Folkeoplysningsudvalg
Referat • 20. december 2023 kl. 17.00
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Godkendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af ”Idrætspolitik – Svendborg Kommune”.
Indstilling
Direktionen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at det overfor Kultur- og Fritidsudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- at godkende ”Idrætspolitik – Svendborg Kommune”
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 7. november 2022 at påbegynde en evaluering af ”Idræt i Svendborg – Idrætspolitik i Svendborg Kommune 2016-2022” med henblik på at lave en revision og justering af politikken. ”Idræt i Svendborg – Idrætspolitik i Svendborg Kommune 2016-2022” blev lavet på baggrund af en omfattende inddragelsesproces af idrættens parter. Derfor er ”Idrætspolitik – Svendborg Kommune” i vid udstrækning en revision, justering og opdatering af den forrige politik.
Processen
”Idrætspolitik – Svendborg Kommune” er udarbejdet i et samarbejde mellem Kultur og Fritid (staben) og Folkeoplysningsudvalget og er blevet til igennem følgende proces:
- Administrationens evaluering af den tidligere politik ”Idræt i Svendborg – Idrætspolitik i Svendborg Kommune 2016-2022” med anbefalinger til justeringer
- 23. august 2023 – Servicetjek af idrætspolitikken (Fagligt oplæg og workshop) - Bred involvering af idrættens aktører og nedsættelse af sparringsgruppe
- Opsamling af input fra Servicetjek
- 12.oktober 2023 – Udsendelse af revideret idrætspolitik til sparringsgruppen
- 24. oktober 2023 – Møde med sparringsgruppen om første udspil
- 6. november 2023 – Andet udspil sendes til sparringsgruppen
- 6.-13. november 2023 – Sparringsgruppen kommenterer andet udspil
- Løbende sparring med Svendborg Talent, Skoleafdelingen og konsulenter i Kultur- og Fritid
- 21.november – 8.december 2023 – Høringsfase: Foreningsbestyrelser, SIS, Haludvalg, Eliterådet, Den Sydfynske Idrætsklynge
Fokuspunkter i revisionen
I arbejdet med revision og udvikling af idrætspolitikken er der tilstræbt en større ensartethed i sprogbrug, struktur og opbygning.
Afsnittet ”Vi gør” formulerer kommunens fundament og nuværende praksis, mens afsnittet ”Vision” udtrykker målet, og afsnittet ”Vi vil” udtrykker de handlinger, som politikken vil understøtte.
”Idrætspolitik – Svendborg Kommune” har som en fornyelse ”Idrættens Maskinrum”, der er en grafisk oversigt over idrættens aktører. Hermed tydeliggøres det for idrættens foreninger og initiativtagere, hvilke aktører, funktioner og kompetencer, der til sammen omsætter idrætspolitikken til handling.
Desuden har følgende punkter været pejlemærker for revisionen:
• Sammenhæng med Svendborg Kommunes udviklingsstrategi (styrkepositioner)
• Tilknytning til arbejdet med udviklingen af Svendborg Kommunes Børne- og ungepolitik og børnesynet heri
• Kommentarer fra idrættens aktører på Servicetjek af idrætspolitikken-workshop:
• Trivsel (fysisk/mentalt)
• Inkluderende fællesskaber
• Fællesskab
• Idrætsmæssig udvikling/udfordring
• Klub/-trænerudvikling
• Tilgodese både aktivt udeliv, outdoor, organiseret, selvorganiseret og spontan idræt
• Bæredygtighed
Høringssvar
Der er kommet høringssvar fra SIS og Eliterådet.
SIS roser processen, finder politikken gennemarbejdet og bakker op om forslaget.
Eliterådet foreslår, at betegnelsen ”outdoor” suppleres af den bredere betegnelse ”Aktivt Udeliv”, som dækker mere bredt over bevægelsesinitiativer i det fri. Desuden foreslår Eliterådet en justering af visionen for ”Bæredygtigt Talentarbejde” med en større vægt på talentarbejde og deltagelse ved ungdomsmesterskaber.
Eliterådets forslag vurderes relevante og er indarbejdet i forslaget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
”Idrætspolitik – Svendborg Kommune” udmøntes indenfor den eksisterende budgetramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Idrætspolitikken indstilles godkendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Orientering fra Kultur- og Fritid om Velfærdsalliancens udmøntning i 2023 samt planer og prioriteringer for arbejdet i 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune indgik i den 1.7 2022 en 5-årig ”Velfærdsalliance” med DBU og DBU Fyn for perioden 2022-2027 bl.a. med midler fra Folkeoplysningen. Formålet med velfærdsalliancen er at lave klubudvikling og løfte velfærdsopgaver i et samarbejde mellem fodboldklubber, DBU og Svendborg Kommune. Velfærdsalliancen indeholder en række indsatser og forløb, som er udviklet af DBU/DBU Fyn. Aftalen er dog dynamisk og kan løbende justeres og tilpasses klubbernes og kommunens behov. Velfærdsalliancens indsatser og forløb tilbydes kommunens klubber og realiseres altid i et samarbejde mellem en eller flere lokale foreninger, repræsentanter fra DBU og relevante kommunale forvaltninger.
Svendborg Kommune har i sin velfærdsalliance valg at fokusere strategisk på indsatser indenfor:
- Beskæftigelse
- Sundhed
- Klubudvikling
- Pigefodbold
- Bold & Bevægelse
Velfærdsalliancen og dens muligheder er blevet præsenteret for formændene i kommunens fodboldklubber på et formandsmøde den 6. marts 2023 af DBU Fyn og Kultur- og Fritid, Svendborg Kommune.
Den 9.maj 2023 blev der desuden afholdt en offentlig underskriftseance og markering af samarbejdet mellem DBU, DBU Fyn omkring Velfærdsalliancen.
Dele af indholdet er enten delvist eller fuldt fondsfinansieret, og selve aftalens struktur er dynamisk.
Økonomisk koster aftalen Kommunen 307.500kr ex moms over en 5-årig periode. Ældreområdet, Sundhedsafdelingen, Dagtilbudsområdet samt Borger og Arbejdsmarkedsafdelingen betaler de enkelte indsatser, mens Folkeoplysningsudvalget finansierer de resterende 137.500kr – dvs. 27.500 om året – som udgør understøttelsen ude i foreningerne.
Udmøntede forløb 2023
”Fodbold for Fremtiden”
Et samarbejde mellem fodboldklubben Sfb, DBU-Fyn og Jobcenteret med fokus på beskæftigelse. Forløbet var en stor succes og sluttede en måned før tid, da hovedparten af de deltagende 14 unge kom enten i beskæftigelse, uddannelse, job eller praktik.
”Bold og Bevægelse”
Et forløb med fokus på glæden ved bold og bevægelse for børn i daginstitution. Forløbet kører i øjeblikket som et samarbejde mellem Hesselager Børnehus, DBU-Fyn, Dagtilbud Svendborg Kommune og Hesselager Fodbold. Forløbet evalueres meget positivt, og der planlægges i øjeblikket yderligere et forløb, der nu også inkluderer børnehaver i Gudme, Gudbjerg og Oure.
Fokus i 2024
Pigefodbold
I starten af 2023 indkalder Kultur- og Fritid i samarbejde med DBU-Fyn kommunens pigefodboldklubber til et netværksmøde. Her deles og drøftes erfaringer, indsatser og ambitioner omkring pigefodbold med særligt fokus på at identificere og udvikle fælles samarbejder og indsatser. På mødet præsenteres også Velfærdsalliancen og DBU’s koncepter med henblik på at sætte indsatser i gang, som giver mening i forhold til at løfte pigefodbold i kommunen.
Sundhed
Kultur og Fritid starter en dialog med Sundhedsafdelingen og relevante parter om, hvordan det kan give mening at bruge Velfærdsalliancen til at løfte opgaver på sundhedsområdet. Det kan fx være ”Fodbold for hjertet” i samarbejde med Senioridræt og en at kommunens fodboldklubber.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Folkeoplysningsudvalget bevillinger i aftaleperioden årligt 27.500 kr. til understøttelser af fodboldaktiviteter i foreningerne i forbindelse med Velfærdsalliancens indsatser.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Foreningen Kombatan Arnis Fyn søger om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening.
Indstilling
Det indstilles, at foreningen Kombatan Arnis Fyn godkendes som ny frivillig folkeoplysende forening i Svendborg Kommune.
Sagsfremstilling
Foreningen søger om at blive godkendt som frivillig folkeoplysende forening og få adgang til at søge ledige tider i kommunale lokaler.
Foreningen er en nyetableret forening for kampsport. Foreningen vil arbejde for at udbrede kampsporten, som er en filippinsk kampkunstform. Foreningens formål er desuden at virke for idrættens fremme og styrke det frivillige foreningsarbejde i Svendborg Kommune for derigennem at fremme den enkeltes og fællesskabets sundhed og trivsel.
Foreningen planlægger to ugentlige træningsaftener af 1,5 times varighed. Træningen fokuserer på teknikker, filosofi og selvforbedring og vil med erfarne instruktører guide medlemmerne gennem trinene i kampsporten. Foreningen vil tilstræbe at skabe et engagerende og støttende miljø, hvor medlemmerne kan udforske og fordybe sig i sporten både på lokalt og globalt plan.
Foreningen har afholdt stiftende generalforsamling og har 9 medlemmer – heraf er der 2 under 25 år.
Foreningen har efter anbefaling fra Kultur og Fritid annulleret et regelsæt med krav til nye medlemmer, da disse ordensregler efter Kultur og Fritids vurdering begrænsede adgangen til foreningen på udemokratisk vis, dvs. foreningen var ikke åben for alle, der tilslutter sig foreningens formål.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af aftenskolernes regnskab for 2022 samt beslutning om bevilling af merforbrug.
Indstilling
- At merforbrug på 30.779 kr. til undervisning og 3.698 kr. til lokaletilskud bevilges.
- At regnskaberne godkendes.
Sagsfremstilling
I Svendborg Kommune var der i 2022 37 godkendte aftenskoler.
33 aftenskoler modtog tilskud til undervisning
2 aftenskoler har kun søgt lokaletilskud
2 aftenskoler har ikke søgt tilskud.
Af de 37 aftenskoler får 14 aftenskoler udbetalt løn via Svendborg Kommune
Regnskab for undervisning:
Undervisning:
Budget 2022 | 3.537.587 kr. | 3.537.587 kr. |
Bevilget tilskud | 3.478.135 kr. |
|
I atl rest | 59.452 kr. |
|
Afviklet i 2022 |
| 2.771.252 kr. |
I alt rest |
| 766.335 kr. |
7 aftenskoler har haft et merforbrug på i alt 30.779 kr.
Samlet mindreforbrug for aftenskolerne på undervisning er i alt 611.829 kr.
Dette skyldes, at der er søgt tilskud til flere timer end der er afviklet. Samt at flere aftenskoler har været ramt af eftervirkninger fra Corona.
1 aftenskole har ikke anvendt deres tilskud, men har fået finansieret afvikling af foredrag fra anden side.
1 aftenskole fik ikke undervisning i gang i 2022.
1 aftenskole har anvendt muligheden ekstraordinært tilskud til deltagerbetaling for 7.-12. deltager. Tilskuddet var gældende i 2022 som hjælp til at få gang i efterskolerne efter corona.
3 aftenskoler har anvendt fleksible tilrettelæggelsesformer.
13 aftenskoler har haft et mindreforbrug på 10% puljen på i alt 89.566 kr.
Regnskab for lokaletilskud:
Lokaletilskud:
Budget 2022 | 481.890 kr. | 481.890 kr. |
Bevilget tilskud | 487.336 kr. |
|
I alt rest | -5.446 kr. |
|
Afviklet |
| 214.519 kr. |
I alt rest |
| 267.371 kr. |
3 aftenskoler har haft et merforbrug på i alt 3.698 kr.
9 aftenskoler har haft et mindreforbrug på i alt 303.921 kr. (netto)
15 aftenskoler har ikke søgt lokaletilskud. Nogle er i kommunale lokaler og andre har gratis ordninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det samlede regnskab for Folkeoplysningsudvalgets område er opgjort pr. 31.12.2022 og mindreforbruget på folkeoplysningsudvalgets område er delvist indgået i regnskabsafslutningen for hele Kultur- og Fritidsudvalgets område.
Mindreforbrug for 2022 vil indgå i regnskabsafslutning for 2023.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Folkeoplysningsloven
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 22-11-2023
Udsat til næste møde.
Anne Katrine, Kurt, Sorknæs, Ellen Johanne Petersen og Henrik Fløytrup var fraværende.
Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende, som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Regnskab for lokaletilskud 2022 for de frivillige folkeoplysende foreninger fremlægges til godkendelse.
Indstilling
Det indstilles, at regnskabet godkendes.
Sagsfremstilling
I 2022 var der i Svendborg Kommune 52 foreninger, der modtog tilskud til egne eller lejede lokaler. Regnskabet for lokaletilskud inklusive bådpladsleje for 2022 opgøres således:
Bevilget lokaletilskud 2022 | Aconto 2022 | Efterregulering udb 2023 |
2.249.361 kr. | 1.653.322 kr. | 596.039 kr. |
7 foreninger har fået udbetalt for meget aconto i 2022 i forhold til deres lokaletilskudsregnskab. Det betyder, at der foretages modregning i deres acontobeløb i 2023.
Samlet beløb til modregning udgør 109.249 kr.
Der vedlægges bilag med oversigt over foreningerne med beregnet tilskud, udbetalt acontobeløb og reguleringsbeløb til udvalgets godkendelse.
Den økonomiske ramme for lokaletilskud til de frivillige folkeoplysende foreninger i 2022:
| Budget 2022 | Forbrug 2022 | Rest 2022 |
Lokaletilskud til egne og lejede lokaler | 2.882.190 kr. | *1.821.429 kr. | 1.060.761 kr. |
Tilskud til halrum i kommunal/selvejende haller | 414.178 kr. | 518.543 kr. | -104.365 kr. |
Tilskud til halrum i private haller | 1.970.160 kr. | 1.904.323 kr. | 65.837 kr. |
Lejebeløb vedr. kontrakthaller (Gudme, Stenstrup Gymnasiehallen, Svendborg Golfklub) | 3.278.330 kr. | 2.941.209 kr. | 337.121 kr. |
Overførselsmidler | 92.111 kr. | 0 | 92.111 kr. |
Samlet Budget/Forbrug/Restbeløb vedr. tilskud til halrum og lokaler |
8.636.969 kr |
7.185.504 kr. |
1.451.465 kr. |
*= Forbruget i 2022 er incl. reguleringsbeløb fra regnskab 2021.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det samlede regnskab for Folkeoplysningsudvalgets område er opgjort pr. 31.12.2022 og mindreforbruget på folkeoplysningsudvalgets område er delvist indgået i regnskabsafslutningen for hele Kultur- og Fritidsudvalgets område.
Mindreforbrug for 2022 vil indgå i regnskabsafslutning for 2023.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 22-11-2023
Tal blev forelagt til endelig godkendelse i december mødet.
Anne Katrine, Kurt, Sorknæs, Ellen Johanne Petersen og Henrik Fløytrup var fraværende.
Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende, som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Indstillingen blev godikendt.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.
Beslutningstema
Orientering til udvalget.
Sagsfremstilling
FORMAND:
- Svendborg Kommune er inviteret til deltagelse som følgegruppe i forskningsprojekt ”Foreningers udvikling og betydning i Danmark”
Center for forskning i idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet og Videncenter for Folkeoplysning har modtaget en bevilling på 5.270.905 kr. fra Trygfonden til at analysere det danske foreningslivs udvikling, betydning og samfundsmæssige rolle i perioden 2024-2026.
En stor del af dataindsamlingen kommer til at foregå på Fyn, Langeland og Ærø.
Ultimo januar er der indkaldt til 1. møde. - Yderligere evaluering af brobygning via fitness.
- Rehab golf – stor opbakning fra kommune og organisationer. 15 personer har været igennem systemet og 10 er fortsat efter forløb.
- Ingen indstillinger indkommet til frivilligprisen – yderligere kampagne igangsættes.
OBS det anbefales at anvende Diablo. - Fokuspuljen – skulle have nyt tema for 2024. Dette er udsat, da vi primo 2024 skal se på puljekataloget og evt. sammenlægge nogle puljer.
- Sportslørdag 20. januar 2024 – her uddeles også priser. Der inviteres til spisning, men kræver tilmelding.
- Det undersøges om der er krav/behov for revidering af Folkeoplysningspolitikken.
Evt. nedsætte et lille udvalg som kunne gennemgå politikken og komme med en vurdering.
UDVALGSMEDLEMMER:
INFORMATION FRA BESTYRELSER MV.
Information fra Sport og Idræt i Svendborg (SIS)
Har valgt personer til fagjury til prisuddelingen.
Arbejder med SIS’ rolle nu og i fremtiden
SPULT kører fortsat fint. Åben Skole samarbejdet kører ikke helt efter planen.
Arbejder videre omkring hjertestartekurser.
Information fra Haludvalget.
Invitation til Christian til Haludvalgesmøde.
Information fra Samrådet for aftenskolerne
AOF kan tilbyde SIS at afvikle hjertestarterkurser
Information fra Børne- og Ungdomskorps (Spejderne)
Afbud til mødet fra området.
Information fra Ungdomsskolens bestyrelse
Sæsonafslutning i dag. Inviterer gæster/forældre til afslutningen.
Elevforum omfatter elevråd fra folkeskoler incl. privatskoler. De unge har selv startet en drøftelse af forskellen mellem folke- og friskoler.
De unge er meget engageret og der er rekrutteret medlemmer fra elevråd til ungeråd og bestyrelse
Projekt Pusterummet i samarbejde med skolerne – nogle unge har svært ved at komme i skole. Med den ekstra støtte er der opnået 100% fremmøde. Desværre løber projektet kun til 31.12.23.
Skrappe drenge rundt omkring i lokalsamfundene – udfordret på adfærd.
Karantæne fra aktiviteter har virket positivt.
Information fra Forsamlingshusudvalget
Puljeradministration – renoverinspuljen udsat for besparelser, men der forsøges forsat at holde tilskudsprocenterne til energibesparende foranstaltninger og renoveringer.
Efter ny administrationspraksis for grundskyld skal husene nu selv indberette deres grundskyld til kommunen for at få dækket udgiften.
Administrationen:
Præsentation af Kultur- og Fritidschef Christian Barding.
Deltager fremadrettet i Folkeoplysningsudvalgets møder.
Det er endelig besluttet, at Kultur og Fritid flytter til Rådhuset, Ombygning af lokaler er pabegyndt.
Forventet flytning apr./maj 2024.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 20-12-2023
Orienteringen taget til efterretning.
Rasmus Feldenbjerg Drabe, Herdis Linde Jensen, Karin Olsen og Michael Maagaard Hansen var fraværende.