Kultur- og Fritidsudvalget
Referat • 15. august 2024 kl. 06.30
Indhold
Beslutningstema
Godkendelse af dagsorden.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Godkendt.
Kristine Andersen (A) var fraværende.
Beslutningstema
De kommunale bygninger på Frederiksø udlejes i dag primært til kulturelle formål. Som led i arbejdet med den ny udviklingsplan for Fremtidens Havn, hvor Frederiksø udgør et delområde, er der udarbejdet en analyse af den nuværende organisering, anvendelse og de kommunale bygningers tilstand. Analysen har afledt behov for at genbesøge den nuværende organisationsmodel med hensyn til både bygningsdrift og lejevilkår, således at Frederiksøs potentiale som attraktion fastholdes og udvikles.
Indstilling
Direktionen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Plan- og Lokalsamfundsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At oversende budgetforslaget vedr. brand, statik, kloak og fremtidig drift og vedligehold af Frederiksøs bygninger til kulturelle formål til budgetforhandlingerne vedrørende budget 2025.
- At godkende at arbejdet med scenarie 2 – foreningsmodellen – iværksættes
- At oversende budgetforslaget til implementering af den valgte model samt fremadrettet understøttelse til forhandlingerne vedrørende budget 2025.
Direktionen indstiller til Erhvervs- og Turismeudvalget,
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Frederiksø indgår i Udviklingsplanen for Fremtidens Havn 2014, som et område til kultur og erhverv. Kommunalbestyrelsen besluttede den 28. marts 2023 at igangsætte en opdatering og udvidelse af Udviklingsplanen for Fremtidens Havn, 2014.
Samtidig med ankomsten af nye aktører på Frederiksø i form Svendborg Event, der lejer Rundbuehallen, og Teater Stålhallen, som skal etableres i de kommende år, giver dette anledning til at evaluere og genoverveje strategien for, hvordan anvendelse, drift og vedligehold af de kommunale bygninger til kulturelle formål håndteres og understøttes fremadrettet.
Der er derfor udarbejdet en analyse, som indeholder en række mulige scenarier for en fremtidig organisering, se bilag 1 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Scenarierne ligger i forlængelse af Kulturkajsstudiet fra 2015 bilag 2 (bilag 2: – Kulturkajsstudiet 2015) og spænder fra et scenarie uden koordinering og facilitering og uden budget til vedligehold og drift af bygninger, hvor de kulturelle lejere betaler husleje med værdiskabende aktiviteter, til et scenarie der er fuldt kommercielt, hvor lejerne betaler husleje med kr./øre.
Undervejs i arbejdet med scenarierne har administrationen undersøgt bygningernes stand samt de juridiske vilkår for de nuværende lejere, da dette har væsentlig betydning for valget af et realiserbart scenarie. To ud af de tre opstillede scenarier vil kræve en opsigelse af og/eller en ny aftale med de nuværende lejere, hvilket erhvervslejelovens bestemmelser sætter klare rammer for.
Juridiske forhold
Alle erhvervslejemål som kommunen udlejer administreres gennem en erhvervslejekontrakt. De kulturelle lejere på Frederiksø har som bilag til kontrakten en partnerskabsaftale, hvori deres husleje med åbne og værdiskabende aktiviteter bestemmes og forhandles årligt. Se bilag 3 (bilag 3: Partnerskabsaftale 2024_skabelon).
Efter Kommunalbestyrelsens beslutning af den 30. april 2019, blev de midlertidige prøvehandlinger på Frederiksø administreret med tidsbegrænsede lejekontrakter for de kulturelle lejere. Modellen med tidsbegrænsning gav dog udfordringer i forhold til b.la. at fundraise til projekter, hvorfor man indledte dialog med lejerne om ny model.
På baggrund af denne dialog vedtog Kommunalbestyrelsen d. 31. marts 2020, at lejemålene skulle administreres efter løbende lejekontrakter med to års opsigelsesvarsel.
Det betyder, at både kommercielle lejere samt kulturelle lejere har en erhvervslejekontakt, som sætter klare begrænsninger for, hvornår kommunen kan opsige en lejer. Som udgangspunkt kan lejere ikke opsiges, og som udlejer påhviler der kommunen en række forpligtelser i forhold til vedligeholdelse af bygningernes stand.
Opsigelse af de nuværende lejere kan kun ske, hvis der er nogle særlige betingelser til stede:
- At kommunen som organisation selv skal anvende bygningerne
- At bygningerne skal gennemgå væsentlig ombygning/nedrivning
- At der er anden tvingende nødvendighed til stede
- At lejer misligholder sin aftale
Ændring af de nuværende vilkår for lejemålene vil derfor kræve løbende tilpasning af de juridiske aftaler ved en lejeres fraflytning, f.eks. ved ændring fra kulturel lejer til kommerciel lejer eller ved indgåelse af frivillige aftaler.
Et scenarie hvor alle lejemål på Frederiksø udlejes på kommercielle vilkår, se bilag 1, side 15 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø), vil derfor kun kunne realiseres over en længere periode i takt med, at de nuværende lejere selv ønsker at overgå til kommercielle vilkår, opsiger et lejemål, eller at en lejer misligholder sin aftale i en sådan grad, at denne opsiges.
Bygningsmæssige forhold
Udover de juridiske bindinger, er det en forudsætning for valg af scenarie, at der prioriteres midler til udbedring af kritiske forhold i bygningerne, som skal gennemføres for at bygningerne lovmæssigt og fortsat kan danne ramme om udlejning, uanset hvilken lejeform, der er tale om.
Der blev i september i 2023 igangsat undersøgelser af forholdene for bygningerne på Frederiksø, herunder forhold vedr. brand, statik, kloak og rotter, ligesom det blev undersøgt, hvor stort et efterslæb der er på drift og vedligehold. De endelige resultater forelå i slutningen af juli 2024, og viser, at hvis ikke udbedringen af kritiske forhold vedr. brand, statik, kloak og rotter sker, og hvis ikke der afsættes et fast drifts-og vedligeholdelsesbudget, kan kommunen ikke overholde sine forpligtelse som udlejer.
Uanset hvilket scenarie der vælges, er kommunen altså forpligtet til at sikre, at bygningerne overholder lovgivningens minimumskrav. Se bilag 4 (bilag 4: Bygningsoverblik_lejere på Frederiksø).
Fordele ved partnerskabsmodellen
Siden 2014 er der sket meget på Frederiksø. I et samarbejde mellem Svendborg Kommune og de kulturelle lejere, er de gamle værftsbygninger aktiveret og der er etableret nye byrum, som har bidraget til at indfri visionerne om liv, åbenhed og tilgængelighed.
Kommercielle og kulturelle aktører, foreninger og erhvervsturisme opererer side om side og skaber og faciliterer mange forskelligartede tilbud for en meget bred vifte af borgere og turister. Området er et stærkt brand for Svendborg, som både formidler maritim kulturarv og erhverv, samt kulturel mangfoldighed, bæredygtighed, deltagelse, fordybelse og oplevelser.
Der er i dag indgået partnerskabsaftaler med 21 kulturelle lejere, som sammen med de kommercielle lejere, hver især skaber månedlige aktiviteter og events for byens borgere og turister. Se bilag 4 (bilag 4: Bygningsoverblik_lejere på Frederiksø) Samtidig er op mod 700 borgere medlemmer, eller på anden vis aktive, i de kulturelle lejeres foreninger og lejemål.
Udfordringer ved partnerskabsmodellen
På trods af de gode historier og mange indfriede visioner for Frederiksø, rummer partnerskabsmodellen for de kulturelle lejere også en del udfordringer. Udfordringerne findes dels i aftalegrundlaget for de kulturelle lejere, som på trods af store forskelle i organisering, alle er underlagt samme vilkår. Altså skal lejeren levere det samme, uanset om der er tale om en lejer, der er alene i sit lejemål, eller hvis lejer er en forening med +200 medlemmer. Det giver mulighed for sammenligning og en manglende følelse af retfærdighed, hvilket ikke fordrer samskabelse, samarbejde og fællesskab, der sammen med åbne aktiviteter, også er en del af kravene i partnerskabsaftalen. Se bilag 3 (bilag 3: Partnerskabsaftale_skabelon 2024).
Derudover findes udfordringerne også i bygningernes stand, som i nogle tilfælde begrænser brugen af lejemålene, hvilket udmønter sig i mindre aktivitet.
Analyse og scenarier for Fremtidens Frederiksø
Med baggrund i evalueringer, analyser samt interviews med nuværende og kommende lejere på Frederiksø, har administrationen med ekstern bistand udarbejdet et notat til inspiration for den videre udvikling af Frederiksø kunst og kultur. Se bilag 1 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Formålet med analysen har været at udarbejde et bredt spænd af scenarier, som både viser forskellige organiseringsformer, type af mulige lejere, samt potentialer og konsekvenser for hver model, både juridisk, økonomisk og i forhold til fortsat – og måske i endnu højere grad - at leve op til visionerne for Fremtidens Havn.
Resultaterne af analysen
Der er nu udarbejdet en liste med 6 mulige scenarier for den videre understøttelse og drift, samt fremadrettet organisering af de kulturelle lejere se bilag 1, side 8 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø). De 6 scenarier er undervejs i processen blevet snævret ind til tre scenarier, som er blevet yderligere analyseret med fordele og konsekvenser for hvert scenarie. Se bilag 1, side 12 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Scenarie 0 – Partnerskabsmodel uden koordinator
Den midlertidige projektansættelse af en koordinator ophører, men Frederiksø Kunst og Kultur skal jf. lejekontrakterne fortsat administreres gennem individuelle partnerskabsaftaler.
Det betyder at ressource til koordinator skal tilvejebringes via eksisterende midler. Konsekvensen vil derfor være et ressourcetræk på løsning af andre opgaver, der igangsættes ikke andre initiativer for at udvikle Frederiksø Kunst og Kultur, og de nuværende udfordringer med partnerskabsmodellen afhjælpes ikke. Se bilag 1 side 13 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Scenarie 2 – Kunst og kulturhus drevet gennem en forening
Målet er at skabe en enklere model for et mangfoldigt, levende og handlekraftigt Frederiksø Kunst og Kultur, med henblik på at skabe en tydeligere ramme for aktørerne og de besøgende. En paraplyforening skal overtage ansvaret for organiseringen, hvor lejerne indgår som medlemmer. Det vil være op til foreningen selv at organisere sig, ligesom det også vil være foreningens ansvar at sikre, at alle aktører lever op til kravene for at indgå som medlem og lejer. Kommunen skal sikre, at foreningen samlet set understøtter ambitionen om liv, tilgængelighed og åbenhed på Frederiksø ved at monitorere og stille krav til foreningen gennem partnerskabsaftalen. Se bilag 1, side 14 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Scenarie 4 – 100 pct kommerciel
I en 100 procent kommerciel model overgår lejemålene på Frederiksø til erhvervslejemål på samme vilkår som de øvrige kommercielle lejere på øen og jf. rammer for anvendelse i lokalplanen for Frederiksø. Kommunen vil have individuelle aftaler med hver lejer, men ellers ikke indgå i en aktiv faciliterende rolle. Se bilag 1, side 15 (bilag 1: Scenarier for Fremtidens Frederiksø).
Administrationens anbefaling
Med den væsentlige viden vedr. de juridiske bindinger samt de bygningsmæssige forhold, understreges behovet for at udvikle en bæredygtig organisering af de kulturelle lejere og nødvendige drift af bygningerne. Scenarie 2 tilgodeser visionerne i Udviklingsplanen om liv på havnen, åbenhed og tilgængelighed og lægger op til en model, hvor de kulturelle lejere under en samlet forening indgår en aftale med kommunen. Dette scenarie vurderes mindre administrativ tungt end den nuværende praksis, samtidig med at lejerne får mere ansvar og flere muligheder for at udvikle Frederiksø Kunst og Kultur i en retning der både tilgodeser lejernes forskellighed, og som bidrager til et mere sammenhængende og lettere afkodeligt Frederiksø.
Der vil dog fortsat være behov for understøttelse ved implementering af scenarie 2, dvs. facilitering af processen med lejerne, herunder dialog/genforhandling af eksisterende aftaler og vilkår, etablering af forening, indgåelse af aftale med forening samt i en overgangsperiode fortsat at håndtere de eksisterende aftaler, der ikke frivilligt ønskes ændret.
Administrationen har siden etableringen af Frederiksø Kunst og Kultur, understøttet de kulturelle lejere med facilitering, organisering, lejekontrakter, samskabelse samt genforhandling og sikring af overholdelse af partnerskabsaftaler. Understøttelsen har årligt udgjort ca. 1 årsværk, som ophører med udgangen af 2024.
Det er administrationens vurdering, at de særlige aftale- og bygningsvilkår på Frederiksø fordrer et uomgængeligt behov for understøttelse, som adskiller sig fra det behov der almindeligvis er for foreningsunderstøttelse i Svendborg Kommune. Behovet er sammenligneligt med tilsvarende konstruktioner i andre kommuner, fx Polymeren i Faaborg Midtfyn Kommune.
På baggrund af de begrænsede muligheder for opsigelse af de eksisterende lejere jf. erhvervslejelovens bestemmelser herfor og med viden om standen på Frederiksøs bygninger, anbefaler administrationen at;
- Der afsættes økonomi til lovliggørelse og løbende vedligehold af bygningerne foreløbig fra 2025 – 2028
- Der afsættes økonomi til understøttelse af de kulturelle lejere i form af projektledelse i 2025 samt overslagsårene 2026-2028
- Arbejdet vedr. implementering af scenarie 2 iværksættes
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
For at understøtte realiseringen af Scenarie 2 på Frederiksøen vil det være nødvendigt med administrativ understøttelse. Udgifterne omfatter blandt andet lønninger, udgifter forbundet med faciliteringen, forhandlinger, etablering af forening, kommunikation, juridisk rådgiver bistand mm. Der søges en årlig driftsramme på 0,8 mio. kr. til dette.
En undersøgelse af forholdene for bygningerne på Frederiksøen forelå juli 2024. Resultatet af denne viser behovet for en anlægsinvestering på 9,186 mio. kr. til udbedringen af kritiske forhold vedr. efterslæb, brand, statik, kloak og rotter. Se bilag 4 (bilag 4: Bygningsoverblik_lejere på Frederiksø).
Hertil kommer nødvendigheden for en fast årlig driftsramme på 3,199 mio. kr. til generel vedligeholdelse af bygningerne på Frederiksøen.
Det skal i forbindelse med frigivelsen af midlerne i de enkelte år undersøges og politisk behandles, hvorvidt det vil være muligt at lånefinansiere dele af udgifterne, via energiinvesteringer i bygningsmassen.
Beskrevet i anlægstema, se bilag 5 (bilag 5: Anlægstema vedr. Frederiksø til budget 2025)
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Plan- og Lokalsamfundsudvalget den 13-08-2024
Udvalget besluttede at oversende budgetforslagene til budgetforhandlingerne med bemærkning om at udgifter til bygningsvedligeholdelse skal præciseres. Udvalget besluttede samtidig at afvente valg af scenarier til budgetforhandlingen er afsluttet ønsker, ligesom scenarierne skal vurderes ift. den ny havneudviklingsplan.
Afbud: Torben Frost (A). Stedfortræder: John Arly Henriksen (A).
Beslutning i Erhvervs- og Turismeudvalget den 14-08-2024
Taget til efterretning.
Hanne Ringgaard Møller (B) var fraværende.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 15-08-2024
Udvalget anbefaler den protokollerede tekst fra Plan- og Lokalsamfundsudvalget overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen.
Afbud: Kristine Andersen (A). Stedfortræder: Hanne Klit (A).
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Udvalget tilslutter sig beslutningen fra Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
Kristine Andersen (A) var fraværende.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Behandling af nye/reviderede drifts- og anlægstemaer.
Indstilling
Direktionen indstiller at,
- Kultur- og fritidsudvalget godkender og fremsender revideret temabeskrivelse vedrørende Fremtidens Bibliotek til budgetdrøftelserne.
- Udvalget tager stilling til, hvorvidt ansøgning om yderligere garantistillelse vedrørende etablering af indendørs padelbaner på Thurø fremsendes til budgetdrøftelserne.
- Udvalget tager stilling til ansøgning om forøget driftstilskud fra SAK.
Sagsfremstilling
Jævnfør den godkendte budgetproces, kan fagudvalgene fremsende op til tre driftstemaer til budgetdrøftelserne. Dertil kommer anlægstemaer.
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte på den baggrund på mødet den 3. juni 2024 drifts- og anlægstemaer til budget 2025 med henblik på fremsendelse til budgetdrøftelserne.
Driftstemaer:
- Rytmisk Råstof Ribers Gård
- Museum Sydfyn
- Svendborg Balletteater
Anlægstemaer:
- Fremtidens Bibliotek – Borgernes Demokratiske Væksthus
- Renovering af Klubhuse – øget tilskud
- Anlægspulje – Idræts- og bevægelsesfaciliteter
På udvalgsmødet den 3. juni præsenterede arkitektfirmaet Studio Heima projektforslag til Fremtidens Bibliotek – Borgernes Demokratiske Væksthus. Set i lyset af projektets størrelse og karakter drøftede udvalget muligheden for en faseopdeling af projektet. Temabeskrivelsen er derfor tilpasset således, at der beskrives en mulig faseopdeling over en 3-årig periode. Som et alternativ til en kommunal egenfinansiering af projektet, er beskrevet en model, der sigter mod at afsætte et beløb til undersøgelse af mulighederne for etablering af en erhvervsdrivende fond.
NYT: Gruppen bag Øhavets Bevægelsescenter ansøger Svendborg Kommune om yderligere kommunal garantistillelse til etablering af indendørs padelbaner på Thurø. Ved budgetforliget for budget 2022 blev der ikke givet tilskud til ansøgere i facilitetsprocessen. I stedet blev der afsat en deponeringspulje til garantistillelse på 10 mio. kr., som projektejerne kunne søge.
På denne baggrund blev der afsat 1,0 mio. kr. til garantistillelse til Øhavets Bevægelsescenter. Sidenhen er facilitetsprocessen suspenderet som følge af kommunens likviditetsmæssige situation.
Øhavets Bevægelsescenter indeholdt på daværende tidspunkt blandt andet etablering af 2 udendørs padelbaner. På grund af miljømæssige forhold (støjgener) er dette ændret til plan om at etablere 3 indendørs padelbaner i sammenhæng med Thurøhallen, hvilket øger udgiften til etablering væsentligt. På denne baggrund søger Thurø Padel nu en forhøjelse af kommunegarantien til i alt 4,0 mio. kr. Den tidligere stillede kommunegaranti på 1,0 mio. kr. overgår dermed til foreningen Thurø Padel.
NYT: Svendborg Kommune har i sommer modtaget ansøgning fra SAK om øget driftsstøtte på 0,5 mio. kr. i 2025 og overslagsår. Ifølge SAK vil et øget driftstilskud sikre den daglige administration og give bedre udstillinger og som afledt effekt formentlig betyde flere statslige og private fondsmidler til videre udvikling.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af vedlagte temabeskrivelser.
Jf. budgetproceduren er det besluttet, at hvert fagudvalg kan fremsende op til tre driftstemaer.
CO2-Konsekvensvurdering
Vurderes når projekterne er nærmere beskrevet.
Lovgrundlag
Lov om Kommunernes Styrelse.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Udvalget besluttede, at
- Godkende den reviderede temabeskrivelse vedr. Fremtidens Bibliotek.
- Thurø Paddelklub vil kunne søge en eventuel facilitetspulje på lige fod med andre.
- Administrationen og formanden indgår drøftelse om et eventuelt samarbejde mellem parterne.
Kristine Andersen (A) var fraværende.
Beslutningstema
Bevilling af midler til Den Blå Kant kunstrute fase 2, som en indsats under Kulturløfte ver. 3.0 – Kunst i byrummet.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At udvalget træffer beslutning om at bevilge 65.000 kr. i honorar til fase 2 Blå kant kunstrute, og at der samtidig sikres en tæt koordinering i samarbejde med øvrige udviklingsindsatser på havnen ift. Den blå kant, private som kommunale.
- At udvalget godkender forslag om etablering af arbejdsgruppe/kunstråd med Galleri DGV som projektleder.
Sagsfremstilling
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på deres møde 4. marts 2024 at bevillige 50.000 kr. til fase 1 Den Blå Kant kunstrute. På mødet 3. juni 2024 præsenterede Galleri DGV prospektet med forundersøgelsen for udvalget. Arbejdet med forundersøgelsen for kunstruten blev taget til efterretning, med et ønske om at behandle en plan for fase 2.Galleri DGV beskriver, at formålet med Fase 2 bliver at afsøge finansieringsmuligheder samt organisere projektet ”Kunst på Den Blå Kant”. Det skal desuden klarlægges, om projektet kan lanceres som en samlet, større satsning eller bør opdeles i mindre individuelle faser.
Finansieringsmuligheder
Galleri DGV peger på tre modeller for finansiering af projektet i prioriteret rækkefølge:
Model 1) A.P. Møller Fonden søges til hele projektet “Kunst på Den Blå Kant”
Model 2) En kombination af lokale fonde og erhvervsliv løfter en del af finansieringen på det samlede projekt og udgør grundlaget for en samlet fondsansøgning til hele “Kunst på Den Blå Kant”
Model 3) Der fundraises individuelt til de tre kunstværker, men med “Kunst på Den Blå Kant” som et samlende greb
Etablering af arbejdsgruppe/kunstråd for ”Kunst på Den Blå Kant”
Galleri DGV foreslår, at der nedsættes en arbejdsgruppe/kunstråd. Denne gruppe kan fx inkludere:
- Repræsentant fra det lokale erhvervsliv
- Repræsentant fra lokal fond
- Repræsentant fra Kultur- og Fritidsudvalget
- Repræsentant fra Kultur og Fritid
- Anden relevant repræsentant
- Galleri DGV som projektleder og kunstkonsulent
Valg af finansieringsmodel vil være afgørende for den endelige sammensætning af arbejdsgruppe.
Honorar og aktivitetsplan for fase 2 – Finansiering og organisering
Fase 2 indeholder:
- Undersøgelse og udarbejdelse af en finansieringsplan, herunder udvælgelse af fondsrækkefølge i forhold til ansøgning, samt udarbejdelse af fondsansøgning
- Sammensætning af arbejdsgruppe/kunstråd til ”Kunst på Den Blå Kant”
- Dialog med Svendborg Kommune i forhold til udvælgelse af lokationer
- Anbefaling af relevante kunstnere/værker
Estimeret tidsforbrug i fase to er seks måneder, med start i september 2024.
Fast honorar 65.000 kr. ex. moms (Galleri DGV oplyser, at det kan blive nødvendigt at inddrage eksterne rådgivere. Eventuelle udgift er ikke inkluderet i det faste honorar)
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Eventuelle bevillinger vil være afholdt af Kulturpuljen, hvor der er ikke disponerede midler på ca. 611.000 kr.
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Udvalget tiltrådte indstillingen og bevilgede 65.000 kr. finansieret fra Kulturpuljen.
Kristine Andersen (A) var fraværende.
Beslutningstema
Kulturfolkemøde i Svendborg og lokalområderne 2025 og fremadrettet.
Indstilling
Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at Kommunalbestyrelsen godkender visionen for Kulturfolkemøde i Svendborg og lokalområderne 2025 og fremadrettet.
Sagsfremstilling
Formanden har bedt om dagsordenssættelse af dette punkt til politisk beslutning med følgende ordlyd:
For første gang i Svendborgs historie er der udarbejdet en fælles vision for kommunens Kultur- folkemøde i samarbejde med interne kulturaktører og eksterne kulturaktører. Visionen er udarbejdet på baggrund af et grundigt vidensarbejde og en bred inddragelse af aktører.
I kommunens kulturstrategi; Kulturløftet Fantastiske Fornemmelser tages der afsæt i det fælles kulturgrundlag, som vores historie, den samfundsmæssige udvikling og produktet af, hvad tidligere kultur planer har tilført os. I spændingsfeltet mellem forankring og forandring har vi tilegnet os nye måder at se, bruge og udvikle kulturen på. Ønsket om et mangfoldigt kulturliv i en naturlig balance mellem det lokale og det globale gør, at der politisk er ønsker om en fortsat dynamisk kulturstrategi som grundlag for at sikre det gode liv. Strategien er beskrevet og et af temaerne/målene i kulturløftet er at skabe Danmarks unikke og folkelige kulturmøde (Bilag 1). Det samme gør sig gældende i Svendborg kommunes udviklingsstrategi, hvor kultur, bevægelse, det maritime, natur og uddannelse er en del af strategien. I udviklingsstrategien står blandt andet;
”Vores status som Cittaslow-kommune betyder, at vi allerede udvikler med tanke for kvalitet og omhu og tager afsæt i lokale særpræg og samarbejder. Fundamentet er lagt. Nu skal vi være bedre til at udnytte vores fordele fokuseret og bæredygtigt. Der er fem styrker, som vi i kommunalbestyrelsen er enige i, at vi skal arbejde videre med. Natur: Svendborgs unikke istidslandsskab, det smukke øhav og naturen i byerne. Naturen giver os rige muligheder for at være aktive i det fri og til at finde ro til fordybelse – til det gode liv. Vi sikrer en god balance mellem at bruge naturen og beskytte naturen ved at give naturen mere plads og øge biodiversiteten. Det maritime: Svendborgs direkte adgang til Øhavet giver exceptionelle muligheder for at kickstarte eller forfine særlige ekspertiser i maritimt erhverv og iværksætteri eller specialisere sig i en maritim uddannelse. Kultur og bevægelse: Svendborg bliver kendt som Danmarks bedste kulturegn med et mangfoldigt kultur- og foreningsliv i hele kommunen. Vores lokale og nationale kulturarv er med til at danne grundlaget for en fælles identitet. Borgere og turister i alle aldre introduceres til vores rige historie og får gode muligheder for at vedligeholde kendskabet til den. Uddannelse: Svendborg som Danmarks bedste by for det gode studieliv: under uddannelsen, i fritiden, på vej ind på arbejdsmarkedet. Turisme: Vores gæster har lyst til at besøge Svendborgs attraktioner og forrygende outdoor-oplevelser hele året rundt. Vi tilbyder både kendte og alternative overnatningsmuligheder og er kendt som fremragende værter.”
Svendborgs kultur- og fritidsliv er mangfoldigt og af høj kvalitet. Hvad end, man søger fordybelsen i den lokale læseklub, fællesskaberne i idrætsforeninger, intimiteten i koncerten under åben himmel eller vil lade sig rive med af ny scenekunst med store armbevægelser. Kultur- og fritidslivet drives og udvikles i vid udstrækning af frivillige ildsjæle. I de senere år har den samtidig gennemgået en professionalisering der viser, at her er der gode vilkår for at leve af sit kunstneriske virke. Derudover er vækstlaget enestående i Svendborg. Mange talenter klækkes i Svendborg, hvor der er rige muligheder for at forløse sit fulde potentiale. Der er både plads til at eksperimentere med sin niche og rejse hele festivaler for specifikke kunstarter eller genrer (Bilag 2).
Tanken i forhold til Kulturfolkemødet er at forene de 5 styrkepositioner og flere af signaturprojekterne.
Noget af det, der karakteriserer Svendborg Kommune er, at kunst og kultur har stor betydning for det liv, der udfolder sig i byerne og på landet. Kultur er det prisme, som mange ser og forstår verden igennem. Dette afspejles i den store mangfoldighed og variation i udbuddet af kulturtilbud. Kunst og kultur har stor værdi i sig selv. Kunst og kultur udvikler og præger os som mennesker og som samfund. Gennem kunst og kultur får det enkelte menneske redskaber til at forstå, fortolke, kommunikere og ytre sig. Dette er en forudsætning for det demokratiske samfund. Et rigt kunst- og kulturliv er til gavn og inspiration for alle. Denne hverdag, der eksisterer i Svendborg kommune i fællesskabets ånd, vil vi gerne løfte ind i fremtidens Kulturfolkemøde/Kulturfestival og dele med andre regionalt, nationalt og på sigt internationalt.
Formål
- Formålet med Kulturfolkemøde/Kulturfestival er at understøtte det demokratiske engagement, kulturel nysgerrighed og udbredelse af kulturtilbud af høj kvalitet indenfor scenekunst, det maritime, det billedkunstneriske, det litterære, det musiske, det kulturbærende i naturen og bevægelsen, blandt borgere i Danmark og internationalt og at styrke fællesskabsfølelsen via iværksættelse af kulturelle initiativer
Vision for det årlige Kulturfolkemøde i Svendborg og lokalområderne
- at iværksætte markante tiltag i form af talks, fortællinger, litteratur, koncerter, maritime events/åben Ø, gadeteater, innovative shows, korhappenings, kunstudstillinger, kultur og natur oplevelser, dans/bevægelse i et årligt tilbagevendende kulturfolkemøde, der er forandringsskabende og tilfører kommunen og den deltagende og den udøvende kunstner nye markante aftryk og samarbejder af regional, national og international relevans
- at styrke erhverv og turisme gennem den kultur, som Svendborg kommune i dag er en magnet for
- at udfolde kulturelle initiativer, der fremmer folkesundheden
- at styrke dannelsesperspektivet, som Svendborg kan levere gennem sin åndelige kulturforståelse
- uddannelsesperspektivet vil få en særlig rolle i forbindelse med samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne
Navn
Der er afholdt møder med styregruppen for Resonans og enighed om, at Resonans indgår i konceptet, da Resonans er et særligt kendetegn i og udenfor kommunens grænser, der skal værnes om.
Indhold
Borgerne der møder op til Kulturfolkemødet i Svendborg kommune skal have mulighed for:
- at opleve og deltage i demokratiske og inkluderende aktiviteter og initiativer, hvor de involverede føler et medejerskab, opnår nye kompetencer og sociale relationer, samt får mulighed for at udtrykke sig gennem skabende kunst og kultur
- at opleve kultur indenfor litteratur/fortælling, dans/bevægelse, musik/sang, teater og kunst, natur/kultur/, maritime kultur
- at opleve kulturtilbud, der kan tiltrække nye målgrupper, som fx børn og børnefamilier
- at opleve for eksempel kultur- og naturoplevelser og/eller bevægelses- og sundhedsfremmende aktiviteter
- at borgere, der normalt står uden for kulturfællesskabet, herunder mennesker med en psykisk lidelse, inkluderes i fællesskaber i Kulturfolkemøde/Kulturfestivalt
Ramme
Svendborg Kulturfolkemøde afholdes for borgere lokalt, nationalt, og Kulturfolkemøde inviterer flere oplægsholdere/kunstnere til at sætte spot på et aktuelt, relevant tema til inspiration for, hvordan vi i fællesskab kan udvikle kulturløftet og sætte mål for kulturindsatserne generelt. Kulturfolkemødets format og bredde er ikke fastlagt. Milepæle og fokuserede målgrupper skal beskrives. Dette vil ske i en dialog med styregruppe, kultur og fritidsudvalget, kulturinstitutionerne m.fl. og fremlægges på oktober mødet. Vi forestiller os en begivenhed, som vil have en tilbagevendende karakter ca. hvert eller hvert andet år fx ultimo maj, som EMD, Europæiske maritime dage/Åben Ø i 2024. Vi ønsker, at kulturen bliver repræsenteret i forskellige afskygninger over dagene med, kunst, litteratur, fortælling, dans, scenekunst, bevægelse, musik, sang, maritime events etc.
Kulturfolkemødet afholdes første gang i foråret / sommeren 2025 og mødet bygges op trinvis:
2025, første afholdelse/Step 1: Åben Ø med maritime aktiviteter, Litteraturevents, 10 koncerter, Korevents fx i Rundbue hallen, Gadeevents, Kulinarisk Sydfyn evt.
2026, anden afholdelse/Step 2 Åben Ø med øgede maritime aktiviteter, Litteratur events, 20 koncerter, korevents, yoga-/danse-/bevægelsesevent, naturevents mv.
2025 ultimo maj: Kulturfolkemøde premiere
Ca. 20-25 kulturaktører/organisationer er værter for forskellige kulturelle genrer(Brechts Hus, Kirkerne, Rytmisk Råstof, Borgerforeningen Svendborg Teater, Baggårdteatret, Biblioteket – ”det er for børn”, sART danseteater, Svendborg operaforening, Yoga-studios, Gademusikanter, Kulturninjaer, Undergrunden, SAK, FLUK, Kor/Sang foreningerne med organisering, Sydfyns Museum, højskolerne, efterskolerne, Musikudvalget, Lundeborg som kultur landsby, Vester Skerninge Kulturhus, Stenstrup/Kirkeby Kultur, Åben Ø konceptet med udvidet fokus på det maritime, Kostumariet, SAK, gallerier, dannelsesfestivalen Resonans som fortællende aktør om deres koncept m.fl. fx Kultur på recept/Kulturrum, Hvidkilde Gods, Valdemars Slot, Broholm Gods m.fl.
Varighed 2-3 dage
Foreløbige lokationer
- Svendborg, Lundeborg, Vester Skerninge / Ulbølle, Stenstrup/Kirkeby
- Borgerforeningen Svendborg Teater
- Ribers Gård/Harders/Rytmisk Råstof
- 3-5 kirker
- Rundbuehallen
- Maritimt Center
- Torvet
- Oure Højskole, Ollerup Efterskole, Gymnastikhøjskolen i Ollerup
- Baggårdteatret
- Naturama
- Svendborg Musikskole
- Arena Svendborg
- SG Huset
- Frederiksø
- Museerne i Svendborg
- Biblioteket
- SAK
- Hvidkilde Gods, Valdemars Slot, Broholm Gods
- Forsamlingshuse
- Øvrige mindre lokationer efter aftale.
2026 Samme koncept incl Resonans, hvis aftale indgås
2027 Samme koncept – justeret efter evalueringer
2028 Samme koncept etc
Organisering
Kulturmødet organiseres i en styregruppe med tæt samarbejde med de interne og udvalgte eksterne kulturaktører. Styregruppen består af Svendborg event 1 person, Kultur og Fritid 1-2 personer, 2 politikere, 3 interne kulturaktører, 3 eksterne. Derudover vil de faste kulturaktører/øvrige konsulenter organiseres, som et advisoryboard/konsulent team.
Der er aktuelt afholdt 1 møde med 25 kulturaktører og der afholdes et nyt møde/workshop 29.08.24, hvor aktørerne byder ind med fortsatte ideer, som styregruppen organiserer ud fra.
Kultur og Fritidsudvalget er værter for Kulturbegivenheden.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Økonomien og rammen kvalificeres og forelægges på oktober mødet.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Udvalget anerkender visionen for et kulturfolkemøde og ønsker, at administrationen kvalificerer udkastet og udarbejder forskellige scenarier for afholdelse af et kulturfolkemøde med opstart i 2025. Sagen lægges op til ny behandling i udvalget.
Beslutningstema
Ved budgetforliget for 2024 blev driftsbesparelsen ”Kloge kvadratmeter” indarbejdet med 1 mio. kr. i 2025, 3 mio. kr. i 2026 og til 5 mio. kr. i 2027 og frem.
Driftsbesparelsen ”Kloge kvadratmeter” skulle realiseres via en mere optimal anvendelse af de kommunale bygninger og arealer. Herved kan kommunen spare både penge, energi og CO2 udledning. For at understøtte realiseringen har Kommunalbestyrelsen etableret en politisk styregruppe, der udpeger reduktionsforslag.
Styregruppen anbefaler, at den ikke realiserede driftsbesparelse i ”Kloge kvadratmeter” samt samtlige reduktionsforslag inklusive anlægsinvestering og salgsprovenu oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
Indstilling
Den af kommunalbestyrelsens etablerede styregruppe anmoder fagudvalgene om:
- At Teknik- og Miljøudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Teknik- og Miljøudvalget | 3 | Tomme bygninger | Tipsvænget 19 |
Teknik- og Miljøudvalget | 8 | Tidligere Borgerservice | Svinget 12 |
Teknik- og Miljøudvalget | 11 | Tom bygning (SFO) | Østre Skolevej 7 |
Teknik- og Miljøudvalget | 13 | Trafikskolen | Porthusvej 149 |
Teknik- og Miljøudvalget | 23 | Kramers hus (Oure) | Hammesbrovej 5 |
- At Kultur- og Fritidsudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Kultur- og Fritidsudvalget | 4 | Svendborg Ridehus | Porthusvej 106 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 15 | Foreningshus, yoga og tandemklub mm. | Bagergade 67 C, D, E |
Kultur- og Fritidsudvalget | 16 | Oure Sportsplads (Hundeførerforening) | Albjergvej 27 |
- At Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget udpeger, hvilke af nedenstående bygninger, der skal indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne 2025:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 6 | Administrationsbygning | Grubbemøllevej 20 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 10 | Vindebyøre lejrskole | Vindebyørevej 31 + 31B |
Sagsfremstilling
Med en mere optimal anvendelse af de kommunale bygninger og arealer kan kommunen spare både penge, energi og CO2 udledning.
Derfor vedtog Kommunalbestyrelsen ved budgetforliget for 2024:
- Et koncernmål for en besparelse på bygningsdrift på 5 mio. kr.
- En økonomimodel for realisering af besparelsen
- At etablere en politisk styregruppe, der skulle udarbejde en plan for udmøntning af besparelsen og at planen oversendes til forhandlinger for budget 2025
- Et kommissorium for den politiske styregruppe
Det var således hensigten, at besparelsen på bygningsdrift skulle reducere besparelsen på andre områder med henholdsvis 1 mio. kr. i 2025, 3 mio. i 2026 og 5 mio. kr. i 2027 og frem.
Styregruppens reduktionsforslag tager afsæt i Svendborg Kommunes pejlemærker for Kloge Kvadratmeter – jf. bilag 1 ”Svendborg Kommunes pejlemærker for Kloge Kvadratmeter”. I bilaget fremgår blandt andet følgende (markeret med kursiv):
Belægningen i vores bygninger skal øges. Vores bygninger skal anvendes multifunktionelt. Brugere af vores bygninger vil, i langt højere grad end i dag, dele faciliteter med andre. Ejendomme med lav belægning skal enten tilføres aktiviteter eller sælges/nedrives.
Vi ejer/lejer/giver tilskud til:
- Bygninger som vi anvender til kerneopgaven.
- Bygninger af strategisk formål (byudvikling, kulturbevarelse, nødvendig kapacitetsudvidelse, etc.) Ved nybygning eller nyanskaffelse afsættes der penge til drift, vedligehold og eventuel ombygning til fremtidig anvendelse.
Bygninger der ikke opfylder disse formål skal sælges. Kan salg ikke opnås, skal bygningerne nedrives. Ved salg går et evt. salgsprovenu til kassen og muliggør investering i og ombygning af eksisterende bygninger.
Styregruppen ønsker at fremlægge følgende reduktionsforlag til delvis realisering af den indarbejde driftsbesparelse:
Udvalg | Nr. | Navn | Adresse |
Teknik- og Miljøudvalget | 3 | Tomme bygninger | Tipsvænget 19 |
Teknik- og Miljøudvalget | 8 | Tidligere Borgerservice | Svinget 12 |
Teknik- og Miljøudvalget | 11 | Tom bygning (SFO) | Østre Skolevej 7 |
Teknik- og Miljøudvalget | 13 | Trafikskolen | Porthusvej 149 |
Teknik- og Miljøudvalget | 23 | Kramers hus (Oure) | Hammesbrovej 5 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 4 | Svendborg Ridehus | Porthusvej 106 |
Kultur- og Fritidsudvalget | 15 | Foreningshus, yoga og tandemklub mm. | Bagergade 67 C, D, E |
Kultur- og Fritidsudvalget | 16 | Oure Sportsplads (Hundeførerforening) | Albjergvej 27 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 6 | Administrationsbygning | Grubbemøllevej 20 |
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget | 10 | Vindebyøre lejrskole | Vindebyørevej 31 + 31B |
De enkelte reduktionsforslag er beskrevet i bilag 2 ”Kloge Kvadratmeter – Samling af reduktionsforslag”. I hvert reduktionsforslag fremgår oplysninger om høringssvar og administrationens eventuelle bemærkninger hertil. Disse oplysninger er indarbejdet efter høringen, som var fra den 21. maj 2024 til den 10. juni 2024. Der er i alt modtaget 40 høringssvar til de indstillede reduktionsforslag, som fremgår af bilag 3 ”Kloge Kvadratmeter – Samling af høringssvar”.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De enkelte nettodriftsbesparelser, for de enkelte reduktionsforslag, kan ses af nedenstående oversigt, i de respektive år.
Den samlede besparelse ved at realisere alle reduktionsforslag samt den ”Ikke realiserede driftsbesparelse”, kan ses af nedenstående oversigt, for de enkelte år.
Som det fremgår af ovenstående skema, er der en ikke realiserbar driftsbesparelse i årene 2025 - 2028 og frem. Det anbefales at denne oversendes til budgetforhandlingerne for 2025 og at den fordeles som en pulje, som de enkelte udvalg efterfølgende selv skal realisere indenfor egen driftsbudget.
Det anbefales, at man benytter fordelingsnøglen som ved budgetforliget 2024, hvor hvert udvalg fik en pulje til at tilbagekøbe besparelser for. Fordelingsnøglen er som følger med den økonomiske fordeling ud fra realisering af alle reduktionsforslag:
Den samlet realiserbare driftsbesparelse kræver en samlet anlægsinvestering på 7,00 mio. kr. og fordeler sig i årene som vist nedenfor:
De enkelte reduktionsforslag vil medføre en salgsindtægt. Det forventes, at denne salgsindtægt vil kunne finansiere de samlede anlægsinvesteringer på 7,0 mio. kr. i åerne 2025 til 2028 og evt. yderligere salgsindtægter vil tilgå kassen.
CO2-Konsekvensvurdering
Styregruppens forslag vil medføre en CO2-reduktion på cirka 49 ton årligt.
Lovgrundlag
Kommunestyrelsesloven
Styrelsesvedtægten for Svendborg Kommune
Svendborg Kommunes Klimahandleplan
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Børne-, Unge-, og Uddannelsesudvalget
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 14-08-2024
Godkendt at bygningerne indgår i budgetforhandlingerne.
Udvalget ønsker, at Vindebyøre Lejrskole ved et eventuelt salg fortsat skal kunne benyttes af skolerne på samme vilkår som i dag.
Rasmus Feldingbjerg Drabe (løsg.) var fraværende.
Beslutning i Teknik- og Miljøudvalget den 15-08-2024
Følgende bygninger udpeges til at indgå som reduktioner i budgetforhandlingerne for 2025:
Tomme bygninger | Tipsvænget 19 |
Tidligere Borgerservice | Svinget 12 |
Tom bygning (SFO) | Østre Skolevej 7 |
Trafikskolen | Porthusvej 149 |
Kramers hus (Oure) | Hammesbrovej 5 |
Afbud: Kristine Andersen (A). Stedfortræder: Hanne Klit (A).
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Udvalget fremsender reduktionsforslag 4 og 15 til budgetforhandlingerne. Reduktionsforslag 16 skal uddybes nærmere på udvalgets kommende møde.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Drøftelse
Formanden fremlægger til udvalgets drøftelse oversigt over anlægsprojekter med reference til Kultur og Fritidsudvalget, og hvor der må forventes behov for eksterne fondsmidler.
Sagsfremstilling
Projekterne nævnes her i vilkårlig rækkefølge. Flere af dem har tidligere været til orientering for Kultur- og Fritidsudvalget:
Danmarks Museum for Lystsejlads og Sydfyns Museum - Nyt formidlingscenter
Danmarks Museum for Lystsejlads og Sydfyns Museum undersøger i et samarbejde mulighederne for etablering af et Maritimt Oplevelsescenter et sted på Svendborg Havn. I et samarbejde med C&W arkitekter udarbejdes et projektforslag finansieret ved en bevilling på 0,3 mio. kr. fra budgetforlig 2024.
Svendborgs Krop og Kulturhus
Kultur- og Fritidsudvalget blev på mødet den 3. juni 2024 orienteret om, at Sydfyns forening for Kreativ Bevægelse, evt. i samarbejde med andre foreninger ønsker at undersøge muligheden for med fondsstøtte at udvikle Pakhus 12, Østre Kaj som et Street Hub/Kropskulturhus. Foreningen er i positiv dialog med en fond, der endnu ikke ønsker sit navn offentliggjort.
Center for tredimensionel kunst
Med baggrund i kommunalbestyrelsens beslutning af en støtteerklæring den 25. april 2023 undersøger Foreningen for Tredimensionel Kunst mulighederne for etablering af et Center for tredimensionel Kunst på Østre Kaj. Fonden konceptudvikler på baggrund af en donation fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat på 450.000 kr. samt 50.000 kr. fra SEAF fonden.
Der har været afholdt møder på politisk niveau samt med Realdania.
Fremtidens bibliotek – Borgernes demokratiske væksthus
Kultur- og Fritidsudvalget har på mødet den 3. juni 2024 drøftet et prospekt, der favner bibliotekets tanker om Fremtidens Bibliotek. Prospektet er udarbejdet af Studio Heima med et estimeret budgetoverslag på 64 mio. kr. Sagen blev på mødet sendt videre til budget 2025 som et anlægstema. På nærværende møde er fremlagt et revideret anlægstema.
Valdemars Slot – Fyrtårn for Kultur og Kunst
Valdemars Slot vil være et kulturelt fyrtårn på Fyn. Visionen er et bredt kulturelt samlingspunkt, bestående af blandt andet kunstudstillinger, kulturelle begivenheder, refugier og værksteder for udlevende kunstnere. Valdemars Slot har søgt den nationale forsøgsordning for kyst- og naturturisme jfr. forrige punkt på nærværende dagsorden.
Ribers Gård som nyt kraftcenter for musik
Svendborg Kommune har afsat en anlægspulje på 7,5 mio. kr. i 2026 til kommunal medfinansiering af visionen om det nye Ribers Gård. Puljen kan overføres, når der via ekstern fondsfinansiering eller på anden vis er rejst min. 50 mio. kr. Rytmisk Råstof, som er foreningen bag Ribers Gård visionen har søgt eksterne fondsmidler til brug for udgifter til juridisk bistand ifm fondsetablering, udarbejdelse af forretningsplan, fondssøgning mv.
Kunstruten den Blå Kant
Kultur- og Fritidsudvalget har på møde den 4. marts 2024 bevilget 50.000 kr. til Fase 1 af Blå kant kunstrute (forundersøgelse). På nærværende møde er dagsordensat en ansøgning fra Galleri DGV om støtte på 65.000 kr. til gennemførelse af fase 2. Galleri DGV har udarbejdet et prospekt, der rummer en vision for en sammenhængende kunstrute langs Svendborg havn, med tre store værker på et højt kunstnerisk niveau. Værkerne skal finansieres med eksterne fondsmidler.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur-og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Drøftet.
Beslutningstema
Plan- og Lokalsamfundsudvalget har på møde den 7. november 2023 truffet beslutning om, at Svendborg Kommune i samarbejde med Valdemars Slot udarbejder ansøgning til den nationale forsøgsordning for kyst- og naturturisme om Valdemars Slots vision om at være Fyrtårn for Kultur og Kunst. Forsøgsordningen for kyst- og naturturisme er en national forsøgsordning, der har til formål at styrke kyst- og turismeerhvervet. Forsøgsordningen giver mulighed for at afprøve nye ideer, indenfor turismeudvikling i kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen. Der udbydes i alt seks forsøgstilladelser i Danmark. Ansøgningsfristen var 1. februar 2024 og der forventes svar medio 2024. Bliver ansøgningen imødekommet, vil der skulle udarbejdes en lokalplan. Dette har Plan- og Lokalsamfundsudvalget på sit møde den 4. juni 2024 besluttet at prioritere ressourcer til.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Ministeren for landdistrikter har inviteret landets kommuner til at ansøge forsøgsordningen for kyst- og naturturisme, jf. planlovens § 4a. Ansøgningsfristen var den 1. februar 2024. Forsøgsordningen er en unik mulighed for at få statens tilladelse til at planlægge for aktiviteter, som normalt ikke er mulige inden for gældende lovgivning. Forsøgsordningen skal være med til at fremme udviklingen af kyst- og naturturismen i Danmark inden for strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.
Forsøgsordningen giver mulighed for, at der på landsplan tildeles op til seks forsøgstilladelser, der har til formål at styrke turismeerhvervet, særligt med en beliggenhed indenfor kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen.
Svendborg Kommune har tidligere ansøgt om et projekt til forsøgsordningen i april 2015. Dengang fik kommunen tilsagn til et forsøgsprojekt. Projektforslaget omhandlede etablering af et øhavs center i forbindelse med Hotel Christiansminde. Projektet blev ikke gennemført.
Via kommuneplanrevisionen har der været indkaldt ideer og forslag til ændringer i kommuneplanen. Her indkom et ønske fra Valdemars Slot, som kræver planlægning i både kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen, hvorfor eneste aktuelle mulighed for projektets gennemførsel vil være via forsøgsordningen. Forsøgsordningen udbydes med fire kriterier, som har til formål at skabe innovative og miljømæssige bæredygtige turismeprojekter. Kriterierne for at ansøge forsøgsordningen kræver at projekterne opfylder:
- At det er et projekt med væsentligt potentiale til at skabe vækst og udvikling i kyst og naturturismen og øge tiltrækning af turister. Dette skal ske via nyskabende elementer, så de kan bidrage til udviklingen af turismen i Danmark
- Etableringen af projekterne sker i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter og er i overensstemmelse med de sammenhængende turistpolitiske overvejelser.
- At projektet indpasses arkitektonisk og opføres under særlige hensyn til naturen og landskabet rundt om.
- At projektet bidrager positivt til den omkringliggende natur og naturoplevelser.
Valdemars Slot har som den eneste indleveret en projektbeskrivelse for ansøgning om forsøgsprojektet, hvori beskrives den fremtidige vision for Valdemars Slot samt redegøres for, hvordan projektet lever op til forsøgsordningens kriterier.
Ansøgningen kort gengivet:
Slottet har haft stor indflydelse på tidens mode i alle typer af kunsten og kulturudviklingen, og det er med denne historie og inspiration, at familien på Valdemars Slot nu vil genetablere stedet som et kulturelt formidlingssted og fyrtårn.
Slottets placering, lige midt i det sydfynske øhav, forventes at tiltrække et stort antal turister, som vil nyde slottes rammer samt udforske mere af øhavs området, hvilket vil øge turismen i hele kommunen.
Visionen er et bredt kulturelt samlingspunkt, bestående af blandt andet kunstudstillinger, kulturelle begivenheder, refugier og værksteder for udlevende kunstnere. Valdemars Slot skal gennem kunst og kultur fungere som et samlingspunkt for mennesker fra både nær og fjern.
For at realisere denne vision skal en del af slottets bygninger genanvendes til kunst og kultur og enkelte mindre bygninger tilføjes og genetableres for at understøtte denne vision. Der arbejdes på at renovere og istandsætte eksisterende bygningsmasse, for at klargøre planlagte udstillinger, som allerede i 2025 forventes at tiltrække 150.000 – 200.000 turister til Valdemars Slot.
Se den fulde beskrivelse i vedlagte projektbeskrivelse for Valdemars Slot – Fyrtårn for Kultur og Kunst, oktober 2023.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Forsøgsordningen indeholder ikke fra statens side muligheder for økonomisk tilskud. Staten stiller ikke krav om, at kommunerne afsætter økonomiske midler til forsøgsprojektet. Der er tilsvarende ikke taget stilling til eventuel kommunal medfinansiering af projektet. Eventuelle udgifter til projektet forventes afholdt af projektejer.
Projektet kræver udarbejdelse af nyt kommuneplantillæg samt ny lokalplan. Udgifter til udarbejdelse af planerne afholdes indenfor Byg og Byudviklings eksisterende rammer.
Erhvervsmæssig konsekvens
Forsøgsordningen ligger vægt på de større projekter, som kan skabe flere besøgende og overnatninger indenfor projektområdet og den positive afsmittende effekt på andre turisterhverv i kommunen. Hvis projektet gennemføres, vurderes det at generere en væsentlig øget tilstrømning af besøgende og dermed en positiv tilvækst af turismen til Valdemars slot og Svendborg Kommune.
CO2-Konsekvensvurdering
ingen CO2-konsekvens forbundet ved indstilling af projekt til forsøgsordningen.
Lovgrundlag
Planloven
Sagen afgøres i
Plan- og Lokalsamfundsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Orienteringen taget til efterretning.
Beslutningstema
Godkendelse af mødekalender for Kultur- og Fritidsudvalgets møder i 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- de foreslåede mødedatoer godkendes.
Sagsfremstilling
Administrationen foreslår, at Kultur- og Fritidsudvalgets møder i 2025 afholdes på følgende datoer.
Alle møder afholdes på mandage med mødestart kl. 16.30.
Når der aftales besøg på kulturinstitutioner mm. er mødestart kl. 15.30.
13. januar | 3. februar | 3. marts |
7. april | 5. maj | 2. juni |
11. august | 1. september | 6. oktober |
3. november | 1. december |
|
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Kultur- og Fritidsudvalget
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Indstillingen blev godkendt.
Beslutningstema
Meddelelser og orientering til udvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Formanden:
- Henvendelse fra Fyns Laboratorie for Ung Kunst, FLUK.
- Møde med kulturaktører 29/8-24 i forhold til kulturfolkemøde.
- Borgermøde vedr. fremtidens bibliotek.
- Sommerkoncerter.
- Valdemars Slot Fyrtårn for Kultur og Kunst
Følgende orienteringspunkter udsat til næste møde:
- Borgermøde vedr. fremtidens bibliotek
- Sommerkoncerter
- Valdemars Slot Fyrtårn for Kultur og Kunst
Udvalgsmedlemmer:
Intet
Direktøren:
- Location for Prisfesten 2025. Punktet blev udsat til næste møde.
- Det fynske slagtøjsakademi har i sommer vundet guld ved DM og sølv ved VM.
- Gadeteaterfestival på Centrumpladsen 24. august 2024 kl. 11–15.30.
Ekstern kommunikation / pressemeddelelser:
Intet.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget den 15-08-2024
Indstillingen blev godkendt.