Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Dagsorden • 4. februar 2025 kl. 15.30
Indhold
Beslutningstema
Afrapportering på besparelse fra budget 2024 vedrørende etablering af botilbud for senhjerneskadede på Storkehavevej, der tidligere har været anvendt som støttecenter inden for socialområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller
At Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget tager orienteringen om Storkehavevej til efterretning.
Sagsfremstilling
Som en del af budgetforliget for 2024 blev det besluttet at omlægge Støttecenter Storkehavevej til et døgndækket midlertidigt botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade. Efterfølgende analyser har vist, at der er et meget begrænset antal borgere i Svendborg Kommune, der har behov for et sådant tilbud. Det vurderes derfor ikke rentabelt at etablere et døgntilbud for denne borgermålgruppe i Svendborg Kommune.
I 2024 var der én borger med erhvervet hjerneskade, der havde brug for et døgndækket tilbud i Svendborg Kommune. De resterende borgere med erhvervet hjerneskade har i stedet fået tilbudt tværfaglig specialiseret rehabilitering i eget hjem af medarbejderne, der har neurologiske kompetencer. Rehabiliteringsforløbene lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området. Ved at etablere teams rundt om borgerne, hvor der er medarbejdere fra både sundheds-, ældre- og socialafdelingen er Svendborg Kommune i høj grad lykkedes med nærhedsprincippet. Mange borgere har desuden et ønske om, at rehabiliteringen foregår i deres eget hjem, hvilket også medvirker til at fastholde det generhvervede funktionsniveau, og mindsker risikoen for kompetencetab i forbindelse med overgangen fra et midlertidigt botilbud til eget hjem.
Med den nye sundhedsreform, der blev vedtaget i december 2024, får regionerne fremover ansvaret for den specialiserede rehabilitering for personer, der har fået en erhvervet hjerneskade efter for eksempel blodpropper eller trafikuheld. Der kan laves samarbejdsaftaler mellem region og kommuner vedrørende den specialiserede rehabilitering, dette skal foregå via de kommende sundhedsråd. Hvorvidt Svendborg Kommune kommer til at drive dele af den specialiserede rehabilitering på vegne af regionen, er således endnu uvist.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den forventede besparelseseffekt ved at omlægge Storkehavevej fra støttecenter til døgndækket midlertidigt botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade kan ikke opnås ved etablering af botilbud, men skal hentes på anden vis. Det vil til dels ske ved, at borgere med senhjerneskade tilbydes specialiseret rehabilitering i eget hjem, hvilket er mindre omkostningstungt end placering i døgntilbud.
De dele af Storkehavevej, hvor der tidligere har været støttecenter i regi af Socialafdelingen står i dag tomme. Socialafdelingen betaler tomgangshusleje for de tomme bygninger, i 2025 svarende til en udgift på 1 mio. kr., der vil blive indledt dialog med Center for Ejendomme og Teknisk Service om den fremtidige anvendelse af bygningerne.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Sundhedslovens § 140
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
I Budget 2025 blev der afsat midler til køb af Hesselager Plejecenter. Processen herfor er igangsat, for at sikre at ejendommen kan få en ny anvendelse, når plejecenteret ikke længere er i drift fra sommeren 2026, og for at undgå tomgangshusleje.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at
- Status på køb og salg af Hesselager Plejecenter tages til orientering
Sagsfremstilling
Det er politisk besluttet at nedlægge Hesselager Plejecenter på grund af forhold vedrørende brandsikkerhed, herunder de udgifter, der er forbundet med at opdatere brandsikkerhedsforholdene til den målgruppe, der bor i boligerne på plejecentret.
Svendborg Kommune har anvisningsret til boligerne på Hesselager plejecenter, og hæfter for huslejen i tomme lejemål overfor boligorganisationen Sydfyns Almene Boliger. Når alle boliger er fraflyttet, medfører det en årlig udgift til tomgangshusleje på 1,6 mio. kr. for Svendborg Kommune indtil der findes en anden anvendelse af ejendommen. Hertil kommer leje af servicearealer på 0,41 mio. kr. samt ejendomsudgifter på 0,25 mio. kr.
Som led i udmøntningen af Budget 2025, har administrationen jævnfør Almenboligloven igangsat en proces, hvor Landsbyggefonden og Social- og Boligstyrelsen skal godkende afhændelsen af de almene boliger på Hesselager Plejecenter. Dette sker på baggrund af, at der er dokumenteret byggetekniske problemer vedrørende brandforhold i forhold til målgruppen, der ikke ved egen hjælp kan forlade bygningen. Når nedlæggelsen af boligerne er godkendt hos de forskellige myndigheder, og der er sket indfrielse af lån mv., kan ejendommen til sommer 2026 bruges til f.eks. botilbud.
Tidsplan for processen fremgår herunder:
I forbindelse med den nye Kommuneplan 2025, er plangrundlaget for ejendommen ændret fra alene offentlige formål til blandet bolig – og erhverv, for at understøtte en bredere fremtidig anvendelse af ejendommen. Der gives fortsat mulighed for offentlige formål, hvilket åbner mulighed for anden anvendelse end plejecenter i ejendommen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ejendommen ejes af boligorganisationen Sydfyns Almene Boliger. Ejendomsprisen kendes ikke endeligt, men forventes som minimum at være på niveau med restgælden til boligdelen ved overtagelsestidspunktet, ca. 7,12 mio. kr. plus 0,7 mio. kr. til købsudgifter. Der er ikke mulighed for at låne til dette formål, hvorfor der i forbindelse med budget 2025 blev afsat 7,12 mio. kr. til køb af ejendommen.
Den forventede købesum skal ses i forhold til, at Svendborg Kommune fra medio 2026 hæfter for en årlige driftsudgift på 2,26 mio. kr. til tomgang. De 2,26 mio. kr. består af tomgangshusleje på 1,6 mio. kr., leje af servicearealer på 0,41 mio. kr. samt driftsudgifter på 0,25 mio. kr. Det skyldes, at Svendborg Kommune har anvisningsret til boligerne på Hesselager plejecenter, og derfor hæfter for huslejen i tomme lejemål overfor Sydfyns Almene Boliger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Almenboligloven
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Orientering om udrulning af den regionale Sundhedsprofilundersøgelse ”Hvordan har du det?” d. 4.februar 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
"Hvordan har du det?" gennemføres hvert fjerde år og er Danmarks største undersøgelse af danskernes sundhed og trivsel. Sundhedsprofilundersøgelsen har fundet sted siden 2010, og blev sidst gennemført i 2021. Den kommende profilundersøgelse er derfor den 5. i rækken af undersøgelser og giver et unikt indblik i udviklingen i danskernes selvoplevede sundhedsvaner, trivsel og sygdom.
Det er de 5 regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed, som gennemfører undersøgelsen på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet samt Finansministeriet.
Cirka 300.000 tilfældigt udvalgte danskere på +16 får spørgeskemaet "Hvordan har du det?" tilsendt i deres digitale postkasse eller per brev. I Region Syddanmark er tallet cirka 64.000 borgere.
I Svendborg Kommune svare det til at 2500 tilfældigt udvalgte borgere inviteres i deres digitale postkasse til at deltage i undersøgelsen. Ved sidste dataindsamling i 2021 havde Svendborg Kommune regionens højeste svarprocent svarende til 66,8%.
Undersøgelsen sendes ud d.4.februar og kører frem til og med d. 18.maj 2025.
Efter endt dataindsamling udarbejdes en samlet rapport for hver region med kommuneopgørelser. Med resultaterne fra Sundhedsprofilerne i 2010, 2013, 2017, 2021 og den kommende for 2025 opnås flere sammenlignelige data om danskernes sundhedsvaner, trivsel og sygdom.
Sundhedsprofilerne er et vigtigt politisk og administrativt redskab i Svendborg Kommune. Resultaterne gør det muligt at følge udviklingen i borgernes sundhedstilstand og giver kommuner og regioner mulighed for at prioritere indsatser til gavn for borgerne, hvor der er størst behov for det. Dette gælder både ift. de lokale prioriteringer i Svendborg Kommune hvor profilerne kan tegne et billede af lokale sundhedsudfordringer samt i det tværgående sundhedssamarbejde på Fyn i medfør af Sundhedsreformen og de kommende sundhedsråd.
I forbindelse med at de relevante borgere modtager invitationen til at deltage i undersøgelsen d. 4. februar, understøtter Svendborg Kommune med PR på kommunens hjemmeside, Facebook-profil, infostandere og en artikel i ugeavisen.
De endelige resultater fra undersøgelsen foreligger i marts 2026 og Senior-, Social- og Sundhedsudvalget vil på det tidspunkt blive forelagt resultaterne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter til PR
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutningstema
Godkendelse af dato og ramme for planlægning af fejringen med overrækkelse af priser i 2025 samt udpegelse af to udvalgsmedlemmer til prisudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller
- at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender dato og ramme for fejringen af det frivillige sociale område.
- at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget udpeger to udvalgsmedlemmer til prisudvalget.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget har tradition for en årlig fejring af det frivillige sociale område. I 2020 blev arrangementet omlagt fra alene at være for formændene, til at omfatte alle frivillige i de frivillige sociale foreninger i Svendborg Kommune. Til arrangementet uddeles to priser til området. FrivilligSocialPrisen, der hylder en forening eller gruppes særlige arbejde og RespektPrisen, der hylder én persons særlige frivillige indsats.
Udvalget besluttede 8. marts 2022, at fejringen afholdes i forbindelse med ”Frivillig Fredag”-ugen (den nationale fejring af frivillighed i uge 39). De seneste år er fejringen blevet afholdt om lørdagen. I år afholder foreningen Ombold danmarksmesterskabet i gadefodbold i Svendborg og det ligger i weekenden i uge 39. Administrationen foreslår derfor, at fejringen afholdes lørdag den 4. oktober 2025. Administrationen foreslår desuden at fejringen planlægges ud fra samme ramme og fokus på indhold som de foregående år.
Fejringen i 2024 blev afholdt lørdag den 28. september i Midtbyhallen for godt 260 deltagere. Der var fokus på taler, musikalsk underholdning, fællessange, prisoverrækkelser samt tid til, at deltagerne kunne netværke under frokosten. Modtager af FrivilligSocialPrisen var Medborgercaféen og Frode Hansen fra Gå dig Glad modtog RespektPrisen.
I forbindelse med overrækkelsen af priserne er der nedsat et prisudvalg bestående af repræsentanter fra Frivilligrådet, Frivilligcentret, administrationen og to repræsentanter fra Senior-, Social- og Sundhedsudvalget. Prisudvalget gennemgår de indstillede kandidater til priserne og udpeger prismodtagerne til godkendelse i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget skal udpege to repræsentanter til deltagelse i prisudvalget.
Handicaprådet vil, i lighed med tidligere, blive tilbudt, at de kan uddele Handicapprisen i forbindelse med afholdelse af fejringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er afsat 100.000 kr. årligt til fejring og prisoverrækkelse på udvalgsmøde den 7. oktober 2020.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18 og Barnets Lov § 17.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutningstema
FynBus arbejder på et nyt koncept for åben flextrafik, der skal forenkle og harmonisere de eksisterende tilbud under ét samlet produkt, kaldet FlexTrafik. Konceptet indebærer en ny prisstruktur og ensartede åbningstider for at gøre flextrafikken mere tilgængelig og overskuelig for borgerne.
Udvalgene orienteres om den planlagte høringsproces i relevante råd og lokalråd. Høringssvarene vil efterfølgende blive fremlagt til politisk orientering inden de videresendes til FynBus.
Indstilling
Direktionen indstiller til Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget anbefales,
- At orienteringen omkring det nye koncept for åben flextrafik samt høringsprocessen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
FynBus arbejder på at forenkle flextrafiktilbuddet ved at samle de eksisterende produkter (Flextur, Plustur, TeleRute og Teletaxi) under ét samlet koncept kaldet FlexTrafik. Det nye koncept skal være mere overskueligt for kunderne og harmonisere prisstruktur og åbningstider på tværs af alle kommuner i FynBus’ område.
Nøgleelementer i det nye koncept:
- Ét samlet produkt: FlexTrafik med ensartede regler for pris og åbningstider.
- Prissætning efter serviceniveau: Kunden betaler efter serviceniveau og egen indsats.
- Forenklet bestillingsflow: Ingen krav om kundeoprettelse og mulighed for bestilling med 1 times varsel.
- Knudepunkter: Indførelse af knudepunktsskilte for bedre synlighed og samkørsel.
Høringsproces:
Materialet for det nye koncept sendes i høring i slutningen af januar. Administrationen sender materialet i høring i følgende råd:
- Handicaprådet
- Ældrerådet
- Ungerådet
- Alle lokalråd i kommunen
Efter høringsperiodens afslutning vil alle indkomne høringssvar blive samlet af administrationen. Høringssvarene skal bidrage til den endelige vurdering og eventuelle justeringer af konceptet.
En opsummering af hovedpointerne vil blive sendt til politisk orientering i Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget, Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget inden høringssvarene sendes til FynBus.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Implementering af det nye koncept forventes at være omkostningsneutralt for Svendborg Kommune, baseret på erfaringer fra Midttrafik.
CO2-Konsekvensvurdering
Ved at samle flextrafikprodukterne i én samlet løsning og tilskynde til mere samkørsel via knudepunktsmodellen forventes det en reduktion i antallet af kørsler med lav belægning. Dette kan mindske det samlede kørselsomfang og dermed CO2-udledningen, da færre individuelle ture foretages.
Lovgrundlag
Lov om trafikselskaber.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Sagsfremstilling
- 1. Orientering fra udvalgsformanden
- Velkomstværter i forbindelse med arrangementet ”Oplev den frivillige sociale verden”
den 24. april 2025.
- 2. Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- 3. Orientering fra administrationen
- Orientering om proces vedr. nyt plejecenter i Tankefuld