Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 2. september 2024 kl. 16.30
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Takster til budget 2025 for Kultur- og Fritidsudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller at,
- Udkast til takster for Kultur- og Fritidsområdet videresendes til 1. behandlingen af budget 2025.
Sagsfremstilling
I forbindelse med udarbejdelse af budgetmateriale for budget 2025 har administrationen udarbejdet forslag til takster, som vedrører Biblioteket og Musikskolens tilbud.
Bibliotekets takster består primært af gebyrer ved for sen aflevering og her er der ingen ændringer i forhold til 2024. Det er ved lov fastsat, hvad gebyrerne maksimalt må udgøre og det er det niveau, Svendborg Bibliotek følger som følge af politisk beslutning til budget 2019.
Der er som udgangspunkt ingen ændringer i tilbuddene for Musikskolen, taksten er fremskrevet med den af KL forslåede pris- og lønfremskrivning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Taksterne indgår i det samlede budgetforslag for budget 2025.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget med endelig beslutning af Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 2. kvartal 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller at,
- Budgetopfølgningen for Kultur- og Fritidsudvalget pr. 2. kvartal tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er foretaget budgetopfølgning pr. 2. kvartal for Kultur- og Fritidsudvalget.
Der forventes et mindreforbrug på 4,8 mio. kr.
Budgetopfølgningen for Kultur- og Fritidsudvalget er indeholdt i Koncernrapporten for 2. kvartal, som behandles af Økonomiudvalget den 10. september 2024.
Direktionens anbefaling:
Økonomiudvalget har besluttet, at rammestyringen udmøntes ved at evt. merudgifter inden for et budgetområde søges finansieret indenfor det pågældende fagudvalg. Evt. merudgifter ved regnskabsafslutningen inden for fagudvalget overføres til fagudvalget til efterfølgende regnskabsår.
Set i lyset af udviklingen i det forventede regnskab vedr. serviceudgifter anbefaler direktionen, at der fortsat arbejdes med tiltag til forbedring af det forventede regnskabsresultat vedr. serviceudgifter på de udfordrede områder frem mod det endelige regnskab.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af bilaget.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Sagen fremlægges med henblik på stillingtagen til ønske fra Center for Tredimensionel Kunst vedr. udpegning af en konkret bygning, som kan indgå i deres arbejde med at fundraising til projektet.
Det aktuelle ønske skal ses i relation til øvrige ønsker og forslag til nye funktioner på Østre Kaj, den igangværende udarbejdelse af et forslag til en samlet udviklingsplan for Fremtidens Havn samt behovet for at gennemføre en bygningsundersøgelse.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan- og Lokalsamfundsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget, Erhvervs- og Turismeudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales at beslutte
- At endelig udpegning af bygning(er) til Center for Tredimensionel Kunst afventer forslag til ny Udviklingsplan for Fremtidens Havn, som vil indeholde et samlet forslag til fremtidig anvendelse af Østre Kaj
eller
- At der foretages en eller flere foreløbige udpegninger af bygning(er) til Center for Tredimensionel Kunst på det nuværende grundlag og ud fra et af følgende scenarier
- Scenarie A: med mulighed for placering af hotel med tilhørende parkeringshus samt plads til forskellige ønsker indenfor kultur og maritime erhverv,
eller - Scenarie B: med mere plads til kultur og maritime erhverv (og uden mulighed for hotel),
eller - Scenarie C: med endnu bedre plads til kulturformål, lidt mindre til maritime erhverv (og uden mulighed for hotel)
- Scenarie A: med mulighed for placering af hotel med tilhørende parkeringshus samt plads til forskellige ønsker indenfor kultur og maritime erhverv,
- At der uanset beslutning vedrørende udpegning af bygninger til specifikke formål igangsættes en bygningsundersøgelse og at endelig udpegning af konkrete bygninger til specifikke formål ligeledes afventer resultaterne heraf
- At finansiering af en bygningsundersøgelse gennemføres indenfor eksisterende budget for CETS og Byg og Byudvikling.
- At der foretages en juridisk vurdering mhp. politisk beslutning om muligheder og vilkår for salg/leje/rådighed over bygninger til Center for Tredimensionel Kunst
- At behovet for hotelkapacitet afdækkes nærmere.
Sagsfremstilling
Baggrund og kontekst
Kommunalbestyrelsens vedtog den 25.04.2023 en støtteerklæring til Center for Tredimensionel Kunst med henblik på at centeret kunne afsøge muligheden for at etablere sig på Svendborg Havn.
Aktørerne bag projektet ønsker nu, at kommunen udpeger en konkret bygning som case for udarbejdelse af en forretningsplan og signal om Svendborg Kommunes engagement i projektet over for Realdania, som aktørerne er i dialog med vedr. mulig fondsstøtte.
Aktørerne har tidligere peget på mulige bygninger på Østre Kaj til indretning af Center for Tredimensionel Kunst med hhv. støberi, udstilling, formidling, administration og lager.
Samtidig har andre aktører indenfor den seneste tid fremført ønsker til at etablere sig på Østre Kaj, ligeledes med henblik på at kunne igangsætte fondsansøgninger.
Der er således behov for at se Center for Tredimensionel Kunsts ønske om udpegning af en bygning i sammenhæng med andre aktørers ønsker for at afdække eventuelt overlap og skitsere mulige scenarier for disponering af området. Denne øvelse kan ses som et bidrag til forslag til Udviklingsplan for Fremtidens Havn, som forventes fremlagt til politisk behandling ultimo 2024.
Ejerforhold
Svendborg Kommune har efter aftale med DLG overtaget de første bygninger i Østre Kajområdet, dvs. Østre Havnevej 10 og 12 pr. 1. januar 2024. (Grundet nedstyrtningsfare er størstedelen af Pakhus 6, Østre Havnevej 12 nu nedrevet).
Pr. 1. januar 2025 overtages yderligere to pakhuse, Østre Havnevej 6 og 8.
For de resterende DLG-bygninger, dvs siloer og silopakhuse på Østre Kajgade, er DLG’s lejekontrakt opsagt pr. oktober 2027.
Udviklingsplan for Fremtidens Havn – behov for ny planlægning
Relevante fagudvalg blev i juni 2024 orienteret om, at administrationen afsøger fremtidige anvendelsesmuligheder i dialog med en række eksterne aktører mhp. at fremlægge forslag til fremtidig anvendelse af området som del af forslag til Udviklingsplan for Fremtidens Havn.
Som led i udarbejdelsen af udviklingsplanen har administrationen fået undersøgt områdets fremtidige anvendelsesmuligheder i relation til bl.a. miljøforhold (støj fra erhverv, skibe og trafik), byrum og forbindelser samt det kulturmiljø og de bevaringsværdige bygninger, som er beskrevet i Udviklingsplan for Fremtidens Havn, 2024 og i den gældende kommuneplan.
Området er i dag udlagt til havnerelateret erhverv og forslag om ændret anvendelse i forbindelse med udviklingsplanen vil derfor betyde, at også kommuneplanens rammer skal ændres. Herefter skal der udarbejdes ny(e) lokalplan(er) for at realisere eventuelle projekter, herunder afsættes ressourcer til planlægning, trafikanalyser mv.
Genanvendelse af bygninger – behov for bygningsundersøgelse
Der findes ikke et samlet overblik over de nævnte DLG-bygningers tekniske tilstand og faktiske muligheder for fremtidig anvendelse. Svendborg Kommune har derfor behov for at få foretaget en bygningsundersøgelse, der omfatter en overordnet bygningsgennemgang ift. bevaringsværdier, miljøscreening af komplekset, tilstand og muligheder for genanvendelse samt en vurdering af brandmæssige og statiske forhold i relation til ønsker om ændret anvendelse.
Bygningsundersøgelsen skal samtidig danne kvalificeret grundlag for beslutning om, hvilke bygninger og elementer der skal bevares og dermed for forhandling med DLG om overtagelse af de resterende bygninger (nærmest kajen).
Mulige scenarier for ny anvendelse – med forbehold
Ud fra de forskellige aktørers ønsker, beskrevne værdier mht. bevaring og kulturmiljø og de foreliggende undersøgelser af miljøforhold har administrationen skitseret tre scenarier for fremtidig anvendelse af Østre Kajområdet.
Den begrænsede viden om de faktiske muligheder for genanvendelse af bygningerne betyder imidlertid, at nærværende scenarier og vurderinger må tages med alle forbehold.
Ønsker til lokalisering på Østre Kaj
Center for Tredimensionel Kunsts ønsker om udpegning af en bygning er vurderet i sammenhæng med følgende øvrige ønsker som er administrationen bekendt:
- Sydfyns Forening for Kreativ Bevægelse (SFKB) og Game
- Maritimt oplevelsescenter
- SIMAC og Svendborg Søfartsskole
- Hotel
- Svendborg Fjernvarme: havvarmepumpe
- Maritime virksomheder
Hertil kommer behovet for fremtidig lokalisering af Svendborg Havns faciliteter.
Se nærmere beskrivelse i Bilag 1_Østre Kaj_ønsker, muligheder, bindinger og scenarier.
Muligheder og bindinger i området
I vurderingen af de enkelte funktioners placering skal der tages højde for en række muligheder og bindinger som bl.a. omfatter:
- Revision af Udviklingsplan for Fremtidens Havn
- Kulturmiljø og bevaringsværdige bygninger
- Støj fra erhverv, skibe og trafik
- Trafik og parkering
- Klimatilpasning iht ”Den Blå Kant – ny strategi for klimatilpasning”
Se nærmere beskrivelse i Bilag 1_Østre Kaj_ønsker, muligheder, bindinger og scenarier.
Strategiske potentialer, interesser og vilkår i forhold til fremtidig anvendelse
Bystrategisk perspektiv
Anvendelsen af Østre Kaj anbefales ændret fra udelukkende havneerhverv (som omfatter virksomheder fra miljøklasse 1-5, hvor miljøklasse 5 omfatter ”virksomheder og anlæg, som er ret belastende for omgivelserne, og derfor skal placeres i industriområder”).
Den nye anvendelse anbefales som lettere, overvejende maritimt erhverv (dvs enten havnerelateret eller generelle maritime aktiviteter) og kultur samt turismerelaterede aktiviteter (f.eks. hotel). Denne ændrede anvendelse i retning af mere støjfølsom anvendelse skal balanceres med den nuværende godshåndtering, hvis fremtidsperspektiver bør drøftes.
For hele Østre Havns område, dvs erhvervsområderne både nord og syd for Østre Havnevej samt Abildvej vil det ifm revisionen af Udviklingsplanen for fremtidens Havn blive anbefalet, at områderne udvikles indefra og ud (dvs fra vest mod øst). Dette gælder særligt i forhold til boligudbygning, men kan også have betydning for at sikre den bedst mulige udnyttelse af investeringer i infrastruktur og sammenhæng i byens rum.
Svendborg Kommunes interesser
I forbindelse med udbud af arealer til boliger på Godsbanearealet og genåbning af Kobberbækken er der behov for at finde ny placering til Svendborg Havns værksteds- og lagerfaciliteter, enten i en samlet disponering af arealer og bygninger på Østre Kaj eller ved beslutning om konkret, fremtidig lokalisering på Frederiksø.
Svendborg Ungdomsskolen har behov for en mere fremtidssikret placering, gerne i et mere trygt og levende bymiljø og end det er tilfældet i dag, og kan derfor være en mulig part i etableringen af det foreslåede bevægelseshus v. Sydfyns Forening for Kreativ Bevægelse (SFKB) og Game.
Endelig kan det overvejes, om der er funktioner eller aktiviteter, som i en midlertidig periode kan bidrage til at aktivere området.
Juridiske muligheder og bindinger
Der er endnu ikke taget stilling til, om udpegning af en eller flere bygninger til Center for Tredimensionel Kunst skal føre til salg, leje eller råderet og i givet fald på hvilke vilkår (fx vedr. fremtidig drift).
Kommunal støtte forudsætter, at funktionen er støtteberettiget og at der er en klar adskillelse mellem virksomhedsdelen (støberiet) og en eventuel støtteberettiget del (offentlig).
Administrationen anbefaler derfor, at der foretages en nærmere juridisk vurdering, herunder også i relation til initiativtagers ønsker, med henblik på politisk beslutning om vilkår for salg/leje/rådighed over bygninger til Center for Tredimensionel Kunst.
Vurdering af behov, ønsker og realiserbarhed
Da Østre Kajområdet dels udgør et særligt karakteristisk havnekulturmiljø, dels rummer betydelige bygningsvolumener skal bygningsbevaring prioriteres højst muligt aht både bæredygtighed og kulturarv. Den særlige bygningsmasse med siloer udgør imidlertid en teknisk/økonomisk udfordring ift omdannelse til nye formål.
Åbenhed og tilgængelighed er bærende værdier i Udviklingsplanen og bør derfor også medtages som et kriterie ift nye anvendelser på Østre Kaj. Det gælder både ift aktiviteterne og arkitekturen.
De fremsatte ønsker varierer i konkretisering både med hensyn til samspillet mellem anvendelsen og selve bygningen samt muligheden for at finansiere projektet. De aktører, der er mest konkrete og har bedst muligheder for fondsstøttemidler eller anden finansiering – måske allerede med foreløbige tilkendegivelser – kan med fordel prioriteres.
Mulige scenarier for fremtidig anvendelse på Østre Kaj
Ud fra en overordnet, bystrategisk vurdering og alene på det foreliggende grundlag (dvs. aktørernes forslag og ønsker, den nuværende viden om bygningernes tilstand og forud for politiske beslutninger om den fremtidige anvendelse af området), kan administrationen pege på følgende mulige placeringer for de nævnte funktioner:
Scenarie A
Scenarie A tager udgangspunkt i etablering af hotelkapacitet, hvis placering ud mod kajen aht støj fra skibe kun kan ske længst mod vest, dvs Østre Kajgade 11-13. Det forudsætter, at godshåndtering i fremtiden kun sker fra Kaj 1 og at skibe der ligger ved kajen benytter landstrøm.
I umiddelbar sammenhæng med et hotel etableres der et parkeringshus. Indpasningen af et hotel betyder, at C3DK’s ønsker kun delvis kan imødekommes, ligesom det også får betydning for Maritimt Oplevelsescenter. Begge kulturinstitutioner får imidlertid andre fordele: Maritimt Oplevelsescenter kunne tilbydes en placering mod Frihavnen med plads til skibe i sammenhæng med SIMAC og Søfartsskolens aktiviteter, maritim virksomhed og Svendborg Havn. SFKB vil, som ønsket, kunne tilbydes en placering på Østre Havnevej 8.
Scenariet rummer ikke plads til en havvarmepumpe, som evt må søges placeret nord for Østre havnevej med vandindtag i Østre Kaj.
Scenarie B
Det vurderes ikke relevant at placere hotelkapacitet, som ikke ligger med facade mod vandet og derfor indeholder dette scenarie ikke et hotel. Den hvide DLG-silo er her prioriteret for Maritimt Oplevelsescenter. C3DK’s ønsker kan tilsvarende bedre imødekommes. I scenarie B gives der ligesom i Scenarie A plads til placering af SFKB på Østre Havnevej 8. Hele den østlige del af Østre Kajområdet forbeholdes til maritime erhverv samt faciliteter for SIMAC, Svendborg Søfartsskole samt Svendborg Havn.
Endelig er der mulighed for at etablere et p-hus, som pga. byggefeltets større dybde finder bedre plads her end i Scenarie A. Det kan undersøges, om en havvarmepumpe kan integreres i et parkeringshus.
Scenarie C
Scenarie C rummer ligesom Scenarie B ikke plads til hotel, men giver endnu bedre plads til C3DK. Det Maritime Oplevelsescenter sammenkobles ligesom i Scenarie A med maritime erhverv, maritime undervisningsfaciliteter og Svendborg Havn.
Der indpasses ligesom i Scenarie B et parkeringshus, evt med mulighed for samlokalisering med en havvarmepumpe.
Vurdering af de tre scenarier i forhold til placering af Center for Tredimensionel Kunst
De tre scenarier imødekommer i forskelligt omfang ønskerne fra C3DK. Scenarie C bidrager med det største bygningsareal til C3DK.
Scenarie B bibringer et mindre areal, men til gengæld kan der her rådes over pakhuset Østre Havnevej 6 som er ideelt til produktionsdelen af C3DK. I Scenarie A er produktionsdelen tiltænkt et nybyggeri ud mod kajen, i en del af DLG-komplekset, hvor bevaringsværdierne er lavest.
Administrationens videre dialog med de nævnte interessenters projekter mht formål, indhold, organisation, finansiering, tidshorisont mv. skal afdække projekternes realisme, muligheder for ekstern medfinansiering samt sameksistens i området / bygningerne. Denne dialog vil samtidig medvirke til kvalificere kommunalbestyrelsens beslutninger om eventuel ny anvendelse i regi af Udviklingsplanen for Fremtidens Havn.
Samtidig anbefales det, at administrationen hurtigst muligt igangsætter en bygningsundersøgelse, der kan kvalificere beslutninger om fremtidig anvendelse samt interessenternes reelle muligheder for at anvende/overtage de foreløbigt udpegede bygninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Igangsætning af en bygningsundersøgelse ved ekstern rådgiver som beskrevet i sagen anslås at koste max. 300.000 kr. Det forudsættes, at finansiering af en bygningsundersøgelse gennemføres indenfor eksisterende budget og ligeligt fordelt mellem CETS (resterende midler jf. aftale med DLG om dækning af nedrivningsforpligtelse) og Byg og Byudvikling (allerede frigivne midler til Svendborg Havn, analyser).
De erhvervsmæssige konsekvenser af de nævnte projekter vil blive beskrevet overordnet i forbindelse med forslag til ny Udviklingsplan for Fremtidens havn.
De økonomiske konsekvenser ift. drift og vedligehold af eksisterende bygninger samt byggeri og anlæg vil blive præciseret i forbindelse med projektbeskrivelser og behandling af de respektive projekter.
CO2-Konsekvensvurdering
Miljømæssige konsekvenser, herunder CO2-udledning vil først blive belyst ved en senere konkretisering, såfremt projekterne når frem til en realisering.
Lovgrundlag
Planloven
Byggeloven
mv.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at anbefale Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen at beslutte,
At endelig udpegning af bygning(er) til Center for Tredimensionel Kunst afventer forslag til ny Udviklingsplan for Fremtidens Havn, som vil indeholde et samlet forslag til fremtidig anvendelse af Østre Kaj.
- At der uanset beslutning vedrørende udpegning af bygninger til specifikke formål igangsættes en bygningsundersøgelse og at endelig udpegning af konkrete bygninger til specifikke formål ligeledes afventer resultaterne heraf
- At finansiering af en bygningsundersøgelse gennemføres indenfor eksisterende budget for CETS og Byg og Byudvikling.
- At der foretages en juridisk vurdering mhp. politisk beslutning om muligheder og vilkår for salg/leje/rådighed over bygninger til Center for Tredimensionel Kunst
- At behovet for hotelkapacitet afdækkes nærmere.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 03-09-2024
Plan- og Lokalsamfundsudvalget tilslutter sig anbefalingen fra Kultur- og Fritidsudvalget med bemærkning om, at den juridiske vurdering af muligheder og vilkår for salg/leje/rådighed ikke alene gælder Center for Tredimensionel Kunst, men alle aktører, der har udvist interesse for at placere sig i området.
Liste Ø kan ikke anbefale indstillingens punkt i forhold til at undersøge behovet for hotelkapacitet på Østre Kaj nærmere.
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 04-09-2024
Udvalget tilslutter sig bemærkningerne fra KFU og PLU.
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om reduktionsforslag nr. 16 – Oure Sportsplads (Hundeførerforening), Albjergvej 27 skal indgå som reduktionsforslag i budgetforhandlingerne.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- udvalget træffer beslutning i sagen.
Sagsfremstilling
Styregruppen for Kloge Kvadratmeter anmodede i august fagudvalgene om at udpege hvilke reduktionsforslag, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025.
Kultur- og Fritidsudvalget behandlede sagen på mødet den 21. august 2024, hvor udvalget besluttede at sende reduktionsforslag nr. 4, Svendborg Ridehus og nr. 15, Foreningshus Bagergade videre til budgetforhandlingerne.
Reduktionsforslag 16, Oure Sportsplads (hundeførerforening) blev udsat.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Nettodriftsbesparelsen ved reduktionsforslag 16 er på baggrund af udgifterne i 2022 opgjort til 44.000 kr. Udgifterne er græsklipning, skovpleje, el og vand.
CO2-Konsekvensvurdering
Foreligger ikke specifikt for reduktionsforslag 16.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Udvalget besluttede, at reduktionsforslag 16 ikke fremsendes til budgetforhandlingerne.
Rasmus Drabe (løsg.) deltog ikke i sagens behandling.
Beslutningstema
Ansøgning om alternativ anvendelse af bevilling fra Facilitetsprocessen 2021 samt frigivelse af rådighedsbeløb til renovering af baderums- og evt. køkkenfaciliteter på Strandgården
Indstilling
Direktionen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget indstiller til Teknik- og Miljøudvalget:
At der bevilges og frigives en samlet anlægsbevilling på 1,0 mio. kr. til renovering/etablering af baderum og evt. køkkenfaciliteter på Strandgården og dette finansieres af tidligere bevilget tilsagn på 1 mio. kr. til Svendborg Sunds Sejlklub.
Sagsfremstilling
Svendborg Sunds Sejlklub fik i forbindelse med Facilitetsprocessen 2021 bevilget tilskud på 1 mio. kr. samt en lånegaranti på 1 mio. kr. til et omfattende ombygnings- og renoveringsprojekt af deres klubfaciliteter på Strandgården
Af flere årsager er det ikke lykkedes for foreningen at realisere den økonomi, der skulle til, for at projektet kunne gennemføres.
Der har været afholdt møde mellem Svendborg Sunds Sejlklub, Center for Ejendomme og Teknisk Service (CETS) og Kultur og Fritid, hvor foreningen fremlagde ønske om, at det store og omfattende byggeprojekt på Strandgården blev sat i bero indtil foreningen får kræfter til en fundraising proces og at der i stedet optimeres på de hårdt trængte baderumsforhold og evt. køkkenfaciliteter.
Strandgården har i kælderplan et omklædningsrum, et baderum og to toiletter samt et kælderrum med toilet og bad, som kan tilgås udefra.
Forholdene er af ældre dato og er på ingen måde tidssvarende for en idrætsforening.
Svendborg Sunds Sejlklub har i 2023 optaget ca. 90 nye medlemmer, hvoraf halvdelen er ungdomssejlere. (medlemstal i alt pr. 31.12.24 er 255).
Foreningen møder stor kritik fra alle medlemmer i forhold til, at piger og drenge ikke har mulighed for separate omklædnings- og badefaciliteter. Særligt ved forårs-, efterårs- og vintertræning er dette et problem.
En optimering af baderums- og toiletfaciliteter vil øge Strandgårdens anvendelighed, og det vil give de mange unge sejlere, og de i øvrigt mange brugere af Strandgården, en mere hensigtsmæssig oplevelse.
Det er som idrætsforening svært at fastholde unge, der ikke oplever, at omklædning og bad kan ske i tidssvarende faciliteter og kønsopdelt.
De dårlige sanitære forhold udelukker samtidig sejlklubben fra afholdelse af flere af de store internationale jollekapsejladsstævner, der kunne trække positiv omtale og medfølgende familieturister til området.
Strandgården bliver desuden flittigt brugt af mange foreninger i ”5700 Vest”, for hvem beskaffenheden af de sanitære forhold også er et kritisk tema, ligesom køkkenfaciliteterne også nævnes utidssvarende.
Da Strandgården er kommunal ejendom, vil Svendborg Sunds Sejlklub, i dialog med CETS drøfte mulighederne for renoveringen og acceptere den forbedring der kan udføres inden for den økonomiske ramme på 1 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der anvendes 1 mio. kr. af anlægsrammen som tidligere er bevilget i forbindelse med Facilitetsprocessen 2021.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Behandling af ansøgninger fra Giant Steps, Folk for Folk og Borgerforeningen om honorarstøtte til koncerter i 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Svendborg Kommune yder samme tilskud pr. klip som Statens Kunstfond (1.250 kr.)
- Giant Steps bevilges honorarstøtte til 170 klip, i alt 212.500 kr.
- Folk for Folk bevilges honorarstøtte til 70 klip, i alt 87.500 kr.
- Borgerforeningen kan konvertere et beløb på 87.500 kr. fra driftstilskuddet til brug for honorarstøtte, svarende til 70 klip.
- Finansieringen sker fra Kulturpuljen i 2025.
Sagsfremstilling
Jazzforeningen Giant Steps søger tilskud til 170 klip
Folkemusikforeningen Folk for Folk søger tilskud til 70 klip
Borgerforeningen søger tilskud til 70 klip
Honorarstøtte er Statens Kunstfonds tilskudsordning til rytmiske spillesteder og musikforeninger. Honorarstøtte gives som tilskud til musikerhonorarer ved afholdelse af koncerter. Ordningen skal sikre udbredelsen af rytmiske koncerter af høj kvalitet i hele landet.
Svendborg Kommune har i flere år støttet de spillesteder og musikforeninger i kommunen, der har
en kontinuerlig præsentation af rytmisk musik med professionel/kunstnerisk tyngde og som søger
honorarstøtte. Den politiske beslutning har hidtil været, at den kommunale bevilling sker efter
statens regler, og at Svendborg Kommunes tilskud efterfølgende nedjusteres til samme beløb, som
Statens Kunstfond måtte bevilge. Akkurat som også andre kommuner gør det.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik har den 28. juni 2024 til kommunerne fremsendt
orientering om størrelsen af det såkaldte klip til brug for honorarstøtte i 2025 og betingelserne for
statslig støtte. Klippet er fastsat til 1.250 kr. pr. musiker. Der skal afholdes minimum 10 koncerter, tages entré, være offentlig adgang og musikerne skal som minimum honoreres tarifmæssigt.
For at få statslig støtte i 2025 skal et rytmisk spillested/musikforening som minimum modtage et kommunalt tilskud på 30 klip = 37.500 kr. Beløbet skal være øremærket til honorarstøtte.
De indkomne ansøgninger har været forelagt Svendborg Musikudvalg til vurdering og udtalelse af, hvorvidt ansøgerne opfylder betingelserne for at modtage honorarstøtte.
Musikudvalget finder, at alle ansøgere opfylder kriterierne for honorarstøtte, og at de tre ansøgere
er med til at dække det rytmiske musikliv i byen. Der er tilbud lige fra jazz, world, folk, mainstream og vækstlag. Musikudvalget finder, det er et fantastisk udbud i en by af Svendborgs størrelse. De tre spillesteder er hver på deres måde en vigtig brik af kommunens blomstrende musikliv, og er i kraft af deres aktiviteter og udvikling en forudsætning for kommunens musikprofil.
Alle ansøgere understøtter kommunens kulturløfte.
Musikudvalget anbefaler samtlige ansøgere til honorarstøtte med følgende specifikke udtalelser:
Giant Steps
Udvalget anbefaler støtte som ansøgt. Giant Steps er en unik forening og musikfagligt en stor
perle, der i høj grad lever op til kriterierne for honorarstøtte. Giant Steps er anerkendt både i
nationale og internationale jazzkredse såvel som lokalt. Foreningen har et højt aktivitetsniveau og
en musikprofil, hvor alsidighed, kvalitet, et højt kunstnerisk niveau og det nyskabende er
fremtrædende. Samtidig søger foreningen til stadighed at udvikle sine tiltag for vækstlaget og
børnene.
Folk for folk
Udvalget anbefaler støtte som ansøgt. Foreningens kunstneriske niveau ligger særdeles højt indenfor sin genre, og foreningen præsenterer hele spændvidden i folkemusikken, fra traditionel til ny musik og fra lokalt til international musik. Foreningen har opbygget en ånd, der gør stedet til et unikt sted indenfor sin genre - ikke kun i Svendborg men også på nationalt plan. Det er udvalgets vurdering, at foreningen rækker langt ud over, hvad der almindeligvis kan forventes af en folkemusikforening.
Borgerforeningen
Udvalget anbefaler støtte som ansøgt. Borgerforeningen har en god bevidsthed om at være
Svendborgs store mainstream spillested og udfylder denne rolle godt i relation til byens musikliv.
Musikudvalget finder, at Borgerforeningen udbyder arrangementer af høj kvalitet, og er en
væsentlig medspiller i forhold til det lokale musikliv. Der er stor anerkendelse fra udvalget til, at
Borgerforeningen sikrer store musiknavne til byen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Honorarstøtte vil skulle afholdes af Kulturpuljen i 2025. Den samlede bevilling vil være 300.000 kr., hvis musikudvalgets indstilling følges. Borgerforeningens bevilling er en konvertering fra det kommunale driftstilskud og påvirker derfor ikke Kulturpuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Indstillingen blev godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om evalueringsrapport fra Kulturregion Fyn over ’Fynsk kultur på recept’.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Fynsk Kultur på Recept er en udmøntning af den kulturaftale, som blev indgået mellem kulturministeren og Kulturregion Fyn for perioden 1. januar 2021 til 31. december 2024. Kultur på recept har været en del af indsatsområdet ”Kultur og sundhed”, som har haft til hensigt ”at forbedre den mentale og sociale sundhed hos børn, unge og voksne fynboer med en psykisk lidelse og deres pårørende gennem sundhedsfremmende kulturforløb.
Kultur på recept er i 2022 og 2023 udmøntet for to målgrupper rent aldersmæssigt; voksne 31-65-årige og 15-30-årige unge. Kommunerne har selv kunnet udvælge, hvilken af de to aldersgrupper man har ønsket at arbejde med.
I september 2021 blev det politisk besluttet at projekt ’Kultur på recept’ i Svendborg Kommune skulle afvikles for de 15-30-årige. Afviklingen skete i 2023. Kulturregion Fyn fastlagde projektets overordnede ramme. Rammen var inspireret af Kultur på recept, som er en afprøvet model udstedt af Sundhedsstyrelsen, og som har vist sig at kunne styrke trivslen hos psykisk sårbare borgere og borgere med en psykisk lidelse.
I Svendborg Kommune bestod ’Kultur på recept’ af et 8 ugers forløb, hvor unge med forskellige psykiske, sundhedsmæssige og/eller sociale udfordringer, var samlet i mindre grupper to gange to timer om ugen. Grupperne gennemførte aktiviteter som billedkunst, fortælling, musik og natur under ledelse af fire forskellige lokale kulturaktører, og med en kommunal tovholder som støtte til de unge.
Evalueringen viser, at Kultur på Recept har haft en positiv indvirkning på deltagernes trivsel og på deres mentale og sociale sundhed. Deres sociale kompetencer er blevet styrket i kraft af nye fællesskaber, og de har fået succesoplevelser gennem kulturaktiviteter. Desuden har mange deltagere oplevet at have fået bedre struktur i hverdagen, redskaber til at håndtere nye udfordringer og opdaget nye kompetencer hos dem selv.
Evalueringens kvalitative fokusgruppeinterviews med deltagerne har dokumenteret en udbredt tilfredshed med projektets indhold og forløb, som flugter med de kvantitative trivselsmålinger for begge projektets målgrupper, som også er blevet foretaget i projektet. Således viser evalueringens kvantitative data, at den gennemsnitlige selvvurderede trivselsscore for deltagere i alderen 15-30 år er steget fra 48,6 til 55,4 på WHO5’s trivselsindeks. Når indekstallet er over 50, er den unge umiddelbart uden for risiko for at falde i mistrivsel.
Kultur på receptforløbet opleves som særligt effektfuldt:
- Når man bliver mødt som menneske uden præstationskrav
- Når der etableres et frirum med kombinationen af (kulturel) faglig fordybelse og fællesskab på mindre hold
- I kraft af den kommunale tovholder, som har været en ’hånd i ryggen’, og en meget væsentlig del af det at skabe et diagnose- og præstationsfrit rum.
- når deltagelsen var frivillig og ikke ”skoleagtig” og baseret på test eller at skulle nå fastdefinerede mål
- når fokus rettes mod at man mødes som mennesker i stedet for sygdomsramte borgere.
I Svendborg Kommune er indsatsen videreudviklet og fortsat i en projektorganisering med midlertidig finansiering under titlen ’Kulturrum’.
Evalueringsrapporten er vedlagt punktet som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Kulturrum er aktuelt finansieret indtil udgangen af 2024 med midler fra puljen ’Børn og Unges mentale sundhed’. Det finansieres med samlet 225.000 kr., som går til honorar til kulturaktørerne og løn til den kommunale tovholder.
Det er for nuværende ikke fastlagt hvordan Kulturrum finansieres i 2025. Arbejdsgruppen for ’Børn og Unges mentale sundhed’ skal på et kommende møde drøfte om Kulturrum skal indstilles til fortsat finansiering fra puljen ’Børn og unges mentale sundhed’. Det er styregruppen for puljen der træffer endelig afgørelse om anvendelse og fordeling af puljemidlerne efter indstilling fra arbejdsgruppen.
Fra projektorganisationen omkring ’Kulturrum’ er der et ønske om fortsættelse af projektet ind i 2025, så der kan opnås et bredere erfaringsgrundlag med indsatsen. Dette med henblik på at skabe de bedste forudsætninger for at vurdere, om indsatsen skal indstilles til varig forankring.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Orientering om møde i koordinationsgruppen ”Fælles om unge i Svendborg Kommune”.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget og Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at
- orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
På Kommunalbestyrelsens møde den 28. maj 2024 blev det besluttet, at de respektive fagudvalg fremover orienteres om møder afholdt i koordinationsgruppen ”Fælles om unge i Svendborg Kommune”. Der afholdes møde i koordinationsgruppen den 2. september 2024.
Følgende punkter er på dagsordenen:
- Budgettemaer vedr. unge – gensidig orientering
- Opfølgning på let tilgængeligt behandlingstilbud
- Opfølgning vedr. puff bars
- Mål- og optagelsestal for søgning til ungdomsuddannelser
- Cultural Pearl og Kulturrum
Referat samt bilag fra mødet i koordinationsgruppen eftersendes til fagudvalgene efter mødets afholdelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Det respektive fagudvalg.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Orienteringen taget til efterretning, idet referatet fra mødet, der har været afholdt 2. september 2024, eftersendes til udvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 03-09-2024
Referat udleveret.
Orientering taget til efterretning.
Beslutningstema
På Plan- og Lokaludvalgets møde i november 2023 foreslog liste A at opkalde en plads efter Nielsine Nielsen. Udvalget drøftede sagen og ønskede sagen yderligere belyst med en liste over betydningsfulde svendborgensere, ligesom Arkitekturrådet blev udbedt en udtalelse om relevante placeringer for fremtidige navngivne pladser. Udvalget skal nu tage stilling til den konkrete placering samt fremtidige principper for navngivning af pladser.
Indstilling
Direktionen indstiller til Plan - og Lokalsamfundsudvalget,
- At navngivning af plads for Nielsine Nielsen sker i forbindelse med anlægsarbejder i og omkring UCL, hvor den nærmere afgrænsning og placering konkretiseres i samarbejde med UCL.
- At liste fra Svendborg Museum over betydningsfulde Svendborgensere indgår ved navngivning af nye veje i og omkring Svendborg Kommune
- At muligheder for navngivning af ”Kai Nielsens plads” undersøges nærmere.
Direktionen anbefaler til Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Udvalget besluttede på møde i november 2023 at opkalde en plads efter Nielsine Nielsen og besluttede samtidig at Svendborg Museum skulle udarbejde en liste over betydningsfulde Svendborgensere, der kan bringes i spil med henblik på fremtidig navngivning af veje og pladser. Herudover blev Svendborg Kommunes arkitekturråd bedt om at komme med forslag til relevante pladser og veje der kan navngives.
Svendborg Museum nu har udarbejdet en liste over betydningsfulde svendborgensere, bilag 1. (bilag 1 – Svendborg Museum – betydningsfulde svendborgensere)
På listen er:
- Nielsine Nielsen (1850-1916)
- Danmarks første kvindelige læge og akademiker, barnefødt i Svendborg.
- Hilda Hansen (1903-1983)
- Boghandler i Svendborg, aktiv i modstandskampen.
- Anna Kirstine Jensen (1841-1910)
- En af byens store skibsredere ca. 1900.
- Christian Stærmose (1918-1990)
- En af byens førende modstandsmænd under besættelsen.
- Aage Ludvig Holberg Elmqvist (1888-1962)
- Justitsminister for Venstre under retsopgøret.
- Frode Holm-Petersen (1914-1996)
- Søfartshistoriker og stifter af Troense Søfartsmuseum.
- Margareta (?)
- Den første navngivne kvindelige svendborgenser.
- Sofie Christiane Andersen (1870-1926)
- Danmarks første kvindelige bogbinder, født i Svendborg.
- Frederik Hallas (1814-1882)
- Kaptajn og veteran fra treårskrigen og idemand til opførelsen af byens fattiggård i 1872.
- Alma Mary Christiane Rasmussen (1891-1981)
- Den længst indlagte person på byens Fattiggård
Arkitekturrådet har drøftet listen og har i den forbindelse peget på yderligere en svendborgenser, jf. bilag 2 (bilag 2 - Kai Nielsen)
- Kai Nielsen (1882-1924)
- En af landet mest anerkendte billedhuggere.
Principper for navngivning af pladser og veje:
Arkitekturrådet anbefaler som princip, at en navngivning skal medvirke til at skabe identitet. Hvis et område allerede har en stærk identitet, fx Baagøe og Riber, bør der tages udgangspunkt heri. Den geografiske kobling er i den forbindelse vigtig.
Rådet bemærkede desuden, at navngivning af pladser med fordel kan kobles til skulpturer, der kan medvirke til at skabe identitet.
Administrationen er enig i Arkitekturrådets vurdering og bemærker i den forbindelse, at det bør undlades, at navngivning bevirker nye adresser, da det for ejere af berørte ejendomme, erfaringsmæssig er ressourcekrævende.
Arkitekturrådets anbefalinger:
- Arkitekturrådet bifalder liste fra Svendborg Museum og bemærker i forhold til Nielsine Nielsen, at der med fordel kunne ske en omdøbning af plads ved Sygehuset, alternativt gerne nær uddannelsesinstitutioner, hvilket således kan være pladsdannelse ved nyt UCL.
- Den i dag lidt kønsløse navngivne plads, Centrumpladsen, kan med fordel omdøbes til” Kai Nielsens plads”. Kai Nielsen er en af Danmarks mest anerkendte billedhuggere, og hyldes blandt andet med udstillinger på Glyptoteket i år, hvor Kai Nielsen ville have fyldt 100 år
- Rådet anerkender, at det kan bevirke administrative udfordringer ift. adresseændringer for ejendomme på pladsen, hvorfor et alternativ kan være pladsen ved Gerritsgade og Skt. Jørgens Stræde med skulpturen ”Sanselig pige”, udført af Kai Nielsen.
Administrationens anbefaling:
Administrationen anbefaler, at navngivning af plads for Nielsine Nielsen sker i forbindelse med anlægsarbejder i og omkring UCL, hvor den nærmere afgrænsning og placering konkretiseres i samarbejde med UCL.
Administrationen anbefaler videre, at pladsdannelsen tager hensyn til den igangværende kunststrategi, nær den blå kant og at der arbejdes for en fysisk markering ved pladsen, under hensyntagen til den igangværende kunststrategi for den Blå Kant.
Herudover bør liste fra Svendborg Museum over betydningsfulde Svendborgensere indgå ved navngivning af nye veje i og omkring Svendborg Kommune, hvor dog en allerede stærk identitetsmarkør bør være det primære udgangspunkt for navngivning af veje, fx som det ses ved Baagø og Riber, der foreslås navngivet som Baagøe og Ribers plads. Herudover bemærkes det, at lokalråd og lokalhistoriske arkiver inddrages ved navngivning af nye veje.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ikke afsat anlægsmidler til etablering af en ny plads til Nielsine Nielsen. Der er dog afsat anlægsmidler til udearealer ved og omkring UCL, hvoraf der jf. tidligere politisk beslutning skal afsættes 0,5% af anlægssummen til kunst i det offentlige rum. Denne sum kan således disponeres til en stedlig markør, fx en buste af Nielsine Nielsen eller andet værk.
Der er ikke afsat anlægsmidler til navngivning af plads for Kai Nielsen. Udgifter hertil vil fragå eksisterede budget til skiltning.
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 03-09-2024
Udvalget besluttede at udsætte sagen, idet Sydfyns Museum anmodes om at udvide inspirationslisten for særligt betydningsfulde personer for Svendborg Kommunes udvikling, herunder også med personer fra lokalsamfundene.
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Formanden:
- Borgermøde vedr. fremtidens bibliotek
- Sommerkoncerter på Lille Torv
- Valdemars Slot - Fyrtårn for Kultur og Kunst
- Henvendelse fra Fyns Laboratorium for Ung Kunst, FLUK
- Jubilæumskoncert med slagtøjsakademiet den 7. september 2024
- Henvendelse om Artist i Recidence forløb
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Location for Prisfesten 2025.
Ekstern kommunikation / pressemeddelelser:
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 02-09-2024
Orienteringen taget til efterretning.