Erhvervs- og Turismeudvalget
Referat • 18. marts 2025 kl. 14.30
Indhold
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 18-03-2025
Godkendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Beslutning om genudbud af værftskontrakt i forbindelse med anskaffelse af ny færge til Svendborg-Skarø-Drejø-overfarten.
Indstilling
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales:
- At trække det igangværende værftsudbud tilbage.
- At bemyndige administrationen til at genudbyde værftskontrakten med markedstilpassede kontraktvilkår.
- At afsat budget til leasingudgift i budget 2026 tilbageføres til kassen.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede den 29. november 2022 at indgå indkøbsaftale med leverandørkonsortiet (Dansk Standardfærge) med henblik på anskaffelse af en el-færge til ruten mellem Svendborg, Skarø og Drejø. Anskaffelsen ville ske i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, Odder Kommune, Slagelse Kommune og Aalborg Kommune.
Kommunalbestyrelsen besluttede den 25. juni 2024 en ændret finansieringsmodel baseret på finansiering gennem KommuneKredit i stedet for PensionDanmark.
De 5 kommuner, Dansk Standardfærge samt kommunernes egne rådgivere drøftede efterfølgende sammensætningen af kontraktvilkår, bl.a. på baggrund af markedsdialoger med potentielle værfter. De endelige kontraktvilkår var derfor sammensat ud fra vægtede hensyn til pris, kvalitet, leveringssikkerhed og vurdering af markedssituationen.
Den. 8. november 2024 udbød de 5 kommuner værftsopgaven i et EU-udbud i henhold til udbudsreglerne.
De prækvalificerede værfter havde budfrist den 24. februar 2025, hvor det kunne konstateres at det ene indkomne bud, hverken i forhold til pris eller leveringstid, lever op til det forventede.
Baseret på input fra det bydende værft og tilbagemeldinger fra værfter der valgte ikke at byde på opgaven, er det muligt at udpege nogle afgørende forhold der er medvirkende til at der ikke er indkommet acceptable bud fra de europæiske værfter.
Bodsbestemmelser, værftsansvar og betalingsplan
Der er enslydende tilbagemeldinger fra værfterne om at bodsbestemmelserne, ved forsinket levering, er væsentligt over hvad der opleves som normalt i branchen. Værfterne angiver at deres reaktion på de aktuelle bodsbestemmelser enten er at lægge boden ind i deres tilbudspris eller undlade at byde for ikke at pådrage sig en økonomisk risiko. Dertil tilbyder de meget lange leveringstider for at undgå at udløse bod.
Hovedparten af afvigelserne, både pris og leveringstid, i forhold til forventede, kan forklares med ovenstående. Det forventes derfor at en tilpasning af bodsbestemmelserne ved forsinket levering til gældende markedsvilkår, vil medføre bedre priser og kortere leveringstider.
Værfterne peger endvidere på forhold i udbudsmaterialet, hvor de opfatter at de skal påtage sig ansvar for forhold de ikke har direkte indflydelse på. Det er vores vurdering, at forholdene her allerede er markedskonforme, og det hovedsageligt beror på misforståelser, hvorfor der ved et genudbud skal sikres at ansvarsfordelingen fremgår tydeligt og opfattes korrekt af værfterne. Det er intentionen at værfterne alene skal bære ansvaret for deres egne leverancer.
Værfterne har desuden peget på at betalingsplanen udfordrer deres likviditet og derfor er medvirkende til at de enten ikke byder, eller lægger finansieringsomkostningerne på deres bud.
Den generelle markedssituation
Der er en stigende aktivitet på det europæiske værftsmarked. Den grønne omstilling af skibsfarten samt forsvarsindustrien øger konkurrencesituationen. Det er vurderingen, at der fortsat er kapacitet hos og interesse fra værfter der kan bygge de 5 færger, men at kommunerne i højere grad end tidligere er nødt til at gøre udbuddet mere attraktivt.
Konklusion og næste skridt
Det er vores rådgiveres vurdering at det ved en tilpasning af kontraktvilkår til det aktuelle værftsmarked, vil være muligt at appellere til en bredere del af værftsbranchen og derved opnå tilbud der modsvarer de tidligere estimerede værftspriser.
For at sikre at genudbudte konkrete kontraktvilkår appellerer til værftsmarkedet, vil der efter tilbagetrækning af det aktuelle udbud, blive gennemført markedsdialoger med relevante værfter.
På baggrund af markedsdialogen vil der kunne udarbejdes revideret udbudsmateriale.
Det forventes at resultatet af udbudsprocessen vil kunne indstilles til politisk beslutning primo 2026.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det forventes at et genudbud af værftskontakterne på markedstilpassede vil medføre tilbud der modsvarer de hidtidige estimater inkl. prisfremskrivning.
Omkostningen til et genudbud skal forhandles med vores rådgivere og vil blive tillagt projektomkostningerne.
Budgettet for færgen fastlægges endeligt når alle omkostninger er kendt herunder omkostningerne ved at bygge færgen. De fem kommuner har alle mulighed for at udtræde af indkøbsaftalen såfremt det viser sig, at den endelige pris for færgen bliver for høj. Sker dette skal den enkelte kommune betale sin del af de påløbne omkostninger herunder udviklingsomkostninger. Dette er et normalt vilkår ved færgeanskaffelser og ikke specifikt for standardfærgeprojektet. Svendborg Kommunes andel af de påløbne omkostninger udgør aktuelt 12,440 mio. kr.
Ved budgetforliget for 2024 blev der afsat midler til en årlig leasingudgift på 7,65 mio. kr. for den nye færge fra og med 2026. Fremskrevet til 2025-priser udgør budgettet nu 7,88 mio. kr.
Genudbuddet af værftskontrakten betyder, at byggeprocessen forsinkes i forhold til nuværende tidsplan og idriftsætning af den nye færge vil blive udskudt. Det betyder, at der ikke vil skulle betales en leasingudgift i 2026 hvorfor der kan tilføres kassen 7,88 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 18-03-2025
Udvalget anbefaler indstillingerne over for Økonomiudvalget. V og B var imod.
Venstre og det Radikale Venstre foreslår at levetidsforlænge den eksisterende Højestenefærge ved at installere to nye energieffektive hovedmotorer samt udskiftning af oliefyr med varmepumpe.
Begrundelse:
Venstre ønsker, at kommunen grundigt undersøger muligheden for at opnå en mere klimavenlig og økonomisk ansvarlig løsning gennem en modernisering og levetidsforlængelse af M/F Højestene. Færgens har minimum 10 års drift tilbage i sig.
Med udskiftning af hovedmotorerne, varmepumpe i stedet for oliefyr og installation af lyddæmpere kan CO2-udledningen reduceres betydeligt, ligesom lokale gener i form af støj og partikler mindskes.
Vi mener, at en sådan løsning både vil give en grøn gevinst, være mere skånsom for kommunens økonomi og samtidig udgøre et reelt alternativ til nybyg af en el-færge til over 140 mio. kr.
Vi kan desuden ikke godkende et genudbud af værftskontrakten, når omkostningerne hermed ikke er kendt.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Punktet blev behandlet som punkt 1 på dagsordenen.
Liste V og B foreslår, at levetidsforlænge den eksisterende Højestenefærge ved at installere to nye energieffektive hovedmotorer samt udskiftning af oliefyr med varmepumpe.
Man stemte om dette:
For stemte: 3 (V og B)
Imod stemte: 6 (A, C, F og Ø)
Man stemte herefter om indstillingen fra fagudvalget:
For stemte: 7 (A, C, F, Ø og B)
Imod stemte: 2 (V)
Liste V var imod, idet man ønsker, at kommunen grundigt undersøger muligheden for at opnå en mere klimavenlig og økonomisk ansvarlig løsning gennem en modernisering og levetidsforlængelse af M/F Højestene. Færgens har minimum 10 års drift tilbage i sig.
Med udskiftning af hovedmotorerne, varmepumpe i stedet for oliefyr og installation af lyddæmpere kan CO2-udledningen reduceres betydeligt, ligesom lokale gener i form af støj og partikler mindskes. Vi mener, at en sådan løsning både vil give en grøn gevinst, være mere skånsom for kommunens økonomi og samtidig udgøre et reelt alternativ til nybyg af en el-færge til over 140 mio. kr. Vi kan desuden ikke godkende et genudbud af værftskontrakten, når omkostningerne hermed ikke er kendt.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden.
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne.
- Orientering fra administrationen.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 18-03-2025
Taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende. Jørgen Lundsgaard (B) deltog som suppleant.