Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 4. december 2023 kl. 16.30
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Godkendt.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At følgende bidrag fra Kultur- og Fritidsudvalgets område til den samlede budgetpublikation godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til Service og Økonomi, som er Svendborg Kommunes budgetpublikation, er udarbejdet for Kultur- og Fritidsudvalgets område.
Bidraget indeholder de økonomiske rammer opdelt på budgetområder med beskrivelser og nøgletal.
Den samlede budgetpublikation behandles på Økonomiudvalgets møde i december og bliver herefter tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Udpegning af repræsentanter til Fagjury.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget træffer beslutning om hvilke fire politikere, der skal deltage i fagjuryerne for priserne på idræt-, spejder-, kultur- og folkeoplysningsområdet.
Sagsfremstilling
På møde i Kultur og Fritidsudvalget 14. august 2023, besluttede udvalget at fastholde det nuværende prisfestkoncept med en prisfest i stort format. Administrationen er i gang med planlægning af såvel indkaldelse og udpegning af kandidater til priserne, samt selve prisfestshowet.
Fire fagjuryer på idræts-, spejder-, kultur- og folkeoplysningsområdet har til opgave at vælge tre nominerede kandidater til hver af de ni priser, samt at udpege en prismodtager.
De ni priser der skal uddeles er:
- Årets Kulturpris
- Årets Kulturfællesskab
- Årets Kulturtalent
- Årets Idrætsleder
- Årets Idrætsforening
- Årets Idrætstalent
- Årets Lederpris – BUS Spejdernes Samråd
- Årets Knoklerpris - BUS Spejdernes Samråd
- Årets folkeoplysende Frivilligpris - Folkeoplysningsudvalget
Til hver af de fire fagjuryer skal der udpeges en politiker fra Kultur- og Fritidsudvalget.
Fagjuryen Kulturpriser holder møde: 23. januar kl. 16-18
Fagjuryen den folkeoplysende Frivilligpris holder møde: 23. januar kl. 16-18
Fagjuryen Idrætspriser holder møde: 29. januar kl. 16-18
Fagjuryen Spejderpriser holder møde: 29. januar kl. 16-18
De indkomne indstillinger og kriterier til de ni priser vil blive fremsendt forud for fagjurymøderne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Følgende deltager i fagjuryen:
Hanne Ringgaard Møller (Kulturpriser)
Anne Katrine Olsen (Folkeoplysende Frivilligpris)
Johan Emil Sevelsted (Idrætspriser)
Kristine Andersen (Spejderpriser)
Beslutningstema
Oversigt over forbrug og status på Kulturpuljen i 2023 og 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er i 2023 afsat ca. 1.043.000 kr. i Kulturpuljen til politisk prioritering. Hertil overførsel fra 2022 på 824.000 kr., hvorved det samlede rådighedsbeløb i 2023 er ca.1,8 mio. kr. Af puljen er for nuværende disponeret ca. 1,2 mio. kr., hvorved der er et ikke disponeret beløb på 663.000 kr. jfr. vedlagte oversigt.
I forbindelse med budgetforlig 2024 blev Kulturpuljen reduceret med 40.000 kr. Med denne reduktion samt p/l regulering er der i 2024 afsat 1.051.018 kr. til politisk prioritering. Hertil kommer eventuel overførsel fra 2023. Af puljen er pr. dato disponeret 588.000 kr., hvorved der er et ikke disponeret beløb på 463.000 kr. jfr. vedlagte oversigt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i 2023 og 2024 pr. dato samlet set et ikke disponeret beløb på 1,1 mio. kr. på Kulturpuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Behandling af ansøgninger indkommet ved ansøgningsrunden med frist 1. november 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget træffer beslutning i sagen.
Sagsfremstilling
Kulturpuljen har 3 årlige ansøgningsrunder med ansøgningsfrist 1. maj, 1. september og 1. november, der samtidig rækker ind i det kommende år.
Ansøgningerne skitseres nedenfor. For uddybende beskrivelser og oplysninger henvises til det vedlagte ansøgningsmateriale.
Kulturpuljens kriterier
Puljen støtter kulturelle arrangementer/projekter, der understøtter Kulturløftet Fantastiske Fornemmelser. Der kan søges om midler til arrangementer/projekter, der afholdes/udvikles indenfor kommunens grænse.
Puljen kan støtte sportsbegivenheder som VM, EM og DM, der afholdes indenfor kommunens grænse.
Puljen yder ikke driftsstøtte samt støtte til arrangementer/projekter, der er afviklet, inden ansøgningens behandling.
Støtte kan enten gives som tilskud eller underskudsgaranti. Der er ingen garanti for støtte. Alle ansøgninger behandles individuelt.
Ansøgninger om tilskud til musik skal søges hos Svendborg Musikudvalg, der administrerer Musikpuljen.
Hvem kan søge
Ansøgere kan være foreninger, institutioner og grupper af personer såvel som enkeltpersoner.
Ansøgere, der i forvejen modtager driftsstøtte fra Svendborg Kommune skal redegøre for og dokumentere, hvordan arrangementet/projektet rækker ud over den ordinære drift. Der kan ikke søges ekstra driftsmidler.
Arrangementer/projekter, der tidligere har modtaget støtte, skal som udgangspunkt kunne påvise en udvikling/nytænkning for at kunne opnå støtte igen.
Der kan kun søges støtte fra én kommunal pulje.
- Øernes Julemarked 2023 i Maritimt Center
Drejø Beboerforening søger tilskud til dækning af lejeudgiften ved afholdelse af årets julemarked i Maritimt Center den 25. november 2023.
Julemarkedet, der afholdes hvert år viser, hvad der produceres på øerne Hjortø, Skarø og Drejø af uld, skind, rødvarer, håndarbejde, dekorationer mv. Julemarkedet arrangeres af Drejø Beboerforening.
Ansøgt beløb: 4.000 kr.
Samlet budget: -
Egenfinansiering: -
Øvrige fondsansøgninger: -
Administrationens bemærkninger:
Øernes Julemarked har i en årrække modtaget støtte til dækning af huslejen i Maritimt Center begrundet i øernes særlige vilkår som øsamfund. Senest i 2023 var huslejen 4.000 kr., der blev dækket af Kulturpuljen.
- Foredragsarrangement
Vejstrup Valgmenighed søger tilskud til dækning af honorar ved et foredrag med tidligere drabschef for Rigspolitiets Rejsehold. Dato for foredraget berammes først, når der er modtaget eventuelt tilskud til gennemførelsen.
Ansøgt beløb: 20.000 kr.
Samlet budget: 27.500 kr.
Egenfinansiering: 7.500 kr. v/entréindtægter
Øvrige fondsansøgninger: -
Administrationens bemærkninger:
Vejstrup Valgmenighed er en godkendt folkeoplysende forening, der som aftenskole med folkeoplysende aktiviteter modtager tilskud til foreningens foredragsarrangementer for voksne. I 2024 er der, på baggrund af fremsendt program over foredragsarrangementer, bevilget et tilskud på 11.500 kr. fra puljen til aftenskoler. Der kan således ikke suppleres op med støtte fra Kulturpuljen.
- Kultur- og oplevelsesguiden ”Svendborg – på kanten af Øhavet
Johnni Balslev søger tilskud på 15.000 kr. til genoptryk af kultur- og oplevelsesguiden ”Svendborg – på kanten af Øhavet” i 15.000 eksemplarer. Det er brochurens formål at give Svendborg bys gæster og egne borgere mulighed for at opleve byens miljø og kulturarv på en ny måde. Brochuren kombinerer en introduktion til byens historie og kulturarv og viser nogle sider af byens byggede og maritime miljø samt viser de mange muligheder for shopping og kulturelle oplevelser mv. i bymidten.
Brochuren blev udgivet i 2020, genoptrykt i 2022 og søges nu igen genoptrykt i 15.000 eksemplarer. Brochurens tilblivelse og tidligere genoptryk er finansieret bl.a. ved fondsbevilling og annoncesalg til de medvirkende forretninger og andre i brochuren omtalte aktører.
Ansøgt beløb: 15.000 kr.
Samlet budget: 61.250 kr.
Egenfinansiering: -
Øvrige fondsansøgninger: -
Administrationens bemærkninger:
Johnni Balslev har tidligere søgt Svendborg Kommune om tilskud til udgivelse af turistbrochurer, senest i 2020 til Oplevelsesguiden Svendborg – på kanten af Øhavet. Ansøgningen blev behandlet i forbindelse med genstart Svendborg puljen og modtog afslag. Herudover blev støttemuligheder afsøgt i forhold til brochurens markedsføringsværdi i relation til L2022. Dette gav afslag, da markedsføringsbudgettet til L2022 blev prioriteret til digital markedsføring.
Senere ansøgning til samme brochure blev behandlet på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 14. april 2021, hvor udvalget meddelte ansøger, at udvalget desværre ikke fandt mulighed for at støtte udgivelsen indenfor de eksisterende puljer, ligesom udvalget ikke kunne anvise andre finansieringsmuligheder.
Kulturpuljens kriterier retter sig fortsat decideret mod kulturelle arrangementer/projekter.
Det nævnes i ansøgningen, at ansøger ligeledes har sendt ansøgning til Erhvervs- og Turismeudvalget. Der kan ikke umiddelbart spores en egentlig ansøgning til dette udvalg, men henvendelser pr. mail til udvalgsformanden og erhvervschefen om mulig støtte. Det er oplyst fra erhvervschefen, at der ikke i regi af Erhvervs- og Turismeudvalget er midler til støtte af brochuren. Svendborg Event har tidligere støttet med 7.000 kr. til en oversættelse af brochuren.
- Udstillingsprojekt ”Ferieparadiset genbesøgt”
Danmarks Kostumarium søger tilskud til udstillingsaktiviteter ”Ferieparadiset genbesøgt” i forbindelse med temaudstillingen 2024 om TV-serien ”Badehotellet”, der planlægges til gennemførelse fra maj til september 2024. I forbindelse med temaudstillingen planlægges en række sideaktiviteter af forskellig slags, der på forskellig vis kan belyse nogle hjørner af familien Danmarks ferie liv lige fra dengang, hvor velhavende byfolk tog på landet i sommermånederne, fra den første ferie-lov kom og hen over årene, hvor ferierejser tog fart ud af landet i alle retninger og frem til nutidens krav om bæredygtig turisme og meningsfulde ferieuger. Fokus vil også blive på det lokale sydfynske ferieliv, som det har fundet sted tilbage i tiden. Kostumariet vil søge flere af aktiviteterne gennemført i et samarbejde med lokale kræfter på Sydfyn herunder Danmarks Museum for Lystsejlads, Svendborg Museum, hoteller, Geopark Sydfyn m.fl.
Ansøgt beløb: 28.600 kr.
Samlet budget: 39.400 kr.
Egenfinansiering: Billetsalg og frivilligt arbejde 10.800 kr.
Øvrige fondsansøgninger: -
Administrationens bemærkninger:
Danmarks Kostumarium indeholder en fast udstilling af kostumer fra skuespiller Anne Marie Helgers karriere. Ved siden af den faste udstilling skabes skiftende udstillinger af kostumer fra nationale og internationale film- og teater-produktioner. Derudover arrangerer kostumariet hen over året workshops, foredrag i forbindelse med udstillinger og hands-on aktiviteter for børn og unge - alt sammen med kostumer som omdrejningspunkt.
Kostumariet modtager ikke kommunalt driftstilskud men modtog i 2023 et tilskud på 20.000 kr. til særudstillingen ”Peder Most – klædt på til søgang”.
Eventuel støtte til projektet ”Ferieparadiset genbesøgt” vil være i overensstemmelse med Kulturpuljens formål og række ind i kultursporene.
- SVENDBORG:DOX – lokal dokumentarfilmfestival
CPH:DOX søger tilskud til gennemførelse af endnu en Svendborg lokal dokumentarfilmfestival i perioden 13.-24. marts 2024. Med SVENDBORG:DOX ønsker den landsdækkende organisation af en årlig international dokumentarfilmfestival i København at tilbyde de enkelte kommuner i landet at skabe en lokal dokumentarfilmfestival, hvor dokumentarfilmene bliver sat i kontekst med tilknyttede events, oplæg og debatarrangementer, der både underholder og oplyser og har evnen til at styrke det lokale medborgerskab samt aktivt involvere borgerne.
Arrangementet skal ske i samarbejde med lokale kulturaktører for at medskabe rammer, så det kan blive tilpasset til Svendborg kommune. Ansøger oplyser, at spillestedet Harders ,Scala Bio og Svendborg Filmdage har givet samarbejdserklæring om at være samarbejdspartner igen i år, ligesom der søges mulighed for at samarbejde med Svendborg Bibliotek, Svendborg Teater og Svendborg Museum.
Den lokale festival er en del af en landsdækkende festivalperiode, der støttes af Nordea Fonden. Konkret koster det 40.000 kr. for den enkelte kommune at deltage. For det beløb får den enkelte kommune op til 6 unikke filmvisninger med eventuelle tilhørende oplæg, debat eller event – skabt i tæt dialog og sparring med de pågældende samarbejdspartnere. Se projektbeskrivelsen side 4.
Ansøgt beløb: 40.000 kr.
Samlet budget: 60.000 kr.
Egenfinansiering: 5.000 kr.
Øvrige fondsansøgninger: 15.000 kr.
Administrationens bemærkninger:
SVENDBORG.DOX blev afviklet i marts 2023 i et samarbejde mellem CPH:DOX og Scala Bio, Naturama og SVEND Filmdage. I dette samarbejde var der blevet lavet et helt unikt og ekstraordinært program, der indbefattede 7 filmforevisninger med nogle af årets store filmhits, i nogle tilfælde suppleret med talks. Der blev desuden arrangeret ungedokumentariske film i dagtimerne rettet mod ungdomsuddannelser.
Det er enestående for Svendborg at få mulighed for at være en del af en landsdækkende dokumentarfilmfestival og støtte vil være i overensstemmelse med Kulturpuljens kriterier, ligesom festivalen rækker ind i Kulturløftet og kultursporene.
- Ungeprojekt SÆTIVÆRK
Foreningen ATOPOS søger tilskud til gennemførelse af projekt SÆTIVÆRK, hvor 50 unge fra Vejstrup Efterskole skal arbejde sammen med to professionelle kunstnere omkring ligestilling mellem køn. ATOPOS med adresse i København er en gruppe af professionelle frivillige, der ønsker at udvikle og supplere de kunstneriske muligheder for børn og unge i hele landet ved at iværksætte diverse kunst- og kulturoplevelser. Foreningen udvikler almennyttige projekter i Danmark, der skal fremme dannelse, fællesskab og mangfoldighed med fokus på uddannelser og inddragende æstetiske læreprocesser. ATOPOS står som initiativtager, formidler, fundraiser og organisator og har ansvaret for gennemførelse af projektet.
Projekt SÆTIVÆRK beskrives som et kulturprojekt, der vil inddrage børn og unge i idéudviklingsprocesser til nye udstillingsrum på museer. Via projektet får de unge mulighed for at formidle deres idéer og fortolkninger til professionelle rammer, og de endelige værker fra de unge vil være tilgængelige for alle museets besøgende. Det beskrives, at projektet vil kunne give et løft på kulturområdet, hvor de unges værker præsenteres for alle interesserede medborgere på museet, og hvor de unges vinkler omkring verdensmål og en verden i forandring, inddrages i museets fortælling og formidling.
Forsorgsmuseet og Vejstrup Efterskole er samarbejdspartnere. Museet bidrager med fysiske rammer, historisk viden og giver rum til at eleverne kan indgå som både formidlere, idéudviklere og kunstnere på museet. Efterskolen bidrager med to danseundervisere og elever til projektet.
Ansøgt beløb: 25.000 kr.
Samlet budget: 141.100 kr.
Egenfinansiering: 12.000 kr.
Øernes Kunstfond: Afslag
Medfinansiering fra deltagende institutioner i økonomi: 29.200 kr.
Øvrige fondsansøgninger: 60.000 kr. (svar foreligger endnu ikke)
Budgetteret underskud: 14.900 kr.
Administrationens bemærkninger:
Det er administrationens vurdering, at projektet er et undervisningsforløb i skoleregi og som sådan falder udenfor Kulturpuljens kriterier.
- Skriveværksted
Bedre Psykiatri Sydfyn søger tilskud til dækning af honorar til forfatter i forbindelse med afholdelse af skriveværksteder for pårørende til psykisk syge, et i januar-marts og igen til september-november 2024. Foreningen har gennemført skrivegrupper tidligere og haft stor succes med dem, da deltagerne oplever nye fællesskaber.
Bedre Psykiatri Sydfyns overordnede formål er at skabe fordomsfrie fællesskaber for at styrke og lære pårørende til psykisk syge at håndtere svære livsvilkår. Formålet med skriveværkstederne er præcis det samme - at skabe fællesskaber via litteraturen, som kan løfte deltagerne, så de bedre mestrer hverdagen.
Ansøgt beløb: 20.000 kr.
Samlet budget: 20.000 kr.
Egenfinansiering: 0 kr.
Øvrige fondsansøgninger: 0 kr.
Administrationens bemærkninger:
Bedre Psykiatri Sydfyn er en forening, der modtager støtte fra kommunens § 18 midler.
I 2024 er der modtaget 15.000 kr. til foreningens aktiviteter. Foreningen vil derfor ikke også kunne opnå midler fra Kulturpuljen, da Kulturpuljen ikke kan støtte, hvor der allerede modtages støtte fra anden kommunal pulje.
- Projekt TRÆDITIONER
Brugerforeningen Svendborg Forsamlingshus søger tilskud til 3 pilotprojekter under projektet TRÆDITIONER. Formålet med projektet er at genskabe det meningsfulde møde mellem mennesker og natur. Projektet beskrives som et læringsforløb, der samler forskellige aldersgrupper i en undersøgelse af, hvordan træer forbinder livet på jorden. Projektet har til hensigt at genskabe respekten og beundringen for naturen blandt de deltagende børn, unge og voksne. Den grundlæggende idé er at skabe fælles kulturoplevelser på tværs af generationer, hvor børn og unge knyttet til skoler og institutioner, sammen med seniorer fra Brugerforeningen skaber nye kunstneriske udtryk.
TRÆDITIONER er delt op i tre trin:
Trin 1 2023/24: Igangsættelse af tre pilotprojekter på tre skoler.
Trin 2 2024/25/26: Projektet tilpasses og udbydes bredt i Svendborg Kommune med en lang række forskellige samarbejdspartnere som skoler, institutioner, beboerforeninger, idrætsklubber mv.
Trin 3 2026/27: Alle projekter evalueres og der udarbejdes en manual med det formål at ”Svendborgmodellen” kan anvendes af alle kommuner, så TRÆDITIONER kan blive en del af alle børns opvækst. Visionen er at alle børn i kommunen har været med til at plante et træ, inden de går ud af grundskolen.
Ansøgt beløb: 40.000 kr.
Samlet budget: 210.000 kr.
Egenfinansiering: 0 kr.
Øvrige fondsansøgninger: Tilsagn om 60.000 kr. samt 37.500 kr. til plantepakker
Svar fra Huskunstnerordningen på 67.500 kr. foreligger først ved årsskiftet.
Administrationens bemærkninger:
Projektet blev fremlagt på seneste Kulturcafémøde.
Projektet er beskrevet som et læringsforløb i skoleregi, der munder ud i en form for kunstnerisk event i samarbejde med en kunstner. Det er et opmærksomhedspunkt, at projektet for at få fuld værdi skal løbe frem til 2027, mens økonomien i første omgang er koncentreret omkring pilotprojektet i 2024, der tillige ved en evaluering vil danne baggrund for en fortsættelse af projektet. Der er søgt tilskud via huskunstnerordningen, men svar herfra kan først forventes omkring årsskiftet.
Det er ikke en del af Kulturpuljens kriterier at støtte læringsforløb i skolen. Det, der vil kunne støttes, er den eventuelle kulturelle event, der afslutter læringsforløbene, hvis eventet finder sted som åbne events uden for skoleregi. I givet fald bør udvalget samtidig tillige forholde sig til, hvorvidt der fremover kan forventes støtte fra Kulturpuljen til lignende afsluttende events.
- Erindringssalon på plejehjem
Erindringsfabrikken i Roskilde søger tilskud til gennemførelse af julesaloner på plejehjem i Svendborg i december 2023. Julesalonerne tager afsæt i besættelsestiden. Der vil blive sunget julesange fra den tid, pyntet juletræ og fortalt om tiden den gang. Undervejs inddrages deltagerne i hvad de erindrer. Ansøger har været i kontakt med fire plejehjem, der gerne vil deltage hvis ansøger skaffer økonomi til det. Det enkelte plejehjem deltager med udgiften til personaletimer samt kaffebord. Det ansøgte beløb skal bruges til fremskaffelse af erindringsmateriale, kostumer. Teknik og honorar til pianist og facilitator.
Ansøgt beløb: 26.000 kr.
Samlet budget: 43.000 kr.
Egenfinansiering: 11.000 kr.
Øvrige fondsansøgninger: Medfinansiering fra plejehjem 6.000 kr.
Administrationens bemærkninger:
Administrationen har været i kontakt med ansøger i forhold til, om det er tidsmæssigt realistisk at kunne gennemføre arrangementerne i december måned. Ansøger er af den opfattelse, at det lader sig gøre, idet de har forhåndskontakt med de i ansøgningen nævnte plejehjem. Såfremt der ikke opnås fuld finansiering, er det ansøgers melding, at der så vil blive tale om samarbejde med et reduceret antal plejehjem.
Støtte til arrangementet vil kunne gives i overensstemmelse med Kulturpuljens kriterier ligesom arrangementet støtter op om Kulturløftets temaer.
- Lysfest 2023 på Frederiksø.
Lejerne på Frederiksø søger tilskud på 5.000 kr. til afholdelse af et lasershow til lysfesten den 2. december 2023. Arrangementet er den årlige lysfest på Frederiksø, hvor lejerne åbner Frederiksø op for lokalbefolkningen og laver noget særligt i hvert enkelt værksted. Lejerne finder, der mangler lys på kajen og havnen generelt og søger derfor midler til at hyre et lysshow i forventning om, at et sådant show vil trække endnu flere folk til på dagen.
Ansøgt beløb: 5.000 kr.
Samlet budget: 25.000 kr.
Egenfinansiering: 0 kr.
Fondsansøgninger: 20.000 kr.
Administrationens bemærkninger:
Den årlige lysfest har tidligere været gennemført med støtte fra havnelivspuljen, der ikke længere eksisterer. Lejerne er derfor meget sent blevet opmærksomme på, at de skal søge showet finansieret andet sted fra. Derfor denne sene ansøgning.
Det vil være indenfor rammerne af Kulturpuljen at støtte lysshowet under forudsætning af, de får projektet fuldt finansieret.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelle bevillinger vil være at afholde af Kulturpuljen, hvor der jfr. forrige dagsordenspunkt er ikke disponerede midler samlet set i 2023 og 2024 på 1,1 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Øernes Julemarked 2023 i Maritimt Center
Udvalget bevilgede et tilskud til dækning af huslejen, dog max. 4.000 kr. af Kulturpuljen.
Foredragsarrangement
På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.
Kultur- og oplevelsesguiden "Svendborg-på kanten af Øhavet
På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.
Udstillingsprojekt "Ferieparadiset genbesøgt"
Udvalget bevilgede et tilskud på 21.000 kr. af Kulturpuljen.
SVENDBORG:DOX - lokal dokumentarfilmfestival
Udvalget bevilgede et tilskud på 30.000 kr. af Kulturpuljen.
Ungeprojekt SÆTIVÆRK
På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.
Skriveværksted
På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen.
TRÆDITIONER
På baggrund af en samlet vurdering af projektet i relation til kulturpuljens kriterier, vedtog udvalget ikke at imødekomme ansøgningen. Ansøger vil dog kunne fremsende ansøgning om støtte til den afsluttende kulturevent, når denne kan konkretiseres yderligere.
Erindringssalon på plejehjem
Udvalget bevilgede et tilskud på 20.000 kr. af Kulturpuljen.
Lysfest 2023 på Frederiksø
Udgår, da ansøgningen er trukket.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Udpegning af medlemmer til Svendborg Ungepanel 2023/2024
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Kultur- og Fritidsudvalget udpeger de administrativt indstillede kandidater til Svendborg Ungepanel for resten af perioden til 31. juli 2024.
Sagsfremstilling
Kultur og Fritidsudvalget godkendte 3. december 2020 rammer for etablering af Svendborg Ungepanel. Svendborg Ungepanel faciliteres og understøttes af Svendborg Ungdomsskole.
Jf. de godkendte rammer nedsættes Svendborg Ungepanel af Kultur- og Fritidsudvalget efter administrativ indstilling med mindst 8 medlemmer og maksimalt 10 medlemmer.
Man kan som ung modtage genvalg 3 gange til Svendborg Ungepanel.
Ungepanelet vælges for en ét-årig periode, fra 1. august – 31. juli.
I valgperioden er ungepanelet selvsupplerende, såfremt et udpeget medlem får forfald. Udpegningen til Svendborg Ungepanel sker på Kultur- og Fritidsudvalgets juni møde.
På udvalgsmøde den 14. august 2023 blev udvalget orienterede om, at det i år har vist sig vanskeligere at rekruttere unge til Svendborg Ungepanel, og at Svendborg Ungdomsskole derfor ville lave en forstærket rekrutteringsindsats med henblik på at kunne fremsætte indstilling om udpegning af medlemmer til Svendborg Ungepanel senere på efteråret.
Svendborg Ungdomsskole har nu været igennem deres styrkede rekrutteringsindsats, og administrationen kan på denne baggrund indstille følgende kandidater til udpegning til Svendborg Ungepanel:
- Teddy Stafsen (arbejde)
- Simon Rosenkjær (HTX)
- Erik Damgaard (HTX)
- Amanda Lentz Nielsen (TECH)
- Josefine Juulsgaard Hansen (HF på STX)
- Brage du Vinage Müller (10. klasse / Haahrs Skole)
- Rasmus Milling Bertelsen (10. klasse / Nymarkskolen)
- Emmi Eggert Pøt Sørig(sabbatår)
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Teknik- og Miljøudvalget drøftede på sit møde den 11. maj 2023 et forslag fra Socialdemokratiet om etablering af et ungeklimaråd i Svendborg Kommune. Udvalget besluttede at udpege udvalgsformand Jesper Kiel (liste Ø) og Kristine Andersen (liste A) til at undersøge interessen for et ungeklimaråd gennem henvendelse til ungdomsuddannelser, ungdomsskolen, fælleselevrådet samt andre relevante aktører. Der blev efterfølgende holdt et møde på rådhuset den 4.oktober 2023 med en gruppe unge, og Teknik- og Miljøudvalget anmodede derefter på deres møde den 7. september 2023 om at dagsordenssætte et punkt på udvalgets dagsorden om sagen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalgets samt Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, at
- der indledes en dialog med Svendborg Kommunes Ungepanel om mulighederne for at forankre unges klimaengagement i ungepanelets arbejde jfr. det beskrevne scenarie A
Sagsfremstilling
Den 4. oktober 2023 blev der afholdt et afdækkende møde med deltagere fra Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, Nymarkskolen og Svendborg Gymnasium. På mødet gav det Nationale Ungeklimaråd et oplæg med deres erfaringer. Her er nedslag fra mødet:
- Arbejdet i et ungeråd skal være håndgribeligt, og de unge skal mærke at deres indsats er værdsat og nytter noget.
- Der skal være en tydelig gulerod for at deltage
- Understøt rådet med sekretariatsbistand
- Sørg for en opkvalificeringsproces:
- Hvad laver en kommune?
- Hvordan arbejder de i en kommune?
- Hold momentum
- Emner kan være: fødevarer, affaldssortering, grønne områder
- Der kunne være faste pladser til de forskellige skoler eller deltagere fra de grønne råd, der allerede er på nogle skoler.
- Der kan være barriere for at få en repræsentativ deltagelse, da ”klima-ordet” associerer til en bestemt målgruppe.
På baggrund af mødet, er det ikke muligt for administrationen at konkludere, hvorvidt der vil være bred interesse og opbakning til et ungeklimaråd.
Med afsæt i det afdækkende møde, erfaringer fra Aalborg Kommune og erfaringerne med Svendborg Kommunes Ungepanel foreslås det, at der arbejdes videre med initiativet indenfor ét af de to mulige scenarier.
Scenarie A: Svendborg Kommunes Ungepanel
Administrationen anbefaler, at der indledes en dialog med Svendborg Kommunes Ungepanel om muligheden for at understøtte unges klimaengagement.
Den 3. december 2020 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget rammer for etablering af Svendborg Ungepanel. Det skete som del af én sammenhængende ungeinvolveringsstrategi med aktiviteter startende fra grundskolen over fritidslivet til det generelle ungeliv under og efter en ungdomsuddannelse.
Ungepanelet understøttes af Svendborg Ungdomsskole med en fast tovholder, der har til opgave at:
- Være sekretær og praktisk tovholder for ungepanelets møder.
- Understøtte og aktivt hjælpe ungepanelet med at afgive høringssvar, samt at tage de sager op, som ungepanelet ønsker at drøfte og kommentere.
- Understøtte og kvalificere ungepanelets aktiviteter og ideer, herunder udmøntningen af ungepanelets årlige aktivitetsbudget på 15.000 kr.
- Understøtte ungepanelet efter behov ved f.eks. dialogmøder med Svendborg Kommunes Kommunalbestyrelse m.m.
Ungepanelet arbejder med en bred pallette af politiske dagsordener med relevans for unge, herunder klima. Ungepanelet har tilbage i oktober 2021 holdt møde med det Nationale Ungeklimaråd. På det tidspunkt gav ungepanelet udtryk for, at de også gerne vil arbejde med klima, men at de ikke ønskede at være et egentligt ungeklimaråd. Det er Ungdomsskolens indtryk, at det samme gør sig gældende i dag.
Ungepanelet består på nuværende tidspunkt af otte unge, men hvis der er interesse i at understøtte de unges klimaengagement yderligere, vil panelet, jfr. de godkendte rammer for ungepanelets arbejde, kunne indstille to ekstra medlemmer, som kunne være tovholdere for panelets klimaarbejde.
Hvis ungepanelet har interesse i at understøtte indsatsen, vil opgaven i vid udstrækning kunne løses med de ressourcer, der er til rådighed til understøttelse af ungepanelets arbejde i dag.
Scenarie B: Etablering af nyt Ungeklimaråd
Scenariet indebærer etableringen af et egentlig nyt Ungeklimaråd jfr. forslag fra Socialdemokratiet drøftet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. maj 2023.
Erfaringerne fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune er, at det kræver administrativ støtte at oprette og drive et egentligt ungeklimaråd, der kun har fokus på klima. Det er også erfaringen, at det har stor signalværdi at arbejdet bliver honoreret i form af et mindre vederlag eller anden form for honorering.
På baggrund af disse erfaringer, og Svendborg Kommunes erfaringer fra ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10 – 20.000 kr. årligt.
Administrationen kan ikke ud fra den indledende dialog konkludere, at det vil være tilstrækkelig bred interesse for at indgå i et egentligt ungeklimaråd.
Administration kan ikke anvise finansiering eller personaleressourcer til dette scenarie og henviser derfor til scenarie A.
Svendborg Kommunes Klimahandleplan
Klimahandleplanens indsatskatalog viser vejen til, hvordan kommunen sammen med borgere og virksomheder kan nå klimamålene. En af de 49 indsatser handler om ”oplysning, engagement og samskabelse”. En styrkelse af unges involvering i klimadagsordenen vil bidrage til denne indsats.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Scenarie A:
Hvis ungepanelet har interesse i at understøtte indsatsen, forventes det, at opgaven i vid udstrækning vil kunne løses med de ressourcer, der er til rådighed til understøttelse af ungepanelets arbejde i dag. Skal der arbejdes ekstraordinært med klimadagsordenen, vil der være behov for et løft af ungepanelets aktivitetsbudget. Den endelige beskrivelse af de økonomiske konsekvenser afventer dialogen med ungepanelet.
Scenarie B:
På baggrund af erfaringer fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune, og Svendborg Kommunes erfaringer fra Ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10 – 20.000 kr. årligt.
Ressourcerne vil skulle findes ved om- eller nedprioritering af andre opgaver.
CO2-Konsekvensvurdering
Indirekte effekter i forhold til CO2-reduktion og klimatilpasning via øget bevidsthed og adfærdsændringer hos kommunens unge.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Udvalget beder administrationen om fornyet fremlæggelse af sagen med udgangspunkt i drøftelserne på mødet.
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Sagsfremstilling
Formanden:
- Svendborg Fritidsteater, kaffevisit og invitation til Juleteaterkoncerten 16./17. december 2023 kl. 14.00 på Svendborg Teater.
- Politisk Styregruppemøde i Kulturregion Fyn 1. december 2023.
- Fremtidens bibliotek
- Danmarks Museum for Lystsejlads/Svendborg Museum
- Idrætspolitikken
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Kloge m2
- Brechts hus
- DIF Spydspidsforeninger
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 04-12-2023
Orienteringen taget til efterretning.