Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 5. november 2024 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Budgetopfølgning pr. 30. september 2024 for Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget,
- At budgetopfølgningen for Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Der er udarbejdet budgetopfølgning pr. 30. september 2024 jævnfør vedlagte bilag. Opfølgningen indgår i kommunens samlede koncernrapport, som forelægges Økonomiudvalget den 19. november 2024.
Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets budgetopfølgning viser følgende afvigelser mellem det forventede regnskab og korrigeret budget:
Serviceudgifter:
For serviceudgifterne udgør det forventede regnskab 1.129,1 mio. kr., hvilket svarer til et merforbrug på 9,1 mio. kr. Merindtægten på statsrefusion vedr. særligt dyre enkeltsager på 10,0 mio. kr. under overførselsområdet skal medgå i udvalgets resultat (socialområdet) ved regnskabsafslutningen, hvorfor udvalgets reelle afvigelse er et mindreforbrug på 0,9 mio. kr. Afvigelsen svarer til en forværring på 1,8 mio. kr. i forhold til budgetopfølgningen pr. 30. juni 2024 og skyldes øgede udgifter på socialafdelingens myndighed.
Afvigelsen fordeler sig således på politikområder:
Ældre: -6,4 mio. kr.
Social 8,8 mio. kr. incl. merindtægt statsrefusion
Sundhed: -3,4 mio. kr.
I alt SSSU -0,9 mio. kr.
Overførselsudgifter:
For overførselsudgifterne udgør det forventede regnskab 197,5 mio. kr. , hvilket svarer til en merindtægt på 10,0 mio. kr. Merindtægten vedrører statsrefusion vedr. særligt dyre enkeltsager, som ved regnskabsafslutningen indgår i socialområdets resultat.
Direktionens anbefaling:
Økonomiudvalget har besluttet, at rammestyringen udmøntes ved at evt. merudgifter inden for et budgetområde søges finansieret indenfor det pågældende fagudvalg. Evt. merudgifter ved regnskabsafslutningen inden for fagudvalget overføres til fagudvalget til efterfølgende regnskabsår.
Set i lyset af udviklingen i det forventede regnskab vedr. serviceudgifter anbefaler direktionen, at der fortsat arbejdes med tiltag til forbedring af det forventede regnskabsresultat vedr. serviceudgifter på de udfordrede områder frem mod det endelige regnskab.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der henvises til vedlagte rapport.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Finansiering af tema til budget 2025 vedr.idrætscertifcering inden for udvalgets egen ramme.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget inden for egen ramme finansierer tema vedr. idrætscertificering, som ikke blev medtaget i det netop indgåede budgetforlig. Finansieringen sker via udvalgets disponible restramme fra sidste års budgetforlig. Det forudsættes, at Økonomiudvalget godkender bevillingsomplaceringen.
- At udvalget søger Økonomiudvalget om bevillingsomplacering for årene 2025, 2026 og 2027, således at
- Udvalgets budget 2025 øges med 850.000 kr.,
- Udvalgets budget 2026 øges med 106.000 kr., og
- Udvalgets budget 2027 reduceres med 956.000 kr.
- Bevillingen er neutral for kassen.
Sagsfremstilling
Der er den 20. september indgået budgetforlig i Svendborg Kommune for budget 2025.
I budgetforliget fik Senior-, Social- og Sundhedsudvalget finansieret de to særlige poster på ældreområdet; Kvalitetsløft ifm. ældrereform og puljen ”Flere hænder”s overgang til bloktilskud, ligesom de to demografitemaer blev finansieret. Derudover blev tre af de fire fremsendte anlægstemaer finansieret. Derimod indgik ingen af de tre fremsendte driftstemaer i budgetforliget.
Det foreslås, at udvalget selv finansierer det fremsendte driftstema
- Idrætscertificering af Socialafdelingens tilbud og ansættelse af sundhedsfremme- og fællesskabsfacilitator samt kostvejleder via midler fra udvalgets disponible ramme afsat i forbindelse med budgetforliget for 2024.
Der er stort potentiale – menneskeligt som økonomisk – i kommunale sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. I masterplanen for socialområdet er der derfor også fokus på sundhed blandt borgere, som får støtte af Socialafdelingen. Risikoen for at blive ramt af sygdom eller mental mistrivsel er højere blandt denne gruppe end blandt resten af befolkningen.
Mistrivsel og sygdom opstår af de samme årsager, som hos alle andre, men det sker langt tidligere, fordi det kan være svært for denne borgergruppe i tilstrækkeligt omfang at tage vare på egen sundhed og trivsel. Denne forskel i sundhed bliver typisk omtalt som ulighed i sundhed.
Idrætscertificeringen af Socialafdelingens enheder vil, tillige med ansættelsen af en sundhedsfremme- og fællesskabsfacilitator samt en kostvejleder, styrke organisationens samlede sundhedskompetencer. Dette ved direkte at styrke borgernes adgang til skræddersyede og målgrupperettede indsatser, som giver mening og mærkbar værdi for den enkelte borgers samlede sundhed.
Tiltagene knytter desuden an til en række af de bærende politikker for udviklingen af Svendborg Kommune. Herunder sundhedspolitikken og målet om at skabe øget lighed i sundhed for alle i Svendborg Kommune, samt handicappolitik, udsattepolitik og frivilligpolitik, som alle tre handler om inklusion og lige vilkår, uanset funktionsniveau, og har fokus på sundhedsfremme og fællesskab.
Idrætscertificeringen; ansættelsen af sundhedsfremme- og fællesskabsfacilitator samt kostvejleder, vil dermed understøtte, at Svendborg Kommune kommer tættere på at nå i mål med nogle af intensionerne i masterplanen for socialområdet samt sundhed-, handicap, udsatte- og frivilligpolitikkerne.
Udvalgets disponible restramme fra sidste års budgetforlig fremgår af nedenstående tabel 1, jævnfør også referat af Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets møde den 7. november 2023, hvor dele af den afsatte disponible ramme blev anvendt. Af tabellen fremgår også udgiften til temaet vedr. idrætscertificering.
Tabel 1. Beløb i 1.000 kr. | 2025 | 2026 | 2027 | 2028+ |
Rest af SSSU’s disponible ramme afsat ifm. budgetforliget for 2024 | 0 | 844 | 4.631 | 4.503 |
Tema vedr. idrætscertificering, finans.behov | 850 | 950 | 850 | 850 |
Restramme minus finansieringsbehov vedr.tema | -850 | -106 | 3.781 | 3.653 |
Tabellen viser, at der vil blive oparbejdet en negativ pulje i 2025 og 2026, hvorfor Økonomiudvalget skal søges om bevillingsomplacering mellem år.
Af tabel 2 fremgår det, hvilken bevillingsomplacering der skal søges om, samt hvor stor den disponible ramme vil være herefter.
Tabel 2. Beløb i 1.000 kr. | 2025 | 2026 | 2027 | 2028+ |
Ansøgning til ØK om bevillingsomplacering | 850 | 106 | -956 | 0 |
Rest af disponibel ramme herefter | 0 | 0 | 2.825 | 3.653 |
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Som det fremgår af tabel 2 i sagsfremstillingen, vil der blive oparbejdet en negativ pulje i 2025 og 2026 under Senior-, Social- og Sundhedsudvalget. Økonomiudvalget skal derfor søges om bevillingsomplacering for budgetårene 2025, 2026 og 2027, således at udvalgets budget 2025 øges med 850.000 kr., budget 2026 øges med 106.000 kr. og budget 2027 reduceres med 956.000 kr. Bevillingen er neutral for kassen.
Der er i 2027 og 2028+ herefter fortsat en disponibel ramme til rådighed, der kan prioriteres af udvalget på et senere tidspunkt; i 2027 på 2.825.000 kr. og i 2028+ på 3.653.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Sagen afgøres i
Lov om kommunernes styrelse.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Indstillingerne godkendt.
Beslutningstema
Finansiering af tema vedr. unge fritidsjobbere til budget 2025 inden for udvalgets egen ramme.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget inden for egen ramme finansierer tema vedr. unge fritidsjobbere, som ikke blev medtaget i det netop indgåede budgetforlig. Finansieringen sker via de afsatte midler til kvalitetsløft ifm. ældrereformen.
Sagsfremstilling
Der er den 20. september indgået budgetforlig i Svendborg Kommune for budget 2025.
I budgetforliget fik Senior-, Social- og Sundhedsudvalget finansieret de to særlige poster på ældreområdet; Kvalitetsløft ifm. ældrereform og puljen ”Flere hænder”s overgang til bloktilskud, ligesom de to demografitemaer blev finansieret. Derudover blev tre af de fire fremsendte anlægstemaer finansieret. Derimod indgik ingen af de tre fremsendte driftstemaer i budgetforliget.
Det foreslås, at udvalget selv finansierer det fremsendte driftstema
- Unge fritidsjobbere på plejecentre
Udgiften til temaet er på 330.000 kr. årligt og foreslås finansieret de afsatte midler til kvalitetsløftet ifm. ældrereformen/ældreloven.
Alle krav til kommunerne i relation til kvalitetsløftet kendes endnu ikke, men det vurderes, at temaet vedr. unge fritidsjobbere vil være et relevant bidrag i relation til et kvalitetsløft af området.
Unge fritidsjobbere på plejecentrene er med til at skabe liv og gode oplevelser for beboere på plejecentrene. Det kan fx være ved at spille et spil eller læse en bog. De unge hjælper også med mindre praktiske opgaver fx at dække bord og lægge rent vasketøj sammen. Opgaver, der kan frigive tid for det faste personale.
Derudover er det hensigten, at ansættelse af unge på plejecentrene er med til at vække unges nysgerrighed til sundhedsområdet og skabe interesse for og viden om social- og sundhedsfagene. Forventningen er, at det kan være med til at tiltrække kommende SOSU-elever og medarbejdere til ældreområdet i Svendborg Kommune.
Temabeskrivelsen er vedhæftet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det fremgår af temabeskrivelsen, at det for de kommunale plejecentre vil koste 330.000 kr. årligt at ansætte nogle fritidsjobbere pr. kommunalt plejecenter.
Midlerne foreslås fundet inden for de afsatte midler til kvalitetsløftet i forbindelse med ældreformen, hvor ældreområdet ved budgetforliget for 2025 fik tilført 6,5 mio. kr. i 2025, 7,0 mio. kr. i 2026 og 10,0 mio. kr. årligt herefter.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke releverant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af sagsbehandlingstider for Socialområdet fra 1. januar 2025.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior- Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Kommunalbestyrelsen anbefales:
- at administrationens forslag til sagsbehandlingstider for Socialområdet godkendes.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune er jf. retssikkerhedsloven forpligtet til at fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Sagsbehandlingstiderne skal offentliggøres på kommunens hjemmeside, så det er muligt for borgere at finde oplysningerne (Note 1).
Ankestyrelsen har i en tilsynsudtalelse fra 15. december 2023 til samtlige kommunalbestyrelser præciseret de forpligtelser, kommunerne har i forhold til offentliggørelse af sagsbehandlingstider på det sociale område (vedlagt som bilag).
Ankestyrelsen har 7. oktober 2024 sendt et opfølgende brev (vedlagt som bilag) om, at Svendborg Kommune har været en del af stikprøvekontrollen. Svendborg Kommune bliver bedt om at komme med en udtalelse og en redegørelse for om kommunens offentliggjorte sagsbehandlingsfrister efter kommunens opfattelse er i overensstemmelse med reglerne i retssikkerhedsloven og retssikkerhedsbekendtgørelsen samt Ankestyrelsens generelle udtalelse af 15. december 2023.
Administrationen og Myndighedsafdelingen i Socialafdelingen var inden modtagelsen af brevet fra Ankestyrelsen 7. oktober 2024 gået i gang med en gennemgang af de aktuelle sagsfrister, som fremgår af Svendborg Kommunes hjemmeside. Sagsfristerne blev sammenholdt med de aktuelle sagsbehandlingstider på afgørelsessagerne i Socialafdelingen i 2024. Dertil er der suppleret med en vurdering til hvert paragrafområde samt en sammenligning af sagsbehandlingsfrister fra tre sammenlignelige kommuner: Middelfart, Nyborg og Faaborg-Midtfyn.
I bilaget med oversigten over sagsbehandlingstider fremgår forslag til sagsbehandlingstider for Svendborg Kommune fra 2025 samt en oversigt over de tre sammenligningskommuner sagsfrister. Forslagene til sagsbehandlingstider for Svendborg Kommune er ikke for nogen af paragrafferne over de tre sammenligningskommuners sagsfrister.
Den årlige undersøgelse og opdatering af sagsbehandlingsfrister på hjemmesiden er desuden en del af temaerne ”Systematisk opfølgning” og ”Datainformeret ledelse” fra Masterplanen for det sociale område og anvendes bl.a. til at følge op på om Socialafdelingen holder, hvad der loves overfor borgerne samt at borgerne informeres om realistiske sagsbehandlingstider.
De primære årsager til ændringsforslagene på sagsbehandlingstider er øget dokumentationstid på grund af blandt andet Voksenudredningsmetoden (VUM 2.0), ny tidsvurdering på baggrund af 2024-data, indhentning af oplysninger hos borgere og andre instanser samt matching, bevillingsproces og ventelister særligt i forbindelse med botilbud.
Der er således mange faktorer, der kan påvirke sagsbehandlingstiden. Det kan for eksempel være, at der i forbindelse med en udredning skal indhentes en almindelig lægeattest (her er der en 3-ugers tidsfrist). Der kan også være behov for en psykologerklæring, hvor tidsfristen kan være noget længere afhængigt af indhold.
Herudover er der også krav om, at sagens udredning skal skrives ind i journal- og fagsystemet Nexus. Dette skal ske efter principperne i Voksenudredningsmetoden (VUM 2.0). Dette estimeres til at tage 2 arbejdsdage ved komplekse sager (fx ved BPA-sager, Botilbuds-sager og nogle §85-sager). Hvis sagen kræver, at flere oplysninger skal indhentes, stiger sagstiden. Ved mindre komplekse sager kan det gå det hurtigere, fx ved §98 Kontaktperson for døvblinde, §103 Beskyttet beskæftigelse og §104 Aktivitets og samværstilbud, hvor udredningen som oftest ikke er så stor.
I gennemgangen af sagstiderne har der desuden været særligt fokus på Ankestyrelsens konklusioner fra Handicapbarometret 2023 (Note 2), hvor styrelsen undersøgte sager om ledsagelse til voksne med handicap. Undersøgelsen viste, at 47 procent af sagerne (fra hele landet) havde retlige mangler med væsentlig betydning for afgørelsens rigtighed, hvor den mest udbredte mangel var manglende oplysning af sagen. Det har medført et øget generelt fokus på grundigere belysning af sagerne i Svendborg Kommunes Socialafdeling med henblik på at sikre kvaliteten af afgørelserne.
Administrationen vil efter den politiske behandling sikre, at de opdaterede sagsbehandlingstiderne fremgår af kommunens hjemmeside samt at eksisterende kvalitetsstandarder justeres, så de nye sagsbehandlingsfrister indarbejdes.
Slutnoter:
Note 1: https://www.svendborg.dk/om-kommunen/sagsbehandlingsfrister/
Note 2: Se SSSU-referat af 3. september 2024, https://www.svendborg.dk/dagsordener-og-referater/senior-social-og-sundhedsudvalget/03-09-2024-5579/
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen bemærkninger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Retssikkerhedsloven
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Udvalget godkender indstillingen og oversender til Kommunalbestyrelsen.
Beslutningstema
Orientering om omgørelsesprocenter i Ankestyrelsens afgørelser i klagesager efter lov om social service for 2023, samt beslutning om eventuel udarbejdelse af handleplaner til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget indstiller, om der skal udarbejdes handleplaner til styrkelse af den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling og
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget videresender punktet til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen.
Sagsfremstilling
Ankestyrelsen er øverste administrative klageinstans for sager, der behandles efter lov om social service. Hvert år laver Ankestyrelsen opgørelser over, hvor mange klager styrelsen har behandlet for borgere i de enkelte kommuner.
På baggrund af Ankestyrelsens opgørelse offentliggør Social- og Boligministeriet medio juni tre kommuneopdelte Danmarkskort, der viser omgørelsesprocenten for klagesager efter serviceloven i 2023.
De tre kort i 2023 er følgende (note 1):
- Omgørelsesprocenter på socialområdet 2023 (Danmarkskort 1)
- Omgørelsesprocenter på voksenhandicapområdet 2023 (note 2) (Danmarkskort 2)
- Omgørelsesprocenter på børnehandicapområdet 2023 (Danmarkskort 3)
Danmarkskortet skal behandles i Kommunalbestyrelsen, jævnfør retssikkerhedslovens § 79 b.
Kommunalbestyrelsen skal i forbindelse med behandlingen tage stilling til, om der skal udarbejdes en handleplan for at styrke den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.
Orienteringen har været i høring hos Handicaprådet, deres udtalelse er vedlagt som bilag.
Kort resume – Svendborg Kommunes hovedtal
I Danmarkskort 1, som indeholder socialområdets samlede tal, har Svendborg Kommunes omgørelsesprocent de sidste tre år holdt sig mellem 34-36%, mens det på landsplan er steget fra 31,8 til 38,5% på socialområdet.
År | Afgørelser i Ankestyrelsen (Svendborg) | Heraf omgjorte | Heraf ændret/ ophævede sager | Omgørelses-procent | Omgørelses-procent (Landsplan) |
2023 | 76 | 27 | 6 | 36 % | 38,5 % |
2022 | 78 | 28 | 7 | 36 % | 37,5 % |
2021 | 95 | 32 | 13 | 34 % | 31,8 % |
Tallene i Danmarkskort 2 og 3 er uddybet i bilaget.
Ud fra Svendborgs Kommunes hovedtal (note 3) anbefaler administrationen, at Børn & Unge-området og Voksenområdet (Social og Ældre) fortsætter med at fastholde og udvikle eksisterende handleplaner i forbindelse med sagsbehandlingsarbejdet. Eksisterende handleplaner i administrationen er beskrevet i dybden i tilknyttede bilag med følgende hovedpunkter:
Social og Ældre:
- At fastholde og styrke den juridiske kvalitet i kommunens sagsbehandling.
- At have et generelt øget fokus på belysning af sagerne, jf. konklusionerne fra Handicapbarometret 2023.
- At have fokus på kvalitetssikring af afgørelser.
- At have fokus på samarbejdet med borgerne i sagsbehandlingsprocessen.
- At have fokus på helhedsorienteret sagsbehandling.
- At følge principafgørelserne i Ankestyrelsen tæt.
Børn og Unge:
- At styrket inddragelse af barnet/ den unges stemme i sagsbehandlingen.
- At styrke familiens oplevelse af indflydelse på egen sag, og de beslutninger der bliver taget i deres sag.
- At styrke det tværfaglige samarbejde, ved nye samarbejdsfora.
- At styrke dokumentationspraksis i DUBU.
- At følge alle afgørelser fra Ankestyrelsen tæt, med fokus på læring og justeringer af praksis.
- At have fokus på at vejlede borgerne i deres klageret..
Slutnoter:
Note 1: Se uddybet beskrivelse i bilag.
Note 2: Ministeriet har valgt at have fokus på 4 paragraffer (§95, §96, §97 og §100) på Danmarkskortet på voksenområdet. Derfor vises omgåelsesprocenten kun inden for disse 4 paragraffer på dette kort.
Note 3: Hovedtallene uddybes i bilaget og kan altid ses via udtræk fra Ankestyrelsens talportal.
____________________
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Retssikkerhedsloven.
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Taget til efterretning. Udvalget godkender at Voksenområdet (Social og Ældre) fortsætter med at fastholde og udvikle eksisterende handleplaner i forbindelse med sagsbehandlingsarbejdet. Punktet videresendes til endelig beslutning i Kommunalbestyrelsen.
.
Beslutningstema
Godkendelse af Rammeaftalen 2025-2026
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Børne-, Unge- og Uddannelsesudvalget samt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender Rammeaftale 2025-2026.
Sagsfremstilling
Baggrund
Kommunerne bærer ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. I forbindelse med dette arbejde udarbejdes der en Rammeaftale hvert andet år, der skal godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunernes og regionens redskab til på tværs at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.
Rammeaftalen består af en udviklingsdel og en styringsdel. Rammeaftalen er en toårig aftale.
Den lovgivningsmæssige ramme er beskrevet i Bekendtgørelse af 4. april 2024 om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.
Indholdet i Rammeaftale 2025-2026
Der har været en politisk proces i de syddanske kommuner og i Region Syddanmark, med henblik på input til indsatsområder til Rammeaftalen 2025-2026. Der er modtaget mange relevante input fra de politiske udvalg, Handicapråd og Udsatteråd i Syddanmark.
Rammeaftalen vil for 2025-2026 indeholde følgende 5 overordnede indsatsområder:
- Borgeroplevet kvalitet
- Kvalificerede medarbejdere og faglig ledelse
- Botilbudskapacitet og økonomisk styring
- Fælles implementering af nationale tiltag
- Tværsektorielt samarbejde – specielt med fokus på psykiatrien
Nyt i styringsdelen af Rammeaftale 2025-2026.
Styringsdelen sætter rammerne for styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på de omfattede tilbud. Formålet med styringsdelen af Rammeaftalen er, at sikre klare spilleregler for samarbejdet mellem køber og sælger.
• Alle kommunale og regionale tilbud der sælger pladser til kommuner, er omfattet af aftalen
• Principperne i KL standardkontrakterne ligger til grund for aftaler om køb og salg af pladser
• Rammeaftalens styringsprincipper er i overensstemmelse med Barnets Lov
• De økonomiske rammer ved lukning af tilbud er præciseret og er i overensstemmelse med finansieringsbekendtgørelsen.
Proces
KKR Syddanmark godkendte den 3. september 2024 Rammeaftale 2025-2026 og sender den til endelig godkendelse i de syddanske kommuner og Region Syddanmark.
Rammeaftalen skal være indgået senest den 1. december 2024. Kommunerne og Region Syddanmark bedes senest den 1. december 2024 melde tilbage til Fælleskommunalt Socialsekretariat og offentliggøre aftalen på egne hjemmesider.
Bilag til rammeaftalen som udgør styringsdelen af rammeaftalen er vedlagt.
Rammeaftalen har endvidere været sendt til høring i Handicaprådet. Handicaprådets høringssvar vedlægges.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse nr. 378 af 4. april 2024 om rammeaftaler mv. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering vedrørende den nationale rapport om hjemløshed i 2024 herunder også tal og tendenser fra Svendborg Kommune.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
- At den nationale rapport om hjemløshed i 2024 tages til orientering.
Sagsfremstilling
VIVE (Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd) udgav i september 2024 en rapport om den nationale hjemløshed. Rapportens datagrundlag bygger på en landsdækkende kortlægning af hjemløshed, der blev foretaget i uge 6, 2024. Kortlægningen viser, at 5.989 personer levede i hjemløshed i denne periode, hvilket er en stigning på 200 personer (3 %) sammenlignet med den forrige kortlægning i 2022. Der skal tages højde for, at rapportens datagrundlag til dels er udtryk for et øjebliksbillede.
I forbindelse med kortlægningen af hjemløshed fra 2022 til 2024 er der to centrale forhold, der skal tages i betragtning:
- Kortlægningen i 2024 blev udført kort efter, at omfattende lovændringer på hjemløshedsområdet trådte i kraft i oktober 2023 (Hjemløsereformen), hvilket kan have resulteret i et øget fokus, bedre kendskab til og registrering af personer i hjemløshed.
- Kortlægningen i 2022 blev gennemført, hvor der stadig var et vist omfang af restriktioner efter covid-19, hvilket især påvirkede brugen af natvarmestuer. Dette kan have medført lavere registrering, og det må antages, at noget af stigningen i 2024 kan tilskrives normaliseringen efter pandemien.
Nationale tendenser i udviklingen fra 2022 til 2024
- Antallet af personer i hjemløshed er steget mest blandt 30-39-årige, hvor der i 2024 blev registreret 1.479 personer, mod 1.300 i 2022.
- Antallet af personer over 60 år i hjemløshed er også steget fra 451 i 2022 til 500 i 2024.
- Antallet af unge i hjemløshed (18-24-årige og 25-29-årige) er stort set uændret i forhold til kortlægningen i 2022.
- Hovedstadsområdet tegner sig for størstedelen af stigningen.
- Antallet af gadesovere er faldet fra 535 til 503 i 2024.
- Andelen af borgere i hjemløshed, der er skrevet op til en bolig, er uændret siden sidste kortlægning, og udgør stadig kun hver tredje. Dette er en lav andel, set i lyset af, at en fast bolig og målrettet social støtte er et af de vigtigste elementer i Housing First-tilgangen, som er den bærende nationale strategi i indsatsen mod hjemløshed.
Udviklingen i Svendborg fra 2022-2024
I forhold til udviklingen i Svendborg viser rapporten, at er der sket en positiv udvikling i forhold til hjemløshed. I 2022 var der 53 personer i hjemløshed, mens der i 2024 er registreret 30 personer, hvilket kan indikere en effektiv hjemløse-strategi. Dette svarer til 0,5 personer i hjemløshed pr. 1.000 indbyggere i Svendborg, hvilket ligger under regionsgennemsnittet på 0,7. Det bemærkes desuden, at der i Svendborg er et lavt antal unge i hjemløshed under 25 år (1 person ud af de 30), hvilket peger på en succesfuld indsats mod hjemløshed blandt unge. Siden projektet "Ung under eget tag" blev igangsat i Svendborg for 5 år siden og gjort permanent for 2 år siden, er der stort set ikke indskrevet unge på forsorgscentret længere.
Antallet af hjemløse i Svendborg de senest 7 år:
2017: 45
2019: 40
2022: 53
2024: 30
2017 og 2019 tal stammer fra https://www.vive.dk/media/pure/jvn66yzm/3352843 og tallene fra 2022 og 2024 stammer fra den seneste hjemløserapport fra 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant i denne sammenhæng.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Serviceloven.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Udvalgsformand Hanne Klit ønsker nærværende sag på dagsordenen.
Den delvis frivillige organisation, OMBOLD, har henvendt sig til Svendborg Kommune angående muligheden for, at Danmarksmesterskabet 2025 i gadefodbold for hjemløse og udsatte kan afholdes i Svendborg.
Danmarksmesterskabet i gadefodbold for hjemløse og udsatte afholdes over to dage som oftest i august eller september, og der vil være deltagelse af 32 hold med cirka 250 udsatte og hjemløse fra hele Danmark.
Indstilling
Udvalgsformand Hanne Klit indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det godkendes:
- At Svendborg Kommune giver tilsagn om at være værtsby og indgå i et samarbejde om at arrangere Danmarksmesterskabet 2025 i gadefodbold med organisationen OMBOLD.
- At Svendborg Kommunes udgift til medfinansiering på 300.000 kr. forsøges dækket via ansøgninger til eksterne bidragsydere (fonde og lokale virksomheder)
- At den del af Svendborg kommunes udgifter til medfinansiering, der ikke bliver dækket af eksterne bidragsydere foreslås finansieret via ubrugte midler fra puljen til støtte af frivilligt socialt arbejde.
Sagsfremstilling
OMBOLD er en delvis frivillig organisation, hvis primære formål er at sikre, at hjemløse og socialt udsatte har adgang til at dyrke idræt – og specielt gadefodbold – på lige fod med alle andre mennesker.
Gennem opsøgende arbejde sikrer OMBOLD deltagelse af den lokale målgruppe, og Danmarksmesterskabet kan derfor være en god platform til at sætte skub i såvel idrætsdeltagelsen samt deltagelse i frivilligt arbejde blandt udsatte borgere. Svendborg Kommune har allerede et stærkt og velfungerende idræts- og foreningsliv. Det kan dog være svært for borgere, der er hjemløse og/eller socialt udsatte at deltage i de mere etablerede foreningers aktiviteter.
I en Svendborg kontekst kan Danmarksmesterskabet i gadefodbold være med til at understøtte de intentioner, der er i såvel handleplanen for frivilligpolitikken samt i masterplanen for det sociale område. Særligt i forhold til videreudviklingen af kommunens samarbejde med det frivillige område og i særdeleshed i forhold til at understøtte borgere, der er hjemløse og/eller socialt udsatte med at deltage i meningsfulde fællesskaber og understøtte deres fysiske, psykiske og sociale sundhed.
Danmarksmesterskabet i gadefodbold for hjemløse og udsatte afholdes over to dage som oftest i august eller september, og der vil være deltagelse af 32 hold fra hele Danmark. Det samlede deltagerantal plejer at være på 250 personer. Der er behov for cirka 20 lokale frivillige gerne nogle med lokalt kendskab.
Gadefodbold spilles traditionelt på asfalt, men kan også, hvis der ikke er egnede steder med asfalt, spilles på kunstgræsbaner. Der er behov for mindst to og gerne tre baner, hvor der kan spilles fodbold. Der er bedst erfaring med, og OMBOLD foretrækker, at afholde gadefodbolden på centralt placerede steder i byen.
Jævnfør OMBOLDS retningslinjer for værtsbyer (kommuner) skal der lægges medfinansiering på i alt 300.000 kr. OMBOLD bistår gerne værtsbyen (kommunen) med at skrive ansøgninger til fonde og private virksomheder, der kan være med til at dække nogle af de 300.000 kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
De samlede omkostninger for at afholde Danmarksmesterskaberne i gadefodbold vil beløbe sig til 450.000 kr. Midlerne bruges til forplejning, t-shirts og deltagermedaljer til alle spillere samt til at dække udgifter til medarbejdertimer, logistik, planlægning før og under arrangementet og afvikling.
Udgiften for Svendborg Kommune ved at være værtsby for Danmarksmesterskaberne i gadefodbold vil være 300.000 kr., som bl.a. dækker forplejning, overnatning, banetransport mv. OMBOLD bidrager med 150.000 kr., der primært dækker udgifter til løn i forbindelse med planlægning og udvikling af arrangementet. Derudover sørger OMBOLD for pressedækning og for at invitere ambassadører for gadefodbold.
Administrationen oplyser, at der er ubrugte midler fra puljen til støtte af frivilligt socialt arbejde til at dække medfinansieringen på 300.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Servicelovens §18.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Sundhedsstyrelsen havde 1. oktober 2024 deadline for puljeansøgning til: ”Udvikling og udbredelse af palliative indsatser til de mest udsatte borgere”. I Socialafdelingen er der sendt en ansøgning afsted med titlen: ”En stemme til alle i den sidste tid: Øget lighed i den palliative indsats for udsatte borgere i Svendborg Kommune”. Ansøgningen er lavet i tæt samspil med Palliativ Enhed fra OUH, som vil være en tæt samarbejdspartner i hele projektperioden. Ansøgningen er vedlagt som bilag.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior- Social- og Sundhedsudvalget
- at ansøgningen til Sundhedsstyrelsen ”En stemme til alle i den sidste tid: Øget lighed i den palliative indsats for udsatte borgere i Svendborg Kommune” godkendes.
Sagsfremstilling
Der er søgt om midler fra Sundhedsstyrelsen, da puljeansøgningen til: ”Udvikling og udbredelse af palliative indsatser til de mest udsatte borgere” spiller op imod såvel masterplan for det sociale område (særligt helhedsorienteret indsatser og sundhed) samt det strategiske udviklingsprojekt borgeren ved roret. Samtidig ses der, hvis Svendborg Kommune får tildelt midler, mulighed for at skabe øget lighed i den palliative indsats for udsatte borgere, og give en stemme til alle i den sidste tid.
Projektet står på to ben:
- Kompetenceudvikle tværfaglige medarbejdere fra Socialafdelingen indenfor palliation. Det vil ske via 30 timers nyudviklet og særlig tilrettelagt undervisning i palliation med fokus på en socialfaglig kontekst, hvor Palliativ Enhed fra OUH står for undervisningen af 24 medarbejdere fra 7 udvalgte tilbud i Socialafdelingen samt E-learning for alle medarbejderne på de 7 tilbud.
- Bidrage til udvikling af tilpassede og målrettede palliative indsatser for socialt udsatte borgere i en bredere kontekst.
Projektet skal sætte Socialafdelingen i stand til følgende:
- Udvikle kompetencer, samarbejdsplatforme og arbejdsgange, som sikrer at der internt i Socialafdelingen og på tværs af sektorer sker en tidlig identifikation af de udsatte borgere, der har behov for en palliativ indsats, og som fremmer en tidlig afklaring.
- Udsatte borgere skal møde tværfagligt personale, der har viden og kompetencer til at tale med borgerne om deres ønsker for den sidste tid og yde en basal palliativ indsats i henhold til de udsatte borgeres behov, og kan bygge bro og skabe sammenhæng til specialiserede aktører indenfor det palliative område.
- I projektet skal Socialafdelingen være kompetent og aktiv bidragsyder til opnåelse af en bredere tværsektoriel og fælles forståelse for udsatte borgeres særlige og nuancerede behov indenfor det palliative område.
Projektet vil løbe fra 1/12 2024 og hele 2025. Der forventes svar på ansøgningen i november 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er søgt om 475.699 kr. blandt andet til frikøb af medarbejdere og projektledelse. Der vil blive lagt 244.975 kr. i medfinansiering. Medfinansieringen lægges primært via mødedeltagelse i projektets styregruppe, hvor der deltager tre afdelingsledere og tre medarbejdere. Styregruppen afholder i løbet af projektperioden i alt seks møder (et heldagsudviklingsmøde og fem møder af tre timers varighed).
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Sundhedsloven og Serviceloven
Sagen afgøres i
Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt med tillægsbevilling fra Sundhedsstyrelsen til national udbredelse af resultatet.
Beslutningstema
Fremfærd er et samarbejde på tværs af parterne på det kommunale arbejdsmarked om udvikling af velfærdssamfundets kerneopgaver. Fremfærd havde 9. oktober 2024 ansøgningsfrist til at søge om deltagelse i projektet ‘Styrket brugerinvolvering i udviklings- og beslutningsprocesser’. Socialafdelingens deltagelse i projektet kan skabe konkrete indsigter og redskaber – både på et politisk, strategisk og operationelt plan – til i langt højere grad at skabe rum til at gøre borgeren til en aktiv medskaber i samarbejdet og i implementeringen af masterplanen. Ansøgningen er vedlagt som bilag.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior- Social- og Sundhedsudvalget
- at ansøgningen til Fremfærd om deltagelse i projektet ‘Styrket brugerinvolvering i udviklings- og beslutningsprocesser’ godkendes.
- at der gives godkendelse til deltagelse i projektet, der er 11. oktober 2024 kommet tilbagemelding om, at Svendborg Kommune er udvalgt som en af fire kommuner til at deltage i projektet.
Sagsfremstilling
Formålet med projektet er:
- at inspirere og understøtte nøglemedarbejdere mens de designer og gennemfører konkrete dialog- og samarbejdsprocesser
- at styrke kommunens kompetencer og værktøjskasse i at samarbejde med borgere i udsatte positioner om strategi og/eller praksisudvikling
- at sætte fokus på de beslutningsstrukturer i kommunen, som enten kan fremme eller hæmme adgangen og dialogen med borgerne, og som tager afsæt i deres viden og perspektiver
I projektansøgningen skal der redegøres for, hvad man vil arbejde med i de cirka 10 måneder, som projektet løber. Socialafdelingen har meldt implementeringen af masterplanen ind med særligt fokus på følgende delelementer:
- Skabe en ny indgang til Socialafdelingen for borgere, som har fokus på let tilgængelig og hurtig hjælp herunder udsyn og muligheder. Indgangen skal tage udgangspunkt i masterplanens retning nr. 6 (borgerne får den rette støtte ved at tilbyde hurtigt og forebyggende hjælp) og §82 i Serviceloven.
- I samspil med borgerne at kompetenceudvikle medarbejderne i Socialafdelingen i det gode borgermøde jf. retning nr. 3 i masterplanen (borgersamarbejdet styrkes yderligere).
- At kunne tilbyde borgerne i den samlede Socialafdeling, sundhedsfremmende og forebyggende indsatser som relaterer sig henholdsvis til ”bevægelse” og ”kost”. Der skal skabes et tilbud, der virker, og som borgerne rent faktisk ser værdi og mening i, og som derfor bidrager til øget sundhed og trivsel, jf. retning nr. 5 i masterplanen.
Projektet med Fremfærd løber over knap et år fra november 2024 til september 2025. Der afholdes fire læringsseminarer, som skal udvikle og styrke nøglemedarbejdernes kompetencer og værktøjskasse i forhold til at samarbejde med borgere i udsatte positioner om strategi og/eller praksisudvikling. Medarbejderne får ud over sparring med de andre deltagende kommuner også løbende sparring på deres lokale dialog- og forandringsprocesser med projektleder og ph.d. i recoveryorienteret socialt arbejde Agnete Neidel fra iDialog, som samarbejder med Fremfærd.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Det har ikke været muligt at søge om økonomiske midler som en del af projektansøgningen, men der skal ikke betales for deltagelse i læringsseminarer og for sparringssessioner. Der leveres medfinansiering i form af, at to nøglemedarbejdere deltager i fire heldags læringsseminarer, et erfarings- og opsamlingsseminar og løbende har sparringsmøder med projektlederen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Sundhedsloven og Serviceloven
Sagen afgøres i
Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Godkendt.
Beslutningstema
Som led i den nationale udbredelse af telemedicin, skal Svendborg Kommune fra ultimo januar tilbyde hjemmemonitorering til borgere med hjertesvigt. Der orienteres om implementering af den telemedicinske indsats.
Indstilling
Direktionen indstiller overfor Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget, at
- Orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
I forbindelse med økonomiaftalerne for 2021 er der indgået aftale om en national udbredelse af telemedicin.
I 2023 implementerede Ældreområdet hjemmemonitorering til borgere med KOL (Kronisk Lungesygdom). Næste borgergruppe der skal tilbydes hjemmemonitorering er borgere med hjertesvigt, der skal have tilbuddet fra ultimo januar 2025.
Formålet med telemedicin til borgere med hjertesvigt er at bidrage til at den enkelte borger lever bedre med hjertesvigt og det vurderes at give en samfundsøkonomisk gevinst. Det handler fx om, at den enkelte borger med hjertesvigt forstår og handler på egne symptomer for herved at kunne opnå en øget livskvalitet, tilfredshed og tryghed mv. og deraf færre og/eller kortere konsultationer, indlæggelser og genindlæggelser.
I praksis foregår det på den måde, at borgeren ofte henvises til tilbuddet fra sygehus eller egen læge, hvorefter de får stillet udstyr til rådighed, så de kan foretage forskellige helbredsmålinger i et system som kan tilgås af en monitoreringsansvarlig sygeplejerske. Derefter overtager kommunen opgaven, som først og fremmest handler om monitorering af helbredsmålingerne. På aftalte tidspunkter foretager sygeplejersken videoopkald til borgeren hvor målingerne vurderes og drøftes, og sygeplejersken kan derefter guide og vejlede borgeren til at tage kontakt til hjertesvigtsklinikken på sygehuset, til egen læge eller til supplerende tilbud i kommunen, fx mestringskurser, træning, nikotinstop mm.
Ud fra Sundhedsstyrelsens estimat af volumen, er der ca. 600 borgere med hjertesvigt i Svendborg Kommune og forventeligt vil 50-60 ny diagnosticerede borgere årligt takke ja til tilbuddet.. Når man har takket ja til tilbuddet er det et varigt tilbud, så længe borgeren ønsker at benytte sig af det og har gavn af det. Det er således forventningen, at der vil være en stigende gruppe borgere i tilbuddet over årene. Erfaringerne fra pilotafprøvningen i sommer/efterår 24, viser, at 65-75% af borgerne ikke vil være tilknyttet Hjemmeplejen, hvorfor en tilknytning til de kommunale forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom, vil være hensigtsmæssig. Disse varetages i Svendborg Kommune i Sundhedshuset.
Vi etablerer derfor et samarbejde på tværs af Ældre- og Sundhedsområdet med det formål at løse opgaven i det regi, hvor borgeren primært har eller vil have sin naturlige tilknytning. Vi vil derfor arbejde med en gruppering af målgruppen i 3 kategorier:
- Borgere der har eller vil have en tilknytning til Ældreområdet, hvor hjemmemonitorering fx kan gives som en ydelse i en sygeplejeklinik
- Borgere der får eller kan få tilbud i Sundhedshuset, hvor hjemmemonitorering varetages af en sygeplejerske ansat i Sundhedshuset
- Borgere der modtager eller er i målgruppe for at modtage hjælp i begge regi. For disse borgeres vedkommende foretager teamet af monitoreringsansvarlige sygeplejersker en faglig vurdering af hvor monitoreringsopgaven hensigtsmæssigt skal varetages, enten af Ældreområdet eller i Sundhedshuset
Til at varetage opgaven skal der udpeges 4 monitoreringsansvarlige sygeplejersker på Ældreområdet, og ansættes en sygeplejerske i Sundhedshuset. Sygeplejerskerne skal efteruddannes til monitoreringsopgaven.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der følger ikke økonomi til personale med opgaven, hvorfor udgifter til implementering og varetagelse af monitoreringsopgaven samt følgende indsatser skal afholdes af henholdsvis Ældreområdet og Sundhedsområdet
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Økonomiaftalerne for 2021 mellem regeringen, regionerne og kommunerne
Sagen afgøres i
Senior – Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget behandlede i foråret faglige input som blev sendt til regionen i forbindelse med deres arbejde med en ny Praksisplan for almen praksis. Udkastet til en ny plan er nu sendt i høring med frist d.11.november. Senior-, Social- og Sundhedsudvalget kan beslutte at indgive et høringssvar til planen.
Indstilling
Direktionen indstiller
- at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget drøfter høringsudkastet med henblik på at komme med input
Sagsfremstilling
Høringsudkastet til den regionale Praksisplanen for almen praksis 2025-2028 er sendt i høring hos kommunerne t.o.m. den 11.november. Høringsudkastet til en nye plan og det tilhørende bilag som beskriver lægedækning og kapacitet er vedlagt som bilag.
Praksisplanen har fokus på at sikre relevant og tilstrækkelig lægedækning i hele regionen. Der er særligt fokus på at sikre adgang til en læge for de patienter, der er mest syge og dermed har det største behov for en læge tæt på.
Planen skal desuden medvirke til at skabe et relevant og nært sundhedstilbud for borgerne, og en fortsat og relevant udvikling af opgaveporteføljen i almen praksis, således at behandlingstilbuddet i almen praksis understøtter udviklingen af det nære, primære sundhedsvæsen.
I foråret 2024 behandlede og godkendte Senior-, Social- og Sundhedsudvalget administrationens input for Svendborg til en ny plan (bilag) og tilsluttede sig et fælles fynsk bilag med input (bilag).
Praksisplanen kommer til at dække en periode, hvor der forventes store ændringer inden for almen
Praksis. Der forventes at der kommer flere læger i almen praksis og det kan betyde ændret opgavevaretagelse. Regeringens sundhedsudspil indeholder forslag til en markant ændret organisering omkring almen praksis. Bl.a. er der lagt op til en ændret honorarstruktur etc.
Praksisplanen er derfor udarbejdet som en overordnet ramme og retningsgivende for den samlede
udvikling af almen praksis i den kommende periode.
Det bemærkes at flere af de input som Svendborg Kommune og Fyn samlet har indmeldt er indarbejdet høringsversionen. Særligt de nye redskaber til at sikre lægedækning er positive. Der gælder bl.a. et nyt fokus på bred geografisk lægedækning, differentieret patientantal, som muliggør et lavere patientantal pr. læge i områder, hvor befolkningen har brug for mere behandling, end områder hvor befolkningen er mere raske. Disse nye fokusområder er lægger sig op ad det fremsatte regeringsudspil på sundhedsområdet.
Fælleskommunale Sundhedssekretariat udarbejder et høringssvar på vegne af kommunerne, og Senior- , Social- og Sundhedsudvalget kan indgive input til det fælles høringssvar eller vælge selv at indsende et høringssvar.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ukendte
CO2-Konsekvensvurdering
Ej relevant
Lovgrundlag
Sundhedsloven
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Udvalget drøfter praksisplanen og beder administrationen udarbejde et høringssvar med afsæt i de fremsendte input.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Besøg på støttecenter
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Udvikling på ældreområdet
- Familiernes Hus
- Besøg i Frivilligcenter
- Orientering om plejecenter
- Orientering om Den Blå Lagune
- Status på Hesselager
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-11-2024
Taget til efterretning.