Kommunalbestyrelsen
Referat • 25. marts 2025 kl. 17.00
Indhold
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Der var spørgsmål fra Helle Wisbech, Helene Granhøj, Lars granhøj og Bjarne Dencker-jensen.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter er indkaldt Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V). Kommunalbestyrelsen godkendte dette.
Dagsorden godkendt.
Beslutningstema
Udpegning af medlem til repræsentantskabet for Sydfyns Elforsyning.
Sagsfremstilling
Henrik Tørnqvist Lauridsen har valgt at trække sig fra repræsentantskabet for Sydfyns Elforsyning. Venstre har på det konstituerende møde udpeget Henrik Tørnqvist Lauridsen. Medlem af repræsentantskabet for Sydfyns Elforsyning er ikke et borgerligt ombud, så Kommunalbestyrelsen skal ikke godkende udtrædelse, men alene udpegning af nyt medlem.
Venstre skal udpege nyt medlem, der er fast bosiddende netkunde indenfor koncernens forsyningsområde.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Venstre indstiller, at Freja Blegholm Hansen vælges som repræsentant til Sydfyns Elforsynings repræsentantskab.
Kommunalbestyrelsen godkendte dette.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Ny udpegning af et medlem og to suppleanter til Handicaprådet
Indstilling
Administrationen anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender de indstillede.
Sagsfremstilling
Tidligere medlem af Handicaprådet, Christian Reventlow, som repræsenterede DH, er ikke længere bosat i kommunen og er derfor ophørt.
Endvidere er to suppleanter ophørt, idet de ikke længere er medlem af DH.
DH indstiller derfor, at nedenstående udpeges som henholdsvis medlem og suppleanter i Handicaprådet:
- Birthe Stjernegaard, DH – Diabetesforeningen (som ordinært medlem)
- Kirsten Clausen, DH – Epilepsiforeningen (som suppleant for Frank Edelberg og Lilli Jørgensen)
- Henning Harder, DH – Dansk Blindesamfund (som suppleant for Poul Larsen og Birthe Stjernegaard)
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen bemærkninger
Lovgrundlag
Vejledning om retssikkerhed og administration på det sociale område.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Godkendt.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede den 14. januar at udsætte beslutningen om endelig vedtagelse af lokalplan 643. Forslag til lokalplan 643 for et nyt boligområde mellem Walkendorffsvej og Ørbækvej har været i offentlig høring i 2024 og udvalget skal træffe beslutning om endelig vedtagelse af lokalplan 643 på baggrund af den offentlige høring eller om der skal sikres en større grad af udviklingsmuligheder for Erhvervsområde Øst.
Indstilling
Direktionen indstiller en af de følgende to modeller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget godkendelse:
- Lokalplan 643 vedtages endeligt.
- Anbefalede tilpasninger omkring afskærmning af naboer mod Walkendorffsvej og placering af stien mod nordvest, samt mindre redaktionelle rettelser, indarbejdes i den endelige lokalplan.
- Indkomne høringssvar behandles som foreslået i den vedlagte hvidbog.
eller
B.
- Lokalplanforslag 643 godkendes ikke i sin nuværende udformning.
- Der skal udarbejdes forslag til, hvordan udviklingsmulighederne for Erhvervsområde Øst kan sikres.
Sagsfremstilling
Baggrund
Plan- og Lokalsamfundsudvalget besluttede den 13. august 2024 at offentliggøre forslag til lokalplan 643 for et nyt boligområde i Tved mellem Walkendorffsvej og Ørbækvej. Lokalplanforslaget er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Lokalplanforslag 643).
Plan- og Lokalsamfundsudvalget behandlede senest sagen på møde den 14. januar 2025, hvor sagen blev udsat, idet udvalget ønskede en nærmere redegørelse for de støjmæssige konsekvenser for virksomhederne i erhvervsområde øst.
Juridisk vurdering
Administrationen har ladet udarbejde en ekstern juridisk vurdering der besvarer en række støjmæssige spørgsmål, herunder Svendborg Kommunes mulighed for at stille krav om støjafskærmning som betingelse for ibrugtagning, krav om støjafskærmning udover vejledende grænseværdier og erstatningsansvar. Juridisk notat fremgår af bilag 2 (Bilag 2. Lokalplan 643 - Juridisk notat)
Notatet bekræfter at lokalplanforslaget er i overensstemmelse med gældende retspraksis, men også at det vil være muligt at stramme de støjmæssige vilkår i lokalplanforslaget, for herved at udvide udviklingsmulighederne for dele af erhvervsområde øst. Det vil dog forventeligt få væsentlige konsekvenser for lokalplanforslagets indretning og omfang.
Ved endelig vedtagelse af det model A, det nuværende lokalplanforslag, vil udviklingsmulighederne for Erhvervsområde Øst potentielt blive begrænset, særligt for de virksomheder som er placeret nærmest Ørbækvej. Virksomhedernes nuværende aktiviteter vil ikke blive begrænset.
Offentlig høring
Lokalplanforslag 643 har været i offentlig høring i perioden 11. oktober til og med 14. november 2024. Der blev i forbindelse med høringen afholdt et borgermøde 31. oktober 2024 med ca. 40 deltagere.
Der er i høringsperioden modtaget i alt 7 høringssvar.
Høringssvarene omhandler:
- At placeringen af adgangsvejen til området er uhensigtsmæssig,
- Bekymringer omkring afledt trafik til Tved, samt betydning for Lille Byhavevej,
- Bemærkninger om, at ændringer til Ørbækvej kræver ekspropriation og at der ikke er fremlagt en udbygningsaftale,
- Indsigelser ift. indbliksgener og afskærmning mod naboer vest for området, samt fra stien mod nordvest,
- Forslag om sti mod sydvest til Karen Skramsvej,
- Spørgsmål omkring fremtidig byzoneafgrænsning,
- Bekymring omkring håndtering af overfladevand.
- Bemærkninger om højden på støjafskærmningen,
- At stor vandsalamander er observeret i en have nord for området,
- Indsigelse over klagefristen for miljøscreeningen,
Høringssvarene foreslås besvaret som angivet i hvidbogen, som er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. Lokalplan 643 – Hvidbog). De fulde høringssvar er vedlagt som bilag 4 (Bilag 4. Lokalplan 643 – Samlet høringssvar).
Afskærmning af naboer på Walkendorffsvej
En række høringssvar omhandler bekymring omkring indbliksgener til naboejendommen vest for lokalplanområdet. Der fremsættes forskellige ønsker om afskærmning.
I naboskellet mod vest er der i dag et eksisterende stendige som ifølge en privatretlig deklaration skal bevares. Påtaleretten tilkommer bygherre og stendiget er ikke omfattet af en beskyttelse efter Museumsloven. Stendiget kan derfor ændres eller fjernes efter aftale med bygherre.
Eksisterende afskærmning består af en blanding af levende hegn, faste hegn, sparsom beplantning, større krat/buske og sekundær bebyggelse placeret i naboskellet.
Administrationen foreslår, at lokalplanen tilrettes, så der gives muligheder for at etablere afskærmning i form af enten levende eller faste hegn med en højde på maksimalt 1,8 m.
Indbliksgener fra sti mod nordvest
Der er modtaget høringssvar omkring indbliksgener fra den kommende gang- og cykelsti mod nordvest.
Lokalplanen stiller krav om, at der skal anlægges en sti som skal forbinde området med Walkendorffsvej. Administrationen foreslår, at lokalplanen tilrettes, så der stilles krav om, at stien skal anlægges med en minimumsafstand til naboskel på 2,5 m og at der skal etableres et beplantningsbælte med en bredde på mindst 1 m som afskærmning mod indbliksgener.
Sti mod sydvest
Der er modtaget flere ønsker om, at der også anlægges en gang- og cykelsti mod sydvest som kan forbinde området med Karen Skramsvej.
En stiforbindelse til Karen Skramsvej vil skulle anlægges over to private ejendommen, som er placeret udenfor lokalplanens område. De to ejendomme er ejet af hhv. Svendborg Spildevand og af Naturstyrelsen, og begge ejendomme er omfattet af lokalplan 99.
Lokalplan 643 kan kun regulere forhold indenfor lokalplanens område, hvorfor det ikke er muligt med lokalplanen at udlægge en sti over de to ejendomme mod syd.
Både Lokalplan 643 og lokalplan 99 giver mulighed for anlæg af stier, hvorfor det er muligt at etablere en sti, hvis en privat aftale mellem bygherre og de private ejendomsejere kan opnås. Placeringen af en mulig stiforbindelse er dog ikke fastlagt, hvorfor det anbefales at dette præciseres i bestemmelserne og på kortbilag 2 til Lokalplan 643.
Redaktionelle rettelser
Der er derudover foretaget en mindre redaktionel ændring omkring et træ ved Walkendorffsvej, som har vist sig at være fældet, men som har fremgået af lokalplanforslaget ved en fejl. Herudover er der sket en administrative præcisering af § 7.9 om, at det kun er altaner, som ikke må understøttes af søjler.
Videre proces
Model A:
Ved beslutning om endelig vedtagelse af lokalplan 643 for et boligområde mellem Walkendorffsvej og Ørbækvej vil den vedtagne lokalplan med de foreslåede ændringer blive offentliggjort med en klagefrist på 4 uger.
Afsendere af høringssvar vil blive besvaret som angivet i hvidbogen.
Model B:
Hvis udvalget beslutter ikke at vedtage lokalplan 643 endeligt med sin nuværende udformning foreslår administrationen, at der i stedet skal udarbejdes løsningsforslag for, hvordan udviklingsmulighederne for Erhvervsområde Øst kan sikres i større grad i et nyt lokalplanforslag.
Svendborg Kommune kan i den forbindelse være forpligtiget efter planloven til at sikre, at konkrete løsningsforslag om større støjafskærmning er tilstrækkelige. Dette vil typisk kræve tilvejebringelse af forudgående undersøgelser som sikkerhed herfor og Svendborg Kommune vil samtidig påtage sig ansvaret for, at de anviste løsningsforslag er tilstrækkelige. Dette skal ses i modsætning til, at bygherre almindeligvis bærer ansvaret ved krav om etablering af en støjafskærmning som kun skal sikre at gældende støjgrænser overholdes.
Når løsningsforslagene er udarbejdet, skal Plan- og Lokalsamfundsudvalget tage stilling til om der skal arbejdes videre med et konkret løsningsforslag med henblik på at dette indarbejdes i et nyt lokalplanforslag.
Løsningsforslag som skal sikre udviklingsmulighederne i større grad for Erhvervsområde Øst må forventes at komme til at påvirke den nuværende disponering af lokalplan 643 væsentligt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanen er afholdt indenfor Byg og Byudviklings eksisterende budget.
For at realisere vejadgang fra Ørbækvej, vil der være behov for at foretage trafikmæssige foranstaltninger på den offentlige vej, i form af f.eks. venstresvingsbaner, indslusningsanlæg eller lignende. Ved ansøgning om adgang til lokalplanområdet kan ejere pålægges helt eller delvist at betale omkostningerne til de nødvendige trafikale foranstaltninger på den offentlige vej.
Der er ingen økonomiske konsekvenser ved model A, da planlægning som udgangspunkt er erstatningsfri regulering, men det kan have indflydelse på udviklingsmulighederne i erhvervsområde øst. Virksomhedernes nuværende aktiviteter vil ikke blive begrænset
Ved model B må der forventes udgifter til udarbejdelse af løsningsforslag, tilretning af lokalplanforslag, samt forundersøgelser ved eksterne konsulenter. Omfang af eksterne konsulenter kendes ikke på nuværende tidspunkt, men udgifterne hertil forventes at kunne afholdes inden for Byg og Byudviklings eksisterende budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Lokalplanområdet ligger udenfor kollektiv varmeforsyning i gældende varmeplan. Dette betyder, at der skal laves individuel varmeforsyning i form af varmepumper eller lignende. Lokalplanen giver desuden mulighed for solceller på tagene.
Hele området vil bestå af nyopførte bygninger, hvilket vil få en konsekvens for udledningen af CO2 i forbindelse med opførelsen af byggeriet.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-03-2025
Man stemte om indstillingens model A:
For stemte 3 medlemmer: John Arly Henriksen (A) Torben Frost (A) og Arne Ebsen (F).
Imod stemte 4 medlemmer: Per Nykjær Jensen (I), Mette Kristensen (V), Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø).
Man stemte om indstillingens model B.
For stemte 4 medlemmer: Per Nykjær Jensen (I), Mette Kristensen (V) Flemming Madsen (A) og Ib Knudsen (Ø).
Imod stemte 3 medlemmer:
John Arly Henriksen (A), Arne Ebsen (F), Torben Frost (A).
Arne Ebsen(F) benyttede standsningsretten og hævede sagen til kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Pia Dam (A). Stedfortræder er John Arly Henriksen (A).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Liste C stiller følgende vedtagelsesforslag:
- Kommunalbestyrelsen stiller garanti for, at virksomhederne i Erhvervsområde Øst sikres drifts- og udviklingsmuligheder indenfor de rammer, der er fastlagt i lokalplan 678
- Lokalplan 643 vedtages endeligt på betingelse af, at der indgås aftale med grundejer om, at efter opførelse af støjvolden på matr. 16q Tved By Tved i overensstemmelse med lokalplan 643, og senest i forbindelse med ibrugtagning af de første boliger i lokalplanområdet, forpligter grundejer sig til at overskøde det fulde voldanlæg vederlagsfrit til Svendborg kommune.
- Anbefalede tilpasninger omkring afskærmning af naboer mod Walkendorffsvej og placering af stien mod nordvest, samt mindre redaktionelle rettelser, indarbejdes i den endelige lokalplan.
- Indkomne høringssvar behandles som foreslået i den vedlagte hvidbog.
Liste V rejste et procedureforslag om, at sagen sendes tilbage til udvalget med henblik på at overveje model B med inddragelse af C´s vedtagelsesforslag indgår.
Liste V foreslog, at man vedtog model B.
Man stemte først om liste V´s procedureforslag:
For stemte: 14 (V, L, B, Ø, Rasmus Drabe Feldingbjerg og Flemming Madsen
Imod stemte: 15 (A, C, F og O)
Man stemte herefter om liste V´s vedtagelsesforslag.
For stemte: 14 (V, L, B, Ø, Rasmus Drabe Feldingbjerg og Flemming Madsen
Imod stemte: 15 (A, C, F og O)
Man stemte derefter om Liste C´s vedtagelsesforslag:
For stemte: 15 (A, F, C og O)
Imod stemte: 14 (V, L, Ø, B, Rasmus Drabe Feldingbjerg og Flemming Madsen)
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af bevillingsoverførsler fra regnskab 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, at:
• Kommunens almindelige overførselsprincipper som udgangspunkt følges.
• Restbudget for serviceudgifter samlet overføres med:
- 76,9 mio. kr. til 2025.
- -0,5 mio. kr. til budget 2026.
• Særlige merforbrug på netto 17,3 mio. kr. finansieres ved mindreforbrug på andre serviceudgifter på 8,3 mio. kr. og 9,0 mio. kr. fra pulje til regnskabsafslutning.
• Af særlige merforbrug indgår overførsel på 7,8 mio. kr. fra drift til anlæg og 0,2 mio. kr. fra drift til finansforskydninger.
• Restbudget for anlægsudgifter på 41,4 mio. kr., udskudt lånoptagelse på -55,3 mio. kr. og deponering på 14,5 mio. kr. overføres til 2025.
• Mindreudgifter/merindtægter uden overførselsadgang for finansforskydninger og kursregulering m.v. på 16,3 mio. kr. overføres ikke.
• At restbeløbet af det skattefinansierede område på 36,2 mio. kr. tilføres kassen.
• Der i 2025 fortsat føres en stram økonomistyring med henblik på kommunens likviditet og overholdelse af servicerammen.
Sagsfremstilling
Som led i regnskabsaflæggelsen 2024 fremlægges direktionsnotat omhandlende overførsler fra 2024 til 2025/26.
Udkast til Årsregnskab og beretning 2024 fremlægges for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen i april 2024.
Ved udarbejdelse af overførselsregnskabet er der lagt følgende bærende hensyn til grund:
• Tillid til og klarhed om overførselsreglerne.
• Ekstraordinære merforbrug søges dækket ind.
Særlige merforbrug og overførsel fra mellem drift og anlæg udgør 17,3 mio. kr. som foreslås finansieret ved 8,3 mio. kr. i mindreforbrug på andre serviceudgifter og 9,0 mio. kr. fra pulje til regnskabsafslutning
Overførselsregnskabet til 2025 udviser herefter samlede overførsler for drift og anlæg til budget 2025 på 108,7 mio. kr. og -0,5 mio. kr. til budget 2026, mens resterende mindreforbrug på 36,2 mio. kr. foreslås tilført kassen.
Resultat af ordinær drift udviser et overskud på 307,1 mio. kr. mod vedtaget budget på 206,9 mio. kr.
I forhold til KL’s vejledende serviceramme udviser serviceudgifter et samlet mindreforbrug på 55,9 mio. kr. Den samlede overholdelse for landets kommuner kendes pt. ikke.
Der overføres udskudt lånoptagelse på -55,3 mio. kr. og deponering på 14,7 mio. kr. til 2025.
Overførsler til Budget 2025/26
Serviceudgifter:
Overførslerne af serviceudgifter fra 2024 til 2025 udgør 59,4 mio. kr., hvilket medfører en betydelig stigning i budgettet i forhold til servicerammen, samt en økonomistyringsopgave i forhold til overholdelse af rammen. Servicerammen 2025 (Vedtaget budget) giver plads til overførsel på 70,4 mio. kr.
Til budget 2026 overføres for det taksfinansierede område -0,5 mio. kr.
Første budgetopfølgning sker pr. 31. marts 2025, der forelægges udvalgene i maj 2025.
Anlægsudgifter:
I budget 2025 udgør bruttoanlægsudgifterne 189,5 mio. kr. Overførslerne fra 2024 udgør i alt brutto 101,6 mio. kr., hvorefter det korrigerede bruttoanlægsbudget 2025 udgør 291,1 mio. kr. Det vedtagne anlægsbudget i 2025, der er på niveau med KL’s vejledende anlægsramme udgør 168 mio. kr.
Likviditet:
Det skal bemærkes, at kommunens gennemsnitlige likviditet hen over 2024 er steget fra 155,7 mio. kr. til 218,0 mio. kr. ultimo 2024. Såfremt overførslerne til 2026 ligger væsentligt under niveauet for overførsler fra 2024 til 2025, vil det medføre et øget likviditetsstræk i 2025.
Til anlægsseminar i april 2025 er iværksat en anlægsproces med henblik på periodisering af anlæg.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Direktionens indstilling udgør en samlet gen-/tillægsbevilling på 67,6 mio. kr., heraf udgør:
- Serviceudgifter 2025: 59,4 mio. kr.
- Serviceudgifter 2026: - 0,5 mio. kr.
- Anlæg 2025: 49,3 mio. kr.
- Lån og deponering 2025: - 40,6 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes bevillingsregler.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Liste C, F og A fremsatte følgende vedtagelsesforslag:
”I forbindelse med regnskabsafslutningen forventes et mindreforbrug på cirka 36 mio. kr., der alt andet lige tilgår kassebeholdningen.
Kassebeholdningen udgør ultimo 2024 ca. 180 mio. kr. – eksklusiv det forventede mindreforbrug. Den økonomiske politik tilsiger, at kassebeholdningen som skal minimum udgøre 150 mio. kr.
I lyset af, at kassebeholdning er relativ begrænset og i lyset af de tidligere politiske tilkendegivelser om at prioritere folkeskolen foreslås, at det forventede mindreforbrug disponeres således:
• Halvdelen – dvs. 18 mio. kr. - tilgår kassebeholdning for at styrke denne.
• Den resterende halvdel afsættes til anlægsprojekter på folkeskolerne. Heraf afsættes12 mio. kr. til den almindelige vedligeholdelsespulje i CETS med henblik på at fremrykke yderligere vedligeholdelsesprojekter på folkeskolerne. De resterende 6 mio. kr. disponeres med 0,45 mio. kr. til hver af kommunens folkeskoler og Byhaveskolen med henblik på, at skolens ledelse (skolebestyrelsen og skolelederen) i samarbejde med CETS kan prioritere et løft af skolens fysiske fremtoning. De resterende 50.000 kr. per skole afsættes til elevrådenes disponering.
Dette kan ske i form af forbedringer af udearealer og legepladser og/eller bygningsforbedringer, der ikke vil kunne håndteres via den almindelige vedligeholdelsespulje.
BUU orienteres om, hvorledes de afsatte midler tænkes anvendt.”
Liste Ø fremsatte følgende ændringsforslag i forhold hertil:
”som supplement til vedtagelsesforslaget afsættes der en pulje på 7 mio. kr. under BUU, som udvalget udmønter med henblik på at reducere de negative overførsler på skolerne og dagtilbudsområdet.”
Liste V fremsatte følgende ændringsforslag i forhold til vedtagelsesforslaget:
”de afsatte beløb til elevrådene kan desuden anvendes til fællesskabsunderstøttende tiltag og Centerafdelingen og Heldagsskolen sidestilles med folkeskolerne for så vidt angår de afsatte beløb på 450.000 kr.”.
Man stemte først om ændringsforslaget fra Liste Ø
For stemte: 4 (Ø, V og B)
Imod stemte: 4 (A og F)
Undlod: 1 (C )
Dermed bortfaldt ændringsforslaget.
Man stemte derefter om ændringsforslaget fra Liste V
For stemte: 3 (V og B)
Imod stemte: 6 (A, F; C og Ø)
Dermed bortfaldt ændringsforslaget.
Man stemte først om vedtagelsesforslaget fra Liste A, C og F:
For stemte: 9 (A, C, F, V, B og Ø)
Imod stemte: 0
Vedtagelsesforslaget var dermed vedtaget som indstilling til Kommunalbestyrelsen. Udvalget anbefaler samtidig de øvrige indstillinger til kommunalbestyrelsen.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Liste Ø fremsatte følgende ændringsforslag:
”som supplement til Økonomiudvalgets indstilling afsættes der en pulje på 7 mio. kr. under BUU, som udvalget udmønter med henblik på at reducere de negative overførsler på skolerne og dagtilbudsområdet. Udvalget fastlægger konkrete kriterier for, hvordan puljen udmøntes for at sikre, at midlerne målrettes reelle udfordringer.”
Liste V fremsatte følgende ændringsforslag:
”de afsatte beløb til elevrådene kan desuden anvendes til fællesskabsunderstøttende tiltag og Centerafdelingen og Heldagsskolen sidestilles med folkeskolerne for så vidt angår de afsatte beløb på 450.000 kr.”.
Man stemte først om ændringsforslaget fra Liste Ø
For stemte: 11 (Ø, V og B)
Imod stemte: 16 (A, F, C og O)
Undlod: 2 (I og Rasmus Drabe Feldingbjerg)
Dermed bortfaldt ændringsforslaget.
Man stemte derefter om ændringsforslaget fra Liste V
For stemte: 8 (V, B)
Imod stemte: 19 (A, C, F, O, Ø)
Undlod: 2 (I og Rasmus Drabe Feldingbjerg)
Dermed bortfaldt ændringsforslaget.
Økonomiudvalgets indstilling blev herefter godkendt.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Godkendelse af lånerammen 2024 for Svendborg Kommune. Godkendelse af om lånerammen skal udnyttes fuldt ud og om der skal frigives deponering. Låneoptagelse vedr. ældreboliger.
Indstilling
Direktionen indstiller til behandling i Økonomiudvalget samt endelig afgørelse i Kommunalbestyrelsen,
- At lånerammen for 2024 godkendes.
- At lånerammen på 16,891 mio. kr. udnyttes svarende til budgetlagt låneoptagelse. Den årlige låneydelse er budgetlagt.
- At tage stilling til om restlånerammen på 4,287 mio. kr., der ikke er budgetlagt låneoptaget, skal låneoptages og tilføres kassen. Den årlige låneydelse udgør 0,144 mio. kr. i 2025 og 0,284 mio. kr. i 2026 og frem, der i givet fald finansieres af kassen.
- At ovenstående lån optages i KommuneKredit med 25 års løbetid.
- At andel af lånerammen vedr. uafsluttede anlægsprojekter til Hjortøboen og ladeanlæg El-færgen finansieres via byggekreditter. Byggekreditterne bliver konverteret til lån, når anlægsprojekterne er afsluttet.
- At der frigives 3,124 mio. kr. i tidligere deponering og fremadrettet mistet frigivelse på årligt 0,154 mio. kr. fragår rentepuljen.
- At der optages lån på 0,236 mio. kr. hos KommuneKredit med fast rente og 30 års løbetid til køkkenudskiftninger i ældreboliger i 2024.
Sagsfremstilling
Lånerammen er opgjort på baggrund af låneberettigede udgifter afholdt i 2024. De låneberettigede udgifter vedrører primært udgifter til anlægsarbejder i kommunale havne, renovering af færger, installation af varmepumper og lånedispensationer. Revisionen har revideret lånerammen.
Mio. kr.
Låneadgang ifølge vedlagte opgørelse 60,043
Aconto låneoptagelse lånedispensationer 29,000
Restlåneramme 31.043
Låneramme vedr. ældreboliger, optages særskilt når projekter
er færdige og som løbende byggekreditter 9,865
Restlåneramme 21.178
Budgetlagt låneoptagelse 16,891
Ikke budgetlagt låneoptagelse 4,287
Der er i lånerammen medtaget udgifter til havneområdet på 9,814 mio. kr. og udgifter til genopretning efter stormflod på 0,764 mio. kr. Ifølge lånebekendtgørelsen er der automatisk låneadgang til anlægsudgifter, der indgår som et naturligt element i kommunale havne og lystbådehavne. Låneadgangen omfatter ikke tilkørselsveje og infrastruktur m.v. til havneområdet.
Efter de EU-retlige statsstøtteregler er det kun udgifter til ”havneinfrastruktur” (alt under vandet), ”adgangsinfrastruktur” og ”oprensning” som kommunen kan låne til hos KommuneKredit.
KommuneKredit må ikke yde lån til ”havnesuprastuktur” (bygninger, kraner m.m. over vandet).
Øvrige anlægsudgifter til ”havnesuprastruktur” kan finansieres via låneoptagelse i et pengeinstitut. Renteudgiften formodes at være noget højere, end den rente vi kan låne til hos KommuneKredit.
På baggrund af ovenstående forventes det ikke, at der er mulighed for at låne hele beløbet hos KommuneKredit. Andelen udgør 3,124 mio. kr. Derfor anbefales det, at der i stedet for at låne bliver frigivet tilsvarende beløb af tidligere års deponering.
Låneoptagelsen skal godkendes inden den 31. marts 2025. Lånet skal være optaget inden den 30. april 2025. Låneoptagelsen foretages efter retningslinjerne i den finansielle politik. Den aktuelle restgæld på kommunens overvågningslån er fordelt med 74% med fast rente og 26% med variabel rente.
Derudover er der mulighed for at låne 0,236 mio. kr. til udskiftning af køkkener i kommunale ældreboliger på baggrund af faktiske udgifter for 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Låneydelsen for et lån på 16,891 mio. kr. er budgetlagt. Derudover kan der låneoptages 4,287 mio. kr. som ikke er budgetlagt. Låneydelsen udgør 0,284 mio. kr. årligt (dog 0,144 mio. kr. i 2025) og finansieres af kassen. Der frigives 3,124 mio. kr. af tidligere års deponering. Vedr. Køkkenudskiftning optages 0,236 mio. kr. med en løbetid på 30 år hos KommuneKredit.
De aktuelle renter for lån med 25 års løbetid er:
- Fast rente 3,44%
- Variabel rente 2,71%
- Swaprente 2,71%
- Cibor3 med tillæg i 5 år 2,54%
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 1714 af 13. december 2023 om kommunernes låntagning og meddelelse af garantier m.v.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Godkendt.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen orienteres om indkomne ansøgninger fra den afsluttede åbne ansøgningsrunde om opstilling af vedvarende energianlæg i Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede den 26. november 2024 at indkalde ansøgninger om planlægning for opstilling af vedvarende energianlæg (VE-anlæg) med ansøgningsfrist den 31. januar 2025. Kommunalbestyrelsen besluttede, at der i ansøgningsrunden alene skulle indkaldes VE-ansøgninger for planlægning af nye vindmølle- og hybridprojekter (vindmøller og solceller i kombination).
Svendborg Kommune har i ansøgningsrunden modtaget 13 ansøgninger fra fem forskellige ansøgere. Ni af projektområderne er indsendt af samme ansøger. Placeringer af ansøgte VE-anlæg kan ses i bilag 1 (Bilag 1, Indkomne VE-ansøgninger). Fire af ansøgningerne er projekter, hvor der planlægges for nye hybridprojekter. Der er ikke modtaget ansøgninger på rene vindmølleprojekter. De resterende ni ansøgninger er solcelleansøgninger, hvor der ikke planlægges for nye vindmøller. De ni solcelleansøgninger vil ikke blive vurderet yderligere jf. kriteriet om, at der i udgangspunktet fremover kun planlægges for vindmølle- eller hybridprojekter. Kriteriet om, at der fremover alene vil blive igangsat planlægning for vindmølle- og hybridprojekter er implementeret som retningslinje i Forslag til Kommuneplan 2025-2037.
De fire hybridprojekter er endnu ikke besigtiget, screenet eller vurderet af administrationen. Den forventede proces for planlægning af nyt VE-anlæg fremgår af bilag 2 (Bilag 2, Forventet proces for planlægning af nyt VE-anlæg).
Kommunalbestyrelsen besluttede i forbindelse med igangsættelse af ansøgningsrunden, at der løbende igangsættes VE-planlægning uden en øvre ramme for andel solenergi og vindmøller og, at der kan arbejdes med tre VE-projekter ad gangen med forskudte tidsplaner. Det betyder, at der kan igangsættes én ny VE-planproces i 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelt økonomiske konsekvenser for Svendborg Kommune vil blive forlaget i forbindelse med politisk behandling af konkrete projekter.
CO2-Konsekvensvurdering
Lovgrundlag
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 04-03-2025
Orienteringen blev taget til efterretning.
Afbud fra Pia Dam (A). Som suppleant deltog John Arly Henriksen (A).
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Sagen blev behandlet som sidste punkt på dagsordenen. Orienteringen blev taget til efterretning. Birger Jensen var inhabil og deltog ikke i sagens behandling.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Taget til efterretning.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Godkender at midlertidige lejemål til tandplejens personalefaciliteter gøres permanent
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior- Social- og Sundhedsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der indgås permanent lejemål, til brug for tandplejens personalefaciliteter, i det nuværende midlertidige lejemål
- At administrationen bemyndiges til at indgå det permanente lejemål
- At udgifterne til deponi finansieres via rest af fraflyttede lejemål fra 2024
- Udgiften til leje, el, vand, varme, rengøring mm. af det permanente lejemål, før og efter evt. ombygning, finansieres indenfor Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets eksisterende driftsramme.
Sagsfremstilling
I 2022 fik Svendborg Kommunes børne- og ungdomstandpleje tilsagn fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til etablering af 3 nye tandplejeklinikker i tandplejens eksisterende bygning. Den ministerielle anlægspulje var en udløber af den politiske beslutning om at indføre vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige via den kommunale børne- og ungdomstandpleje. De tre nye klinikker blev indviet og idriftsat i august 2024.
De tre nye klinikker er etableret i tandplejens tidligere personalefaciliteter. I forbindelse med ombygningen blev tandplejens personalefaciliteter flyttet i et tidsafgrænset lejemål af Rich Møller ejendomme som Svendborg Kommune også lejer tandplejens bygning af. Det midlertidige lejemål ligger i tæt forbindelse til tandplejens bygning i det tidligere ’Kene gulve’. Det midlertidige lejemål udløber september 2026.
Administrationen har i samarbejde med udlejer undersøgt forskellige muligheder for genetablering af personalefaciliteter i ny tilbygning på området omkring tandplejen, herunder etablering af en 3. sal på tandplejens bygning. Dette har dog ikke være muligt at realisere.
Udlejer har i længere tid haft et ønske om at udvikle området omkring tandplejen med en investor. Administrationen har afventet resultatet af dette i forhold til om tandplejens manglende personalefaciliteter kunne realiseres ind i dette projekt.
På et møde den 30. januar 2025, meddelte udlejer at de ikke længere ser tandplejens personalefaciliteter som del af udviklingsarbejdet med en investor. Derfor tilbyder udlejer tandplejen at permanentgøre det midlertidige lejemål. Den nuværende løsning med placering af personalefaciliteter er acceptabel for den kommunale tandpleje.
Kommunen er i dialog med udlejer om en efterfølgende tilpasning af lejemålet, med optimering af de personalemæssige og indeklimamæssige forhold af lokalerne. Forventningen er at udlejer vil stå for de bygningsmæssige tilpasninger og at dette efterfølgende finansieres via en forhøjelse af huslejen. Det forventes at huslejestigningen kan afholdes indenfor tandplejens budget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med at det midlertidige lejemål gøres permanent, fordrer dette deponi svarende til ejendomsværdien af det lejede. Dette sker da man lovgivningsmæssigt skal sidestille indgåelsen af en lejemål over 3 år, som et kommunalt anlægsarbejde.
Ejendommen hvori lejemålet befinder sig er jævnfør Bygnings- og Boligregistret (BBR) 236 kvadratmeter, hvilket vil betyde deponi på ca. 1,75 mio. kr. Der arbejdes ud fra oplysningerne i BBR og de ca. 1,75 mio. kr. søges finansieret via en rest deponiramme vedr. fraflyttede lejemål i 2024. Dette fordrer dog at kontrakten skal være indgået inden den 31. marts 2025.
Økonomiudvalget har den 21. marts 2023 besluttet at reservere ca. 2,1 mio. kr. til deponi forbundet men ekstra leje til tandplejen. I tilfælde af at kontrakten kan være indgået inden den 31. marts 2025 vil det være muligt at frigøre disse midler og tilføre dem kassen.
Udgiften til leje, el, vand, varme, rengøring mm. af det permanente lejemål, før og efter evt. ombygning, finansieres indenfor Senior-, Social- og Sundhedsudvalget eksisterende driftsramme.
CO2-Konsekvensvurdering
Da der er tale om en eksisterende bygning, vil det medføre en reduceret CO2 udledning end ved nybyg.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-03-2025
Udvalget tilslutter sig indstillingerne, i det de tidligere afsatte midler på 2,1 mio. kr. tilgår kassen.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 06-03-2025
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Godkendt.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutningstema
Forhåndsgodkendelse af ændringsforslag for Svendborg Fjernvarme AMBA s vedtægter.
Indstilling
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen:
- at Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. s forslag til vedtægtsændringer godkendes.
Sagsfremstilling
Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. er ved at ændre dets vedtægter for muliggørelse af anvendelse af en digital platform til bl.a. stemmeafgivning over en længere periode ved f.eks. valg til bestyrelsen.
Endvidere er der behov for at tilpasse vedtægterne, så forbrugerne får indflydelse - altså ikke kun ejere, men også lejere.
Svendborg Fjernvarme A.M.B.A. s udfordring er, at de gerne vil gennemføre en proces, så muligheden for at afholde valg til bestyrelsen på kommende generalforsamling sker på de nye vilkår.
Det kræver at vedtægtsændringerne vedtages via en ekstraordinær generalforsamling og formentlig en urafstemning. Det presser Svendborg Fjernvarme A.M.B.A på tid, da ordinær generalforsamling med bestyrelsesvalg skal afholdes inden udgangen af april.
Samtidig er Svendborg Fjernvarme A.M.B.A blevet opmærksomme på, at Kommunalbestyrelsen skal godkende de nye vedtægter.
Ændringsforslag er bilagt.
Administrationen vurderer, at ændringerne ikke stiller kommunen dårligere i forhold til mulighederne for at udøve indflydelse i form af stemmeret og direkte udpegning af et bestyrelsesmedlem.
Derudover vurderes det, at ændringerne ikke er i uoverensstemmelse med reglerne i erhvervsvirksomhedsloven, der blandt andet regulerer A.M.B.A.er.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Økonomiudvalget den 18-03-2025
Det indstilles, at vedtægterne godkendes i den forelagte form med forbehold for den efterfølgende godkendelse på den ekstraordinære generalforsamling i Svendborg Fjernvarme.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Som suppleant deltog Hanne Ringgaard Møller (B)
Birger Jensen (V) var fraværende.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Godkendt.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-03-2025
Intet.
Afbud fra Maria Haladyn (A), Karl Magnus Bidstrup (A), Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Claus Krossteig (A), Astrid Ejlersen (A), Karen Kruse (V).