Økonomiudvalget
Referat • 25. juni 2024 kl. 15.45
Indhold
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-06-2024
Jørgen Lundsgaard og Birger Jensen var fraværende. Som suppleant deltog henholdsvis Hanne Ringgaard Møller og Jesper Ullemose.
Dagsorden godkendt.
Beslutningstema
Investering i at øge optaget på FGU
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Borger og Arbejdsmarkedsudvalget og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkender de beskrevne investeringer
- Udvalgene indstiller til Kommunalbestyrelsens godkendelse at investeringen finansieres ved en forventet reduktion i udgifter forsørgelsesudgifter, myndighedssagsbehandling og beskæftigelsesindsats.
- Eventuelt mindreforbrug som følge af færre elever end antaget tilføres kassebeholdningen i forbindelse med regnskabsafslutning
Sagsfremstilling
Med ”Aftale om bedre veje til uddannelse og job” indførtes i 2019 Forberedende Grunduddannelse (FGU) som en ny vej for de unge, der har brug for en særlig forberedende indsats. Samtidig blev der stillet krav om en sammenhængende kommunal ungeindsats(KUI) og endelig blev der fastlagt en ny uddannelsespolitisk målsætning:
I 2030 skal mindst 90 pct. af de 25-årige have gennemført en ungdomsuddannelse og samtidig skal antallet af unge, der ikke har tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarkedet være halveret (udgangspunktet ved aftalens indgåelse var 50.000 unge).
Svendborg har en større andel af unge på uddannelseshjælp end gennemsnitligt på landsplan og på Fyn. Der vurderes derfor et potentiale i at forsøge at nedbringe antallet af unge der modtager uddannelseshjælp.
I forbindelse med vedtagelse af budget 2024 blev der i budgetforliget indskrevet følgende:
Yderligere tiltag til reduktionen af udgiftsvækst:
Partierne er enige om, at der er behov for plads til omstilling og nytænkning. Det kan være særlige indsatser over for konkrete fremtidige udfordringer, om råder der i Svendborg Kommune er særligt omkostningstunge eller hvor et styrket fokus kan bidrage til færre udgifter i fremtiden.
Som led i udmøntning af budgetforliget har Økonomiudvalget bedt fagområderne om forslag til hvordan der kan skabes muligheder for en tværgående politisk prioritering blandt andet ved hjælp af investeringsmodeller.
Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget har på den baggrund besluttet at undersøge mulighederne for at styrke antallet af unge, der påbegynder og gennemfører FGU-uddannelsen. Unge, der gennemfører en FGU forventes at have bedre muligheder for at opnå beskæftigelse eller gennemføre en erhvervsuddannelse, hvilket vil medføre at færre unge debuterer på offentlig forsørgelse. Alt andet lige vil det betyde en mere varig tilknytning til arbejdsmarkedet og et mindre træk på offentlige ydelser på længere sigt.
Udvalgene godkendte derfor hhv. den 7. december 2023 og 10. januar 2024 et kommissorium for et tværsektorielt samarbejde, hvor Svendborg Kommune og FGU Syd og Midtfyn sammen undersøger, hvilke muligheder, der er for et styrket samarbejde.
Der er på den baggrund nedsat en Styregruppe bestående af direktører og afdelingschefer fra Svendborg Kommune samt Direktøren fra FGU Syd- og Midtfyn.
Parterne har bl.a. indhentet erfaringer fra Vejle Kommune, gennemført en målgruppeanalyse og arbejdet med muligheder for at etablere særlige FGU-forløb, der tilknyttes ekstra kommunal støtte. Derudover har parterne inddraget det kendskab til målgruppen og de erfaringer, der er fra det hidtidige samarbejde siden etableringen af FGU i 2019.
I forhold til hvilke unge, der er i målgruppen for FGU, viser erfaringerne dels fra Svendborg, men også fra Vejle at det er vigtigt at det er de rette unge, da FGU ikke vil fungere for alle.
FGU Syd og Midtfyn er en statslig selvejende uddannelsesinstitution, der skal leve op til de krav, der stilles fra Børne- og undervisningsministeriet, og det er derfor vigtigt at de unge, der påbegynder et FGU-forløb, er unge, hvor der er eller kan skabes motivation og progression mod job og uddannelse. Hvis målgruppen ikke fungerer, kan det have en negativ effekt på de gode resultater FGU har udviklet siden opstarten i 2019.
Det er vigtigt, at der er et tæt samarbejde mellem FGU og den Kommunale Ungeindsats på alle niveauer, så der er et fælles ansvar for at sikre de unges overgange, både i forhold til FGU, men også for de unge, der måske ikke kan være på FGU og skal hjælpes videre.
Målgruppeanalysen og de hidtidige erfaringer viser, at der er unge, hvor det vurderes at særligt tilrettelagte forløb eventuelt med ekstra støtte vil kunne øge muligheden for at de unge kan gennemføre en FGU og fortsætte i en ungdomsuddannelse eller i beskæftigelse.
For en fuld beskrivelse af resultatet af det tværsektorielle samarbejde henvises til bilag.
Parterne foreslår at:
- FGU Syd- og Midtfyn etablerer tre nye FGU-forløb; FGU Boost, FGU Intro og FGU DSA(Dansk som andetsprog)
- At Svendborg Kommune etablerer en KUI+ ordning, hvor de særlige FGU-forløb får tilkoblet en kommunal kontaktperson
- FGU får i forbindelse med FGU DSA mulighed for sparring mv. med Svendborg kommunes interkulturelle team og kommunens DSA-team.
- Muligheden for deltagelse i et afsøgningsforløb anvendes aktiv i jobcentrets visitationsfase
Svendborg Kommune har i dag cirka 90 FGU- elever indskrevet. Med indførelse af de 3 nye forløb, vil elevantallet blive fordoblet frem mod 2026. Med de nye forløb får unge med andre læringsforudsætninger end i dag en mulighed for at afprøve FGU som en uddannelsesvej. Det vil være unge der f.eks. har kæmpet med skolevægring, misbrugsproblematikker eller andre udfordringer. Det vil være et nyt set up, både for de unge og for FGU skolen. Eleverne skal udsluses til de ordinære forløb, hvilket vil betyde at både de unge, men også hele organisationen og det koordinerede samarbejde skal tilegne sig nye kompetencer FGU Syd og Midtfyn gør derfor opmærksom på, at opbygningen af elevtallet på den baggrund skal ske via en gradvis indfasning.
For at følge udviklingen og evaluere tiltagene foreslås det, at den tværsektorielle styregruppe fastholdes, og der i den forbindelse sættes større fokus på mulighederne for at understøtte samarbejdet med udveksling af data. Det allerede gode samarbejde kan på den måde styrkes.
Der vil i Styregruppen løbende blive fulgt op på:
- hvorvidt der kontinuerligt er et elevgrundlag for de nye forløb uden at det mindsker optaget på de ordinære FGU forløb.
- om de nye tiltag mindsker frafaldet på FGU og
- om antallet af unge på uddannelseshjælp falder.
Det foreslås, at Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget, Udvalget for Børn, Unge og Uddannelse samt bestyrelsen for FGU Syd og Midtfyn får en årlig status, der kan danne baggrund for beslutning om, hvorvidt tiltagene har den forventede effekt og derfor fastholdes.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Oprettelse af 3 særlige forløb, der kan øge optaget af elever på FGU kræver, at Udvalget for Børn, Unge og Uddannelse tilføres 0,5 mio. kr. i 2024, 2,9 mio. kr. i 2025, 6,3 mio. kr. i 2026, 9,1 mio. kr. i 2027 og 10,4 mio. kr. i overslagsårene.
Investeringen forventes at medføre mindreudgifter på beskæftigelsesområdet, primært vedrørende forsørgelse, myndighedssagsbehandling og beskæftigelsesindsats til uddannelseshjælpsmodtagere på overførselsudgiftsområdet under Borger- og Arbejdsmarkedsudvalgets område svarende til 0,6 mio. kr. i 2024, 2,4 mio. kr. i 2025, 4,7 mio. kr. i 2026 og 5,9 mio. kr. fra 2027 og frem.
Mindreudgifterne opvejer dog ikke umiddelbart merudgifterne til investeringen inden for en kortere årrække.
mio. kr. | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 |
Serviceudgifter BUU | 0,5 | 2,5 | 4,9 | 6,8 | 7,8 |
Serviceudgifter BAU | -0,1 | -0,3 | -0,6 | -0,8 | -0,8 |
Overførselsudgifter BUU | 0 | 0,4 | 1,4 | 2,3 | 2,7 |
Mindreudgift på kortere sigt BAU Overførselsudgifter | -0,5 | -2,1 | -4,1 | -5,1 | -5,1 |
Mindreudgift på længere sigt BAU Overførselsudgifter | 0 | -0,4 | -1,7 | -3,2 | -4,5 |
Det foreslås dog alligevel, at investeringen finansieres af overførselsudgiftsbudgettet, da der på længere sigt er en forventning om større besparelser på området som følge af investeringen.
Svendborg Kommune anvender ved budgetlægningen af overførselsudgifterne det årlige skøn fra KL, udarbejdet på baggrund af økonomiaftalen mellem KL og regeringen. Denne praksis sikrer, at der er overensstemmelse mellem de budgetlagte overførselsudgifter og den finansiering kommunen modtager til området fra staten. Det foreslås at fortsætte denne praksis af hensyn til at fastholde balance i udgifts- og indtægtsbudgetterne og for at have finansiering til eventuelle midtvejsreguleringer af statstilskud på området.
Det foreslås endvidere, at eventuelle mindreudgifter i forhold til det afsatte budget til investeringen, på grund af færre elever end forudsat eller andre forhold, tilbageføres til kassebeholdningen. Dette gælder både for serviceudgifter og overførselsudgifter i tilknytning til investeringen under Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalgets område. Reguleringen foretages årligt i forbindelse med regnskabsafslutningen
Lovgrundlag
Lov om Forberedende Grunduddannelse
Lov om Kommunale Ungeindsats
Lov om en aktiv Beskæftigelsesindsats
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Borger- og Arbejdsmarkedsudvalget den 06-06-2024
Indstilles.
Udvalget er meget begejstret og har store forventninger til de nye tiltag angående FGU. Vi glæder os over, at langt flere unge som er på uddannelseshjælp kommer i uddannelse på FGU samt at flere unge med udfordringer starter på de nye særlige FGU forløb. Vi ser frem til at langt flere unge kommer væk fra offentlig forsørgelse og videre i job og uddannelse. Udvalget vil følge udviklingen tæt.
Beslutning i Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 12-06-2024
Godkendt og Indstilles.
Beslutning i Økonomiudvalget den 25-06-2024
Indstilles.
Afbud fra Jørgen Lundsgaard (B) og Birger Jensen (V). Som suppleanter deltog Hanne Ringgaard Møller (B) og Jesper Ullemose (V)
Beslutning i Kommunalbestyrelsen den 25-06-2024
Godkendt.
Afbud fra Johan Emil Sevelsted (C). Som suppleant deltog Louise Haldbo Balslev Bisbo (C).