Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 8. april 2024 kl. 16.30
Indhold
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Udvalgets bidrag til regnskab og årsberetning til godkendelse.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalgets bidrag til årsberetningen fremsendes til endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen.
- Der overføres netto 6,9 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets ramme.
- Overførslerne fordeles som forslået.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag til årsberetningen for 2023 er udarbejdet. Fagudvalgets beretning indeholder økonomiske oversigter med bemærkninger på politikområdeniveau samt relevante nøgletal.
Regnskab 2023 på Kultur- og Fritidsområdet udgør 80,9 mio. kr. Sammenholdt med bevillingen på 88,0 mio. kr. konstateres et mindreforbrug på 7,1 mio. kr.
Afledt drift af Trailcenter Svendborg på 0,2 mio. kr. er tilført kassen, da Trailcenteret endnu ikke er etableret. Der resterer dermed 6,9 mio. kr., som forslås disponeret som følger:
- 3,8 mio. kr. overføres fra konto til konto, dvs. til det formål, bevillingen er afsat.
Overførslerne vedrører blandt andet periodeforskydninger, tilskud og underskudsgarantier, som endnu ikke er kommet til udbetaling, akkumulerede vedligeholdelsesmidler til forsamlingshusene, akkumulerede lønmidler til projektansættelse mv.
- 1,4 mio. kr. overføres til Folkeoplysningens ramme.
- 0,7 mio. kr. finansierer økonomiske udfordringer i 2023 og 2024.
- 1,0 mio. kr. overføres til medfinansiering af midlertidig ansættelse af fritidskonsulent med fokus på Bevæg dig for Livet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der overføres 6,9 mio. kr. til 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Indstillingen godkendt, idet udmøntningen af overførslen på netto 6,9 mio. kr. blev udsat.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Drøftelse af budget 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Kultur- og Fritidsudvalget drøfter eventuelle udfordringer og temaer til budget 2025.
Sagsfremstilling
På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 4. marts 2024 blev udvalget orienteret om principper og pejlemærker i den overordnede budgetproces for budget 2025. Udvalgets egen budgetproces blev gennemgået og godkendt.
På møderne i april – juni drøftes eventuelle udfordringer og temaer inkl. finansiering til budget 2025. Der må jf. processen fremsendes op til 3 temaer/udvidelsesønsker på serviceområdet til budgetdrøftelserne. Budgettemaer vedrørende drift og anlæg fremsendes senest på mødet i juni.
På baggrund af udvalgets drøftelser på nærværende møde, foretages nærmere beskrivelser af eventuelle udfordringer samt temaer til behandling på møderne i maj/juni.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Vil fremgå af beskrivelserne.
CO2-Konsekvensvurdering
Vil fremgå af beskrivelserne.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Drøftet.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Geopark Det Sydfynske Øhav ansøger om disposition over driftsmidler for 2024 til Trailcenter Svendborg. Midlerne ønskes anvendt til understøttelse af yderligere fundraising og projektmodning til projektet Trailcenter Svendborg.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales at:
- de budgetterede kommunale driftsmidler på 200.000 kr. til Trailcenter Svendborg i 2024 overføres til Sekretariatet i Geopark Det Sydfynske Øhav til yderligere fundraising og projektmodning af Trailcenter Svendborg.
Sagsfremstilling
Sekretariatsleder i Geopark Det Sydfynske Øhav Rasmus Elmquist Casper orienterer om projektet.
Baggrund
Ved budgetforliget for budget 2021 bevilgede Svendborg Kommune et anlægstilskud på 2,5 mio. kr. til medfinansiering af Trailcenter Svendborg. Derudover er der givet tilsagn om et kommunalt driftstilskud på årligt 0,2 millioner kr., når trailcenteret er realiseret.
Geopark Det Sydfynske Øhav I/S overtog ultimo 2022 projektejerskabet og projektledelsen af Trailcenter Svendborg-projektet fra den frivillige forening Trailcenter Svendborg. Formålet er at styrke det ambitiøse projekt og føre det til en realisering.
I den forbindelse vedtog økonomiudvalget, at Geopark kunne disponere over driftsmidlerne fra 2022 til arbejdet med fundraising og projektmodning, da Trailcenteret endnu ikke var opført.
Midlerne er anvendt til projektmodning, landmåler og advokatbistand, og anvendelsen er dokumenteret i et regnskab overfor administrationen i Kultur og Fritid (se bilag).
Status på projektet
I samarbejde med Svendborg Kommune er der i 2022-23 brugt mange timer på at sikre kommunen ejerskab til den matrikel, som Trailcenteret ønskes opført på, og som ejes af Svendborg Efterskole. Teknik og Miljø/Svendborg Kommune er i færd med at lave et udkast til et mageskifte, så Geopark kan få råderet over jorden, som projektet tænkes opført på. Det er en kompliceret proces, der involverer både efterskolen og en privat panthaver, og arbejdet er endnu ikke færdigt. Som led i at få brikkerne til at falde på plads har det også været nødvendigt for Geoparksekretariatet at genbesøge aftale om drift, adgang til arealet og parkeringsforhold. Det arbejde har givet betydelige udgifter til projektudvikling og advokatbistand.
Anmodning
For at sikre projektets realisering forestår stadig en række opgaver – herunder færdiggørelsen af mageskifte og råderetsaftale, tilpasning af projektskitser og fundraising. Geopark Det Sydfynske Øhav I/S anmoder derfor om yderligere tilskud på 0,2 millioner kr. til understøttelse af Geopark-sekretariatets udgifter i forbindelse med modningsarbejdet. Et endeligt regnskab for afholdte udgifter vil blive fremsendt ved arbejdets afslutning – forventeligt primo 2025 - og eventuelt resterende midler vil blive tilbageført eller videreført til projektet. Det er ikke muligt at hente disse midler hos de fonde, der ellers ansøges om at støtte det endelige projekt.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ved budget 2022 afsat en driftsbevilling på 0,2 mio. kr. fra 2022 og frem. Driftsmidlerne blev ikke udmøntet i 2023. Men midlerne for 2024 vil kunne overføres til Geopark-sekretariatet for 2024
.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Indstillingen blev godkendt med anmodning om efterfølgende afrappportering.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Orientering om KulturChallenge/KulturNinja - indsatser under Kulturløftet 3.0 - fokusområdet Kulturkommunikation
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur og Fritidsudvalget:
- At orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Administrationen har i 2023-24 henholdsvis gennemført og iværksat indsatserne KulturChallenge og KulturNinja med det formål at styrke kulturkommunikationen til unge og dermed få flere unge til at deltage i Svendborgs kulturliv.
For at understøtte fokusområdet Kulturkommunikation i Kulturløftet 3.0 har administrationen etableret et kulturkommunikationsnetværk for kommunens kulturinstitutioner og -foreninger. I det netværk opleves et behov for en styrket kommunikation, involvering og brobygning i forhold til unge.
På baggrund af fokusgruppeinterviews med ungegrupper udvikledes derfor ideen om KulturChallenge, der senere er blevet afsæt for indsatsen KulturNinja.
Formålet i begge indsatser er at stimulere ung-til-ung kommunikation om kultur og dermed skabe en kulturkommunikation og nogle unge ”kulturinfluencere”, som andre unge kan inspireres af og spejle sig i.
KulturChallenge var en kulturudfordring og et kommunikationsprojekt til, for og med unge, der løb fra august 2023 til december 2023. Der blev rekrutteret et hold på 9 unge fra forskellige ungdomsuddannelser. Deres udfordring var at deltage i mindst tre forskellige kulturoplevelser stillet gratis til rådighed af de 15 deltagende kulturaktører i projektet. De unge forpligtede sig til gengæld på at lave en foromtale og reaktion på deres oplevelser på instagramkanalen KulturChallenge og gerne dele i egne SoMe-netværk.
Evalueringen af forløbet var positiv fra både kulturaktører og de unge deltagere.
Kulturaktørerne fik konstruktiv feedback på deres kulturoplevelser fra de unge. De unge havde fået nye oplevelser og et begyndende netværk blandt kommunens kulturaktører. Data fra instagramkanalen viste desuden en stor rækkevidde, kanalens korte levetid taget i betragtning, og det var tydeligt, at kommunikationen ramte den unge målgruppe.
KulturNinja
En gruppe af deltagerne fra KulturChallenge præsenterede ved forløbets afslutning kulturkommunikationsnetværket for et forslag til videreudvikling af KulturChallenge kaldet KulturNinja.
KulturNinja arbejder i to spor med:
- at lave et løst organiseret fællesskab og unge-kulturidentitet omkring navnet KulturNinja. De vil tage initiativer til at afprøve, lave og samles om forskellige aktiviteter.
- at videreudvikle den ung-til-ung kulturkommunikation, der startede som instragramprofilen KulturChallenge, men nu er omdøbt til KulturNinja.
KulturNinja arbejder med et bredt kulturbegreb, der dækker over fælles oplevelser inden for både kultur, sport og øvrige aktiviteter.
Projektet er præsenteret i SPULT, Kulturkommunikationsnetværket og kommunens kommunikationsafdeling, der alle bakker op om projektet, strategien og organisationsopbygningen.
Formål og politisk forankring
Indsatsen KulturNinja er politisk forankret i:
- det kulturelle værdigrundlag i Kulturløftet 1.0: Børn og unge skal være en aktiv og synlig del af det fælles kulturliv ligesom det understøtter strategipunktet: Fokus på den kulturelle fødekæde og talenter.
- Kulturløftet 2.0: Kulturspor 4 – Svendborg og kulturkommunikationen
- Kulturløftet 3.0 – Fokusområderne: Kulturkommunikation samt Udbredelse af kulturarven.
Formålet med KulturNinja er at skabe en effektiv og tidssvarende kulturkommunikation til unge, men også at involvere unge og gøre dem til aktive deltagere og medskabere af kulturlivet og kulturelle fællesskaber.
Organisering
Indsatsen er organisatorisk forankret i og støttet af administrationen med SPULT og Kulturkommunikationsnetværket som vigtige samarbejds- og sparringspartnere (se bilag). Administrationen ejer instagramkanalen, fører tilsyn og sikrer overholdelse af etiske og kommunale retningslinjer for kommunikation. Administrationen understøtter også rekrutteringsprocessen og arbejder for at sikre en bred repræsentation af unge til KulturNinja-gruppen. Kanalen drives af en gruppe unge kulturninjaer med stor redaktionel frihed – dog med en forpligtelse til at repræsentere kultur- og fritidsfællesskaber bredt.
SPULT understøtter med faglig sparring fra SoMe-professionelle, netværk og kontakter til kultur- og foreningslivet samt med projektmidler fra Børn og Unges Mentale Sundhed. Kulturkommunikationsnetværket fungerer som sparrings- og samarbejdspartnere. I øjeblikket er der desuden dialog med Selvhjælp Svendborg, der ønsker at støtte KulturNinja-arrangementer både økonomisk, med fysiske rammer og frivilligkræfter.
Proces og perspektiver
Januar-april:
-Rekruttering og organisering af KulturNinja
-Opstart af samarbejder (med Selvhjælp Svendborg, Ungepanelet, Set Gennem Unge Øjne, KulturRum m.fl.)
-Udarbejdelse af årshjul
April-juni:
-Kontinuerligt flow og drift af instragramkanalen KulturNinja med omtaler, opfordringer og reaktioner på aktiviteter og oplevelser for unge i Svendborg Kommune
-Initiativer til fællesskab og møder omkring kultur og aktiviteter for unge
Juni:
Evaluering og planlægning af fornyet rekrutteringsproces
Herefter drift og afholdelse af samarbejds- og sparringsmøder efter behov.
Varighed og succeskriterier
Det er intentionen, at KulturNinja er en varig indsats, der støttes med sparring fra administrationen, SPULT og kulturkommunikationsnetværket. Det helt afgørende er derfor, at det lykkes at rekruttere unge til at drive indsatsen.
Projektet vil blive evalueret af administration og samarbejdsorganer hvert halve år.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er prioriteret 58.000 kr. fra projektmidlerne i Børn og Unges Mentale Sundhed til aflønning og uddannelse af 8 SoMe-medarbejdere i 6 måneder. Den nuværende KulturNinja-styregruppe har desuden fået midler fra ”Ja-puljen” til deres rekrutterings- og kickoff-arrangement. Der pågår i øjeblikket dialog om et samarbejde med Selvhjælp Svendborg, der råder over fondsmidler til unge fællesskabsprojekter.
Sagen afgøres i
Kultur og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Orienteringen blev taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Den selvejende institution BaggårdTeatret fremsender til kommunens godkendelse det af teatrets bestyrelse godkendte årsregnskab for perioden 1. januar til 31. december 2023.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Regnskabet godkendes.
Sagsfremstilling
I henhold til aftale om teatrets virke som egnsteater i Svendborg, skal Svendborg Kommune, som hovedtilskudsyder, godkende teatrets regnskab. Årsregnskabet med tilhørende revisionsprotokollat og nøgletal er godkendt af teatrets bestyrelse og underskrevet 29. februar 2024.
Årsregnskabet er udarbejdet efter Kunststyrelsens regnskabsinstruks for tilskud til drift. Det i regnskabet opførte driftstilskud fra Svendborg Kommune på 5.340.970 kr. er i overensstemmelse med tilskud udbetalt i henhold til den indgåede egnsteateraftale.
Årets resultat udviser et underskud på 683.797 kr. mod et budgetteret negativt resultat på 324.100 kr. Teatret anfører, at afvigelsen skal ses som en direkte konsekvens af den store udviklingsopgave, teatret har påtaget sig i forbindelse med realiseringen af det nye teater på Frederiksø. Teatret har gennemgået en nødvendig organisationsudvikling, der har krævet strukturændringer, nyansættelser samt afgang af en mangeårig medarbejder, der indgik en fratrædelsesaftale med teatret. Herudover ekstraudgifter til juridisk og økonomisk bistand i forbindelse med teatrets udviklingsarbejde. Teatrets egenkapital udviser herefter pr. 31.12.2023 338.133 kr. Et beløb, teatret anser som polstring i forhold til den fremtidige udvikling.
For yderligere information henvises til årsregnskabet og ledelsesberetningen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Kulturministeriets bekendtgørelse nr. 1701 af 21. december 2010 om økonomisk og administrative forhold for modtagere af driftstilskud fra Kulturministeriet.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Indstillingen blev godkendt.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Beslutning om deltagelse i det officielle nordiske venskabsbymøde 12. til 15. august 2024 i Bodø.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget udpeger op til fem politikere
- Der herudover deltager én repræsentant fra Foreningen Norden samt to fra administrationen.
Sagsfremstilling
Bodø Kommune fremsender den officielle invitation til det nordiske venskabsbymøde 12.-15. august 2024. Hovedemnet for konferencen vil være civilbeskyttelse og sikkerhed og konferenceprogrammet vil omfatte besøg og oplæg mv. relateret til kommunens og andre centrale aktørers arbejde med civilbeskyttelse og omfattende sikkerhed. Endeligt program fremsendes senere.
Det følger af venskabsbyaftalen 2022-2028, at hver by kan deltage med en delegation på op til otte personer, hvoraf en plads skal stilles til rådighed for Foreningen Nordens deltagelse. Værtskommunen afholder møde-og forplejningsudgifter i henhold til programmet, medens rejse- og opholdsudgifter herudover afholdes af den enkelte kommune. Værtskommunen sørger for hotelreservationer.
Der vil være udrejse tidligt på dagen den 12. august og forventet hjemkomst til Svendborg først på aftenen den 15. august.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Svendborg Kommunes udgifter ved deltagelse i venskabsbymødet vil kunne afholdes indenfor budgettet til venskabsbysamarbejder, som udgør årligt 62.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Fra Kultur- og Fritidsudvalget deltager: Hanne Ringgaard Møller, Anne Katrine Olsen, Kristine Andersen, Torben Frost, Johan Emil Sevelsted, Jesper Ullemose.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
På baggrund af et forslag om etablering af et ungeklimaråd stillet af Socialdemokrati, har administrationen gennemført en høring. Kommunens ungepanel, skoler, gymnasier og erhvervsskoler er hørt om tre forskellige modeller for et ungeklimaråd.
Indstilling
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget samt Kultur- og Fritidsudvalget, at
- der ikke etableres et ungeklimaråd i Svendborg Kommune
- de unges involvering i klimadagsordenen sker ved at inddrage og involvere de unge i konkrete handlinger og arrangementer via ungepanellet og ved samarbejde med uddannelsesinstitutionerne
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget drøftede på deres møder den 4. december og 7. december 2023 et forslag fra Socialdemokratiet om etablering af et ungeklimaråd i Svendborg Kommune.
Udvalgene bad administrationen om en fornyet fremlæggelse af sagen med udgangspunkt i drøftelserne på møderne og efter en høring af tre forskellige modeller hos ungepanellet, skoler, gymnasier og erhvervsskoler.
Administrationen har i perioden 10. januar til 9. februar 2024 gennemført en høring af de tre modeller:
- Model A: Svendborg Kommunes Ungepanel varetager som i dag også klimaområdet. Ungepanelet kan evt. beslutte at nedsætte en arbejdsgruppe, som har særligt fokus på klima.
- Model B: Der oprettes et selvstændigt ungeklimaråd med hjælp fra kommunens ansatte.
- Model C: Det oprettes et selvstændigt ungeklimaråd med hjælp fra en studentermedhjælper, der får støtte og sparring fra kommunens ansatte.
Ud af 24 høringsparter er der modtaget høringssvar fra 5 uddannelsessteder og fra ungepanelet. Høringsbrevet med udsendelseslisten se i bilag 1 (Bilag 1. Høringsbrev vedr. ungeklimaråd). I bilag 2 (Bilag 2. Resumé af høringssvar vedr. ungeklimaråd) er et resumé af høringssvarene.
Fire skoler peger på model C (bistand til et ungeklimaråd fra en studenterhjælp). Én skole peger på model B (bistand fra kommunens ansatte).
Ungepanellet skriver, at de gerne kommenterer på klimaspørgsmål samt kommer med input og forslag til Teknik- og Miljøudvalget, men ønsker ikke udelukkende at beskæftige sig med klima, natur eller miljø. Ungepanelet er positive overfor at nedsætte et ungeklimaråd. Hvis model B eller C vælges opfordrer ungepanelet til en løsning ved at henvende sig direkte til de klimaråd, som allerede eksisterer på flere ungdomsuddannelser som f.eks. STX og SESG samt på flere af kommunens folkeskoler. Ungepanelet er bekymrede for, om det bliver for svært at integrere en ”selvstændig” arbejdsgruppe i panelets øvrige arbejde, som har et bredt, kommunalt fokus.
Da høringen gav få svar, har administrationen henvendt sig til Det Nationale Ungeklimaråd og til Svendborg Gymnasium for supplerende bemærkninger. Det Nationale Ungeklimaråds repræsentant fortæller at rådet arbejder med andre involverende former som f.eks. workshops afstemt og timet med de temaer som f.eks. en kommune arbejder med. Det giver mulighed for en målrettet og ad hoc involvering, der passer med de unges livsstil. Repræsentanten fra Svendborg Gymnasium fremhæver, at involvering af de unge skal give synergi til de aktiviteter de har i forvejen, og gerne skal indeholde konkrete aktiviteter udenfor ”huset”, og at der skal være en gulerod for de unges medvirken. Gymnasiet deltager gerne i en fælles drøftelse med f.eks. HHX og HTX og hvordan kommunen sammen med dem kan bidrage til unges engagement i klimaarbejdet.
På baggrund af de få høringssvar, erfaringer fra Aalborg Kommune, Det Nationale Ungeklimaråd samt kommunens eget ungepanel m.fl. indstiller administrationen, at der ikke oprettes et ungeklimaråd i Svendborg Kommune. Begrundelsen er at:
- Et kommunalt ungeklimaråd vil være begrænset til et få antal unge som formentlig i forvejen vil engagere sig i de eksisterende klima- eller bæredygtighedsråd på uddannelsesinstitutionerne, i kommunens ungepanel eller i andet klimaarbejde lokalt. Det kan f.eks. være grønne nabofællesskaber.
- Tematisk involvering, der har sammenhæng og timing med emner, som behandles i Kommunalbestyrelsen, vil give større effekt, kunne involvere flere unge og passe bedre til de unges livsstil fremfor et nyt fast nedsat råd. En form som allerede bliver benyttet i dag og som vil kunne øges og styrkes.
- Der er relativt store ressourcer forbundet med at drive et ungeråd, uanset om der er tale om støtte fra en studenterhjælp eller alene støtte fra administrationen. Herunder er der nærmere redegjort for de økonomiske konsekvenser.
Klimaforandringerne fordrer en betydelig forandring af vores levevis, hvis vi skal nå kommunens klimamål. Involvering og samskabelse med de unge er vigtig. Administrationen vil fortsætte sit arbejde med at inddrage de unge og fremover øge og styrke indsatsen. Det vil bl.a. ske i tæt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne som foreslået af repræsentanten fra Svendborg Gymnasium.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Administrationen støtter i dag ungepanellet og samarbejde med unge ved givne lejligheder. En fokuseret og øget involvering af de unge på uddannelsesinstitutionerne vil kunne ske ved prioriteringer indenfor de nuværende personaleressourcer og driftsmidler til kommunens klimaarbejde og indenfor ressourcerne til ungepanelet.
Model B:
På baggrund af erfaringer fra Det Nationale Ungeklimaråd og Aalborg Kommune, og Svendborg Kommunes erfaringer fra ungepanelet, vurderer administrationen, at der vil skulle anvendes 300-350 timer årligt til rekruttering, mødedeltagelse og anden støtte til et ungeklimaråd. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10.000-20.000 kr. årligt.
Model C:
Administrationen vurderer, at ansættelse af en studenterhjælp med et årligt timetal på 300-350 timer vil beløbe sig til 60.000-70.000 kr./år. Desuden vil administrationen skulle afsætte et estimeret antal timer på 50 timer/år til oplæring og støtte til studenterhjælpen. Hertil et beløb til mødeafholdelse, aktiviteter og honorering i størrelsesordenen 10.000-20.000 kr. årligt.
Ressourcerne til model B og C vil skulle findes ved om- eller nedprioritering af andre opgaver.
CO2-Konsekvensvurdering
Indirekte effekter i forhold til CO2-reduktion og klimatilpasning via øget bevidsthed og adfærdsændringer hos kommunens unge.
Lovgrundlag
Svendborg Kommunes Klimahandleplan 2022
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 04-04-2024
Udvalget godkender sagsfremstillingens model C for en 2-årig prøveperiode. Udgiften hertil finansieres indenfor udvalgets udisponerede ramme for 2024-2026.
Liste V kan ikke godkende model C, idet de støtter administrationens indstilling.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Et flertal i udvalget bakker op om Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 4. april 2024 om oprettelse af et ungeklimaråd efter model C.
Liste V og C kan ikke godkende model C, idet de støtter administrationens indstilling.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Drøftelse af administrationens og eksterne samarbejdspartneres evaluering af prisfesten afholdt 1. marts 2024 i Koncertsalen på Ollerup Efterskole – Sang og Musik samt beslutning om den overordnede ramme for kommende prisfest.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Evalueringen af prisfesten drøftes.
- Udvalget træffer beslutning om den overordnede ramme for indhold og økonomi for den kommende prisfest.
Sagsfremstilling
Siden 2019 har Svendborg Kommune afholdt en fælles prisfest for lokale aktører inden for kultur, idræt og spejder. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde d. 14. september 2023 at fastholde det tidligere koncept for prisfestens afvikling.
Ved prisfesten den 1. marts 2024 deltog 360 gæster til selve prisuddelingen, heraf 165 interesserede borgere, samt de nominerede, deres gæster og personligt inviterede.
Ved receptionen i Symfonien deltog 72 inviterede gæster. Receptionen var et nyt tiltag og erstattede den foodtruck, der var entreret med i 2023, som det ikke var gangbart at fortsætte med. Formålet med receptionen var at give de nominerede en særlig hyldest forud for prisuddelingen i form af en let anretning, foto på rød løber og mulighed for at møde de fagjurymedlemmer, der havde nomineret dem.
Til de tre idrætspriser var der i alt 35 indstillinger. Til de tre kulturpriser var der i alt 31 indstillinger. Til de to spejderpriser var der i alt syv indstillinger og til den frivillige folkeoplysende pris var der to indstillinger. De fire fagjuryer havde efterfølgende udpeget 26 nominerede og 9 prisvindere.
De to ungdomstalentpriser modtog et rejselegat og de syv øvrige prismodtagere en bronzestatuette lavet af den lokale skulptør Sven Hansen.
Evaluering
Prisfesten er for nuværende blevet evalueret internt af administration og af repræsentanter fra eksterne samarbejdspartnere. (Der evalueres med spejderne (BUS) på særskilt møde).
Hovedpointer i administrationens evaluering:
- Overordnet stor tilfredshed med selve afviklingen af årets prisfest.
- Gerne fastholdelse af Ollerup Efterskole som venue. Der opleves en stor vilje til samarbejde fra skolens side, og afviklingen bliver nemmere for alle parter ved et kendt sted.
- Ollerup Efterskole opleves også som en passende ramme i forhold til størrelse og deltagerinteresse (ca. 400 personer).
- Et opmærksomhedspunkt er, at der er tale om et stort ressourcetræk fra administrationen over en lang periode (oktober-marts)
- Der bør findes midler til honorering af frivillige til praktiske opgaver på afviklingsdagen.
- Mindre tilfredshed med oplevelsen af manglende interesse, trods stor kommunikationsindsats, for at indstille kandidater. Ansvaret for at indhente indstillinger kunne forsøgsvis uddelegeres til hhv. SIS, BUS, FOU. Kulturen kan repræsenteres af Kulturledernetværket.
Hovedpointer fra evaluering med eksterne samarbejdspartnere (SIS, FOU og kulturinstitutioner):
- Stor tilfredshed med årets prisfest. ”Koncerten” er et velegnet sted ift. antal deltagere og en flot programafvikling. Fint varieret program med brug af lokale talenter. Husorkester og værter er med til at give en professionel afvikling.
- Fint at prisfesten først ligger efter vinterferien (uge 8)
- Fint med reception som en særlig anerkendelse til de nominerede. Forslag til forbedringer ift. bespisning og modtagelse af gæster.
- Delte meninger om alle de nominerede skal på scenen, eller kun vinderne – og hvor lang præsentationen skal være.
- Delte meninger om prisen skal have et have et andet prisniveau, om talenterne også skal have en statuette og om statuetten skal ændre udtryk. Det kunne også være forskellige kunstværker fra år til år, men genkendelighed betyder også meget.
- Der skal fortsat uddeles tre priser på kultur- og idrætsområdet, samt en frivillig folkeoplysende. Det bør drøftes med BUS, om der kun skal uddeles én spejderlederpris. Knoklere vil kunne indstilles til den frivillige folkeoplysende pris.
- De eksterne samarbejdspartnere lægger op til, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter, om selve prisen (statuetten) skal ændre udtryk, og om de to talentpriser skal på niveau med de øvrige priser.
Kommende prisuddeling
Som ramme for den kommende prisfest foreslår administrationen at,
- Prisfesten afvikles i Koncerten på Ollerup Efterskole i perioden februar/marts 2025
- Der afholdes en reception forud for prisuddelingen med deltagelse af nominerede, Kultur- og Fritidsudvalget med ledsagere, fagjurymedlemmer, borgmesteren, direktør for Børn- unge, kultur og fritid, kultur- og fritidschefen (Symfonien kan rumme 70-80 personer)
- Kultur- og Fritidsudvalget afklarer, hvilke priser de vil uddele, da der også er hensyntagen til sponsorer og samarbejdspartnere.
- Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, om der skal ændres i antal priser, der uddeles og om statuettens form, udtryk og pris ska ændres og om de to talentpriser også skal være statuetter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Regnskab for prisfesten 1. marts 2024
Prisfesten kostede 242.000 kr. De største udgiftsposter var:
-Statuetter og rejselegater 48.000 kr.
-Teknisk afvikling 53.000 kr.
-Underholdningsindslag 55.000 kr.
-Forplejning 18.000 kr.
Det faste kommunale bidrag var på 90.000 kr. samt overførsler fra tidligere på ca. 37.000 kr.
Desuden forventet finansiering fra SIS og FOU og private fonde på i alt 105.000 kr.
Der var et markedsføringssamarbejde med Fynske Medier. Løn til konferencier var finansieret via samarbejdsaftale mellem Svendborg Sommerrevy Rottefælden og Svendborg Kommune
Budget for kommende prisfest
Udkast til budget for prisfesten med udgangspunkt i fortsættelse af nuværende koncept i Koncerten på Ollerup Efterskole og med bespisning i form af en reception:
| 2024 | 2025 | Bemærkninger |
Statuetter og buketter til 9 prismodtagere | 54.000 | 62.000 | Hvis to ungdomstalentpriser skal have samme niveau som de øvrige priser. |
Teknik og afvikling | 53.000 | 53.000 |
|
Leje af venue og udsmykning | 25.000 | 25.000 |
|
Bespisning og forplejning backstage og møder | 18.000 | 25.000 | Flere receptionsgæster. |
Underholdning og konferencier* | 55.000 | 75.000 | Pris for underholdning nedskrives, hvis samarbejdsaftale med Rottefældereyen genforhandles fra 2025. |
Honorar til frivillige (bar og oprydning) | 3000 | 6.000 | Mere behov for frivillig hjælp til afvikling. |
PR | 34.000 | 34.000 |
|
I alt | 242.000 | 280.000 |
|
Kommunal ramme til finansiering:
Der er årligt afsat 90.000 kr. som kommunal ramme til finansiering af prisfesten. Dertil kommer der uforbrugte midler fra underskudsgaranti på ca. 90.000 kr.
Desuden forventet finansiering fra SIS, FOU og private fonde på i alt 105.000 kr.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Drøftet. Udvalget anerkender administrationens udmeldte rammer for prisfestens gennemførelse i 2025 og imødeser et endeligt oplæg med udgangspunkt i drøftelserne.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Udvalgsformanden:
- Kulturmøde
- Kulturcafé møde 29. april 2024 kl. 16-18
- Dokumentar om de kvindelige verdensmestre
- C3DK
- Svendborg Bibliotek i Ghana
- Kunstråd
Udvalgsmedlemmer:
Direktøren:
- Udvalgets tilmelding til EMD
- Møde vedr. Ribers Gård/Harders
- Det Kongelige Teaters Sommerballet 10. juni 2024 kl. 19.00 på Gymnastikhøjskolen i Ollerup.
Kommunikation:
Pressemeddelelser vedr. Ungeklimarådet og Kulturninja
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 08-04-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende. Som suppleant deltog Johan Weltzin Kristensen (Ø).