Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 5. februar 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Godkendt.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget har efterspurgt en orientering om status på den øgede efterspørgsel og venteliste til Svendborg Musikskole.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Leder af musikskolen Ole Caspersen vil på mødet give en status som følger:
Indenfor de sidste par sæsoner, har musikskolen oplevet en øget interesse og efterspørgsel på musikundervisning og samspil. Det er der flere grunde til, og ud over en generel tendens i samfundet med øget fokus på de æstetiske fag, mærkes en ”SVEND-effekt” samt den øget tilflytning af ressourcestærke børnefamilier, som over de senere år er strømmet til Svendborg Kommune.
En venteliste på en musikskole er dynamisk, da elever som er startet på musik, kan få andre interesser og derved skaber plads til nye elever, som kan prøve kræfter med musikken. På trods af at musikskolen gennem sæsonen har optaget nye elever, er der stadig en venteliste på ca. 138 elever, fordelt på 48 elever til forskolen og ca. 90 elever til instrumentalskolen. Dele af ventelisten indeholder også elever som ønsker at skifte instrument.
Musikskolen har forespørgsler på holdundervisning i SFO-tid på flere af de skoler, hvor musikskolen pt. ikke er repræsenteret. Det kan forventes at antallet af børn på de frivillige hold i SFO-tiden vil stige i takt med, at det kan blive muligt at starte flere hold op. Derudover har musikskolen stort ønske om at kunne være mere synlig i yderområderne, hvor holdene ikke har så mange deltagende elever og dermed er økonomitunge at holde i gang. En del af strategiarbejdet retter sig mod at kunne tilbyde frivillige hold på alle skoler i kommunen, og samtidig også at kunne optage de elever i instrumentalskolen, som bliver grebet af musikken i en grad hvor de gerne vil dyrke musikken som deres foretrukne fritidsinteresse. Desværre har musikskolen i denne sæson oplevet ikke at kunne få plads til alle som ønskede at forsætte i instrumentalskolen efter musikværksteds-hold i 2. klasse. Det betyder at den ”røde tråd” som forsøges skabt mellem Musik til SVEND i daginstitutioner og de frivillige hold i indskolingen, for nogen bliver brudt og for andre slet ikke bliver en mulighed.
Fakta
Ansatte | Økonomi 2023 tal | Elever | Venteliste |
29 lærere (De fleste deltidsansatte) | 5.670.000 kommunalt tilskud | 520 instrumentalelever | 90 instr.elever |
1 sekretær | 3.230.000 Indtægt elever - skolesamarbejder | 263 forskoleelever | 48 forskoleelever |
1 serviceleder | 1.070.000 Statsrefusion | 478 skole-/gymn. samarb. | 138 ialt |
1 musikskoleleder | -9.338.000 Løn | 1400 Musik til SVEND |
|
1 viceskoleleder | 532.000 Rådighedsbeløb | I alt 2.661 børn og unge |
|
I alt ca. 16.5 årsværk |
|
|
|
|
|
|
|
Gennem de senere år har musikskolen optaget flere elever med en dermed øget lønudgift. Det er gjort uden yderligere tilskud, hvilket sammenholdt med besparelser har medført et meget lille rådighedsbeløb. Musikskolen står derfor i en situation, hvor de økonomiske muligheder for at udvikle skolen er minimale. Eksempelvis er den nye generation af elever mere udfordrende at undervise, særligt på hold, hvilket kalder på kompetenceudvikling hos personalet. Musikskolen har dog ikke adgang til puljer for kompetenceudvikling, hvorfor dette skal findes i eget budget.
Svendborg Musikskole er en god skole som efterspørges. Der er kompetent personale, som dagligt arbejder for give børn og unge en særlig oplevelse og dannelse gennem musikken.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Musikskolen inkl. Musik til Svend (som er organiseret under Dagtilbud/B&U) har et netto vedtaget budget i 2024 på 6,5 mio. kr. excl. bygningsdrift.
I de besparelser, som netop er gennemført i 2024, er der ikke sparet på musikskolen, undtagen den effektivisering på 0,30 pct. som er udmøntet på alle serviceområder.
I 2023 blev nettorammen reduceret med 25.000 kr. (besparelser).
Musikskolens budget er i lighed med alle andre af kommunens institutioner indeholdt budget til uddannelse, administration, kørsel mv. og Musikskolen har lokal mulighed for at prioritere budgettet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på indsatser under Team Danmark aftalen. Elitekoordinator Jannie Kaae og Talent- og Elitekonsulent Sten Kaj Larsen deltager ved mødet, og orienterer om arbejdet med bæredygtig talentudvikling.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune har været Elitekommune siden 2007, og er en af i alt 23 kommuner, der har et samarbejde med Team Danmark.
Gennem de sidste 16 år har Svendborg Kommune udviklet bl.a. idrætsskoler, sportsklasser, talent-center og sportsakademi. Fra starten har Svendborg Kommune valgt at bygge talentarbejdet op ved at styrke børnenes kropslige fundament gennem ekstra idræt i skolen.
Denne tilgang er fastholdt op gennem sportsklasser og sportsakademi. Her er der fokus på skadesforebyggende og præstationsfremmende fysisk træning, i stedet for ekstra håndbold, fodbold, basket ball osv.
Den røde tråd gennem talentarbejdet i Svendborg Kommune er visionen om at skabe bæredygtig talentudvikling, hvor den enkelte atlet kan udvikle sig til at begå sig på højeste internationale niveau, og samtidig vokse som et helt menneske i balancen mellem sport, familie, venner og uddannelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommune afsætter årligt kr. 924.000 til talent- og elitearbejde, herunder sportsklasser.
Herudover bidrager Den Sydfynske Idrætsklynge kr. 520.000 årligt til at understøtte aktiviteter og udviklingsprojekter.
Team Danmark yder et årligt tilskud på kr. 50.000 til aflønning af elitekoordinatoren.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Orientering om Svendborg Kommunes udnævnelse til ”Cultural Pearl” 2024 og om de muligheder og forpligtelser, der følger med titlen.
Konsulent Pernille Laier Larsen deltager i mødet og uddyber orienteringen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er blevet Cultural Pearl 2024
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 14. august 2023, at Svendborg Kommune skulle søge optagelse i det nystartede kulturnetværk. ”Cultural Pearls”-organisationen arbejder for at skabe netværk mellem mindre byer eller aktører i Østersø-regionen med stærke kulturprofiler. Organisationen prioriterer aktører, der understøtter og udbreder borgerinddragende kulturinitiativer med det formål at skabe sammenhængskraft, forankring og social styrke – også kaldet ”social resiliens”.
Organisationen ”BSR Cultural Pearls” har på baggrund af et ansøgerfelt på 12 udnævnt Svendborg, Kiel (Tyskland), Jakobstad (Finland) og Rûjiena (Letland) Kommuner som ”Cultural Pearls” 2024. En titel, som Svendborg Kommune har modtaget og forpligtet sig på med underskrivelse af dokumentet ”Memorandum of Understanding” den 17. januar 2024.
Ansøgerne er blevet udvalgt på baggrund af en ansøgning indeholdende en handleplan for, hvordan ansøger gennem kulturdrevne indsatser vil arbejde med at skabe social resiliens. Svendborg Kommunes handleplan er baseret på tre indsatser forankret under projektet ”Børn og Unges Mentale Sundhed”.
Det drejer sig om kulturindsatserne:
- Kulturskaberne(arbejdstitel) (en videreudvikling af ”Kultur på Recept”) – for unge i mistrivsel i aldersgruppen 15-30 år
- Samskabelses- og afslutningsevent på Milife – unge i 7.klasse fra Nymarkskolen, Tåsinge og Rantzausminde skoler.
- Opfølgningsaktiviteter på Kulturskaberne (arbejdstitel):
- Netværksgruppe (forankret hos Selvhjælp Svendborg)
- Iværksættermiljø for unge kulturskabere (under udvikling af AOF/Rytmisk Råstof)
Svendborg Kommunes ansøgning og handleplan blev meget vel modtaget og scorede højest blandt de fire kulturelle perler. Juryens begrundelse for udvælgelsen lød bl.a.:
Meget vigtigt fokus på unges mentale helbred og kultur; stærkt innovativ og involverende tilgang.
Organisationsstrukturen er imponerende og de planlagte initiativer er gennemtænkte og lovende i forhold til at skabe en langsigtet effekt.
Proces og perspektiver i Cultural Pearls-titlen
I løbet af de første måneder af titelåret arbejder Svendborg Kommune og projektparterne i Cultural Pearls-handleplanen med videns- og organisationsopbygning i samarbejde med mentorer og faglige eksperter fra Cultural Pearls-organisationen. Det betyder, at partnerne i handleplanens konkrete kulturindsatser bliver matchet med viden og relevante eksperter med det formål at udvikle projektpartnernes arbejde med borgerinvolvering og social resiliens.
I marts begynder implementeringen af de konkrete kulturinitiativer og udførelsen af den handleplan, som Svendborg Kommune har udarbejdet. Sideløbende med det arbejde har projektpartnere og deltagere i de konkrete kulturindsatser mulighed for at deltage i internationale webinarer, samarbejder og konferencer. Der er desuden mulighed for at søge projektmidler.
På kort sigt giver Cultural Pearls-titlen mulighed for:
- at få faglig viden om arbejdet med borgerinddragende kulturprojekter, der skaber social resiliens
- at udvikle, forbedre og udføre de konkrete indsatser i handleplanen
- at opbygge lokale og internationale netværk og erfaringer med at skabe involverende kulturprojekter
- at give vores unge deltagere samt lokale kulturaktører mulighed for at deltage i international udveksling og samarbejde omkring kultur
- at bruge eksperter og projekter fra Cultural Pearls-organisationen til at inspirere og udvikle vores lokale kulturliv fx gennem at arrangere en temadag eller konference med fokus på involverende, forankrende og resiliensskabende kulturprojekter
- International omtale og branding som kulturby
Efter titelåret har Svendborg Kommune fortsat mulighed for at deltage i det internationale netværk, som Cultural Pearls-organisationen er i færd med at opbygge. Dermed rækker mulighederne for projektudvikling og internationalt kultursamarbejde udover titelåret 2024 og åbner muligheder for lokale kulturaktører i flere år fremover. Svendborg Kommunes og kulturaktørernes engagement i ”Cultural Pearls”-netværket er også en mulighed for at kvalificere og motivere arbejdet med at udbrede og demokratisere kulturen og kulturarven gennem inddragelse af børn og unge. Dermed understøttes både Kulturløftets tema og værdigrundlag; Børn og unges bidrag til kulturen, og fokusområdet; Udbredelse af Kulturarven.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det samlede budget til indsatserne i Cultural Pearls-handleplanen udgør 165.000, der finansieres inden for budgetrammen til Børn og Unges Mentale Sundhed. Derudover tilføres projektmidler fra Cultural Pearls-organisationen på 5000 Euro samt dækning af udgifter til rejse- og konferenceaktiviteter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Der er i budget 2024 afsat midler til renovering af foreningsejede klubhuse. Da midlerne er afsat på anlægsbudgettet anmodes Teknik- og Miljøudvalget om at frigive midlerne.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Teknik- og Miljøudvalget anbefaler:
- At godkende, at anlægsmidlerne på 261.550 kr. frigives til udmøntning til foreningsejede klubhuse i 2024.
Sagsfremstilling
Anlægsmidlerne til renovering af foreningsejede klubhuse disponeres i Folkeoplysningsudvalget.
Der er generelt et stort behov for renovering af de foreningsejede klubhuse. Midlerne anvendes til udvendig renovering samt indvendig og udvendig energirenovering af klubhuse/lokaler.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En frigivelse af anlægsmidlerne vil medføre en udmøntning af puljen på 261.550 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Administrationen vurderer, at CO2-udledningen fra klubhusene mindskes, når de renoveres, og i særlig grad når de energirenoveres.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Indstillingen blev godkendt.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Der er i budget 2024 afsat midler til Forsamlingshuspuljen. Da midlerne er afsat på anlægsbudgettet, anmodes Teknik- og Miljøudvalget om at frigive midlerne.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Teknik- og Miljøudvalget anbefaler:
- At godkende, at anlægsmidlerne på 261.550 kr. frigives til udmøntning af Forsamlingshuspuljen.
Sagsfremstilling
Anlægsmidler til Forsamlingshuspuljen er afsat i budgettet med 261.550 kr. til kulturaktiviteter i forsamlingshusene.
Forsamlingshuspuljen disponeres i Forsamlingshusudvalget.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En frigivelse af anlægsmidlerne vil medføre en udmøntning af puljen på 261.550 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Indstillingen blev godkendt.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Teaterdirektør Jakob Engmann har ved henvendelse til borgmester Bo Hansen anmodet om, at den bevilgede driftsforøgelse til BaggårdTeatret fra 2026 træder i kraft fra 2026 uagtet det nye teater ikke kan forventes at stå færdigt medio 2026.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Kultur- og fritidsudvalget oversender sagen til Økonomiudvalgets beslutning.
Sagsfremstilling
I forlig om budget 2024 indgået 22. september 2023 blev der afsat øget driftstilskud til BaggårdTeatret fra 2026 i forbindelse med åbningen af det nye teater på Frederiksø. Det er ved bevillingen forudsat, at det nye teater startes op medio 2026 og er i fuld drift i 2027.
Uagtet det nye teater ikke forventes at kunne åbne medio 2026, anmoder teatret ved henvendelsen til borgmesteren af 5. januar 2024 om at driftsforøgelsen alligevel træder i kraft fra 2026.
Det er teaterdirektørens forventning, at teatret står klar til ibrugtagen i løbet af 2027/2028.
Anmodning om frigivelse af midlerne, begrundes i et omfattende udviklingspres, der med realisationen af teaterhuset, er skabt på den eksisterende organisation og teaterdirektøren skriver, at det er i en sådan grad, at teatret reelt må nedskalere på det kunstneriske produkt og indhold, hvis teatret i de kommende år skal nå det hele for de samme midler.
Han gør samtidig opmærksom på, at der i forbindelse med ny egnsteateraftale for årene 2025-2028, der skal indsendes inden 1. april 2024 til Slots- og Kulturstyrelsen, skal anføres de eksakte kommunale tilskud for alle årene, hvis Svendborg Kommune skal sikre statsrefusion for det fulde driftstilskud til teatret.
Teatrets anmodning af 5.januar 2024 vedlægges som bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er fra 2026 afsat øget driftstilskud vedrørende det nye teater på havnen, Stålhallen. Det er forudsat at teateret startes op medio 2026 og er i fuld drift i 2027. Bevillingen i 2026 udgør derfor netto 0,450 mio. kr. og fra 2027 årligt netto 0,9 mio. kr.
Den årlige nettoramme på 0,9 mio. kr. svarer til et øget driftstilskud fra 2027 på 1,4 mio. kr. (2024-prisniveau) som modsvares af forventet egnsteaterrefusion til Svendborg Kommune på 0,5 mio. kr. Tilskudsprocenten er p.t. ca. 36 pct. af driftstilskuddet. I 2026 udgør det afsatte driftstilskud 0,7 mio. kr. (2024-prisniveau) med forudsat refusion på 0,250 mio. kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om scenekunst (jf. LBK nr. 246 af 18/3-2020)
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Indstillingen blev godkendt.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Relaterede bilag
Beslutningstema
Ansøgning fra foreningen Operaen i Svendborg om delvis overførsel af en tidligere bevilget underskudsgaranti til brug for gennemførelse af en anden forestilling end den oprindeligt planlagte.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget træffer beslutning i sagen
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget bevilgede i 2023 en underskudsgaranti på 225.000 kr. til gennemførelse af operaforestillingen Macbeth august 2023 i skoven ved Svendborg Efterskole. Forestillingen blev senere godkendt rykket til gennemførelse i 2024.
Kunstnerisk leder af Operaen i Svendborg Anne Barslev, blev i efteråret 2023 udpeget som ny operachef ved Den Jyske Opera. Bestyrelsen for Operaen i Svendborg har siden arbejdet med flere scenarier for gennemførelse af den planlagte forestilling Macbeth, men må konstatere, at det ikke har været muligt at finde en afløser, som kunne påtage sig arbejdet. Ud over selve instruktionen, der finder sted hen over sommeren, varetager den kunstneriske leder normalt alle kontakter med de lokale samarbejdspartnere, hvor der desuden i løbet af foråret var planlagt en række koordinerende aktiviteter og forberedelser.
Det har højeste prioritet for bestyrelsen at fortsætte operaaktiviteterne i Svendborg, både i sommeren 2024 og på sigt. Derfor besluttede bestyrelsen at undersøge mulighederne for at programsætte en anden operaforestilling i august 2024. Det har vist sig muligt at indkøbe forestillingen Askepot fra kompagniet GuidOpera til visning 4 gange på Svendborg Teater i perioden 21.-24. august 2024. Med hensyn til de kommende år er det bestyrelsens erklærede plan at engagere en ny kunstnerisk leder, så det fortsat vil være muligt selv at producere forestillinger, tilpasset til forskellige udendørs spillesteder i Svendborg.
En gennemførelse af Askepot i august 2024 forudsætter, at de fonde og puljer, som har bevilget støtte til Macbeth, er indstillet på at overføre støtten til Askepot. Da der er tale om en indkøbt forestilling, hvor indstuderingen allerede har fundet sted, og hvor kulisser og kostumer findes tilgængelige, vil behovet for støtte dog være noget mindre.
Følgende fonde har givet en samlet støtte til Macbeth på 1.245.000 kr.: A.P. Møller Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Fynske Bank, SEAF, 15. juni Fonden, Lemvigh-Müllers fond, Østifterne, Den Faberske Fond, Dansk Kapelmesterforening, Wilhelm Hansen Fonden, Halbergs Familiefond, Region Syddanmark, Øernes Kunstfond og Statens Kunstfond.
Alle fonde blev kontaktet i december med henblik på at videreføre deres tilsagn til brug for køb af Askepot. Fem fonde har svaret positivt tilbage, svarende til kr. 185.000, fem fonde har bedt om ny ansøgning med forventet svar i marts måned, to fonde har bedt om yderligere oplysninger og to fonde er endnu ikke vendt tilbage på foreningens henvendelse.
Udgiftsbudgettet til køb af Askepot er på 775.000 kr. og indtægtsbudgettet p.t. 449.000 kr. fordelt på fondstilsagn 185.000 kr. og billetsalg 264.000 kr. Det betyder, der for nuværende mangler 326.000 kr. på indtægtssiden.
Administrationens bemærkninger:
Foreningen Operaen i Svendborg har siden 2008 modtaget tilskud fra Kulturpuljen til produktion og gennemførelse af en udendørs opera i Svendborg, instrueret og gennemført af Anne Barslev.
Det har gennem årene været et af de bærende elementer for at støtte forestillingen, at lokale amatørkor har været en del af operaen, idet det er fundet, at det lokale samarbejde er en inspiration for unge lokale sydfynske sangere og musikere, som via samarbejdet om årets opera kan få et indblik i den professionelle operaverden. Operaen har tillige gennem årene været gennemført i et tæt samarbejde med det sydfynske erhvervsliv.
Det er administrationens vurdering, at indkøb af en færdigproduceret forestilling til indendørs visning er et væsentligt andet koncept, hvor de bærende elementer for at støtte projektet ikke på samme måde er til stede.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den tidligere bevilgede underskudsgaranti på 225.000 kr. er disponeret fra Kulturpuljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Kommunalfuldmagten
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Udvalget kunne ikke godkende ansøgningen.
Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Beslutning om, hvilke institutioner og foreninger udvalget vil besøge i 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget beslutter besøg i 2024
Sagsfremstilling
Konceptet for udvalgets besøg er, at besøgene placeres kl. 15.30 på de mandage, hvor der er udvalgsmøde og sådan, at selve udvalgsmøderne afholdes på Rådhuset.
Udvalgets tidligere besøg i 2022 og 2023 har meget kredset om besøg på kulturinstitutionerne med enkelte afstikkere indenfor idrætsområdet:
Svendborg Bibliotek, Svendborg Musikskole, Svendborg Ungdomsskole, Rytmisk Råstof/Harders/Ribers Gård, Borgerforeningen Svendborg Teater, BaggårdTeatret, Rottefælden, Svendborg Museum, Danmarks Kostumarium, Fyns Laboratorium for Ung Kunst (FLUK), SAK, B&U Teatret, Trailcenter Svendborg, Synergien i SIC herunder talentarbejde og outdoor fitness ved SG.
Administrationen vil på mødet fremlægge oplæg til mulige besøg i 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelle udgifter afholdes af pulje under Økonomiudvalget
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Drøftet. Administrationen planlægger og aftaler en besøgsrække med baggrund i udvalgets drøftelser.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- DGV / Kunst i Svendborg Kommune
- Svendborg Museum og Danmarks Museum for Lystsejlads
- Kommunikation
- Dagsorden opsætning
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Invitation til Teaterkonferencen 2024, 18.-19. marts i Nykøbing Falster.
Tilmeldingsfrist er 1. marts 2024.
- Henvendelse fra Bodø om ny dato for venskabsbybesøget i august.
- Afsløring af træskulptur 9. februar i Station 5762, Vester Skerninge.
- Prisoverrækkere til prisfesten 1. marts 2024.
Kommunikation:
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 05-02-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Anne Katrine Olsen (A) var fraværende. Som suppleant deltog Maria Haladyn (A)
Beslutningstema
Frigivelse af rådighedsbeløb på 0,3 mio. kr. til kommunal medfinansiering af samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF), om opstart af get2sport-indsats med fokus på at styrke børn og unges idrætsdeltagelse i de almennyttige boligområder i Svendborg NØ.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget at det Økonomiudvalget anbefales,
- At der disponeres 0,3 mio. kr. af det samlede rådighedsbeløb på 1,4 mio. kr. fra anlæg til opstart af 1-årig get2sport-indsats i de almennyttige boligområder i Svendborg NØ – med mulighed for forlængelse.
Direktionen indstiller til Økonomiudvalget,
- At der frigives 0,3 mio. kr. til ansættelse af projektmedarbejder i et år med mulighed for forlængelse. Midlerne flyttes fra anlæg til drift under Kultur- og Fritidsudvalget.
Sagsfremstilling
Som led i arbejdet med udviklingen af de almennyttige boligområder i Svendborg NØ, er administrationen i dialog med DIF omkring mulig opstart en get2sport-indsats i området. DIF stiller krav om kommunal medfinansiering, når forbundet etablerer get2sport-indsatser i samarbejde med kommuner. Bevillingen fra DIF forudsætter derfor, at Svendborg Kommune medfinansierer indsatsen ved at afsætte 0,3 mio. kr. som allokeres til projektet.
Styregruppen for udviklingsarbejdet i Svendborg NØ, som består af kommunale forvaltningschefer, direktøren i Svendborg Andels-Boligforening og projektchefen i Aktive Boligområder i Svendborg (Boligsocial helhedsplan), bakker op om opstart af en Get2sport-indsats i Skovparken.
Formålet med DIF get2sport er at sikre et velfungerende idrætsforeningsliv for børn og unge ved at aflaste de frivillige kræfter i idrætsforeninger, så de frivillige kan koncentrere sig om nærvær, træning og klubdrift i stedet for at bruge tid og ressourcer på at løse praktiske og sociale problemer.
DIF’s erfaringer viser, at børns idrætsdeltagelse er præget af deres forældres sociale og kulturelle baggrund. Det kommer til udtryk ved en lavere idrætsdeltagelse for børn, hvis forældre ikke er i arbejde, end hos børn, hvis forældre er i arbejde. DIF erfarer yderligere, at børn, hvis forældre er født uden for Europa, har en lavere idrætsdeltagelse end børn, hvis forældre er født i Danmark.
De almennyttige boligområder i Svendborg NØ er blandt andet kendetegnet ved en overrepræsentation af børn, hvis forældre har indvandrerbaggrund og/eller er uden for arbejdsmarkedet. Derfor er det i disse områder særdeles vigtigt at understøtte det eksisterende foreningsliv, hvis man ønsker at flere af områdets børn og unge skal blive en del af de lokale idrætsforeninger.
Der er en større repræsentation af beboere i områderne, for hvem den danske idræts- og foreningskultur, som er baseret på frivilligt og ulønnet arbejde, er relativ ukendt. Dette afspejles i lavere forenings- og idrætsdeltagelse og lavt frivilligt engagement. Derudover er bydelen generelt underforsynet når det gælder både indendørs og udendørs idrætsfaciliteter, ligesom udvalget af kultur-, fritids- og foreningstilbud i området er yderst begrænset.
DIF har givet tilsagn om, at forbundet ønsker at opstarte en get2sport-indsats i Svendborg NØ i samarbejde med Svendborg Kommune. DIF har derfor afsat en bevilling 0,3 mio. kr. til ansættelse af en aflastende kommunalt ansat projektmedarbejder, som sammen med øvrige medarbejdere i den kommunale forvaltning vil understøtte idrætsforeningerne i området. Projektstillingen tidsbegrænses til 1-års varighed (med mulighed for forlængelse). Stillingen påtænkes forankret i Kultur og Fritid, men medarbejderen vil primært have sin daglige gang i Svendborg NØ, både i foreningerne, skolerne og de almene boligområder mv. Den kommunale forankring skal sikre, at de relevante kommunale institutioner bliver involveret, hvis der er behov for ekstra støtte til særlige sociale udfordringer. Medarbejderen vil indgå i netværk af landsdækkende get2sport-netværk, hvor viden og erfaringer deles. Indsatsen skal ses som en del af den samlede indsats i Svendborg NØ, hvor der arbejdes på at forbedre de sociale og fysiske forhold i området.
Arbejdsopgaverne vil kredse om følgende:
- Styrke frivilliges vilkår og muligheder for at drive og deltage i foreningsliv i udsatte boligområder
- Mindske barriere ml. børn forældre og foreningsliv
- Rekruttering af medlemmer, trænere og ledere til foreninger i området
- Brobygning ml. foreninger, kommune, dagtilbud, skoler, uddannelser, den bolig sociale helhedsplan og øvrige aktører som har snitflader til de lokale idrætsforeninger
- Særligt fokus på at udvikle, fastholde, samle og servicere i idræt og foreningsliv
- Formidling, markedsføring og kommunikation
- Afprøve nye foreningstilbud
Godkendes frigivelsen af midlerne vil medarbejderen kunne tiltræde stillingen pr. 01/04-2024.
Svendborg Andels-Boligforening og Aktive Boligområder i Svendborg (Boligsocial helhedsplan)
bakker op om indsatsen.
Læs mere om DIF’s erfaringer med get2sport i vedlagte bilag: Effektmåling af foreningsidrættens betydning i udsatte boligområder.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
En ansættelse af projektmedarbejder i en tidsbegrænset stilling i et år budgetteres til at koste 0,6 mio. kr. hvoraf halvdelen finansieres af DIF via integrationsministeriet og Nordea Fonden.
Der er oprindelig afsat anlægsbevilling på i alt 2 mio. kr. til Infrastrukturplan i Skovparken. Heraf er der disponeret 0,6 mio. kr. til Bydelsanalyse for Østre Bydel hvorfor der resterer 1,4 mio. kr.
Svendborg Kommunes udgift til projektmedarbejder på 0,3 mio. kr. kan finansieres af de afsatte midler. Dette vil kræve en godkendelse af, at bevillingen konverteres fra anlæg til drift under Kultur- og Fritidsudvalget.