Handicaprådet
Referat • 29. marts 2023 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Godkendt.
Sagsfremstilling
Estrid Heldager havde modtaget invitation til et møde om REHAB-Golf. Estrid orienterede fra mødet.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
Beretning om registrering af magtanvendelser i 2022
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget skal på sit møde den 11. april 2023 behandle ’Beretning om registrering af magtanvendelser 2022 for Social- og Ældreområdet’.
Beretningen fremsendes nu i høring hos Handicaprådet. Høringsfristen er den 29. marts 2023. Høringssvaret vil blive udleveret til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget på mødet.
Lovgrundlag
Servicelovens regler om magtanvendelse.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog beretningen om magtanvendelser på Socialområdet og Ældreområdet til efterretning.
Rådet bad administrationen følge op på, hvordan Svendborg Kommunes antal af indberetninger ligger i forhold til resten af regionen.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Høring af beretning om registrering og behandling af magtanvendelser i 2022 på det sociale område under Familie, Børn og Unge.
Sagsfremstilling
Administrationen i Familie, Børn og Unge modtager indberetninger om brug af magtanvendelse fra kommunale døgntilbud og specialiserede plejefamilier ift. anbragte børn og unge hvor kommunen er driftsherre. Ligeledes modtages der indberetninger fra Svendborg Heldagsskole. Der er ikke krav om indberetning og registrering af magtanvendelser for børn og unge på Svendborg Heldagsskole, men administrationen foretager alligevel registrering af eventuelle magtanvendelser.
Indberetningerne fra de kommunale døgntilbud og specialiserede plejefamilier sendes også til Socialtilsyn Syd fra det enkelte sted.
Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten må for anbragte børn og unge:
- kun ske undtagelsesvist
- ikke erstatte omsorg og socialpædagogisk bistand
- stå i rimeligt forhold til det, der søges opnået
- ikke foretages hvis mindre indgribende foranstaltninger er tilstrækkelige, i givet fald skal disse anvendes
- udøves så skånsomt og kortvarigt, som omstændighederne tillader
- ske med størst mulig hensyntagen til barnet eller den unges personlige integritet, og hensyntagen til om der er andre tilstedeværende
I de sociale tilbud under Familie, Børn og Unge tilstræbes det at begrænse magtanvendelser til situationer, hvor det forekommer absolut påkrævet.
Procedure for registrering og behandling
Registreringer af magtanvendelser skal, for anbragte børn og unge, ske inden for 24 timer på særskilte indberetningsskemaer til den anbringende kommune. Anbringelsesstedet giver yderligere kopi til den stedlige kommune og til socialtilsynet. Orienteringer om magtanvendelser på Svendborg Kommunes tilbud har til formål, at kommunen, som driftsherre, løbende kan følge med i, om omfanget af magtanvendelser giver anledning til ændringer i driften af institutionen.
Ved indberetning af magtanvendelse behandles sagen ved, at forældre og sagsbehandler orienteres ved indberetning, og der følges op med samtaler med den unge, der også selv får mulighed for at kommentere forløbet. Det er således et krav, jf. voksenansvarsloven, at personalet på et anbringelsessted skal fortælle barnet eller den unge, hvad der er skrevet om hændelsen i indberetningsskemaet. Barnet eller den unge skal herefter have mulighed for at afgive en redegørelse for sin oplevelse af situationen og de handlinger, der er udført.
Antal af magtanvendelser for 2022:
Døgntilbud | 2021 | 2022 |
Døgnforanstaltningen Skovsbovej 101 | 12 | 10 |
Bo- og aflastningstilbuddet Tankefuld | 8 | 6 |
Specialiserede plejefamilier | 0 | 0 |
Svendborg Heldagsskole | 3 | 9 |
Beretningen sendes i høring i Handicaprådet forud for behandlingen i Børne, Unge- og Uddannelsesudvalget. Høringsfristen er den 30. marts 2023.
Lovgrundlag
Magtanvendelse på sociale døgntilbud er tilladt i begrænset omfang med hjemmel i Lov om voksenansvar for anbragte børn og unge samt bekendtgørelse af lov om voksenansvar for anbragte børn og unge.
Magtanvendelse på Svendborg Helddagsskole følger bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog beretning om magtanvendelser på Familie, Børn og Ungeområdet til efterretning.
På baggrund af en konkret henvendelse orienterede Vinnie Ellebæk endvidere om baggrunden for ændringerne i tallet for 2021 i beretningen i 2021 og i 2022.
Handicaprådet havde et forslag til en senere temadrøftelse: Magtanvendelser på skoleområdet.
Beslutningstema
Høring vedrørende årsrapport 2022 for tilsyn på Ældre-, Social- og Sundhedsområdet.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget skal på udvalgsmøde den 11. april 2023 behandle årsrapporten for 2022 vedrørende tilsyn.
I den forbindelse sendes årsrapporten i høring hos Handicaprådet. Der er tale om såvel socialfaglige som sundhedsfaglige tilsyn. Årsrapporten er et sammendrag af tilsynsrapporterne fra Ældre-, Social- og Sundhedsområdet.
Høringsfristen er den 3. april 2023. Rådets høringssvar vil blive udleveret til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget på mødet.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog årsrapporten vedrørende tilsyn på Ældre-, Social- og Sundhedsområdet til efterretning.
Beslutningstema
Deltagelse fra Handicaprådet i workshop om Frivilligpolitik.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget inviterer til workshop onsdag den 26. april 2023 kl. 16.30 – 19.00 i Guldsalen, Borgerforeningen Svendborg Teater.
Workshoppen afholdes med henblik på at få input til revidering af kommunens Frivilligpolitik.
Udvalget inviterer 1-2 deltagere fra Handicaprådet. Det skal derfor afklares, hvem af Handicaprådets medlemmer, der deltager i workshoppen.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
De af Handicaprådets medlemmer, der repræsenterer DH og Bedre Psykiatri, opfordres til at deltage. Såfremt man ikke har mulighed for at deltage, bedes dette meddelt Pia Holm.
Beslutningstema
Invitation til dialogmøde om budget 2024.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget inviterer Handicaprådet til et møde med udvalget inden udvalgets ordinære møde den 13. juni, hvor Handicaprådet har mulighed for dialog om ønsker og prioriteringer i forhold til budget 2024.
Handicaprådet skal beslutte, om de ønsker dialogmøde med udvalget den 13. juni.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet takkede ja til et dialogmøde med udvalget den 13. juni 2023. Der vil fra administrationen blive fremsendt kalenderinvitation til rådets medlemmer.
Beslutningstema
Gennemgang af implementering af besparelser i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2023.
Sagsfremstilling
Handicaprådet besluttede på sit møde den 26. januar 2023, at første tema til drøftelse på mødet i marts er ’Gennemgang af implementering af besparelser i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2023.
Vinnie Ellebæk, Michael Langkilde og Hasse Jacobsen redegør for hver sit område.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Punktet blev udsat til mødet den 24. august 2023.
Beslutningstema
Pårørenderådets ønsker til temadrøftelser med Handicaprådet
Sagsfremstilling
Pårørenderådet har på sit møde den 21. februar 2023 peget på temaet ’Sundhed for alle/Lighed i Sundhed’ til drøftelse med Handicaprådet.
Datoen for den første temadrøftelse er på Handicaprådsmødet den 25. maj 2023 fra kl. 16-16.30.
Da temaet er meget bredt, og derfor muligvis afføder underemner til yderligere temadrøftelse, har Pårørenderådet ikke yderligere forslag til temaer.
Fra Pårørenderådet deltager Ann Orloff Nielsen, Kirsten Clausen, Gitte Nielsen og eventuelt Gitte Sønderlund.
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog Pårørenderådets ønsker til tema til efterretning. Pårørenderådet deltager således med 3-4 repræsentanter i Handicaprådsmødet den 25. maj 2023 fra kl. 16.00 – 16.30.
Beslutningstema
Gensidig orientering.
Sagsfremstilling
Orientering fra kommunen:
- Opfølgning vedrørende Beskæftigelsesråd – Michael Langkilde orienterede om, at der ikke er noget lokale beskæftigelsesråd i Svendborg, men derimod et Regionalt ArbejdsmarkedsRåd (RAR), der dækker hele Fyn. Tilsvarende er der et arbejdsmarkedsråd, der dækker Sydjylland.
Orientering fra DH:
Beslutning i Handicaprådet den 29-03-2023
Handicaprådet tog orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering om mobil Borgerservice – Michael Langkilde orienterede om, at den mobile borgerservice nu er i 6 byer, og frem mod sommerferien vil man udvide ordningen til yderligere 6 byer. Borgerservice-bussen kører 3 dage om ugen, og vil således besøge 2 byer pr. dag.
- Lilli Jørgensen rejste spørgsmål om muligheden for en udvidelse af pårørenderådgiverens arbejdsfelt til også at omfatte børn- og ungeområdet. Hanne Klit vil bringe spørgsmålet videre til Koordinationsgruppen på Ungeområdet for de politiske udvalg.
- Lilli Jørgensen rejste spørgsmål om søskendekurser til familier med handicappede børn/unge – eventuelt på tværs af kommunerne.
- Rådet har modtaget en henvendelse fra en borger. Hasse Jacobsen følger op på dette og orienterer nærmere på næste møde i Handicaprådet.
De gode historier:
Estrid Heldager har tidligere fortalt om, at spædbørn født efter 1. januar 2023 undersøges for spinal muskelatrofi i forbindelse med hælprøven. I den forbindelse kunne Estrid oplyse, at det første barn nu er i behandling.
- - - - -
Hasse Jacobsen fortalte om den netop afholdte workshop i forbindelse med Masterplanen på det sociale område. Workshoppen var gået over al forventning, og alle inputs bliver nu samlet i et katalog.