Handicaprådet
Dagsorden • 23. april 2025 kl. 16.00
Indhold
Beslutningstema
Præsentation af oplæg til temamøde
Sagsfremstilling
Nina Adel Vitale, Lene Moritzen og Jan Henschel deltager med præsentation af oplæg til temamøde.
Beslutningstema
Høring i forbindelse med genudbud af kontrakt på indkøb og levering af ortopædisk fodtøj.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommunes kontrakt på indkøb og levering af ortopædisk fodtøj udløber den 31. december 2025. Derfor gennemføres et genudbud af kontrakten i år via indkøbsfællesskabet KomUdbud med Fredericia Kommune som tovholderkommune.
Den kommende nye kontrakt vil forventelig træde i kraft den 1. januar 2026 og herefter være gældende i 4 år.
Da Svendborg Kommune påtænker at tilslutte sig den nye kontrakt, sendes udbudsmaterialet hermed i høring til Handicaprådet. Svendborg Kommune vil først tage endelig stilling til tilslutningsspørgsmålet efter hele udbudsmaterialet er sendt til intern orientering.
Høringsfristen er den 24. april 2025.
Høringsmaterialet fremsendes særskilt til Handicaprådet, da materialet er fortroligt.
Beslutningstema
Høring vedrørende genudbud af kontrakt på el-kørestole
Indstilling
Svendborg Kommunes kontrakt på indkøb og levering af el-kørestole skal fornyes, hvorfor der gennemføres et genudbud af kontrakten i år via indkøbsfælledsskabet KomUdbud med Esbjerg Kommune som tovholderkommune.
Den kommende nye kontrakt vil forventelig træde i kraft den 1. november 2025 og vil herefter være gældende i 4 år. Da Svendborg Kommune påtænker at tilslutte sig den nye kontrakt, sendes relevante udbudsdokumenter hermed i høring til Handicaprådet. Svendborg Kommune vil først tage endelig stilling til tilslutningsspørgsmålet efter høringen af Handicaprådet.
Materialet er udarbejdet sammen med indkøbsfællesskabets relevante fagpersoner, som bl.a. har kendskab til produkter og brugerne/borgerne på området. Derudover har Esbjerg Kommune haft relevante dele af udbudsmaterialet i høring hos Inga Bredgaard, Formand for Esbjerg Handicapråd. Det relevante marked har ligeledes være inddraget for at sikre en bedst mulig udbudsproces og en hensigtsmæssig aftale for parterne.
Høringsmateriale fremsendes særskilt, da materialet er fortroligt.
Høringsfristen er den 24. april 2025.
Beslutningstema
Høring af Handicapsagsbarometret 2024 forud for behandling i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget samt i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Sagsfremstilling
I forbindelse med aftalen om udmøntning af reserven til foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2022-2025 blev det besluttet, at Ankestyrelsen løbende skal undersøge kommunernes sagsbehandling inden for udvalgte bestemmelser på handicapområdet. Det sker i form af en årlig undersøgelse af alle landets kommuner kaldet handicapsagsbarometret (bilag 1).
I regi af handicapsagsbarometret har Ankestyrelsen i 2024 derfor undersøgt 770 sager fra alle landets kommuner om dækning af merudgifter til børn og voksne efter servicelovens §§ 41 (nu barnets lovs § 86) og 100. Ankestyrelsen har i forbindelse med undersøgelsen anmodet hver kommune om at vælge de fem nyeste sager, hvor der er truffet afgørelse før den 1. december 2023. Afgørelserne må ikke være påklaget til eller afgjort af Ankestyrelsen, og der skal minimum være givet helt eller delvist afslag i to af sagerne. Svendborg Kommune har i den forbindelse indsendt fem sager fra børnehandicapområdet og fem sager fra voksenhandicapområdet.
Formålet har været at få belyst, om kommunerne følger regler og praksis på handicapområdet i sager om dækning af merudgifter efter §§ 41 (nu barnets lov § 86) og 100 i serviceloven. Resultaterne af handicapsagsbarometret skal behandles af kommunalbestyrelsen. Det følger af reglerne i retssikkerhedslovens § 79 a, stk. 1.
På børnehandicapområdet ville 55 procent af sagerne, som indgår i det samlede barometer, blive stadfæstet, hvis de var blevet påklaget til Ankestyrelsen. De retlige mangler handler i de fleste tilfælde om utilstrækkelig sagsoplysning. I 24 procent af sagerne efterlever kommunen ikke kravet til begrundelse af afgørelsen. I 46 procent af sagerne er kommunerne udfordret i forhold til at overholde sagsbehandlingsfristen.
På voksenhandicapområdet overholder kommunerne i størstedelen af sagerne de retlige krav, og barometret har registreret få retlige mangler i sagerne. Ankestyrelsen ville have stadfæstet 90 procent af sagerne, hvis de var blevet påklaget.
Det skal bemærkes, at resultaterne fra barometret er generaliserbare på tværs af landets kommuner, men ikke på kommuneniveau. Det er derfor ikke muligt alene ud fra de sager, som Svendborg Kommune har indsendt at udtale sig generelt om kvaliteten af sagsbehandlingen på henholdsvis børne- og voksenhandicapområdet i Svendborg Kommune. I de fire gennemgåede sager fra Svendborg Kommune om dækning af merudgifter til voksne efter servicelovens § 100, som indgår i det samlede barometer, ville afgørelserne være blevet stadfæstet, hvis sagerne var blevet påklaget til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen fandt ingen retlige mangler i de gennemgåede sager og var således enig i Svendborg Kommunes vurdering.
Af de fire gennemgåede sager om dækning af merudgifter til børn efter servicelovens § 41 (nu barnets lov § 86) som indgår i det samlede barometer, ville afgørelserne være blevet hjemvist, hvis sagerne var blevet påklaget til Ankestyrelsen. Ankestyrelsen fandt i selve afgørelsen, at der var utilstrækkeligt oplysningsgrundlag. I de tre af sagerne var Ankestyrelsen enig i Svendborg kommunes vurdering.
Af bilag 3 fremgår Ankestyrelsens vurdering af sagerne fra Svendborg Kommune om dækning af merudgifter til børn efter servicelovens § 41 (nu barnets lov § 86), og af bilag 2 fremgår Ankestyrelsens vurdering af sagerne fra Svendborg Kommune om dækning af merudgifter til voksne efter servicelovens § 100.
På baggrund af handicapsagsbarometret er administrationen på familieområdet og socialområdet i gang med at følge op på, om det giver anledning til tilpasninger i sagsbehandlingen på henholdsvis børne- og voksenhandicapområdet.
Handicapsagsbarometret 2024 sendes nu i høring hos Handicaprådet forud for behandlingen i henholdsvis Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Lovgrundlag
Retssikkerhedslovens §79a, stk. 1.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Opfølgning på tidligere afgivne høringssvar og politiske beslutninger
Sagsfremstilling
- Høringssvar vedrørende Årsrapport for tilsyn på senior-, social- og sundhedsområdet i 2024. Rapporten er behandlet i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget 8. april 2025.
- Høringssvar vedrørende beretning om Magtanvendelse på Social- og Ældreområdet i 2024. Beretningen er behandlet i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget 8. april 2025.
- Høringssvar vedrørende beretning om Magtanvendelser i Familie, Børn og Unge 2024. Beretningen er behandlet på møde i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 9. april 2025.
- Orientering om punkt på Teknik og Miljøudvalgets møde 9. april 2025 - En handicapvenlig kommune – bedre overblik over toiletter (bilag vedlagt).
Beslutningstema
Gensidig orientering
Sagsfremstilling
Orientering fra kommunen:
Orientering fra DH:
- Møde vedrørende havnepark/oplevelsesområde ovenpå den nye pumpestations tag.