Handicaprådet
Referat • 24. marts 2021 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Godkendt.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Intet.
Beslutningstema
Handicaprådet har ønsket at blive orienteret om Regeringsudspillet ”Børnene først”.
Sagsfremstilling
Regeringen præsenterede den 28. januar 2021 udspillet ”Børnene først”, der indeholder 43 punkter. Regeringen skrev i samme anledning, at de 43 punkter ”tilsammen skal styrke børneområdet, bl.a. med en tidligere indsats over for børn, der udsættes for svigt. Udspillet skal blandt andet sikre, at samfundet griber tidligere ind, at udsatte børn får bedre hjælp, og at børn i højere grad bliver inddraget i deres egne sager”.
På mødet gemmengås udspillet, der kan tilgås her: https://sm.dk/publikationer/2021/jan/regeringsudspil-boernene-foerst
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Sigrid Andersen og Christian Reventlow gennemgik regeringsudspillet. Slides fra gennemgangen udsendes efterfølgende til Handicaprådets medlemmer. Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
Høring af beretning om registrering og behandling af magtanvendelser i 2020 på det sociale område.
Sagsfremstilling
Socialafdelingen Myndigheds beretning om registrering og behandling af magtanvendelser på det sociale område for 2020 er sendt i høring hos Handicaprådet forud for behandlingen i Social- og Sundhedsudvalget den 13. april 2021.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Hasse Jacobsen gennemgik det fremsendte høringsmateriale, herunder udviklingen i magtanvendelser fra 2019 til 2020.
Handicaprådet tog ’Beretning om registrering og behandling af magtanvendelser i 2020 på det sociale område’ til efterretning.
Beslutningstema
Opfølgning på tidligere afgivne høringssvar og politiske beslutninger.
Sagsfremstilling
- Høringssvar vedr. businesscase udbud Parykker – der er endnu ingen tilbagemelding vedrørende dette høringssvar.
- Årsrapport vedrørende tilsyn – behandlet på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 9. marts 2021. Udvalget godkendte rapporten.
Beslutningstema
Orientering om Svendborg Kommunes praksis for observation af handicappede borgere med henblik på visitation til indsatser efter Serviceloven.
Sagsfremstilling
Handicaprådet har - på baggrund af DR’s fokus på kommunens praksis i forhold til at observere borgere - anmodet om en redegørelse for kommunens praksis på området, herunder udfaldet af eventuelle ankesager i denne forbindelse.
Endvidere ønskes en drøftelse af mulige alternativer samt en drøftelse af, hvordan den benyttede praksis hænger sammen med kommunens handicappolitik, og om der findes politisk godkendte retningslinjer på området.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Hasse Jacobsen redegjorde for praksis i Svendborg Kommune, herunder også om kommunens kvalitetsstandard på området. Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
Henvendelse fra KL om at sætte borgerinddragelse på dagsordenen.
Sagsfremstilling
KL har henvendt sig til de kommunale handicapråd med henblik på at få styrket borgerinddragelsen og tilliden mellem mennesker med handicap og kommunen. Ved en live-event den 24. februar 2021 lancerede man fem principper og en række anbefalinger for god borgerinddragelse på handicapområdet.
De kommunale handicapråd er et vigtigt bindeled mellem kommunen og de enkelte borgere med handicap og deres pårørende, og er dermed afgørende for at få styrket dialogen mellem parterne. KL håber med sin henvendelse, at Handicaprådet vil sætte de nævnte principper og anbefalinger på dagsordenen og drøfte, hvordan rådet kan styrke samarbejdet mellem kommune og borger.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Handicaprådet ønsker en mere indgående drøftelse af de fem principper om tillid og borgerinddragelse på et senere møde. Herunder også en drøftelse af, hvordan principperne kan tænkes ind i en fremtidig revidering af Handicappolitikken.
Beslutningstema
Drøftelse af stifinder-funktion – Pårørenderådet på handicapområdet ønsker, at Handicaprådet drøfter stifinder-funktion.
Sagsfremstilling
Pårørenderådet på handicapområdet har drøftet stifinderfunktion. En funktion der er etableret i flere kommuner. En stifinder kaldes også pårørendekonsulent, pårørenderådgiver eller pårørendevejleder og er en person, der kan hjælpe og støtte pårørende til borgere med langvarig fysisk eller psykisk sygdom, handicap, aldersbetingede funktionsnedsættelser eller misbrug.
Stifinderen kan tilbyde personlige samtaler, vejledning og sparring omkring netop det, den pårørende aktuelt har brug for at tale om. Det kan være konkrete bekymringer, den pårørendes trivsel, og hvordan man passer på sig selv som pårørende i en dagligdag med praktiske udfordringer eller følelsesmæssige reaktioner. Stifinderen kan aflægge et hjemmebesøg.
Stifinderen kan desuden hjælpe med at finde vej i kommunale tilbud, så pårørende nemmere kan finde vej til de relevante kommunale muligheder for støtte eller tilbud i frivillige sociale foreninger.
I de kommuner, der allerede har en stifinder, har man i samspil med handicaprådet understreget vigtigheden af, at samtlige forvaltninger får en kontakt til stifinderen, der skal arbejde tværgående, så der ikke er flere indgange til kommunen.
Stifinderen skal således have en bred funktion, der dækker over alle forvaltningens borgergrupper, og stillingen er forankret under økonomiudvalget, der én gang årligt skal have status på arbejdet. Det er forventningen fra kommunerne, at man på sigt kan spare ressourcer og øge trygheden for berørte borgere og deres pårørende.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Hasse Jacobsen orienterede om Pårørenderådet på handicapområdet samt om andre kommuners erfaringer med stifinder/pårørenderådgiver/ pårørendevejleder.
Handicaprådet besluttede at invitere Pårørenderådet til det kommende Handicaprådsmøde med henblik på en nærmere drøftelse af et fremtidigt samarbejde, herunder ønsket om en stifinderfunktion. Samtidig foreslår Handicaprådet, at det frivillige område tænkes ind i forhold til en eventuel kommende stifinderfunktion.
Beslutningstema
Handicaprådets årlige dialogmøde med Byrådet.
Sagsfremstilling
Handicaprådet udsatte på grund af COVID-19 restriktionerne sit årlige dialogmøde med Byrådet i 2020. På sit møde den 21. januar 2021 besluttede Handicaprådet at afholde dialogmødet i slutningen af maj 2021.
På mødet præsenteres forslag til program og endelig dato for mødet.
Beslutning i Handicaprådet den 24-03-2021
Datoen for dialogmødet blev fastsat til den 1. juni 2021, kl. 16.30 – 18.30. Der vil snarest blive udsendt kalenderinvitation til mødet.
Temaet for mødet er Lighed i Sundhed.
Hasse Jacobsen har aftalt, at chefkonsulent Jannie Bruun Andersen, DH deltager med et oplæg. Endvidere vil områdeleder Lotte Hemmingsen og sundhedsfaglig konsulent Nina Adel Vitale fra Socialafdelingen Botilbud deltage med oplæg.
Sagsfremstilling
Orientering fra kommunen:
- Hasse Jacobsen orienterede om status på COVID-19 situationen i Svendborg, herunder at man den 25. marts 2021 starter vaccination på botilbuddene. 2. vaccination vil foregå den 15. april 2021. Når 80% af beboerne er færdigvaccineret, kan besøgsrestriktionerne ophæves.
Endvidere orienteredes om aftale med Region Syddanmark om PCR-test af både personale og beboere på tilbuddene.
Orientering fra DH:
- Christian Reventlow orienterede om, at han overtager formandskabet i DH i stedet for Birgit Jensen. Både Birgit Jensen og Christian Reventlow fortsætter i Handicaprådet som repræsentanter for DH.
Sagsfremstilling
Hasse Jacobsen orienterede om at punktet vedrørende ministermålet om ’Flere personer med handicap skal i beskæftigelse’ vil blive dagsordenssat på Handicaprådets næste møde i maj 2021.
- - - -
Birthe Stjernegaard spurgte til Svendborg Kommunes sagsbehandlingstid for bevilling af handicapbil. Hasse Jacobsen oplyste, at sagsbehandlingstiden kan være op til 12 måneder. Efter mødet er det undersøgt, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid i 2020 var 40 uger.
- - - -
Frank Edelberg og Christian Reventlow rejste spørgsmål vedrørende reparation af hjælpemidler. Hasse Jacobsen undersøger dette nærmere, og det aftaltes samtidig at dagsordenssætte punktet på det kommende Handicaprådsmøde med henblik på deltagelse af sektionsleder Mette Hviid Boris.
Sagsfremstilling
I det omfang der er overskud af vacciner på vaccinationscentret på Ryttervej vil borgere og medarbejdere fra kommunens tilbud blive tilbudt vaccination, således at vacciner ikke går til spilde.