Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 4. juni 2024 kl. 13.30
Indhold
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Drøftelse af budgettemaer og beslutning om videresendelse af temaer til budgetforhandlingerne samt drøftelse af budgetborgermøde.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget,
- At udvalget drøfter de vedlagte drifts-, demografi- og anlægstemaer.
- At udvalget beslutter videresendelse af temaerne til budgetforhandlingerne
- At udvalget drøfter forslag til emner/tema på udvalgets område, som kan indgå til budgetborgermødet om budget 2025.
Sagsfremstilling
Jævnfør budgetproceduren for budget 2025 drøfter fagudvalgene på møderne i april til juni temaer til budget 2025, herunder finansiering.
Hvert udvalg må fremsende tre driftstemaer til budgetforhandlingerne. Derudover kommer demografitemaer og driftstema af teknisk karakter (se nedenfor) samt anlægstemaer.
Både drifts- og anlægstemaer fremsendes senest på fagudvalgenes juni-møder til budgetforhandlingerne, for demografitemaerne dog senest på august-møderne, jf. budgetproceduren.
Driftstemaer incl. demografi:
På mødet i maj foreslog udvalget, at administrationen til juni-mødet udarbejdede beskrivelse af følgende tre driftstemaer:
- Unge fritidsjobbere på plejecentre
- Udvidelse af akutfunktionen
- Idrætscertificering af socialafdelingens tilbud
Derudover gør administrationen opmærksom på vedlagte tema, som er incl. finansiering, men hvor finansieringen omlægges fra pulje til bloktilskud fra 2025:
- ”Flere hænder og højere kvalitet i ældreplejen”, overgang fra puljemidler til bloktilskud.
Der er desuden vedlagt to demografitema-beskrivelser:
- Demografi ældreområdet
- Demografi socialområdet (pt. foreløbige tal, som efterfølgende opdateres med data fra Familieafdelingen pr. 1.juni)
Anlægstemaer:
På mødet i april blev der bestilt udarbejdelse af følgende tre anlægstemaer:
- Køb af Hesselager Plejecenter
- Etablering af nye skæve boliger i samarbejde med den almene boligsektor
- Genopførelse af to nedbrændte skæve boliger på Tipsvænget (Hyttebyen)
Derudover er udarbejdet anlægstema nævnt af administrationen på mødet i maj:
- Udskiftning af DECT-telefoni og nødkald
Beskrivelser af alle drifts- og anlægstemaer er vedlagt dagsordenen.
Udvalget skal beslutte, om alle temaer ønskes videresendt til budgetforhandlingerne.
Jævnfør anbefaling i budgetproceduren vedlægges endvidere bilag med ECO-nøgletal for regnskab 2023 til brug for eventuel drøftelse af serviceniveau, muligheder og udfordringer.
Økonomiudvalget besluttede på mødet den 21. maj 2024 at der i forbindelse med budget 2025 afholdes budgetborgermøde inspireret af formen sidste år. Endelig form, indhold og dato fastlægges på Økonomiudvalgets møde den 18. juni 2024.
I forlængelse heraf anmodes fagudvalgene om på mødet i juni at drøfte forslag til emner/tema, som udvalget ønsker skal indgå i budgetborgermødet på udvalgets område.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de enkelte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Udvalget drøftede temaerne og videresender dem til budget forhandlingerne. Udvalget besluttede, at emnet Rekruttering og fastholdelse indgår i budgetborgermødet.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering og gennemgang af sundhedsmrådets organisering, aktivitet og økonomi.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget har bedt om en gennemgang af hvert af de tre ressortområders økonomi og aktivitet. Det er aftalt at Sundhedsområdet står for oplægget på mødet i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget d. 4. juni, mens Ældreområdet og Socialafdelingen stod for oplæggene henholdsvis 5. marts og d. 2. april.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Kommunalt input til praksisplan for almen praksis
Indstilling
Administrationen anbefaler, at
- udkast til høringssvar (bilag 1) drøftes og godkendes.
Sagsfremstilling
Region Syddanmark er under inddragelse af almen praksis og kommunerne i regionen ved at udarbejde en ny ”Praksisplan for almen praksis”. Planen skal være gældende i perioden 2025-2028.Kommunerne i Region Syddanmark har mulighed for at bidrage med input til den kommende Praksisplan for almen praksis.
Status i Svendborg Kommune pt. er, at der i alt er 17 lægepraksisser med 39 lægekapaciteter hvoraf 38 er besatte. Lægeklinikkerne har tilknyttet i alt 60.298 borgere svarende til gennemsnitligt 1.546 borgere pr. lægekapacitet. Ved 1600 borgere pr. kapacitet har en klinik mulighed for at lukke for tilgang af nye borgere. I Svendborg har 71% af praksisserne åbent for tilgang af nye borgere, hvilket sammenlignet med andre kommuner i regioner er relativt højt.
I den nuværende praksisplan er defineret, at der fremadrettet skal være praksis i Svendborg, Hesselager og Stenstrup.
Formål med praksisplanen
- Praksisplanen skal blandt andet være med til at sikre den nødvendige lægekapacitet i hele regionen og udgør et væsentligt grundlag for beslutninger vedrørende lægedækning.
- Planen skal samtidig skabe rammer for udvikling og styrkelse af almen praksis
- Endelig skal planen beskrive de betingelser, der skal være tilstede, for at almen praksis kan varetage sine opgaver i et tæt og koordineret samarbejde med kommuner, praktiserende speciallæger og sygehuse.
Forslag til praksisplanen kan eksempelvis omfatte:
- viden om særlige udfordringer, som bør håndteres.
- Udfordringerne kan f.eks. omhandle samarbejdet med almen praksis, tilgængelighed eller tilsvarende. De kan også vedrøre behov for nye kompetencer i almen praksis, eller andre udfordringer, som kommunerne oplever.
- planer for den kommende periode, der kan påvirke behovet for læger i regionen. Input fra kommunen må meget gerne omfatte:
- planer om udvikling af nye byområder
- oplysninger om hvor i kommunen, der forventes vækst eller fald i befolkningstallet
- hvilke byer, der betragtes som ”centerbyer”, hvor adgang til praktiserende læger er særligt væsentlig
- andre faktorer, som kan have betydning for behovet for praktiserende læger
- udviklingstiltag: f.eks. ønsker om at udvikle indsatsen for specifikke patient- eller målgrupper under inddragelse af almen praksis.
Administrationen har udarbejdet et udkast til skrivelse til regionen (bilag 1). Som baggrund for kommunens input til praksisplanen er der vedlagt et notat, der viser placeringen af lægeklinikker i Svendborg Kommune (bilag 2) samt et notat fra regionen (bilag 3) med status for lægedækning i Region Syddanmark.
Bidrag fra kommunerne vil indgå i den videre udformning af praksisplanen, herunder den samlede vurdering af behovet for lægekapaciteter i de kommende år. Praksisplanen vil endvidere blive drøftet i Sundhedssamarbejdsudvalget, Strategisk Sundhedsstyregruppe og på politisk niveau i sundhedsklyngerne inden planen i slutningen af året bliver sendt i offentlig høring, hvor kommunerne får mulighed for at kommentere planen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Sundhedsloven §206a
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt. Det eftersendte Fælles fynske bilag tilsluttedes.
Beslutningstema
Godkende ændring af retningslinjer og praksis for puljen ”Støtte til frivilligt socialt arbejde” jf. Servicelovens § 18 på baggrund af ikrafttrædelse af Barnets Lov 1. januar 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget godkender ændring af retningslinjer og praksis for puljen ”Støtte til frivilligt socialt arbejde”.
Sagsfremstilling
Ændringer vedr. Barnets Lov og Serviceloven
Den 1. januar 2024 trådte Barnets Lov i kraft og omfatter børn og unge under 18 år. Det fremgår af Barnets Lov § 17, at Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger på børne- og ungeområdet. Rammerne for samarbejdet fastlægges af den enkelte kommunalbestyrelse. Kommunalbestyrelsen skal årligt afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde på børne- og ungeområdet.
Det fremgår af Servicelovens § 18, at Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige sociale organisationer og foreninger. Kommunalbestyrelsen skal årligt afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde. Rammerne for samarbejdet fastlægges af den enkelte kommunalbestyrelse. Den 22. januar 2024 udkommer Bekendtgørelse af lov om social service, der præciserer, at formålet med denne lov er til personer, der er fyldt 18 år.
Konsekvenserne er, at der fremover skal udmøntes ”Støtte til frivilligt socialt arbejde” jf. Barnets Lov § 17 vedr. personer under 18 år og Servicelovens § 18 vedr. personer over 18 år.
Center for Frivilligt Socialt Arbejde, det nationale videnscenter for det frivillige sociale område, har via KL afdækket, hvorvidt der med Barnets Lov § 17 følger et øget bloktilskud. Det gør der ikke.
Praksis hidtil
Praksis har hidtil været, at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget årligt udmønter puljen ”Støtte til frivilligt socialt arbejde” jf. Servicelovens § 18. Puljen kan søges af foreninger og organisationer inden for det sociale, kulturelle og sundhedsmæssige område samt en kreds af enkeltpersoner i forbindelse med konkrete initiativer og aktiviteter. Målgrupperne for puljen er indsatser rettet mod: børn, unge og voksne, personer med handicap, flygtninge, misbrugere, udsatte mv.
Hidtil har frivillige sociale indsatser, der er målrettet børn og unge, på lige fod med andre modtaget støtte fra puljen.
De seneste to år har andelen udgjort:
- I 2023 har 14 foreninger modtaget i alt 191.500 kr. ud af 911.500 kr. fordelt til 52 foreninger
- I 2024 har 15 foreninger modtaget i alt 172.000 kr. ud af 778.250 kr. fordelt til 64 foreninger
Forslag vedr. retningslinjer og praksis fremover
Administrationen anbefaler, at retningslinjerne ændres, så der fremover fortsat udmøntes én pulje ”Støtte til frivilligt socialt arbejde” jf. Barnets Lov § 17 og Servicelovens § 18. Retningslinjer og kriterier tilrettes, så det er tydeligt, at lovgrundlaget for puljen er ændret.
Puljen udmøntes fortsat af Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Den tidligere administrative praksis fastholdes og tilpasses. Det er fortsat Sundhedsafdelingen, der sammen med Socialafdelingen administrerer puljen. Administrationen i Familie, Børn og Unge inddrages i den administrative gennemgang af ansøgningerne forud for behandlingen af ansøgningerne i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Baggrund for anbefalingen
Der er særligt to vilkår, der gør sig gældende i forhold til anbefalingen:
- Hensyn til foreninger, der arbejder med børn og unge
Der vil fortsat alene være ét sted at søge ”Støtte til frivilligt socialt arbejde”. Foreningerne, der arbejder med børn og unge har ofte fokus på hele familien og kun få opererer med en afgrænsning af målgruppen ved 18 år. Ved en opdeling af puljen til målgrupper under og over 18 år, vil det være svært for foreningerne at gennemskue, hvilken pulje, der skal søges til aktiviteterne. De vil ofte skulle søge begge puljer til deres forskellige aktiviteter og målgrupper.
- Afbureaukratisering
Puljen kan med få justeringer i retningslinjer og praksis udmøntes som hidtil. En opdeling af puljen, ud fra de to lovgivninger, vil betyde en øget bureaukratisering i forhold til administrationen af puljerne og den politiske behandling samt foreningernes arbejde med at søge puljerne. Der vil desuden være et øget forbrug af ressourcer både i forbindelse med at oprette en ny pulje samt administrere den.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Barnets Lov § 17 og Serviceloven § 18.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget og Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af forslag til handleplan for årene 2024-2026 vedr. frivilligpolitik.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender forslag til handleplan.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkendte den 6. februar 2024 den redigerede frivilligpolitik, som er vedlagt dagsordenspunktet. Samtidig godkendte udvalget processen for udarbejdelse af frivilligpolitikkens handleplan.
Administrationen har udarbejdet det vedlagte forslag til handleplan for årene 2024-2026 sammen med repræsentanter fra Frivilligrådet, Udsatterådet og Frivilligcenter og Selvhjælp Svendborg.
Handleplanen er udarbejdet med udgangspunkt i frivilligpolitikkens tre beskrevne retninger for samarbejdet mellem kommunen og det frivillige sociale område på side 4:
- Flere udsatte og sårbare inviteres med i frivillige fællesskaber.
- Det tværgående samarbejde mellem kommunen og det frivillige sociale område samt foreningerne imellem bliver mere målrettet og organiseret.
- Potentialet i de eksisterende ressourcer og tilbud på det frivillige sociale område bliver anvendt.
Handleplanen består af en række handlinger, som relaterer sig til politikkens retninger for samarbejdet. Gældende for handlingerne er, at de understøttes af brobyggerfunktionen og igangsættes i et tæt samarbejde med Frivilligcentret og andre relevante parter fra området. Handlingerne supplerer hinanden på tværs og styrker yderligere brobygningen mellem ansatte i kommunen og de frivillige sociale tilbud til gavn for alle borgere.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18 og Barnets Lov § 17.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt. Udvalget ønsker en status på handleplanen om et år.
Beslutningstema
Kvalitetsstandarden som beskriver serviceniveauet for træning efter §86 stk.1 er blevet revideret og sendes nu til godkendelse. Revisionen omhandler tilføjelse af ydelser via digitale løsninger.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender den sidste kvalitetsstandard for § 86 i Sundhedsafdelingen
Sagsfremstilling
På sidste møde i Senior-, Social og Sundhedsudvalget blev tre af de fire kvalitetsstandarder for § 86 i Sundhedsafdelingen godkendt. Kvalitetsstandarden for genoptræning efter § 86 stk. 1 i Træningsafdelingen blev ved en fejl ikke behandlet på sidste møde og sendes nu til godkendelse.
Den vedlagte kvalitetsstandard er tilpasset de vedtagne besparelser ift. at træning skal kunne tilbydes helt eller delvist via digitale løsninger. Hvorvidt en borger tilbydes et forløb via digitale løsninger, beror på en faglig og konkret individuel vurdering.
En kvalitetsstandard er et politisk godkendt serviceniveau for ydelser under serviceloven. Kvalitetsstandarden skal gøre det synligt og gennemskueligt for borgere og samarbejdspartnere, hvilken service de kan forvente på et givent område. Samtidig fungerer kvalitetsstandarden som et redskab for planlægning og styring af indsatsen.
I Sundhedsafdelingen leveres størstedelen af ydelserne indenfor Sundhedsloven, hvor Sundhedsstyrelsen fastsætter hvilke standarder der skal leveres ydelser efter. Der er enkelte områder hvor ydelserne leveres efter serviceloven og hvor det er fagudvalgene som fastsætter serviceniveauet. Der er udarbejdet kvalitetsstandarder for træningsområdet og Sundhedshuset ift. Servicelovens § 86.
Kvalitetsstandarderne vedr. områderne:
- Genoptræning – Lov om social service § 86, stk. 1
- Vedligeholdende træning – Lov om social service § 86, stk. 2
Den tilrettede kvalitetsstandard har været i høring i Handicaprådet.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke kendt
Lovgrundlag
Servicelov § 86
Sagen afgøres i
Senior-, Social og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af proces for opdatering af Masterplan på Ældreområdet
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender proces for opdatering af Masterplan på Ældreområdet for perioden 2025-2032
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget vedtog i 2019 en Masterplan for ”Fremtidens Ældreliv” frem mod 2025. Masterplanen har siden været styrende i udviklingen for Ældreområdet. Masterplanen skal nu opdateres ift at sikre at retningen fortsat er relevant, at de relevante emner er med, samt at Masterplanen er opdateret med nyeste viden.
Administrationen på Ældreområdet foreslår følgende proces for opdatering af Masterplan på Ældreområdet, se eventuelt vedlagte bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifter til Borgermøde, interessent- og personaleinvolvering forventes at kunne afholdes indenfor ældreområdets eksisterende budget
CO2-Konsekvensvurdering
Det store borgermøde vil naturligt have et CO2-aftryk. Det kan dog reduceres ved at minimere affald såsom engangsemballage, udprintet materiale mv.
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Årsregnskab samt revisionsprotokollat for 2023 for Mærskgårdens Udbygning.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at regnskab 2023 med revisionsprotokollat godkendes.
Sagsfremstilling
Regnskab og revisionsprotokollat for Den selvejende institution Mærskgårdens Udbygning for 2023 skal godkendes.
Kollegieboligselskabet har pr. 1. april 2023 overtaget administrationen af Mærskgården og Mærskgårdens Udbygning. Årets resultat blev et overskud på 30.485 kr.
Revisionen har ikke givet anledning til bemærkninger.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 918 af 10/12/1999 om drift og tilsyn med boliger og
hjem for gamle, syge og svagelige samt lette kollektivboliger.
Sagen afgøres i
Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Godkendt.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Hesselager
- Ombygning Bryghuset
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 04-06-2024
Taget til efterretning.