Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 12. juni 2024 kl. 14.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Dagsorden godkendt. Hanne Ringgaard Møller var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen S. Lundsgaard.
Beslutningstema
Budgettemaer til Budget 2025
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at
- Nedenstående driftstemaer fremsendes til budgetdrøftelserne.
- Nedenstående anlægstemaer fremsendes til budgetdrøftelserne.
- Udvalget drøfter forslag til emner/tema, som kan indgå til budgetborgermødet om budget 2025 på udvalgets område.
Sagsfremstilling
Jævnfør budgetproceduren for budget 2025 drøfter fagudvalgene på møderne i april til juni temaer til budget 2025, herunder finansiering.
På mødet i juni prioriterer udvalget op til tre driftstemaer, som videresendes til Økonomiudvalgets behandling med henblik på at indgå i efterårets budgetforhandlinger.
Der er udarbejdet følgende temabeskrivelser på driften:
- Sejlende maritim kulturarv (Bilag 1 – Sejlende maritim kulturarv).
- Uddannelse af færgenavigatører (Bilag 2 - Færgenavigatørpraktikanter).
Der er udarbejdet følgende temabeskrivelser på anlæg:
- Ny fossilfærge til Svendborg-Hjortøruten (Bilag 3 – Ny Hjortøbo).
- Uddybning af sejlrender (Bilag 4 – Oprensning af Højesteneløbet og Hjortørenden)
Herudover vil der til mødet i august blive udarbejdet en temabeskrivelse vedr. pulje til vedligeholdelse af Havnens bygninger samt bygninger på Frederiksøen.
Økonomiudvalget besluttede på møde den 21. maj 2024, at der i forbindelse med budget 2025 afholdes budgetborgermøde inspireret af formen sidste år. Endelig form, indhold og dato fastlægges på Økonomiudvalgets møde den 18. juni 2024.
I forlængelse heraf anmodes fagudvalgene om på mødet i juni at drøfte forslag til emner/tema, som udvalget ønsker skal indgå i budgetborgermødet på udvalgets område.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de vedlagte temabeskrivelser
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Drifts- og anlægstemaerne blev godkendt. Som temaer på budgetborgermødet peger udvalget på:
- Den sejlende maritime kulturarv
- Nye elfærger
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af mødekalender for Erhvervs- og Turismeudvalgets møder i 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at de foreslåede mødedatoer godkendes.
Sagsfremstilling
Administrationen foreslår, at Erhvervs- og Turismeudvalgets møder i 2025 afholdes følgende datoer kl. 15.30:
15/1, 5/2, 5/3, 9/4, 7/5, 4/6, 13/8, 3/9, 8/10, 5/11, 3/12.
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Godkendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Jævnfør Kommunalbestyrelsens beslutning den 31. oktober 2023 har lokalplanområdet i Kirkeby været udbudt med henblik på at byggemodning skulle udføres af privat udvikler jf. udbudsscenarie 2 i bilag 5 (Bilag 5 Byggemodning og udbud af lokalplanlagt område i Kirkeby, Kommunalbestyrelsen 31-10-2023).
Svendborg Kommune har ikke modtaget nogen bud i perioden, hvorfor man politisk skal beslutte et nyt scenarie for udviklingen af lokalplanområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget og Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales at godkende:
- At et af de følgende alternative scenarier oversendes til budgetforhandlingerne med henblik på at tilvejebringe finansiering:
Scenarie 1: Byggemodning afventer konjunkturændring i boligmarkedet
eller
Scenarie 3: Svendborg Kommune byggemodner første etape af lokalplanområdet med henblik på udbud af 7 grunde til åben-lav i område B.
eller
Scenarie 4: Svendborg Kommune byggemodner hele lokalplanområdet. Delområde A frasælges som storparcel og der udstykkes enkeltparceller i Delområde B som efterfølgende sælges.
Hvis scenarie 3 godkendes af Kommunalbestyrelsen, indstiller direktionen til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- At der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
Sagsfremstilling
Efter erhvervelse af landbrugsjord til boligudstykning i Kirkeby godkendte Kommunalbestyrelsen den 31. oktober 2023 at udbyde hele lokalplanområdet (delområderne A og B) og at byggemodningen udføres af privat udvikler (scenarie 2). Dagsordenspunktet fra den 31. oktober 2023 er vedlagt som bilag 5 (Bilag 5. Byggemodning og udbud af lokalplanlagt område i Kirkeby, Kommunalbestyrelsen 31-10-2023).
Lokalplanområdet har været i udbud via ekstern mægler i en periode på otte uger frem til den 15. maj. I udbudsperioden har mægler præsenteret ejendommen for 17 kunder, som alle er udviklere af denne type projekter. Ingen har dog ønsket at byde på ejendommen. Begrundelsen var generelt, at de ikke kan få økonomi i projektet på grund af:
- De samlede byggeomkostninger
- Den forventede lejeindtægt
- Det forventede kundeantal/risiko for tomgang
- Den geografiske placering.
På baggrund af den gennemførte udbudsproces, vil det nu være muligt vælge et af de alternative scenarier for byggemodning og udbud af lokalplanområdet (scenarie 1, 3 eller 4), der beskrives i det følgende.
Scenarie 1: Byggemodning afventer konjunkturændring i boligmarkedet
Svendborg Kommune sætter processen på pause og afventer igangsætning af byggemodning indtil aktørerne på boligmarkedet vurderer det mere attraktivt at investere i Kirkeby. Der laves opfølgende markedsdialog, når konjunkturer og renteniveau ændres.
Scenarie 3: Etapevis byggemodning
Svendborg Kommune igangsætter byggemodning af første etape af lokalplanområdet med henblik på udbud af 7 grunde til åben-lav i område B, se vedlagte kortbilag i bilag 3 (Bilag 3. Byggemodning af 1. etape), herunder delvis projektering, etablering af 1. etape af stamvej, 1. etape af rekreative arealer og stier, 1. etape af regnvandssystem inkl. 1 stk. regnvandsbassin til nedsivning af regnvand samt udførelse af trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet (Gemalvej og Assensvej).
Efter byggemodningen udbydes syv parcelhusgrunde i Delområde B gennem ekstern ejendomsmægler i Svendborg Kommune. Den uberørte del af lokalplanområdet henligger som naturområde.
Svendborg Kommune afholder driftsomkostninger på lokalplanområdet, indtil grundejerforening er stiftet, hvorefter grundejerforeningen overtager forpligtigelsen af 1. etape af stamvejen, stier, regnvandsbassin og rekreative arealer. De resterende arealer driftes af Svendborg Kommune.
Svendborg Kommune projekterer og udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet på henholdsvis Gemalvej og Assensvej.
Scenarie 3 er i strid med §12.1 i lokalplanen for området jf. bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan 674, For et boligområde ved Gemalvej i Kirkeby). Her fremgår det, at ny bebyggelse ikke må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
For at kunne realisere scenarie 3, vil der således skulle dispenseres fra ovenstående.
Intentionen med lokalplanens bestemmelse er at sikre at lokalplanområdets fælles anlæg, herunder regnvandshåndering, kan fungere. Ved en delvis byggemodning vil der være behov for midlertidige løsninger i forhold til regnvandshåndtering, ligesom det fulde vejforløb først etableres, når behov for yderligere byggemodning er til stede.
Scenarie 4: Svendborg kommune byggemodner hele lokalplansområdet
Svendborg Kommune byggemodner hele lokalplanområdet; herunder projektering, etablering af stamveje, rekreative arealer, stier, regnvandssystem inkl. 2 stk. regnvandsbassiner til forsinkelse af regnvand samt udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet (Gemalvej og Assensvej).
Svendborg Kommune frasælger herefter Delområde A (tæt lav bebyggelse), og Delområde B udstykkes til parceller, som efterfølgende udbydes gennem ekstern ejendomsmægler i Svendborg Kommune. Se bilag 1 (Bilag 1. Opdeling af lokalplanområdet)
Svendborg Kommune afholder driftsomkostninger i lokalplanområdet, indtil grundejerforening er stiftet, hvorefter grundejerforeningen overtager forpligtigelsen.
Svendborg Kommune projekterer og udfører trafiksikkerhedsforanstaltninger på det eksisterende vejnet på henholdsvis Gemalvej og Assensvej.
Administrationen bemærker at både scenarie 3 og 4 vil medføre en betydelig belastning på ressourcerne i trafikafdelingen. Besluttes det at arbejde videre med et af de to scenarier vil det kræve politisk stillingtagen til igangværende lokalplaner og andre større projekter i trafikafdelingen, der enten vil skulle nedprioriteres eller sættes i bero. Det interne ressourcetræk i trafikafdelingen er estimeret til ca. 1 årsværk for scenarie 3 og ca. 2 årsværk for scenarie 4. Der er vedlagt en liste over nuværende og kommende større projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur som bilag 6 (Bilag 6. Projekter med ressourcetræk i Trafik og Infrastruktur).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Projektøkonomi for de forskellige scenarier fremgår af bilag 2. Bilaget er lukket af konkurrencehensyn.
Det bemærkes, at uanset hvilket af scenarier der vælges, vil omkostningerne forbundet med byggemodning være afhængig af den aktuelle markedssituation.
Det bemærkes, at samtlige tre scenarier kræver at der anvises finansiering.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen har ikke direkte betydning for CO2-udledningen. Opførelse af nye boliger vil betyde øget CO2-udledning.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 396 af 3. marts 2021 (udbudsbekendtgørelsen)
Forvaltningslovens § 27 og straffelovens § 152 og 152 c-f angående tavshedspligt.
Indenrigsministeriets cirkulære 169 129
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Man stemte om indstillingen:
For stemte 5 medlemmer: Pia Dam (A), Torben Frost (A), Arne Ebsen (F), Per Nykjær Jensen (I) og Mette Kristensen (V).
Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø) undlod at stemme.
Udvalget anbefaler hermed Scenarie 3.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Indstillingens scenarie 3 anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Udvalget anbefaler scenarie 3
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 18-06-2024
Det anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering.
Afbud: Ib Knudsen (Liste Ø), Stedfortræder: Jesper Kiel (Liste Ø).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Udvalget konstaterer, at Plan- og lokalsamfundsudvalget, at der dispenseres fra lokalplanens § 12, Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er anlagt veje, stier og parkering, hvis kommunalbestyrelsen vælger scenarie 3.
Økonomiudvalget indstiller scenarie 3. Liste Ø var imod og peger i stedet på scenarie 1. Flemming Madsen undlader at stemme.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt.
Liste Ø var imod og peger i stedet på scenarie 1.
Flemming Madsen undlod at stemme.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).
Mustafa Diken (V) var fraværende. Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Vedtagelse af fartplan for Skarø-Drejøruten / Højestene 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Erhvervs- og Turismeudvalget beslutter mellem mulighederne:
1) Der sejles forsat i 2025 efter nuværende fartplan (I)
2) Ny fartplan for 2025 (II) sendes i høring via Ø-repræsentanterne med svarfrist den 21. juli og lægges op til politisk behandling på ETU-mødet den 14. august.
Sagsfremstilling
På baggrund af beslutningen på ETU-mødet 07.02.24 (bilag 1), 06.03.24 (bilag 2), 03.04.24 (bilag 3), samt orienteringspunktet 08.05.24 (bilag 4) har administrationen udarbejdet en ny fartplan for 2025.
Denne med udgangspunkt i et udkast fra repræsentanter for Drejø og Skarø, der på et møde d. 21. marts 2024, blev enige om at foreslå en løsning, hvor rammevilkårene for turisme, erhverv og beboere styrkes for begge øer, og hvor frokostgæster kan ankomme til Drejø kl. 12, med fastholdelse af den nuværende rute med anløb af Skarø.
(I) Nuværende fartplan
Fartplan 2024, uden for skolernes sommerferie | Fredag* | ||||
Drejø | 6.10 x | 8.55 | 13.10 | 16.05 | 18.50 |
Skarø | 6.40 x | 9.30 z | 13.45 z | 16.40 z | 19.25 z |
Svendborg | 7.25 x | 10.15 | 14.30 | 17.25 | 20.10 |
|
|
|
|
|
|
Svendborg | 7.30 x | 11.15 | 14.45 | 17.30 | 20.15 |
Skarø | 8.10 z x | 11.55 z | 15.25 z | 18.00 z | 21.00 z |
Drejø | 08.50 x | 12.35 | 16.00 | 18.45 | 21.35 |
Fartplan 2024, i skolernes sommerferie |
| ||||
Drejø | 6.10 | 9.45 | 13.15 | 16.05 | 18.50 |
Skarø | 6.40 | 10.15 | 13.45 | 16.35 | 19.20 |
Svendborg | 7.25 | 11.00 | 14.30 | 17.20 | 20.10 |
|
|
|
|
|
|
Svendborg | 8.30 | 11.30 | 14.45 | 17.30 | 20.15 |
Skarø | 9.05 | 12.05 | 15.25 | 18.00 | 20.45 |
Drejø | 9.40 | 12.45 | 16.00 | 18.45 | 21.30 |
X: Sejler ikke søndage og helligdage i perioden 1/9 – 30/4
Z: I perioden 1/9 – 30/4 anløbes Skarø kun hvis der er booket plads – senest en time før afgang.
*Sejles kun på fredage, samt på søndage og helligdage i perioden 1/5 – 30/9
(II) Ny fartplan for 2025
Fartplan 2025, uden for skolernes sommerferie | Fredag* | ||||
Drejø | 6.10 x | 9.00 | 12.30 | 16.05 | 18.50 |
Skarø | 6.40 x | 9.30 z | 13.00 z | 16.40 z | 19.25 z |
Svendborg | 7.25 x | 10.15 | 13.45 | 17.25 | 20.10 |
|
|
|
|
|
|
Svendborg | 7.40 x | 10.45 | 14.45 | 17.30 | 20.15 |
Skarø | 8.15 z x | 11.20 z | 15.20 z | 18.00 z | 21.00 z |
Drejø | 08.55 x | 12.00 | 16.00 | 18.45 | 21.35 |
Fartplan 2025, i skolernes sommerferie |
| ||||
Drejø | 6.10 | 9.00 | 12.30 | 16.05 | 18.50 |
Skarø | 6.40 | 9.30 | 13.00 | 16.40 | 19.25 |
Svendborg | 7.25 | 10.15 | 13.45 | 17.25 | 20.10 |
|
|
|
|
|
|
Svendborg | 7.40 | 10.45 | 14.45 | 17.30 | 20.15 |
Skarø | 8.15 | 11.20 | 15.20 | 18.00 | 21.00 |
Drejø | 8.55 | 12.00 | 16.00 | 18.45 | 21.35 |
X: Sejler ikke søndage og helligdage i perioden 1/9 – 30/4
Z: I perioden 1/9 – 30/4 anløbes Skarø kun hvis der er booket plads – senest en time før afgang.
*Sejles kun på fredage, samt på søndage og helligdage i perioden 1/5 – 30/9
Administrationens bemærkning til ny fartplan for 2025:
Hastigheden på overfarterne om morgenen og formiddagen kan ikke øges i sådan en grad, at det kan afstedkomme en ankomst til Drejø kl.12.00.
Dette kan sikres hele året ved at flytte morgenafgang til 07.40 og flytte pause til service, rengøring og besætningsskifte til kl. 13:45-14:45.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen for både (I) og (II)
CO2-Konsekvensvurdering
Både (I) og (II) vil være CO2 neutrale
Sagen afgøres i
Erhverv- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Udvalget besluttede, at sende fartplanen i høring, idet man ønsker tilkendegivelser på, hvorvidt man ønsker at fastholde den nuværende fartplan eller den nye, beskrevne fartplan.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Udvalget orienteres om at kommunen ikke har modtaget konditionsmæssige bud på Tipsvænget 4 efter end udbudsproces.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen:
- At orienteringen om at der ikke er indkommet konditionsmæssige bud på Tipsvænget 4 tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Tipsvænget 4 har været udbudt af ekstern mægler i en periode på seks uger. Kommunen har efter fristen den 17. maj 2024 ikke modtaget konditionsmæssige bud på ejendommen.
Ejendommen vil fortsat være til salg på de vilkår, den er udbudt med.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
-
CO2-Konsekvensvurdering
-
Lovgrundlag
-
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Udsat.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutningstema
Orientering om undersøgelser af de fremtidige anvendelsesmuligheder på Østre Kaj i relation til revision af Udviklingsplan for Fremtidens Havn
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har, efter aftale med DLG, pr. 1. januar 2024 overtaget de første bygninger i Østre Kajområdet, Østre Havnevej 10 og 12. På Økonomiudvalgets møde i juni behandles en sag vedrørende eventuel nedrivning af én af disse bygninger, nemlig Pakhus 6, Østre Havnevej 12. (Bilag 3: Kortbilag)
Den 1. januar 2025 overtages yderligere to pakhuse, Østre Havnevej 6 og 8.
Anvendelsesmulighederne for Østre Kajområdet er et centralt tema i den igangværende opdatering og udvidelse af Udviklingsplan for Fremtidens Havn, som forventes fremlagt i forslag til politisk behandling ultimo 2024. Administrationen undersøger derfor områdets anvendelsesmuligheder ud fra en række forskellige vinkler, herunder trafikafvikling, miljø (støj fra erhverv, skibe og trafik) byrum og detailhandel. Dertil kommer kulturmiljø og bevaringsværdige bygninger som er beskrevet i den gældende kommuneplan.
Som led i arbejdet med Udviklingsplanen blev der i foråret 2023 indkaldt idéer og forslag til udviklingen ved en offentlig høring. Derudover er der aktuelt gang i to undersøgelser der kan berøre den fremtidige anvendelse af Østre Kajområdet:
• Danmarks Museum for Lystsejlads undersøger i samarbejde med Svendborg Museum aktuelt muligheden for etablering af et Maritimt Oplevelsescenter et sted på Svendborg Havn. Denne undersøgelse blev besluttet igangsat med vedtagelsen af Budget 2024.
• Med baggrund i Kommunalbestyrelsens beslutning af en støtteerklæring den 25.04.2023 undersøger Center for Tredimensionel Kunst muligheden for etablering af et center på Svendborg Havn.
• Endelig ønsker Den internationale NGO GAME og Sydfyns Forening for Kreativ Bevægelse, evt. i samarbejde med andre foreninger, at undersøge muligheden for med fondsstøtte at udvikle Pakhus 12, Østre Havnevej 8, som et såkaldt Street Hub/Kropskulturhus. (Bilag 1: Svendborg Kropskulturhus og bilag 2: GAME interessetilkendegivelse)
Uden at foregribe kommunalbestyrelsens behandling af et forslag til Udviklingsplan for Fremtidens Havn, herunder beslutning om anvendelsesmulighederne i Østre Kajområdet, arbejder administrationen på at skabe et overblik over de nævnte interessenters projekter mht formål, indhold, organisation, finansiering, tidshorisont mv. for at afdække projekternes realisme og muligheder for sameksistens i området / bygningerne. Denne dialog vil dels medvirke til kvalificere kommunalbestyrelsens beslutninger om udviklingsplanen ultimo 2024, dels give mulighed for at modne projekterne mhp. realisering, i de tilfælde hvor der er gode muligheder for ekstern medfinansiering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De økonomiske og til dels også erhvervsmæssige konsekvenser af de nævnte projekter vil blive søgt indarbejdet i projektbeskrivelserne for hvert enkelt projekt.
CO2-Konsekvensvurdering
Miljømæssige konsekvenser, herunder CO2-udledning vil først blive belyst ved en senere konkretisering, såfremt projekterne når frem til en realisering.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Teknik- og Miljøudvalget
Kultur- og Fritidsudvalget
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 03-06-2024
Til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg) var fraværende.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-06-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-06-2024
Orienteringen tages til efterretning.
Afbud: Birger Jensen (Liste V). Stedfortræder: Jesper Ullemose (Liste V).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Der blev orienteret om:
Henvendelse fra Vemmenæs Bådelaug
Vemmenæs Bådelaug har på deres bestyrelsesmøde den 23. april 2024 besluttet, at de i udgangspunktet er interesseret i at overtage Vemmenæs Havn. Omfanget af arealet er selve havnefaciliteterne (træbroerne) samt den grusbelagte plads, dvs. fra, hvor asfaltvejen ender og ud. De er i udgangspunktet også interesseret i at overtage den asfalterede vej, dog med begrænset ansvar, eftersom kun en lille del af trafikken til havnen er havnerelateret.
Henvendelse fra Sejlskibsbroens Bådelaug
Sejlskibsbroens Bådelaug har sendt en udtalelse til medlemmerne af udvalget, omkring de økonomiske rammer for brugen af træskibsbroen og gæsteanløb til honørkajen. Henvendelsen blev drøftet. Udvalget påpeger at rammevilkårene for den sejlende maritime kulturarv ligger udvalget meget på sinde og at udvalget netop derfor har indstillet et budgettema, der har til hensigt at styrke dette.
Opfølgning på EMD24
EU kommissionens årlige maritime konference ”European Maritime Days” blev 30. og 31. maj afholdt i Svendborg. SIMAC-bygningen lagde hus til over 1000 deltagere fra hele verden, der var samlet omkring en blå dagsorden, der strækker sig fra havmiljø, fiskeri, havplanlægning samt skibsfart. Der blev udtrykt stor tilfredshed fra både EU-organisationen, samt deltagerne over både programmet men i særdeleshed over Svendborgs værtskab. Både SIMAC og Svendborg blev vist frem på en særdeles gunstig facon. Onsdag aften blev der afholdt et netværksreception i Rundbuehallen, hvor Svendborg og Sydfyn fik demonstreret at vi ikke ”bare” er begavet med en smuk beliggenhed, men også har en kulinarisk platform der begejstrede vores gæster.
Der var ca. 70 udstillere der i løbet af konferencen fik skabt flere kontakter og vi har modtaget positive tilbagemeldinger fra flere af dem.
Som en del af programmet havde EMD-værtsbyer en række workshops, hvor byernes udfordringer blev drøftet med konferencedeltagere og repræsentanter fra EU. I den proces blev der knyttet tætte kontakter og det spirende netværk mellem de 5 byer og EU-organisationen viste store potentialer og bør forfølges.
Eneste malurt i bægeret, var tilbagemeldinger omkring byens hotelkapacitet, der både var for knap og for dyr til internationale gæster.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen besluttede den 29. november 2022 at indgå indkøbsaftale med leverandørkonsortiet (Dansk Standardfærge).
Siden indgåelsen af indkøbsaftalen er der sket en række markante ændringer i markedsforholdene, som har gjort projektet betydeligt dyrere. Der har derfor været behov for at finde en anden finansieringsløsning end den nuværende.
Færgesekretariatet har sammen med de 5 kommuner, der har indgået indkøbsaftale, forhandlet en alternativ finansieringsløsning med Dansk Standardfærge, som dels vurderes at være billigere end den nuværende løsning, og dels vil det som noget nyt være muligt for den enkelte kommune at vælge mellem at købe den nye færge eller alternativt at lease færgen.
For at der kan arbejdes videre med den alternative finansieringsløsning frem mod tidspunkt for stillingtagen til om byggeri af ny færge skal igangsættes, kræver dette en politisk godkendelse i de enkelte kommuner. Stillingtagen til om færgen skal købes eller leases eller kommunen skal udtræde af projektet vil forventeligt blive foretaget i 1. kvartal 2025 efter at resultatet af værftsudbuddet er kendt.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales:
- At Økonomiudvalget godkender den alternative finansieringsmodel
- At borgmesteren bemyndiges til at underskrive tillægsaftale til den eksisterende indkøbsaftale.
- At kommunen først tager stilling om færgen skal købes eller leases på det tidspunkt, hvor der skal træffes beslutning om bygning af færgen eller alternativt om kommunen skal udtræde af projektet. Dette forventes at ske i 1. kvartal 2025.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede den 29. november 2022 at indgå indkøbsaftale med Dansk Standardfærge, der tidligere havde vundet retten til at udvikle et standardfærgekoncept til de danske ø-færger. Hovedpartnerne i leverandørkonsortiet bag Dansk Standardfærge er Odense Maritime Technology (OMT) og PensionDanmark.
Standardfærgeprojektet indebærer, at konsortiet forestår design af færgerne, udbud af værftskontrakter og tilsyn med byggeopgaven mv. Når færgen er færdigbygget, skal Svendborg Kommune indgå en 20-årig leasingkontrakt med konsortiet.
PensionDanmark er og har været en helt central del af leverandørkonsortiet og PensionDanmark har indtil nu leveret risikovillig finansiering til udviklingen af standardfærgeprojektet.
Grundet en række markante ændringer i markedsforholdene og geopolitiske ændringer er de enkelte kommuners færgeprojekter blevet betydeligt dyrere sammenlignet med forventningen på tidspunktet for indgåelsen af indkøbsaftalerne. På baggrund af markedsdialog med potentielle værfter, estimeres der en stigning i værftspriserne på op mod 38 %. Der har derfor været behov for at finde løsninger der kunne reducere projektomkostningerne.
Færgesekretariatet har sammen med de 5 kommuner, der har indgået indkøbsaftale, forhandlet en alternativ finansieringsløsning med Dansk Standardfærge, som dels vurderes at være billigere end den nuværende løsning, og dels vil det som noget nyt være muligt for den enkelte kommune at vælge mellem at købe den nye færge eller alternativt at lease færgen.
Den alternative finansieringsløsning indebærer, at:
- Udbuddet af skibsbygningskontrakterne gennemføres iht. de udarbejdede design-specifikationer
- PensionDanmark udtræder af projektet efter gennemførelse af udbuddet.
- Hvis Svendborg Kommune vælger at indgå skibsbygningskontrakt baseret på det vindende tilbud, vil projektomkostninger og omkostninger til skibsbygningskontrakt blive finansieret af KommuneKredit.
- Byggetilsyn og bistand med designarbejdet under konstruktionsfasen leveres af OMT som planlagt.
- Driftssupportsystemet færdigudvikles parallelt med byggeriet af færgen i samarbejde med leverandørkonsortiet.
Hvis Svendborg Kommune indgår en skibsbygningskontrakt efter udbudsprocessens afslutning, så vil kommunen kunne opnå lånefinansiering til standardfærgeprojektet hos KommuneKredit. Finansieringen vil blive forrentet med KommuneKredits rentesats, der for tiden ligger omkring 3,2 %. Kommunen vil stadig kunne vælge at udtræde efter udbudsprocessens afslutning imod betaling af udtrædelsesomkostninger til konsortiet.
Der vil blive opnået betydelige besparelser ved den alternative løsning i forhold til den eksisterende løsning. Besparelserne vil bringe det årlige afdrag på lånefinansieringen for standardfærgen ned på niveau med de estimater, som forelå på tidspunktet for indgåelsen af indkøbsaftalen ultimo 2022 Dette på trods af betydelig inflation og markante prisstigninger på værftsmarkedet i den mellemliggende periode. Desuden vil konsortiet ikke have krav på en andel af færgens residual-værdi efter 20 år.
Med de nuværende prisestimater og afkastkravet hos PensionDanmark på årligt 5,2 % i den nuværende finansieringsløsning er besparelsen for kommunen ved den alternative finansieringsløsning beregnet til 58,6 mio. kr. over en 20-årig periode (omregnet til nutidsværdi svarer dette til 42,2 mio. kr.).
I vedlagte bilag (Bilag 1 – Standardfærgeprojektet 3-fløjsdokument) er den alternative finansieringsløsning opsummeret både finansielt og kontraktmæssigt.
Såfremt de enkelte kommuner godkender den alternative finansieringsløsning, vil endelig aftaledokumentation blive udarbejdet inden kommunen skal underskrive tillægget til indkøbsaftalen. Når aftaledokumentationen er underskrevet, kan udbudsprocessen for skibsbygningskontrakten igangsættes.
Når udbudsprocessen er afsluttet, skal kommunen tage stilling til om man ønsker at få bygget færgen. Finansieringen tilvejebringes via Kommunekredit og kommunen skal tage stilling til om færgen skal købes eller der skal indgås en leasingaftale. Alternativt kan kommunen udtræde af projektet mod at betale kommunens andel af de påløbne projektomkostninger.
Det forventes, at resultatet af udbudsprocessen er klar i løbet af 1. kvartal 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Såfremt at kommunen vælger at der skal bygges en ny færge, vil KommuneKredit overtage finansieringen af den nye færge. Kommune kan vælge mellem at lease færgen eller alternativt at købe færgen op optage lån til finansiering af købet.
Begge løsninger kan finansieres via KommuneKredit. Leasingløsningen vil være udgangspunktet. Uanset om kommune vælger at lease eller købe færgen skønnes den årlige udgift at udgøre ca. 7,43 mio. kr. (baseret på de nuværende prisestimater og et renteniveau på 3,2 %). Omkostningen til driftssupportsystemet vil uændret være på 0,2 mio. kr. årligt. Samlet årlig omkostning udgør dermed 7,63 mio. kr. Dette er på niveau med det afsatte driftsbudget på 7,65 mio. kr.
Besparelsen for Svendborg Kommune ved den alternative finansieringsløsning skønnes over en 20-årig periode at udgøre 58,6 mio. kr. set i forhold til den eksisterende finansieringsløsning under standardfærgeprojektet. Omregnet til nutidsværdi svarer besparelsen til 42,2 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Bek. nr. 1580 af 17.12.2013 (Bekendtgørelse om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier mv.)
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 12-06-2024
Indstillingen anbefales. Liste V var imod.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B)
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-06-2024
Indstilles. Liste V var imod.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt.
Liste V var imod.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C). Mustafa Diken (V) var fraværende. Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).