Kommunalbestyrelsen
Referat • 27. februar 2024 kl. 16.00
Indhold
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Der var spørgsmål fra Brian Bang.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant er indkaldt Freja Blegholm Hansen (V).
Kommunalbestyrelsen godkendte dette.
Liste O og I anmodede om at punkt 2 blev trukket tilbage fra dagsordenen. Kommunalbestyrelsen godkendte dette.
Dagsorden godkendt.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsesmedlem Dorthe Ullemose (O) og kommunalbestyrelsesmedlem Per Nykjær Jensen (I) ønsker følgende optaget på kommunalbestyrelsens møde den 27. februar 2024:
” Forslag til aftale om valgkamp uden valgplakater og bannere til KV25 og RV25 i Svendborg Kommune
Indstillet af: Liste O og Liste I
Beskrivelse:
Liste O og Liste I foreslår, at partierne i kommunalbestyrelsen sammen med deres respektive vælgerforeninger i Svendborg Kommune indgår en fælles aftale om ikke at opsætte valgplakater og bannere i forbindelse med kommunalvalget (KV25) og regionsvalget (RV25) i 2025. Forslaget er motiveret af et ønske om at demonstrere miljømæssigt ansvar ved at reducere unødvendigt ressourceforbrug og miljøbelastning. Forslaget gælder specifikt for KV25 og RV25, idet det ikke kan involvere parter uden for kommunen. Vi håber dog, at denne beslutning kan inspirere til lignende initiativer for kommende folketingsvalg.
Begrundelse:
Opsætningen af valgplakater og bannere har længe været en fast del af valgkampagner i Danmark. Denne praksis medfører imidlertid væsentlige miljømæssige og ressourcemæssige udfordringer, som ikke kan ignoreres. Mange borgere oplever desuden, at plakater og bannere skæmmer bybilledet væsentligt, i ugerne op til valgene.
I Svendborg Kommune estimeres det, at mellem 75 og 100 kandidater ved hvert valg opsætter et sted imellem 5.000 til 7.000 valgplakater. Disse plakater, ofte fremstillet af plast og andre miljøbelastende materialer, skaber unødvendig miljøpåvirkning og affald. Desuden medfører nedtagningen efter valget betydelig brug af ressourcer, både i form af arbejdskraft og omkostninger til bortskaffelse.
Ved at indgå en tværpolitisk aftale om at undlade opsætning af fysiske valgplakater, bannere og lignende , kan Svendborg Kommune blive ”First mover” på indførelsen af en ny tradition. En tradition som vil prioritere miljøhensyn og ressourcebevidsthed.
Dette vil ikke kun reducere mængden af plastaffald og spare på flere forskellige slags ressourcer, men det vil også positionere Svendborg som foregangskommune i arbejdet med at udvikle bæredygtige løsninger.
Sammenfatning af fordele ved forslaget:
- Miljømæssige besparelser: Signifikant reduktion i brugen af plast og andre miljøbelastende materialer.
- Ressourcemæssige besparelser: Mindre forbrug af arbejdskraft og økonomiske ressourcer til produktion, opsætning og fjernelse af valgplakater.
- Forbedring af kommunens image: Styrkelse af Svendborgs position som en miljøbevidst og innovativ kommune.
Initiativet vil blive model for en mere moderne og mere bæredygtig valgkampform, hvor digitale platforme, annoncer i aviser, radiospots og elektroniske annoncetavler – og fysiske møder, vil erstatte den traditionelle brug af valgplakater og bannere mv.
Indstilling:
- Kommunalbestyrelsen i Svendborg Kommune beslutter hermed at indlede arbejdet som skal føre frem til indgåelsen af en fælles aftale, mellem alle opstillede partier og lister, om at undlade opsætning af valgplakater, bannere og lignende, i Svendborg kommune, i forbindelse med næste års KV25 og RV25. Telte, stande og bannere, som bruges i et kortere antal timer, til politiske events på torve, pladser og gader, og til vælgermøder, omfattes ikke af aftalen. Sådanne events og tiltag vurderes at være en god nærdemokratisk tradition, som måske endda vil blive styrket, i ønsket om mere synlighed - efter de traditionelle plakaters og banneres fravær.
- Det besluttes således her at nedsætte en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra alle partier og deres respektive baglande, med henblik på at lade arbejdsgruppen udarbejde endelige retningslinjer for valgkampen, forud for KV25 og RV25. Målet er at nå frem til en aftale om ikke at opsætte valgplakater, bannere og lignende. Arbejdsgruppen skal samtidig beskrive hvordan man efterfølgende inddrager alle de nye partier og lister, som senere opstiller kandidater til valgene, så også disse følger aftalen, og de lokale regler som ønskes indført.
- Det besluttes samtidig at de endelige retningslinjer, som arbejdsgruppen udarbejder, skal være udsendt til alle kommunalbestyrelsens partier, senest den 1. juni 2024, således arbejdsgruppens oplæg kan dagsordensættes, og vedtages endeligt af kommunalbestyrelsen, på dens sidste måde inden sommerferien 2024.
- Endeligt besluttes det herved at en fortsættende arbejdsgruppe, efter valget, skal evaluere aftalens effekt på valgdeltagelsen og på borgernes engagementet mv. Baseret på denne efterfølgende evaluering, skal den nye kommunalbestyrelsen inden udgangen af 2027 træffe beslutning om hvorvidt den aktuelle aftale skal gøres permanent. ”
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Sagen udgik fra dagsordenen.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsesmedlem Jesper Kiel (Ø) ønsker på vegne af Enhedslistens kommunalbestyrelsesgruppe følgende optaget på kommunalbestyrelsens dagsorden den 27. februar 2024:
” Fartplan Højestene 2025
Enhedslisten foreslår:
- Kommunalbestyrelsen stopper den proces omkring ny fartplan for Højestene 2025, som er igangsat at Erhvervs og Turismeudvalget 7. februar 2024.
Begrundelse:
Det er grundlæggende ulogisk på enkelte afgange at sejle forbi Skarø, alene for at Drejø kan anløbes først. Beslutningen har med al tydelighed skabt stor usikkerhed for turisterhvervet på Skarø, og processen vil ikke tilsvarende skabe sikkerhed for turisterhvervet på Drejø. Derfor foreslår Enhedslisten at processen stoppes.
Baggrund:
Erhvervs og Turismeudvalget besluttede 7. februar 2024:
Punkt 4 Fartplan for Højestene 2025
Beslutningstema
Vedtagelse af den videre proces for Skarø-Drejøruten Højestenes fartplan 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller,
1) At afgangen fra Svendborg kl. 11.15 (11.30 sommer) undersøges i forhold til førstegangsanløb til Drejø.
2) At den foreløbige tidsplan for den videre proces godkendes
Sagsfremstilling
På ETU-mødet den 6. december, under punkt 7, blev administrationen bedt om at undersøge mulighederne for førstegangsanløb af Drejø, for afgangen fra Svendborg kl. 11.15 (11.30 sommer).
Foreløbig tidsplan for processen frem til politisk beslutning om fartplan 2025. Tidsplanen tager hensyn til fremtidig planlægning, bookninger, samt evt. varsling af personale.
Processen har til hensigt at afdække bl.a. hvilket tidsrum der skal sejles med førstegangsanløb til Drejø, afledte praktiske forhold for færgernes betjening etc.
Vedtagelse af retningslinjer for fartplan 2025. | ETU-møde | 7. februar 2024 |
|
|
|
Dialogmøde i Svendborg for beboere, fritidshusejere og erhvervet på Drejø og Skarø | Øboere, ETU og Havnekontoret | 17. april 2024 |
Opsamling og udarbejdelse af fartplaner |
| Ultimo april 2024 |
Høring fra 1/5-22/5 | Alle | 22. maj 2024 |
|
|
|
Frist for dagsordenspunkt | Havnekontoret | 27. maj 2024 |
Fastlæggelse af fartplan 2025 | ETU | 12. juni 2024 |
Sagen afgøres i
Erhvervs- og Turismeudvalget
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 07-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B). Som suppleant deltog Jørgen Lundsgaard (B).
Bilag:
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Man stemte om forslaget.
For stemte: 4 (Ø og Flemming Madsen)
Imod stemte: 25 (A, C, V, B, F, I, O og Rasmus Fjeldingbjerg Drabe)
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsesmedlem Mustafa Diken (V) ønsker på vegne af Venstres kommunalbestyrelsesgruppe følgende optaget på kommunalbestyrelsens dagsorden den 27. februar 2024:
” Emne: Ordentlig Kommunikation
Indstilling:
Venstre indstiller til at vi i Kommunalbestyrelsen vælger, samarbejde og kommunikation, som et emne til vores temadag i marts.
Sagsfremstilling:
Uanset hvilke udfordringer vi sidder med i de forskellige udvalg og i Kommunalbestyrelsen, skal vi kunne samarbejde på kryds og tværs.
Vores arbejdsvilkår, som medlemmer af Kommunalbetyrelsen i Svendborg, er fortsat et emne, der er meget fokus på.
Tilbage i marts 2022, var vi alle i den nye Kommunalbestyrelse inviteret med til et seminar, hvor der blev drøftet forskellige emner.
Et af emnerne var også samarbejde blandt medlemmerne af Kommunalbestyrelsen, hvor der blev drøftet kommunikation med og om hinanden. Her var vi alle enige om at vi skulle tale ordentligt om hinanden, uanset hvor uenige vi måtte være.
Denne ordentlighed ser vi desværre, kan være svær at opretholde. Både i Rådhussalen og i pressen.
Dette er også italesat flere gange, af forskellige medlemmer af Kommunalbestyrelsen, både i salen og i pressen.”
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Opgørelse over udbetalt vederlag og honorar for 2023 forelægges til efterretning og offentliggørelse.
Indstilling
Direktionen indstiller oversigten til efterretning.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal jf. styrelseslovens §16 e offentliggøre størrelsen af udbetalt vederlag eller honorar til kommunalbestyrelsesmedlemmer, som efter valg eller forslag af kommunen, udfører andre erhverv end medlemskab af kommunalbestyrelsens udvalg eller underudvalg.
Tilsvarende gælder for ansatte i den kommunale administration, som efter valg eller forslag af kommunen udfører et sådan hverv.
Opgørelsen over udbetalt vederlag for 2023 er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger
Lovgrundlag
Styrelseslovens § 16 e.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Til efterretning.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Der er fra juni 2023 gennemført en 15 ugers offentlig høring af forslag til kommuneplantillæg nr. 2021.01, forslag lokalplan 658, samt udkast til §25-tilladelse med tilhørende miljøvurderinger for tre vindmøller ved Broholm. Plan- og Lokalsamfundsudvalget skal beslutte at vedtage Kommuneplantillæg nr. 2021.01 og lokalplan 658 med tilhørende miljøvurdering og sammenfattende redegørelse, samt godkende at høringssvar behandles som foreslået i hvidbogen. Miljø- og Teknikudvalget skal beslutte at vedtage §25-tilladelse til projektet med tilhørende miljøvurdering, og at høringssvar behandles som foreslået i hvidbogen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelse anbefales, at
- indkomne høringssvar behandles som foreslået i hvidbogen
- vedtage kommuneplantillæg 2021.01 - vindmøller øst for Broholm, og
- vedtage lokalplan 658 - vindmøller øst for Broholm, med tilhørende miljøvurdering for planerne og en sammenfattende redegørelse.
Direktionen indstiller overfor Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelse anbefales, at
- indkomne høringssvar behandles som foreslået i hvidbogen
- vedtage §25-tilladelse med tilhørende miljøvurdering til tre vindmøller øst for Broholm
Sagsfremstilling
Broholm Gods og Fuglehavegård ansøgte i maj 2018 om at etablere tre vindmøller øst for Broholm. Vindmøllerne ønskes etableret med en totalhøjde på 149,9 m, med tilhørende tekniske installationer, teknikbygninger, adgangsveje og arbejdsarealer. Placeringen af de ansøgte vindmøller fremgår af bilag 4 (Bilag 4. Oversigtskort med placering af vindmøller ved Broholm).
Kommuneplantillæg 2021.01
Kommuneplantillægget udlægger en ny ramme til teknisk anlæg i form af vindmøller. Rammen giver mulighed for at etablere op til tre vindmøller på maksimalt 149,9 m med tilhørende tekniske installationer, teknikbygninger, adgangs- og arbejdsarealer. Kommuneplantillæg fremgår af bilag 5 (Bilag 5. Kommuneplantillæg 2021.01 – vindmøller øst for Broholm). Miljørapport for planer fremgår af bilag 8 (Miljørapport, Miljøvurdering af Kommuneplantillæg 2021.01 og Lokalplan 658 for Vindmøller øst for Broholm).
Lokalplanforslag 658
Lokalplanen giver, i overensstemmelse med kommuneplantillægget, mulighed for at etablere tre vindmøller med en maksimal højde på 149,9 m med tilhørende tekniske installationer, teknikbygninger, adgangs- og arbejdsarealer, der er nødvendige for driften. Lokalplan fremgår af bilag 6 (Bilag 6. Lokalplan 658, vindmøller øst for Broholm).
§25-tilladelse
Tilladelsen sætter rammer for driften af møllerne f.eks. er der fastsat vilkår, der sikrer, at
- Støjgrænser overholdes
- Ingen boliger udsættes for skyggekast, der er større end de anbefalede værdier
- Flagermus beskyttes med vindmøllestop i særlige perioder.
- Jord, grundvand og drikkevand beskyttes
- Uheld forebygges
- Vilkår om vindmøllestop overvåges
- Møllerne mv. håndteres og fjernes et år efter driften er ophørt
§25-tilladelsen fremgår af bilag 12 (Bilag 12, §25-tilladelse til vindmøller øst for Broholm). Miljøvurdering af projektet fremgår af bilag 9 (Bilag 9, Vindmøller ved Broholm, Svendborg Kommune, Miljøkonsekvensrapport april 2023), og bilag 9a (Bilag 9a. Rettelsesark til Miljøkonsekvensrapport, april 2023) samt tilhørende bilag 10a-d og Bilag 11 (Bilag 10a-d, Vindmøller ved Broholm, Svendborg Kommune, Bilag 7 – Visualiseringer, fotopunkt 1-47), (Bilag 11, Vindmøller ved Broholm, Svendborg Kommune, bilag 8-15 – Natur).
Indkomne høringssvar
Kommunalbestyrelsen besluttede den 30. maj 2023 at sende følgende dokumenter i 15 ugers offentlig høring fra den 7. juni 2023 til og med den 21. september 2023:
- Forslag til kommuneplantillæg 2021.01 for vindmøller øst for Broholm
- Lokalplanforslag nr. 658 for vindmøller øst for Broholm
- Miljørapport, miljøvurdering af forslag til kommuneplantillæg nr. 2021.01 og forslag til lokalplan nr. 658 for vindmøller øst for Broholm
- Udkast til § 25-tilladelse til vindmøller øst for Broholm
- Miljøkonsekvensrapport, Vindmøller ved Broholm, Miljøkonsekvensrapport april 2023.
Der blev den 23. august afholdt borgermøde i Gudmehallen med ca. 100 deltagere.
Svendborg Kommune har i høringsperioden modtaget 41 høringssvar. Af de 41 høringssvar er 37 af dem fra borgere.
Alle høringssvarene findes i deres fulde længde i bilag 3 (Bilag 3, Samlede høringssvar 2023). Overordnet omhandler høringssvarene nedenstående temaer:
- Placering, herunder manglende vind i området.
- Støj, herunder de gennemførte støjberegninger.
- Sundhed, herunder negative helbredsmæssige konsekvenser.
- Natur, herunder fugle og flagermus.
- Landskab, herunder kulturarv og visuel påvirkning.
- Jord, Grundvand og drikkevand, herunder risiko for forurening med mikroplast og miljøfremmede stoffer f.eks. PFAS.
- Lys og skygger, herunder vindmøllernes skyggekast.
- Socioøkonomiske forhold, herunder påvirkning af lokalsamfundet.
- Planlægning, herunder placering i kystnærhedszonen og den politiske proces.
- Ejendomsret, herunder værdiforringelse af ejendomme.
- Habilitet ved Kommunalbestyrelse, Klagenævn mv.
- Positiv tilkendegivelse overfor projekt.
Høringssvarene er behandlet i hvidbogen, hvor administrationens uddybende bemærkninger og indstilling kan findes i bilag 1 og 2 (Bilag 1, Hvidbog. Resume af høringssvar), (Bilag 2, Svendborg Kommunes bemærkninger til høringssvar).
De indkomne høringssvar er gennemgået og vurderet, og høringssvar om påvirkning af fugle har givet anledning til, at ansøger har fremlagt et rettelsesark til miljøkonsekvensrapporten – se bilag 9a (Bilag 9a. Rettelsesark til Miljøkonsekvensrapport, april 2023). Med udgangspunkt i rettelsesarket er der foretaget tilretninger i Kommuneplantillæg, Lokalplan, Miljørapport og §25-tilladelsen. Rettelsesarket fremlægger supplerende og mere præcise data om udviklingen i bestande af fugle, idet de oprindelige data er baseret på tilfældige registreringer af fugle. De supplerende oplysninger ændrer ikke grundlæggende på begrundelsen om, at fugle ikke påvirkes af projektet.
Derudover er der i §25-tilladelsen foretaget en mindre tilretning af vilkår om driftsstop af flagermus sådan, at vilkåret nu følger ordlyden i forvaltningsplan for flagermus.
Ingen af de gennemførte rettelser ændrer projektet eller rammerne for planlægningen. Miljøvurderingernes konklusioner er uændret, og der er ikke opstået behov for yderligere afværge- eller overvågningsforanstaltninger. Rettelserne medfører ikke, at der skal gennemføres en ny offentlig høring.
Sammenfattende redegørelse til miljørapporten
I forbindelse med den endelige vedtagelse af kommuneplantillægget og lokalplanen er der udarbejdet en sammenfattende redegørelse af miljørapporten. I den sammenfattende redegørelse, redegøres der blandt andet for miljøvurderingens indvirkning på planerne.
Den sammenfattende redegørelse kan findes i bilag 13 (Bilag 13, Sammenfattende redegørelse).
Videre forløb
Ved beslutning om endelig vedtagelse af kommuneplantillæg 2021.01 – Vindmøller øst for Broholm samt lokalplan 658 – Vindmøller øst for Broholm, med tilhørende miljøvurdering og sammenfattende redegørelse samt §25-tilladelse for projektet med tilhørende miljøvurdering offentliggøres alle dokumenter, og der er herefter en klagefrist på 4 uger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter i forbindelse med udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan afholdes af Svendborg Kommune indenfor Byg & Byudviklings eksisterende rammer.
Udgifter i forbindelse med miljøvurdering af planer, udkast til § 25-tilladelse og kvalitetssikring af miljøkonsekvensrapport varetages af ekstern rådgiver for Svendborg Kommune via tidligere afsatte midler hertil. Der har på nuværende tidspunkt været et merforbrug hertil på ca. 36.000 kr. som er afholdt indenfor Byg og Byudviklings eksisterende rammer.
Derudover har der været udgifter i forbindelse med ekstern juridisk kvalitetssikring af miljøvurderinger og § 25-tilladelse på ca. 200.000-235.000 kr. som er afholdt indenfor Byg & Byudviklings eksisterende rammer.
CO2-Konsekvensvurdering
Vindmøllerne vil bidrage til at reducere mængden af CO2. Det er beregnet, at der kan opnås en reduktion på 4.758 ton CO2 pr. år i forhold til et gennemsnit for el leveret til forbrug i Danmark (- det vil sige en blanding af fossile brændsler og vedvarende energikilder). Reduktionen opnås i den situation, hvor der ikke er tale om støjreduceret drift, og svarer til CO2-udledningen fra ca. 206 husstande. I den periode, hvor der er behov for støjreduceret drift, vil der kunne opnås en reduktion på 4.392 tons CO2 pr. år, hvilket svarer til CO2-udledningen fra ca.190 husstande.
De tre vindmøller ved Broholm forventes at producere strøm svarende til 9.000-9.750 husstandes årlige elforbrug.
Lovgrundlag
Miljøvurderingsloven
Planloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 06-02-2024
Man stemte om indstillingen:
For stemte Liste A, Liste F og Liste Ø.
Imod stemte Liste I og liste V.
Indstillingen blev herefter anbefalet.
Liste I afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Liberal Alliance stemmer imod alle tre punkter i indstillingen, idet man ikke ønsker store vindturbiner placeret i beboede områder og slet ikke i områder, hvor ydermere følsom natur påvirkes. Vindturbiner er i dag så store, at de kun giver mening på havet.”
Liste V afgav følgende mindretalsudtalelse:
”Venstre kan ikke støtte forslaget om tre vindmøller ved Broholm Gods på grund af placeringen i et herregårdslandskab og i et vindfattigt område. Der henvises i øvrigt til de i miljøvurderingen nævnte afværgeforanstaltninger, som vil være nødvendig for vindmøllernes lovformelige drift, hvilket tydeliggør at møllernes størrelse og nytteeffekt vil stå i misforhold til deres negative påvirkning af mennesker, natur og landskabsudtryk.”
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Liste V kan ikke støtte anbefalingen og afgiver følgende mindretalsudtalelse:
”Venstre kan ikke støtte forslaget om tre vindmøller ved Broholm Gods på grund af placeringen i et herregårdslandskab og i et vindfattigt område. Der henvises i øvrigt til de i miljøvurderingen nævnte afværgeforanstaltninger, som vil være nødvendig for vindmøllernes lovformelige drift, hvilket tydeliggør at møllernes størrelse og nytteeffekt vil stå i misforhold til deres negative påvirkning af mennesker, natur og landskabsudtryk.”
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Jørgen Lundsgaard (liste B) var fraværende under behandlingen af punktet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles. Liste V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra fagudvalgene.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Man stemte om indstillingen.
For stemte: 18 (A, C, Ø, F)
Imod stemte: 11 (V, O, B, I og Rasmus Fjeldingbjerg Drabe)
Liste I var imod, idet man ikke ønsker store vindturbiner placeret i beboede områder og slet ikke i områder, hvor ydermere følsom natur påvirkes. Vindturbiner er i dag så store, at de kun giver mening på havet.”
Liste V og B var imod, idet man ikke kan støtte forslaget om tre vindmøller ved Broholm Gods på grund af placeringen i et herregårdslandskab og i et vindfattigt område. Der henvises i øvrigt til de i miljøvurderingen nævnte afværgeforanstaltninger, som vil være nødvendig for vindmøllernes lovformelige drift, hvilket tydeliggør at møllernes størrelse og nytteeffekt vil stå i misforhold til deres negative påvirkning af mennesker, natur og landskabsudtryk.”
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
En arbejdsgruppe fra de fynske kommuner har efter dialog med fynske landbrugsorganisationerne udarbejdet et udkast til en fælles fynsk rammeaftale med landbruget. Borgmesterforum Fyn besluttede på mødet den 30. november 2023 at sende aftalen til politisk behandling med indstilling til, at de fynske kommuners kommunalbestyrelser/byråd godkender den fælles fynske rammeaftale med landbrugsorganisationerne L&F Centrovice, Patriotisk Selskab og Fyns Familielandbrug. Rammeaftalen er et vigtigt skridt til handlinger i Svendborg Kommunes Klimahandleplan.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales, at
- godkende, at Svendborg Kommune sammen med de andre fynske kommuner indgår en rammeaftale med landbrugsorganisationerne L&F Centrovice, Patriotisk Selskab og Fyns Familielandbrug.
Sagsfremstilling
Løsninger til landbrugets klimaudfordringer kræver samarbejde og innovation. En effektiv måde at samarbejde med landbruget er gennem landbrugsorganisationerne. Derved kan der opnås synergi og erfaringsudveksling. Samtidig kræver innovation både kompetencer og kritisk masse, som bedst skabes på tværs af flere kommuner og i samarbejde med regionale og nationale aktører. En fælles rammeaftale mellem de fynske kommuner og landbrugsorganisationerne på Fyn vil danne et godt grundlag for at forfølge disse muligheder. Dertil kommer, at det vil være en operationel ramme for indsatsen i den enkelte kommune, uden at det kræver individuelle gensidige aftaler mellem kommune og landbrug.
En fælles fynsk rammeaftale indgår som handlinger i tre af Svendborg Kommunes Klimahandleplan’s indsatser under fokusområdet landbrug.
En nedsat arbejdsgruppe for de fynske kommuner har arbejdet med udkast til en rammeaftale og har været i dialog med repræsentanter fra L&F Centrovice, Patriotisk Selskab og Fyns Familielandbrug. Parterne er enige om, at et forpligtende og formaliseret samarbejde er afgørende, da der er brug for fælles sigtelinjer og fælles handlinger, og parterne ønsker derfor at tiltræde en fælles fynsk rammeaftale se bilag 1 (Bilag 1. Fælles fynsk klimapartnerskab - Rammeaftale med landbruget).
Det fælles samarbejde skal sættes i gang via udpegning af to konkrete projekter, som er skrevet ind i rammeaftalen.
Parterne har indledningsvist udpeget følgende to projektmuligheder:
- Pilotprojekt 1 ønskes fokuseret mod lokal praksisrettet driftsoptimering, hvor der tages udgangspunkt i erfaringerne fra igangværende samarbejdsprojekt mellem 18 lokale landbrug, Landbrug & Fødevarer, Centrovice og Assens Kommune, Middelfart Kommune og Nordfyns Kommune om lokal klimaberegning og klimaregnskab. Målsætningen for pilotprojektet er at udbrede klimaberegning og klimaregnskab til flere landbrug på tværs af Fyn og sikre videndeling og sparring mellem de fynske kommuner og organisationer.
- Pilotprojekt 2 ønskes fokuseret mod afklaring af potentialerne for etablering af et anlæg, der kan omdanne affaldsprodukter fra landbruget til biokul. Anvendelsen af biokul kan skabe forudsætningerne for kulstofbinding, som vil kunne medvirke til en optimeret cirkulær økonomi i landbruget. Målsætningen for pilotprojektet er at etablere et anlæg, der kan medvirke til en afgørende reduktion i CO2-udledningen via anvendelse af biokul i landbruget.
Rammeaftalen ønskes nu godkendt i de respektive organisationers bestyrelser og i de fynske kommuners byråd/kommunalbestyrelser med henblik på endelig tiltrædelse og offentliggørelse i starten af 2024. Der skal udarbejdes projektbeskrivelser for de to projekter, herunder økonomi. Der er bliver nedsat arbejdsgrupper til formålet.
Borgmesterforum Fyn besluttede på mødet den 30. november 2023 at sende den fælles fynske rammeaftale med landbruget til politisk behandling i de fynske kommuner med indstilling til, at de fynske kommuners kommunalbestyrelser/byråd godkender den fælles fynske rammeaftale med landbrugsorganisationerne L&F Centrovice, Patriotisk Selskab og Fyns Familielandbrug.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ingen økonomiske konsekvenser forbundet med Svendborg Kommunes tilslutning til den fælles fynske rammeaftale. Der kan efterfølgende være tale om ressourcer til deltagelse i de konkrete projekter. Når projektbeskrivelserne er klar, vil der blive taget stilling til Svendborg Kommunes deltagelse. Hvis det viser sig, at der er brug for ressourcer enten administrative medarbejderressourcer og/eller anlægsmidler, der er større end hvad der kan rummes indenfor den almindelige drift, vil det blive fremlagt til en særskilt beslutning.
CO2-Konsekvensvurdering
En fælles fynsk rammeaftale indgår som handlinger i tre af Svendborg Kommunes Klimahandleplan’s indsatser under fokusområdet landbrug. Selve rammeaftalen vil i sig selv ikke bidrage til nedbringelse af CO2-udledningen fra landbruget. Derimod vil de konkrete projekter under rammeaftalen være et vigtigt og nødvendigt redskab for nedbringelse af CO2-udledningen fra landbruget i fremtiden.
Lovgrundlag
Fyn 2030 – sammen om en bæredygtig fremtid 2020
Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen, med bemærkning om, at udvalget gerne ser, at der laves et lokalt pilotprojekt vedrørende udtagning af lavbundsjorde i Svendborg Kommune.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Jørgen Lundsgaard (liste B) var fraværende under behandlingen af punktet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Forslag til Natura 2000-handleplaner for fire Natura 2000-områder forelægges og vedtages, inden de sendes i offentlig høring.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler:
- At forslag til Natura 2000-handleplaner for Natura 2000-områderne ’Søer ved Tårup og Klintholm’, ’Sydfynske Øhav’ samt ’Rødme Svinehaver’ vedtages og sendes i 8 ugers offentlig høring fra den 29. februar 2024.
- At forslag til Natura 2000-handleplan for Natura 2000-område ’Skove og Søer syd for Brahetrolleborg’ vedtages og sendes i 8 ugers offentlig høring fra den 7. marts 2024.
Sagsfremstilling
Statens Natura 2000-planer for 3. planperiode (2022-2027) blev offentliggjort den 3. juli 2023. Kommunerne skal herefter – og inden for et år - udarbejde handleplaner, der beskriver, hvordan planerne vil blive realiseret. Som led heri skal kommunerne sende forslag til handleplaner i offentlig høring i mindst 8 uger. Herefter skal de endelige handleplaner vedtages og offentliggøres inden den 3. juli 2024.
Svendborg Kommune er ansvarlig for udarbejdelsen af Natura 2000-handleplanerne: ’Søer ved Tårup og Klintholm’, ’Sydfynske Øhav’ samt ’Rødme Svinehaver’. Svendborg Kommune sender forslag til disse handleplaner i 8 ugers offentlig høring fra 29. februar til 25. april 2024.
Miljøstyrelsen er ansvarlig for udarbejdelsen af Natura 2000-handleplan for ’Skove og Søer syd for Brahetrolleborg’. Miljøstyrelsen sender forslag til denne handleplan i 8 ugers offentlig høring fra 7. marts til 2. maj 2024. Svendborg Kommune vil i samme periode offentliggøre et link til Miljøstyrelsens høring.
Handleplaner for fire Natura 2000-områder
Der er lavet forslag til én handleplan for hvert Natura 2000-område. Forslagene er lavet i samarbejde med nabokommuner, hvor et Natura 2000-område berører flere kommuner. Forslag til handleplanerne er vedlagt som bilag 1-4.
Handleplanerne er, ligesom Natura 2000-planerne, bindende for anden offentlig planlægning som f.eks. kommuneplanen. Handleplanerne er overordnede planer, som beskriver, hvad der skal ske indenfor planperioden i det enkelte Natura 2000-område. Handleplanerne må ikke være så detaljerede, at de foregriber, hvad der skal ske på den enkelte lodsejers ejendom. Kommunerne skal sikre gennemførelse af vedtagne handleplaner inden udgangen af 2027. Dette sker som udgangspunkt ved hjælp af frivillige aftaler med relevante lodsejere.
Forslag til handleplanerne er blevet præsenteret for Det Grønne Råd på møde den 8. januar 2024.
Handleplanforslagene skal vedtages af alle berørte kommuner, dog således at de enkelte kommunalbestyrelser/byråd kun vedtager det, der vedrører egen kommune.
?
Handleplanerne fra 2. planperiode bortfalder ved den endelige vedtagelse af handleplanerne for 3. planperiode.
Fokus i 3. planperiode
Natura 2000-indsatserne i 3. planperiode (2022-27) har fokus på:
- Mere naturlige processer og naturens robusthed.
- Sikre og forbedre tilstanden af den eksisterende natur og levesteder.
- Bekæmpe invasive arter.
- Igangværende projekter og indsatser afsluttes og gennemførte indsatser vedligeholdes.
Hovedindholdet i handleplanforslagene
Søer ved Tårup og Klintholm, N118
Arealet ved Klintholm ligger i Svendborg Kommune. Habitatområdet rummer bl.a. en række rentvandede kalkrige søer og en af de få bestande af klokkefrø på Fyn. I 3. planperiode skal der iværksættes bekæmpelse af rynket rose på 2 ha strandvold ved Klintholm. Herudover skal indsatser fra tidligere planperioder vedligeholdes.
Sydfynske Øhav, N127
Sydfynske Øhav er et stort og komplekst Natura 2000-område med 30 naturtyper, 29 arter og med arealer inden for fire kommuner. Indsatsen i denne planperiode er rettet mod forbedring af ynglelokaliteter for områdets truede fugle, bekæmpelse af invasive arter og udtagning af kulstofholdige jorde. Herudover skal indsatser fra tidligere planperioder færdiggøres og vedligeholdes.
Rødme Svinehaver, N241
Rødme Svinehaver er et lille snævert afgrænset habitatområde med Fyns bedst udviklede sure overdrev som den centrale del. Størstedelen af området ejes af Naturstyrelsen. Der er ingen nye indsatser i 3. planperiode, men gennemførte indsatser skal vedligeholdes.
Skove og søer syd for Brahetrolleborg, N120
Svendborg Kommune har kun ansvar for et meget lille areal, og indsatsen forventes løst i sammenhæng med de tilstødende fredskovspligtige arealer, som Miljøstyrelsen har ansvaret for.
Den samlede indsats i Svendborg Kommune i 3. planperiode
Den samlede indsats, som skal gennemføres i Svendborg Kommune i 3. planperiode (2022-2027), fremgår af bilag 5 (Bilag 5. Oversigt over kommunale indsatser i 3. planperiode Svendborg), og de konkrete indsatser i de fire Natura 2000-områder fremgår af de vedlagte forslag til handleplaner (bilag 1-4).
?
Redegørelse for indsatsen i 2. planperiode (2016-2021)
Som en del af handleplanerne skal kommunen redegøre for indsatsen i 2. planperiode For Klintholm og Rødme Svinehaver er handleplanerne gennemført jævnfør bilag 6 (Bilag 6. Oversigt over gennemførslen af indsatser i 2. planperiode). For Sydfynske Øhav mangler udvidelse af areal med mosetypen rigkær og udvidelse af levested for plettet rørvagtel. Indsatserne er videreført til handleplanen for 2022-2027.
?
Miljøvurdering
Det vurderes, at forslag til Natura 2000-handleplanerne ikke skal miljøscreenes eller miljøvurderes.
??
Virkemidler
Virkemidler og de økonomiske rammer fastlægges af Regeringen. Der er overvejende tale om frivillige tilskudsordninger, som lodsejere selv skal søge. Det forventes, at kommunerne faciliterer ordningerne. Kommunerne har ansvar for at gennemføre indsatser for arter og bekæmpelse af invasive arter. Kommunerne forventes i øvrigt at koordinere og tage procesansvar i større projekter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomiske konsekvenser
Indsatsprogrammet i Natura 2000-planerne er afstemt, så den økonomiske ramme og den krævede indsats i planerne passer sammen. Til gennemførelse af planerne stiller Staten en række virkemidler til rådighed, ligesom det forudsættes, at kommunerne bidrager økonomisk via de midler, som kommunerne er blevet økonomisk kompenseret for af Staten (Lov- og Cirkulære-midler). Det kan f.eks. være til indsatser for arter og bekæmpelse af invasive arter.
?
Kommunens finansiering af Natura 2000-indsatsen for 3. planperiode er indregnet i budget 2024 og frem.
Erhvervsmæssige konsekvenser
I de statslige Natura 2000-planer lægges vægt på, at indsatsen i handleplanerne i videst muligt omfang gennemføres gennem frivillige aftaler.
Hvis der mod forventning ikke kan indgås en aftale med ejeren om den nødvendige indsats eller drift, har kommunerne mulighed for at give en lodsejer et påbud mod erstatning. En sådan erstatning skal finansieres af kommunen. Svendborg Kommune har ikke hidtil anvendt denne mulighed.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen CO2-konsekvenser
Lovgrundlag
Miljømålsloven (LBK nr. 692 af 26/05/2023)
Bekendtgørelse om kommunalbestyrelsernes Natura 2000-handleplaner (BEK nr. 944 af 27/06/2016)
Naturbeskyttelsesloven (LBK nr. 1392 af 04/10/2022)
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Jørgen Lundsgaard (liste B) var fraværende under behandlingen af punktet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Ifølge Vandforsyningslovens §14,?skal kommunerne udarbejde en vandforsyningsplan. Planen viser den nuværende og fremtidige forsyningsstruktur i kommunen, og udgør rammen for kommunens administration af vandforsyningsområdet. En vandforsyningsplan gælder som udgangspunkt i 12 år. Er der behov for mindre ændringer, kan der udarbejdes tillæg eller delplaner i tilknytning til hovedplanen.
Vandforsyningsplan for 2023-2035 jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Vandforsyningsplan 2023-35) har været udsendt i høring og fremlægges nu til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:?
????
- At Vandforsyningsplan 2023-2035 godkendes med de foreslåede ændringer.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen godkendte den 31. oktober 2023, at udkastet til Vandforsyningsplanen 2023-35 blev sendt i 8 ugers høring.
Planen har været i høring fra den 7. november 2023 til den 5. januar 2024. Der er kommet fire kommentarer til udkastet fra tre parter. En fra Gudbjerg Vandværk, en fra Region Syddanmark, og to fra Vindeby Vandforsyning jævnfør bilag 2 (Bilag 2. Hvidbog over høringssvar til Svendborg Kommunes forslag til Vandforsyningsplan 2023-2035).
Gudbjerg Vandværk
Vandværket ønsker, at vandforsyningsplanen ikke skal opfordre til, at vandværkerne arbejder henimod ensartede takster i by- og landzonen.
Administrationen vurderer, at ledningsnettet er så udbygget, og der er så mange tilsluttet, at vandværket har ret i, at retningslinjen ikke er aktuel længere. Vandforsyningslovens opfordring om prissætning med tilskyndelsesvirkning bør stadig vægtes. På baggrund af dette har administrationen vurderet at opfordringen til ensartede takster fjernes i vandforsyningsplanen.
Region Syddanmark
Regionen efterspørger et tydeligt mål om, at vandindvindingen til drikkevandsformål under Svendborg by skal afvikles.
Administrationen er ikke enig. Mange af boringerne i byen leverer grundvand af god kvalitet. Der skal foreligge en konkret trussel mod bykildepladserne, før disse nedlægges. Vandkvaliteten overvåges meget nøje. Skulle vandkvaliteten under byen udvikle sig negativt, så er der mulighed for at fortynde med rent vand fra Hvidkilde Kildeplads indtil, at der er fundet nye kildepladser, eller der er fundet en anden løsning.
Administrationen har bestilt en teknisk vurdering ved et eksternt rådgivende ingeniørfirma for at få administrationens konklusion belyst jævnfør bilag 3 (Bilag. 3 Udtalelse fra Rådgiverfirmaet WSP vedrørende administrationens vurdering af, at der ikke for nuværende skal være retningslinjer om at vandindvindingen i Svendborg by skal udfases). Den tekniske vurdering understøtter administrationens egen konklusion. Med baggrund i ovenstående har administrationen vurderet at den indkommende bemærkning ikke giver anledning til ændring i vandforsyningsplanen.
Vindeby Vandforsyning
Vandværket gør opmærksom på, at der står i planbestemmelserne, at de skal sikre at Bjerreby Vandværk kan nødforsynes i tilstrækkeligt omfang. Det er vandværket allerede i stand til og har gjort i en længere periode.
Det er taget til efterretning, og afsnittet er taget ud af Vindeby Vandforsynings planbestemmelse.
Vindeby Vandforsyning, Bukkehavevej
Vandværket foreslår, at de sidste ejendomme udlægges til egen forsyning. Det kan ikke garanteres, at kravværdierne til vandkvaliteten vil kunne overholdes med så lang en ledning til få ejendomme.
Administrationen anerkender, at det kan være en udfordring med overholdelse af grænseværdierne for især kimtallet på ejendomme, der ligger i yderpunkter af lange vandledninger. Der vil dog næsten altid være tale om en langt bedre vandkvalitet, end der ellers var mulighed for at få fra en privat vandindvinding. Vindeby Vandforsyning opfordres derfor til at finde en løsning, så også disse ejendomme for mulighed for at blive forsynet.
Ændring i forsyningsområder
Der er ændret i forsyningsområdet for Gudbjerg Vandværk, så en enkelt ejendom vil kunne overgå til at blive forsynet fra Gislev Vandværk. Det er efter aftale mellem Gudbjerg og Gislev vandværker samt efter ønske fra ejerne af den pågældende ejendom.
Små rettelser
Derudover er der foretaget enkelte sproglige ændringer, samt opdateret i vandværksbeskrivelsen for Vester Skerninge Vandværk og i forhold til retningslinjen for Svendborg Vands Sørupværk. Her var det skrevet i planbestemmelserne, at vandværket ved udfordringer med at overholde grænseværdierne skulle ændres, så vandet på de to kildepladser kunne blandes. Det er allerede muligt at blande vandet.
Vandforsyningsplan 2023-2035 er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3. Vandforsyningsplan 2023-2035.)
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen økonomiske konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Med vedtagelsen af Vandforsyningsplan 2023-2035 forventes der en mindre stigning i energiforbruget til vandforsyningen på Tåsinge. Planen giver mulighed for nedlæggelse af fire vandværker, og vandet vil derfor skulle pumpes længere mv.
Generelt forventes anvendelsen af vedvarende energi og mere energivenlige anlægskomponenter (herunder pumper mv.) at tage fart indenfor vandforsyningsområdet. Det er allerede nu muligt for vandværkerne at investere i solcelleanlæg eller indgå i lokale partnerskabsaftaler om vedvarende energiproduktion.
Administrationen vil løbende opfordre vandværkerne til at se på mulighederne for at støtte den grønne omstilling.
Lovgrundlag
Vandforsyningsloven
Bekendtgørelse om vandforsyningsplanlægning
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Jørgen Lundsgaard (liste B) var fraværende under behandlingen af punktet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Administrationen har udarbejdet et udkast til et nyt regulativ for erhvervsaffald jævnfør bilag 1 (Bilag 1. Udkast til Erhvervsaffaldsregulativ 2024). Udkastet til Svendborg Kommunes nye regulativ for erhvervsaffald skal i offentlig høring i fire uger. Sagen forelægges med henblik på, at det foreliggende udkast sendes i 4 ugers offentlig høring.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefaler,
- At udkastet til Svendborg Kommunes Erhvervsaffaldsregulativ 2024 godkendes til udsendelse i 4 ugers offentlig høring.
Sagsfremstilling
Med virkning fra 31. december 2022 har alle virksomheder skulle sortere husholdningslignende erhvervsaffald i de samme ti fraktioner som husholdningerne. Det vil sige, det affald, der i sammensætning, minder om affald fra husholdninger, f.eks. fra kontorområder eller kantiner.
Fra 1. juli 2023 er reglerne for bortskaffelse af asbestholdigt affald også blevet ændret, så virksomheder ikke længere må benytte genbrugsstationen, men i stedet skal bortskaffe det direkte til Klintholm I/S. Ordningen er implementeret på Svendborgs to genbrugsstationer fra oktober 2023.
For at leve op til disse lovændringer, har administrationen derfor revideret regulativet for erhvervsaffald.
Regulativet sendes i 4 ugers høring, hvorefter det forventes vedtaget i maj.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det vurderes ikke at have en økonomisk konsekvens for Svendborg Kommune som virksomhed, da udsortering af husholdningslignende affald allerede er implementeret.
Erhvervsmæssigt kan det have konsekvenser, da der skal udsorteres affald i flere fraktioner.
CO2-Konsekvensvurdering
Det er uklart, hvorledes ordningen vil påvirke CO2 -udledningen, fordi ordningen giver øget sortering af affald, men dermed også øget afhentning.
Lovgrundlag
Affaldsaktørbekendtgørelsen, BEK nr. 1536 af 16/12/2022
Affaldsbekendtgørelsen, BEK nr. 1512 af 10/12/2021
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Indstillingen anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Jørgen Lundsgaard (liste B) var fraværende under behandlingen af punktet.
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Der skal traffes politisk beslutning om bevilling og frigivelse af an anlægsramme til realisering af cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej.
Det skal desuden besluttes af Teknik- og Miljøudvalget, hvorvidt den resterende anlægsramme fra ”Cykelstier 2024” skal disponeres til cykelstiprojektet på Rantzausmindevej fra Herman Nielsens Vej jf. Cykelruteplanen 2014.
Anlægsrammen søges frigivet i forbindelse med indstillingerne.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- At der frigives 1,013 mio. kr. fra anlægsramme til ”Cykelstier 2024” og at disse prioriteres til cykelstiprojektet med tilhørende fortov på Rantzausmindevej fra Herman Nielsens Vej.
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges og frigives en anlægsramme på 0,812 mio. kr. til cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej og at dette finansieres med statslig medfinansiering på 0,324 mio. kr. og 0,487 mio. kr. fra kommunens anlægsramme for ”Cykelstier 2024”.
Sagsfremstilling
Den 23. marts 2023 godkendte Kommunalbestyrelse, at ansøge Vejdirektoratets Cykelpulje 2023 om statslig medfinansiering af 40% af omkostningerne til anlæg af cykelsti ved Sundbrovej/Skovvej. Det blev desuden besluttet, at cykelstiprojektet skulle finansieres af anlægsrammen til ”Trafiksikkerhed og cykelfremme 2024”, hvis Svendborg Kommune ikke fik tilsagn om statslig medfinansiering til de to andre trafiksikkerhedsprojekter, ”Trafiksikkerhedsoptimering af rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej” og ”Trafiksikkerheds- og fremkommelighedsoptimering af krydset Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej”.
Cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej omhandler delstrækningen fra stikvejen mod Sundbrovej og til Sankt Jørgens Vej. Etableringen vil styrke forholdene for cykelpendling fra Tåsinge i retning mod Svendborg indre by, da de ca. 100 meter fra Sundbrovejs cykelsti ophører ved Skovvej og frem til fællesstierne på Sankt Jørgens Vej. Strækningen er markeret med rødt på nedenstående kort.
Midt juni 2023 offentliggjorde Vejdirektoratet, at Svendborg Kommune har fået tilsagn fra Vejdirektoratets Cykelpulje 2023 til cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej.
Da Svendborg Kommune ligeledes har fået tilsagn om statslig medfinansiering af to trafiksikkerhedsprojekter, er det ikke muligt at finansiere cykelstiprojektet Sundbrovej/Skovvej gennem anlægsrammen ”Trafiksikkerhed og cykelfremme 2024”.
På den baggrund indstilles der til, at Svendborg Kommunes andel af cykelstiprojektet Sundbrovej/Skovvej finansieres af anlægsrammen ”Cykelstier 2024”.
Jævnfør investeringsoversigten skal anlægsrammen ”Cykelstier 2024” anvendes til nye cykelstier i kommunen. Svendborg Kommune er i besiddelse af en gældende cykelruteplan, ”Cykelruteplan 2014”, samt lister med borgerønsker, hvor projektinspiration kan findes i forbindelse med prioritering af anlægsrammen. Cykelstiprojektet ved Sundbrovej/Skovvej fremgår af Cykelruteplan 2014. Cykelruteplan 2014 er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Cykelruteplan 2014).
Ved disponering af 0,487 mio. kr. til cykelstiprojektet, resulterer dette i et restbeløb på 1,013 mio. kr., som kan anvendes til et andet cykelstiprojekt.
Administrationen har på den baggrund gennemgået Cykelruteplan 2014 for at finde endnu et cykelstiprojekt.
Strækningen på Rantzausmindevej mellem Herman Nielsens Vej og Dyrekredsen er ca. 280 meter lang og mangler at blive udført med cykelsti for at cykelstiforbindelsen på denne strækning er fuldendt jævnfør cykelruteplanen.
Det estimeres, at det vil være muligt at etablere 90-120 meter at de i alt 280 meter cykelsti med tilhørende fortov på strækningen vest for Herman Nielsens Vej.
Cykelstien vil være direkte forlængelse af den eksisterende cykelsti og tilhørende fortov, der allerede er anlagt øst for Herman Nielsens Vej i den nordlige vejside. Strækningen er markeret med rødt nedenfor.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I budgettet for 2024 er der afsæt en anlægsramme på 1,5 mio. kr. til ”Cykelstier 2024”.
Cykelstiprojektet Sundbrovej/Skovvej er estimeret til 0,812 mio. kr., hvor den statslige medfinansiering på 40 % vil udgøre 0,324 mio. kr. til projektet. Svendborg Kommunes egenfinansiering udgør de resterende 60 % af projektet, hvilket svarer til 0,487 mio. kr. Svendborg Kommunes egenfinansiering i projektet søges dækket af anlægsrammen til ”Cykelstier 2024”.
Hvis der disponeres 0,487 mio. kr. til cykelstiprojektet, efterlader dette et restbeløb på 1,013 mio. kr. til et andet cykelstiprojekt. På den baggrund indstilles der til, at de resterende midler anvendes til cykelstiprojektet med tilhørende fortov på Rantzausmindevej fra Herman Nielsens Vej jævnfør Svendborg Kommunes cykelruteplan. Ved at etablere en del af den manglende cykelstiforbindelse, vil det på et senere tidspunkt være mere økonomisk overkommeligt at etablere den resterende strækning.
Anlægssummen på 1,013 mio. kr. forventes at række til anlæg af 90-120 meter cykelsti med fortov af den resterende strækning på 280 meter.
CO2-Konsekvensvurdering
Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at estimere CO2-udledningen. Men etableringen af cykelfremmende tiltag forudsættes af have en positiv indflydelse på CO2-udledningen på sigt.
Lovgrundlag
Vejloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Det første af indstillingens punkter godkendes med bemærkning om, at midlerne frigives til projekterne under dagsordenens punkt 12.
Det andet af indstillingens punkter anbefales overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Fremsendes.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Uddybende bemærkninger efter ØU 20-02-2024
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 8. februar 2024 frigivelsen af 1,013 mio. kr. fra ”Cykelpuljen”, for 2024.
Det blev dog bemærket at de 1,013 mio. kr. til ”Cykelstiprojektet med tilhørende fortov på Rantzausmindevej fra Herman Nielsens Vej”, i stedet skulle indgå som finansiering af tillægsbevillingen i punkt 12. ”Tilsagn fra Vejdirektoratet til trafiksikkerhedsprojekter”.
Tillægsbevillingen i punkt 12. ”Tilsagn fra Vejdirektoratet til trafiksikkerhedsprojekter” vedr.:
- 0,38 mio. kr. ”Rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej”
- 0,40 mio. kr. ”Krydset ved Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej”
Der resterer herefter 0,233 mio. kr. i anlægspuljen til ”Cykelstier”, for 2024.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Der skal træffes politisk beslutning om tillægsbevilling til realisering af trafiksikkerhedsprojekterne omhandlende rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej og krydset ved Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej.
Det skal desuden besluttes at tillægsbevillingerne finansieres af anlægsrammen til ”Trafiksikkerhed og cykelfremme” i budgettet for 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges en tillægsbevilling på 0,38 mio. kr. i 2025 til anlægsprojektet vedr. rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej, og at denne finansieres af anlægsrammen til ”Trafiksikkerhed og cykelfremme” i budgettet for 2025.
- At der bevilliges en tillægsbevilling på 0,40 mio. kr. i 2025 til anlægsprojektet vedr. krydset ved Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej og at denne finansieres af anlægsrammen til ”Trafiksikkerhed og cykelfremme” i budgettet for 2025.
Sagsfremstilling
Den 28. februar 2023 godkendte Kommunalbestyrelsen en ansøgning til Vejdirektoratets Trafiksikkerhedspulje 2023 om statslig medfinansiering på 40% til trafiksikkerhedsprojekterne:
- Trafiksikkerhedsoptimering af rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej
- Trafiksikkerheds- og fremkommelighedsoptimering af krydset Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej”.
Det blev desuden besluttet, at trafiksikkerhedsprojekterne skulle finansieres af anlægsrammen ”Trafiksikkerhed og cykelfremme 2024”, hvis Svendborg Kommune fik tilsagn om statslig medfinansiering.
Svendborg Kommune fik i november 2023 tilsagn om statslig medfinansiering til begge trafiksikkerhedsprojekter.
Det har efter indlevering af projektansøgning til Vejdirektoratets trafiksikkerhedspulje været nødvendigt at genberegne trafiksikkerhedsprojekternes anlægsøkonomi. På baggrund af beregningerne er begge trafiksikkerhedsprojekter blevet dyrere end først forventet.
Jævnfør Vejdirektoratets regnskabsinstruks vil en forventet fordyrelse af projekterne ikke påvirke statens tilskud, der udgør 40 % af budgettet fra ansøgningsmaterialet. En evt. merudgift påhviler derfor Svendborg Kommune.
Da begge projekter optræder i administrationens projektkatalog over trafiksikkerhedsprojekter, indstilles der til politisk prioritering, at merudgifterne til trafiksikkerhedsprojekterne finansieres af anlægsrammen ”Trafiksikkerhed og cykelfremme” i budgettet for 2025”. Projektkataloget er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Projektkatalog). De to projekter, hvortil Svendborg Kommune har fået tilsagn om statslig medfinansiering, er markeret med grønt øverst i Projektkataloget.
Projekterne forventes planlagt og udført i 2024 og 2025.
Projekterne i projektkataloget er primært afledt af Svendborg Kommunes trafiksikkerhedsplan samt veje med en høj overskridelse af hastighedsgrænsen, udvalgt på baggrund af trafiktællingsdata. Der er udarbejdet en læsevejledning til projektkataloget vedlagt som bilag 2 (Bilag 2. Læsevejledning til Projektkatalog).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
På baggrund af en genberegning af trafiksikkerhedsprojekternes anlægsomkostninger forventer administrationen, at trafiksikkerhedsprojekterne vil blive dyrere end først beregnet.
I budgettet for 2025 er der afsat 1,5 mio. kr. til ”Trafiksikkerhed og cykelfremme”, hvoraf der søges om finansiering af Svendborg Kommunes forventede merudgifter på 0,78 mio. kr. til de to trafiksikkerhedsprojekter.
CO2-Konsekvensvurdering
Sagen vurderes ikke at have betydelige konsekvenser for CO2-udledningen.
Lovgrundlag
Vejloven
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 08-02-2024
Udvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at projekterne finansieres af puljen der i budget 2024 blev afsat til cykelstier i 2024, fremfor at finansiere projekterne ved hjælp af en tillægsbevilling.
Afbud: Birger Jensen (liste V), stedfortræder: Mette Kristensen (liste V).
Beslutning i Økonomiudvalget den 20-02-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B). Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Uddybende bemærkninger efter ØU 20-02-2024
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede den 8. februar 2024 at finansieringen af tillægsbevillingen af de to anlægsprojekter:
- ”Rundkørslen Christiansmindevej/Hestehavevej/Skårupøre Strandvej”
- Der søges en tillægsbevilling på 0,38 mio. kr.
- ”Krydset ved Femte Maj Plads/Gyldenbjergsvej/Mølmarksvej”
- Der søges en tillægsbevilling på 0,40 mio. kr.
skulle finansieres af anlægspuljen til ”Cykelstier” for 2024 (11. Frigivelse af anlægsbudget Cykelstier 2024), i stedet for den af indstillingen anbefalede anlægspulje ” Trafiksikkerhed og cykelfremme”, for 2025.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutningstema
Høringssvar og dialogmøde vedr. organisering af Svendborg Heldagsskole.
Indstilling
Direktion indstiller til Børne-, Unge og Uddannelsesudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At Svendborg Heldagsskole organiseres som en afdeling ved Vestermarkskolen fra 1. august 2024.
Sagsfremstilling
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget besluttede den 4. oktober 2023 at indstille til Kommunalbestyrelsens godkendelse, at forslaget vedr. organisering af Svendborg Heldagsskole som en afdeling ved Vestermarkskolen blev sendt i høring ved de berørte parter. Kommunalbestyrelsen godkendte indstillingen 31. oktober 2023.
Den 6. december 2023 blev sagen på ny behandlet i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget sammen med de indkomne høringssvar. På mødet besluttede udvalget at udsætte sagen, og at afholde et dialogmøde med de to skolebestyrelser og de to MED-udvalg.
Dialogmødet blev holdt den 24. januar 2024. Sagen behandles i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget igen inden den oversendes til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen.
De tidligere dagsordenspunkter, høringssvar og materiale fra dialogmøde er vedlagt som bilag.
Den indstillede ændring vil bringe Heldagsskolen tættere på almenområdet. I et børneperspektiv vil mulighederne for at koble eleverne til almenområdets rammer og indhold udvides. Heldagsskolen bliver knyttet tættere til det generelle arbejde med at styrke den faglige kvalitet.
Ændringen vil understøtte sammenhængen mellem Heldagsskolen og Svendborg Kommunes specialundervisningstilbud, da Heldagskolen omplaceres fra Familie, Børn og Unge til Skole og Uddannelse, hvor kommunens øvrige specialundervisningstilbud er organiseret.
Endelig vil en overflytning af Heldagsskolen til Vestermarkskolen sikre en økonomisk og personalemæssig volumen, der gør tilbuddet mindre sårbart overfor udsving i elevantallet. Det vil også give personalet mulighed for at være en del af et større fagligt fællesskab.
Vestermarkskolens skoleleder vil fremadrettet varetage den overordnede ledelse af Heldagsskolen. Da Heldagsskolen indgår som en afdeling ved Vestermarkskolen, vil der være én samlet skolebestyrelse for Vestermarkskolen, hvor Heldagsskolen vil være repræsenteret.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Hvis det godkendes, at Svendborg Heldagsskole organiseres som en afdeling ved Vestermarkskolen fra 1. august 2024, omplaceres Svendborg Heldagsskoles budget fra Familie, Børn og Unge til Skole og Uddannelse.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Folkeskoleloven
Serviceloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 07-02-2024
Afstemning om følgende forslag: Anbefales med den bemærkning, at skolens ledelse udarbejder en udviklingsplan for de pædagogiske, didaktiske og fysiske læringsmiljøer.
For forslaget stemte: Henrik Nielsen (C), Karl Magnus Bidstrup (A), Maria Haladyn (A), Hanne Ringgaard (B)
Imod forslaget stemte: Mette Kristensen (V), Mustafa Diken (V), Ib Knudsen (Ø)
Et flertal anbefaler med den bemærkning, at skolens ledelse udarbejder en udviklingsplan for de pædagogiske, didaktiske og fysiske læringsmiljøer.
Mindretalsudtalelse fra Venstre (V) og Enhedsliste (Ø):
Venstre kan ikke se at det er en fornuftig Løsning at sammenlægge heldagsskolen og Vestermarksskolen, og kan ikke støtte forslaget om den organisatoriske sammenlægning af de to skoler. Den nuværende organisering og det juridiske er ikke en begrænsning for at opfylde ønsket om en tættere dialog og samarbejde som der henvises til.
Fra de indkomne høringssvar, og fra dialogmødet 24. januar, er det blevet betydeligt tydeligere, at bekymringerne ved sammenlægningen er større end fordelene. Derudover anerkender vi Vestermarkskolens forældrebestyrelse og medarbejderes udtalelser i forhold til manglende tydelig ledelse på begge matrikler.
Vi skal huske på, at det er de mest udsatte og sårbare børn og familier som er tilknyttet heldagsskolen.
De har brug for ro til at få den støtte og vejledning af de har behov for og krav på.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsgænger) var fraværende, hvorfor Hanne Ringgaard Møller (B) deltog som suppleant.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Man stemte om fagudvalgets indstilling.
For stemte: 19 (A, C, B, O, F og I)
Imod stemte: 10 (V, Ø og Rasmus Fjeldingbjerg Drabe)
Liste V var imod med henvisning til mindretalsudtalelsen fra fagudvalget.
Liste Ø kan ikke støtte at Heldagsskolen lægges sammen med Vestermarkskolen .
Der bliver en mindre synlig ledelse på begge skoler, og vi kan ikke få øje på de pædagogiske og skolefaglige fordele. Vi lytter ligeledes til den store bekymring som bliver udtrykt, især fra Vestermarkskolens forældrebestyrelse og medudvalg.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Relaterede bilag
Beslutningstema
Beslutning om valg af IT-løsning i Borgerservice
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget beslutter sig for mulighed A, B eller C.
Sagsfremstilling
Borgerservice står overfor en nødvendig udskiftning af biometri-udstyr (fingeraftryk mv) i det udstyret er udslidt. I forbindelse med indhentning af tilbud på det nødvendige it-udstyr har leverandøren fremsat tilbud på en samlet IT-pakkeløsning, der vil give Borgerservice 2 nye IT-systemer samt mulighed for at tilbyde pasfoto i forbindelse med bestilling af pas/kørekort og samtidig reducere de samlede it-driftsudgifter i Borgerservice.
Da Borgerservices budget blev reduceret i forbindelse med vedtagelsen af budget 2024, er administrationen særligt opmærksomme på muligheder for at reducere i udgifterne på området.
De 2 ekstra systemer, der tilbydes er:
Digitale lægeattester, der er et system, der kan håndtere digital udveksling og kommunikation omkring lægeattester med de lokale læger. Det forventes, at der bliver lovkrav om, at kommunerne kan håndtere digitale lægeattester ifm. kørekort fra juli 2025. Hvis systemet ikke tilkøbes nu, forventes udgifter til køb af systemet i forbindelse med lovkravet i 2025.
Automatisk påmindelsessystem der kan sikre at borgere automatisk modtager en besked fra systemet 3 måneder før deres pas eller kørekort udløber. Det vil være en serviceforbedring overfor borgerne og samtidig sikre et bedre flow i Borgerservice, da mange borgere først opdager, at passet er udløbet i forbindelse med hovedferierne.
Derudover tilbydes Go Foto som er en løsning, der giver Borgerservice mulighed for at tilbyde foto i Borgerservice og i Mobil Borgerservice. Denne løsning, som tilbydes i andre kommuner, vil være en serviceforbedring overfor borgerne. Prisen for et pasfoto vil følge markedsprisen, således at løsningen ikke er konkurrenceforvridende. Betalingen for foto tilgår systemudbyder, således at Svendborg Kommune ikke har en økonomisk gevinst. Det vil også fortsat være muligt at medbringe eget pasfoto. Tidligere har der været mulighed for digital overførsel af billeder fra private udbydere til Borgerservice via en såkaldt tunnelløsning. Denne mulighed eksisterer ikke længere, da leverandøren ikke længere tilbyder denne mulighed.
Da Go Foto kan have betydning for lokale udbydere af pasfoto har administrationen orienteret kendte udbydere om udvalgets behandling af sagen, og givet dem mulighed for at fremsende eventuelle bemærkninger. Der er i den forbindelse modtaget vedlagte bemærkninger.
Vedlagte notat indeholder en uddybende beskrivelse af den nødvendige IT-udskiftning samt mulighederne i den tilbudte IT-pakkeløsning.
I notatet er beskrevet 3 muligheder.
Mulighed A Bestilling af den fulde IT-pakkeløsning
Borgerne får mulighed for at få taget foto i både Mobil Borgerservice og Borgerservice Centrumpladsen og skal dermed ikke nødvendigvis 2 steder i forbindelse med bestilling af pas, hvilket vil fremme den gode serviceoplevelse.
Derudover tilkøbes af de to systemer, digitale lægeattester og påmindelsessystem, hvilket vil være med til at sikre et bedre flow i Borgerservice.
Mulighed B Nødvendigt Biometri udstyr samt fotoløsning i Mobil Borgerservice
I denne løsning tilbydes digitale lægeattester og automatisk påmindelsessystem ikke. Såfremt disse systemer ønskes nu eller på et senere tidspunkt, vil det kræve en yderligere merudgift for Borgerservice.
Borgerne får, i lighed med tidligere, mulighed for at få taget foto i Mobil Borgerservice og skal dermed ikke nødvendigvis 2 steder i forbindelse med bestilling af pas, hvilket vil fremme den gode serviceoplevelse i Mobil Borgerservice. Der skal være en opmærksomhed på kommunikationen, så borgere er opmærksomme på at fotomuligheden kun er tilstede ved Mobil Borgerservice.
Leverandøren kan ikke tilbyde rabat på eksisterende driftsudgifter ved valg af denne løsning.
Mulighed C Nødvendigt Biometri udstyr
I denne løsning foretages alene en udskiftning af det nødvendige biometri-udstyr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
| Engangsinvestering | Årlige driftsudgifter | Årlig besparelse |
Mulighed A | 48.000 | 100.068 | 163.320 |
Mulighed B* | 72.000 | 281.268 | -17.880 |
Mulighed C* | 48.000 | 263.388 | 0 |
*Ved mulighed B og C vil der forventes årlige ekstraudgifter på 17.700 kr. når der bliver lovgivningsmæssigt krav om digitale lægeattester senest i 2025.
Borgerservice blev i forbindelse med budget 2024 pålagt besparelser på 135.000 kr. i 2024, stigende til 394.000 kr. i 2027. Valg af mulighed A kan afbøde virkningerne af den årlige besparelse.
Sagen afgøres i
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 29-01-2024
Et flertal i udvalget, bestående af Ø, O, V og C besluttede sig for mulighed B.
.
Socialdemokratiet kan ikke støtte Mulighed B, men ønsker Mulighed A, fordi denne giver den bedste service til alle kommunens borgere, samt er fremtidssikker ift. kommende serviceopgaver i Borgerservice, samtidig med at Mulighed A giver en årlig besparelse på kr. 163.000, modsat Mulighed B, der øger udgiften med 18.000 kr. plus sandsynligvis flere omkostninger fra 2025, når der evt. skal indføres digitale lægeattester i forbindelse med Kørekortudstedelse samt automatisk påmindelsessystem.
A begærede sagen i Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Man stemte om fagudvalgets beslutning.
For stemte: 17 (V, C, Ø, B, O, I og Rasmus Feldingbjerg Drabe)
Imod stemte: 12 (A og F)
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 27-02-2024
Intet.
Afbud fra Jesper Ullemose (V). Som suppleant deltog Freja Blegholm Hansen (V).