Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 5. december 2023 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Godkendt.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation for 2024.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget:
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets bidrag til den samlede budgetpublikation ”Service og Økonomi 2024” godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til publikationen Service og Økonomi budget 2024 for Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets område foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2024, beskrivelser af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Den samlede publikation for alle udvalg behandles på Økonomiudvalgets møde i december og vil herefter blive tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
10 af erstatningspladserne for Hesselager Plejecenter skal findes ved en ombygning af 10 ældreboliger til 10 demensboliger på Bryghuset. Administrationen anmoder om forhåndsgodkendelse af kommunegaranti for Boligselskabet Sydfyns kreditforeningslån, der skal finansiere ombygningen.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at der overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- at forhåndsgodkende kommunegaranti for Boligselskabet Sydfyns kreditforeningslån, der skal finansiere ombygningen af 10 boliger på Bryghuset.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 13. juni 2023, at 10 af erstatningspladserne for Hesselager Plejecenter skal findes ved en ombygning af 10 ældreboliger til 10 demensboliger på Bryghuset.
Administration har igangsat samarbejde med Domea og Boligselskabet Sydfyn om at få ombygget de 10 boliger. Der er nedsat en arbejdsgruppe fra Bryghuset, der bistår med faglige input til Domea og Boligselskabet Sydfyn i forhold til skitsetegninger mv.
Organisationsbestyrelsen i Boligselskabet Sydfyn har stillet 1 mio. kr. til rådighed til opstart af projektet for ombygningen af de 10 boliger. Organisationsbestyrelsen har besluttet, at ombygningen skal finansieres fuldt ud af huslejestigninger i afdelingen. Huslejestigningerne i forbindelse med ombygningen vil fordeles ud på hele afdelingen Bryghuset/ Bryggerlunden og Ryttervej 51 og 53.
Domea og Boligselskabet Sydfyn har bedt Svendborg Kommune stille en kommunegaranti på kreditforeningslånet, så ombygningen, herunder låne-vilkårene, bliver så billige for beboerne så muligt.
Domea og Boligselskabet Sydfyn forventer at have projektmateriale og den endelige økonomi på plads i marts 2024. Når den endelige økonomi foreligger, vil der afholdes et ekstraordinært beboermøde, hvor beboerne skal godkende ombygningen og den medfølgende huslejestigning. Herefter vil Domea og Boligselskabet Sydfyn anmode Svendborg Kommune endeligt om at stille garanti for kreditforeningslånet, der skal finansiere ombygningen.
Administrationen tilbageholder pt. 10 boliger på Bryghuset, som de berørte borgere kan flytte over i. Boligerne står klar til, at borgerne kan flytte over i dem. I forhold til at sikre en god og ordentlig flytning for både beboerne og de pårørende, ønsker administrationen at igangsætte flytningen i starten af 2024. Administration anmoder derfor om, at kommunegarantien for finansieringen af ombygningen forhåndsgodkendes.
Bruger- og pårørenderådet på Bryghuset er indledningsvis blevet orienteret om planerne for ombygningen. Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og godt samarbejde under hele processen.
Inden sommeren 2026 skal der på Bryghuset også være gennemført lovpligtige brandsikkerheds-mæssige udbedringer. Domea og Boligselskabet Sydfyn planlægger at foretage brandforbedringerne samtidig med ombygningen af de 10 boliger. Det forventes, at boligerne er ombygget og står indflytningsklar 1. kvartal 2025.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Administrationen anmoder om en forhåndsgodkendelse af kommunegarantien for finansieringen af ombygningen.
Når den endelige økonomi foreligger og har været behandlet på et ekstraordinært beboermøde på Bryghuset, vil Domea og Boligselskabet Sydfyn anmode Svendborg Kommune om endeligt at stille garanti for kreditforeningslånet.
CO2-Konsekvensvurdering
Da der er tale om et anlægsprojekt, vil der være CO2-mæssige konsekvenser projektet. De CO2-mæssige konsekvenser er dog ikke nærmere beregnet. Da der er tale om ombygning af eksisterende plejecentre, vil CO2-belastningen dog være lavere, end ved nybyg.
Lovgrundlag
Lov om almene boliger
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Udvalget tilsluttede sig indstillingen.
Beslutningstema
Rapport om tilsyn i hjemmeplejen, samt årlig godkendelse af tilsynspolitik og kvalitetsstandarder på ældreområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget:
- Tager tilsynsrapporten til efterretning
- Godkender uændret tilsynspolitik
- Godkender kvalitetsstandarder på ældreområdet
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal mindst én gang årligt følge op på tilsynspolitikken i forhold til leverandører af § 83 (hjemmehjælp), herunder foretage de nødvendige justeringer af tilsynspolitikken.
Gennemførelsen af tilsyn med fritvalgsleverandørerne trådte i kraft i januar 2012, og der er sidenhen årligt blevet udarbejdet en tilsynsrapport.
Jf. tilsynspolitikken skal Myndighedsafdelingen via stikprøve foretage audit i forhold til faglighed og dokumentation hos et udsnit af de mest komplekse borgere i hjemmeplejen. Hver hjemmeplejesektion har i 2023 foretaget audits hos tre borgere ad fire omgange, dvs. 12 audits per sektion. Derudover bliver særligt komplekse og sårbare borgere drøftet på tværfaglige møder i hjemmeplejen.
Der udføres desuden tilsyn hos alle borgere, der modtager hjælp efter Servicelovens §83 ca. hvert 1½ år. Resultaterne af disse tilsyn er sammenfattet i vedlagte tilsynsrapport. Der har i seneste periode (december 2022 – november 2023) været foretaget tilsyn hos 479 borgere med kommunal leverandør og 321 borgere med privat leverandør. Samlet set er der udført tilsyn hos 726 borgere i perioden.
Tilsynsrapportens konklusion er, at der i langt overvejende grad leveres ydelser til borgerne ud fra det visiterede, kommunens kvalitetskrav og korrekt i forhold til en professionel vurdering. Derudover er langt hovedparten af borgerne tilfredse med samarbejdet med hjemmeplejen og den leverede service.
Samlet set er der ved 15 borgere, svarende til 2,1%, udtrykt utilfredshed med en eller flere af målepunkterne i tilsynet. Det dækker både over visitators vurdering og borgers oplevelse af samarbejdet med leverandøren og servicen.
Visitators vurdering: Ved 4 borgere (svarende til 0,56%) har visitator vurderet at der ikke leveres det, der er visiteret.
Borgers oplevelse: 11 borgere (svarende til 1,54%) har været utilfredse med enten samarbejdet med leverandøren af hjemmepleje eller den leverede service.
Der er i alle tilfælde lavet opfølgning herpå.
Tilsynspolitikken er tilgængelig på kommunens hjemmeside og kan fremsendes til udvalget efter anmodning.
Kvalitetsstandarder på ældreområdet
Ifølge Serviceloven skal kvalitetsstandarderne på ældreområdet politisk godkendes en gang årligt.
I år har der været fokus på at få skrevet kvalitetsstandarderne i et mere letlæseligt og letforståeligt sprog. Derfor er alle kvalitetsstandarderne blevet gennemskrevet. Kvalitetsstandarder, hvor der kun er foretaget sproglige og formidlingsmæssige ændringer, er ikke taget med i det følgende. I stedet henvises til Svendborg Kommunes hjemmeside: https://www.svendborg.dk/borger/seniorer-og-aeldre/kvalitetsstandarder
På Ældreområdet tilstræbes så hurtig behandling af ansøgninger som muligt. I forhold til Hjælpemidler & Hverdagsteknologi vil ukomplicerede sagsbehandlinger således oftest foregå i løbet af få dage. Ved behov for indhentning af blandt andet lægeoplysninger, hjemmebesøg, tilbud og byggetilladelser, vil der dog kunne være forlænget sagsbehandlingstid. I disse tilfælde orienteres borgeren herom.
Den årlige gennemgang af kvalitetsstandarder på ældreområdet har givet anledning til ændringer i følgende kvalitetsstandarder:
- Kvalitetsstandard for boligindretning
- Kvalitetsstandard for forbrugsgoder
- Kvalitetsstandard for hjælpemidler
- Kvalitetsstandard for nødkald
- Kvalitetsstandard for reparation
- Kvalitetsstandard for udlevering og returnering af hjælpemidler
- Kvalitetsstandard for gåture
- Kvalitetsstandard for udbringning af dagligvarer
Der er derudover følgende nye kvalitetsstandarder:
- Kvalitetsstandard for syn
- Kvalitetsstandard for IKT (informations- og kommunikationsstrategi)
Ændringerne i hver enkelt kvalitetsstandard er beskrevet i vedlagte bilag.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ændringerne i kvalitetsstandarderne er i flere tilfælde udmøntning af allerede vedtagne besparelsesforslag ifm. Budget 2024, og vil derfor ikke have nogle yderligere økonomiske konsekvenser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Serviceloven
Sundhedsloven
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Tilsynsrapport taget til efterretning og tilsynspolitik godkendt.
Udvalget godkendte kvalitetsstander.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering vedr. budget og regnskab for Det Gode Madhus I/S.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
- At budget 2024 for Det Gode Madhus I/S tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Selskabet Det Gode Madhus I/S er et kommunalt fællesskab mellem Svendborg Kommune og Langeland Kommune, der er etableret pr. 1. juli 2023 som et §60a-selskab jf. den kommunale styrelseslov.
Kommunalbestyrelserne i Langeland og Svendborg kommuner har på møder henholdsvis 30. og 31. januar 2023 godkendt etableringen af selskabet. Samtidig blev ældrechefen i Svendborg Kommune og økonomi- og stabschefen i Langeland Kommune udpeget som bestyrelsesmedlemmer for §60 a selskabet. Efterfølgende har bestyrelsen på et ekstraordinært bestyrelsesmøde den 30. juni 2023 valgt ældrechef Kirsten Vie Madsen, Svendborg, som formand for bestyrelsen og stabs- og økonomichef Morten Evjen Tønsberg, Langeland, som næsteformand.
Der er udarbejdet interessentskabskontrakt, der i juni 2023 er underskrevet af borgmestrene for de to kommuner.
Ifølge interessentskabskontrakten skal interessenterne modtage selskabets budget og regnskab til orientering. Administrationen vurderer, at Senior-, Social- og Sundhedsudvalget i denne sammenhæng agerer som ”interessenten” (Svendborg Kommune).
Bestyrelsen har på møde 26. oktober 2023 godkendt forretningsorden, hvoraf det fremgår, at bestyrelsen som udgangspunkt afholder to årlige møder; ét i første halvdel af marts måned og ét i første halvdel af september måned, hvor henholdsvis regnskab og budget godkendes. Bestyrelsen har på samme møde valgt BDO som selskabets revisor.
Selskabets budget:
Det fremgår af interessentskabskontraktens punkt 12.7: ”Bestyrelsen udarbejder og godkender budget for det kommende regnskabsår. Budgettet fremsendes inden udgangen af oktober måned til interessenterne til orientering”.
Selskabets budget for 2024 blev godkendt på bestyrelsesmødet den 26. oktober 2023 og er vedlagt som bilag. Fremover vil budgettet kunne udsendes til interessenterne rettidigt, dvs. inden udgangen af oktober, da det fremover vil blive godkendt på bestyrelsesmøde allerede i september måned.
Selskabets årsregnskab:
Det fremgår af interessentskabskontraktens punkt 12.3, at ”Regnskabet føres og afsluttes af interessentskabet til forelæggelse for bestyrelsen snarest muligt efter regnskabsårets afslutning, dog senest 15. marts” samt af punkt 12.5: ”Det reviderede og godkendte regnskab forelægges snarest efter regnskabsårets afslutning til interessenterne til orientering”.
Det af bestyrelsen godkendte og af revisionen reviderede regnskab vil blive forelagt Senior-, Social- og Sundhedsudvalget på udvalgets møde i april, alternativt i maj.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ikke relevant.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om status for Tænketank for rekruttering og fastholdelse.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Den 7. september 2021 besluttede daværende Social- og Sundhedsudvalg at nedsætte en Tænketank for rekruttering og fastholdelse af sundhedspersonale til ældreområdet med eksterne samarbejdspartnere samt medarbejdere og ledelse fra ældreområdet.
Tænketanken har til formål at komme med forslag til, hvordan vi i fællesskab løfter rekrutteringsindsatsen og målretter indsatser for at sikre sundhedspersonale på ældreområdet.
I 2023 har der været afholdt to møder i Tænketanken, hvor der har været fokus på Svendborg Kommune som det gode uddannelsessted og videreudvikling af Tænketanken.
Ældrechef Kirsten Vie vil på mødet give en status på Tænketankens arbejde og tanker om det videre arbejde i Tænketanken, herunder en forestående rekrutterings- og fastholdelseskonference på ældreområdet den 5. marts 2024.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Godkendelse af reviderede kvalitetsstandarder vedrørende botilbud efter serviceloven § 108 og almenboligloven § 105
Indstilling
Direktionen indstiller, at
- Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender kvalitetsstandarderne med virkning fra 1. januar 2024.
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen besluttede i budgetforliget for 2024 at fastsætte et ensartet serviceniveau for kostpriser på botilbud. Beslutningen gælder kostordninger, hvor maden bliver tilberedt i tilbuddets køkken, hvis borgerne ikke kan varetage væsentlige aktiviteter i forbindelse med madproduktionen, og borgerens deltagelse i madproduktionen derfor ikke kan påregnes.
Administrationen har revideret kvalitetsstandarderne vedrørende botilbud efter serviceloven § 108 samt almenboligloven § 105, så de er i overensstemmelse med budgetforliget.
Der er ikke ændret andet i kvalitetsstandarderne.
Materialet er sendt i høring i Handicaprådet og høringssvaret udleveres på mødet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Jf. vedtaget budget 2024.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Serviceloven § 83 (kostordning), § 85 (kostordning) og § 108 (botilbud) og almenboligloven § 105 (botilbud).
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af, at udkast til redigeret frivilligpolitik sendes i høring. Det vedlagte udkast bliver tilrettet efter drøftelse i Senior-, Social og Sundhedsudvalget, inden det sendes i høring.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender, at udkast til redigeret frivilligpolitik, evt. med rettelser, sendes i høring.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsområdet godkendte bud på opbygningen af den redigerede frivilligpolitik samt stikord til indholdet på udvalgsmødet den 13. juni 2023. Dette blev udarbejdet af den nedsatte arbejdsgruppe på baggrund af workshoppen med foreningerne i april 2023 og de nationale trends på det frivillige sociale område.
Det vedlagte udkast til den redigerede frivilligpolitik er lavet på baggrund af det godkendte materiale. Der er anvendt nye billeder, der har til formål at vise bredden i det frivillige sociale område og arbejde.
Den videre proces
- Den redigerede frivilligpolitik sendes i høring hos deltagerne i workshoppen samt i offentlig høring. Høringssvar kan indarbejdes.
- Den nye frivilligpolitik dagsordenssættes til behandling i udvalget den 7. februar 2024, hvor udvalget også kan pege på problemstillinger, der skal udarbejdes en handleplan til.
- Administrationen udarbejder sammen med Frivilligrådet, Udsatterådet og Frivilligcenter og Selvhjælp en handleplan.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgiften afholdes inden for budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Godkendt.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter evalueringen.
Sagsfremstilling
På baggrund af en tidligere politisk beslutning har udvalgene i Svendborg Kommune igennem en længere årrække haft en evaluering af udvalgenes arbejde i de respektive udvalg.
Evalueringen tager udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- Hvordan opleves den politiske arbejdsplads i udvalget?
- Hvordan opleves samarbejdet med kollegerne i udvalget?
- Hvad er forventningerne til administrationen?
- Hvordan fungerer samspillet med administrationen?
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Drøftet.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Orienteringsskrivelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet om uvisiterede aktivitets- og samværstilbud
- Personsag
- Nyt plejecenter
- Pårørenderådgiver
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 05-12-2023
Taget til efterretning.