Folkeoplysningsudvalg
Referat • 23. maj 2024 kl. 15.00
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Godkendt.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Ansøgning om ekstraordinært lokaletilskud i regnskabsår 2022 pga. forhøjede energipriser.
Sagsfremstilling
Folkeoplysningsudvalget besluttede på møde den 17.11.2022 i forbindelse med beslutning om bevilling af tilskud til aftenskoler for 2023 at hæve timesatsen for lokaletilskud fra 43 kr. til 96 kr., da foreningerne har øgede lejepriser og energiudgifter.
I behandlingen af sagen drøftede udvalget, om stigningen skulle gælde med tilbagevirkende kraft, da energiudgifterne i 2022 også havde været forhøjede.
Det blev ikke besluttet, men udvalget tilkendegav, at foreninger ville kunne søge om dækning af forhøjede lokaleudgifter efterfølgende, såfremt der var et behov.
Folkeakademiet Sydfyn søger om ekstraordinært lokaletilskud for 2022 på 18.391 kr. til dækning af øgede energipriser for afvikling af 347 lektioner i 2022.
Det ekstraordinære lokaletilskud er beregnet ud fra forskellen på timesatsen for 2022 til 2023.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det kan forventes, at der kan komme yderligere ansøgninger.
Udgiften vil kunne indeholdes inden for udvalgets budgetramme for 2024.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Tilskud på 18.391 kr. bevilget.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Ansøgning om bevilling af 50.000 kr. til afvikling af Prisfesten 2025.
Sagsfremstilling
Efter afviklingen af Prisfesten 2023 (afholdt i 2024) ønskede Kultur- og Fritidsudvalget en evaluering af prisfesten og fastsættelse af ramme for kommende prisfest.
Med udgangspunkt i ressourcetrækket på opgaven med at arrangere Prisfesten fra A til Z, ønsker Administrationen at begynde på opgaven primo september 2024.
Derfor søger Administrationen, i lighed med tidligere år, allerede nu om tilskud fra Folkeoplysningsudvalget på kr. 50.000, - til afvikling af Prisfesten 2025.
Evaluering
Ved prisfesten den 1. marts 2024 deltog 360 gæster til selve prisuddelingen, heraf 165 interesserede borgere, de nominerede, deres gæster og personligt inviterede.
Ved receptionen i Symfonien deltog 72 inviterede gæster. Receptionen var et nyt tiltag og erstattede den foodtruck, der var entreret med i 2023, som det ikke var gangbart at fortsætte med. Formålet med receptionen var at give de nominerede en særlig hyldest forud for prisuddelingen i form af en let anretning, foto på rød løber og mulighed for at møde de fagjurymedlemmer, der havde nomineret dem.
Til de tre idrætspriser var der i alt 35 indstillinger. Til de tre kulturpriser var der i alt 31 indstillinger. Til de to spejderpriser var der i alt syv indstillinger og til den frivillige folkeoplysende pris var der to indstillinger. De fire fagjuryer havde efterfølgende udpeget 26 nominerede og 9 prisvindere.
De to ungdomstalentpriser modtog et rejselegat og de syv øvrige prismodtagere en bronzestatuette lavet af den lokale skulptør Sven Hansen.
Prisfesten er for nuværende blevet evalueret internt af administration og af repræsentanter fra eksterne samarbejdspartnere. (Der evalueres med spejderne (BUS) på særskilt møde).
Hovedpointer i administrationens evaluering:
- Overordnet stor tilfredshed med selve afviklingen af årets prisfest.
- Gerne fastholdelse af Ollerup Efterskole som venue. Der opleves en stor vilje til samarbejde fra skolens side, og afviklingen bliver nemmere for alle parter ved et kendt sted.
- Ollerup Efterskole opleves også som en passende ramme i forhold til størrelse og deltagerinteresse (ca. 400 personer).
- Et opmærksomhedspunkt er, at der er tale om et stort ressourcetræk fra administrationen over en lang periode (oktober-marts)
- Der bør findes midler til honorering af frivillige til praktiske opgaver på afviklingsdagen.
- Mindre tilfredshed med oplevelsen af manglende interesse, trods stor kommunikationsindsats, for at indstille kandidater. Ansvaret for at indhente indstillinger kunne forsøgsvis uddelegeres til hhv. SIS, BUS, FOU. Kulturen kan repræsenteres af Kulturledernetværket.
Hovedpointer fra evaluering med eksterne samarbejdspartnere (SIS, FOU og kulturinstitutioner):
- Stor tilfredshed med årets prisfest. ”Koncerten” er et velegnet sted ift. antal deltagere og en flot programafvikling. Fint varieret program med brug af lokale talenter. Husorkester og værter er med til at give en professionel afvikling.
- Fint at prisfesten først ligger efter vinterferien (uge 8)
- Fint med reception som en særlig anerkendelse til de nominerede. Forslag til forbedringer ift. bespisning og modtagelse af gæster.
- Delte meninger om alle de nominerede skal på scenen, eller kun vinderne – og hvor lang præsentationen skal være.
- Delte meninger om prisen skal have et have et andet prisniveau, om talenterne også skal have en statuette og om statuetten skal ændre udtryk. Det kunne også være forskellige kunstværker fra år til år, men genkendelighed betyder også meget.
- Der skal fortsat uddeles tre priser på kultur- og idrætsområdet, samt en frivillig folkeoplysende. Det bør drøftes med BUS, om der kun skal uddeles én spejderlederpris. Knoklere vil kunne indstilles til den frivillige folkeoplysende pris.
- De eksterne samarbejdspartnere lægger op til, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om selve prisen (statuetten) skal ændre udtryk, og om de to talentpriser skal på niveau med de øvrige priser.
Kommende prisuddeling
Som ramme for den kommende prisfest foreslår administrationen at,
- Prisfesten afvikles i Koncerten på Ollerup Efterskole i perioden februar/marts 2025
- Der afholdes en reception forud for prisuddelingen med deltagelse af nominerede, Kultur- og Fritidsudvalget med ledsagere, fagjurymedlemmer, borgmesteren, direktør for Børn- unge, kultur og fritid, kultur- og fritidschefen (Symfonien kan rumme 70-80 personer)
- Kultur- og Fritidsudvalget afklarer, hvilke priser de vil uddele, da der også er hensyntagen til sponsorer og samarbejdspartnere.
- Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, om der skal ændres i antal priser, der uddeles og om statuettens form, udtryk og pris skal ændres og om de to talentpriser også skal være statuetter.
Regnskab 2024 og Budget 2025 for kommende prisfest
Udkast til budget for prisfesten med udgangspunkt i fortsættelse af nuværende koncept i Koncerten på Ollerup Efterskole og med bespisning af de nominerede i form af en reception:
| Regnskab 2024 | Budget 2025 | Bemærkninger |
Statuetter og buketter til 9 prismodtagere | 54.000 | 62.000 | Hvis to ungdomstalentpriser skal have samme niveau som de øvrige priser. |
Teknik og afvikling | 53.000 | 53.000 |
|
Leje af venue og udsmykning | 25.000 | 25.000 |
|
Bespisning og forplejning backstage og møder | 18.000 | 25.000 | Flere receptionsgæster. |
Underholdning og konferencier* | 55.000 | 75.000 | Pris for underholdning kan nedskrives. |
Honorar til frivillige (bar og oprydning) | 3000 | 6.000 | Mere behov for frivillig hjælp til afvikling. |
PR | 34.000 | 34.000 |
|
I alt | 242.000 | 280.000 |
|
Kommunal ramme til finansiering:
Der er årligt afsat 90.000 kr. som kommunal ramme til finansiering af prisfesten. Dertil kommer der uforbrugte midler fra underskudsgaranti på ca. 90.000 kr.
Desuden forventet finansiering fra SIS, FOU og private fonde på i alt 105.000 kr.
I 2024 var der et markedsføringssamarbejde med Fynske Medier.
*Løn til konferencier var finansieret via samarbejdsaftale mellem Svendborg Sommerrevy Rottefælden og Svendborg Kommune.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Drøftet. Udvalget anerkender administrationens udmeldte rammer for prisfestens gennemførelse i 2025 og imødeser et endeligt oplæg med udgangspunkt i drøftelserne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgiften skønnes at kunne dækkes af puljemidlerne for Budget 2024.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
50.000 kr. til Prisfesten til afvikling i foråret 2025 blev bevilget.
Evalueringen blev drøftet og flere forhold blev vendt bla.:
- hvorvidt prisen skal være ens for alle de priser der gives.
- skal priserne fortsat være statuetter
- opmærksomhed på, at pengegaver skal beskattes
- problematikken med at finde kandidater
- genoverveje prisens form, fejre foreningslivet i stedet for pris til enkelte
Der var overvejende enighed om at fortsætte med samme koncept og i de samme rammer. Det virker godt, og der er et virkelig godt samarbejdet med Ollerup Efterskole.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Svendborg Sportsfiskerforening søger om tilskud på 7.500 kr. til indkøb af materialer til fremstilling af fiskegrej.
Sagsfremstilling
Svendborg Sportsfiskerforening søger tilskud til indkøb af materialer, som skal bruges til støbning og maling af blink og wobler, bygning af spinner samt materiale til fluebinding.
Foreningen afholder juniorklubaften om mandagen i perioden fra oktober 2024 til december 2025. På disse klubaftener i den mørke tid, hvor fiskeri ikke er muligt, vil foreningen lære de unge at lave eget fiskegrej.
Foreningen afholder selv udgifter til en mindre ændring af værksted.
Foreningen budgetterer med et mindre underskud i 2023-2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Tilskuddet kan finansieres fra Folkeoplysningsudvalgets pulje til forenings- og fritidsliv.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Tilskud på 7.500 kr. blev bevilget.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af ansøgning fra Ulbølle SG&I, Egebjerg Fodbold, til renoveringspuljen for foreningsejede klubhuse 2024.
Indstilling
Underudvalget indstiller:
- At der bevilges 105.300 kr. fra renoveringspuljen til foreningsejede klubhuse til konvertering af gasfyr til varmepumper i klubhuset i Ulbølle.
Sagsfremstilling
Renoveringspuljen kan søges til udvendig renovering af foreningsejede klubhuse samt indvendig og udvendig energirenovering af klubhuse/-lokaler.
Der er 2 ansøgningsrunder med ansøgningsfrist 1. marts og 1. oktober.
På april-mødet besluttede udvalget efter indstilling fra underudvalget at bevilge i alt 102.900 kr. til 4 foreninger efter forudgående ansøgning til puljens 1. runde i 2024.
Ulbølle SG&I, Egebjerg Fodbold, havde samtidig indsendt ansøgning til puljen vedrørende nye vinduer og døre til klubhuset, men trak efterfølgende ansøgningen tilbage, da bestyrelsen i Ulbølle SG&I havde vurderet, at det ville give en større energireduktion at etablere ny varmeforsyning i form af varmepumpe i stedet for gasfyr.
Ulbølle SG&I, Egebjerg Fodbold har indhentet to sammenlignelige tilbud. Billigste tilbud på varmepumper mm samt overslag på VVS arbejde i forbindelse med etablering af anlægget udgør i alt 131.625 kr. Heraf skal klubben selv afholde 20% af udgifterne.
Der søges om i alt 105.300 kr. fra puljen.
Forening | Renoveringens art | Ansøgt beløb | Indstillet beløb |
Ulbølle SG&I, Egebjerg Fodbold | Nyt varmeanlæg - fra gas til varmepumpe | 105.300 kr. | 105.300 kr. |
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Renoveringspuljens saldo efter 1. runde 2024 | 389.445 kr. |
Bevilling varmeanlæg Ulbølle SG&I | -105.300 kr. |
Rest til bevillinger 2. runde 2024 | 284.145 kr. |
CO2-Konsekvensvurdering
Udskiftning af varmeanlæg fra gas til luft-til-luft-varmepumpe vil reducere CO-2 udledning.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Indstillingen blev godkendt.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Orientering om Sommerferieaktiviteter 2024
Sagsfremstilling
De indkomne ansøgninger til sommerferieaktiviteter blev godkendt på Folkeoplysningsudvalgets møde d. 29. april 2024. Der er efterfølgende kommet yderligere 3 ansøgninger samt en ansøgning om materialetilskud fra en enkelt forening.
For at give foreningerne mulighed for at starte promovering af deres sommerferieaktiviteter, er de sidste ansøgninger blevet godkendt administrativt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Som følge af de ansøgte aktiviteter går puljen i minus 6.918 kr.
Erfaringsmæssigt bliver alle de søgte bevillinger ikke brugt fuldt ud og der ender oftest med at være et overskud efter de tildelte beløb.
Budget 2024 | 213.262 kr. |
Grafisk materiale, hjemmeside mm. | 35.000 kr. |
Til bevillinger | 178.262 kr. |
Forbrug uge 7 | 33.360 kr. |
Rest til sommer- og efterårsferie | 144.902 kr. |
Ansøgt Sommerferieaktiviteter | 151.820 kr. |
Resultat i alt | -6.918 kr. |
Et eventuel underskud skønnes at kunne indeholdes inden for Folkeoplysningsudvalgets samlede ramme for 2024.
Sagen afgøres i
Folkeoplysningsudvalget
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Taget til efterretning.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af regnskab for Samrådets for Folkeoplysnings kursuspulje 2023.
Indstilling
Administrationen indstiller:
- At regnskabet godkendes og mindreforbrug overføres til 2024.
Sagsfremstilling
Kursuspuljens saldo pr. 1. januar 2023 | 82.523 kr. |
|
Tilskud overført incl. rente | 33.235 kr. |
|
I alt kursuspulje |
| 115.758 kr. |
Ubetalt til kurser i 2023 | 32.890 kr. |
|
Skyldig pr. 31. januar 2022 | 2.087 kr. |
|
|
|
|
Saldo pr. 31. december 2023 |
| 80.781 kr. |
Udbetaling af tilskud er fordelt på 5 aftenskoler.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Indstillingen blev godkendt.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.
Beslutningstema
Godkendelse af regnskab for Kursus- og Talentpuljen 2023.
Indstilling
Administrationen indstiller:
- At regnskaberne godkendes og mindreforbrug overføres til 2024,
Sagsfremstilling
Kursuspuljen:
Saldo pr. 1. januar 2023 var 431.504 kr. Der er tilført puljen kr. 307.884 kr.– i alt 739.388 kr.
Samlet udbetaling til kurser er 162.571 kr. fordelt på 166 kursister i 200 kursusdage.
Udbetalt til Motivu 60.439 kr.
Saldo pr. 31.12.2023 er 573.287 kr.
Talentpuljen:
Saldo pr. 1. januar 2023 var 416.106 kr. Der er tilført puljen kr. 190.343– i alt 606.449 kr.
Samlet udbetaling til talenter er 188.500 kr. fordelt på 72 talenter i 9 foreninger.
Saldo pr. 31.12.20232 er 417.949 kr.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Indstillingen blev godkendt.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende
Beslutningstema
Information til udvalget.
Sagsfremstilling
Formanden:
Høringsskrivelser vedr- Kloge m2. 4 steder har berøring ind i folkeoplysningen:
Foreningshuset Færgegården
Foreningshuset Bagergade
Oure sportsplads
Svendborg Ridehus
Medlemmerne opfordres til at sende kommentarer der kan indgå i høringssvar til kulturogfritid@svendborg.dk – gerne inden den 6. juni og senest den 9. juni.
Kommentarer fra mødet:
- Søspejderne har opbevaring af materiel på færgegården og vil få svært ved at finde alternativ
- Færgegården er fuldt booket med mange foreninger. Forslag om anvendelse af Frivillighuset er ikke gangbart, da de i forvejen er besat
- Bagergade – er fuldt besat af bevægelsesaktiviteter. Det vil blive umuligt at finde bevægelsesrum til erstatning
- Problematisk med salg af areal ved Svendborg Ridehus, da ridehuset er betingelse for af Svendborg Rideklubs aktiviteter
Overførsler fra 2023 til 2024 er endnu ikke afklaret.
Kultur- og Fritidsudvalget anmoder om at Folkeoplysningsudvalget finansierer Get2Sport ansættelsen (ca. 270.000 kr. årligt) og det merforbrug (ca. 70.000 kr.) der tegner sig i 2025 i forbindelse med bevilling af Fritidspas.
Udvalget er positivt stemt for ovenstående.
Formanden og administrationen udarbejder økonomisk oversigt til junimødet.
UDVALGSMEDLEMMER:
INFORMATION FRA BESTYRELSER MV.
Information fra Sport og Idræt i Svendborg (SIS)
SIS har konstitueret sig. Karin fortsat formand
Bestyrelsen har ændret i takster for tilskud fra Kursus- og Talentpuljer.
Fonde.dk inviteres til afvikling af kursus om fondsansøgninger i efteråret 2024.
SIS arrangerer kurser for alle foreninger i brug af hjertestartere m.v. i efteråret 2024.
SIS-bestyrelsen arbejder fortsat med at definere deres arbejde og indsatser.
Information fra Haludvalget.
Intet at berette
Information fra Samrådet for aftenskolerne
Besluttet til at holde en åben foreningsdag - kom og prøv foråret 2025
Arbejder på projekt fritidspas til voksne.
Information fra Børne- og Ungdomskorps (Spejderne)
Arbejder på høringssvar vedr. lokaler på Færgegården.
Information fra Ungdomsskolens bestyrelse
Sommerferie nærmer sig
Elevforum har holdt møde med BUU.
Møde med nordiske samarbejdspartnere. Ved at planlægge sommerrens besøg i Bodø.
Ung har lavet en bog om sabbatår
Unge har udgivet tegneserie på Forlag. Kan lånes på biblioteket.
Musikfestival for pigebands på Båring efterskole
Information fra Forsamlingshusudvalget
Intet at berette
Administrationen:
Holdet for Kultur og Fritid er sat.
Randi Zimling er ansat som administrativ medarbejder,
Dorte Nielsen er fortsat i en seniorstilling
Pernille Laier Larsen er ansat som fritidskonsulent.
Laurits Mader er ansat som Get2sport medarbejder i Svendborg NØ.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 23-05-2024
Orienteringen taget til efterretningen.
Henrik Fløytrup og Rasmus Feldingbjerg Drabe var fraværende.