaturprojekt | Uddybning | Status |
Signaturprojekt 5: Svendborg/Sydfyn skal være et maritimt kraftcenter | Bestræbelserne på et maritimt kraftcenter er godt undervejs. Derudover har Det maritime center ansøgt om at blive National klynge, hvor der kommer svar inden sommer 2025.
| GRØN |
Signaturprojekt 6: Grøn Autonomi – inkluderende en cykelfærge – skal binde øhavet sammen | Projektet er ikke igangsat og der er på nuværende tidspunkt ikke finansiering, men siden godkendelsen af Udviklingsstrategien er der arbejdet på en Strategisk Fysiske Udviklingsplan for Det Sydfynske Øhav i regi af Geoparksamarbejdet, som skal politisk behandles inden sommer 2025. Heri er ét af seks potentialeplaner at skabe ”Nye forbindelser og stille naturoplevelser i Det Sydfynske Øhav”, som blandt andet handler om ”… at tilbyde gæsterne en samlet oplevelse af øhavet…”. På sigt kan der derfor være snitflader mellem signaturprojekt nr. 6 og den nævnte potentialeplan. | GUL |
Signaturprojekt 13: Det gode værtsskab – turisten i fokus | Siden Udviklingsstrategien er blevet offentliggjort, har en undersøgelse vist, at Svendborggenserne er på top seks ud af 20 svarmuligheder på hvorfor besøgende vælger at komme til Svendborg.
For at opretholde denne udvikling vil vi gennem turismestrategien: ? Sammentænke oplevelserne og lave tydeligere oplevelseskæder, så både vores borgere og besøgende bliver guidet rundt mellem både natur-, kultur- og madoplevelser. ? Understøtte oplevelseskæderne ved at styrke samarbejdet og henvisningskulturen mellem turismeaktørerne.
Vi håber dermed, at vores besøgende føler sig godt taget imod og ledt rundt mellem vores forskellige attraktioner.
| GRØN |
Signaturprojekt 14: Havnene som turistmæssige knudepunkter | Der er ikke et særskilt projekt i gang med havnene som turistmæssige knudepunkter. | GUL |
Signaturprojekt 15: Sæsonudvidelse via mere kultur- og erhvervsturisme | Med turismestrategien vil vi igangsætte initiativer der kan være med til at udvide sæsonen blandt andet gennem at: ? Indtænke egnens godser og herregårde i oplevelseskæder. ? Afsætte midler til en målrettet indsats for at tiltrække større events inden for både kultur og erhvervsturisme, der matcher kommunens stedbundne værdier. ? Styrke vilkår for udvikling af kulturturisme, der understøtter sæsonudvidelsen. ? Indtænke nye aktører i samarbejdet med at udvikle kulturlivet yderligere.
| GRØN |
Signaturprojekt 16: Udvidelse af overnatningskapacitet | Gennem turismestrategien vil vi kontinuerligt og databaseret følge op på vores udfordringer med faldende overnatningstal og lavere vækst, for derigennem at undersøge, hvorvidt vi har den rette overnatningskapacitet til at dække udbuddet. | GRØN |
Signaturprojekt 17: Sydfyn som mekka for kulinarisk turisme | I turismestrategien er dette emne ét af fire fokuspunkter. Gennem strategien vil vi: ? Skabe en stærkere fortælling om fødevare- og madoplevelser på Sydfyn via sociale medier, web og events, samt hvordan vores fødevarer er et resultat af de natur vi er en del af. ? Sikre en sammentænkning af de kulinariske aktører i hele kommunen, så kræfterne koncentreres. ? Skabe øget synlighed på vores lokale producenter. ? Indarbejde det kulinariske på events, så de lokale fødevareproducenter bliver mere synlige ved fx Svend Filmdage, æbleræs mv.
Såfremt strategien endeligt godkendes i april, vil strategien bidrage til en opfyldelse af dette signaturprojekt. | GRØN |
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden.
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne.
- Orientering fra administrationen.