Handicaprådet
Referat • 21. marts 2024 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Godkendt.
Sagsfremstilling
Henvendelse fra Center for Ejendomme og Teknisk Service (CETS) vedrørende projektet ’Natur for alle’. I forbindelse med projektet ønsker CETS at synliggøre 2-5 ruter, som er tilgængelige eller særligt egnede for folk med funktionsnedsættelser.
Estrid Heldager orienterede kort om henvendelsen.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutningstema
Årsrapport vedrørende tilsyn.
Sagsfremstilling
I henhold til lovgivningen skal der føres tilsyn med tilbuddene på senior-, social- og sundhedsområdet. Tilsynets formål, opgave og form defineres nærmere i henholdsvis Retssikkerhedsloven, Socialtilsynsloven, Serviceloven og Sundhedsloven.
Der foretages derfor en række forskellige tilsyn med tilbuddene. Alt efter tilsynskompetencen gennemføres tilsyn enten af Socialtilsyn Syd, Styrelsen for Patientsikkerhed eller kommunens egne konsulenter.
Det overordnede formål med tilsynene er at påse, at borgerne modtager den hjælp, de er berettiget til samt at vurdere patientsikkerheden.
Administrationen udarbejder på baggrund af tilsynsrapporterne en årlig rapport til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget om de tilsyn, der er gennemført i det forudgående år. Formålet med årsrapporten er at give et overblik over resultaterne af de tilsyn, der er blevet udført i 2023, og hvilke udfald tilsynene har haft i de enkelte tilbud.
Rapporten sendes i høring i Handicaprådet forud for behandlingen i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget den 2. april 2024.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog årsrapporten til efterretning.
Beslutningstema
Beretning om registrering af magtanvendelser 2023
Sagsfremstilling
Beretning om registrering af magtanvendelser i 2023 på Socialområdet og Ældreområdet i Svendborg Kommune fremsendes til høring i Handicaprådet forud for behandlingen i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget den 2. april 2024.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog beretningen til efterretning.
Beslutningstema
Høring af beretning om registrering og behandling af magtanvendelser i 2023 på det sociale område under Familie, Børn og Unge.
Sagsfremstilling
Administrationen i Familie, Børn og Unge modtager indberetninger om brug af magtanvendelse fra kommunale døgntilbud og specialiserede plejefamilier ift. anbragte børn og unge hvor kommunen er driftsherre. Ligeledes modtages der indberetninger fra Svendborg Heldagsskole. Der er ikke krav om indberetning og registrering af magtanvendelser for børn og unge på Svendborg Heldagsskole, men administrationen foretager alligevel registrering af eventuelle magtanvendelser.
Indberetningerne fra de kommunale døgntilbud og specialiserede plejefamilier sendes også til Socialtilsyn Syd fra det enkelte sted.
Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten må for anbragte børn og unge:
- kun ske undtagelsesvist
- ikke erstatte omsorg og socialpædagogisk bistand
- stå i rimeligt forhold til det, der søges opnået
- ikke foretages hvis mindre indgribende foranstaltninger er tilstrækkelige, i givet fald skal disse anvendes
- udøves så skånsomt og kortvarigt, som omstændighederne tillader
- ske med størst mulig hensyntagen til barnet eller den unges personlige integritet, og hensyntagen til om der er andre tilstedeværende
I de sociale tilbud under Familie, Børn og Unge tilstræbes det at begrænse magtanvendelser til situationer, hvor det forekommer absolut påkrævet.
Procedure for registrering og behandling
Registreringer af magtanvendelser skal, for anbragte børn og unge, ske inden for 24 timer på særskilte indberetningsskemaer til den anbringende kommune. Anbringelsesstedet giver yderligere kopi til den stedlige kommune og til socialtilsynet. Orienteringer om magtanvendelser på Svendborg Kommunes tilbud har til formål, at kommunen, som driftsherre, løbende kan følge med i, om omfanget af magtanvendelser giver anledning til ændringer i driften af institutionen.
Ved indberetning af magtanvendelse behandles sagen ved, at forældre og sagsbehandler orienteres ved indberetning, og der følges op med samtaler med den unge, der også selv får mulighed for at kommentere forløbet. Det er således et krav, jf. voksenansvarsloven, at personalet på et anbringelsessted skal fortælle barnet eller den unge, hvad der er skrevet om hændelsen i indberetningsskemaet. Barnet eller den unge skal herefter have mulighed for at afgive en redegørelse for sin oplevelse af situationen og de handlinger, der er udført.
Der er registreret følgende magtanvendelser under Familie, Børn og Unge i 2023:
Døgntilbud | 2021 | 2022 | 2023: Samlede registreringer | 2023: Unikke registreringer |
Døgnforanstaltningen Skovsbovej 101
| 12 | 10 | 1 | 1 |
Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld
| 8 | 6 | 24 | 1 |
Specialiserede plejefamilier | 0 | 0 | 0
| 0 |
Svendborg Heldagsskole | 3 | 9 | 37 | 8
|
I løbet af 2023 har der i Familie, Børn og Unge været fokus på indberetnings- og registreringspraksis for magtanvendelser. Konkret har Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld samt Svendborg Heldagsskole haft fokus på opkvalificering af medarbejderstaben ift. arbejdet med indberetning af magtanvendelser.
Overstående beretning sendes i høring i Handicaprådet forud for behandlingen i Børne, Unge- og Uddannelsesudvalget. Høringsfristen er den 25. marts 2024.
Lovgrundlag
Magtanvendelse på sociale døgntilbud er tilladt i begrænset omfang med hjemmel i Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge samt bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.
Magtanvendelse på Svendborg Helddagsskole følger bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet ser positivt på, at antallet af magtanvendelser fortsat vurderes lavt, og på baggrund af drøftelserne på mødet tager Handicaprådet beretningen til efterretning.
Beslutningstema
Høring om målsætning for reduktion af CO2-udledning fra fødevareforbruget på 10%
Sagsfremstilling
Reduktion af CO2-udledningen fra fødevarer anvendt i kommunale køkkener
er en indsats i Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022.
Teknik- og Miljøudvalget, Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget er i januar 2024 orienteret om, at
administrationen gennemfører en høring af brugergrupper, som berøres
af en eventuel beslutning om at reducere CO2-udledningen fra fødevarer
med 10% fra og med 2022 til og med 2025.
Høringsfristen er den 4. april 2024.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tager målsætningen om at reducere CO2 udledning fra fødevareforbruget på 10% til efterretning. Handicaprådet opfordrer til, at de enkelte køkkener deler erfaringer med arbejdet med hinanden – herunder fx deling af gode og klimavenlige madopskrifter.
Beslutningstema
Proces vedrørende udbud på nødkald, kaldeanlæg og brandalarm.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune skal i foråret 2024 i udbud på nødkald, kaldeanlæg og brandalarm. Vi har en skarp deadline i forhold til at kommunens decttelefoni ikke længere fungerer fra efteråret 2024, så det er en komprimeret proces.
Udbudsprocessen bliver planlagt dom et bredt udbud for både Socialområdet og Ældreområdet, og med repræsentation fra medarbejdere og ledelse fra både Socialområdet, Ældreområdet, Udbudsafdelingen og IT-afdelingen.
Det er en meget omfattende teknisk og administrativ tung proces. Den første del af processen består af en markedshøring, da Svendborg Kommune ønsker en total løsning fra en samlet leverandør. Dernæst udarbejdes udbudsmaterialet med kravsspecifikationer m.m.
Administrationen vil derfor foreslå at Senior- og Handicaprådet involveres når processen bliver konkret ift. møder med leverandørerne, hvor der fremvises de produkter, der skal bruges ude hos borgerne og hvor Senior- og Handicaprådet kan spørge ind til funktionalitet m.m. og bidrage med en borgervinkel på de mulige produkter.
Vi forventer det bliver møder med 3 leverandører, at det kan klares på 1-2 dage og at det bliver i foråret 2024.
Det foreslås derfor, at Handicaprådet vælger 1-2 repræsentanter til at indgå i arbejdet.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådsformand Estrid Heldager deltager som repræsentant fra rådet i forhold til at kunne bidrage med borgervinkel mv. på produkterne i den videre proces i udbudsarbejdet.
Beslutningstema
Høring vedrørende aftale på kropsbårne hjælpemidler
Sagsfremstilling
Da Svendborg Kommunes kontrakt på indkøb og levering af kropsbårne hjælpemidler udløber 31. marts 2024, gennemfører Svendborg Kommune i samarbejde med kommunerne i indkøbsfællesskabet KomUdbud et nyt udbud af området.
Den nye kontrakt forventes at træde i kraft 1. september 2024 og være gældende i 4 år. Svendborg Kommune påtænker at tilslutte sig denne aftale, men sender hermed udbudsmaterialet i høring til Handicaprådet inden tilslutningen.
Aftalen omfatter produkter inden for følgende kategorier:
- Ortoser
- Korset
- Bandager
Høringsmaterialet er udarbejdet sammen med indkøbsfællesskabets relevante fagpersoner, der bl.a. har kendskab til produkter på området samt borgerhensynet. Der har herudover været en markedsdialog for at udelukke flest mulige uhensigtsmæssigheder i udbuddet.
Høringsfristen er den 22. marts 2024.
Bilag fremsendes særskilt, da materialet skal behandles fortroligt.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog høringsmaterialet til efterretning.
Beslutningstema
Sagsbehandlingstider på ansøgninger om støtte til køb af bil
Sagsfremstilling
Notat vedrørende sagsbehandlingstider i 2023 på ansøgninger om støtte til køb af bil fremsendes til orientering i Handicaprådet.
Notatet blev drøftet på mødet.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Henvendelse vedrørende ridefysioterapi.
Sagsfremstilling
Henvendelse fra Pia Kiersgaard vedrørende etablering af ridefysioterapi.
Estrid Heldager orienterede om henvendelsen. Henvendelsen er drøftet med sundhedschefen, og der er sendt svar på henvendelsen. Det blev oplyst, at det er regionen, der udsteder ydernumre. Dette har kommunen ikke noget med at gøre.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
Opfølgning på temadagen
Sagsfremstilling
Drøftelse af, om der er noget fra temadagen, som Handicaprådet ønsker at arbejde videre med. Slides fra temadagen vedlægges.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
På baggrund af emnerne fra temadagen om ’Kvalitet i indsatser på socialområdet’ havde Handicaprådet en drøftelse af Barnets Lov og bestemmelserne om inddragelse af barnet/den unge, når der er tale om børn og unge med kognitive udfordringer.
Beslutningstema
Handicapprisen 2024
Sagsfremstilling
Drøftelse vedrørende Handicapprisen 2024, herunder hvorvidt der skal være et tema for uddeling af prisen i 2024.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet ønsker fortsat prisen uddelt sammen med fejringen af frivilligområdet. Rådet ønsker handicapprisen profileret på linje med de øvrige priser til frivilligområdet.
For at få så mange indstillinger som muligt, ønsker Handicaprådet at gentage sidste års helt overordnede tema: ’En person, et tilbud eller en organisation, der gør en forskel til gavn for mennesker med et handicap’.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Intet under dette punkt.
Beslutningstema
Gensidig orientering.
Sagsfremstilling
Orientering fra kommunen:
- Viben Kræmmer orienterede om, at det ønskede lydsignal (ved krydset ved Silvan) er sat på listen over opgaver, der løses i 2024.
- Problematikken ved banegården (om kørestolsbrugere m.fl. der ikke har mulighed for at komme ind på fortorvet) samt problematikken ved El-Giganten (kørestolsbrugere på kørebanen) – disse to opgaver er lagt ind i produktionsplanen til undersøgelse.
- Michael Langkilde orienterede om Job- og Uddannelsesmessen i Midtbyhallen.
- Michael orienterede videre om, at flere jobformidlere nu kommer på kursus i forhold til handicapkompenserende ordninger.
- Et nyhedsbrev fra RAR Fyn (det regionale arbejdsmarkedsråd) fremhæver Svendborg Kommunes Jobcenter
Orientering fra DH:
- Man afventer fortsat formands- og næstformandsvalg i DH. Indtil dette er effektueret, er Lilli Jørgensen kontaktperson i DH.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
De fire kvalitetsstandarder som beskriver serviceniveauet for træning efter Servicelovens §86 er blevet revideret og sendes nu i høring forud for behandlingen i Senior- Social- og Sundhedsudvalget. Revisionen omhandler bl.a. tilføjelse af ydelser via digitale løsninger.
Sagsfremstilling
En kvalitetsstandard er et politisk godkendt serviceniveau for ydelser under serviceloven. Kvalitetsstandarden skal gøre det synligt og gennemskueligt for borgere og samarbejdspartnere, hvilken service de kan forvente på et givent område. Samtidig fungerer kvalitetsstandarden som et redskab for planlægning og styring af indsatsen.
I Sundhedsafdelingen leveres størstedelen af ydelserne indenfor Sundhedsloven, hvor Sundhedsstyrelsen fastsætter hvilke standarder der skal leveres ydelser efter. Der er enkelte områder hvor ydelserne leveres efter serviceloven og hvor det er fagudvalgene som fastsætter serviceniveauet. Der er udarbejdet kvalitetsstandarder for træningsområdet og Sundhedshuset ift. Servicelovens § 86.
Kvalitetsstandarderne vedr. områderne:
- Genoptræning – Lov om social service § 86, stk. 1
- Vedligeholdende træning – Lov om social service § 86, stk. 2
De vedlagte kvalitetsstandarder er tilpasset de vedtagne besparelser ift. at træning skal kunne tilbydes helt eller delvist via digitale løsninger.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog høringsmaterialet til efterretning.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
Viben Kræmmer orienterede om, at der er fulgt op på de påbud, der er givet fra brandtilsynet til Multiarena-byggeriet.
- - - - - - - - - -
Frank Edelberg orienterede om, at ikke alle udgange i Simac-byggeriet kan benyttes af kørestolsbrugere.
Beslutning i Handicaprådet den 21-03-2024
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.