Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 13. august 2024 kl. 13.30
Indhold
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Godkendt
Beslutningstema
Orientering om rettelser i temabeskrivelser samt godkendelse af tema vedr. ældrereform.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget,
- At udvalget tager rettelser i tre temabeskrivelser til efterretning.
- At udvalget godkender tema vedr. ældrereform og fremsender temaet til budgetforhandlingerne.
Sagsfremstilling
Jævnfør budgetproceduren for budget 2025 drøfter fagudvalgene på møderne i april til juni 2024 temaer til budget 2025, herunder finansiering. Både drifts- og anlægstemaer fremsendes ifølge budgetproceduren til budgetforhandlingerne senest på fagudvalgenes juni-møder; for demografitemaerne dog senest på augustmødet.
Efter udvalgets møde den 4. juni 2024 er administrationen dog blevet opmærksom på enkelte formuleringer i temaerne, hvor der er behov for præcisering. Det drejer sig om
- Driftstemaet vedr. ”Flere hænder og højere kvalitet i ældreplejen”, overgang fra puljemidler til bloktilskud. Her er det præciseret, at bloktilskuddet er lavere end de puljemidler, som Svendborg Kommune hidtil har modtaget, hvorfor der kræves finansiering på 1,1 mio.kr. for at kunne tilføre ældreområdet det hidtidige beløb.
- Anlægstemaet ”Køb af Hesselager Plejecenter”. Her er det præciseret, at der ikke er tale om afdrag på lån, sådan som det fremgik af beskrivelsen tidligere.
Derudover foreligger der nu en opdateret beregning af demografi-temaet på socialområdet. Ifølge den opdaterede beregning er beløbet rettet fra 4,8 mio.kr. i 2025 til 5,5 mio. kr.
De reviderede temabeskrivelser er vedlagt til orientering.
Desuden er vedlagt en temabeskrivelse vedr. det kvalietsløft i forbindelse med ældrereformen, der tilføres kommunerne. Midlerne kommer via bloktilskuddet, og det skal sikres, at midlerne tilføres ældreområdet til finansiering af de krav og opgaver, der vil følge af den ældrelovgivning, der skal vedtages.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de enkelte temabeskrivelser.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelsen.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Temabeskrivelser tages til efterretning. Udvalget godkender temaet vedrørende ældrereform og fremsender temaet til budgetforhandlingerne.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Sundhedsstrukturkommissionen har udgivet deres rapport med anbefalinger til modeller for en fremtidig organisering af sundhedsvæsnet. Svendborg Kommune har tilsluttet sig de formelle høringssvar fra KL og KKR i Syddanmark og har indsendt eget høringssvar.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning
Sagsfremstilling
Den 11.juni 2024 lancerede Sundhedsstrukturkommissionen sin rapport med anbefalinger til at sikre sammenhæng og større lighed i sundhedsvæsnet tæt på borgerne.
Sundhedsstrukturkommissionen blev nedsat af regeringen i marts 2023 og fik til opgave at opstille modeller for en fremtidige organisering af sundhedsvæsenet. Modeller som skulle understøtte en markant omstilling af sundhedsvæsenet, så det nære sundhedsvæsen styrkes og tager større ansvar for flere patienter.
I anbefalingerne opstiller kommissionen tre (forvaltnings)modeller for fremtidens sundhedsvæsen. Inden for de tre modeller lægges op til tre niveauer af opgavesamling - stor, mellemstor eller mindre - fra kommuner til regioner eller staten. Kommissionen opstiller også seks tværgående anbefalinger, som de anbefaler implementeret, uanset valg af model.
På udvalgsmødet gennemgås anbefalingerne, herunder de tre forslag til fremtidige forvaltningsmodeller. Sammenfatningen af kommissionens samlede hovedrapport er vedhæftet som bilag.
Svendborg Kommune har indsendt høringssvar på kommissionens anbefalinger, fordi vi ser udfordringer forbundet med de fremlagte modeller og forslag til opgaveflytninger. Svendborg Kommune har tilsluttet sig KL’s og Kommune Kontakt Råd (KKR) i Region Syddanmarks’ høringssvar. Derudover indsendte Svendborg Kommune selv et høringssvar før sommerferien. Alle tre høringssvar er vedlagt som bilag.
Sundheds- og Indenrigsministeriet har sendt Sundhedsstrukturkommissionens rapport i offentlig høring med frist den 6. august 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ukendte, men potentielt omfattende
CO2-Konsekvensvurdering
Ukendt
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Kommunalbestyrelsen besluttede den 19. september 2023, at igangsætte den ufravigelige brandsikring af dagcenter og demensboligerne i blok 8 på Aldersro Plejecenter. Dette arbejde afsluttes primo 2026.
På baggrund af anbefalingerne i DBI’s rapport vedr. dagcenteret og demensboligerne har administrationen anmodet Rambøll om en gennemgang af ældreboligerne som ligger i forbindelse med plejecentret. Rapporten fra Rambøll viser, at der af brandsikkerhedsmæssige hensyn skal gennemføres byggetekniske forbedringer på de 58 ældreboliger og personalefaciliteterne i blok 2, 4, 6 og 10.
I forbindelse med udførelsen af de brandsikkerhedsmæssige udbedringer anbefales det samtidig at gennemføre andre nødvendige tiltag for at vedligeholde bygningerne. Dvs. udskiftning af kældervinduer i alle blokkene, udskiftning af tag samt omfugning af murværk.
Der skal tages beslutning om bevilling til gennemførsel af de nødvendige udbedringer samt finansieringen heraf. Udbedringerne medfører en huslejestigning på mere end 5% og skal derfor godkendes af kommunalbestyrelsen. Opgaven finansieres ved lånoptag i foreningen og en mindre andel kommunal medfinansiering jf. fordelingen mellem boligarealer og servicearealer.
Herudover skal brugen af ekstern rådgiver godkendes.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social-, og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At der søges en samlet anlægsbevilling på 27,3 mio. kr. til Aldersro Plejecenter blok 2, 4, 6 og 10, hvoraf 14,5 mio. kr. vedrører vedligehold og 12,8 mio. kr. vedrører brandsikring
- At godkende brugen af ekstern rådgiver
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der søges en samlet anlægsbevilling på 27,3 mio. kr. i 2026, hvoraf 14,5 mio. kr. vedrører vedligehold og 12,8 mio. kr. vedrører brandsikring
- At anlægsbevillingen finansieres via.;
- Lånefinansering på 23,1 mio. kr. til beboerdelen, som betales af over lejen i en periode på 30 år og
- Den kommunale andel finansieres dels via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse” med 1,8 mio. kr. og dels via indarbejdelsen af en negativ anlægspulje på 2,4 mio. kr.,
- At finansieringen af den negative anlægspulje på 2,4 mio. kr. oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
- At godkende at der optages et lån på 23,1 mio. kr. med en maksimal løbetid på 30 år.
- At godkende den månedlige huslejestigning på 22,4 %, der følger af låneoptagelsen.
Sagsfremstilling
Baggrund for nødvendige brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Svendborg Kommune igangsatte som følge af den daværende Transport-, Bygnings- og Boligministers hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger, en brandteknisk gennemgang af relevante plejehjem, herunder Aldersro Plejecenter. Den brandtekniske rapport fra DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, afdækkede forskellige bygningsmæssige udfordringer i forhold til sikring mod brand.
Kommunalbestyrelsen besluttede den 19. september 2023, at iværksætte brandsikkerhedsmæssige tiltag på dagcenteret og demensboligerne. Denne del af Aldersro er Plejeboliger er for ikke selvhjulpne borgere (anvendelseskategori 6), og omfattet af hyrdebrevet.
Den øvrige del af Aldersro Plejecenter, der består af 3 stk. 4 etagers bygninger med 58 ældreboliger og lokaler til personalefaciliteter, blev ikke analyseret i første omgang, idet disse ikke er omfattet af hyrdebrevet, da borgerne her er mere selvhjulpne (anvendelseskategori 4).
Administrationen har på baggrund af anbefalingerne i DBI’s rapport vedrørende dagcenteret og demensafsnittet, anmodet Rambøll om en gennemgang af den resterende del af plejecenteret med henblik på at få afdækket, om denne del af plejecenteret har samme brandmæssige udfordringer, som plejehjemsdelen. Der foreligger nu et notat, bilag 1 (Bilag 1. Brandteknisk notat - Aldersro Plejecenter, Rambøll).
Nødvendige investeringer – brandsikkerhedsmæssige udbedringer (Løsning 1)
Rapporten fra Rambøll viser, at der skal laves brandtekniske tætninger ved rørgennemføringer i alle bygningerne og etablering af dørhul i kælderen i bygning 6 samt nødvendigt malerarbejde som følge af brandsikringstiltagene.
Øget brandsikring, anses for en forbedring af ejendommen. Forbedringer af kommunalt ejede plejeboliger finansieres via låneoptagelse jf. gældende lånebekendtgørelse. Der er dog ikke låneadgang til den del af renoveringen, som vedrører servicearealerne.
I forbindelse med udbedringen af de brandsikkerhedsmæssige forhold vil det være nødvendigt at genhuse beboerne i de berørte boliger, i den periode arbejdet står på. I byggeperioden vil det ikke være muligt at opkræve husleje og lejlighederne vil derfor være i tomgang. Der er tale om 58 lejemål som vil blive berørt, hvilket betyder en tomgangsleje i byggeperioden på ca. 1 mio. kr. Det er ikke muligt at pålægge disse udgifter projektet, hvorfor der er tale om en ren kommunal udgift og tillægs den kommunale andel i projektet.
Efter fordelingsnøglen for ejendommen udgør den kommunale andel 2,4 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 10,4 mio. kr. inkl. moms.
Økonomisk betydning for beboerne ved brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Beboernes andel af renoveringen finansieres via optagelse af et lån. Ydelserne på lånet skal indregnes i den fremtidige husleje. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 2 (Bilag 2. Oversigt over økonomiske konsekvenser for beboerne). Som det fremgår af bilaget, så forventes det, at huslejestigningen i mange tilfælde tilnærmelsesvist vil blive udlignet af en stigning i boligydelsen. Den højeste stigning berører borgere med en formue på 2 mio. kr. eller derover. Da bruttohuslejen vil stige mere end 5 % kræver forhøjelsen dog kommunalbestyrelsens godkendelse.
Baggrund for andre vedligeholdelsesopgaver
Udover de brandsikkerhedsmæssige forhold, som skal udbedres, er der en række vedligeholdelsesarbejde, som vurderes nødvendige at få udført samtidig. Det drejer sig for alle bygningernes vedkommende om udskiftning af tag, udskiftning af kældervinduer samt omfugning af murværket. I tilfælde af, at vedligeholdelsesarbejderne ikke udføres samtidig med de brandsikkerhedsmæssige forhold, vil der inden for en kortere årrække skulle tages stilling til endnu et låneoptag.
Økonomisk betydning for beboerne ved andre vedligeholdelsesopgaver
Udskiftning af tag, kældervinduer og omfugning af murværket er vedligeholdelse af bygningen, som lejerne finansierer igennem deres husleje. Det anbefales, at disse udbedringer finansieres sammen med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer ved låntagning. Efter fordelingsnøglen udgør 1,8 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 12,7 mio. kr. inkl. moms.
Økonomisk betydning for beboerne ved brandsikkerhedsmæssige udbedringer og andre vedligeholdelsesopgaver (Løsning 1+)
Ved at samle projektet vil den kommunale andel efter fordelingsnøglen udgøre 4,2 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 23,1 mio. kr. inkl. moms.
For beboere med en formue på 2 mio. kr. eller derover, vil huslejestigningen efter boligstøtte udgøre 397 kr./månedligt for en lejlighed på 71 m². Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 3, (Bilag 3. Oversigt over økonomiske konsekvenser for beboerne – brandsikring, kældervinduer, tag og omfugning af murværk). I beregningerne indgår både brandsikringen af dagcenteret og demensboligerne samt den kommende brandsikring og vedligehold af de 58 ældreboliger.
Huslejen vil stadig være på et niveau, som er genkendeligt fra andre plejecentre. Se nedenstående oversigt.
Oversigt af huslejeniveauet ved en formue på 0,5 mio. kr.
Plejecenter | Boligens størrelse | Husleje | Boligydelse | Husleje efter boligydelse |
Aldersro – efter brandsikring og vedligeholdelse | 62 | 6.056 | 4.609 | 1.447 |
Ollerup – efter brandsikring | 66 | 7.969 | 6.190 | 1.506 |
Trollemose | 64 | 6.387 | 4.956 | 1.431 |
Tåsinge | 64 | 5.524 | 4.093 | 1.431 |
Beboerdemokrati
I forhold til den forestående brandsikring og genhusning, skal der afholdes et ekstraordinært beboermøde, hvor personalet på Aldersro Plejecenter orienterer lejere og deres pårørende.
Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og ærligt samarbejde under hele processen. Efter loven om almene boliger afholdes et ekstraordinært beboermøde efter godkendelsen af låneoptaget, hvor beboerne har mulighed for at stemme om forbedringerne og den medfølgende huslejestigning. I tilfælde af, at beboerne skulle stemme imod forbedringerne, vil der blive forelagt et dagsordenspunkt herom.
Tidsplan og genhusning
Administrationen vurderer, at anlægsarbejdet kræver genhusning. Der vil blive lagt en nærmere plan for genhusningen. Økonomien afhænger af den valgte model, da der kan blive tale om merudgifter til genhusning samt en mindreindtægt i form af tabt huslejeindtægter i ombygningsperioden. Udbedringerne foretages i etaper og forventes påbegyndt medio 2025 i forlængelse af det igangværende projekt. Ved opstart i 2025 forventes det, at de nødvendige udbedringer er afsluttet i ultimo 2027.
Ekstern rådgiver
Til projektet er det nødvendigt at anvende ekstern rådgiver, hvilket vil overstige 0,15 mio. kr.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I det nedenstående gives en oversigt af udgifterne for henholdsvis Svendborg Kommune og lejerne ved en løsning, hvor der alene brandsikres (løsning 1), samt en løsning hvor der udføres brandsikring og yderligere nødvendigt vedligehold (løsning 1+).
Udgifter for Svendborg Kommune
I mio. kr. | Brandsikring (ekskl. moms) | Yderligere vedligehold (ekskl. moms) | Samlet (ekskl. moms) |
Løsning 1 | 2,4 | 0 | 2,4 |
Løsning 1 + | 2,4 | 1,8 | 4,2 |
Udgifter for lejerne
I mio. kr. | Brandsikring (inkl. moms) | Yderligere vedligehold (inkl. moms) | Samlet (inkl. moms) |
Løsning 1 | 10,4 | 0 | 10,4 |
Løsning 1 + | 10,4 | 12,7 | 23,1 |
Løsning 1+:
Svendborg Kommunes andel er på 4,2 mio. kr. ekskl. moms, hvoraf 1,8 mio. kr. søges finansieret via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse”, og de resterende 2,4 mio. kr. finansieres ved indarbejdelsen af en negativ anlægspulje.
Finansieringen af den negative anlægspulje oversendes til budgetforhandlingerne for 2025.
Lejernes andel på 23,1 mio. kr. inkl. moms finansieres via optagelse af et 30-årigt realkreditlån. Den årlige ydelse på dette lån udgør 1,3 mio. kr. og det vil blive indregnet i den fremtidige husleje.
En realisering af løsning 1+ vil betyde at den månedlige husleje stiger med maksimalt 1.266,95 kr. svarende til ca. 22,4%.
Løsning 1:
En realisering af løsning 1 vil betyde at den månedlige husleje stiger med maksimalt 569,15 kr. svarende til ca. 10 %.
Lejerne vil dog som hovedregel have mulighed for at få ekstra boligydelse, hvorfor netto huslejen for langt de fleste lejere ved projektet, hvor der både brandsikres og vedligeholdes, ikke stiger. 25% af den ekstra boligydelse finansieres af Svendborg Kommune, den endelige størrelse på udgiften kendes ikke på nuværende tidspunkt.
En stor del af lejlighederne på Aldersro 8 anvendes som gæsteboliger, hvor udgiften til husleje afholdes af Svendborg Kommune. Hvis den månedlige husleje for den enkelte gæstebolig stiger med 1.266,95 kr., vil den samlede kommunale udgift stige med samlet ca. 0,4 mio. kr. om året ved projektets færdiggørelse. Denne merudgift søges finansieret ved de kommende budgetforhandlinger.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lånebekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget tilslutter sig indstillingen.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Af brandsikkerhedsmæssige hensyn er det nødvendigt at gennemføre byggetekniske udbedringer på Thurøhus Plejecenter, så bygningerne fortsat kan anvendes af personer, som ikke er selvhjulpne. De byggetekniske tiltag skal ikke foretages i beboernes boliger, men alene på fællesarealer.
I forbindelse med de lovpligtige brandsikkerhedsmæssige udbedringer anbefales det samtidig at gennemføre øvrige tiltag for at vedligeholde bygningsmassen. Dvs. udskiftning af varmtvandsbeholder, brugsvandsanlæg, reparation af elevator og murværk samt efterfølgende renoveringer.
Der skal tages beslutning om anlægsbevilling til gennemførsel af de nødvendige udbedringer samt finansieringen heraf. Udbedringerne medfører en huslejestigning på mindre end 5 %.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At der søges en samlet anlægsbevilling på 3,6 mio. kr. til Thurøhus Plejecenter, hvoraf 2,0 mio. kr. vedrører vedligehold og 1,6 mio. kr. vedrører brandsikring
- At godkende, at der anvendes ekstern rådgiver
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges og frigives en samlet anlægsbevilling på 3,6 mio. kr. i 2024, hvoraf 2,0 mio. kr. vedrører vedligehold og 1,6 mio. kr. vedrører brandsikring
- At anlægsbevillingen finansieres via.;
- Lånefinansering på 2,6 mio. kr. til beboerdelen, som betales af over lejen i en periode på 30 år og
- Den kommunale andel finansieres dels via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse” med 0,6 mio. kr. og dels via Risikopuljen med 0,4 mio. kr.
- At godkende, at der optages et lån på 2,6 mio. kr. med en maksimal løbetid på 30 år.
Sagsfremstilling
Baggrund for nødvendige brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Svendborg Kommune igangsatte som følge af daværende transport-, bygnings- og boligministers hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger, en brandteknisk gennemgang af relevante plejehjem, herunder Thurøhus Plejecenter. Den brandtekniske rapport fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (herefter DBI) afdækkede forskellige bygningsmæssige udfordringer i forhold til sikring mod brand.
DBI anførte bl.a. i rapporten: ”Det er på baggrund af en samlet vurdering af byggeriet, at DBI vurderer byggeriet egnet til anvendelse for ikke-selvhjulpne personer som plejehjem eller lignende (anvendelseskategori 6), men der er samtidig behov for at der gennemføres en række afhjælpende foranstaltninger i forhold til personsikkerheden i byggeriet […]”.
På baggrund af den brandtekniske rapport fra DBI blev der udarbejdet en handleplan, som skulle sikre, at de nødvendige udbedringer gennemføres. På Social- og Sundhedsudvalgsmøde den 8. juni 2021 tog udvalget orienteringen om handleplanen til efterretning.
DBI anbefalede i sin rapport en nærmere byggeteknisk gennemgang af plejecenteret for at dokumentere den brandtekniske kvalitet af bygningens brandadskillende bygningsdele, samt øvrige brandtekniske forhold som registreres i forbindelse med en bygningsgennemgang. Administrationen har bedt rådgivningsvirksomheden 360 om en sådan gennemgang, som indeholder udbedringsforslag, så Thurøhus Plejecenter kan fortsætte med at være plejecenter for ikke-selvhjulpne personer (BR18 anvendelseskategori 6). Der skal bl.a. udføres brandmæssig sikring og brandtætning omkring installationsgennemføringer, kælderetagen skal opdeles i brandsektioner og der skal udføres brandsikring af tagudhæng, hvor brandsektionsvægge er ført frem til facader.
Nødvendige lovpligtige investeringer – brandsikkerhedsmæssige udbedringer (Løsning 1)
Øget brandsikring, herunder også brandsikring, der følger af ufravigelige lovkrav, anses for en forbedring af ejendommen. Forbedringer af kommunalt ejede plejeboliger kan finansieres via lånoptagelse jf. gældende lånebekendtgørelse. Der er dog ikke låneadgang til den del af renoveringen, som vedrører servicearealerne. Efter fordelingsnøglen for ejendommen udgør den kommunale andel 0,4 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 1,2 mio. kr. inkl. moms.
Økonomisk betydning for beboerne ved brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Beboernes andel af renoveringen finansieres via optagelse af et lån. Ydelserne på lånet skal indregnes i den fremtidige husleje. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 1 (Bilag 1. Oversigt over økonomiske konsekvenser for beboerne). Som det fremgår af bilaget, så forventes det, at huslejestigningen i mange tilfælde vil blive udlignet af en stigning i boligydelsen. Da bruttohuslejen vil ikke stiger mere end 5 % kræver forhøjelsen ikke kommunalbestyrelsens godkendelse.
Baggrund for andre vedligeholdelsesopgaver
Elevatoren på Thurøhus Plejecenter er af ældre dato og skal have udskiftet en del mekanik for at den også fremadrettet lovmæssigt må anvendes. Varmtvandsbeholderen, brugsvandsanlægget og pumperne er ligeledes af ældre dato, og skal skiftes. Herudover trænger murværket til at blive repareret, senest er en støttemur f.eks. faldet sammen. I forbindelse med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer skal rørføringerne brandsikres.
Hertil kommer et behov for at foretage istandsættelser af f.eks. maling, tagrender og inddækninger ved vinduer, som har afventet brandsikringsprojektet.
Det vurderes mest hensigtsmæssigt at udføre vedligeholdelsesarbejderne samtidig med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer, idet der i modsat fald vil skulle godkendes endnu et låneoptag i nær fremtid.
Økonomisk betydning for beboerne ved andre vedligeholdelsesopgaver
Ny varmtvandsbeholder, brugsvandsanlæg, pumper samt tekniske udbedringer af elevatoren er vedligeholdelse af bygningen, som lejerne finansierer igennem deres husleje. Det anbefales, at disse udbedringer finansieres sammen med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer ved låntagning. Ved det samlede projekt inklusive brandsikring vil den kommunale andel efter fordelingsnøglen udgør 0,6 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 1,4 mio. kr. inkl. moms.
Økonomisk betydning for beboerne ved brandsikkerhedsmæssige udbedringer og andre vedligeholdelsesopgaver (Løsning 1+)
Ved at samle projektet vil den kommunale andel efter fordelingsnøglen udgør 1,0 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 2,6 mio. kr. inkl. moms.
Efter boligydelse vil huslejestigningen være forøget med maksimalt 82 kr./månedligt for beboere med en formue på 2 mio. kr. eller derover. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 2 (Bilag 2. Oversigt over økonomiske konsekvenser for beboerne – brandsikring, elevator, varmtvandsbeholder og renovering).
Huslejen vil stadig være på et niveau, som er genkendeligt fra andre plejecentre. Se nedenstående oversigt.
Oversigt af huslejeniveauet ved en formue på 0,5 mio. kr.
Plejecenter | Boligens størrelse | Husleje | Boligydelse | Husleje efter boligydelse |
Thurø Plejecenter – efter brandsikring og vedligeholdelse | 67 | 6.500 | 4.868 | 1.632 |
Ollerup – efter brandsikring | 66 | 7.969 | 6.190 | 1.506 |
Trollemose | 64 | 6.387 | 4.956 | 1.431 |
Tåsinge | 64 | 5.524 | 4.093 | 1.431 |
Beboerdemokrati
I forhold til den forestående brandsikring, skal der afholdes et ekstraordinært beboermøde, hvor personalet på Thurøhus Plejecenter orienterer lejere og deres pårørende.
Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og ærligt samarbejde under hele processen. Efter loven om almene boliger afholdes et ekstraordinært beboermøde efter godkendelsen af låneoptaget, hvor beboerne har mulighed for at stemme om forbedringerne og den medfølgende huslejestigning. I tilfælde af, at beboerne skulle stemme imod forbedringerne, vil der blive forelagt et dagsordenspunkt herom.
Tidsplan
De lovpligtige brandsikkerhedsmæssige udbedringer skal foretages hurtigst muligt. Udbedringer foretages i etaper og forventes påbegyndt i efteråret 2024. Ved opstart i 2024 forventes det, at de nødvendige udbedringer er afsluttet medio 2025. Da arbejdet med brandsikring ikke skal foretages i lejemålene, vil det ikke være nødvendigt at genhuse beboerne.
Ekstern rådgiver
Arbejderne med brandsikring af plejecenteret betyder, at der skal anvendes ekstern rådgiver. Omkostningerne hertil forventes at overstige 0,15 mio. kr., hvorfor det skal godkendes.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I det nedenstående gives en oversigt af udgifterne for henholdsvis Svendborg Kommune og lejerne ved løsningen, hvor der brandsikres (løsning 1), udføres yderligere vedligehold og det samlede projekt (løsning 1+).
Udgifter for Svendborg Kommune
I mio. kr. | Brandsikring (ekskl. moms) | Yderligere vedligehold (ekskl. moms) | Samlet (ekskl. moms) |
Løsning 1 | 0,4 | 0 | 0,4 |
Løsning 1 + | 0,4 | 0,6 | 1,0 |
Udgifter for lejerne
I mio. kr. | Brandsikring (inkl. moms) | Yderligere vedligehold (inkl. moms) | Samlet (inkl. moms) |
Løsning 1 | 1,2 | 0 | 1,2 |
Løsning 1 + | 1,2 | 1,4 | 2,6 |
Ved realisering af løsning 1+:
Svendborg Kommunes andel er på 1,0 mio. kr. ekskl. moms og søges finansieret med 0,6 mio. kr. via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse og 0,4 mio. kr. fra Risikopuljen.
Lejernes andel på 2,6 mio. kr. inkl. moms finansieres via optagelse af et 30-årigt realkreditlån. Den årlige ydelse på dette lån udgør 0,15 mio. kr. og det vil blive indregnet i den fremtidige husleje.
En realisering af løsning 1+ vil betyde at den månedlige husleje stiger med maksimalt 301,8 kr. svarende til ca. 4,9 %.
En realisering af løsning 1 vil betyde at den månedlige husleje stiger med maksimalt 140,42 kr. svarende til ca. 2,3 %.
Lejerne vil dog som hovedregel have mulighed for at få ekstra boligydelse, hvorfor netto huslejen for langt de fleste lejere ved projektet, hvor der både brandsikres og vedligeholdes, ikke stiger. 25% af den ekstra boligydelse finansieres af Svendborg Kommune, den endelige størrelse på udgiften kendes ikke på nuværende tidspunkt.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lånebekendtgørelsen
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget tilslutter sig indstillingen.
Beslutningstema
Bestyrelsen for den selvejende institution Hesselager har besluttet at opsige deres driftsoverenskomst med Svendborg Kommune og nedlægge den selvejende institution pr. 31. maj 2025. Kommunalbestyrelsen skal godkende, at den selvejende institution Hesselager Plejecenter nedlægges pr. 31. maj 2025. Der orienteres om den videre proces for Hesselager Plejecenter.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales:
- at godkende, at den selvejende institution Hesselager Plejecenter nedlægges pr. 31. maj 2025 og at Svendborg Kommune i forlængelse heraf pr. 1. juni 2025 overtager driften af Hesselager Plejecenter.
- at godkende at eventuel formue i den selvejende institution anvendes til et tilsvarende socialt eller sundhedsmæssigt formål.
- at godkende, at eventuelt merforbrug på driften videreføres til Svendborg Kommune.
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 13. september 2022 at omdanne Hesselager Plejecenter til et tilbud på det specialiserede socialområde. Det skyldes, at den lovmæssige brandsikring af bygningerne i forhold til at fortsætte som plejecenter ville beløbe sig på ca. 17 mio. kr. Senior-, Social- og Sundhedsudvalget har på den baggrund besluttet, at Hesselager Plejecenter skal lukkes senest sommeren 2026.
Bestyrelsen for den selvejende institution Hesselager Plejecenter har besluttet at opsige deres driftsoverenskomst med Svendborg Kommune og nedlægge den selvejende institution pr. 31. maj 2025 (bilag 1). Det sker samtidig med, at leder af Hesselager Plejecenter Jytte Jørgensen har valgt at opsige sin stilling pr. 31. maj 2025
Ift. driftsoverenskomsten er der 1 års opsigelse af aftalen, medmindre andet aftales. Administrationen har i forbindelse med modtagelsen af opsigelsen fra bestyrelsen på den selvejende institution tilkendegivet, at administrationen på baggrund af situationen er indstillet på at acceptere en kortere tidsfrist for opsigelse af driftsoverenskomsten.
Pr. 1. juni 2025 vil Svendborg Kommune dermed skulle overtage driften af Hesselager Plejecenter ift. borgere og medarbejdere og indtræde i den selvejende institutions forpligtelser overfor ejeren af bygningerne (Boligselskabet Sydfyn) jf. den indgåede lejekontrakt mellem ejeren af bygningerne og bestyrelsen. Ligesom Svendborg Kommune vil skulle overtage andre forpligtigelser fra bestyrelsen, fx i forhold til personale.
Ved driftsoverenskomstens ophør tilfalder alt løsøre/inventar, der er finansieret over kommunens budget, kommunen.
Bestyrelsen og administrationen er i tæt dialog og vil udarbejde en aftale, der i detaljer regulerer, Svendborg Kommunes overtagelse af driften af Hesselager Plejecenter pr. 1. juni 2025.
Der har været afholdt to personaleorienteringer på Hesselager Plejecenter hhv. den 3. juli og den 22. juli 2024 med deltagelse af kommunens ældrechef. Her er personalet på Hesselager Plejecenter blevet orienteret om sagen og det Svendborg Kommune nu ved om den videre proces.
Kommunalbestyrelsen skal godkende, at den selvejende institution Hesselager Plejecenter nedlægges pr. 31. maj 2025, så Svendborg Kommune overtager driften frem til nedlukning.
Administrationen er i dialog med OK-Fonden om at omdanne plejecentret til et tilbud på det specialiserede socialområde fra sommeren 2026.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
I forbindelse med beslutningen om nedlæggelse af den selvejende institution, skal eventuel formue med godkendelse fra Svendborg Kommune anvendes til et tilsvarende socialt eller sundhedsmæssigt formål, jævnfør driftsoverenskomsten.
Ubrugte kommunale driftstilskud betragtes ikke som formue, men tilbageføres til kommunen.
Eventuelt merforbrug på driften videreføres til Svendborg Kommune. Regnskab 2023 viste et merforbrug på 1,1 mio. kr. En økonomisk handleplan er sat i værk for at indhente merforbruget inden udgangen af 2026.
Lovgrundlag
Serviceloven (lovbekendtgørelse nr. 170 af 24/01/2022) m.fl.
Sagen afgøres i
Økonomiudvalget
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget godkender indstillingen.
Rettelse til sagsfremstillingen: ”Regnskab 2023 viser et merforbrug på kr. 1,1 mio”. rettes til ”regnskab 2023 viste et merforbrug på kr. 0,4 mio”.
Beslutningstema
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tilkendegav den 7. november 2023, at udvalget ville medfinansiere op til halvdelen af udgiften til forslag 2 vedrørende reparation af taget på Den Blå Lagune. Halvdelen af udgiften udgør 175.000 kr.
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 9. november 2023, at tagudskiftningen skulle finansieres via anlægsmidlerne fra akutpuljen og at administrationen skulle afdække, om medfinansieringen fra Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets ramme kunne indgå i en eventuel omlægning af den nuværende varmekilde til fjernvarme.
Sagen forelægges med henblik på de to udvalgs stillingtagen vedrørende omlægning og finansiering af bygningens nuværende varmekilde til fjernvarme eller luft-til-vand varmepumpe.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
Scenarie 1: At reparation af taget på Den Blå Lagune iværksættes snarest muligt og uafhængigt et eventuelt varmeprojekt
Eller
Scenarie 2A: At reparationen af taget på Den Blå Lagune afventer indtil der er en afklaring på eventuelle fondsmidler til udskiftning af varmekilde i form af fjernvarme, og at finansieringen af restbeløbet på 225.000, udover Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets egenfinansiering på 175.000 kr., oversendes til budgetforhandlingerne for 2025
Eller
Scenarie 2B: At reparationen af taget på Den Blå Lagune afventer indtil der er en afklaring på eventuelle fondsmidler til udskiftning af varmekilde i form af en luft-til-vand varmepumpe, og at finansieringen af restbeløbet på 225.000 kr., udover Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets egenfinansiering på 175.000 kr. oversendes til budgetforhandlingerne for 2025
Sagsfremstilling
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tilkendegav den 7. november 2023, at udvalget ville medfinansiere op til halvdelen af udgiften til reparation af taget på Den Blå Lagune. På daværende tidspunkt var medfinansieringen estimeret til 175.000 kr.
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 9. november 2023 besluttede udvalget at afholde udgifterne til reparation af taget for anlægsmidler fra akutpuljen. Samtidig blev administrationen anmodet om at afdække, om medfinansieringen fra Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets ramme kunne indgå i en eventuel omlægning af den nuværende varmekilde til fjernvarme på Den Blå Lagune.
Svendborg Fjernvarme har orienteret om, at det er muligt at indlægge fjernvarme i bygningen.
Herudover er det muligt at etablere en luft-til-vand varmepumpe i bygningen. Udgifterne vil være det samme som omlægning til fjernvarme.
Scenarie 1: Udskiftning af tag
Hvis taget udskiftes uafhængigt af et eventuelt fjernvarmeprojekt, vil det betyde at taget bliver tæt til den kommende vintersæson. Det vil samtidig betyde, at brugerne potentielt vil opleve gener forbundet med anlægsarbejder to gange. Desuden kan det forventes, at økonomien bag det oprindelige tagprojekt vil blive dyrere ved en udskydelse.
Scenarie 2A og 2B
Hvis tagudskiftningen skal afvente et eventuelt varmeprojekt, er det endnu ukendt, hvornår tagudskiftningen kan gennemføres. Det vil betyde, at brugerne vil opleve en bygning med utæt tag hen over den kommende vintersæson. Til gengæld vil brugerne kun blive generet af anlægsarbejder én gang. Det vurderes at være den tekniske mest hensigtsmæssige løsning, at tagudskiftningen og omlægning af varmekilde udføres samtidig.
Omlægning af varmekilde vil kunne ske samtidig med reparationen af taget, som er planlagt i dialog med brugerne af bygningerne.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgiften på omlægning af varmekilde til fjernvarme eller varmepumpe udgør 400.000 kr.
Overstående udgift på 400.000 kr. rejses som et anlægstema til budgetforhandlingerne for 2025, med en delfinansiering på 175.000 kr. fra Senior, Social- og Sundhedsudvalgets driftsramme. De resterende 225.000 kr. skal findes via budgetforhandlingerne for 2025.
Eventuelt opnåelse af ekstern finansiering vil efterfølgende skulle modregnes i de 225.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Omlægning til fjernvarme vurderes at have en positiv indvirkning på CO2-udledningen. Tidligere har der bl.a. været anvendt olie og brændeovn som opvarmningskilde.
Administrationen er ikke bekendt med det reelle varmeforbrug tidligere, men beregningerne har taget udgangspunkt i bygningens stand og opvarmningskilde.
Beregningerne viser, at der vil være en reduktion i CO2-udledningen på ca. 3,6 ton ved etablering af fjernvarme. Ved etablering af en luft-til-vand varmepumpe viser beregninger en reduktion i CO2-udledningen på ca. 5,2 ton.
Lovgrundlag
Kasse- og regnskabsregulativet
Sagen afgøres i
Teknik- og Miljøudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget anbefaler overfor Teknik- og Miljøudvalget, at reparation af taget på Den Blå Lagune iværksættes snarest muligt (scenarie 1), og at udskiftning af varmekilde til enten fjernvarme, luft-til-vand varmepumpe eller luft-til-luft varmepumpe sker samtidigt hermed.
Hele udgiften på max 400.000 kr. til udskiftning af varmekilden finansieres inden for Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets ramme. Såfremt der modtages eksterne midler, der kan anvendes til formålet, modregnes dette i udvalgets finansiering.
Beslutningstema
Orientering om puljen, kriterier og processen vedr. udlodning af puljen til frivilligt socialt arbejde i 2025, herunder udpegning af områder, der ønskes prioriteret i forbindelse med udlodningen.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget udpeger områder, der ønskes prioriteret i forbindelse med udlodningen.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommune uddeler årligt økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde. Støtten til arbejdet i 2025 udloddes i henhold til Barnets Lov § 17 og Servicelovens § 18 jf. beslutningerne i henholdsvis Senior-, Social- og Sundhedsudvalget den 4. juni 2024 og Børne- Unge- og Uddannelsesudvalget den 12. juni 2024.
Proces og kriterier
Puljen meldes ud medio august 2024 med ansøgningsfrist den 4. oktober. Kommunen afholder infomøde om puljen i Frivillighuset den 29. august, hvor der også tilbydes praktisk bistand i forhold til den elektroniske ansøgning.
Midlerne kan søges af foreninger og organisationer inden for det sociale, kulturelle eller sundhedsmæssige område. Derudover kan de søges af en kreds af enkeltpersoner i forbindelse med konkrete initiativer og aktiviteter.
Ansøgningerne behandles og midlerne udloddes på udvalgsmøde den 3. december 2024 i overensstemmelse med de fastsatte kriterier, som udvalget vedtog i 2017:
- Der kan ydes tilskud til frivillige sociale aktiviteter inden for hele det sociale område. Det vil sige både til aktiviteter for børn, unge og voksne samt for personer med handicap, flygtninge, misbrugere, udstødte m.v.
- Der kan endvidere søges tilskud til sundhedsfremmende aktiviteter og til aktiviteter til forebyggelse af ensomhed.
- Puljen er målrettet støtte til aktiviteter, hvor den frivillige indsats er kernen i aktiviteten og primært udføres af frivillige. Dog kan der gives støtte til at lønne personale, der organiserer og koordinerer den frivillige indsats.
- Aktiviteten skal være lokalt forankret og overvejende komme kommunens borgere til gode. Aktiviteter, der går på tværs af kommunerne, kan understøttes, såfremt det i større omfang kommer borgere i Svendborg Kommune til gode.
- Der gives ikke støtte til aktiviteter, der bringes til udførelse af enkeltpersoner.
- 10% af de samlede midler til udlodning kan øremærkes nytænkning og udvikling på området, herunder aktiviteter i samarbejde mellem kommune og foreninger i et partnerskab, eventuelt i form af flerårige aftaler.
Ud over de fastsatte kriterier kan Senior-, Social- og Sundhedsudvalget pege på områder, der skal prioriteres i forbindelse med behandlingen af de indkomne ansøgninger. De seneste to år har udvalget peget på:
- 2024: At fremme samarbejde på tværs samt at styrke overgange mellem kommunens tilbud og de frivillige organisationer.
- 2023: At prioritere indsatser, der særligt har fokus på at være opsøgende i forhold til udsatte og sårbare personer.
Dialogmøde med Frivilligrådet
På udvalgets dialogmøde med Svendborg Frivilligråd den 2. april 2024 blev puljen drøftet. I dialogen var der en drøftelse af:
- Puljens ”10 % kriterie” og anvendelse af dette.
- Mulighed for, at puljen kan understøtte Handleplan 2024-2026 i den redigerede Frivilligpolitik. Begge dele er vedlagt dagsordenspunktet.
- Mulighed for at støtte den gode ide eller det nye tiltag ud over puljens ansøgningsperiode, da den årlige ansøgningsrunde kan være en barriere.
Derudover ønsker Frivilligrådet, at udvalget tager hensyn til de mindre, lokale initiativer, der ikke har en professionel tilgang til at søge puljemidler. Frivilligrådet har desuden flere gange fremhævet ønsket om, at ”de mange” tilgodeses frem for at give store bevillinger til nogle enkelte. Mange foreninger baserer deres aktiviteter på midlerne fra puljen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er årligt afsat et beløb til puljen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Barnets Lov § 17 og Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget ønsker at prioritere ansøgninger med fokus på fællesskaber omkring fysisk og mental sundhed blandt børn og unge.
Beslutningstema
Orientering om paragrafændring fra servicelovens § 104 til § 79 på følgende aktivitets- og samværstilbud i Svendborg: Varmestuen, På Hjørnet, Stenbruddet og Impuls.
Baggrunden er en orienteringsskrivelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet, hvor det præciseres, at aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens §104 altid forudsætter forudgående visitation. Kommunale tilbud med et aktiverende og forebyggende sigte, hvor fremmøde kan ske efter selvmøderprincippet, det vil sige uden visitation, kan i stedet oprettes i henhold til servicelovens § 79.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget tager til orientering, at det som følge af skrivelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet er nødvendigt med en paragrafændring fra servicelovens § 104 til § 79 på følgende aktivitets- og samværstilbud: Varmestuen, På Hjørnet, Stenbruddet og Impuls. Dog vil Impuls fremadrettet være både et § 79 og et § 104 tilbud, idet der både er aktiviteter for uvisiterede og visiterede borgere.
Sagsfremstilling
Social-, Bolig- og Ældreministeriet har i orienteringsskrivelse fra november 2023 til samtlige kommunalbestyrelser og regioner præciseret, at aktivitets- og samværstilbud efter servicelovens §104 altid forudsætter forudgående visitation. Det er derfor ikke muligt at møde op på et § 104 tilbud efter selvmødeprincippet. Kommunale tilbud med et aktiverende og forebyggende sigte, hvor der gives mulighed for fremmøde efter selvmøderprincippet, det vil sige uden visitation, kan i stedet oprettes i henhold til servicelovens § 79.
Svendborg Kommune har følgende aktivitets- og samværstilbud: På Hjørnet, Stenbruddet og Impuls, der i dag er registreret som § 104 tilbud, men i praksis har karakter af § 79 tilbud, idet borgerne møder op uden forudgående visitation. Eneste undtagelse er, at der på Impuls både kommer uvisterede og visiterede borgere, hvorfor Impuls fremadrettet skal registreres både som et § 79 og § 104 tilbud, hvilket er muligt jævnfør skrivelsen fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet. Varmestuen i Svendborg er drevet af Kirkens Korshær, og er i dag registreret som et § 104 tilbud, varmestuen skal også registreres som et § 79 tilbud, da borgere kan komme uden visitation.
Det vurderes, at borgerne, der kommer i aktivitets- og samværstilbuddene i praksis, ikke vil mærke paragrafændringen, idet de i forvejen ikke har været visiteret til de pågældende aktivitets- og samværstilbud, men er mødt op efter selvmøderprincippet, og dette kan de forsætte med.
Konkret vil paragrafændringen betyde, at de nævnte aktivitets- og samværstilbud på tilbudsportalen og på Svendborg Kommunes hjemmeside vil blive ændret fra at være § 104 tilbud til § 79 tilbud med undtagelse af Impuls, der vil blive registeret både som et § 79 og et § 104 tilbud.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Serviceloven § 79 og § 104.
Sagen afgøres i
Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Udvalget tager orienteringen til efterretning.
Beslutningstema
Orientering om tilskud fra Social- og Boligstyrelsen til faste teams i hjemmeplejen og plan for anvendelse. Ældreområdet i Svendborg Kommune vil modtage 4,6 mio. kr. i direkte tilskud til etablering af faste teams i hjemmeplejen. Midlerne skal anvendes inden udgangen af 2027.
Indstilling
Direktionen indstiller overfor Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at
- at orienteringen om tilskud til faste teams i hjemmeplejen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Ældreområdet i Svendborg Kommune vil modtage 4,6 millioner kr. i direkte tilskud fra Social- og Boligstyrelsen til etablering af faste teams i hjemmeplejen. Midlerne skal anvendes inden udgangen af 2027. Beløbet svarer til ca. 330.000 kr. i kvartalet (bilag 1).
Hjemmepleje i Svendborg Kommune har arbejdet med etablering af faste teams siden marts 2021. Først i udviklings- og afprøvningsprojektet ’Støtte til livet’, hvor kommunen fik puljemidler til opstart, og herefter successivt i drift i hele hjemmeplejen.
Status juni 2024 er, at faste selvkoordinerende teams er etableret og godt i gang i 6 ud af 9 sektioner i dagvagten, samt i aftenvagt i de 4 sektioner i Hjemmepleje Øst.
Arbejdet med de selvkoordinerende teams er organisatorisk forankret i en styregruppe, hvor FOA og DSR er repræsenteret.
Den successive implementeringsproces betyder, at de enkelte sektioner er forskellige steder i processen. Status juni 2024 viser:
- at hjemmeplejesektionerne er rigtig godt på vej med medarbejderinddragelse i den daglige planlægning af borgerbesøg
- der er øget kontinuitet for borgerne - og fokus på dette
- at morgenkoordineringsmøder og ugentlige teammøder understøtter et tydeligere borgerperspektiv og de faglige drøftelser i samarbejdet om de daglige opgaver hos borgerne
- at hjemmeplejen fra tværfaglige samarbejdspartnere har fået positive tilkendegivelser fra borgere og pårørende, i form af ro, overblik og genkendelighed i hverdagen
- at såvel planlæggere som sektionsledere arbejder bevidst med mere faciliterende aspekter af deres nye rolle.
- at data er vigtigt ift. understøttelse af processen, både for medarbejderne i de enkelte team og for sektionslederen.
Svendborg Kommune har desuden fået puljemidler til at understøtte arbejdet i de selvkoordinerende teams fra puljen ’Forebyggelse af omsorgstræthed og forråelse’. For de midler har kommunen ansat en teamsupporter, der har til opgave at understøtte implementeringen og udviklingen i alle sektioner. Herudover får alle hjemmeplejens sektionsledere og sygeplejersker efteruddannelse i at understøtte arbejdet i de selvkoordinerende teams. Sektionslederne får 40 timers efteruddannelse og sygeplejerskerne 20 timers efteruddannelse.
Administrationen er via MED-systemet i gang med at undersøge i hjemmeplejesektionerne, hvad de oplever der yderligere er brug for på nuværende stadie i processen, så anvendelsen af midlerne til faste teams bedst muligt kan målrettes behovet i hjemmeplejen.
Desuden planlægger administrationen med de ekstra midler:
- En systematisk afdækning af borgernes og de pårørendes oplevelser og erfaringer
- En styrket daglig og tæt facilitering af de forandringsprocesser i kultur og samarbejde som etablering af faste teams i hjemmeplejen fordrer ved udvidelse af teamsupporterfunktionen.
- Yderligere opkvalificering af medarbejderne i hjemmeplejen via styrkelse af praksisnær kompetenceudvikling med fokus på medarbejderinddragelse, fælles faglighed, ansvarstagen og samarbejdsprocesser
- En undersøgelse af hvilke teknologier der bedst understøtter den daglige planlægning og koordinering i teamet.
- I sammenhæng med den overordnede indsats for Attraktive Faglige Arbejdsfællesskaber i regi af HR-afdelingen at arbejde med potentialer i forhold til medarbejdernes yderligere inddragelse i vagtplanlægning, så der bliver en styrket sammenhæng med teamorganiseringen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ældreområdet i Svendborg Kommune modtager 4,6 millioner kr. i direkte tilskud fra Social- og Boligstyrelsen til etablering af faste teams i hjemmeplejen. Midlerne skal anvendes inden udgangen af 2027. Beløbet svarer til ca. 330.000 kr. i kvartalet. Ikke anvendte midler kan overføres mellem årene.
Lovgrundlag
Finansloven, på baggrund af aftale om reform på Ældreområdet.
Sagen afgøres i
Senior – Social og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Fastsættelse af datoer for møder i Senior-, Social- og Sundhedsudvalget 2025
Indstilling
Direktionen anbefaler,
- At mødeplanen – herunder mødetidspunkter - godkendes
Sagsfremstilling
Møderne foreslås afholdt på følgende tirsdage i 2024 med mødestart kl. 15:30 i kantinen, Svinget 14:
- 14. januar
- 4. februar
- 4. marts
- 8. april
- 6. maj
- 3. juni
- 12. august
- 2. september
- 23. september
- 4. november
- 2. december.
Såfremt udvalgsmøde holdes på center/institution er mødestart kl. 14:45 med rundvisning og information om stedet forud for selve udvalgsmødet.
Forslag til mødeplan fra Direktionssekretariatet for samtlige udvalg er vedlagt.
Økonomiudvalget har godkendt mødeplanen for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen har godkendt mødeplanen for Kommunalbestyrelsen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
-
CO2-Konsekvensvurdering
-
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Godkendt.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Forlængelse af brugen af Caroline Amalielund Plejecenter til 01.10.27.
- Orientering om afslag på ansøgning om rygestop til unge.
- Orientering om GSV
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 13-08-2024
Taget til efterretning.