Ø-udvalget
Referat • 2. december 2024 kl. 10.30
Indhold
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Administrationen foreslår, at Ø-udvalget overfor Plan- og Lokalsamfundsudvalget indstiller en tilpasset model for administration og uddeling af borgerbudget til projekter på øerne Hjortø, Drejø og Skarø. Da der ikke er oprettet et lokalråd for øerne, vil modellen tage højde for dette og gennemføres i et samarbejde mellem Ø-udvalget, kommunens administration og de tre beboerforeninger.
Indstilling
- At Ø-udvalget indstiller en model for uddeling af borgerbudget-midler uden oprettelse af et lokalråd til Plan- og Lokalsamfundsudvalget.
- At Ø-udvalget vælger enten maj- eller september-mødet som tidspunkt for behandlingen af ansøgningerne.
- At Ø-udvalget gennemfører borgerbudgettet første gang med de af Plan- og Lokalsamfundsudvalget fastsatte minimumskriterier (jf. nedenfor).
Sagsfremstilling
Baggrund - lokalråd og borgerbudget
Svendborg Kommune er inddelt i 10 lokalområder udenfor Svendborg by, herunder øerne Hjortø, Drejø og Skarø, som betragtes som et af lokalområderne. I de øvrige 9 lokalområder er der oprettet lokalråd, som er lokale foreninger med demokratisk valgte bestyrelser. Rammerne og forventningerne til lokalrådene er beskrevet i den samarbejdsmodel, som Plan- og Lokalsamfundsudvalget vedtog i august 2022. Lokalrådene modtager hvert år et driftstilskud på 15.000 kr. samt 100.000 kr. til uddeling til borgerprojekter via et borgerbudget.
Lokalrådene har ansvaret for udmøntningen af borgerbudgettet, herunder fastsættelse af lokale kriterier, indsamling af forslag og afholdelse af den lokale afstemning om valg af projekterne. Udover uddeling af midler er formålet med borgerbudgettet at fremme det lokale engagement, danne netværk og skabe en følelse af ansvar for lokalområdet.
I 2024 har administrationen, i samarbejde med repræsentanter fra øerne Hjortø, Drejø og Skarø, arbejdet på at etablere et fælles lokalråd for de tre øer. På nuværende tidspunkt har ø-repræsentanterne dog vurderet, at der ikke er tilstrækkelige frivillige kræfter til at oprette et lokalråd og det ekstra foreningsarbejde, det ville medføre. Derfor foreslås en alternativ model, som beskrives nedenfor.
Model for borgerbudget på øerne
Da der ikke oprettes et lokalråd for øerne, foreslås det, at uddelingen af borgerbudgettet håndteres i et samarbejde mellem Ø-udvalget, kommunens administration og de tre beboerforeninger.
Arbejdsdelingen mellem de tre parter er beskrevet herunder:
- Administrationens opgaver:
- Opretter en hjemmeside om øernes borgerbudget, hvor der bl.a. vil være information om kriterier, ansøgningsskema og ansøgningsfrist.
- Vejleder ansøgere ved behov og modtager ansøgningerne.
- Udfører en intern screening af ansøgningerne for at sikre, at de lever op til kriterierne og de nødvendige regler og myndighedskrav.
- Udarbejder en samlet fremstilling til Ø-udvalget, herunder en vurdering af, hvilke projekter der kan realiseres.
- Beboerforeningernes opgaver:
- Annoncerer borgerbudgettet og opfordrer beboerne til at ansøge. Dette indebærer minimum digital og fysisk kommunikation, men kan også omfatte afholdelse af idé- og projektmøder, hvor beboerne kan netværke og udveksle idéer.
- Kommunikerer til lokalområdets beboere, hvilke ansøgninger der har modtaget bevilling, efter at beslutningen er truffet.
- Ø-udvalgets opgaver:
- Behandler ansøgningerne på baggrund af administrationens indstilling og fordeler midlerne. Dette indebærer at beslutte, hvilke ansøgninger der skal modtage bevilling, og hvilke der skal afslås, samt at give begrundelser for beslutningerne.
Tidsplan og behandling
For at sikre tilstrækkelig tid til at gennemføre processen, foreslås det, at første ansøgningsrunde behandles tidligst på Ø-udvalgets møde i maj 2025. Ø-udvalget skal beslutte, om ansøgningerne skal behandles på mødet i maj eller september 2025.
Minimumskriterier for borgerbudget
De første ansøgninger behandles ud fra de minimumskriterier, som Plan- og Lokalsamfundsudvalget har fastsat for alle borgerbudgetter. Kriterierne er:
- Projekterne skal være af almennyttig karakter og komme en bred gruppe borgere til gode.
- Projekterne må ikke inkludere løbende midler til drift eller aflønning.
- Projekterne må ikke medføre afledte kommunale udgifter til drift eller finansiere kommunale driftsopgaver.
- Projekterne skal forankres i en lokal forening.
- Der kan ikke udbetales midler direkte til borgere.
- Overskydende midler fra et borgerbudget kan højst overføres til næste års borgerbudget i samme område. Midler, der ikke bliver udmøntet, tilbageføres til Plan- og Lokalsamfundsudvalgets disposition.
Evaluering og justering
Ø-udvalget kan, baseret på erfaringerne fra den første ansøgningsrunde, beslutte at tilføje nye kriterier eller justere den eksisterende model.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Ø-udvalget indstiller overfor Plan- og Lokalsamfundsudvalget at de godkender den foreslåede model.
Såfremt indstilling godkendes vil det være på maj mødet i 2025 at ansøgninger behandles, samt at der anvendes de af Plan- og Lokalsamfundsudvalget fastsatte minimumskriterier.
Ø-repræsentanterne i Ø-udvalget har dialog med formændene for Beboerforeningerne.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Øbo pendlerparkering.
Sagsfremstilling
I forlængelse af beslutningen i Ø-udvalget den 2. september, punkt 6: "Havnenes øbo-parkeringspladser", overgår administrationen af disse til Svendborg Havn.
Svendborg Havn har udarbejdet følgende administrationsgrundlag for de tre øbo-parkeringspladser, som er tiltænkt pendlerbrug:
Tilladelse gives til følgende personer med maks. én tilladelse pr. husstand:
Personer med fast bopæl (folkeregisteradresse) på Skarø, Drejø eller Hjortø, der opfylder én af følgende betingelser:
- Har fast arbejde på fastlandet, eller
- Har børn i daginstitution, skole eller andre pasningstilbud på fastlandet.
Svendborg Havn, Færger og Sundfart kan kræve relevant dokumentation til bekræftelse af ovenstående forhold.
Vilkår for tilladelsen:
- Tilladelsen gælder for ét år ad gangen.
- Ved ændringer i de forhold, der ligger til grund for tilladelsen, skal den returneres.
Ansøgning om tilladelse:
Anmodninger sendes til: rederi@svendborg.dk
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Orientering taget til efterretning.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Skarøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
De nye regler hvor kun den pendlerne person kan få en parkerings tilladelse virker helt tosset til at få tingene til at fungere. Der er vel under en håndfuld daglig pendler i det nye år og flere er også på cykel. Deltids pendlerne bruger oftest bilen til arbejde men kan enkelte gange have brug for at kunne parkerer på havnen, så det er et meget lille problem.
Færge personalet er også flinke til at køre biler ombord på færgen hvis der ikke er plads på den aktuelle afgang man skal med, det vil så ikke være muligt hvis den står i den anden ende af byen.
Højestene personalet kommer og går som regel samtidig så hvis der er trængsel kan der holde 2 biler efter hinanden i stedet for ved siden af hinanden.
Forholdet mellem personale pladser og øboer er noget skævt det har sådan set aldrig været et problem.
Men pludselig skulle det håndhæves og der blev tomme pladser og andre mangler en plads, Vil det være muligt at administrerer det lidt pragmatisk som det har været i over 20 år. Der er problemer nok i verden, vi behøver ikke at skabe flere selv.
pendlerne med sidste færge hjem og første færge ud kan holde i opmacerings rækkerne uden at forstyrer nogen, det må kunne aksepteres! som nød situation,
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Der henvises til punkt 3.
Der henvises til kommunens hjemmeside med generelle regler for parkering og evt. mulighed for at købe licenser.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Skarøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
Stigning i færge aflysninger hvordan kan vi reducerer dem:
Den ny færge kan designes så den har Thrustere skrue så færgen i princippet kan sejle sidelæns og dermed bedre er tilpasset til fremtidens ændrede klima og mere påpasselig sejlads.
Kan der reduceres på udtagning af afgange til olie sejlads? måske en gang om året. Mange har store lagrings tanke til landbruget og færre har oliefyr.
Medarbejder møder for færge personalet. Kan den sejlende besætning deltage online lige som vi andre oftest gør med møder? Medmindre det er en skjult besparelse.
SMS beskeder er rigtigt fine til at få varsling om risiko for aflysning, så man kan ændre planer og nogle afgange så bliver unødvendige.
Men nogen gange er der aflyst på forhånd lang tid frem hvor det så har vist sig man sagtens kunne sejle men man gør det ikke fordi andre tidligere har aflyst.
Der vil varsling om aflysning være bedre også aflysninger med kortere tids horisont.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Drøftet.
Oliebilen.
Det opfordres til at koordinere olietransport til 2 gange årligt. Havnen har på nuværende tidspunkt afsat til 4 ture. 4. marts, 3. juni, 2. september og 2. december 2025. Gælder afgang fra Svendborg kl. 7.40 og kl. 10.45, samt retur fra Skarø og Drejø.
Besætningsmøder.
Den 3. februar, 21. maj, 24. september og 17. december er formiddagsafgangen kl. 10.45 og hele vejen rundt aflyst.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Skarøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
Orientering vedr. akuthjælpermøde mellem Region Syddanmark og de fynske ordninger, afholdt på Skarø.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Mødet afholdes 3. oktober 2025 på Skarø, der kommer yderligere oplysninger.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Kommunalbestyrelsesmedlem Mikael Hansen (A).
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Håber at der kan laves aktiviteter på både øerne og evt. marked i Svendborg.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Kommunalbestyrelsesmedlem Mikael Hansen (A).
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Drøftet. Det kan være svært at overskue om der er muligheder, på grund af at øerne er omfattet af mange forskellige regler. Er der tanker om dette kan man kontakte Byg for et møde for at se på muligheder.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Drejøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
Der er massive problemer med postbesørgelsen på Øerne.
Efter at postdistributionen er flyttet fra Svendborg til Odense, bliver vores post ikke mere hentet på færgen og lagt på færgen. Vores daglige post + værdibreve og pakker (personfølsomme oplysninger) bliver lagt i en prærievogn et sted mellem kl. 02 og 06 om morgenen, og det er ikke holdbart. PostNord er ikke til at komme i kontakt med, jeg har selv i forbindelse med vores internetbutik haft en klage indgivet i september som jeg først lige har fået svar på, svaret: Vi har videresendt din klage til Distributionen, altså til hvem som vores respektive postbude har klaget til i måneder.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Det frygtes at det bliver sværere for småøerne i forhold til post og pakker i fremtiden, allerede nu er det svært. Det opfordres til at man tager kontakt til Sammenslutningen af Danske småøer, så man kan tale med en kraftigere stemme.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Drejøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
Flere fortæller at de oplever at færgen anløber Skarø på Z afgange, selvom der ikke stiger passagerer af eller på. Selv oplevede vi det sidst helt konkret den 27/10 afg fra Drejø kl 16.05, hvor færgen sejlede via Skarø udelukkende for at hente en tom fladvogn. Det kan naturligvis have været en forglemmelse fra færgepersonalet, men jeg mener det bør indskærpes at fartplanen overholdes, så der kan spares diesel og CO2.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Drøftet, og enighed om at man helst ikke skal sejle uden at have et formål. Det tænkes at færgen har haft en grund til at lægge til på Skarø.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutningstema
Punkt fra Drejøs ø-repræsentant.
Sagsfremstilling
I forbindelse med booking af billetter, lægger jeg mærke til at man kan bestille følgende Ø-hop:
Svendborg-Skarø-Drejø-Svendborg
Svendborg-Drejø-Skarø-Svendborg
Jeg forsøgte straks at bestille et Ø-hop fra Svendborg til Drejø, men skulle dog via Skarø. Faktisk er ingen af forslagene mulige, idet det under alle omstændigheder vil blive:
Svendborg-Skarø-Drejø-Skarø-Svendborg
Men jeg blev da lige så glad et øjeblik over direkte afgange til og fra Drejø!!
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Det er rigtigt at færgen sejler Svendborg-Skarø-Drejø-Skarø-Svendborg. Det gør den hvis der er passagerer.
Det har været svært for gæster at finde ud af at booke til begge øer, da man så skulle lave flere bookninger. Derfor har man lavet det som samlede pakker. Men det betyder ikke at der sejles direkte, hvis behovet er der sejles der stadig den normale fartplan.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Sagsfremstilling
Administrationen foreslår følgende datoer i 2025:
- Mandag den 17. februar
- Mandag den 5. maj
- Mandag den 25. august
- Mandag den 1. december
Alle dage kl. 10.30 – 12.30.
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Godkendt.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).
Beslutning i Ø-udvalget den 02-12-2024
Højestene skal i dok fra den 24. april til 2. maj 2025. I den periode sejler Rødsand i stedet for.
Afbud fra Jesper Kiel (Ø).