Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 4. marts 2024 kl. 16.30
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Godkendt.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Orientering om status på planlægning af European Maritime Day og Maritime Dage.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Projektleder Nadja Larsen fra Svendborg Event og konsulent Pernille Laier Larsen orienterer om status på planlægningen af European Maritime Day og Maritime Dage.
European Maritime Day
Arbejdet med tilrettelæggelsen af konferencen går planmæssigt og i god dialog med EU-kommissionens kontor for havmiljø DG-Mare.
Det ligger nu fast, at både åbningsceremoni, konference og den tilknyttede udstilling (EXPO-del) afholdes på SIMAC. Der åbnes for tilmelding til udstillingen medio/ultimo februar. Tilmelding til konferencen åbnes i marts/april.
Siden sidst er det faldet på plads, at Kulinarisk Sydfyn leverer maden til den cocktailreception, som Svendborg Kommune er vært for torsdag den 30.maj i tidsrummet 19-21. I samarbejde med Kulinarisk Sydfyn etableres desuden i umiddelbar nærhed af receptionen en minishop med lokale produkter, så konferencegæsterne kan købe lokalt producerede varer med hjem.
I øjeblikket arbejdes der med:
- Indhentning af priser på forplejning til konferencen
- VIP-arrangementer i tilknytning til konferencen
- Underholdning til Cocktailreceptionen
Maritime Dage
Der har været afholdt sparrings- og informationsmøder med en lang række aktører indenfor kultur, fritid, uddannelser og erhverv, og der er meget stor opbakning og interesse fra alle parter. ”Frederiksø Kunst og Kultur” – dvs. lejerne på Frederiksø bakker op om arrangementet og har derfor besluttet at slå deres årlige arrangement ”Åben ø” sammen med ”Maritime Dage”.
1.februar åbnede den officielle tilmelding af bidrag til programmet ligesom det fra samme dato også er muligt at søge om midler fra ”Aktivitetspuljen – Maritime Dage”.
Så der begynder at tegne sig et konkret program med mange spændende aktiviteter. De fleste aktiviteter bliver gratis at deltage i, mens det til andre bliver nødvendigt med tilmelding og en mindre egenbetaling.
Der samarbejdes med Svendborg Event samt kultur- og fritidsaktører om ansøgninger til lokale fonde. Der er ligeledes et godt samarbejde med skoleafdelingen i forhold til at støtte skolerne til at søge ind i Blue School-projektet.
Værtskabet
European Maritime Day er et netværk, en udstilling og en konference for maritime erhverv og interessenter indenfor blå bæredygtighed.
Organisatorisk forankring
Kultur og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget godkendte i februar 2023 følgende organisatoriske forankring:
Der allokeres ét årsværk i 2023 og 2024 til SvendborgEvent, som bringer deres kompetencer, knowhow og netværk i spil og løfter den overordnede projektledelse, som bl.a. er:
- Ansvar for økonomi, fremdrift og effekt
- Dialog og koordinering med DG Mare, administrativ styregruppe, advisory board mv.
- Lokal involvering og samarbejde
- Fundraising hos fx lokale fonde, sponsorer og Destination Fyn
- Logistik, herunder faciliteter, transport, catering mv.
- Branding og kommunikation i samarbejde med kommunen
Der allokeres 0,25 årsværk i 2023 og 2024 til deling (50/50) mellem Kultur og Fritid og CETS til koordinering af følgende opgaver, der vurderes at kunne løses bedst i kommunen:
- Kultur og Fritid
- Fundraising af regionale og nationale midler
- Politisk forankring og politisk understøttelse (sagsfremstillinger, taler, kalenderstyring mv.)
- Koordinering af besøg i Brest 2023
- CETS
- Myndighedsforberedende arbejde
- Myndighedsbehandling
Værtskabsroller
Erhvervsafdelingen, Kultur og Fritid og Svendborg Event arbejder derfor tæt sammen om planlægningen af indhold og værtskabsroller under selve konferencen i dialog med advisoryboard og styregruppe, hvor Kultur og Fritid også er repræsenteret.
EU-kommissionen forventer, at borgmesteren er vært for konferencen på kommunens vegne.
Kommunalbestyrelsen inviteres til konferencen og cocktailreceptionen, mens relevante udvalgsformænd inviteres til VIP-arrangementer.
Til Cocktailreceptionen tiltænkes formanden for Kultur- og Fritidsudvalvalget, Hanne Ringgaard Møller, en rolle i forhold til at præsentere aftenens underholdning eller kulturelle indslag og i den anledning også sige et par ord om Svendborg maritime kulturarv og identitet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med budgetforliget for 2023 blev der afsat 1,25 årsværk til personaleressourcer i 2023 og 2024 (812.500 kr. pr. år) samt 1.875.000 kr. i 2024 til afvikling.
Udvalget besluttede på mødet den 4. september 2023, at udgiften til ”Maritime Dage” på 50.000 kr. finansieres af ikke disponerede overførselsmidler fra 2022.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Taget til efterretning.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Budgetprocedure for udarbejdelse af budget 2025
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At budgetproceduren for 2025 tages til efterretning.
- At forslag til udvalgets egen proces og tidsplan godkendes.
Sagsfremstilling
Økonomiudvalget godkendte på møde den 20. februar 2024 budgetproceduren for udarbejdelse af budget 2025. Budgetproceduren indeholder følgende overordnede principper og pejlemærker:
- Rammestyringsprincippet fastholdes – dvs. at udvalgene selv finansierer udfordringer inden for udvalgets budgetramme. Dog forventes udgifter vedrørende den demografiske udvikling at være finansieret i kommuneaftalen.
- Hvert fagudvalg kan fremsende op til 3 temaer/udvidelsesforslag vedrørende serviceudgifter. I forlængelse af kommuneaftalen drøftes eventuel afsættelse af prioriteringspulje til medfinansiering af temaer, herunder omfang og finansiering af puljen.
- Administrationen anmodes om, på kommende Økonomiudvalgsmøde at fremlægge forslag til, hvorledes man kan skabe muligheder for en tværgående politisk prioritering.
- Temaer/udvidelsesforslag godkendes på fagudvalgsmøderne senest i juni med efterfølgende fremsendelse til budgetdrøftelserne.
- Der udarbejdes ikke sparekatalog i foråret, men beslutning herom afventer de politiske forhandlinger i september, hvor de økonomiske konsekvenser af kommuneaftalen tillige foreligger.
- Der afholdes anlægsseminar for Kommunalbestyrelsen den 30. april 2024, med primært fokus på at skabe overblik over prioritering af anlæg indenfor nuværende anlægsrammer og KLs vejledende budgetramme. I lyset heraf fremsendes fagudvalgenes anlægstemaer senest på fagudvalgsmøderne i juni til prioritering inden budgetdrøftelserne i september.
- Sektor-MED inddrages undervejs i budgetdrøftelserne.
Budgetproceduren samt forslag til tidsplan for Kultur- og Fritidsudvalgets egen proces er vedlagt som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til budgetproceduren.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Ansøgning fra Svendborg Ungdomsskole om, at budgetforligsmidler til etablering af en forsøgsordning vedrørende kørsel til ungdomsskolen for unge fra lokalområder, fra 2024 i stedet anvendes til etablering af et nyt tiltag med mobilt scooterværksted og klubaktiviteter for unge i lokalområder.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget træffer beslutning i sagen.
Sagsfremstilling
I forlig om budget 2023 indgået 23. september 2022 blev der afsat 84.000 kr. i 2023 og 168.000 kr. fra 2024 og frem til: ”Etablering af en forsøgsordning vedrørende kørsel til ungdomsskolen for unge i lokalområder”.
Forsøgsordningen blev planlagt til at omfatte kørsel fra Stokkebæk-, Issøe- og Vestermarkskolen og med start i uge 39 2023, idet det er her ungdomsskolens vintersæson med mange fritidshold starter.
Hvordan gik det med kørselsordningen
I foråret 2023 gik ungdomsskolen i gang med at informere om tilbuddet. De talte med skoleledere, udskolingsteams, elevforum og lærerne, og de besøgte klasserne ude på skolerne og hængte plakater op.
Efter sommerferien 2023 gik ungdomsskolen igen ud i klasserne og hængte plakater op med en QR-kode, der blot skulle scannes for at melde sig til kørsel. Skolerne bestemte selv, hvilken dag der ville passe bedst, og så holdt ungdomsskolens bus ved døren, når den sidste time sluttede.
Ungdomsskolen var overbeviste om at de var klar til at starte en succesfuld kørsel i uge 39, men må konstatere, at i alt har de samlet set kørt under 10 unge i perioden fra start og indtil jul. Ungdomsskolen anfører, at de unge er lige så individuelle som voksne. De går til ting på forskellige tidspunkter, på forskellige dage, så kørselsønsker er meget forskellige.
Ungdomsskolen følte sig overbeviste om, da de fremlagde projektet, at en kørselsordning ville få flere unge fra lokalområderne til at benytte ungdomsskolens tilbud, men må resonere, at de tog fejl. Ungdomsskolen oplever, at unge fra lokalområderne til gengæld har en stor glæde ved at køre scooter og bruge sin fritid på det at være omkring sin scooter.
Ungdomsskolen har derfor et ønske om at de, i stedet for kørselsordningen, kan tilbyde de unge i lokalområderne at komme ud til dem med et ungdomsskoletilbud, der favner de unges interesse.
Mobilt scooterværksted
Ungdomsskolen vil gerne være med til at skabe en positiv forandring i og omkring scootermiljøet. Det vil de gøre i samarbejde med lokale frivillige i fire udvalgte lokalområder og de unge brugere. Dette for at styrke forankringen og medejerskabet omkring projektet og dermed styrke inklusionen af de unge.
Helt konkret vil ungdomsskolen med projektet tilbyde et pædagogisk værested med værkstedsfaciliteter og klubaktiviteter for unge i scootermiljøet i kommunens lokalområder. Ungdomsskolen har derfor sammen med lokalrådene Tåsinge syd, Forum 5762, Gudmekongernes land og Stenstrup-Kirkeby-Lunde samt unge fra disse lokalområder udviklet et projekt, som de har kaldt ”Mobilt scooterværksted og ungdomsklub”.
Projektets formål er overordnet at medvirke til,
- At unge i scootermiljøet kommer ind i stærke, bæredygtige fællesskaber
- At øge trygheden i og omkring miljøet
En nærmere beskrivelse af projektet fremgår af projektbeskrivelsen vedlagt som bilag.
Projektets budget ved fuld etablering og drift i fire lokalområder vil være samlet 637.000 kr. Selve etableringen af fire mobile scooterværksteder koster 300.000 kr. Der er modtaget tilskud fra Halbergs Familiefond på 150.000 kr. samt søgt størst muligt tilskud hos SEAF. Svar herfra forventes at foreligge i marts. Herudover vil der løbende blive søgt fonde, når der er ansøgningsfrister som eksempelvis Trygfonden i april.
Med tilskuddet fra Halbergs Familiefond og samarbejdet med lokalrådene forventer ungdomsskolen at kunne oprette to mobile scooterværksteder med klubaktiviteter i foråret/sommeren 2024. Med en godkendelse af at måtte disponere det afsatte budgetbeløb til buskørsel til projektet, vil der samtidig kunne skabes sikkerhed for den årlige drift af 4 mobile værksteder med klubaktiviteter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgiften til etablering af 4 mobile scooterværksteder udgør ca. 300.000 kr. Ungdomsskolen har p.t. tilsagn om fondsbevilling på 150.000 kr. svarende til ca. 124.000 kr. netto pga. fondsmoms. Der mangler således pt. netto 176.000 kr. for at kunne finansiere alle 4 værksteder, som søges tilvejebragt via fondsansøgninger.
Det skønnes, at løn til pædagogisk medarbejder pr. sæson á 20 uger udgør ca. 168.000 kr. årligt. Udgiften kan finansieres af bevilling, som blev afsat til kørsel i yderdistrikter i forbindelse med budgetforliget for 2023, som i 2024-pris udgør ca. 180.000 kr.
Dertil kommer, at lokalrådene støtter op om projektet med finansiering til forplejning på ca. 10.000 kr. pr. sæson samt stiller med frivillige til bemanding af værkstederne.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Ansøgningen godkendtes under forudsætning af, at det sikres, at lokalrådene er indforstået med at bruge midler fra borgerbudgetterne til projektet.
Sagen sendes til orientering for Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Beslutning om forlængelse af egnsteateraftalen med BaggårdTeatret for perioden 1. januar 2025 til 31. december 2028.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Administrationen bemyndiges til i dialog med BaggårdTeatret at færdiggøre aftaleudkastet med henblik på fremsendelse til Slots- og Kulturstyrelsens godkendelse.
Sagsfremstilling
Egnsteatre er professionelt producerende teatre uden for Københavns, Frederiksberg, Odense, Århus og Aalborg kommuner. Et egnsteater skal have et fast spillested, lokal forankring, være finansieret helt eller delvis af en eller flere kommuner og skal producere mindst to produktioner årligt.
Kommuner og teatre indgår fireårige egnsteateraftaler, som godkendes af Statens Kunstfond Projektstøtteudvalg for musik. Staten refunderer op til max. 50 % af kommunernes driftstilskud til egnsteatre. I 2023 var refusionsprocenten 38,1 % medens den endnu ikke er meldt ud for 2024.
Den nuværende egnsteateraftale med BaggårdTeatret udløber 31. december 2024. Aftaleudkast for en forlængelse af aftalen for perioden 1. januar 2025 til 31. december 2028 skal indsendes til Slots- og Kulturstyrelsen senest 1. april 2024. Slots- og Kulturstyrelsen anbefaler, at udkast til ny egnsteateraftale udformes efter Slots- og Kulturstyrelsens skabelon. Dette for at sikre, at aftaleudkastet lever op til alle krav om indhold, oplysninger, bilagsmateriale m.m.
Slots- og Kulturstyrelsen foretager en teknisk gennemgang for at sikre, at materialet indeholder alle nødvendige oplysninger inden forelæggelse for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg, der skal godkende, at aftalen opfylder de krav, der er fastlagt i egnsteaterbekendtgørelsen. Senest 1. september 2024 fremsendes til kommunen Projektstøtteudvalgets afgørelse, hvorefter aftalen vil skulle endeligt godkendes af kommunen og underskrives af aftaleparterne senest 31. december 2024.
Udkast til ny egnsteateraftale
Administrationen er i dialog med BaggårdTeatret om det foreliggende udkast til forlængelse af egnsteateraftalen for perioden 1. januar 2025 til 31. december 2028.
BaggårdTeatret er egnsteater i Svendborg og samarbejder tillige med Faaborg-Midtfyn, Langeland og Ærø kommuner. Teatret tager ofte et lokalt udgangspunkt og behandler tematikker, der fra Sydfyn rækker ud i resten af verden. Teatret udbyder scenekunstforestillinger hen over teatersæsonen og søger og driver dialog og samarbejde med lokale borgere, erhvervslivet, fagfolk, kunstnere og kulturinstitutioner.
BaggårdTeatret skal tillige medvirke til skærpelse af den kulturelle profil i kommunen og skal manifestere sig som en udadvendt og dynamisk kulturinstitution, der tager afsæt i byens og egnens særlige forudsætninger og behov. Teatret kan herudover bidrage til at udvikle scenekunsten i lokalområdet med aktiviteter, der ligger i umiddelbar tilknytning til teatrets primære opgave. I teatrets scenekunstneriske profil kan projekter som talentlinjer, formidlingstiltag på lokale institutioner og lignende indgå. Turnevirksomhed kan indgå i egnsteatrets virksomhed, men en del af virksomheden skal være stationær. Teatret kan desuden indgå i samproduktioner med andre teatre, institutioner, virksomheder og foreninger.
Udgangspunktet for indholdet i aftaleudkastet er BaggårdTeatrets overordnede strategi 2025-2028 ”Fra Baggården til Stålhallen”. Med udgangspunkt i denne har teatret følgende strategi og konkrete delmål:
Overordnet strategi:
- Etablering af Stålhallen Teater – nyt teaterhus på Svendborg Havn.
- Skabe ny lokalforankret scenekunst, der rækker ud i resten af verden.
- Udvikling af Svendborg Havn og lokalområdet.
- Udvikling af uddannelsesprofil – i samarbejde med relevante partnere.
- Fokus på bæredygtighed og ansvarlig vækst.
- Publikumsudvikling og mangfoldighed.
- Turismestrategi.
- Opnåelse af status som statsligt regionalt teater for Sydfyn og Øerne.
Konkret aftalte delmål:
- Teatret forpligter sig til i aftaleperioden og i fællesskab med kommunen og relevante aktører, at realisere Stålhallen Teater på matrikel 16F, Frederiksø, med målet om åbning inden nærværende aftale udløber.
- Teatret indgår aktivt i realisering af kommunens kulturspor og fokusområder.
- Teatret udvikler samarbejder i kommunens kulturliv.
- Teatret skal skabe kulturelle aktiviteter i byens rum.
- Teatret administrerer og udvikler kommunens skoleteaterordning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det økonomiske udgangspunkt for egnsteateraftalen 2025-2028 er den nuværende tilskudsramme på årligt 5.582.210 kr. og budgetteret egnsteaterrefusion på 1.965.114 kr. (2024-niveau).
I 2026 er tilskuddet øget med 700.000 kr. og i 2027 yderligere øget med 700.000 kr. som følge af øget drift vedrørende det nye teater på Frederiksø, Stålhallen. Kultur- og Fritidsudvalget og Økonomiudvalget har i februar 2024 besluttet, at teatret fastholder det øgede driftstilskud uagtet, at teatret ikke står færdig medio 2026.
Tilskuddet reguleres med kommunens faktiske pris- og lønfremskrivning. Da denne p.t. ikke er kendt for aftaleperioden, er tilskuddet fremskrevet med en forudsat pris- og lønfremskrivning på 2 pct. årligt i bestræbelser på at p/l fremskrivningen indgår i refusionsgrundlaget.
Den 1. maj 2024 forventes Slots-og Kulturstyrelsen at udmelde minimumsprocenten for statens refusion af kommunernes driftstilskud i 2025 – 2028, idet den endelige refusionsprocent udmeldes i januar det år, den gælder. Refusionsprocenten udregnes som forholdet mellem finanslovsbevillingen til egnsteaterrefusion og de samlede refusionsberettigede kommunale driftstilskud til egnsteatre.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/3-2020) og Bekendtgørelse om egnsteatre (jf.BEK nr. 1099 af 26/10-2019).
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Godkendelse af kommunal medfinansiering i årene 2025-2028 i forbindelse med ansøgning til Slots-og Kulturstyrelsen om godkendelse af spillestedet Harders som regionalt spillested.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget støtter op om ansøgningen om, at Harders bliver regionalt spillested og godkender et kommunalt tilskud på netto 930.616 kr. (2024-niveau) årligt i perioden 1. januar 2025 til 31. december 2028.
Sagsfremstilling
Spillestedet Harders står i en situation, hvor spillestedets udpegning som regionalt Netværks- og Genrespillested (NGS) udløber med udgangen af 2024. NGS er en ordning iværksat af Statens Kunstfond og finansieret med et årligt tilskud på ca. 1,2 mio.kr. (2024-niveau) fra Statens Kunstfond under forudsætning af en tilsvarende kommunal finansiering. Rytmisk Råstof har oplevet, at det har givet et kæmpe løft for musikkulturen i og omkring Svendborg Kommune at være udpeget som Netværks- og genrespillested.
NGS i sin nuværende form er midlertidig og om ordningen skal blive permanent og/eller fortsættes fremadrettet, i en eller anden form, er uklart. Slots- og Kulturstyrelsen, der forvalter ordningen, har endnu i ikke igangsat en evaluering på ordningen. En evaluering der skal ske forinden der kan ske en beslutning om afsættelse af midler på finansloven til ordningen fremadrettet. Der er fra musikmiljøet dog en tiltro til, at man vil fortsætte med at udpege spillesteder som Netværks- og Genrespillesteder fremadrettet.
Rytmisk Råstof har blandt andet grundet usikkerheden om NGS`s kontinuitet valgt at søge om at blive udpeget som regionalt spillested. Den vigtigste begrundelse for at ansøge er ifølge Rytmisk Råstof, at de føler sig klar og modne til, at spillestedet Harders bliver udpeget i den af staten mest konsoliderede og velfinansierede spillesteds udpegning, man kan opnå i Danmark, den Regionale Spillestedsordning (RS). Rytmisk Råstof vil dog fortsat have fokus på, om NGS ordningen fortsætter og søge denne, hvis ikke de opnår status som regionalt udpeget spillested.
Ansøgningsfrist om at få status som regionalt spillested er 25. marts 2024 til Statens Kunstfond for perioden 1. januar 2025 til 31. december 2028. En forudsætning for at kunne søge er, at der er kommunal godkendelse af, at Rytmisk Råstof søger om at blive regionalt spillested herunder bindende tilsagn fra kommunen om et fast årligt driftstilskud i hele udpegningsperioden.
Rytmisk Råstof anfører, at en finansieringsmodel på regionale spillesteder typisk ses som en 50/50 finansiering mellem kommune og stat. Statens Kunstfond på sin side anfører dog, at udvalget forbeholder sig retten til at imødekomme ansøgere med et mindre beløb end ansøgt ud fra en samlet vurdering af ansøgningen i forhold til det samlede felt af ansøgninger og de afsatte midler, samt ønsket om at sikre en spredning af kunststøtten.
Til brug for ansøgningen søger Rytmisk Råstof derfor om godkendelse af, at det nuværende kommunale tilskud til Rytmisk Råstof som netværks- og genrespillested på ca. 1,0 mio. kr. brutto opretholdes på uændret niveau i årene 2025-2028. Herudover sikring af den kommunale udgift på netto 206.000 kr. årligt til aflønning af en medarbejder på Rytmisk Råstof.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i det kommunale budget i budgetoverslagsårene afsat følgende tilskud til Rytmisk Råstof.
Netto i 2024-prisniveau
Ordinært driftstilskud | 700.058 kr. |
Ekstraordinært driftstilskud (tidl. Honorarstøtte) | 123.648 kr. |
Særligt tilskud ifm samarbejde med regionalt samarbejde med Posten | 106.910 kr. |
I alt | 930.616 kr. |
Herudover har kommunen en nettoudgift på ca. 206.000 kr. årligt i forbindelse med ansættelse af en medarbejder i et flexjob samt dennes hjælper, begge udlånt til Rytmisk Råstof.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Bevilling af midler til Blå Kant kunstrute som indsats under Kulturløfte ver. 3.0 - Kunst i byrummet.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At udvalget træffer beslutning om at bevilge 50.000 kr. i honorar til Fase1 Blå Kant Kunstrute, og samtidig sikrer en tæt koordinering i samarbejde med øvrige byrymsindsatser under udvikling af Den Blå Kant på Svendborg Havn, private som kommunale.
Sagsfremstilling
Galleri DGV har fremsendt en projektbeskrivelse vedrørende etablering af en kunstrute – Den Blå Kant – langs havnen mellem Nordre Kaj og den runde lystbådehavn. Kunstruten vil på sigt kunne udvides fx fra havnen mod bymidten eller mod Østre Kaj og Christiansminde.
I den første del af Blå Kant kunstrute er ambitionen at tilføje tre store kunstværker til byens offentlige rum, og der refereres til anbefalinger i Svendborg Kommunes kunststrategi, der som greb arbejder med få store værker af høj billedkunstnerisk kvalitet frem for mange små.
Kunstruten Blå Kant
- Kunstruten skal være fremsynet, rumme store visioner og holde et højt kunstnerisk niveau
- Kunstværkerne skal agere pejlemærker og stedsmarkører i byen
- Kunstruten skal have/skabe sammenhængskraft
- Kunstværkerne skal være med til at understrege Svendborgs identitet og skabe synlighed og profilering af byen. Svendborg er en fremsynet by med masser af kreativitet og skaberkraft. Det er en by, der har potentiale til at rumme visionære og ambitiøse kunstværker, som kan være identitetsmarkører for byens borgere - og som vil tiltrække et publikum udefra ift. kulturturisme og tilflytning
- Kunstruten skal brande Svendborg som en by, der hylder billedkunsten og kunstnerisk diversitet
- Kunstværkerne skal fortrinsvis være af blivende/varig karakter (udendørs), men kan også bevæge sig ind i bygninger med offentlig adgang
Galleri DGVs rolle
Galleri DGVs forventer, at et projekt af denne kaliber vil være ressourcekrævende og at det vil strække sig over en flerårig periode i flere faser. Det vil tage tid at lave en grundig forundersøgelse af Den blå kant, at finde de rette placeringer og kunstnere til at skabe kunstværker - og ikke mindst at gennemføre en omfattende fundraising og projektledelse ifm. etablering af værker.
Honorar og aktivitetsplan for fase 1 - Forundersøgelsen
I forundersøgelsen udarbejdes:
- Analyse af byrummet omkring Den Blå Kant
- Strategi for kunstruten
- Prospekt med overblik over projektet
- Afsøgning af finansieringsmuligheder og fondsoverblik
- Estimeret tidsforbrug og konsulenthonorar for projektets kommende faser (Fase 2 og evt. flere)
Estimeret tidsforbrug i Fase 1: ca. 50 timer, forventet afsluttet inden for et halvt år.
Fast honorar: 50.000 kr. ex. moms
Administrationen bemærker:
- At der er opmærksomhed på, at indsatserne koordineres med andre byrumsindsatser under udvikling af Den Blå Kant på Svendborg havn.
- At den i projektbeskrivelsen omtalte Kunststrategi blev udarbejdet i forbindelse med områdefornyelses projektet Liv i min by 2016-2020.
- At der er igangværende tiltag, der skal understøtte indsats med henblik på opførelse af en skulptur foran SIMAC/Svendborg Maritime Erhvervspark.
- At der i forbindelse med markering af Nielsine Nielsen 175 år i 2025 foregår et arbejde med at etablere et kunstværk i form af en buste foran det ny UCL.
En eventuel realisering af disse to værker kan med fordel korrespondere og samarbejde med Blå Kant kunstruten.
- At projektet understøttet Kulturløftet 3.0 fokusområde Kunst i byrummet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelle bevillinger vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor der er ikke disponerede midler på ca. 232.000 kr. Hertil kommer overførsel fra 2023 på ca. 0,6 mio. kr., incl. tilbageførsel af bevillingen til Operaen i Svendborg.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Beslutning om projektnavn for videreudviklingen af forløbet ”Kultur på Recept”. Tidligere præsenteret under arbejdstitlen ”KulturSkaberne”.
Indstilling
Direktionen indstiller, at:
- Kultur- og Fritidsudvalget beslutter hvilket navn, der fremadrettet skal gælde for projektet.
Sagsfremstilling
Kulturregion Fyns politiske styregruppe har besluttet, at der i kulturaftaleperioden 2020-2024 skal arbejdes med Kultur på recept-lignende forløb på tværs af Kulturregion Fyns ni kommuner.
I Svendborg Kommune er der afholdt fire ’Kultur på recept’ forløb med gode erfaringer. Der er opbygget en projektorganisation og et udviklende og værdifuldt samarbejde mellem kulturaktører (FLUK, Harders, Svendborg Bibliotek, NaturPassion), uddannelsesinstitutioner, Ungekontakten, Selvhjælp Svendborg og staben Kultur- og Fritid. Efter udløb af midler fra Kulturregionen videreudvikles, fortsætter og finansieres forløbet under projektet ”Børn og Unges Mentale Sundhed” indtil udgangen 2024.
I 2024 indgår forløbet som en af indsatserne i den handleplan, som Svendborg Kommune har forpligtet sig på og modtaget titlen ”Cultural Pearl 2024” på baggrund af. Her var forløbet navngivet af administrationen med arbejdstitlen ”KulturSkaberne”. Cultural Pearls-organisationen har gennem webinarer og ekspertbistand været med til at understøtte en videreudvikling af indsatserne i forløbet, så de i endnu højere grad lægger vægt på inddragelse, samskabelse og diagnosefri fællesskaber omkring kultur.
For at skabe lokal forankring og ejerskab samt signalere fællesskab om kultur er der et stort ønske i projektorganisationen om at finde et nyt navn. ”Kultur på Recept” taler ind i en lægefaglighed, som projektorganisationen ikke finder foreneligt med ideen om at tilbyde et diagnose- og fordomsfrit fællesskab. Aktørerne ønsker derfor et navn, der ikke lægger vægt på præstation, diagnose eller identitet, men på fællesskab, nye veje, vækst og kultur.
Projektorganisationen har med dette afsæt udarbejdet en liste af navne, som er baseret på erfaringer med målgruppen (unge i mistrivsel i alderen 15-30 år), aktiviteter i forløbet og selve formålet med projektet.
Det drejer sig om følgende navne:
KulturFællesskab
KulturVærk
KulturRum
KulturKarma
KulturSkab
Skaberværk
KulturKareten
KulturKlub
Kulturfrø
KulturForbindelser
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Navngivningen har ingen økonomiske konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Udvalget besluttede at lade det være op til kulturaktørerne at bestemme et navn indenfor den fremlagte række af navne.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget har på møde den 7/2 2024 valgt at videresende udkast til ny børne- og ungepolitik til øvrige relevante fagudvalg for eventuelle bemærkninger. Det sker samtidig med, at politikken er sendt i offentlig høring.
Indstilling
Direktionen indstiller til Folkeoplysningsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget, at
- drøfte eventuelle bemærkninger til udkast til ny børne- og ungepolitik
Sagsfremstilling
Børne- og ungepolitikken er Svendborg Kommunes lovpligtige sammenhængende børne- og ungepolitik. Politikken sætter den overordnede retning for arbejdet med børn og unge og for sammenhængen mellem det generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Politikken omfatter således alle børn og unge til og med, at de som unge er fastholdt i en ungdomsuddannelse eller i beskæftigelse.
Politikken er kommet til i en længevarende proces, hvor der har været en tæt dialog mellem praksis, forskere og politikere. Der har således været en række dialogmøder med børn og unge og med ledere, medarbejdere og forældre. Derudover er der indsamlet digitale bidrag fra endnu flere børn og unge og fra aktører på kultur- og fritidsområdet. Processen er nærmere illustreret i bilag 2.
Politikken vil medføre en række snitflader til øvrige fagområder, når den skal realiseres. Fx har mange interessenter undervejs peget på potentialerne i et øget samarbejde med kultur- og fritidslivet, på vigtigheden af samarbejdet med sundhedsplejen og på veltilrettelagte overgange fra barn til voksen på det specialiserede område. Det er af denne grund, at Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget har valgt at indsamle eventuelle bemærkninger fra de øvrige relevante fagudvalg.
Politikken er pt. i offentlig høring frem til 18/3 2024, hvorefter det endelige udkast til ny børne- og ungepolitik bliver behandlet i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget den 10/4 2024 og i Kommunalbestyrelsen den 30/4 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen, på nuværende tidspunkt.
Eventuelle økonomiske konsekvenser bliver fremlagt i forbindelse med en prioritering af de handlinger, som politikken vil føre med sig.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Barnets Lov.
Sagen afgøres i
Det respektive fagudvalg.
Beslutning i Folkeoplysningsudvalg den 29-02-2024
Udvalget udtrykker, at politikken er tydelig beskrevet og positivt, at børnene er hørt.
Specielt ses med interesse til afsnittet ”fælles fremtid”, der på tydelig vis beskriver folkeoplysningens styrkeområder.
Grundlaget for det folkeoplysende arbejde bygger, som nogle af de væsentligste parametre, på trivsel, læring, fællesskab og dannelse.
Folkeoplysningsudvalget ser gode muligheder for involvering og ser frem til at bidrage til udmøntningen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Drøftet, idet udvalget ikke har bemærkninger at tilføje.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-03-2024
Udvalget har ikke bemærkninger.
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 11-03-2024
Udvalget bakker op om politikken, idet udvalget opfordrer til at den bruges aktivt.
Der var afbud fra Johan Weltzin Kristensen (Ø). Som suppleant deltog Ib Knudsen (Ø).
Beslutningstema
Godkendelse af Bydelsanalyse for Svendborg NØ og frigivelse af rådighedsbeløb til projektudvikling, med fokus på at styrke og udvikle bydelen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børn, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior, Social- og Sundhedsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget,
- at Bydelsanalysen for Svendborg NØ tages til orientering
Direktionen indstiller Plan – og Lokalsamfundsudvalget,
- at Bydelsanalysen for Svendborg NØ godkendes
Direktionen indstiller til Teknik – og Miljøudvalget,
- at rådighedsbeløbet til projektudvikling i Svendborg NØ frigives
Sagsfremstilling
Baggrund
Kommunalbestyrelsen godkendte d. 29.06.2021 at give støttetilsagn til en ny infrastrukturplan for Skovparken, drevet af Svendborg Andels-Boligforening (SAB). I den forbindelse blev der afsat et rådighedsbeløb til understøttelse af projektudvikling omkring infrastrukturplanen.
SABs infrastrukturplan kan ses her.
Kommunalbestyrelsen besluttede i første omgang at få udarbejdet en bydelsanalyse, der skulle undersøge og belyse hvordan der sikres en bedre sammenhængskraft i bydelen – på tværs af almene boligområder, institutioner, skoler, private boligområder, foreningslivet, naturen mv.
Bydelsanalysen ligger nu klar, og danner grundlag for en videre indsats med fokus på at løfte Svendborg NØ – både fysisk og socialt.
Bydelsanalysen for Svendborg NØ
Bydelsanalysen giver et overblik over bydelens udfordringer og potentialer - både de fysiske og de sociale. På baggrund af analysen er der udviklet en fremtidsvision med en række
anbefalinger og tiltag, som understøttes af forslag til implementering; herunder proces og samtænkning med andre aktører og planer. Målet er at sikre en langsigtet, helhedsorienteret udvikling af området. Et grundlag, som kan danne vej for det videre arbejde med Svendborg NØ.
Svendborg NØ er en bydel med mange kvaliteter: skoven og det åbne land er tæt på, der er et varieret udbud af boliger, der er ikke langt til bylivet i Svendborgs bymidte, og der er idrætsfaciliteter, skole og indkøb indenfor cykelafstand. Imidlertid er dele af Svendborg NØ også præget af social udsathed, og boligområdet Skovparken er på regeringens liste over udsatte boligområder. Mange af de offentlige institutioner, områder, byrum mv. er slidte og ikke tidssvarende, samtidig med at der er en underforsyning af faciliteter til kultur, fritid og idræt.
Visionen for Svendborg NØ er at sikre Et dejligt hverdagsliv i en grøn og mangfoldig bydel – for de mange borgere som bor i lokalområdet og samtidig gøre det mere attraktivt at bosætte sig i området. Dette afspejler sig i de konkrete anbefalinger i bydelsanalysen, som fokuserer på at styrke forbindelsen for de mange bløde trafikanter i området, sikre adgang og gode faciliteter for foreningslivet, idrætten og lokalområdet – i form af sikre forbindelser, mødesteder, byrum mv.
Afgrænsning og overblik af Svendborg NØ
Frigivelse af rådighedsbeløb til projektudvikling
For at sikre at bydelsanalysens mange gode anbefalinger kan begynde at tage form, er der behov for at frigive det resterende rådighedsbeløb til projektudvikling i bydelen.
Projektudviklingen har til formål at understøtte realiseringen af bydelsanalysen, og skal anvendes til at få kvalificeret de forskellige delprojekter og igangsætte prøvehandlinger i bydelen.
Som en del af den videre projektudvikling vil der være udgifter til ekstern rådgivning til kvalificering af trafikale forhold, visualiseringer og grafisk materiale, forundersøgelser, teknisk bistand, kommunikation, borgerinddragelse mv.
Som en del af den indledende projektudvikling, fokuseres på at understøtte SABs infrastrukturplan og initiativer i tilknytning til Nymarkskolen og de kommunale rekreative områder i bydelen.
Projektudviklingen forankres i en tværfaglig styre – og arbejdsgruppe, som skal være med til at sikre en bred faglig indsats i området.
Rådighedsbeløbet skal ligeledes anvendes til at få videreudviklet de enkelte delprojekter, som grundlag for en dialog med private fonde, der forventes at bidrage med følgeinvesteringer på flere af projekterne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er oprindelig afsat en anlægsbevilling på i alt 2 mio. kr. til projektudvikling i forlængelse af Infrastrukturplanen i Skovparken. Heraf er der disponeret 0,6 mio. kr. til Bydelsanalyse for Svendborg NØ og 0,3 mio. kr. til opstart af en 1-årig get2sport-indsats i de almennyttige boligområder i Svendborg NØ.
De resterende 1,1 mio. kr. søges frigivet for at kunne understøtte det igangværende arbejde i Svendborg NØ.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommuners styrelse
Sagen afgøres i
Teknik – og Miljøudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-03-2024
Taget til efterretning.
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 05-03-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-03-2024
Orienteringen om Bydelsanalysen for Svendborg NØ tages til efterretning og indstillingen godkendes, hvormed rådighedsbeløbet til projektudvikling frigives.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 13-03-2024
Taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg (løsgænger) var fraværende.
Karl Magnus Bidstrup (A) var fraværende, hvorfor Hanne Klit (A) deltog som suppleant.
Beslutningstema
Orientering om fagligt relevante konferencer, møder og træf på kultur- og fritidsområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller,
At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Ved udvalgsmødet den 8. januar, blev administrationen bedt om at udarbejde et overblik over fagligt relevante sammenhænge i 2024, hvor udvalgsmedlemmerne kan samle faglig inspiration til det videre arbejde. På den baggrund har kultur- og fritidsafdelingen udvalgt nedenstående konferencer, møder og træf, som vurderes aktuelle og fagligt relevante at deltage i.
Oversigt over udvalgte konferencer, møder og træf på kultur- og fritidsområdet i 2024
Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2024 - Kultur som løsning i en krisetid
Tid og sted: 11.- 12. april, Hotel Sønderborg, Strand Strandvej 1, 6400 Sønderborg
Læs mere: https://db.dk/top2024/
Idrætsmødets Konference – Idrættens værdi og værdier, trivsel, bæredygtighed, klima og forebyggelse
Tid og sted: 23.- 25. april, Aalborg Kongres & Kultur Center Europa Pl.4, 9000 Aalborg
Læs mere: https://www.xn--idrtsmdet-i3a5r.dk/konferencen
KL's Kultur- og Fritidskonference 2024 - Fællesskaber i fremtidens kultur- og fritidsliv
Tid og sted: 7.-8. maj, Musikhuset Esbjerg, Havnegade 18, 6700 Esbjerg
Læs mere: https://www.kl.dk/konferencer/kultur-og-fritidskonference
Region Syddanmarks Kulturtræf 2024 – Kultur og trivsel – og koblingen til sundhedsinitiativer (1-dagsarrangement)
Tid og sted: 29. maj, Kulturmaskinen i Odense, Farvergården 7, 5000 Odense C
Læs mere: https://kulturtraef.dk/program/
Resonans 2024 - dannelsesfestival om mennesket i en digitaliseret verden (1-dagsarrangement)
Tid og sted: 24. august, Skolerne i Oure, Idrætsvej 1, 5883
Læs mere: https://resonans.live/
Kulturmødet Mors - Danmarks samlingssted for samtalen om kunst og kultur
Tid og sted: 24.-26. august, Nykøbing Mors
Læs mere: https://program.kulturmodet.dk/
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter ved deltagelse afholdes af pulje under Økonomiudvalget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Orienteringen taget til efterretning
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Prisfesten 2022
Udvalgsmedlemmer:
- Orientering fra Haludvalget
Direktøren:
Kommunikation:
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Orienteringen taget til efterretning
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget skal træffe beslutning om frigivelse af anlægsmidlerne til arbejdet med etablering af et maritimt oplevelsescenter mellem Danmarks Museum for Lystsejlads og Museum Sydfyn.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At frigive anlægsmidlerne på 0,3 mio. kr., til arbejdet med etablering af et maritimt oplevelsescenter.
- At brugen af ekstern rådgiver godkendes.
Sagsfremstilling
I budgetforliget for 2024 blev der afsat 0,3 mio. kr. til understøttelsen af udviklingen af et maritimt oplevelsescenter.
Midlerne er afsat til undersøgelse og projektforslag, der skal undersøge lokaliseringsmuligheder og fysiske rammer.
Til realisering af dette har C&W arkitekterne A/S udfærdiget et aftalebrev, som er vedlagt som bilag 1 (Bilag 1. Aftalebrev).
Fuldmagter til C&W arkitekterne A/S, vedr. frigivelsen af anlægsmidler, fra Danmarks Museum for Lystsejlads og Museum Sydfyn er vedlagt som bilag 2 og 3 (Bilag 2. Fuldmagt – Danmarks Museum for Lystsejlads og Bilag 3. Fuldmagt – Museum Sydfyn).
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i budgettet for 2024 afsat et rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. til arbejdet med etablering af et maritimt oplevelsescenter. Hvorfor midlerne kan frigives.
Brugen af ekstern rådgiver kan overstige den politisk besluttede grænse på 0,15 mio. kr., hvorfor der søges om godkendelse.
CO2-Konsekvensvurdering
CO2 konsekvenserne vil afhænge af det konkrete projekt som skal realiseres.
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-03-2024
Indstillingen godkendtes.
Jesper Ullemose (V) var fraværende. Som suppleant deltog Jesper Larsen (V)
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 07-03-2024
Indstillingen godkendes.
Birger Jensen (liste V) og John Arly Henriksen (liste A) deltog ikke i behandlingen af punktet.