Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 15. januar 2025 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Godkendt, i det punkt 6 og punkt 7 behandles under ét.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant
Beslutningstema
Med afsæt i Udviklingsstrategi 2023 – Fra mere til bedre og beslutningen i Kommunalbestyrelsen den 29. august 2023 er der udarbejdet et forslag til Kommuneplan 2025-2037. Der skal træffes beslutning om at sende kommuneplanforslaget i offentlig høring.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalg og Kommunalbestyrelse anbefales,
- at godkende forslag til Kommuneplan 2025-2037 med tilhørende miljøvurdering og sende forslaget i 8 ugers offentlig høring.
Direktionen indstiller til Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget
- at orienteringen om sagen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Baggrund
Kommuneplanen er en fysisk plan for kommunens udvikling de næste 12 år. Med kommuneplanen fastlægger Kommunalbestyrelsen hvilke konkrete mål og retningslinjer, der er for kommunens fysiske udvikling og samtidig fastlægges rammer for lokalplanlægning for hvordan byer og landområder må anvendes og bebygges.
Udviklingsstrategi 2023, som også er kommunens planstrategi, danner grundlag for forslaget til Kommuneplan 2025-2037.
I den nye kommuneplan er der således arbejdet med at sikre de fysiske rammer for at understøtte udviklingen inden for de i udviklingsstrategiens udpegede styrker: Naturen, Det maritime, Turisme, Uddannelse, Kultur og bevægelse. Derudover er der arbejdet med temaerne Klima og Byudvikling og bosætning, da de også er afgørende temaer for den fysiske udvikling i Svendborg Kommune.
Indhold og væsentlige ændringer
Kommunalbestyrelsen besluttede samtidig med udviklingsstrategien den 29. august 2023, at der skulle gennemføres en delvis revision af kommuneplanen. Følgende temaer er revideret:
- Byudvikling og bosætning
- Erhverv
- Detailhandel
- Bevaringsværdige bygninger
- Turisme og Fritid
- Kysten og det åbne land
- Klima
- Teknik og miljø
- Generelle rammebestemmelser
En redegørelse for hvilke ændringer der er foretaget i kommuneplanens temaafsnit og generelle bestemmelser for lokalplanlægning fremgår af Bilag 2 (Bilag 2. Redegørelse for ændringer i temaafsnit). Redegørelse for ændringer af kommuneplanrammer for lokalplanlægning fremgår af Bilag 3 (Bilag 3. Redegørelse for ændrede kommuneplanrammer).
Inden for de reviderede temaer er der fortaget følgende væsentlige ændringer:
Byudvikling og bosætning
- Ændringer i bymønster og landsbyafgrænsninger, som er styrende for hvilken udvikling der kan være i kommunens byer.
- Boligrækkefølgeplanen er tilpasset således, at udnyttede områder er taget ud. Nye områder er lagt ind og enkelte steder er der foretaget en omprioritering i rækkefølge 1 og 2.
- Svendborg Havn som prioriteret byudviklingsområder er opdateret jf. Udvilklingsplan for Fremtidens Havn 2025 og rammerne for Svendborg Havn er ligeledes ændret.
- Nye retningslinjer og udpegninger for bynatur
- Der er udlagt tre nye arealer til boligområder og der er tilsvarende udtaget arealer til boligformål i tre rammer.
- Fem rammer er ændret til centerformål fra andre tidligere anvendelser.
- Tre rammer til offentlige formål er udvidet.
Erhverv
- Erhvervsområde ved Ny Fåborgvej er udpeget som produktionserhverv
- Nye retningslinjer for og udpegninger af færge- og erhvervskaj samt havneerhverv
- Udpegning af en risikovirksomhed (biogasanlægget på Tåsinge).
- Tre rammeområder til erhvervsformål er reduceret.
Detailhandel
- Lokalcenter Vindeby er udvidet geografisk
- Skårup Bymidte er konverteret til et lokalcenter
Bevaringsværdige bygninger
- Inden for kulturmiljøet i Hesselager er der udpeget 50 bevaringsværdige bygninger.
- På Svendborg Havn er der udpeget 114 bevaringsværdige bygninger.
Turisme og Fritid
- Nye turistpolitiske overvejelser
- Udpegning af et nyt turistcenter ved Valdemars Slot
- Nye udpegninger for rekreative stier
- Mulighed for campingpladser til autocampere i tre lystbådehavne
- Der er udlagt fire nye rammer til rekreative formål
- En rekreativ ramme er reduceret, mens en rekreativ ramme er aflyst.
Kysten og det åbne land
- Større ændringer i udpegningen af Grønt Danmarkskort, herunder flere udpegninger af fremtidig natur samt udpegninger af potentielle strandenge
- Nye udpegninger af lavbunds- og vådområder.
- Ny udpegning af større sammenhængende landskaber
Klima
- Opdatering af indsatsområder samt nye retningslinjer og udpegninger for byudvikling og anlæg i områder, der oversvømmes med nedbør
- Opdatering af indsatsområder samt nye retningslinjer og udpegninger for byudvikling og anlæg i områder der oversvømmes med havvand
- Nye retningslinjer og udpegninger for byudvikling og anlæg i områder der er påvirket af terrænnært grundvand
Teknik og miljø
- Opmærksomhedszone omkring eksisterende fjernvarmeanlæg samt retningslinjer for varmepumper
- Opmærksomhedszone omkring eksisterende hovedtransformerstationer
- En udpegning til fælles biogasanlæg er udtaget.
- Opdaterede retningslinjer for vindmøller og solenergianlæg
Generelle rammebestemmelser for lokalplanlægning
- Der er tilført tre nye boligtypologier for kompakte boligområder
- Nyt krav om maks. grundstørrelser for åben-lav boliger
- Parkeringsnormen er nedsat for boliger inden for en udpeget stationnærhedszone
- Parkeringsnormen er generelt nedsat for tæt-lav boliger
- Cykelparkeringsnormen er sat op for etageboliger
- Der er nye krav til bynatur
- Der er nye krav til en biofaktor, som er differentieret på anvendelsestyper.
For de øvrige temaafsnit er der foretaget en teknisk ajourføring og tilpasning jf. ny lovgivning.
Miljøvurdering
Der er udarbejdet en miljøvurdering af forslaget til kommuneplanen. Miljøvurderingen offentliggøres samtidig med forslag til kommuneplan. Miljøvurderingen fremgår af Bilag 5 (Bilag 5. Miljøvurdering af forslag til Kommuneplan 2025-2037).
I miljøvurderingen undersøges den sandsynlige væsentlige indvirkning på miljøet som planen kan give anledning til. I miljøvurderingen konkluderes det, at planforslaget ikke medfører væsentlige miljøpåvirkninger, og at der ikke vil være behov for afværgeforanstaltninger.
En miljøvurdering følger det planmæssige hierarki, og da kommuneplanen er en overordnet plan, der sætter overordnede rammer for udviklingen, er miljøvurderingen af planen også gennemført på et overordnet niveau. Når der efterfølgende udarbejdes lokalplaner og konkrete projekter, vil der kunne gennemføres mere konkrete vurderinger af påvirkningen af miljøet.
Proces og offentlig høring
Kommunalbestyrelsen har indkaldt idéer og forslag til kommuneplanarbejdet i en forudgående høring i perioden fra den 17. april til den 12. juni 2023. Og særligt for detailhandelstemaet i perioden 7. juni til og med den 23. juni 2024. Kommunalbestyrelsen besluttede den 29. august 2023, hvilke idéer og forslag der skulle indgå i det videre arbejde med kommuneplanen og som administrationen skulle undersøge nærmere. For detailhandelstemaet besluttede Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 13. august 2024 hvilke idéer og forslag der skulle indgå i det videre arbejde kommuneplanen og som administrationen skulle undersøge nærmere.
Hvidbogen som fremgår af Bilag 4, Hvidbog - forslag til Kommuneplan 2025-2037, indeholder et kort referat af de indsendte idéer og forslag, som Kommunalbestyrelsen og udvalget har ønsket der skulle arbejdes videre med.
Af hvidbogen fremgår administrationens vurdering af om ønsket skal indgå i forslag til Kommuneplan 2025-2037, og hvad der konkret er indarbejdet i forslag til Kommuneplan 2025-2037. De idéer og forslag som Kommunalbestyrelsen og udvalget har besluttet ikke skulle indgå i det videre arbejder, fremgår ikke i hvidbog.
Det anbefales at kommuneplanforslaget fremlægges i en offentlig høring i 8 uger. I høringsperioden vil der blive afholdt ét fysisk borgermøde den 11. marts 2025. Derudover vil der evt. blive afholdt et webinar. Administrationen vil deltage i relevante rådsmøder og der vil blive kommunikeret om kommuneplanforslaget i diverse medier.
Kommunalbestyrelsen forventes at få fremlagt et kommuneplanforslag til endelig vedtagelse i juni 2025. I den forbindelse får kommunalbestyrelsen også fremlagt de indkomne høringssvar og kan beslutte at ændre i kommuneplanen inden den endelige vedtagelse.
En digital kommuneplan
Forslag til Kommuneplan 2025-2037 fremgår af Bilag 1 (Bilag 1. Forslag til Kommuneplan 2025-2037).
Kommuneplanen er digital og kan læses på https://kommuneplan25.svendborg.dk/. Det anbefales at læse kommuneplanforslaget online, da den er sat op til det digitale medie. En væsentlig del af en kommuneplan er kortmateriale. Det findes i den digitale kommuneplan som digitale zoombare kort under hvert tema.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udarbejdelse af forslag til kommuneplan med tilhørende miljøvurdering afholdes inden for Byg og Byudviklings økonomiske ramme.
Udmøntning af kommuneplanen vil medføre afledte udgifter til lokalplanlægning, planlægning for naturprojekter og ny infrastruktur. Omfanget af udgifter til udmøntning af kommuneplanen kendes ikke. Af Bilag 3 (Bilag 3. Redegørelse for ændrede kommuneplanrammer), fremgår det ved de enkelte kommuneplanrammer, om ændringerne forventes at give anledning til kommunale udgifter til infrastruktur.
CO2-Konsekvensvurdering
Miljøvurderingen af forslaget til kommuneplanen indeholder en overordnet vurdering af planens miljømæssige konsekvenser. Disse, herunder udledning af CO2, vil blive nærmere belyst i forbindelse med konkret lokalplanlægning og realisering af bygge- og anlægsprojekter.
Lovgrundlag
Planloven
Miljøvurderingsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 13-01-2025
Taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-01-2025
Indstillingen anbefales overfor Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 14-01-2025
Taget til efterretning.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 15-01-2025
Taget til efterretning.
Maria Haladyn (A) var fraværende, hvorfor Pia Dam (A) deltog som suppleant.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Relaterede bilag
Beslutningstema
I forbindelse med udmøntningen af budget 2025, skal Erhvervs- og Turismeudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget træffe beslutning om frigivelse af anlægsmidler til vedligeholdelse af Havnens bygninger.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At frigive anlægsmidlerne på 0,4 mio. kr. til vedligeholdelse af Havnens bygninger
Sagsfremstilling
I budgetforliget for 2025 blev der afsat anlægsmidler til vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse, som hører under havnen.
Anlægsmidlerne disponeres til det løbende og akutte vedligehold af Havnens bygninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der blev i budgetforliget for 2025 afsat en årlig pulje på 0,4 mio. kr. til vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse, som hører under havnen.
Det er denne pulje man ønsker frigivet.
CO2-Konsekvensvurdering
Det vurderes ikke at have øget påvirkning af CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Anbefales.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Der skal træffes beslutning om disponering af anlægsrammen for ”Generel vedligeholdelse af havnen 2025” samt brugen af ekstern rådgiver på enkelte projekter, som kræver dette.
Der søges hertil om frigivelse af de afsatte midler i budget 2025 til vedligeholdelse af Erhvervshavnen og lystbådehavnene.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At godkende, at anlægsrammen for 2025 på 2,86 mio. kr. og 10,25 mio. kr., i alt 13,11 mio. kr. disponeres til bl.a. planlægning, eftersyn, vedligeholdelse, nyanlæg af havnens anlæg mv. jf. bilag 1 (Bilag 1. Liste over havnens projekter 2025).
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse,
- At anlægspuljen på 2,86 mio. kr. og 10,25 mio. kr. til ”Generel vedligeholdelse af havnen 2025” frigives.
- At godkende, at administrationen bemyndiges til at tilpasse/prioritere projekternes udførelse om nødvendigt for at overholde anlægsrammen.
- At der kan anvendes ekstern rådgiver på enkelte projekter, hvis opgaven kræver specialviden.
Sagsfremstilling
Anlægsrammen til havneprojekter i 2025 ønskes prioriteret på vedligeholdelsesopgaver vedrørende havnefaciliteter, løbende genoprettelse, udskiftning af udtjente havneanlæg/-konstruktioner og til indhentning af akutte driftsefterslæb på diverse havneanlæg.
Konkret forventer administrationen, at bevillingen anvendes som angivet herunder. De enkelte projekter er nærmere beskrevet i bilag 1 (Bilag 1. Liste over havnens projekter 2025).
- Planlægning og eftersyn med mere
- Akutte arbejder
- Sikkerhedsnødvendig vedligeholdelse
- Pæleudskiftning
- Udbedring og tætning af spuns
- Faldhuller med mere
- Særeftersyn
- Diverse tilladelser (klap/bypass m.v.)
- Rantzausminde Havn: Udskiftning af bro 10, Udskiftning af bro 1, Udskiftning af trærampe ved sejlklub
- Oprensning og afmærkning af Høje Stene Løbet
- Oprensning af Hjortørenden
- Den Runde Lystbådehavn: Reparation af katodisk beskyttelse, Udskiftning af mastekran, Udskiftning af y-bomme
- Mudderhullet – Udskiftning af brodæk og enkelte pæle på ramblaen
- Opdatering af anløbsfaciliteter for Helge
- Drejø Havn: Udskiftning af den nordøstlige bro
Da enkelte af projekternes omfang ikke kendes på nuværende tidspunkt, kan det blive nødvendigt at tilpasse/prioritere i opgavernes udførelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budgettet for 2025 afsat et rådighedsbeløb på 2,86 mio. kr. og 10,25 mio. kr., i alt 13,11 mio. kr. til generel vedligeholdelse af havnen. Dette søges frigivet.
Det samlede budget på 13,11 mio. kr. søges disponeret jf. bilag 1 (Bilag 1. Liste over havnens projekter 2025).
I forbindelse med planlægning og udførelse af de enkelte projekter kan der forventes behov for brug af ekstern rådgiver på enkelte projekter, og udgifterne hertil forventes samlet set at overstige 0,15 mio. kr.
En del af opgaverne vil forbedre og fastholde de erhvervsdrivendes mulighed for at benytte kajstrækninger, der udlejes af Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have konsekvens for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Kasse- og regnskabsregulativ.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Anbefales.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
UNESCO Global Geopark - Det Sydfynske Øhav søger et INTERREG projekt, benævnt
"NuNa". Det handler om at udvikle regenerative turismeprodukter på tværs af Slesvig-
Holsten og UNESCO Global Geopark - Det Sydfynske Øhav.
Denne sag omhandler en stillingtagen til om Svendborg Kommune skal være partner i projektet
sammen med Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune og Langeland Kommune
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget samt Erhvervs- og Turismeudvalget at det overfor Økonomiudvalget anbefales
- At deltage i ansøgningen til projektet ”Nuturing Nature” (NuNa)
- At deltagelsen er betinget af at både Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune og Langeland Kommune deltager
- At deltage med to projekter/lokaliteter
- At ressourceanvendelse holdes inden for de eksisterende rammer
Sagsfremstilling
Bestyrelsen for Geopark Det Sydfynske Øhav, har i en længere periode, bl.a. gennem forprojektet preNuNa, arbejdet på at UNESCO Global Geopark - Det Sydfynske Øhav søger finansiering gennem INTERREG til projektet Nuturing Nature "NuNa", som er et 3-årigt projekt ( august 2025- juli 2028) på tværs af Slesvig- Holsten og UNESCO Global Geopark - Det Sydfynske Øhav.
Bestyrelsen bekræftede på bestyrelsesmødet den 26. august 2024, at indsende ansøgning med frist den 13. januar 2025. Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune og Langeland Kommune har politisk besluttet at deltage med forbehold for at alle fire kommuner deltager.
INTERREG projekt NuNa handler om at udvikle regenerative turismeprodukter på tværs af Slesvig-Holsten og Geopark Det Sydfynske Øhav.
Projektet tager udgangspunkt i konkrete lokaliteter og indebærer udviklingsarbejde, som involverer lokale turismeaktører, lokalsamfund og naturgenopretningsprojekter.
Målet er, at der i løbet af projektperioden udvikles og afprøves en række regenerative turismeprodukter, som udbydes af lokale turismeaktører og som indeholder naturgenopretningsaktiviteter i samarbejde med lokalsamfund.
I projektansøgningen defineres regenerativ turisme som:
”Regenerativ turisme skaber positive effekter på miljøet og de lokale samfund ved at fokusere på genopretning af økosystemer, bevarelse af kulturel og naturlig arv samt forbedring af samfundets trivsel. Denne tilgang opmuntrer både turister og lokale til at deltage, hvilket fremmer lokal forvaltning og tilknytning til destinationen. Målet er at skabe en situation, hvor natur og samfund trives sammen med turismen”
Et væsentligt element er tilhørende ny branding og markedsføring, som især henvender sig til Visit Denmarks ”ansvarlige familier” segment.
Som partner i projektet deltager Geopark kommuner i princippet på lige fod med projektets øvrige danske og tyske partnere, men i praksis vil Geopark kommunerne deltage tæt koordineret med Geopark Sekretariatet
Der er midler i projektet til at opbygge de samarbejder der skal til, for at løfte et område, men de konkrete aktiviteter samarbejdet medfører skal finansieres af aktørerne kommercielt eller via fondsmidler.
Der er 4 delmål i projektet:
- Delmål 1 "projektadministration" indebærer løbende projektkoordinering, kommunikation og evaluering fordelt over hele projektperioden.
- Delmål 2 "metodeudvikling og facilitatortræning" indebærer kompetenceløft for en eller flere medarbejdere, som deltager i et 75-timer uddannelsesforløb omkring facilitering af co-creation workshops.
- Delmål 3 "udvikling af regenerative turismeprodukter" tager udgangspunkt i konkrete lokaliteter, hvortil der gennemføres netværksopbygning, udviklingsworkshops og afprøvningsforløb. Hver kommune skal tage stilling til, hvor mange lokaliteter, som kommer i spil, idet der er budgetteret med et antal medarbejdertimer per lokalitet.
- Delmål 4 "innovativ markedsføring" ligger overvejende hos destinationsselskaberne, men kommuner og sekretariat deltager i udvikling af markedsføringsmaterialer samt integration på egne platforme.
Projektperioden er angivet til tre år med start i august 2025 og slut i juli 2028.
Svendborg Kommune vil skulle deltage i alle projektets fire delmål, men det primære ressourcetræk ligger i delmål 1 og 3 henholdsvis "projektadministration" og "udvikling af regenerative turismeprodukter”.
I projektansøgningen kan antallet af projekter der skal arbejdes med fastlægges. Svendborg Kommune kan deltage med op til 4 projekter/lokaliteter, hvor det anbefales at deltage med 2 projekter/lokaliteter
Svendborg Kommune skal identificere de konkrete projekter/lokaliteter i løbet af 2025, således at de i videst mulige omfang modsvarer eksisterende eller allerede planlagte indsatser.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune medfinansierer projektet gennem medarbejdertimer.
To medarbejdere deltager i træningsforløbet i delmål 2, og to lokaliteter bringes i spil.
Det giver et samlet ressourcetræk over hele periode på ca. 1030 timer, hvilket med INTERREGs timesatser, modsvarer en medfinansiering svarende til 385.202 kr.
Baseret på en gennemsnitlig beregning af den samlede lønomkostning inkl. INTERREG gearing, genereres i alt kr. 154.080 kr i overhead. Heraf disponerer Svendborg Kommune selv over minimum en fjerdedel svarende til kr. 38.520 kr. til at dække egne projektomkostninger som møde- og rejseudgifter.
Det resterende overhead bidrager både til Geoparkens samlede medfinansiering og til overordnede projektomkostninger vedr. f.eks. afholdelse af netværksmøder og udvikling og produktion af markedsføringsmaterialer ved eksterne leverandører. Fordelingen af overhead skal vedtages af projektpartnerne
Ressourcetrækket holdes inden for eksisterende budget.
Der gøres dog opmærksom på, at projektet vil medføre, at andre opgaver, som varetages overfor lokalråd og lokalsamfund og opgaver indenfor natur- og miljøområdet må nedprioriteres/bortfalde i den 3-årige projektperiode. Det er derudover uvist om det i projektet angivne ressourcetræk er realistisk, for eksempel i forhold til de afledte myndighedsopgaver indenfor natur- og miljøområdet.
CO2-Konsekvensvurdering
Kan ikke opgøres på nuværende tidspunkt
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 14-01-2025
Man stemte om indstillingen:
Imod stemte 3 medlemmer: Mette Kristensen (V) og Per Nykjær Jensen (I) og Ib Knudsen(Ø).
For stemte 4 medlemmer: Flemming Madsen (A), Torben Frost (A), Pia Dam (A) Arne Ebsen (F).
Indstillingen blev herefter godkendt.
V, Ø og I afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten kan ikke støtte, at der igangsættes nye omfattende Interreg-projekter på bekostning af opgaver, som varetages overfor lokalråd og lokalsamfund samt indenfor natur- og miljøområdet. Disse opgaver vil blive nedprioriteret og bortfalde, hvilket bl.a. vil gå ud over den støtte og opbakning kommunens lokalområder og lokalråd har brug for i forbindelse med udviklingsprojekter og udmøntning af borgerbudgetter og områdefornyelsesprojekter.”
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Anbefales, idet udvalget opfordrer til, at projektet søges finansieret i forbindelse med budget 2026, med henblik på at undgå at andre opgaver nedprioriteres.
René Haahr (V) og Jesper Ullemose (V) var imod.
Venstre kan ikke støtte, at der igangsættes nye omfattende Interreg-projekter på bekostning af opgaver som varetages overfor lokalråd og lokalsamfund samt indenfor natur- og miljøområdet.
Disse opgaver vil blive nedprioriteret og bortfalde, hvilket bl.a. vil gå ud over den støtte og opbakning kommunens lokalområder og lokalråd har brug for i forbindelse med udviklingsprojekter og udmøntning af borgerbudgetter og områdefornyelsesprojekter.
Jørgen Lundsgaard (B) og Johan Emil Sevelsted (C) stemte blankt.
Der var afbud fra Anders Johansson (C ). Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Færgesekretariatets gennemførte udbud af innovationspartnerskab (standardfærgeløsning)
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhverv- og Turismeudvalget, at sagen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Dagbladet Børsen har, i december 2024, bragt en artikelserie, hvor der fremføres kritik i forhold til Færgesekretariatets udbud af et innovationspartnerskab, med henblik på at udvikle et standardfærgekoncept og rammeaftale som medlemskommunerne efterfølgende kunne gøre brug af i forbindelse med anskaffelse af grønne færger.
Færgesekretariatet gennemførte udbuddet i 2020-2021 på vegne af de 18 medlemskommuner assisteret af advokatfirmaet DLA Piper. Udbuddet blev vundet af et konsortium, Dansk Standardfærge, bestående af Pension Danmark, Odense Maritime Technology og Maritime Equity Partners.
DLA Piper har i forbindelse med artikelserien i dagbladet Børsen udarbejdet et notat jævnfør vedlagte bilag. Vurderingen er at den rejste kritik ikke er korrekt eller retmæssig.
Svendborg Kommune har sammen med Aalborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Slagelse Kommune og Odder Kommune efterfølgende benyttet rammeaftalen og indgået indkøbsaftaler og er aktuelt i gang med at gennemføre udbud af værftsopgaven.
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Anders Johansson (C ). Johan Emil Sevelsted (C ) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Venstre og De Radikale Venstre anmoder om at administrationen på baggrund af Børsens artikelrække om standardfærgeprojektet giver udvalget en redegørelse.
Indstilling
Administrationen bedes give Erhvervs- og Turismeudvalget en redegørelse for den kritik Børsens artikler har rettet mod udbudsprocessen omkring standardfærgeprojektet, samt redegøre for legaliteten i hele forløbet.
Sagsfremstilling
Børsen har i en række artikler beskrevet, at både processen op til og beskrivelsen af standardfærgeprojektet og udbuddet, kan være lovstridigt.
I Børsens artikel “kommuner ville udelukke rådgiver fra prestigeprojekt: Nu laver de kovending” beskrives det at kommunerne har været utilfredse med en af rådgiverne i konsortiet, samt at de ville blive inhabile og ikke kunne rådgive kommunerne, når de skulle give tilbud på byggeriet af skibene.
I Børsens artikel “Pensiondanmark anklages for fusk i milliardudbud” gives der udtryk for at udbuddet om standardfærgekonceptet er blevet gennemført i strid med udbudslovgivningen og at en ekspert bekræfter at det giver indtryk af at der ikke er spillet med åbne kort, når der i udbudsforløbet ikke har været ligebehandling af alle parter.
Der henvises også til Børsens artikel: “Dansk Metal lagde hus til pensionkæmpes lobbykampagne” Der også kritiserer og betvivler legaliteten i at partnerskabet med Pensiondanmark, OMT, MEQ og Færgesekretariat havde eksklusive adgang til en række borgmestre i næsten et år før udbuddet blev kendt.
Artiklen ”Pensionsdanmark anklages for fusk i milliardudbud” bragt i Børsen den 16.12.24 er udleveret fysisk til udvalgets medlemmer.
Artiklen ”Dansk Metal lagde hus til pensionskæmpe lobbykampagne” bragt i Børsen den 18.12.24 er udleveret fysisk til udvalgets medlemmer
Artiklen ”Kommuner ville udelukke rådgiver fra prestigeprojekt: Nu laver de kovending” bragt i Børsen den 24.09.24 er udleveret fysisk til udvalgets medlemmer
Sagen afgøres i
Erhverv- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Orienteringen blev taget til efterretning.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Sagsfremstilling
Status på udbud.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 15-01-2025
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Anders Johansson (C). Johan Emil Sevelsted (C) deltog som suppleant.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.