Social- og Sundhedsudvalget
Referat • 8. december 2021 kl. 15.30
Indhold
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Orientering om status for klimahandleplanen vedrørende klimaneutralitet (nul CO2-udledning). Status indeholder principper for udvælgelse af indsatserne, bruttoforslag til indsatser samt en redegørelse for, hvordan administrationen arbejder med klimapartnerskaber.
Indstilling
Direktionen indstiller til Miljø- og Naturudvalget, Teknik- og Erhvervsudvalget, Kultur- og Fritidsudvalget, Børne- og Ungeudvalget, Social- og Sundhedsudvalget samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, at det overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefales:
- At tage principper for udvælgelse af CO2-reducerende indsatser til efterretning.
- At tage orienteringen om bruttoforslag til CO2-reducerende indsatser samt status for klimapartnerskaber til efterretning.
Sagsfremstilling
Klimahandleplanen skal for at blive certificeret, som en del af DK2020-projektet, indeholde en række indsatser, som Svendborg Kommune forpligter sig til at gennemføre for at opnå klimaneutralitet i 2050. Det skal fremgå, hvilke principper, der ligger til grund for udvælgelsen af indsatserne. Klimahandleplanen skal også indeholde partnerskabsaftaler, hvor samarbejder med eksterne aktører er med til at gennemføre indsatserne i planen.
Principper for udvælgelse af indsatser
I udvælgelsen af indsatser sigter administrationen efter langsigtede løsninger, der medfører en betydelig CO2-reduktion. Der er også andre faktorer, som vægtes. Det sker ud fra nogle overvejelser om, at indsatser samtænkes på tværs af sektorer og gavner flest muligt. Den grønne omstilling lykkes bedst, når den drives i fællesskab med borgere og erhverv. Administrationen udvælger derfor indsatserne ud fra følgende principper:
Indsatsen:
- Har stort reduktionspotentiale på lang sigt.
- Opfylder og bidrager til målsætningerne i Svendborg Kommunes Klima- og Energipolitik.
- Gør det lettere at træffe det grønne valg.
- Er på områder, hvor borgere, virksomheder, uddannelsesinstitutioner og foreninger er særligt engagerede.
- Har bredere gevinster og merværdi.
- Er tænkt sammen med indsatser for klimarobusthed.
Bruttoforslag til indsatser
Indsatserne er foreløbig opdelt i følgende emner:
- Transport og mobilitet
- Energi
- Landbrug og skovbrug
- Affald
De første tre emner udgør hver især ca. en tredjedel af den samlede CO2-udledning på geografisk niveau i Svendborg Kommune. Affald er medtaget, fordi Fyn2030-visionens ambitiøse mål for genanvendelse af affald medtages som delmål i klimahandleplanen.
Der vil fremadrettet også blive udarbejdet indsatser vedrørende fødevarer, som Byrådet har valgt som fokusområde i forhold til borgernes forbrug. Desuden udarbejder administrationen indsatser på tværs af de fire emner, for eksempel for undervisningsområdet.
De 45 CO2-reducerende indsatser, som administrationen foreløbigt kan pege på, er vedhæftet som bilag 1 (Bilag 1: Bruttoforslag til indsatser i klimahandleplan 2022). En del af indsatserne er allerede vedtaget og påbegyndt. Andre er nye indsatser.
Indsatserne vil hver især blive beskrevet i et skema, som blandt andet indeholder en kort beskrivelse af tilhørende handlinger, forventet CO2-reduktion, aktører, kommunens rolle, barrierer, synergier og økonomi. En skabelon for dette skema er vedlagt som bilag 2 (Bilag 2: Skabelon til beskrivelse af indsatser.)
Indsatsskemaerne vil tilsammen udgøre klimahandleplanens indsatskatalog. På nuværende tidspunkt er skemaerne for hver indsats delvist udfyldt. I den videre proces vil indsatserne blive kvalificeret yderligere, og den tilhørende økonomi vil blive estimeret.
Klimapartnerskaber
Klimaneutralitet kan ikke opnås med en kommunal indsats alene. Partnerskaber og andre samarbejder med eksterne aktører er afgørende for at realisere reduktionsmålet og gennemføre indsatserne i planen.
Det kan være klimapartnerskabsaftaler med virksomheder, brancheorganisationer, selskaber og foreninger.
En partnerskabsaftale indeholder nogle målsætninger for alle parter i aftalen og angiver en retning for den udvikling, parterne sammen vil arbejde for. Kommunens rolle vil ofte være faciliterende og/eller som myndighed. Partnerskabsaftaler synliggør, at den udfordring, samfundet står overfor, kræver en indsats fra mange sider. Den grønne omstilling lokalt er derfor afhængig af et bredt samarbejde og partnerskaber.
Klimapartnerskabsaftaler kan i nogle tilfælde med fordel udarbejdes i samarbejde med de øvrige fynske kommuner. Eksempelvis arbejdes der på en fælles partnerskabsaftale med landbrugets rådgivningsvirksomheder.
Administrationen er begyndt det forberedende arbejde med kommende klimapartnerskaber. I den proces vil administrationen sikre, at virksomheder og andre mulige partnere kender til muligheden for at indgå et klimapartnerskab. Kommunen inviterer til klimapartnerskaber gennem Erhvervskontorets nyhedsbrev. Det sker også ved, at administrationen tager direkte kontakt til virksomheder og brancher, eksempelvis i forbindelse med det daglige tilsyns- og miljøgodkendelsesarbejde.
Borgerinddragelse
I den videre proces vil administrationen gennemføre forskellige former for borgerinddragelse. Det er under planlægning, hvordan det skal gennemføres. Der bliver blandt andet en særskilt borgerinddragelse omkring indsatser for klimavenlige fødevarer, da det er et område, Svendborg Kommune ikke tidligere har arbejdet med. Her vil eksterne aktører blive inviteret til en workshop om klimavenlig mad primo 2022.
Senere i første halvdel af 2022, og inden indsatserne endeligt bliver præsenteret for Kommunalbestyrelsen, er det planen at holde en dialogkonference omkring de mange forslag til indsatser indenfor alle emner. Her vil både erhverv og borgere blive inviteret. Formålet er at få drøftet og kvalificeret forslag til indsatser, inden administrationen fremlægger dem til endelig politisk godkendelse.
Politisk proces
Den politiske proces følger den procesplan, som er vedtaget af Miljø- og Naturudvalget den 7. september 2021. Procesplanen er vedlagt som bilag 3 (Bilag 3: Procesplan for Svendborg Kommunes klimahandleplan). Det fremgår heraf, at Kommunalbestyrelsen får præsenteret forslag til endelige indsatser i maj 2022.
CO2-reduktion
De foreslåede indsatser vil reducere CO2-udledningen fra Svendborg Kommune markant på både virksomhedsniveau og geografisk niveau. Administrationen vil i den fremadrettede proces estimere, hvor stor reduktionen bliver. Reduktionen skal udgøre 70 % i 2030 (målt i forhold til 1990). Desuden skal indsatserne vise vejen til klimaneutralitet i 2050. Her må klimaplanen i 2022 dog gerne vise en manko – en resterende CO2-udledning, som vi på det tidspunkt ikke kan angive indsatser for at reducere, men som senere vil blive tilføjet planen. Indsatsernes CO2-effekt vil blive præsenteret for Kommunalbestyrelsen i maj 2022.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er i forbindelse med budget 2021 og 2022 vedtaget budgettemaer for implementering af en række af de foreslåede indsatser i den kommende klimahandleplan. Det drejer sig både om indsatser, der har fokus på Svendborg Kommunes egen drift samt indsatser målrettet borgere og virksomheder.
I de kommende års budgetforhandlinger vil administrationen fremsende forslag til budgettemaer for nye indsatser, som kan vedtages med henblik på at gennemføre klimahandleplanen.
Svendborg Kommunes erhvervsliv vil blive inddraget i processen med at udarbejde forslag til indsatser og vil kunne profitere af ny viden til erhvervets grønne omstilling.
CO2-Konsekvensvurdering
Implementering af indsatserne vil have en væsentlig positiv konsekvens for Svendborg Kommunes CO2-udledning både på virksomhedsniveau og geografisk niveau.
Lovgrundlag
Klima- og Energipolitik 2020-2025, Svendborg Kommune
Bæredygtighedsstrategi 2020, Svendborg Kommune
Kommuneplan 2021-2033, Svendborg Kommune
Sagen afgøres i
Byrådet
Beslutning i Miljø- og Naturudvalget 2018-2021 den 07-12-2021
Orienteringen tages til efterretning, og principperne anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd med bemærkning om, at principperne for udvælgelsen af indsatserne også skal baseres på Svendborg Kommunes bæredygtighedsstrategi.
Løsgænger Jens Munk kan ikke tage orienteringen til efterretning og godkende principperne, idet han mener, det er spild af kommunale midler.
Afbud: Tarik Kale (Liste Ø), Stedfortræder, Jesper Kiel (Liste Ø).
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.
Beslutning i Teknik- og Erhvervsudvalget 2018-2021 den 09-12-2021
Orienteringen tages til efterretning, og principperne anbefales overfor Økonomiudvalg og Byråd.
Løsgænger Jens Munk kan ikke tage orienteringen til efterretning og godkende principperne, idet han mener, det er spild af kommunale midler.
Beslutning i Kultur- og Fritidsudvalget 2018-2021 den 09-12-2021
Indstillingen blev godkendt.
Beslutning i Økonomiudvalget 2018 - 2021 den 14-12-2021
Indstilles.
Beslutning i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget 2018-2021 den 14-12-2021
Indstillingen blev godkendt.
Der var afbud fra Jesper Larsen (V).
Beslutning i Byrådet den 21-12-2021
Godkendt.
Afbud fra Jens Munk. Som suppleant deltog Lars Kalmar Hansen (O)
Beslutningstema
Orientering om den aktuelle situation.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at orienteringen tages til efterretning.
Sagsfremstilling
Administrationen giver en kort orientering om den aktuelle situation på udviklingen samt de indsatser der er igangsat.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Bidrag til Svendborg Kommunes budgetpublikation 2022.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Social- og Sundhedsudvalgets bidrag til den samlede budgetpublikation for 2022 godkendes.
Sagsfremstilling
Bidrag til publikationen Service og Økonomi 2022 for Social- og Sundhedsudvalgets område foreligger til godkendelse.
Bidraget indeholder beskrivelser af politikområder, mål for 2022, beskrivelse af de økonomiske rammer samt nøgletal.
Den samlede publikation for alle udvalg behandles på Økonomiudvalgets møde i december og vil herefter blive tilgængelig på kommunens hjemmeside.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Godkendt.
Relaterede bilag
Beslutningstema
Budget 2022 – Udmøntning af besparelser – høring i Social- og Sundhedsudvalget.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At udvalget drøfter spareforslag og indkomne høringssvar på udvalgets område og fremsender anbefaling til videre behandling med endelig vedtagelse i Byrådet.
Sagsfremstilling
I forbindelse med vedtagelse af budget 2022 blev der afsat to sparepuljer på henh. 5,4 mio. kr. og 27,2 mio. kr., dvs. i alt 32,6 mio. kr. Byrådet besluttede den 2. november 2021, at der skulle udarbejdes besparelsesforslag for samlet 40 mio. kr., hvor endelig udmøntning finder steder på byrådsmødet den 21. december.
Social- og Sundhedsudvalgets andel af sparepuljen udgør 15,5 mio. kr., og der er udarbejdet besparelsesforslag for 19,2 mio. kr. Besparelsesforslagene er vedlagt dagsordenen.
I perioden 19. – 30. november 2021 har der været en høringsproces for alle i Svendborg Kommune. Der er i forbindelse med høringen skrevet ud til høringsberettigede og samarbejdspartnere. Spareforslagene fremgår af kommunens hjemmeside.
Der er indkommet 66 høringssvar, som vedlægges dagsordenen.
Høringssvarene er opdelt i områder og i oversigten for hvert område er angivet hvilket spareforslagspunkt(er) høringssvaret relaterer til.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Fremgår af de enkelte spareforslag.
CO2-Konsekvensvurdering
Fremgår af de enkelte spareforslag
Lovgrundlag
Lov om kommunernes styrelse.
Sagen afgøres i
Byrådet.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Drøftet. Udvalget fremsender anbefaling til udmøntning af besparelsen jfr. skema:
Nr. | Tekst | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Ældreområdet | -9.370 | -9.370 | -9.370 | -9.370 |
1 | Madservice borgerbetaling | -550 | -670 | -670 | -670 |
2 | Rengøring fællesarealer | -450 | -900 | -900 | -900 |
3 | Mellemkommunale | -1.600 | -1.600 | -1.600 | -1.600 |
4 | Velfærdsteknologi | -1.500 | -1.500 | -1.500 | -1.500 |
5 | Kørsel effektivis. | -2.000 | -2.000 | -2.000 | -2.000 |
6 | Sygeplejeklinikker | -400 | -400 | -400 | -400 |
7 | Ramme plejecentre | -1.000 | -1.000 | -1.000 | -1.000 |
8 | Lukning af dagcenter | 0 | 0 | 0 | 0 |
9 | Kølemad på alle plejecentre | 0 | 0 | 0 | 0 |
10 | Rehabilitering | -1.300 | -1.300 | -1.300 | -1.300 |
11 | Cafémedarbejdere | 0 | 0 | 0 | 0 |
12 | Engangsbesparelse | -570 | 0 | 0 | 0 |
|
|
|
|
|
|
| Socialområdet | -5.335 | -5.335 | -5.335 | -5.335 |
13 | Madservice botil. | -570 | -680 | -680 | -680 |
14 | Madpriser | -75 | -75 | -75 | -75 |
15 | Udsattesygeplejer. | 0 | 0 | 0 | 0 |
16 | Kørselseffektivis. | -200 | -320 | -320 | -320 |
17 | Reduktion Impuls | 0 | 0 | 0 | 0 |
18 | Merudgifter | -450 | -450 | -450 | -450 |
19 | Fritidstilbud | 0 | 0 | 0 | 0 |
20 | Fællesarealer | -225 | -300 | -300 | -300 |
21 | Fælles psykolog | -205 | -410 | -410 | -410 |
22 | Takster Botilbud | -1.200 | -1.200 | -1.200 | -1.200 |
23 | Styrk. af indsats. | -750 | -1.000 | -1.000 | -1.000 |
24 | Tomgang | -300 | -300 | -300 | -300 |
25 | Eksterne forh. | -300 | -300 | -300 | -300 |
26 | Rammebesparelse | -300 | -300 | -300 | -300 |
27 | Engangsbesparelse | -760 | 0 | 0 | 0 |
|
|
|
|
|
|
| Sundhedsområdet | -795 | -795 | -795 | -795 |
28 | §18 | -200 | -200 | -200 | -200 |
29 | Sund Sex Skolen | 0 | 0 | 0 | 0 |
30 | Træningscenter | -390 | -595 | -595 | -595 |
31 | Engangsbesparelse | -205 | 0 | 0 | 0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Drift | -15.500 | -15.500 | -15.500 | -15.500 |
|
|
|
|
|
|
Relaterede bilag
Beslutningstema
Orientering om status på arbejdet med brandrapporter på plejecentrene på ældreområdet, samt håndtering af henvendelse fra Boligselskabet Sydfyn vedrørende brandrapport og huslejestigning på Hesselager plejecenter.
Indstilling
Direktionen indstiller at:
- Social – og sundhedsudvalget tager orientering om brandrapporter til efterretning
- Drøfter håndtering af henvendelse fra boligselskabet Sydfyn i forhold til omkostninger i forbindelse med brandsikring på Hesselager Plejecenter
Sagsfremstilling
Alle danske kommuner modtog i september 2018 et hyrdebrev i forhold til at sætte fokus på brandsikkerheden på plejecentre og boenheder. Svendborg Kommune iværksatte dengang en intern gennemgang. Udvalget for Teknik, Erhverv og Udvikling besluttede efterfølgende 5. december 2019, at afsætte midler til en ekstern vurdering af brandsikkerheden på plejecentre og bosteder i Svendborg Kommune. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) blev rekvireret til at foretage denne gennemgang.
Efter ønske fra Social- og Sundhedsudvalget 09.03.21 har DBI først gennemgået ældre plejecentre i flere etager. Det drejer sig om 9 plejecentre. Gennemgang af de 9 plejecentre viser, at der alle steder skal foretages brandsikkerhedsmæssige foranstaltninger, men at der er forskel på omfanget at udfordringer i forhold til at sikre brandsikkerheden. Brandrapporterne og grupperingen af dem i forhold til udfordringer har været politisk behandlet i Social- og Sundhedsudvalget 08.06.21. Efterfølgende er brandgennemgangen af øvrige plejecentre iværksat.
Processen på de første 9 plejecentre har været:
- De endelige rapporter fra DBI er fremsendt til boligejerne i uge 19, og administrationen fra CETS-ejendomme og ældreområdet har i uge 20 afholdt møde med boligejerne i forhold til præsentation af rapporterne og drøftelse af den videre proces.
- Efterfølgende har boligejerne skullet sikre tiltag der gør, at ejendommene lever op til brandsikkerhedskravene. Boligejerne skulle fremsende en overordnet handleplan inden sommerferien og en detaljeret plan inden 01.10.21.
- Det er Svendborg Kommunes byggemyndighed i forhold til brand, der skal godkende de 9 plejecentrenes tiltag i forhold lovliggørelse af brandsikkerhed.
Det er i udvalget aftalt, at eventuelle udfordringer på ikke kommunalt ejede plejecentre forelægges til politisk beslutning, samt at større beslutninger vedr. de kommunalt ejede plejecentre træffes politisk
Status på arbejdet med brandrapporterne er, at der i forhold til de 9 første plejecentre er afleveret handleplaner fra boligejerne. Udbedring af driftsmæssige pålæg er påbegyndt på alle plejecentre.
På Aldersro og Ollerup Plejecenter afventes ekstern rådgiver, mens udfordringerne på de øvrige kommunale plejecentre forventes at kunne løses.
På de kommunale plejecentre er der anslået økonomiske udgifter i forbindelse med udbedring. Det fremgår, at der i gennemsnit forventes anvendt mellem 0,5 og 0,7 mio. kr. pr. plejecenter.
I forhold til Hesselager plejecenter er udgiften vurderet til ca. 17 mio. kr. I den forbindelse har Boligselskabet Sydfyn henvendt sig til Svendborg Kommune med anmodning om, at Svendborg Kommune forholder sig til denne situation, hvor brandsikringstiltagene vil betyde en huslejestigning på 54%.
Boligselskabet Sydfyn henviser i denne sammenhæng til almenlejeloven (kap. 3, §10, stk. 3), hvor det fremgår, at lejeforhøjelser, der overstiger 5%, som følge af forbedringsarbejder skal godkendes af kommunalbestyrelsen. Overstiger lejeforhøjelsen inden for et regnskabsår ikke 5% af lejen, kan forhøjelsen gennemføres uden kommunalbestyrelsens godkendelse.
Boligselskabet Sydfyn beder om, at kommunen snarest muligt vender retur med kommunens holdning/stillingtagen i sagen.
I forhold til de resterende plejecentre er brandgennemgangen planmæssigt i gang. De udfordringer der er kendt på nuværende tidspunkt, forventes at kunne løses, idet de konkrete tiltag på Aldersro og Ollerup Plejecenter dog afventer ekstern rådgivers vurdering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Udgifterne til at sikre brandsikkerheden vil skulle deles mellem lejerne. Lejerne er dels de borgere, der lejer de enkelte lejligheder, og dels kommune/selvejende institutioner, der lejer servicearealer.
Huslejestigningen for borgerne vil i et vist omfang blive kompenseret af boligstøtten. Dette vil være afhængig af den enkelte borgeres økonomiske situation. Udgiften til boligstøtte deles mellem staten (75%) og kommunen (25%).
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Orienteringen taget til efterretning, idet der forberedes en sag vedr. Hesselager Plejecenter, hvor omfanget af brandsikring afdækkes og hvor potentiel netto huslejestigning for beboerne belyses.
Beslutningstema
Rapport om tilsyn i hjemmeplejen, samt årlig godkendelse af tilsynspolitik og kvalitetsstandarder på ældreområdet.
Indstilling
Direktionen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget:
- Tager tilsynsrapporten til efterretning
- Godkender uændret tilsynspolitik
- Godkender ændrede kvalitetsstandarder på ældreområdet
Sagsfremstilling
Kommunalbestyrelsen skal mindst én gang årligt følge op på tilsynspolitikken i forhold til leverandører af § 83 (hjemmehjælp), herunder foretage de nødvendige justeringer af tilsynspolitikken.
Gennemførelsen af tilsyn med fritvalgsleverandørerne trådte i kraft i januar 2012, og der er sidenhen årligt blevet udarbejdet en tilsynsrapport.
Jf. tilsynspolitikken skal Myndighedsafdelingen via stikprøve foretage audit i forhold til faglighed og dokumentation hos et udsnit af de mest komplekse borgere i hjemmeplejen. Der er i år foretaget audits på 12 borgere.
Derudover skal der føres tilsyn hos alle borgere, der modtager hjælp efter Servicelovens §83 ca. hvert 1½ år. Resultaterne af disse tilsyn er sammenfattet i vedlagte tilsynsrapport. Der har i seneste periode (december 2020 – november 2021) været foretaget tilsyn hos 356 borgere med kommunal leverandør og 127 borgere med privat leverandør.
Tilsynsrapportens konklusion er, at der i langt overvejende grad leveres ydelser til borgerne ud fra det visiterede, kommunens kvalitetskrav og korrekt i forhold til en professionel vurdering.
I forhold til tilfredshed med samarbejdet og servicen fra leverandørerne er der én borger, svarende til 0,28 %, der har udtryk utilfredshed med de kommunale leverandører. For de private er der 5 borgere svarende til 4%, der har udtrykt utilfredshed med samarbejdet og servicen. Der er i alle tilfælde lavet opfølgning herpå.
Tilsynspolitikken er tilgængelig på kommunens hjemmeside og kan fremsendes til udvalget efter anmodning.
Kvalitetsstandarder på ældreområdet
Ifølge serviceloven skal kvalitetsstandarderne på ældreområdet politisk godkendes en gang årligt.
Den årlige gennemgang af kvalitetsstandarder på ældreområdet har givet anledning til ændringer i følgende kvalitetsstandarder:
Kvalitetsstandard på høreområdet
- Tilføjelse af afsnit om kvalitetsmål på ventetid, så det matcher det, der allerede står i ydelseskataloget. ”Henvendelser behandles hurtigst muligt. Tilbud om forløb informeres om opstartsdato indenfor 3 uger efter henvendelsen. Opstart af forløb sker inden for 6 uger og ofte inden for 2 uger efter henvendelsen.”
I praksis er der ikke ændret noget i kvalitetsstandarden, da kvalitetsmålet hele tiden har været gældende.
Kvalitetsstandard på bilområdet
- Her er en del rettelser, primært ift. nye takster samt et nyt afsnit vedr. hybrid/el-biler.
Derudover er der i alle kvalitetsstandarder tilføjet et afsnit om mulighed for digital selvbetjening via Svendborg Kommunes hjemmeside. På nær denne tilføjelse, er der ikke ændret i øvrige kvalitetsstandarder.
Kvalitetsstandarder er tilgængelige på kommunens hjemmeside, og kan fremsendes til udvalget efter anmodning.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Serviceloven
Sundhedsloven
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Udvalget tager tilsynsrapporten til efterretning og godkender tilsynspolitik og ændrede kvalitetsstandarder.
Beslutningstema
Orientering om status på projekt ’Støtte til livet’.
Indstilling
Direktionen indstiller
- at Social- og Sundhedsudvalget tager orientering til efterretning.
Sagsfremstilling
Ældreområdet har modtaget midler fra Sundhedsstyrelsens pulje til at styrke omsorg og nærvær i ældreplejen. Projektet afsluttes med udgangen af april 2022. Social- og Sundhedsudvalget har bedt om en foreløbig status på projektet
Projektet ”Støtte til livet” sigter mod at:
- Minimere uhensigtsmæssige dokumentationsprocesser og arbejdsgange i tilrettelæggelse og planlægning af plejen og omsorgen hos borgerne.
- Styrke og udvikle borgerforløb, så borgeren og de pårørende oplever forløbene sammenhængende, koordinerede og ikke mindst livsstøttende, med udgangspunkt i et borgerperspektiv fremfor et systemperspektiv
På baggrund af pilotperiode før sommerferien er implementering af følgende indsatser igangsat i alle ti hjemmeplejesektioner i Svendborg Kommune:
- Etablering af selvkoordinerende teams – koordinering af opgaver hos borgerne og ny planlægningslogik
- Mødestruktur der støtter et professionelt og fagligt beslutningsgrundlag
- Udvikling og systematisering af kontaktpersonfunktionen
- Integration af sygeplejefaglighed i koordinationen af opgaverne i teams
- Minimering af administrative arbejdsgange i samarbejdet mellem sektionen og visitationen
Status er, at sektionerne er forskellige steder i processen med at implementere de enkelte indsatser, primært fordi forhold i organisationen har været betydende for hvor hurtigt man kunne gå i gang, og hvor mange indsatser der har kunne igangsættes.
Der er i alle sektioner en udtalt motivation og lyst hos medarbejderne til at arbejde med indsatserne i projektet.
Vi ser i projektet mange gode eksempler på at selv små ændringer i arbejdsgange kan have en stor betydning i forhold til det vi gerne vil se i projektet. Vi ser også at de kulturelle forandringsprocesser tager tid, de omfatter rigtig mange faktorer og griber ind i rigtig mange mønstre og systemer.
For at understøtte den videre implementering af koordinerende teams i hjemmeplejen i Svendborg Kommune har vi søgt Ældre-og Socialministeriets nye pulje til selvkoordinerende teams. Vi forventer at få svar i december.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen kendte
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen kendte
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.
Beslutningstema
Godkende en øget økonomisk ramme for fremtidigt lejemål til Frivillighuset.
Indstilling
Direktionen indstiller:
- At Social- og Sundhedsudvalget godkender den øget økonomisk ramme for Frivillighuset, der fremgår af det vedlagte bilag.
- At Social- og Sundhedsudvalget godkender, at anlægsmidlerne frigives og oversendes til godkendelse i Økonomiudvalget.
Sagsfremstilling
De seneste par år har en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Frivilligcenter og Selvhjælp Svendborg (tidligere Kontakt Mellem Mennesker), Svendborg Frivilligråd og Svendborg Kommune kigget på løsninger i forhold til at styrke de fysiske rammer for frivillighuset. Der er afdækket alternative lejemål samt muligheden for en renovering/ombygning af det eksisterende lejemål i Havnegade. Det vedlagte bilag rummer et overblik, der sammenligner økonomien i forbindelse med de forskellige løsningsforslag.
Frivilligområdet har ønsket at flytte Frivillighuset fra den nuværende placering til en adresse i midtbyen. Det vil efter sonderingerne medføre øgede udgifter til husleje og drift. Den nedsatte arbejdsgruppe er i dialog med udlejer om vilkårene for lejemålet. Udlejer har givet et bud på vilkårene der indbefatter ombygning af lejemålet for at sikre handicaptilgængelighed (etablering af handicaptoiletter, elevator og lift ved niveauforskel). Der er tale om et tilbud, der ikke er færdigforhandlet. Økonomien forbundet hermed fremgår af det vedlagte bilag.
Tilbuddet fra udlejer er betinget af, at lejemålet indgås med en uopsigelighedsperiode på 15 år, at Svendborg Kommune er lejer, samt påtager del af anlægsudgift til ombygningen.
Hvis Svendborg Kommune skal være lejer, skal der deponeres midler, svarende til værdien af det lejede, men driftsudgifterne vil kunne fritages for moms og derved reducere de månedlige udgifter. Hvis Frivilligcenter og Selvhjælp Svendborg sammen med Frivilligrådet skal være lejer, kan udlejer godkende, at frivilligområdet fritages for moms og dermed reducere de månedlige udgifter.
Arbejdsgruppen ønsker at forhandle med udlejer med udgangspunkt i en økonomisk ramme (der fremgår af bilaget), der omfatter alle udgifter i forbindelse med den årlige drift i nyt lejemål.
Der har været dialog med udlejer af det nuværende lejemål for Frivillighuset og udlejer oplyser at lejemålet kan fortsætte efter uopsigelighedsperioden indtil en af parterne opsiger det. Der er ikke aktuelt andre planer for lejemålet.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
100.000 kr. i forbindelse med udmøntning af den vedtagne budgetudvidelse samt yderligere 100.000 kr., der kan dækkes af § 18-puljen.
Lovgrundlag
Servicelovens § 18.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget den 09-11-2021
Punktet udsættes og behandles sammen med fordelingen af § 18-midler og kommende besparelsesforslag.
Der var afbud fra Hanne Ringgaard Møller (B) som suppleant deltog Palle Fischer (C).
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
I lyset af besparelserne i budget 2022 ønsker udvalget ikke at prioritere midler til øget husleje på nuværende tidspunkt. Udvalget anerkender frivilligområdets ønske om bedre lokaleforhold. Udvalget ønsker at muligheder for kommunale bygninger afdækkes.
Beslutningstema
Den Blå Lagunes placering
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget beslutter at fastholde den nuværende placering af Den Blå Lagune indtil videre.
Sagsfremstilling
Den 8. maj 2019 besluttede Social- og Sundhedsudvalget at nedsætte en arbejdsgruppe, som skulle indstille et konkret forslag til alternativ placering af Den Blå Lagune til drøftelse i Social- og Sundhedsudvalget.
Den Blå Lagune består dels af et brugerstyret værested og dels en privat forening med samme navn. I sagsfremstillingen omtales de under et.
På baggrund af brugernes ønsker samt indhentning af viden om andre aktiviteter og projekter i havneområdet vurderede arbejdsgruppen placeringsmulighederne for Den Blå Lagune i havnens forskellige delområder. Arbejdsgruppens arbejde resulterede i fire alternativer, som er beskrevet i et notat bilagt behandlingen af sagen på Social- og Sundhedsudvalgets møde den 8. oktober 2019.
Alle fire placeringsmuligheder krævede en række foranstaltninger for at kunne realisere en flytning, herunder ændring af eksisterende lokalplaner. Derfor anbefalede arbejdsgruppen at fortsætte med den nuværende placering og foreslog samtidig en række tiltag for at sikre sameksistens mellem Den Blå Lagune og SIMAC/SMUC-fonden.
Social- og Sundhedsudvalget tiltrådte arbejdsgruppens anbefaling om, at Den Blå Lagune kunne forblive på nuværende placering, foreløbig i 2 år, med realisering af arbejdsgruppens forslag til tiltag og løbende evaluering. Udvalget ønskede yderligere undersøgelse af mulighederne for ny placering.
Arbejdsgruppen foreslog følgende tiltag for at sikre god sameksistens mellem Den Blå Lagune, SIMAC og SMUC-fonden:
- Dialogforum med brugere, administrationen, SIMAC og SMUC-fonden.
- Undersøge muligheden for opsætning af levende hegn eller lignende for at skærme mellem bygningerne.
- Koordinering og inddragelse ved arrangementer, eksamensperioder osv.
- Opsætning af overvågningsudstyr uden for Den Blå Lagune.
- Opsætte hegn eller lignende, som gør det muligt at aflukke den overdækkede terrasse ved Den Blå Lagune, således at den kun kan benyttes af brugerne inden for åbningstiden.
Bygningsmæssige tiltag (tiltag 2, 4 og 5)
Primo 2020 blev der opsat overvågningsudstyr på for- og bagside af bygningen samt inde i gårdhaven. Porten til gårdhaven blev forstærket og der blev opsat et hegn, som gør det muligt at aflukke den overdækkede terrasse om aftenen. Et vægterfirma åbner og lukker bygningen på daglig basis.
Brugerne har løbende og aktuelt oplyst, at tiltagene har fungeret efter hensigten. Især har overvågningsudstyret haft en præventiv virkning og har synlig påvirkning på brugen af stedet, også uden for åbningstiden.
Der har været forespurgt ved Fyns Politi, hvordan politiet vurderer de seneste to år. Fyns Politi fastholder høringssvar fremsendt i forbindelse med den politiske behandling i 2019 og kan i øvrigt oplyse, at Fyns Politi ikke har bemærket påfaldende aktivitet eller hændelser i forbindelse med Lagunen. Fyns Politi har patruljeret ved Lagunen efter behov.
Dialog med SMUC-fonden (tiltag 1 og 3)
Der har været afholdt møde mellem repræsentanter fra brugerne og SMUC-fonden under byggeriet af SIMAC. Begge parter ser frem til naboskabet, og det er aftalt, at der holdes møde igen forud for åbningen af SIMAC.
Herefter forventes etablering af formaliseret dialogforum med brugere, administrationen, SIMAC og SMUC-fonden. Heri vil indgå dialog jf. tiltag 3.
Muligheder for ny placering
I forbindelse med udarbejdelsen af notatet i 2019 foretog arbejdsgruppen en gennemgang af hele Svendborg Havn fra syd til nord og foreslog på den baggrund alternativ A-D. Det vurderes i Plan-afdelingen, at der i den forløbne periode ikke er sket ændringer på havnen, som har åbnet for nye placeringsmuligheder. Der er derimod truffet beslutninger, som indskrænker mulighederne. Eksempelvis er der placeret et bådudlejningsfirma i alternativ A, og det er med budget 2022 vedtaget at afsætte midler til anlæg af en havnepark ved alternativ C.
Brugerne kan kun se sig selv på et værested som er havnenært og ønsker ikke en placering andre steder i Svendborg Kommune.
Socialfaglig vurdering
Socialafdelingen har kontakt til både brugerne af værestedet og foreningen via udsattesyge-plejerskerne og SKP-medarbejdere (støttekontaktpersoner), samt via løbende dialog med lederen af Forsorgscenter Sydfyn.
Værestedet er velfungerende som hellested for kommunens socialt udsatte og fungerer i samspil med foreningen. Værestedet er sammen med kommunens øvrige væresteder, Kirkens Korshærs Varmestue og udsattearbejdet på gadeplan centralt for en stabil kontakt og støtte til socialt udsatte. Hellestederne understøtter det socialfaglige arbejde og fremmer et godt sam- og tilstedevær med den øvrige by.
På den baggrund anbefaler administrationen, at Social- og Sundhedsudvalget beslutter at forlænge den nuværende placering indtil videre.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Udvalget godkendte fastholdelsen af den nuværende placering og fastholder realisering af de af arbejdsgruppens anbefalinger, der endnu ikke er realiseret, herunder løbende evaluering.
Beslutningstema
Godkendelse af driftsaftale.
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget godkender driftsaftale mellem Svendborg Kommune og Kirkens Korshær vedrørende Varmestuen.
Sagsfremstilling
Social- og Sundhedsudvalget besluttede i forbindelse med udlodning af økonomisk støtte til frivillige sociale foreninger og organisationer for 2022 at bemyndige administrationen til at indgå driftsaftale med Kirkens Korshær med afsæt i et tilskudsniveau på 0,6 mio. kr. årligt.
Socialafdelingen og Kirkens Korshær har udarbejdet to dokumenter.
Driftsaftalen beskriver aftaleforholdene mellem parterne, herunder Varmestuens tilbud, organisatorisk forankring, økonomi, tilsyn og betingelser for at bringe aftalen til ophør. Aftalen er gældende indtil den opsiges af den ene af parterne.
Aktivitetsaftalen beskriver aftalte aktiviteter, som Varmestuen skal levere. Aftalen udarbejdes for et år ad gangen.
Senior, Social og Sundhedsudvalget vil få statusrapport for 2022 til orientering på møde i 1. kvartal 2023. I statusrapporten indgår status på aktiviteter jf. Aktivitetsaftalen for 2022. Statusrapport for 2023 og frem dagsordensættes på samme vis i det efterfølgende års første kvartal.
Begge aftaler er bilagt sagen.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen.
Lovgrundlag
Lov om Social Service.
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Godkendelse af projektansøgning ”På rette vej - indsats for at modvirke konsekvenserne ved spiseforstyrrelse og selvskade”
Indstilling
Direktionen indstiller,
- At ansøgningen godkendes
Sagsfremstilling
Socialstyrelsen har udmeldt en pulje på 10 mio. kr. til udvikling af en indsats til 12-29-årige børn og unge med let til moderat spiseforstyrrelse og/eller selvskade.
Formålet med projektet er at udvikle den kommunale praksis på området spiseforstyrrelse og selvskade, således at vi vil kunne tilbyde bedre støtte og vejledning til en gruppe af borgere, der aktuelt ikke modtager en specialiseret indsats i kommunalt regi.
Indsatserne designes og igangsættes med afsæt i allerede eksisterende rammer i Svendborg Kommune og har dermed fokus på forankring allerede fra begyndelsen.
Projektet har følgende kerneelementer:
- Kompetenceudvikling og supervision
- Tværorganisatorisk samarbejde
- Opsporing
På indsatsniveau tager projektet udgangspunkt i den enkelte unges ønsker og behov samt en familie- og netværksinddragende tilgang.
Ansøgningen er udarbejdet af Familie, Børn og Unge og Socialafdelingen. Projektet vil være forankret i Center for Børn, Unge og Familier. Projektperioden løber fra den 1. januar 2022 til den 31. december 2023.
Sagen oversendes til Social- og Sundhedsudvalget til orientering.
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Der er ansøgt om i alt 3.272.908 kr.
CO2-Konsekvensvurdering
Ingen
Lovgrundlag
Serviceloven
Sagen afgøres i
I Børne- og Ungeudvalget
Oversendes til Social- og Sundhedsudvalget
Beslutning i Børne- og Ungeudvalget den 10-11-2021
Godkendt.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Godkendt.
Beslutningstema
Sundhedsprofil for børn og unge 2021
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Social- og Sundhedsudvalget samt Udvalget for Børn og Unge tager afrapporteringen til orientering.
Sagsfremstilling
Baggrund
Svendborg Kommune har siden 2010 suppleret den landsdækkende sundhedsprofilundersøgelse for voksne med en lokal sundhedsprofilundersøgelse for børn og unge på 5., 7., og 9. klassetrin på kommunens folkeskoler. For at følge udviklingen på området, er undersøgelsen gentaget i foråret 2013, 2017 og nu senest i 2021. Data er indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse i skoletiden, og der er spurgt ind til aktuelle temaer, der vedrører børn og unges trivsel og sundhed.
Formålet med spørgeskemaet er at få indsigter, der kan anvendes i det praktiske forebyggende arbejde samt opnå en pejling af den nuværende sundhedstilstand hos elever i 5., 7. og 9. klasse og sammenholde tilstanden med tidligere års undersøgelser. Den nye profilundersøgelse skal særligt understøtte arbejdet omkring unges viden om og forbrug af rusmidler (alkohol, tobak og andre euforiserende stoffer) samt unges mentale sundhed.
Det skal bemærkes, at denne undersøgelse er gennemført under/efter en periode med længerevarende nedlukninger af skoler pga. Corona-pandemien. Det er særdeles sandsynligt at en stor del af resultaterne i denne undersøgelse har været påvirkede af restriktioner (herunder eksempelvis nedlukning af skoler), begrænsninger og bekymring som følge af pandemien. Denne undersøgelse giver et indblik i børn og unges trivsel og sundhed under samt efter længevarende påvirkning af pandemien.
I alt blev 19 kommunal, fri- og privatskoler i Svendborg Kommune inviteret til at deltage i spørgeskemaundersøgelsen, heraf valgte alle 13 kommunalskoler samt 2 friskoler at deltage. I alt 1.963 elever fra 5.,7.,9. klassetrin blev inviteret og der er modtaget svar fra 1.249 (64%).
Opsummering af resultaterne
Resultaterne fra 2021 undersøgelsen er sammenfattet under syv udvalgte temaer: Trivsel og mental sundhed, Mad og måltider, Fysisk aktivitet og fritidsinteresser, Alkohol, Rygning og andre euforiserende stoffer, Krop og seksualitet, samt Øvrig sundhedsadfærd.
Helt overordnet viser resultaterne fra undersøgelsen, at der på nogle områder er positiv sundhedsadfærd og god trivsel mens der på andre områder er potentiale til forbedring. Udvalgte nedslag viser:
- 9 ud af 10 af skoleeleverne trives generelt i skolen, i fritiden med vennerne og derhjemme.
- 4 ud af 5 bliver hverken mobbet i skolen eller på internettet eller sociale medier.
- Næsten 2 ud af 3 oplyser at de dyrker en del eller meget sport, men i takt med at eleverne bliver ældre falder andelen.
- Langt størstedelen af elever i 7. klasse (95%) har aldrig røget cigaretter mens andelen af ”aldrig” rygere i 9. klasse er 85%. Udviklingen går den rigtige vej, da 91% i 7. klasse og 83% i 8. klasse i 2017 aldrig havde prøvet at ryge cigaretter.
- Godt halvdelen af eleverne i 5. klasse lever op til sundhedsstyrelsens anbefalinger ift. søvn og ca. 4 ud af 5 elever i 7. og 9. klasse lever op til anbefalinger.
- Ca. en ud af 5 elever oplever at have symptomer i form af hovedpine, mavepine dårligt humør og bevægeapparatssmerter én gang om ugen eller næsten hver dag
- Næsten halvdelen af eleverne i 7. og 9. klasse drikker alkohol én gang i måneden eller mere.
- 1 ud af 5 bevæger sig så de bliver forpustede/svedige hver dag eller flere gange om ugen
- Der er sket en markant forøgelse i hvor mange der føler sig ensomme og hvor det i 2017 var 30% som følte sig ensomme var det i 2021 40%.
- Næsten to ud af tre i 5. klasse bruger mobiltelefon, tablet eller computer - de fleste af ugens dage - lige inden de lægger sig til at sove og én ud af tre føler sig, én eller flere dage i løbet af en uge, forstyrret af devices efter de har lagt sig til at sove.
Den samlede rapport er vedlagt som bilag
Økonomiske og erhvervsmæssige konsekvenser
Ingen
CO2-Konsekvensvurdering
Ikke relevant
Lovgrundlag
Ikke relevant
Sagen afgøres i
Social- og Sundhedsudvalget samt Udvalget for Børn og Unge
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.
Udvalget ønsker at rapporten dagsordensættes på et temamøde for Byrådet.
Relaterede bilag
Sagsfremstilling
- Orientering fra udvalgsformanden
- Orientering fra udvalgsmedlemmerne
- Orientering fra administrationen
- Program for KL’s sundhedskonference 18. januar 2021
- Ældreråd 2022-2025
- Begrænsning af udgiftsvæksten på det specialiserede socialområde
- Brandrapport, socialafdelingen
- Samarbejde med privat fritvalgsleverandør.
Beslutning i Social- og Sundhedsudvalget 2018-2021 den 08-12-2021
Taget til efterretning.