Senior- Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 24. september 2024 kl. 13.30
Indhold
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Orientering om budget 2025 for Det Gode Madhus I/S
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget
- At budget 2025 for Det Gode Madhus I/S tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Selskabet Det Gode Madhus I/S er et kommunalt fællesskab mellem Svendborg Kommune og Langeland Kommune. Selskabet er etableret pr. 1. juli 2023 som et §60a-selskab jf. den kommunale styrelseslov.
Det fremgår af interessentskabskontrakten for selskabet, at ”Bestyrelsen udarbejder og godkender budget for det kommende regnskabsår. Budgettet fremsendes inden udgangen af oktober måned til interessenterne til orientering”.
I Svendborg Kommune er det Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, der udgør ”interessenten”.
Bestyrelsen for selskabet består af ældrechefen i Svendborg Kommune (formand) og stabs- og økonomichefen i Langeland Kommune (næstformand).
Selskabets budget for 2025 er godkendt på bestyrelsesmøde d. 10. september 2024 og er vedlagt som bilag.
Udgiftsbudgettet for selskabet er fastlagt ud fra et forventet indtægtsbudget beregnet på baggrund af et forventet salg i 2025 ganget med afregningsprisen for madproduktionen (produktionsprisen), som betales af de to kommuner pr. solgt (hoved)ret. Dette giver et indtægtsbudget – og dermed et udgiftsbudget - på 23,4 mio. kr. i 2025.
Den anvendte afregningspris (produktionspris) for 2025 mellem selskab og kommuner er på 58,75 kr./hovedret, jf. tabellen herunder. Til denne pris skal tillægges kørsel, der i Svendborg udgør 8,75 kr./hovedret, hvorfor borgerprisen incl. kommunalt tilskud i 2025 udgør 63,00 kr./hovedret.
Pris pr. hovedret i årets priser | 2024 | 2025 |
Produktionspris | 55,50 | 58,75 |
Kørsel | 8,50 | 8,75 |
Tilskud fra Svendborg Kommune | -4,25 | -4,50 |
Svendborg Kommunes borgerpris* | 59,75 | 63,00 |
*Borgerprisen i 2025 i Svendborg Kommune fremgår af takstoversigt til 1. behandlingen af budget 2025, jf. Senior-, Social- og Sundhedsudvalgets møde den 3. september 2024.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Se vedhæftede bilag.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Den kommunale styrelseslov.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Tages til efterretning.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Senior- Social- og Sundhedsudvalget har besluttet, at der skal etableres plejecenterråd på de kommunale plejecentre. Der gives en status på implementeringen af plejecenterrådene.
Indstilling
Direktionen indstiller overfor Senior- Social- og Sundhedsudvalget, at
- status om plejecenterråd til efterretning
Sagsfremstilling
KL og Danske Ældreråd kom i marts 2023 med en anbefaling om, at kommunerne etablerer plejehjemsråd, da det er en god måde at styrke samskabelse af kvalitet og trivsel på plejehjem.
Senior- Social- og Sundhedsudvalget besluttede den 13. juni 2023, at der pr. 1. januar 2024 skulle implementeres plejecenterråd på Svendborg Kommunes plejecentre, som erstatning for de tidligere Bruger- og pårørenderåd. Processen blev lidt forsinket, da administrationen valgte at afvente regeringens stormøde om ældrereform inden implementeringen.
Status for implementering af plejecenterråd er, at der er etableret plejecenterråd på alle 15 kommunale plejecentre, der deltager:
- pårørende i alle 15 af plejecenterråd
- beboere i 13 af plejecenterrådene
- repræsentanter fra civilsamfundet/foreningsliv i 14 af plejecenterrådene
- repræsentanter fra kulturlivet i 4 af plejecenterrådene
- repræsentanter fra erhvervslivet i 7 af plejecenterrådene
- Seniorrådet er fødte medlemmer, og deltager i alle 15 plejecenterråd
6 plejecenterråd har på nuværende tidspunkt konstitueret sig. Formandskabet fordeler sig som følgende:
- 2 er pårørende
- 1 er fra civilsamfundet
- 3 er sektionsledere
Plejecenterrådene har drøftet ideer til nuværende og kommende aktiviteter, arrangementer, praktiske tiltag som eks. at søge donationer til sansehave og deltagelse i hverdagslivet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Holdes indenfor eksisterende budget
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Ikke relevant
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Af brandsikkerhedsmæssige hensyn er det nødvendigt at udføre byggetekniske udbedringer på Stenstrup Plejecenter, så bygningerne fortsat kan anvendes af personer, som ikke er selvhjulpne.
Herudover skal der foretages en række vedligeholdelsesarbejder på plejecenteret. De omhandlende vedligeholdelsesarbejder vedrører et rørprojekt, som er nødvendigt at udskifte i køkken og dagcenter, udskiftning af ventilation og reparation af elevator.
Indstilling
Direktionen indstiller til Senior-, Social- og Sundhedsudvalget, at det overfor Teknik- og Miljøudvalget anbefales,
- At der søges en anlægsbevilling på 2,81 mio. kr. til Stenstrup Plejecenter, hvoraf 1,68 mio. kr vedrører vedligehold og 1,13 mio. kr. vedrører brandsikring
- At godkende brugen af ekstern rådgiver
Direktionen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen anbefales,
- At der bevilliges en samlet anlægsbevilling på 2,81 mio. kr., hvoraf der indarbejdes et rådighedsbeløb på 1,13 mio. kr. i 2024 og 1,68 mio. kr. i 2025
- At anlægsbevillingen finansieres via.;
- Lånefinansiering på 1,94 mio. kr. til beboerdelen, som betales af over lejen i en periode på 30 år, og
- Den kommunale andel finansieres via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse” med 0,87 mio. kr.
- At godkende, at der optages et lån på 1,94 mio. kr. med en maksimal løbetid på 30 år.
- At frigive rådighedsbeløbet i 2024 på 1,13 mio. kr.
Sagsfremstilling
Baggrund for nødvendige brandsikkerhedsmæssige udbedringer
Svendborg Kommune igangsatte som følge af daværende transport-, bygnings- og boligministers hyrdebrev af 24. september 2018 om brandsikkerhed i plejeboliger, en brandteknisk gennemgang af relevante plejehjem, herunder Stenstrup Plejecenter. Den brandtekniske rapport fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (herefter DBI) afdækkede forskellige bygningsmæssige udfordringer i forhold til sikring mod brand.
DBI anførte bl.a. i rapporten: ”Det er på baggrund af en samlet vurdering af byggeriet, at DBI vurderer byggeriet egnet til anvendelse for ikke-selvhjulpne personer som plejehjem eller lignende (anvendelseskategori 6), men der er samtidig behov for at der gennemføres en række afhjælpende foranstaltninger i forhold til personsikkerheden i byggeriet […]”.
DBI anbefalede i sin rapport en nærmere byggeteknisk gennemgang af plejecenteret for at dokumentere den brandtekniske kvalitet af bygningens brandadskillende bygningsdele, samt øvrige brandtekniske forhold som registreres i forbindelse med en bygningsgennemgang. Administrationen har bedt rådgivningsvirksomheden 360 om en sådan gennemgang, som indeholder udbedringsforslag, så Stenstrup Plejecenter kan fortsætte med at være plejecenter for ikke-selvhjulpne personer (BR18 anvendelseskategori 6). Der skal bl.a. udføres brandmæssig sikring af loftet ved indgangen til administrationen, bade/vaskerum og et enkelt toilet. Herudover skal der ske brandsikring i tagrummene, hvor sektionsvæggene skal brandsikres.
Den samlede udgift hertil udgør 1,13 mio. kr. og efter fordelingsnøglen for ejendommen udgør den kommunale andel 0,34 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 0,79 mio. kr. inkl. moms.
Baggrund for andre vedligeholdelsesopgaver
Elevatoren på Stenstrup Plejecenter er af ældre dato og skal have udskiftet en del mekanik for at den også fremadrettet lovmæssigt må anvendes. Rørene til brugsvandsanlægget er nødtørftigt blevet repareret de sidste par år og skal nu udskiftes. Det drejer sig om rørudskiftning i køkken og dagcenteret. Ventilationsanlægget er ligeledes af ældre dato, og skal også skiftes.
Det vurderes mest hensigtsmæssigt at udføre vedligeholdelsesarbejderne samtidig med de brandsikkerhedsmæssige udbedringer, idet der i modsat fald vil skulle godkendes endnu et låneoptag i nær fremtid.
Øget brandsikring, herunder også brandsikring, der følger af ufravigelige lovkrav, anses for en forbedring af ejendommen. Rørudskiftningen til brugsvandsanlæg og tekniske udbedringer af elevatoren er vedligeholdelse af bygningen, som lejerne finansierer igennem deres husleje
Forbedringer af kommunalt ejede plejeboliger kan finansieres via lånoptagelse jf. gældende lånebekendtgørelse. Der er dog ikke låneadgang til den del af renoveringen, som vedrører servicearealerne. Den samlede udgift udgør 1,68 mio. kr. og efter fordelingsnøglen for ejendommen udgør den kommunale andel 0,53 mio. kr. ekskl. moms og beboerandelen 1,15 mio. kr. inkl. moms.
Beboernes andel af renoveringen finansieres via optagelse af et lån. Ydelserne på lånet skal indregnes i den fremtidige husleje. Se en mere detaljeret oversigt for huslejestigninger ved forskellige formuer og boligstørrelser samt estimeret boligydelse i bilag 1 (Bilag 1. Oversigt over økonomiske konsekvenser for beboerne ved brandsikring og vedligehold af Stenstrup Plejecenter). Som det fremgår af bilaget, så forventes det, at huslejestigningen i mange tilfælde vil blive udlignet af en stigning i boligydelsen.
Efter boligydelse vil huslejestigningen være forøget med maksimalt 88 kr./månedligt for beboere med en formue på 2 mio. kr. eller derover.
Huslejen vil stadig være på et niveau, som er genkendeligt fra andre plejecentre. Se nedenstående oversigt.
Oversigt af huslejeniveauet ved en formue på 0,5 mio. kr.
Plejecenter | Boligens størrelse | Husleje | Boligydelse | Husleje efter boligydelse |
Stenstrup Plejecenter – efter brandsikring og vedligeholdelse | 73 | 7.426 | 5.174 | 2.252
|
Ollerup – efter brandsikring | 66 | 7.969 | 6.190 | 1.506 |
Trollemose | 64 | 6.387 | 4.956 | 1.431 |
Tåsinge | 64 | 5.524 | 4.093 | 1.431 |
Beboerdemokrati
I forhold til den forestående brandsikring, skal der afholdes et ekstraordinært beboermøde, hvor personalet på Stenstrup Plejecenter orienterer lejere og deres pårørende.
Der vil ske en løbende inddragelse af beboerdemokratiet for at sikre et så åbent, konstruktivt og ærligt samarbejde under hele processen. Efter loven om almene boliger afholdes et ekstraordinært beboermøde efter godkendelsen af låneoptaget, hvor beboerne har mulighed for at stemme om forbedringerne og den medfølgende huslejestigning. I tilfælde af, at beboerne skulle stemme imod forbedringerne, vil der blive forelagt et dagsordenspunkt herom.
Tidsplan
De lovpligtige brandsikkerhedsmæssige udbedringer skal foretages hurtigst muligt. Udbedringer foretages i etaper og forventes påbegyndt i efteråret 2024. Ved opstart i 2024 forventes det, at de nødvendige udbedringer er afsluttet medio 2025. Da arbejdet med brandsikring ikke skal foretages i lejemålene, vil det ikke være nødvendigt at genhuse beboerne.
Ekstern rådgiver
Arbejderne med brandsikring af plejecenteret betyder, at der skal anvendes ekstern rådgiver. Omkostningerne hertil forventes at overstige 0,15 mio. kr., hvorfor det skal godkendes.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Den samlede udgift udgør 2,81 mio. kr., hvoraf 1,68 mio. kr vedrører vedligehold og 1,13 mio. kr. vedrører brandsikring.
Svendborg Kommunes andel udgør 0,87 mio. kr. ekskl. moms og søges finansieret via anlægspuljen til ”Vedligeholdelse af den kommunale bygningsmasse”.
Beboernes andel på 1,94 mio. kr. inklusive moms finansieres via optagelse af en 30-årigt realkreditlån. Den årlige ydelse på dette lån udgør 0,1 mio. kr. og vil blive indregnet i den fremtidige husleje.
Den månedlige husleje stiger med maksimalt 164 kr. svarende til en stigning på ca. 2,22 %.
Lejerne vil dog som hovedregel have mulighed for at få ekstra boligydelse, hvorfor netto huslejen for langt de fleste lejere ved projektet, hvor der både brandsikres og vedligeholdes, ikke stiger. 25% af den ekstra boligydelse finansieres af Svendborg Kommune, den endelige størrelse på udgiften kendes ikke på nuværende tidspunkt.
Stigningen vil betyde en øget udgift til de kommunale gæsteboliger på ca. 0,01 mio. kr. som afholdt indenfor eksisterende budget.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Styrelsesvedtægten
Lov om almene boliger
Sagen afgøres i
Kommunalbestyrelsen
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Udvalget tilslutter sig anbefalingerne.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Beslutningstema
Godkendelse af prismodtagere.
Indstilling
Direktionen indstiller
- At Senior-, Social- og Sundhedsudvalget godkender de udpegede prismodtagere.
Sagsfremstilling
I forbindelse med fejring af det frivillige sociale område uddeler Senior-, Social- og Sundhedsudvalget to priser til området, FrivilligSocialPrisen og RespektPrisen. Der er nedsat et prisudvalg, der behandler de indkomne indstillinger og udpeger de to prismodtagere.
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget udpegede på udvalgsmøde den 2. april 2024 to medlemmer til prisudvalget, Anne Katrine Olsen og Johan Emil Sevelsted. Prisudvalget består desuden af formand og næstformand fra Svendborg Frivilligråd, daglig leder af Frivilligcenter Svendborg samt to repræsentanter fra administrationen i Svendborg Kommune.
Indstillinger til årets priser blev udmeldt 11. juni 2024 med frist for indstillinger 1. september 2024. Der er kommet 28 indstillinger i alt. 10 kandidater er indstillet til FrivilligSocialPrisen og 7 til RespektPrisen.
Prisudvalget har vurderet indstillingerne og har valgt at pege på to kandidater. Disse præsenteres på udvalgsmødet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Med FrivilligSocialPrisen følger beløb på 5000 kr. Med RespektPrisen følger beløb på 3500 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte.
Lovgrundlag
Barnets Lov § 17 og Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Senior-, Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Godkendt.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Status bolighandlingsplan
- Næste udvalgsmøde afholdes i Bydelshuset, Byparken 43
Beslutning i Senior- Social- og Sundhedsudvalget den 24-09-2024
Taget til efterretning.
Der var afbud fra Dorthe Ullemose (O).