Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 2. februar 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om den aktuelle situation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Orientering om aktuel situation på udviklingen samt de indsatser, der er igangsat, herunder bl.a. vaccination.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Godkendelse af samarbejdsaftale mellem foreningen Det Røde Hus og Svendborg Kommune vedrørende Svendborg Kommunes bygning på Christiansvej 45A.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At Social- og Sundhedsudvalget godkender samarbejdsaftalen.
Sagsfremstilling
Svendborg Kommunes bygning på Christiansvej 45A, er de seneste år blevet anvendt til frivillige sociale aktiviteter. Dansk Flygtningehjælp har i perioden 1. oktober 2019 – 31. december 2020 haft en aftale med Svendborg Kommune om leje af bygningen. Foreningen Det Røde Hus blev stiftet 25. november 2019 med formålet om at stå for den daglige drift i forbindelse med brugen af huset. Der er en række foreninger, der fast afholder deres aktiviteter i huset. Sind Ungdom, Unge For Ligeværd, Dansk Flygtningehjælp, Iransk forening og Onsdagscaféen i Det Røde Hus.
Foreningen Det Røde Hus ønsker fortsat at samarbejde med Svendborg Kommune om, at huset fra årsskiftet kan fortsætte med at være et hus for frivillige sociale aktiviteter. Foreningens bestyrelse har været i dialog med medlemmer fra Social- og Sundhedsudvalget den 7. oktober 2020 og været i løbende dialog med administrationen i Svendborg Kommune om et fremtidigt samarbejde. Ved budgetforlig 2021 blev der i forbindelse med budgettemaet ”Styrkelse af det frivillige sociale område” afsat 50.000 kr. i 2021 og årene frem til den årlige drift af huset.
Bestyrelsen ønsker fortsat at være den ansvarlige part i forhold til den daglige drift i forbindelse med brugen af huset. Bestyrelsen ønsker desuden at samarbejde med Frivilligcenter Svendborg – Kontakt mellem Mennesker, der står for driften af Frivillighuset. Dette for at sikre koordinering og synliggørelse af de lokaliteter, der er til rådighed for de frivillige sociale foreninger, organisationer og grupper. Svendborg Kommune har sammen med bestyrelsen udarbejdet en samarbejdsaftale, der er vedlagt dagsordenspunktet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Årlig udgift til drift er 50.000 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Godkendt for 2021. Udvalget ønsker aftalen forelagt januar 2022 inklusiv overblik over den samlede økonomi på frivilligområdet.
Beslutningstema
Forelæggelse af årsrapporten for Demensområdet i Svendborg Kommune 2020.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At årsrapporten for Demensområdet i Svendborg Kommune 2020 tages til efterretning
Sagsfremstilling
Demenskonsulenterne udarbejder 1 gang årligt en rapport, der beskriver status på demensområdet i Svendborg Kommune, samt udviklingsmål og initiativer for det kommende år. Se vedhæftede bilag.
I 2020 har mennesker med demens og deres pårørende været hårdt ramt af Covid-19 nedlukningen. På landsplan er mennesker med demens blevet dårlige pga. manglende aktiviteter og pårørende har fået dårligere livskvalitet.
Det samme billede har gjort sig gældende i Svendborg Kommune, om end personalet har gjort en ihærdig indsats for at imødekomme ønsker og behov for aktivitet og aflastning. Personalet har i vid udstrækning forsøgt at få det bedste ud af det mulige og forsøgt at være kreative i processen.
I den Nationale Handlingsplan for Demens fra Sundhedsstyrelsen defineres fem fokusområder. De fem områder er:
- Tidlig opsporing og bedre kvalitet i udredning og behandling
- Bedre kvalitet i pleje, omsorg og rehabilitering
- Støtte og rådgivning til mennesker med demens
- Demensvenlige samfund og boliger
- Øget videns- og kompetenceniveau
Svendborg Kommune har igangværende tiltag, der adresserer alle de kommunale anbefalinger i den nationale handlingsplan.
Demenscenter Sydfyn:
I januar 2020 overgik Demenscenter Sydfyn til ordinær drift og er derved ikke længere i projektforløb. Demenscenteret tilbyder rådgivning, aktivitet og netværksgrupper. Medarbejderne udvikler i samarbejde med målgruppen, frivillige og øvrige samarbejdspartnere relevante og meningsfyldte aktiviteter og arrangementer for borgere med demens og deres pårørende.
Svendborg og Ærø Kommune samarbejder fortsat om Demenscenter Sydfyn, og en medarbejder fra Demenscenter Sydfyn deltager i aktiviteter og rådgivning i Ærø Kommune 3 ud af 4 tirsdage om måneden.
Bryghuset – Svendborg Demensby:
2020 har i Demensbyen, ligesom alle andre steder i samfundet, været stærkt præget af den globale pandemi.
Generelt har personalet forsøgt at løse udfordringer med besøgsrestriktioner og et lukket dagcenter med kreativitet, og nye aktiviteter er opstået. Det er dog ingen hemmelighed, at det har været og forsat er en hård tid for demensbyens beboere, pårørende og medarbejdere.
Forskningsprojekt i Svendborg Demensby:
Det 4-årige forskningsprojekt om ”Demensbyens betydning for en hverdag med værdighed, tryghed og selvbestemmelse” har i 2020 nået sin afslutning. Svendborg Kommune er vært ved en forskningskonference i foråret/sommer 2021, hvor resultaterne af projektet offentliggøres.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Oversigt over puljefinansierede projekter i Social og Sundhed.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orienteringen til efterretning.
Sagsfremstilling
Driften og udviklingen i Social og Sundhed er i disse år understøttet af en række puljefinansierede projekter.
Social- og Sundhedsudvalget godkender projektansøgningerne løbende i forbindelse med ansøgning til Sundhedsstyrelsen, Socialstyrelsen m.fl., og følger med i udviklingen via nyhedsbreve, evalueringer og lignende.
Social- og Sundhedsudvalget har ønsket et samlet overblik over igangværende puljefinansierede projekter én gang årligt. Af bilaget fremgår de igangværende puljefinansierede projekter.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Taget til efterretning.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om status på arbejdet
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning
Sagsfremstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fik senest en status på arbejdet med ministermålet ”Flere med handicap skal i beskæftigelse” på møde den 15. juni 2020. En del af det arbejde, der var i gangsat på området var blevet forsinket som følge af covid19-nedlukningen. Efterfølgende er der igen sat fokus på arbejdet, såvel internt i jobcentret men også i det tværfaglige samarbejde.
Der gives her en kort status på arbejdet.
Pjece
Der er udarbejdet og trykt en overskuelig pjece til borgere med handicap, hvoraf der blandt andet fremgår kontaktoplysninger til nøglepersonerne i jobcentrets specialiserede enhed i Virksomhedsservice.
Sparring inden mødet med borger
Jobrådgiverne i jobcentret har mulighed for at hente sparring hos jobcentrets tre nøglepersoner på handicapområdet for at være godt klædt på til mødet med borgeren.
Overdragelsesmøder
Der er arbejdet på at styrke samarbejde og koordinering mellem Ungekontakten og Jobcentret.
Transport til og fra behandling
En af udfordringerne for borgere med psykisk handicap er, at de ikke kan følge deres behandling f.eks., i psykiatrien, da det er svært og uoverskueligt for handicappede at komme til og fra behandlingsstedet. Det er aftalt, at en borger med handicap i et eksisterende beskæftigelsestilbud kan sikres transport til og fra nødvendig og beskæftigelsesfremmende behandling via konkret aftale med aktøren.
Råd og vejledning og tilbud til døve, borgere med høretab, blinde og svagsynede
For døve, borgere med høretab, blinde og svagsynede findes der en del gode og differentierede tilbud i Svendborg og regionalt. Medarbejdere kan hente sparring hos nøglepersonerne om, hvilket tilbud der er egnet i en konkret sag.
Opkvalificeringsforløb
Jobcenter Svendborg har fået mulighed og takket ja til at deltage i et projekt sammen med i alt 10 kommuner og CABI (Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats), med overskriften ”Projekt vedr. virksomhedsrettede indsatser for personer med kognitive handicaps”. Her har CABI påtaget sig opgaven om at opkvalificere 33 medarbejdere i forhold til arbejdet med borgere med kognitiv funktionsnedsættelse.
Opkvalificeringsforløbet finder sted i perioden fra marts 2021 til januar 2022.
Råd- og vejledning i Jobcafé og Byparken
Lige nu er Jobcaféen - grundet Corona – udfordret; men engang når hverdagen i jobbutik er normaliseret, vil der være muligt for, at borgere med handicap kan møde op til målrettede råd- og vejledningstimer om støttemuligheder for at komme i beskæftigelse.
Det rigtige match
Jobcentret er i løbende kontakt med Dansk Handicapforbund og benytter os af organisationens store specialviden for at udvikle yderligere praksis på handicapområdet. Dansk Handicapforbund ser ikke handicapkompenserende ordninger som de eneste redskaber i værktøjskassen, men har også et fokus på ”Det rigtige match”. Det er tanken her, at begrebet handicap finder form i relation til en konkret funktion, og at netop ”Det rigtige match” vil være et særdeles effektivt redskab til at støtte borgere med handicap til at opnå beskæftigelse.
STU-området (Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse)
Som bekendt er der en STU- uddannelse, hvor unge med handicap kan opnå en afklaring af arbejdsevne, men også opnå kompetencer indenfor bo, fritid og dannelse. Kun få unge på STU kommer desværre i arbejde efter uddannelsen og endnu færre kommer videre i et ordinært uddannelsesforløb. Tættere samarbejde mellem STU og Jobcenter for 3. års elever kan have betydning for resultaterne. Jobcenteret har siden august 2020 deltaget i forløbsplansmøde og udslusningsmøde.
KLAP
Udvalget har som bekendt indgået en samarbejdsaftale med KLAPjob. KLAPjob er en indsats under foreningen LEV (En forening, der har til formål at forbedre forholdene for udviklingshæmmede), som laver blandt andet skånejob til mennesker med udviklingshandicap og andre kognitive vanskeligheder. Det vil sige job til mennesker, der for eksempel har autisme, ADHD, spasticitet, epilepsi, muskelsvind eller pådraget hjerneskade, der gør, at de har behov for støtte til at komme ind på det ordinære arbejdsmarked. Jobcentret har udpeget en fast kontaktperson.
Kortlægning af jobcentrenes handicapindsats
Jobcenter Svendborg har bidraget med 100 sager, interviews med ledere, fokusinterview med nøglemedarbejdere, borgere og arbejdsgivere til en omfattende kortlægning af jobcentrenes handicapindsats. Resultatet af denne kortlægning er på trapperne.
Vidensdeling på tværs i Svendborg Kommune
Den organisatoriske ramme for stærkere vidensdeling på handicapområdet er på plads. Styregruppe, ledergruppe og medarbejdergruppe er dannet på tværs af organisationen Svendborg Kommune. Dermed er der lagt op til, at medarbejdere fra forskellige afdelinger i Svendborg Kommune - i større grad end før- arbejder sammen om at få flere handicappede i beskæftigelse.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Flere i beskæftigelse vil have en positiv effekt på forsørgelsesudgifterne
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 11-01-2021
Orienteringen blev taget til efterretning.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Taget til efterretning.
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Økonomioverblik
- Lunde Forsorgshjem
- Natteravnene
- KL’s rusmiddelkonference
- Genoptræning Danmark
- Handicapbiler.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 02-02-2021
Taget til efterretning.